De stad Gent heeft samen met organisatie FoodWIN het project "In uwe frigo" gelanceerd om gezinnen beter te leren omgaan met het eten in de koelkast. Uit onderzoek van de Vlaamse Overheid blijkt dat ongeveer de helft van wat in de koelkast zit per jaar wordt weggegooid. Met het project leren mensen, en hun poetshulpen, hoe ze voedsel beter kunnen schikken in de koelkast zodat het langer bewaard kan blijven. [naar artikel]
De stad Gent is sinds 2013 voortrekker in de strijd tegen voedselverspilling. Het bewijs daarvan zien we in initiatieven zoals Too Good To Go, het Restorestje van Gent en garde, Foodsavers Gent, Wonky en het Food Pilot-project van ILVO. Het is vandaag de allereerste internationale dag tegen voedselverspilling. Een Vlaams gezin gooit gemakkelijk ieder jaar ongeveer 88 kilogram eten weg, terwijl een groot deel daarvan eigenlijk gewoon nog te eten is. [naar artikel]
‘In uwen frigo’ van vzw FoodWIN is een project om voedselverspilling tegen te gaan. Dat wil de vzw doen door eten slimmer te bewaren in de koelkast. Ze zal lessen ‘koelkastsorteren’ geven aan onder andere huishoudhulpen. De praktische tips zijn goed voor minder voedselverspilling en dus ook voor de portemonnee. Vzw FoodWIN start met de […] Het bericht Met deze koelkasttips spaar je 360 euro uit verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
De wekelijkse boodschappen doen we allemaal, maar stap binnen in eender welke keuken en je zal zien dat de inhoud van de koelkast altijd verschilt. HLN Eten bezoekt elke week één gezin dat vertelt wat hun eetbudget en -gewoontes zijn. [naar artikel]
De maatregelen van de Europese Unie om voedselverspilling tegen te gaan zijn te versnipperd en onregelmatig. Het probleem wordt nu op het bordje van de lidstaten geschoven, terwijl de Europese Commissie het beleid veel beter zou moeten coördineren. Dat stelt de Europese Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport. De recente oprichting van een Europees platform tegen voedselverspilling vormt volgens de controleurs geen oplossing. [naar artikel]
Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart. [naar artikel]
Vlaanderen neemt al heel wat beleidsinitiatieven tegen voedselverspilling, maar er zijn zeker nog verbeterpunten. Dat stelt het Rekenhof in een audit. Het denkt daarbij onder meer aan een betere dataverzameling. [naar artikel]
Leg jij je appels in de fruitschaal? Je bent niet de enige. Veel mensen bewaren groente- en fruitsoorten niet op de juiste plek. Zo blijft een appel langer goed in de koelkast, terwijl de fruitschaal wél de juiste plek is voor een paprika of tomaat. Met deze tips hou je je producten langer goed en ga je voedselverspilling tegen. [naar artikel]
In samenwerking met de Dienst Milieu gaat het gemeentebestuur verenigingen die van de gemeentelijke accomodaties gebruik maken, stimuleren om hun afval beter te sorteren. [naar artikel]
Het Universitair Ziekenhuis in Gent wordt vanaf volgend jaar een grote bouwwerf. De campus wordt compleet omgevormd tegen 2040. De Vlaamse overheid betaalt het gros van de werken en investeert zo'n veertig jaar lang ruim 24 miljoen euro per jaar. Het totale prijskaartje van het project: maar liefst 1,6 miljard euro. [naar artikel]
Durf jij ook wel eens een halve krop sla weg te gooien? Of belanden er ook wel eens restjes in de vuilbak? Met deze tien tips van VRT NEWS ga je voortaan zorgvuldiger te werk tijdens het winkelen (én bespaar je zelfs nog wat euro’s). [naar artikel]
Gent heeft dinsdag op de klimaatconferentie in Madrid een ‘Global Climate Action Award’ van de Verenigde Naties uitgereikt gekregen voor het project ‘Gent en Garde’, waarmee de stad onder meer de strijd aangaat met de voedselverspilling. Gent was één van de 15 laureaten. “Elk van de projecten is een licht die ons begeleidt naar een betere toekomst”, zei Patricia Espinosa, algemeen secretaris bij de VN voor klimaatverandering. [naar artikel]
De stad Brussel zoekt vijftien inwoners die het zal opleiden zodat ze thuis hun voedselverspilling drastisch kunnen verminderen. Zo zullen ze onder andere ontdekken waar in de koelkast ze bepaalde producten best bewaren en hoe ze elk jaar meer dan 400 euro kunnen besparen. De stad Brussel wil iets doen aan de voedselverspilling in de […] Het bericht Brussel zoekt 15 ambassadeurs om voedselverspilling thuis aan te pakken verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Het Team Opsporing Reeksen (TOR) van de politie in Gent kan na ruim een jaar proefdraaien positieve resultaten voorleggen. Door reeksen van misdrijven, zoals diefstallen en zedenfeiten met elkaar te verbinden, kan ze sneller en beter veelplegers opsporen. In ruim een derde van de gevallen leidt dit tot een doorbraak. De cel werkt ook samen met andere politiezones en diensten, om de pakkans te verhogen. Ook andere zones tonen interesse in het project. [naar artikel]
Europa luidt de alarmklok over de berg voedsel die we met z'n allen weggooien. Het Europees Parlement wil de voedselverspilling tegen 2025 met 30 procent terugdringen. 'Er zijn liefst vijftig manieren waarop politieke organen betrokken zijn in de strijd tegen de voedselverspilling.' [naar artikel]
Gent heeft dinsdag op de klimaatconferentie in Madrid een ‘Global Climate Action Award’ van de Verenigde Naties uitgereikt gekregen voor het project ‘Gent en Garde’, waarmee de stad onder meer de strijd aangaat met de voedselverspilling. Gent was één van de 15 laureaten. “Elk van de projecten is een licht die ons begeleidt naar een betere toekomst”, zei Patricia Espinosa, algemeen secretaris bij de VN voor klimaatverandering. [naar artikel]
Uitgerekend in het Europese jaar tegen de voedselverspilling blokkeert de uittredende Europese Commissie een ambitieus Europees plan voor een duurzamer voedselbeleid en minder voedselverspilling. Volgens Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) wordt het plan op het allerhoogste niveau tegengehouden. [naar artikel]
Verschillende Belgen hebben een betere kennis nodig over wat er met afval gebeurt. Zo denkt 1 op 3 Belgen bijvoorbeeld dat restafval wordt gerecycleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de ngo ‘Fost Plus’ naar aanleiding van Wereld Recyclage Dag. “Een beter begrip over het belang en concrete resultaat van sorteerhandelingen zorgt ervoor dat mensen beter sorteren. Hoe beter we samen sorteren, hoe beter we gebruikte verpakkingsmaterialen kunnen recycleren”, zegt directeur Wim Geens. [naar artikel]
Verschillende Belgen hebben een betere kennis nodig over wat er met afval gebeurt. Zo denkt 1 op de 3 Belgen bijvoorbeeld dat restafval wordt gerecycleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de ngo Fost Plus naar aanleiding van Wereld Recyclage Dag. “Een beter begrip over het belang en concrete resultaat van sorteerhandelingen zorgt ervoor dat mensen beter sorteren. Hoe beter we samen sorteren, hoe beter we gebruikte verpakkingsmaterialen kunnen recycleren”, zegt Fost Plus-directeur Wim Geens. [naar artikel]
Met de app "Too Good To Go" wordt voedselverspilling tegengegaan. De app is hip in Hasselt en in Genk. Zaakvoerders kunnen hun eten alsnog verkopen voor het de vuilbak ingaat. De klanten krijgen het eten dan ook goedkoper. Het eethuisje Smaak in Hasselt gebruikt de app en biedt porties aan voor 4,60 euro in plaats van 10,50 euro. [naar artikel]
De stad Brussel zoekt vijftien inwoners die willen leren hoe ze hun voedselverspilling in hun eigen keuken drastisch kunnen verminderen. In een opleiding zullen deze ambassadeurs tegen verspilling leren hoe waar ze producten best bewaren en hoe ze jaarlijks tot 400 euro kunnen besparen. [naar artikel]
De maatregelen van de Europese Unie om voedselverspilling tegen te gaan zijn te versnipperd en onregelmatig. Het probleem wordt nu op het bordje [naar artikel]
Je moestuin leeghalen? Doe het niet. Er zijn groenten die sterk zijn tegen winterkou en zelfs beter in de tuin dan in een koelkast bewaren. Sommige winnen zelfs aan smaak. Tekst en foto’s Marc Verachtert [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.