De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Gebruikt Rusland energiemacht om Wit-Rusland tot een fusie te dwingen?

VRT NWS

14/02/2020 - 18:10

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft zich opnieuw boos gemaakt op Rusland. Volgens hem zet Moskou zijn land via het onderbreken van de leveringen van aardgas en olie onder druk om een fusie aan te gaan. "Ik zal dat nooit toestaan", belooft Loekasjenko.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wit-Rusland en Rusland gaan gezamenlijke troepen ontplooien (10/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Wit-Rusland en Rusland zullen gezamenlijke troepen ontplooien. Dat zegt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Hij geeft als reden dat de situatie aan de westelijke grenzen van Rusland en Wit-Rusland - officieel de Uniestaat van Rusland en Wit-Rusland - zou verslechteren.
  [naar artikel]
 2. Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor MH17 (25/05/2018 - Knack)
  Met die formele stap hoopt de Nederlandse regering af te dwingen dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.
  [naar artikel]
 3. Geen verrassing: Rusland gebruikt veto tegen VN-resolutie die annexatie veroordeelt (30/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zoals verwacht heeft Rusland vrijdag zijn veto gebruikt tegen een resolutie binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin de annexatie van Oekraïens grondgebied door Rusland wordt veroordeeld als een schending van het internationaal recht.
  [naar artikel]
 4. Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor vliegtuigcrash MH17 (25/05/2018 - De Morgen)
  Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Met die formele stap hoopt de Nederlandse regering af te dwingen dat Rusland meewerkt aan het onderzoek, desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie.
  [naar artikel]
 5. Adviseur van Zelensky noemt Wit-Rusland “nucleaire gevangene” van Rusland (26/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Een topadviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Wit-Rusland een nucleaire gevangene is geworden van Rusland nu Rusland kernwapens in Wit-Rusland wil stallen. Rusland maakte deze beslissing gisteren bekend nadat de presidenten van beide landen tot een overeenkomst waren gekomen.
  [naar artikel]
 6. Hoe Rusland coronapandemie gebruikt: 'In quarantaine zijn burgers nog meer beïnvloedbaar' (08/04/2020 - Knack)
  Rusland gebruikt de coronacrisis om verdeeldheid te zaaien in de EU. Dat stelt de militaire inlichtingendienst ADIV in een exclusief interview met Knack. Voor het eerst geeft de dienst tekst en uitleg bij de desinformatiecampagnes die ze monitort op Twitter en Facebook.
  [naar artikel]
 7. Waarom Rusland er belang bij heeft om de dopingcrisis nóg groter te maken (09/12/2019 - De Morgen)
  Rusland wacht uitsluiting van diverse sportevenementen nu is gebleken dat testresultaten van Russische sporters zijn verwijderd of vervalst. Daardoor zal van veel van die sporters nooit duidelijk worden of ze doping hebben gebruikt. En dat is precies wat Rusland wil.
  [naar artikel]
 8. Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor neerhalen vlucht MH17 (25/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Met die formele stap hoopt de Nederlandse regering af te dwingen, desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie, dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.
  [naar artikel]
 9. Live - ‘Rusland probeert sancties te omzeilen’ • Biden: Amerika zal antwoorden als Rusland chemische wapens gebruikt (24/03/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 10. Russische staatszender toont geëvacueerde inwoners Marioepol, stadsbestuur spreekt van illegale deportatie naar Rusland (27/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische staatstelevisie toont beelden van geëvacueerden uit Marioepol die naar de bezette gebieden en Rusland zelf worden gevoerd. Het stadsbestuur van Marioepol zegt dat zo’n 15.000 inwoners van de belegerde stad illegaal naar Rusland zijn gedeporteerd. Russische troepen zouden mensen dwingen naar Rusland te gaan, een claim die niet onafhankelijk is geverifieerd.
  [naar artikel]
 11. Syrië: Rusland gebruikt veto tegen verlenging onderzoek chemische wapens (16/11/2017 - Knack)
  Rusland heeft zijn veto gebruikt tegen een resolutie van de VS over de verlenging van het mandaat van het JIM, het VN-team dat onderzoek voert naar het gebruik van chemische wapens in Syrië. Het is al de tiende keer dat Rusland op de VN-Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een resolutie rond Syrië tegen te houden.
  [naar artikel]
 12. Waarom vuurt Rusland hypersonische raketten af op Oekraïne? (11/03/2023 - Express)
  Donderdag lanceerde Rusland een nieuwe raketbarrage op Oekraïense steden en energie-faciliteiten. Hierbij werden ook Kinzhal-raketten ingezet, ontworpen om vilegdekschepen te vernietigen. Waarom gebruikt Rusland net die raket? De essentie: Donderdag vuurt Rusland opnieuw 81 projectielen af op Oekraïense steden en energievoorzieningen. De inzet: Waarom zet Rusland net deze raketten in?
  [naar artikel]
 13. Rusland en China blokkeren sancties tegen Syrië in de VN (28/02/2017 - De Redactie)
  In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York hebben Rusland en China hun vetorecht gebruikt tegen nieuwe sancties tegen het Syrische regime wegens het gebruik van chemische wapens. Het is de eerste keer dat het Amerika van Donald Trump en Rusland slaags raken in de VN.
  [naar artikel]
 14. Rusland en Wit-Rusland beginnen gemeenschappelijke militaire oefeningen (10/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De legers van Rusland en Wit-Rusland zijn donderdag begonnen met gemeenschappelijke militaire oefeningen in Wit-Rusland. De manoeuvres zullen 10 dagen duren, zo heeft Moskou laten weten.
  [naar artikel]
 15. Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor neerhalen vlucht MH17 (25/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Met die formele stap hoopt de Nederlandse regering af te dwingen, desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie, dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.
  [naar artikel]
 16. Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor neerhalen vlucht MH17 (25/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Met die formele stap hoopt de Nederlandse regering af te dwingen, desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie, dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.
  [naar artikel]
 17. Limburgs bedrijf met verdwijnspray naar WK voetbal in Rusland (09/06/2018 - VRT NWS)
  Naast de Rode Duivels tekent er nog een ander Belgisch elftal present op het WK voetbal in Rusland. 11 Belgische bedrijven leveren uiteenlopende producten, zoals de  Vanishing Spray die gebruikt wordt door scheidsrechters. Leverancier van de spray is de Limburgse KMO Expo-line uit Tessenderlo. Het bedrijf werkt al langer samen met de FIFA en kreeg positieve feedback van de scheidsrechters op internationale toernooien.  Dat de Limburgse verdwijnspray op het WK in Rusland zal gebruikt worden, is voor het bedrijf een enorme opsteker.
  [naar artikel]
 18. Rusland gebruikt vacuümbommen, volgens Oekraïense ambassadeur in de VS (01/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Volgens de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten Oksana Markarova heeft Rusland maandag in Oekraïne een zogenaamde vacuümbom gebruikt. Markarova praatte het Amerikaanse Congres bij over de oorlog in haar land. “De verwoesting die Rusland Oekraïne wil toebrengen is groot”, zei ze na afloop.
  [naar artikel]
 19. Rusland heeft massaal clustermunitie gebruikt in Oekraïne (25/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Rusland heeft in Oekraïne op grote schaal clustermunitie gebruikt en op die manier honderden burgerslachtoffers gemaakt en woningen, scholen en ziekenhuizen vernield. Dat stelt de Coalitie tegen Clustermunitie (CMC) donderdag in haar jaarverslag.
  [naar artikel]
 20. Wit-Rusland en Rusland houden militaire oefeningen: voorbode voor nieuw grondoffensief in Oekraïne? (16/01/2023 - VRT NWS)
  Vandaag houden Rusland en Wit-Rusland gezamenlijke militaire oefeningen. Oekraïne vreest dat daarmee vanuit Wit-Rusland een nieuw grondoffensief wordt voorbereid. Sinds begin dit jaar stuurde Rusland verschillende gevechtsvliegtuigen, helikopters en militaire transportvliegtuigen naar Wit-Rusland. De oefeningen van vandaag zijn puur defensief, klinkt het vanuit Wit-Rusland.
  [naar artikel]
 21. "Alfred Nobel draait zich om in zijn graf": Wit-Rusland en Rusland niet opgezet met Nobelprijs voor de Vrede voor burgerrechtenorganisaties (07/10/2022 - VRT NWS)
  Uit de hele wereld komen reacties op de Nobelprijs voor de Vrede voor burgerrechtenactivisten uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. Wit-Rusland en Rusland noemen het een gepolitiseerde keuze. De meeste andere leiders steunen de erkenning als een signaal aan autoritaire regimes.
  [naar artikel]
 22. Bouwt Rusland een nieuwe dronefabriek of een luchtbellenfabriek? (12/08/2023 - Express)
  Een gigantische fabriek in het hartje van Rusland, vroeger gebruikt om hoogtechnologische onderdelen te maken voor westerse bedrijven, krijgt een nieuwe bestemming. De fabriek wordt officieel gebruikt om boten te bouwen; onofficieel werkt men er aan de Russische versie van de Iraanse Shahed-kamikazedrones. Al lijkt dat verhaal toch te mooi om waar te zijn. In […]
  [naar artikel]
 23. Syrië-overleg: Rusland, Iran en Turkije spreken af om wapenstilstand te consolideren (24/01/2017 - Knack)
  Op de vredesconferentie over het conflict in Syrië hebben Rusland, Iran en Turkije afgesproken om samen de naleving van de wapenstilstand van eind vorig jaar af te dwingen.
  [naar artikel]
 24. Rusland wil militaire manoeuvres houden in Wit-Rusland: “We beloven transparantie” (01/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft transparantie beloofd over de militaire manoeuvres die het midden februari met en in Wit-Rusland wil houden. Het Westen vreest dat Moskou vanuit Wit-Rusland Oekraïne zou kunnen aanvallen.
  [naar artikel]
 25. Rusland gaat tactische kernwapens plaatsen in Wit-Rusland (25/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland zal tactische kernwapens plaatsen in Wit-Rusland. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag aangekondigd op de staatstelevisie. Volgens Poetin zou Rusland daarmee geen internationale verdragen schenden.
  [naar artikel]
 26. Rusland gaat tactische kernwapens plaatsen in Wit-Rusland (25/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Rusland zal tactische kernwapens plaatsen in Wit-Rusland. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag aangekondigd op de staatstelevisie. Volgens Poetin zou Rusland daarmee geen internationale verdragen schenden.
  [naar artikel]
 27. Rusland gaat tactische kernwapens plaatsen in Wit-Rusland (25/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland zal tactische kernwapens plaatsen in Wit-Rusland. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd op de staatstelevisie. Volgens Poetin zou Rusland daarmee geen internationale verdragen schenden.
  [naar artikel]
 28. Wereldbank schort alle hulpprogramma's in Wit-Rusland en Rusland op (03/03/2022 - Knack)
  De Wereldbank schort met onmiddellijke ingang alle hulpprogramma's met Rusland en Wit-Rusland op, als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Vooral Wit-Rusland zal dit voelen. Het heeft driemaal grotere steun dan Rusland. Opmerkelijk: een eerste schijf van 350 miljoen dollar noodhulp aan Oekraïne moet deze week al vrijgemaakt worden.
  [naar artikel]
 29. Wit-Rusland beschuldigt Polen van geweerschoten bij grensconflict met migranten (11/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Wit-Rusland heeft de Poolse strijdkrachten er van beschuldigd aan de gemeenschappelijke grens geweerschoten af te vuren om migranten te dwingen het Poolse grondgebied te verlaten. Het hekelt een “gevaarlijke provocatie” in een tijd van toenemende spanningen tussen de twee landen.
  [naar artikel]
 30. Rusland heeft eerste tactische kernwapens naar Wit-Rusland overgeheveld (17/06/2023 - VRT NWS)
  Rusland heeft bevestigd dat het tactische kernwapens naar Wit-Rusland heeft verplaatst. "Het is gebeurd, de eerste nucleaire wapens zijn geleverd op het grondgebied van Wit-Rusland", aldus Russisch president Vladimir Poetin gisteren op een economisch forum in Sint-Petersburg. Wit-Rusland grenst aan Oekraïne en is bondgenoot van Rusland in de oorlog in Oekraïne.
  [naar artikel]
 31. Trumps tweets kunnen tegen hem gebruikt worden in Rusland-onderzoek (27/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Robert Mueller, de speciaal aanklager die het onderzoek leidt naar de mogelijke samenzwering tussen Rusland en de Trump-campagne tijdens de...
  [naar artikel]
 32. Rusland wil nieuwe ambassade in Australië afdwingen via rechter (23/06/2023 - Het Belang van Limburg)
  Rusland hoopt via de rechter af te dwingen dat het toch een ambassade mag bouwen in de buurt van het Australische parlement in Canberra. De Australische autoriteiten proberen de bouw tegen te houden met een noodwet omdat de plannen een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid.
  [naar artikel]
 33. Witte Huis: “Rusland moet zich niet bemoeien met Wit-Rusland” (31/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Witte Huis heeft er maandag bij Rusland op aangedrongen de soevereiniteit van Wit-Rusland en de democratie in het buurland te respecteren....
  [naar artikel]
 34. Rusland heeft akkoord met Wit-Rusland voor installatie kernwapens (25/03/2023 - De Tijd)
  18:57 Rusland heeft een overeenkomst gesloten met buurland Wit-Rusland om tactische kernwapens op zijn grondgebied te stationeren, zo citeerde het persbureau Tass president Vladimir Poetin.
  [naar artikel]
 35. Europese handbalbond schorst Rusland en Wit-Rusland, WK-kansen voor Red Wolves stijgen (28/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Europese handbalbond schorst met onmiddellijke ingang de nationale ploegen van Rusland en Wit-Rusland en de clubs van beide landen die nog in Europese competities aan de slag zijn. Dat maakte de organisatie maandagavond bekend na afloop van een Uitvoerend Comité in een reactie op de inval van Rusland in Oekraïne.
  [naar artikel]
 36. Wit-Rusland beschuldigt Polen van geweersalvo’s aan grens om migranten te verjagen (11/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Wit-Rusland heeft er Poolse strijdkrachten maandag van beschuldigd aan de gemeenschappelijke grens geweerschoten af te vuren om migranten te dwingen het Poolse grondgebied te verlaten. Het hekelt een “gevaarlijke provocatie” in een tijd van toenemende spanningen tussen de twee landen.
  [naar artikel]
 37. Rusland start met aanleg snel internet in Noordpoolgebied (01/12/2020 - Express)
  Rusland is gestart met de aanleg van een snelle internetverbinding in het Noordpoolgebied. De digitale infrastructuur moet vooral worden gebruikt... The post Rusland start met aanleg snel internet in Noordpoolgebied appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 38. Poetin gebruikt kernwapens in Wit-Rusland als afleidingsmanoeuvre (26/03/2023 - Express)
  De Russische autocraat Vladimir Poetin gaat “tactische kernwapens” plaatsen in Wit-Rusland. Luidt dat een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne in? In het nieuws: Poetin kondigde zaterdag aan dat hij kernwapens wil plaatsen in Wit-Rusland. Oog voor een oog: De aankondiging van Poetin volgt op nieuws dat het Verenigd Koninkrijk van plan is Challenger […]
  [naar artikel]
 39. Rusland vaardigt sancties uit tegen VS (28/07/2017 - De Tijd)
  13:49 Rusland heeft diplomatieke sancties ingesteld tegen de Verenigde Staten. Het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland moet per 1 september omlaag en de VS mogen enkele gebouwen in Rusland niet meer ge...
  [naar artikel]
 40. Vandeput: "Alles wijst erop dat Rusland verantwoordelijk is voor moordpoging op ex-spion" (18/03/2018 - VRT NWS)
  Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gelooft dat Rusland achter de moordpoging zit op de Russische ex-spion Sergej Skripal. Dat zegt Vandeput in "De zevende dag". "Er is een product gebruikt dat in het Sovjettijdperk ontwikkeld werd en dat Rusland nu beheert. Alles wijst er dus op dat Rusland hier achter zit." Ons land werd over de feiten geïnformeerd tijdens een vergadering van alle NAVO-ambassadeurs.
  [naar artikel]
 41. Washington Post: 'Rusland kocht advertenties op Google om VS-verkiezingen te beïnvloeden' (09/10/2017 - Knack)
  Het netwerk van de internetgigant Google is tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen vanuit Rusland gebruikt om misleidende politieke advertenties de wereld in te sturen. Dat meldt de krant Washington Post maandag. Eerder was ook al bekendgemaakt dat Rusland via Facebook en Twitter geprobeerd zou hebben om de Amerikaanse kiezer te beïnvloeden.
  [naar artikel]
 42. Hoe de militaire machtsverhoudingen in de wereld kantelen: 'Rusland gebruikt Syrië als proeftuin' (20/03/2018 - Knack)
  Door de moordpoging op de Russische ex-spion Sergei Skripal in het Verenigd Koninkrijk lopen de spanningen tussen Rusland en het Westen verder op. Maar vormt Rusland wel de grootste dreiging? Wat te denken van China? Welke wereldmachten staan anno 2018 militair het sterkst? Knack vroeg het aan Bastian Giegerich en Lucie Beraud-Sudreau van het International Institute for Strategic Studies (IISS) in Londen.
  [naar artikel]
 43. Minstens 7 doden door chemisch product gebruikt bij medische behandelingen in Rusland (04/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In Rusland zijn minstens zeven mensen om het leven gekomen nadat ze vergiftigd werden door een chemisch product dat gebruikt werd tijdens medische onderzoeken. Dat meldden de autoriteiten. Twee artsen werden opgepakt.
  [naar artikel]
 44. Dit is de Nord Stream 2, het drukkingsmiddel dat Rusland uit Oekraïne moet houden (28/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De spanning tussen Oekraïne en Rusland is te snijden. 100.000 Russische soldaten staan paraat om het land binnen te vallen eens Poetin zijn ‘go’ geeft. Maar het Westen heeft met de Nord Stream 2 nog een troef achter de hand. Dat is de gaspijpleiding die gas vervoert van Rusland naar Duitsland. Momenteel wordt de pijpleiding nog niet gebruikt. En als Rusland Oekraïne binnenvalt, zou dat wel eens zo kunnen blijven. Maar waarom is die pijpleiding zo belangrijk?
  [naar artikel]
 45. Wit-Rusland gaat met Rusland gezamenlijke strijdmacht ontplooien (10/10/2022 - VRT NWS)
  Wit-Rusland en Rusland gaan een gezamenlijke regionale strijdmacht op de been brengen. Dat heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko aangekondigd. De beslissing is volgens Loekasjenko een reactie op wat hij "een toename van de spanningen aan de westelijke grenzen van het land" noemt. Hij beschuldigt Oekraïne er ook van een aanval voor te bereiden op Wit-Rusland.
  [naar artikel]
 46. 40 procent van uranium in Belgische kerncentrales heeft link met Rusland (05/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Naast Russische olie en gas doet ons land ook een beroep op Rusland voor uranium. Veertig procent van het uranium dat in Belgische kerncentrales wordt gebruikt heeft een link met Rusland, zo schrijft Le Soir vandaag op basis van gegevens van minister van Energie Tinne Van der Straeten.
  [naar artikel]
 47. Poetin verzekert dat Rusland “geen interesse heeft” in annexatie van Wit-Rusland (19/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gegarandeerd dat Rusland “geen interesse heeft” in de annexatie van Wit-Rusland , zijn meest trouwe bondgenoot. Wit-Rusland is zeer afhankelijk van Rusland voor de leveringen van gas en petroleum.
  [naar artikel]
 48. Live - Rusland claimt verovering dorpje ten noorden van Bachmoet • Wit-Rusland bereid om Rusland meer hulp te bieden (01/02/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 49. 40 procent van uranium in Belgische kerncentrales heeft link met Rusland (05/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Naast Russische olie en gas doet ons land ook een beroep op Rusland voor uranium. Veertig procent van het uranium dat in Belgische kerncentrales wordt gebruikt, heeft een link met Rusland, zo schrijft Le Soir donderdag op basis van gegevens van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy