De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Storm op komst? Ogen van de hele wereld gericht op Aalst Carnaval

Het Nieuwsblad

23/02/2020 - 08:47

Het belooft een turbulente editie te worden van Aalst Carnaval, en niet alleen door de storm die vandaag weer over ons land trekt. Na de heisa over de joodse poppen en het vermeende antisemitisme in de stoet van vorig jaar, zijn de ogen van de hele wereld vandaag gericht op de stad van burgemeester Christophe D'Haese (N-VA). Volg alle ontwikkelingen hier LIVE.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Aalst carnaval uur verlaat en extra veiligheidsmaatregelen (23/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het belooft een turbulente editie te worden van Aalst Carnaval, en niet alleen door de storm die vandaag weer over ons land trekt. Na de heisa over de joodse poppen en het vermeende antisemitisme in de stoet van vorig jaar, zijn de ogen van de hele wereld vandaag gericht op de stad van burgemeester Christophe D’Haese (N-VA).
  [naar artikel]
 2. Alle ogen gericht op Aalst Carnaval: van commotie rond Joodse karikaturen tot editie waarvoor zenuwen gespannen staan (23/02/2020 - VRT NWS)
  Vandaag zijn alle ogen, ook die van de internationale media, op Aalst gericht. Dat heeft alles te maken met één wagen die na de editie van vorig jaar veel aandacht kreeg. De Joodse gemeenschap liet toen weten dat ze zich aangevallen voelde, omdat er een wagen was met karikaturale afbeeldingen van Joden. Na de oproep van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken om Aalst Carnaval te verbieden, is de discussie over wat kan en niet kan de voorbije dagen opnieuw opgelaaid. Wat is er gebeurd sinds de vorige editie van Aalst Carnaval? Een terugblik.
  [naar artikel]
 3. Praalwagen met Joodse karikatuur sluit aan in stoet: carnavalist deelt ‘jodensterren’ uit (23/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het belooft een turbulente editie te worden van Aalst Carnaval, en niet alleen door de storm die vandaag weer over ons land trekt. Na de heisa over de joodse poppen en het vermeende antisemitisme in de stoet van vorig jaar, zijn de ogen van de hele wereld vandaag gericht op de stad van burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).
  [naar artikel]
 4. Kroatisch dorp verbrandt poppen van homokoppel: “Inhumaan en totaal onacceptabel” (27/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Alle ogen van de wereld stonden dit weekend gericht op Aalst en de Joodse poppen. Terwijl er moord en brand geschreeuwd werd over de karikaturen op Aalst Carnaval, ging ook in Kroatië het feest niet zonder slag of stoot voorbij. Ook in Kroatië lijken poppen en carnaval niet de beste combinatie. Het dorpje Imotski heeft de traditie om ieder jaar een pop verbranden die de frustraties in de gemeenschap afbeeldt. Hun keuze dit jaar? Een pop van twee kussende mannen.
  [naar artikel]
 5. Foto's ‘De Klaugmieren’ op Aalst Carnaval gaan de wereld rond (25/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Twee dagen na de zondagsstoet op Carnaval Aalst waar enkele carnavalisten verkleed gingen als orthodoxe Joden, gaat het nieuws stilaan de wereld...
  [naar artikel]
 6. Stewardess in opspraak na Afrikaanse verkleedpartij op Aalst Carnaval, meteen wordt om haar ontslag geroepen (09/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De storm om de joodse karikaturen op Aalst Carnaval is nog maar net gaan liggen of daar dient zich al een nieuwe controverse aan. Er is ophef...
  [naar artikel]
 7. Mysteries ontrafeld: waarom is Aalst Carnaval het bekendste carnaval van Vlaanderen? (19/08/2022 - VRT NWS)
  Net zoals Walen bij het woord "carnaval" automatisch aan Binche denken, wordt carnaval in Vlaanderen onbetwistbaar gelinkt aan Aalst. Maar hoe komt dat eigenlijk? Hoe werd Aalst Carnaval zo groot en bekend? Was er ooit een bepaalde succesfactor of is het een samenloop van omstandigheden? Radio2 zocht het uit.
  [naar artikel]
 8. LIVE. Aalst carnaval gaat van start: stilte voor de storm op de Grote Markt (19/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Eindelijk is het zover! Vandaag gaat de bekendste carnavalsstoet van het land door de straten van Aalst. Na enkele afgelaste coronajaren zijn de bewoners blij dat de 93ste editie van hun geliefde volksfeest eindelijk kan doorgaan. De stad pakt niet enkel uit met een indrukwekkend decor maar het belooft ook de “meest beveiligde Aalst carnaval uit de geschiedenis” te worden. Prins Yordi is er in elk geval helemaal klaar voor. Hier mis je niets van Aalst Carnaval.
  [naar artikel]
 9. Foto ‘De Klaugmieren’ op Aalst Carnaval gaat de wereld rond (25/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Twee dagen na de zondagsstoet op Carnaval Aalst waar enkele carnavalisten verkleed gingen als orthodoxe Joden, gaat het nieuws stilaan de wereld...
  [naar artikel]
 10. Buitenlandse reacties op Aalst Carnaval op Twitter: “80 jaar na de Holocaust en Europa is nog steeds hetzelfde” (23/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Alle ogen zijn op Aalst gericht, waar momenteel de grootste en bekendste carnavalsstoet van België door trekt. Niet alleen in België, maar ook in...
  [naar artikel]
 11. Na heisa rond Aalst Carnaval: waarom de karikaturen zo gevoelig liggen binnen Joodse gemeenschap (24/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vanuit de hele wereld komt er kritiek op de karikaturale voorstelling van Joden in de optocht van Aalst Carnaval. Maar waar komen die clichés eigenlijk vandaan? Waarom liggen ze zo gevoelig? En vallen die nu effectief onder antisemitisme dan wel onder de vrijheid van meningsuiting?
  [naar artikel]
 12. 'De Ideale Wereld' is al haar grof huisvuil kwijt... dankzij Aalst carnaval (16/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Aalst carnaval zit er weer op. De katers zijn (hopelijk) verteerd en de straten van de ajuinstad liggen er weer proper bij. Liefst vijf ton vuilnis...
  [naar artikel]
 13. Bart De Wever vindt Joodse karikaturen tijdens Aalst Carnaval “lomp” (20/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de poppen met Joodse karikaturen die vorig jaar op Aalst Carnaval zijn getoond “lomp, punt andere lijn.” Dat heeft hij gezegd tijdens een boekvoorstelling van partijgenoot André Gantman. Door de hele affaire werd Aalst carnaval geschrapt als cultureel erfgoed van Unesco.
  [naar artikel]
 14. Bart De Wever vindt Joodse karikaturen tijdens Aalst Carnaval “lomp” (20/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de poppen met Joodse karikaturen die vorig jaar op Aalst Carnaval zijn getoond “lomp, punt andere lijn.” Dat heeft hij gezegd tijdens een boekvoorstelling van partijgenoot André Gantman. Door de hele affaire werd Aalst carnaval geschrapt als cultureel erfgoed van Unesco.
  [naar artikel]
 15. Aalst Carnaval in het oog van de (politieke) storm na joodse karikaturen (24/02/2020 - Express)
  De Aalsterse carnavalsstoet trok opnieuw door de straten en ook dit jaar waren er opnieuw veel Joodse stereotypes en karikaturen te zien. Na commentaar op de stoet van vorig jaar, valt dat niet in goede aarde. Voor het eerst heeft ook premier Sophie Wilmès gereageerd. Na de doorgang van de stoet kwam er een reactie […] The post Aalst Carnaval in het oog van de (politieke) storm na joodse karikaturen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 16. Evenaar kleurt Carnaval Aalst! (09/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Voil Janetten? Ajuinen? En haring in een vogelkooi. Evenaar kleurt helemaal Aalst Carnaval op zondag 11/02 om 18u. Het goede nieuws is: je hoeft er helemaal niet bij te zijn. Wij zenden de stoet integraal uit, met goedkeuring van Prins Carnaval. Aal d’Oilsjteneirs doen meej… En Evenaar ook! Aalst Carnaval | zondag 11/02 om 18u | Evenaar
  [naar artikel]
 17. Burgemeester van Aalst: “Niet kwetsen om te kwetsen tijdens carnaval” (21/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Burgemeester van Aalst Christophe D’Haese (N-VA) roept de carnavalisten op “niet te kwetsen om te kwetsen”. Tegelijkertijd benadrukt hij dat Aalst Carnaval zijn vrijheid moet behouden. “Aalst Carnaval zal altijd een buitenbeentje blijven”, stelde D’Haese vrijdag in De Ochtend op Radio 1.
  [naar artikel]
 18. Burgemeester Aalst vraagt veiligheidsscreening voor Aalst carnaval (24/01/2018 - Metro)
  De burgemeester van Aalst, Christophe D’Haese (N-VA), wil dat OCAD een bijkomende terreurscreening uitvoert voor Aalst Carnaval. Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) verlaagde het nationale dreigingsniveau maandag van niveau 3 naar niveau 2. Maar D’Haese ziet Aalst carnaval als uitzondering op de regel. Bij een daling van het terreurniveau worden sommige maatregelen bij de lokale politie van Aalst niet langer noodzakelijk. Maar de burgemeester wil de waakzaamheid op peil houden. “Zo denk ik aan het permanent dragen van kogelwerende vesten door onze agenten op buitendienst, een bezoekersregister aan het onthaal van het politiehuis en het stelselmatig melden van elke verdachte toestand en controle aan de meldkamer.” De burgemeester wil zijn korps klaar houden voor Aalst carnaval, dat op 11 februari van start gaat. Bij een verlaging van het dreigingsniveau zijn uitzonderingen mogelijk voor evenementen met een internationale uitstraling of voor manifestaties die een grote volkstoeloop kennen. “Dat laatste criterium is zeker van toepassing op Aalst carnaval”, zegt D’Haese. “Daarom zal ik OCAD, zoals de procedure het voorschrijft, om een bijzondere veiligheidsscreening verzoeken die specifiek op carnaval is gericht.” De burgemeester kondigt aan dat het bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) in elk geval van van kracht blijft tijdens Aalst carnaval. bron: Belga
  [naar artikel]
 19. Aalst Carnaval beveiligd met betonblokken: zo denken deze carnavalisten daarover (26/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Aalst is vandaag getransformeerd in een belegerde stad. Betonblokken en politiepatrouilles moeten ervoor zorgen dat Aalst Carnaval in alle
  [naar artikel]
 20. Aalst heeft voor het eerst prins carnaval met beperking (21/01/2018 - De Standaard)
  In Aalst is Alex De Kegel voor het komende jaar verkozen tot prins carnaval. De 24-jarige lijdt aan een hersenverlamming en is de eerste prins carnaval van Aalst met een beperking.
  [naar artikel]
 21. Pools-Aalsterse Prins Carnaval Raf Sidorski: “Carnaval Aalst moet met alles kunnen lachen. Behalve de Bende van Nijvel” (27/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Mag er straks met Carnaval Aalst een Bende van Nijvel-groep meedoen? Dat is een vraag voor Raf Sidorski, de Poolse migrant die dit jaar de eerste allochtone Prins Carnaval Aalst werd. In het echte leven is hij NMBS-veiligheidsagent in Brussel-Centraal. Jawel, daar waar op 21 juni dit jaar een terrorist is neergeschoten.
  [naar artikel]
 22. Hoe Aalst afkickt van zijn volksfeest: “Carnaval in de living. Nie te geloeiven, hé?” (14/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Aalst viert geen carnaval. Geen stoet, geen ‘prinsjenkiezing’, niks. Wie dat een dik jaar geleden had voorspeld, was door gans Aalst zot verklaard, en in Aalst weten ze nog wat zot is. Ze kunnen het zich alleszins nog herinneren. Want aan de vooravond van wat carnaval had moeten zijn, ligt ook deze stad half groggy onder een deken van sneeuw en gelatenheid. Veel mensen likken er hun wonden. Van de kandidaat-prins over de kostuummaakster tot de muziekproducer.
  [naar artikel]
 23. Burgemeester vraagt OCAD om veiligheidsscreening voor Aalst carnaval (24/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  De burgemeester van Aalst, Christophe D’Haese (N-VA), wil dat OCAD een bijkomende terreurscreening uitvoert voor Aalst Carnaval. Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) verlaagde het nationale dreigingsniveau maandag van niveau 3 naar niveau 2. Maar D’Haese ziet Aalst carnaval als uitzondering op de regel.
  [naar artikel]
 24. Van "bescherm ons carnaval" tot oproep om Joodse karikaturen achterwege te laten: ook politiek mengt zich in discussie Aalst carnaval (21/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken riep gisteren de Belgische overheid op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden....
  [naar artikel]
 25. Aalst carnaval gaat toch door... in juni (17/09/2020 - De Morgen)
  Aalst carnaval 2021 zal toch doorgaan, al wordt het een zomercarnaval. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zegt dat het carnaval zal plaatsvinden in juni, op voorwaarde dat er een vaccin is.
  [naar artikel]
 26. Aalst carnaval gaat toch door, maar wel in juni (17/09/2020 - De Standaard)
  Aalst carnaval 2021 zal dan toch doorgaan. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zegt dat het carnaval zal plaatsvinden in juni, op voorwaarde dat er een vaccin is.
  [naar artikel]
 27. Europarlementsleden vragen maatregelen op Aalst Carnaval (19/02/2020 - De Morgen)
  De Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme maken zich “grote zorgen” om Aalst Carnaval. Dat laten ze weten in een open brief. De parlementsleden, onder wie ook de Belgische Frédérique Ries (MR), roepen het Aalsterse stadsbestuur en de organisatoren op maatregelen te nemen, “zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft”.
  [naar artikel]
 28. LIVE. Volg hier live Aalst Carnaval (23/02/2020 - De Standaard)
  Aalst maakt zich op voor drie dagen lang feesten. De hele wereld kijkt echter toe hoe de carnavalsvierders omgaan met de discussie over het spotten met Joden. Volg hier de optocht.
  [naar artikel]
 29. Burgemeester D’Haese reageert op commotie rond carnaval: “Niet aan buitenlandse minister om te bepalen wat Aalst mag” (21/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Nog twee dagen en dan barst het jaarlijkse carnavalsfeest in Aalst weer los. Nog meer dan anders, kijkt de hele wereld mee hoe de Oost-Vlaamse gemeente zal omgaan met de verwijten van antisemitisme, nadat in stoet van vorig jaar de draak werd gestoken met joden. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz vraagt op de valreep aan de Belgische overheid om Aalst carnaval te veroordelen en zelfs te verbieden. Ook Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) mengt zich in de discussie: “Burgemeester moet carnavalisten overtuigen dat ze dit niet mogen doen.”
  [naar artikel]
 30. ‘Ik ben de eerste allochtone prins carnaval van Aalst’ (23/01/2017 - De Standaard)
  Raf Sidorski is dit weekend uitgeroepen tot 65ste prins carnaval van Aalst. ‘Ik ben de eerste allochtone prins carnaval’, zegt de 31-jarige die op zijn zevende met zijn broer en moeder vanuit Polen naar Aalst verhuisde aan VTM.
  [naar artikel]
 31. Carnavalskoorts stijgt in Aalst aan vooravond van carnavalsfeest (28/02/2019 - VRT NWS)
  De stad Aalst maakt zich op voor een drie dagen Aalst carnaval. Het carnavalsfeest gaat zondag van start. Duizenden carnavalisten en toeristen zullen in de ajuinenstad de klok rond carnaval vieren.
  [naar artikel]
 32. 93ste editie Aalst Carnaval legt carnavalshart van de Aalstenaren bloot: “Wij zijn carnavalist tot in de kist!” (20/02/2023 - Het Nieuwsblad)
  Dat het weer carnaval is, hebben de inwoners van Aalst en ver daarbuiten geweten. Precies honderd jaar nadat de eerste stoet door de stad trok, palmen Prins Carnaval - dit jaar Jordy I - valse politici, praalwagens en andere figuren weer de straten in. Maar wat maakt Aalst Carnaval nu zo speciaal, waarom dragen de Aalstenaren de traditie zo in het hart? En kan je er zomaar met alles lachen?
  [naar artikel]
 33. Aalst Carnaval: Europese parlementsleden vragen maatregelen (19/02/2020 - Knack)
  De Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme maken zich 'grote zorgen' om Aalst Carnaval. Dat laten ze weten in een open brief. De parlementsleden, onder wie ook de Belgische Frédérique Ries (MR), roepen het Aalsterse stadsbestuur en de organisatoren op maatregelen te nemen, 'zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft'.
  [naar artikel]
 34. Veronique uit Aalst wil meer vrouwelijke prinsen carnaval: “Wij moeten niet onderdoen voor een man” (20/02/2020 - VRT NWS)
  “Er zijn te weinig vrouwen die zich kandidaat stellen om prins carnaval te worden”, vindt Veronique Dierick uit Aalst. Ieder jaar voor Aalst Carnaval wordt er zo’n prins verkozen, maar dat is tot nu toe nog maar 1 keer een vrouw geweest. “Ik vind dat erg jammer”, klinkt het.
  [naar artikel]
 35. Carnaval in Aalst: het feest van de voil jeanetten (02/03/2019 - De Morgen)
  De Nederlandse fotografe Marieke van der Velden maakte een opmerkelijke fotoreeks over Aalst Carnaval.
  [naar artikel]
 36. Aalst schrapt carnaval zelf van Unesco-werelderfgoedlijst (02/12/2019 - De Tijd)
  07:11 De Unesco krijgt de kans niet Aalst Carnaval te schrappen van de lijst werelderfgoed, na klachten van Joodse organisaties. Aalst doet het zelf.
  [naar artikel]
 37. Aalst zet zich schrap voor carnaval (11/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Aalst zal de traditionele carnavalstoet vanmiddag drie dagen feestelijkheden in de Ajuinstad inluiden. Het is het eerste carnaval nadat het...
  [naar artikel]
 38. Unesco veroordeelt ‘racistische en antisemitische voorstellingen’ op Aalst Carnaval (06/03/2019 - De Standaard)
  Unesco veroordeelt de veelbesproken praalwagen met joodse karikaturen op Aalst Carnaval. De erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties erkende het carnavalsfeest in Aalst in 2010 nog als immaterieel cultureel erfgoed.
  [naar artikel]
 39. Popverbranding luidt laatste feestnacht Aalst carnaval in (01/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Aalst neemt afscheid van zijn carnaval door de rituele verbranging van de carnavalspop. Een tot tranen toe bewogen prins Raf mocht de pop
  [naar artikel]
 40. Streng drugsbeleid op Aalst carnaval (28/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op de laatste dag van Aalst carnaval houdt de politie extra drugscontroles. Die komen er nadat gisteren vier jongeren onwel werden door een
  [naar artikel]
 41. Uitlating De Wever over “niveau Aalst carnaval” zet kwaad bloed (26/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  In Aalst zijn ze niet te spreken over N-VA-voorzitter Bart De Wever die een folder van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in deze krant gisteren omschreef als “niveau Aalst carnaval”.
  [naar artikel]
 42. Burgemeester Aalst vraagt veiligheidsscreening voor carnaval (24/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De burgemeester van Aalst, Christophe D'Haese (N-VA), wil dat OCAD een bijkomende terreurscreening uitvoert voor Aalst Carnaval. Het...
  [naar artikel]
 43. Burgemeester Aalst trekt naar Parijs om carnaval bij Unesco te verdedigen na heisa over joodse poppen (17/09/2019 - VRT NWS)
  Het Aalsterse stadsbestuur gaat vandaag op overleg bij de hoofdzetel van VN-organisatie Unesco in Parijs. Ze willen verduidelijking en context geven bij de praalwagen met joodse poppen die tijdens de vorige optocht van Aalst Carnaval te zien was. Het carnaval van Aalst is geregistreerd als werelderfgoed bij Unesco, maar dreigt die felbegeerde status te verliezen.
  [naar artikel]
 44. Dag twee van Aalst carnaval: paraplu's en overal waterplassen (27/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Aalst viert haar tweede dag carnaval en het is er eentje in de gietende regen. Op de Grote Markt hielden de Aalsterse Gilles - met plastic over
  [naar artikel]
 45. Slechts één minister gaat in op uitnodiging voor Aalst Carnaval (23/02/2020 - De Standaard)
  Opvallend veel politieke genodigden geven dit jaar verstek op Aalst Carnaval. Van de ministers tekent alleen Ben Weyts (N-VA) present.
  [naar artikel]
 46. Ook hiermee wordt gelachen op Aalst Carnaval (23/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Uiteraard draaide het op Aalst Carnaval niet allemaal om de joodse karikaturen. De actua van de afgelopen maanden bleek opnieuw een onuitputtelijke bron van spot.
  [naar artikel]
 47. BEKIJK: Voil Jeanetten op doortocht in Aalst op laatste carnavaldag (21/02/2023 - VRT NWS)
  Op het carnaval in Aalst zijn vanmiddag de Voil Jeanetten door de stad getrokken. Honderden mannen hadden zich als vrouw verkleed, met bontjas, kinderwagen en een vogelkooi. Vanavond wordt Aalst Carnaval afgesloten met de traditionale popverbranding.
  [naar artikel]
 48. Burgemeester D’Haese op gesprek bij Unesco over Aalst Carnaval: ‘Kunnen op begrip rekenen’ (17/09/2019 - De Morgen)
  Burgemeester Christoph D’Haese zegt dat de Belgische delegatie die in Parijs heeft deelgenomen aan een informeel gesprek over Aalst Carnaval op begrip kan rekenen. Het volksfeest kreeg in maart internationaal kritiek nadat beelden van Joodse carnavalspoppen opdoken met een grote haakneus. Aalst Carnaval is uitgeroepen tot werelderfgoed, maar in december staat die titel ter discussie.
  [naar artikel]
 49. ‘Verban de haatdragende parade in Aalst’: Israëlische minister roept op tot boycot Aalst Carnaval (20/02/2020 - De Morgen)
  Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, roept de Belgische overheid op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden. Dat heeft hij gezegd op Twitter.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy