Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
22:23 uur

Ruim 23.000 contacten met kinderen en jongeren voor Awel

Het Nieuwsblad

19/02/2020 - 13:16

Awel, de voormalige Kinder- en Jongerentelefoon, heeft vorig jaar 23.239 contacten met kinderen en jongeren geregistreerd, blijkt woensdag uit het jaarverslag. De meeste contacten verlopen nog steeds via de telefoon, al blijft het aantal afnemen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ruim 23.000 contacten met kinderen en jongeren voor Awel, de voormalige Kinder- en Jongerentelefoon (19/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Awel, de voormalige Kinder- en Jongerentelefoon, heeft vorig jaar 23.239 contacten met kinderen en jongeren geregistreerd, blijkt woensdag uit het...
  [naar artikel]
 2. Jongerenhulplijn Awel ziet contacten via telefoon en chat toenemen (02/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Awel, de gratis hulplijn voor kinderen en jongeren, heeft in 2017 het aantal contacten via telefoon en chat zien stijgen. Dat is goed nieuws, want het betekent dat meer oproepen werden beantwoord. Awel verwacht dat de positieve kentering zich dit jaar doorzet. De vzw heeft extra financiële steun gekregen, en daardoor konden nieuwe vrijwilligers aangeworven en opgeleid worden.
  [naar artikel]
 3. Jongerenhulplijn Awel krijgt meer oproepen via telefoon en chat (02/03/2018 - VRT NWS)
  Awel, de gratis hulplijn voor kinderen en jongeren, heeft in 2017 het aantal contacten via telefoon en chat zien stijgen. Awel verwacht dat de de oproepen dit jaar verder zullen stijgen. De vzw heeft vorig jaar extra financiële steun gekregen, en kon daardoor 171 nieuwe vrijwilligers opleiden.
  [naar artikel]
 4. Awel zet jongeren aan de toetsen bij het forum (09/10/2017 - VRT NWS)
  De jongerenhulplijn Awel zet vanaf vandaag jongeren in als moderator op het forum. 18 scholieren tussen 15 en 18 jaar kregen een speciale opleiding om berichten van leeftijdsgenoten te beantwoorden. Awel merkte dat er nood was aan jonge moderatoren.
  [naar artikel]
 5. Jongerentelefoon Awel lanceert #Ikgeeftijd-campagne (17/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Awel, de voormalige Kinder- en Jongerentelefoon Vlaanderen, is een luisterend oor voor kinderen en jongeren die ergens mee zitten. Jammer genoeg
  [naar artikel]
 6. Jongeren vaak niet meer in staat tot 'echt' contact (05/04/2019 - De Morgen)
  Jongeren hebben steeds meer moeite om 'in het echte leven' te praten met elkaar of relaties aan te knopen. Dat concludeert jongerentelefoon Awel, op basis van contacten met jongeren.
  [naar artikel]
 7. Awel: "Aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij jongeren in stijgende lijn" (08/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Awel, de vroegere Kinderen- en Jongerentelefoon, kreeg afgelopen jaar 3.627 meldingen van jongeren over grensoverschrijdend gedrag, goed voor 13...
  [naar artikel]
 8. Agnetencollege schenkt meer dan 9000 euro aan kinder- en jongerentelefoon Awel (26/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  In het kader van De Warmste Week heeft onze school heel wat activiteiten georganiseerd om geld in het laatje te krijgen voor het goede doel Awel, de hulplijn voor kinderen en jongeren.
  [naar artikel]
 9. Kinderen worden steeds vaker online uitgesloten: “De zwaarste vorm van pesten” (27/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Cyberpesten is een pest. Jongerentelefoon Awel kreeg er het voorbije jaar maar liefst 2.000 oproepen over, een stijging met 36 procent tegenover enkele jaren geleden. En volgens Awel steekt daarbij een nieuwe trend de kop op: jongeren uitsluiten op sociale media en uit groepchats. “Dat is een veel ergere vorm van pesten én het is moeilijker op te sporen”, zegt Sibille Declercq van Awel.
  [naar artikel]
 10. Jongerenhulplijn Awel zoekt vrijwilligers (26/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De gratis jongerenhulplijn Awel zoekt 180 nieuwe vrijwilligers om oproepen van kinderen en jongeren te beantwoorden per e-mail, telefoon of via...
  [naar artikel]
 11. Jongerenhulplijn Awel ziet contacten via telefoon en chat stijgen (02/03/2018 - Knack)
  Jongeren liggen nog steeds het vaakst wakker van hun relatie met hun ouders. Andere topthema's zijn verliefdheid en vriendschap.
  [naar artikel]
 12. Jongerenhulplijn Awel ziet contacten via telefoon en chat stijgen (02/03/2018 - Metro)
  Awel, de gratis hulplijn voor kinderen en jongeren, heeft in 2017 het aantal contacten via telefoon en chat zien stijgen. Dat is goed nieuws, want het betekent dat meer oproepen werden beantwoord. Awel verwacht dat de positieve kentering zich dit jaar doorzet. De vzw heeft extra financiële steun gekregen, en daardoor konden nieuwe vrijwilligers aangeworven en opgeleid worden. De jongerenhulplijn voerde vorig jaar een technische verbetering uit aan de telefoonlijn. Die werd op 1 oktober uitgerust met een wachtrij. Jongeren die niet meteen iemand aan de lijn krijgen, hoeven niet meer terug te bellen, maar kunnen hun beurt afwachten. De vrijwilligers krijgen daardoor sneller een nieuwe jongere aan de lijn en kunnen sneller een nieuw gesprek opstarten. Bij de chat zijn er meer uren permanentie, en kunnen jongeren nu ook op zaterdag terecht van 18 tot 22 uur. Een en ander resulteerde in een stijging van het aantal telefooncontacten van 9.272 naar 9.450. De chatcontacten groeiden in vergelijking met 2016 van 6.464 naar 6.838. Het totale aantal contacten met kinderen en jongeren klokte in 2017 af op 31.379, een daling met 6 procent tegenover de 33.253 contacten het jaar voordien. Awel ziet een mogelijke verklaring in de terroristische aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016. In de nasleep werd er druk gemaild naar de jongerenhulplijn, en net de e-mails, die zo goed als altijd beantwoord worden, daalden met 18 procent van 12.891 naar 10.562. Door de aanslagen in eigen land van 2016 steeg het aantal oproepen via telefoon en chat ook sterk. “De aanslagen die in 2017 plaatsvonden in Europa, leidden niet meer tot een groot aantal telefonische oproepen. Dat kan duiden op aanpassing, gewenning of ook op het feit dat de directe omgeving van jongeren en ook jongeren zelf beter weten hoe ze hiermee kunnen omgaan”, stelt Awel. Maar de vroegere kinder- en jongerentelefoon gaat dus volop voor een stijging van het aantal beantwoorde oproepen. Ze wijst erop dat het aantal dialogen in 2017 ook steeg doordat er minder scheld- en giecheloproepen werden geteld in het laatste kwartaal. “De ingevoerde wachtrij werkt ontmoedigend voor deze oproepers die geen serieuze bedoelingen hebben”, luidt het. “Ook werd het systeem van gesprekken anoniem registreren vereenvoudigd, waardoor vrijwilligers meer tijd hadden om met een jongere in gesprek te zijn.” Awel luidde in mei vorig jaar de alarmbel: slechts 1 op de 8 chat- en telefoonoproepen van kinderen en jongeren kon een antwoord krijgen. De vraag om financiële steun viel niet in dovemansoren. Vanuit de Vlaamse overheid ging de jongerenhulplijn er voor de huidige beleidsnota (2018-2021) met 30 procent op vooruit tegenover de vorige beleidsnota (2013-2017). “Jaarlijks ontvangen we vanaf nu 462.000 euro”, zegt coördinator Sibille Declercq. En er waren nog schenkingen: vanuit de Warmste Week mocht Awel zo’n 30.000 euro ontvangen, vanuit de Rodeneuzencampagne kreeg de vzw verschillende projectsubsidies. bron: Belga
  [naar artikel]
 13. Zelfs maanden na aanslagen liggen kinderen wakker van de schrik (05/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Terroristische aanslagen blijven ook maanden na datum angstgevoelens en stress opwekken bij onze kinderen. Ze slapen slecht, hebben enge dromen, zijn hyperalert voor gevaar of worden zelfs agressief. Tot die conclusie komt Awel, de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon, na onderzoek van de oproepen van de voorbije jaren. “Jongeren en hun ouders passen niet altijd de juiste strategie toe om aanslagen een plaats te geven”, zegt ­Sibille Declercq, coördinator van Awel. “Het is cruciaal dat we hun angsten erkennen.”
  [naar artikel]
 14. Derde meer klachten over cyberpesten bij Awel (27/05/2017 - De Standaard)
  Jongerentelefoon Awel heeft het voorbije jaar maar liefst 2.000 oproepen over cyberpesten gekregen, een stijging met 36 procent tegenover enkele jaren geleden. Daarbij steekt een nieuwe trend de kop op: jongeren uitsluiten op sociale media en uit groepsgesprekken.
  [naar artikel]
 15. Aanslag dicht bij leefwereld jongeren: hoe omgaan met psychologische impact? (23/05/2017 - De Redactie)
  Op het concert van popster Ariana Grande in Manchester waren bijzonder veel kinderen en jongeren aanwezig. Een aanslag roept bij hun leeftijdsgenoten mogelijk veel vragen op. Jongerenlijn Awel raadt vooral aan om het gesprek hierover aan te gaan.
  [naar artikel]
 16. Zo ga je als ouder om met aanslag (23/05/2017 - De Standaard)
  De aanslag op het einde van het concert van Ariana Grande in de Manchester Arena heeft al zeker 22 doden geëist, onder wie volgens de politie ook jongeren en kinderen. De grootste nachtmerrie voor ouders, maar ook bij jongeren roept dit heel wat angstgevoelens op. Bij Awel, de vroegere kinder- en jongerentelefoon, lijsten ze een aantal tips op om hoe met deze gebeurtenis om te gaan.
  [naar artikel]
 17. Ruim 275.000 kinderen en jongeren trekken vandaag hun uniform aan voor Dag van de Jeugdbeweging (19/10/2018 - VRT NWS)
  Schrik niet als u vandaag kinderen en jongeren tegenkomt in het uniform van de Chiro,Scouts of andere jeugdbeweging, want het is vandaag de Dag van de Jeugdbeweging. Alles samen zijn 275.990 kinderen en jongeren lid van een van de acht jeugdbewegingen. 
  [naar artikel]
 18. Awel ziet “stijgende lijn” in aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij jongeren (08/02/2018 - Metro)
  Awel, de vroegere Kinderen- en Jongerentelefoon, kreeg afgelopen jaar 3.627 meldingen van jongeren over grensoverschrijdend gedrag, goed voor 13 procent van de gesprekken. “Best wel een groot aantal dus, en we zien ook dat dat in stijgende lijn zit”, zei Coördinatrice Sibille Declerq vandaag in de commissie inzake grensoverschrijdend gedrag in het Vlaams parlement. Het jaarverslag van Awel is nog niet helemaal af, benadrukte Declerq, en de cijfers zijn dus nog niet volledig geanalyseerd. Maar het aantal gesprekken over grensoverschrijdend gedrag zit wel in stijgende lijn, zei ze. In 2017 registreerde Awel 3.627 gesprekken – via telefoon, chat, e-mail of op het forum – over een of andere vorm van grensoverschrijdend gedrag. Goed voor 13 procent van de 27.251 gesprekken. De organisatie kan nog niet veel zeggen over de oorzaken, maar is wel van plan om die te onderzoeken “in de komende beleidsperiode”, zei Declerq. In het algemeen is wel duidelijk dat er veel meer meisjes dan jongens naar Awel stappen met een probleem, en dat het vooral gaat om pubers en tieners tussen 13 en 16 jaar. Awel ziet ook een duidelijke piek van het aantal meldingen als iemand in de media getuigt over een bepaald probleem. “Na een programma op Ketnet waarin een van de acteurs chatte met Awel, zagen we die avond een vertwintigvoudiging van het aantal chatoproepen”, zei Declerq. “We kunnen zo’n pieken eigenlijk niet aan. We hebben meer vrijwilligers, maar dat is nog niet voldoende om alles op te vullen.” De organisatie wil de extra subsidies die minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) heeft vrijgemaakt inzetten om het aantal medewerkers per avond te verdubbelen. bron: Belga
  [naar artikel]
 19. "Was mijn maat in staat om kinderen dood te schieten? Awel ja!" (30/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Ik worstelde ermee. Achtte ik mijn maat in staat om kinderen dood te schieten? Awel ja. Hij heeft het mij vaak genoeg gezegd, letterlijk: als ik...
  [naar artikel]
 20. Lockdown heeft zware impact op jongeren in moeilijke thuissituatie: “Voor het eerst geconfronteerd met vragen van kinderen die zich niet veilig voelen” (07/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De lockdown zorgt ervoor dat jongeren in een moeilijke thuissituatie het nog moeilijker krijgen. Daarom lanceert Awel, de voormalige Kinder- en Jongerentelefoon, een nieuwe campagne om deze kwetsbare groep te kunnen bereiken. “Voor het eerst worden we geconfronteerd met vragen van kinderen die zich thuis onvoldoende veilig voelen en met geweld geconfronteerd worden.”
  [naar artikel]
 21. “Stijgende lijn in aantal meldingen grensoverschrijdend gedrag bij jongeren” (08/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Awel, de vroegere Kinderen- en Jongerentelefoon, kreeg afgelopen jaar 3.627 meldingen van jongeren over grensoverschrijdend gedrag, goed voor 13 procent van de gesprekken. “Best wel een groot aantal dus, en we zien ook dat dat in stijgende lijn zit”, zei coördinatrice Sibille Declerq donderdag in de commissie inzake grensoverschrijdend gedrag in het Vlaams parlement.
  [naar artikel]
 22. ‘Toon bange kinderen beelden van goede clowns’ (21/10/2016 - De Standaard)
  Het fenomeen van de killerclowns in nu ook in ons land neergestreken. De kinderhulplijn Awel kreeg de voorbije dagen een aantal oproepen van ongeruste kinderen. Kinderpsycholoog Koen Lowet heeft een opvallende tip voor ouders wiens kinderen een schrik hebben gepakt.
  [naar artikel]
 23. Jongeren klagen vooral over gebrek aan aandacht van ouders (10/04/2019 - De Morgen)
  Jongeren die hun verhaal kwijt willen bij Awel, worstelen meestal met hun ouders. Niet omdat die te streng zijn, wel omdat ze te weinig tijd en aandacht hebben.
  [naar artikel]
 24. Veel jongeren kampen met psychologische problemen, hulpverleners niet verbaasd (25/09/2019 - VRT NWS)
  Hulpverleningsorganisaties zijn niet verbaasd over de resultaten van een grootschalig onderzoek van de KU Leuven naar psychologisch welzijn bij jongeren, waar Knack over schrijft. De meerderheid van de jongeren heeft het wel eens psychisch moeilijk, een ruime groep zelfs vrij ernstig, blijkt uit de studie. De druk in onze maatschappij ligt voor een stuk aan de basis van het probleem zeggen Ingrid De Jonghe van hulporganisatie TEJO en Sibille De Clerck van jongerentelefoon Awel.
  [naar artikel]
 25. In pyjama op school (12/03/2018 - Metro)
  BNP Paribas Fortis Foundation steunt Bednet en Take Off, verenigingen die ervoor zorgen dat langdurig zieke kinderen, in Vlaanderen en Wallonië, live de lessen kunnen volgen via een internetverbinding met hun eigen klas. En met tutoraatprogramma’s van diverse universiteiten helpt ze jongeren terug zin te krijgen om te studeren. “De leerachterstand van die kinderen beperken is ons eerste doel”, vertelt Els Janssens van Bednet. “Daarnaast houden ze hun sociale contacten in stand. En dat vinden ze natuurlijk het leukste. Bij de jongsten is vooral de speeltijd zeer belangrijk. Enkele kinderen blijven dan in de klas en zo houden ze contact.” Lees ook: Jongeren ontdekken hoe cool ondernemen is Nationale pyjamadag Bednet en Take Off werken naarstig aan hun naambekendheid. “Op 9 maart organiseerden we opnieuw  een Nationale pyjama-dag”, geeft Jo Vandaele van Take off graag mee. “Scholen die deelnemen  vroegen hun leerlingen om in pyjama naar school te komen uit solidariteit met kinderen die dat niet kunnen. We willen hiermee de scholen informeren en sensibiliseren zodat kinderen die het nodig hebben van onze diensten gebruik kunnen maken.” Lees ook: Iedereen heeft recht op dezelfde onderwijskansen Tutoring BNP Paribas Fortis Foundation steunt ook verschillende tutoraatsinitiatieven om jongeren die problemen hebben op school opnieuw zin te geven om te studeren en te leren. Dankzij de tutoraatprogramma’s van de zes universitaire partners van BNP Paribas Fortis kunnen studenten hoger onderwijs hulp verlenen aan kinderen en jongeren uit kansarme milieus die moeilijkheden ondervinden op school. Zo kregen in 2017 bijna 3.277 leerlingen uit het secundair onderwijs hulp van ruim 748 studenten. Het bericht In pyjama op school verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Inhoud van gesprekken bij Awel is veranderd na campagnespot (14/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De inhoud van de gesprekken bij de Vlaamse hulplijn Awel is in de laatste week veranderd. Dit meldt Sibille Declercq, coördinator van de voormalige...
  [naar artikel]
 27. De stap naar het "klassieke" jeugdwerk is voor kinderen en jongeren in armoede nog te groot (24/05/2019 - VRT NWS)
  David de Vaal geeft in deze opinie enkele handvaten om de kloof tussen jeugdwerk en kinderen en jongeren in armoede te dichten. Daarmee reageert hij op Hannes de Reu (FOS Open Scouting) die jeugdbewegingen heeft opgeroepen om de helft meer kinderen en jongeren in armoede op vakantie te krijgen.
  [naar artikel]
 28. Rechter tegen zwalpende bestuurder met kinderen op achterbank: “Awel, u bent óók een onnozelaar” (11/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een man die onder invloed én met zijn kinderen op de achterbank aan het zwalpen was op de steenweg in Linkebeek, is zijn rijbewijs anderhalve maand kwijt. En hij kreeg een serieuze veeg uit de pan van de politierechter.
  [naar artikel]
 29. Derde meer klachten over cyberpesten (27/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jongeren zijn steeds vaker het slachtoffer van pesten en dan vooral van cyberpesten. Jongerentelefoon 'Awel' heeft het voorbije jaar maar liefst
  [naar artikel]
 30. Inhoud van gesprekken bij Awel is veranderd na campagnespot (14/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De inhoud van de gesprekken bij de Vlaamse hulplijn Awel is in de laatste week veranderd. Dit meldt Sibille Declercq, coördinator van de voormalige Kinder- en Jongerentelefoon, dinsdag. De inhoud is immers zwaarder geworden, zegt ze.
  [naar artikel]
 31. Recordaantal vrijwilligers voor jongerentelefoon Awel: 'Een stap in de goede richting' (02/03/2018 - Knack)
  Met 171 nieuwe vrijwilligers klokte kinder- en jongerentelefoon Awel in 2017 af op 358 paar luisterende oren over heel Vlaanderen. Ook het aantal scheld- en giecheloproepen daalde aanzienlijk in het laatste kwartaal. De organisatie houdt echter de voeten op de grond: 'We kunnen nog steeds niet alle oproepen beantwoorden.'
  [naar artikel]
 32. Bijna 7 op de 10 minderjarigen afgelopen jaar vernederd of gediscrimineerd op school (22/02/2019 - Metro)
  Bijna 7 op de 10 kinderen geven aan dat ze het afgelopen jaar minstens één keer zijn vernederd of gediscrimineerd op school. De helft van de kinderen en jongeren geeft ook aan dat dit gebeurt in het eigen gezin. Dat blijkt uit een onderzoek van de UC Leuven-Limburg (UCLL) in opdracht van de Vlaamse regering. De onderzoekers dringen aan op een geïntegreerde en beleidsdomeinoverschrijdende aanpak. De Vlaamse regering neemt maatregelen. Onderzoekers van de UCLL hebben 1.713 kinderen en jongeren gevraagd naar hun ervaringen op het vlak van pesten en geweld zowel online, op school, thuis als in de vrije tijd. Uit de resultaten blijkt dat kinderen en jongeren vaak geconfronteerd worden met pesten en geweld. “Bijna 7 op de 10 minderjarigen geven aan dat zij het voorbije jaar minstens één keer vernederd of gediscrimineerd werden op school. De helft zegt dat dit gebeurt in het eigen gezin”, zegt onderzoekscoördinator Anne Groenen van de hogeschool UCLL. De onderzoekers vragen een geïntegreerde en beleidsdomeinoverschrijdende aanpak. De Vlaamse regering wil inspelen op die vraag. Hulplijn 1712 moet daarbij een centrale rol spelen. Of het nu gaat om pesten, geweld of misbruik, kinderen en jongeren moeten weten dat ze bij 1712 kunnen aankloppen met al hun vragen of klachten. De Vlaamse regering wil de hulplijn nog kindvriendelijker maken. Om de toeleiding van kinderen naar 1712 te verbeteren komt er in de krokusvakantie een campagne in samenwerking met enkele bekende Ketnetgezichten. De campagne is gericht op de doelgroep van kinderen en jongeren tot 12 jaar. Naast 1712 kunnen kinderen en jongeren ook aankloppen bij andere initiatieven zoals Awel, nupraatikerover.be, en WAT WAT. Het UCLL-onderzoek bracht ook voor het eerst in kaart in welke mate Vlaamse kinderen en jongeren tussen 10 en 18 jaar worden geconfronteerd met cybergeweld. Meer dan de helft van de kinderen (54 procent) geeft aan dat ze de afgelopen zes maanden slachtoffer zijn geweest van cyberpesten. Dat gaat van online scheldpartijen (37 procent) tot roddelen (30 procent) en leugens vespreiden (24 procent). Ongeveer 1 op 10 (11,7 procent) werd online bedreigd. Meisjes (59 procent) zijn vaker slachtoffer van cyberpesten. Naast slachtoffer zijn jongeren ook vaak dader. Ruim 60 procent van de kinderen die rapporteren slachtoffer te zijn, stelden de afgelopen 6 maanden zelf ook minstens één vorm van cyberpestgedrag. De onderzoekers van de UCLL maakten zelf een ‘Roadmap Cyberpesten’ op. Onderzoekster Sara Van Haeken: “In de Roadmap worden de mogelijke dynamieken die spelen in een cyberpestsituatie verhelderd. We geven ook inspirerende voorbeelden over hoe je met deze dynamieken aan de slag kan.” De roadmap wordt ter beschikking gesteld van leerkrachten. bron: Belga Het bericht Bijna 7 op de 10 minderjarigen afgelopen jaar vernederd of gediscrimineerd op school verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Linde Merckpoel ontroerd door verhaal van moedig gezin: “Hier gaan ze enorm mooie dingen mee doen” (21/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Aan mooie, emotionele momenten geen gebrek tijdens ‘Music for Life’. Een gezin dat hun zoon verloor na pesterijen schenkt de opbrengst van hun actie ‘Sweet Glenn’ aan de hulporganisatie ‘Awel’. Die praat met en luistert naar kinderen en jongeren die met problemen worstelen. “Had iemand gedaan wat ik nu doe, dan had mijn zoon misschien nog geleefd. We willen iedereen besparen wat wij hebben moeten meemaken.”
  [naar artikel]
 34. Linde Merckpoel ontroerd door verhaal van moedig gezin: “Hier gaan ze enorm mooie dingen mee doen” (21/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Aan mooie, emotionele momenten geen gebrek tijdens ‘Music for Life’. Een gezin dat hun zoon verloor na pesterijen schenkt de opbrengst van hun actie ‘Sweet Glenn’ aan de hulporganisatie ‘Awel’. Die praat met en luistert naar kinderen en jongeren die met problemen worstelen. “Had iemand gedaan wat ik nu doe, dan had mijn zoon misschien nog geleefd. We willen iedereen besparen wat wij hebben moeten meemaken.”
  [naar artikel]
 35. Maak van psychische gezondheid bij kinderen en jongeren een topprioriteit  (08/10/2019 - VRT NWS)
  Een oproep aan de federale onderhandelaars en de volgende minister van Volksgezondheid om de terugbetaling van een psycholoog bij kinderen en jongeren mogelijk te maken.
  [naar artikel]
 36. Rechter tegen beklaagde met ellenlang strafblad: “Awel, chapeau!” (13/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Brugse rechter Gerda Weymiens staat normaal gekend om haar harde en fulminerende stijl. Maar gistermorgen zat ze toch met open mond naar het verhaal van een beklaagde te luisteren. “Awel chapeau, meneer. Echt waar”, zei ze gemeend.
  [naar artikel]
 37. Gigos voorziet online aanbod tijdens corona crisis (20/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Gigos Jeugdwelzijnswerk Genk voorziet een online aanbod voor Genkse kinderen, tieners en jongeren gedurende de coronacrisis. Op die manier willen ze de verveling tegengaan én proberen ze de contacten met onze doelgroep te onderhouden.
  [naar artikel]
 38. 20 jaar Child Focus: "Ruim 20.000 zaken van vermiste kinderen of jongeren behandeld" (29/03/2018 - VRT NWS)
  Child Focus, de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite kinderen bestaat vandaag 20 jaar. Het centrum werd opgericht in 1998, 2 jaar na het losbarsten van de zaak Dutroux. Honderdduizenden mensen waren toen op straat gekomen in een witte mars. Ze eisten meer gerechtigheid en een betere bescherming van kinderen.   
  [naar artikel]
 39. Ruim 12.000 jongeren nemen deel aan klimaatmars (17/01/2019 - Knack)
  De woordvoerder van de Brusselse politie meldt dat 12.500 spijbelende jongeren deelnemen aan de klimaatmars. Vorige week betoogden nog ongeveer 3.000 jongeren.
  [naar artikel]
 40. Ketnetpsychologe: "Als je bang bent of bezorgd, praat er dan over met je ouders" (27/03/2020 - VRT NWS)
  De coronacrisis en alle maatregelen errond hebben een enorme impact op het leven van mensen. Ook voor jongeren zijn het heel verwarrende tijden. Ze zijn bezorgd, verdrietig of soms een beetje angstig. Bij de hulplijn Awel krijgen ze bijvoorbeeld meer telefoons en mails dan anders. Ons jeugdjournaal "Karrewiet" legde enkele vragen en zorgen waarmee jongeren zitten voor aan Ketnet-psychologe Telidja Klaï. Bekijk hierboven het verslag.
  [naar artikel]
 41. Basisschool Piramide laat zijn stem horen (29/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Zij willen ervoor zorgen dat de stem van kinderen en jongeren tot bij beleidsmakers reikt. Ze doen dit door met heel veel jongeren en kinderen te praten en adviezen te geven die ze dan aan ministers bezorgen. Afgelopen dinsdag zijn ze bij basisschool Piramide geweest om daar een zeer constructief gesprek aan te gaan met de leerlingen van het 6de leerjaar.
  [naar artikel]
 42. Tot twee jaar wachttijd voor intakegesprek voor kinderen en jongeren met autisme (10/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Sommige kinderen en jongeren moeten bij de referentiecentra voor autisme (RCA) erg lang wachten voor ze hun eerste gesprek krijgen met een...
  [naar artikel]
 43. Bijna 6.000 jongeren met handicap krijgen voortaan basisondersteuningsbudget (29/09/2017 - VRT NWS)
  Vlaams minister van welzijn Vandeurzen trekt extra geld uit om kinderen en jongeren met een beperking te ondersteunen. Vanaf eind deze maand ontvangen ruim 5.800 minderjarigen en jongvolwassenen met een handicap een zogenoemd basisondersteuningsbudget. Dat is een vast bedrag van 300 euro per maand om vrij te besteden aan thuiszorg, poetshulp of dagopvang.
  [naar artikel]
 44. Linde ontroerd door verhaal van moedig gezin: "Hier gaan ze enorm mooie dingen mee doen" (21/12/2017 - VRT NWS)
  Een gezin dat hun zoon verloor na pesterijen schenkt de opbrengst van hun actie "Sweet Glenn" aan de hulporganisatie "Awel". Die chat met en luistert naar kinderen en jongeren die met problemen worstelen. "Had iemand gedaan wat ik nu doe, dan had mijn zoon misschien nog geleefd. We willen iedereen besparen wat wij hebben moeten meemaken." Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.
  [naar artikel]
 45. "Niet alle kinderen krijgen even veel kansen in België" (01/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De ongelijkheid blijft groot tussen kinderen en jongeren in België. Kinderen in de jeugdhulp, kinderen met een handicap, kinderen in armoede en...
  [naar artikel]
 46. 'Maak huisarts gratis voor kinderen en jongeren' (21/11/2017 - De Morgen)
  Sp.a wil dat kinderen en jongeren gratis naar de huisarts kunnen. 'Een goed idee', vindt professor Sara Willems (UGent). Al is er op regeringsniveau weinig animo.
  [naar artikel]
 47. 6.584 kinderen en jongeren op wachtlijst jeugdhulp (18/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal kinderen en jongeren op de wachtlijst voor de Vlaamse jeugdhulp is met 7,8 procent gestegen, tot 6.584 eind vorig jaar. Dat blijkt uit...
  [naar artikel]
 48. 6.584 kinderen en jongeren op wachtlijst jeugdhulp (18/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal kinderen en jongeren op de wachtlijst voor de Vlaamse jeugdhulp is met 7,8 procent gestegen, tot 6.584 eind vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van de jeugdhulp, dat Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag voorstelde in het Vlaams Parlement. Het gaat om 5.273 jongeren die wachten op intensieve hulp en 1.533 die wachten op een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Sommigen wachten op beide, waardoor het totale cijfer niet gelijk is aan de som van de twee.
  [naar artikel]
 49. Gedwongen afzondering van kinderen en jongeren moet overal een uitzondering worden (15/10/2019 - VRT NWS)
  De afgelopen maanden gingen medewerkers en vrijwilligers van het Kinderrechtencommissariaat, de Vlaamse Jeugdraad en jongerenorganisatie Cachet vzw in gesprek met kinderen en jongeren over gedwongen afzondering en isolatie. Op basis van die getuigenissen roepen de auteurs van deze opinie welzijnsvoorzieningen en het bijzonder onderwijs op om afzonderingsmaatregelen sterk te verminderen en samen met jongeren op zoek te gaan naar alternatieven.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.