De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Ivan Van de Cloot (Itinera): 'Economen onderschatten impact coronavirus'

Knack

02/03/2020 - 23:39

'Economen of strategen die de impact van het coronavirus op de economie wegwuiven, zijn niet goed geïnformeerd of hebben oogkleppen op', vindt hoofdeconoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera. Van de Cloot gelooft niet in een snel herstel van de wereldeconomie.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Ivan Van de Cloot en Leo Neels (Itinera): ‘Corona is een kans om België te resetten’ (21/03/2020 - De Morgen)
    Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij ­denktank Itinera, waarschuwde al heel vroeg voor het nieuwe coronavirus. Sommigen vonden hem een alarmist. Nu adviseert hij samen met zijn CEO Leo Neels de ­overheid. ‘Parlementariërs, zit niet te niksen!’
    [naar artikel]
  2. Economen Ive Marx en Ivan Van de Cloot: ‘Politici gaan ervan uit dat de mensen dom zijn’ (01/07/2020 - De Morgen)
    Econoom Ivan Van de Cloot (Itinera Institute) en expert sociaal beleid Ive Marx (UAntwerpen) zijn niet mals voor de leiders van dit land. Er worden putten gegraven dat het een lieve lust is, maar goed bestuur lijkt daarbij geen noodzaak. ‘Ons beleid wordt gekenmerkt door ontkenning, improvisatie en compromissen.’
    [naar artikel]
  3. Ivan Van de Cloot: 'De lockdownroepers schieten pas wakker als het te laat is' (29/10/2020 - Knack)
    Enkele efficiënte maatregelen hadden een tweede lockdown kunnen vermijden, zegt Itinera-hoofdeconoom Ivan Van de Cloot. "Een van die ingrepen is degelijk brononderzoek: op zoek gaan naar de clusters waar de besmettingen plaatsvonden. Dat is in België nauwelijks gebeurd."
    [naar artikel]
  4. Ivan Van de Cloot: 'Dit zomerakkoord getuigt van pathologisch uitstelgedrag' (26/07/2017 - Knack)
    De federale regering raakte het deze nacht eens over de begroting en een pakket sociale en economische maatregelen die het land naar eigen zeggen verder moet stimuleren. Volgens Ivan Van de Cloot, econoom aan het Itinera instituut, wil de regering met dit pakket vooral gezichtsverlies vermijden.
    [naar artikel]
  5. Hoofdeconoom Ivan Van de Cloot: “Pomp geen zuurverdiend belastinggeld in bedrijven zonder toekomst” (23/11/2020 - Het Nieuwsblad)
    Dat de overheid massaal bedrijven ondersteunt en werknemers op tijdelijke werkloosheid zet, was misschien goed in de eerste fase van de coronacrisis. Maar nu wordt het tijd om selectief te zijn, vindt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera. “Geld pompen in zombiebedrijven, dat is als water naar de zee dragen.”
    [naar artikel]
  6. Econoom Ivan Van de Cloot: 'Regering vergist zich in kost vergrijzing' (14/05/2017 - Knack)
    Volgens hoofdeconoom van denktank Itinera Ivan Van de Cloot misrekent de regering zich in de kost van de vergrijzing. De rekening van de taxshift wordt dan weer doorgeschoven naar de toekomst. Dat zegt hij in een interview met De Zondag. 'Dit is het zwaard van Damocles voor onze kinderen en kleinkinderen.'
    [naar artikel]
  7. Economen Noels en Van de Cloot zien gemiste kansen in regeerakkoord: ‘Veel centen uitdelen is het bindmiddel’ (01/10/2020 - De Morgen)
    In de grootste crisis in onze moderne geschiedenis komt een nieuwe bestuursploeg aan zet. Twee economen — Geert Noels en Ivan Van de Cloot — lezen de partituur van Vivaldi en vrezen toch valse noten. “De taart moet eerst gebakken worden voor je ze kan verdelen.”
    [naar artikel]
  8. Ivan Van de Cloot, denktank Itinera 'Menu aanbieden aan politiek' (10/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  9. Opgetogen (10/04/2019 - De Morgen)
    Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera Institute en professor aan de Antwerp Management School.
    [naar artikel]
  10. 'Vlaanderen zal niet verarmen' (29/03/2019 - De Morgen)
    Econoom Ivan Van de Cloot van het Itinera-instituut is gematigd positief over de financieringswet.
    [naar artikel]
  11. Twee topeconomen over de impact van de oorlog op onze financiën: “De manier waarop het beleid nu reageert, is wel degelijk een probleem” (19/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
    De voedselprijzen, die zouden binnen een paar maanden weleens flink de hoogte kunnen ingaan. Maar een economische recessie hoeven we volgens economen Gert Peersman (UGent) en Ivan Van de Cloot (Itinera) nog niet te vrezen. “Het wordt pas gevaarlijk als we onder politieke druk foute dingen gaan doen.” En ja, helaas: “De manier waarop het beleid nu reageert op de hoge energieprijzen is wel degelijk een probleem”.
    [naar artikel]
  12. Twee topeconomen over de impact van de oorlog op onze financiën: “Het probleem is niet de economische schok, maar hoe de politiek erop reageert” (19/03/2022 - Het Nieuwsblad)
    De voedselprijzen, die zouden binnen een paar maanden weleens flink de hoogte kunnen ingaan. Maar een economische recessie hoeven we volgens economen Gert Peersman (UGent) en Ivan Van de Cloot (Itinera) nog niet te vrezen. “Het wordt pas gevaarlijk als we onder politieke druk foute dingen gaan doen.” En ja, helaas: “De manier waarop het beleid nu reageert op de hoge energieprijzen is wel degelijk een probleem”.
    [naar artikel]
  13. Bankenwet is bouwvergunning op rand van vulkaan (13/04/2019 - De Morgen)
    Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera, executive professor aan de Antwerp Management School en auteur van Roekeloos. Over banken en politiek.
    [naar artikel]
  14. Moeilijk in te schatten hoeveel potentieel dit land zou hebben mocht er wat minder hypocrisie aan de dag gelegd worden (06/11/2018 - De Morgen)
    Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera Institute.
    [naar artikel]
  15. Hoe Mario Draghi weegt op ons pensioen (14/04/2019 - De Morgen)
    Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera, executive professor aan de Antwerp Management School en auteur van De rekening moet kloppen.
    [naar artikel]
  16. Econoom Ivan Van de Cloot waarschuwt nu de overheid ook in de energiecrisis fors moet bijpassen: “Socialisme voor bedrijven: is dat het model dat we willen?” (09/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
    De horeca, de landbouwers, de bedrijven, de gezinnen: de collectieve smeekbede bij vadertje staat van tijdens de coronacrisis herhaalt zich ook in de energiecrisis. “De overheid zal ’t wel oplossen: da’s de cultuur geworden in ons land”, zucht econoom Ivan Van de Cloot (denktank Itinera). “Van die verslaving moeten we dringend afkicken, want dat geld hebben we niet meer.”
    [naar artikel]
  17. INTERVIEW. Econoom Ivan Van de Cloot: “Laat ongezonde bedrijven failliet gaan, we moeten inzetten op scholing” (24/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Moet onze overheid proberen alle bedrijven in leven te houden met tijdelijke werkloosheid en een weelde aan premies? Neen, zegt econoom Ivan Van de Cloot (Itinera). Hij pleit er zelfs voor het waarborgfonds waarbij de overheid mee garant staat bij coronakredieten dringend bij te sturen. “Ongezonde ondernemingen hoeven geen steun te krijgen. Laat die bedrijven overkop gaan en geef het geld aan scholing en begeleiding.”
    [naar artikel]
  18. Een akkoord op zijn Belgisch (25/07/2018 - De Morgen)
    Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera Institute en executive professor aan Antwerp Management School 
    [naar artikel]
  19. De omhelzing voor het gordijn, de chantage erachter (10/04/2019 - De Morgen)
    Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom bij Itinera Institute, executive professor aan de Antwerp Management School en auteur van het boek Roekeloos, over banken en politiek
    [naar artikel]
  20. Wees eens eerlijk over Arco, geef toe dat er geen wettelijke wijze bestaat om dat vergokt geld terug te toveren (18/09/2018 - De Morgen)
    Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera Institute.
    [naar artikel]
  21. 'Zonder twijfel heeft het Arco-dossier gewogen op de regering' (23/12/2018 - Knack)
    'Dossiers als Arco compromitteren de rechtsstaat', zegt Itinera-hoofdeconoom Ivan Van de Cloot. Hij hekelt de manier waarop de regering-Michel de gedupeerden wil vergoeden.
    [naar artikel]
  22. 'Kost pensioenen kan België nekken' (13/04/2019 - De Morgen)
    De rekening van onze pensioenfactuur moet kloppen. Vandaag is dat helemaal niet het geval. 'We blijven de rekening doorschuiven naar de jongeren. Zij dreigen tweederangsburgers te worden', zegt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera, in een nieuw boek.
    [naar artikel]
  23. Econoom Ivan Van de Cloot: ‘De overheid heeft op sleutelmomenten gefaald’ (23/11/2020 - De Morgen)
    Weten onze politici nog wat de rol van de overheid is en tot waar hun verantwoordelijkheid gaat? Het thema is door corona brandend actueel. Econoom Ivan Van de Cloot komt in zijn jongste boek Overheid + markt met antwoorden.
    [naar artikel]
  24. Ivan Van de Cloot: 'Politiek moet komaf maken met particratie' (29/09/2019 - Knack)
    Econoom Ivan Van de Cloot dringt er bij de nieuwe Vlaamse regering op aan prioriteit te maken van goed bestuur en ernstig beleid. 'De coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD krijgt een tweede kans op Vlaams niveau. Ze moet die grijpen', zegt hij in De Zondag.
    [naar artikel]
  25. Economen over streng verdict voor regering-Michel: 'We mogen de langetermijneffecten niet uit het oog verliezen' (15/05/2019 - Knack)
    Te weinig jobs, te weinig koopkracht, en buitenproportioneel veel brutowinsten voor de bedrijven. Het verdict van econoom Gert Peersman (UGent) in Knack is streng voor de regering. Collega-economen Ivan Van de Cloot en Peter De Keyzer nuanceren.
    [naar artikel]
  26. Economen over streng verdict voor beleid regering-Michel: 'We mogen de langetermijneffecten niet uit het oog verliezen' (15/05/2019 - Knack)
    Te weinig jobs, te weinig koopkracht, en buitenproportioneel veel brutowinsten voor de bedrijven. Het verdict van econoom Gert Peersman (UGent) in Knack was streng voor de regering. Collega-economen Ivan Van de Cloot en Peter De Keyzer nuanceren.
    [naar artikel]
  27. Denktank Itinera heeft aanbevelingen klaar om uit coronacrisis te komen en denkt zelfs aan niet-politieke informateur (13/07/2020 - Het Nieuwsblad)
    Denktank Itinera pleit voor snelheid. De coronacrisis slaat een enorm gat in onze welvaart en om de economie weer op de rails te krijgen, heb je nu een federale regering nodig. In haar coronaplan ijvert de denktank voor een snelle regeringsvorming die een gedragen noodplan moet uitvoeren voor de komende tien à vijftien jaar. “Als de politiek er niet uit raakt, dan moeten ze maar een intendant aanstellen om de zaken in beweging te zetten”, zegt hoofdeconoom Ivan Van de Cloot.
    [naar artikel]
  28. Denktank Itinera heeft aanbevelingen klaar om uit coronacrisis te komen en denkt zelfs aan niet-politieke informateur (13/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
    Denktank Itinera pleit voor snelheid. De coronacrisis slaat een enorm gat in onze welvaart en om de economie weer op de rails te krijgen, heb je nu een federale regering nodig. In haar coronaplan ijvert de denktank voor een snelle regeringsvorming die een gedragen noodplan moet uitvoeren voor de komende tien à vijftien jaar. “Als de politiek er niet uit raakt, dan moeten ze maar een intendant aanstellen om de zaken in beweging te zetten”, zegt hoofdeconoom Ivan Van de Cloot.
    [naar artikel]
  29. Ivan Van de Cloot over begrotingstekort: 'Is dit onvermogen of arrogantie?' (08/02/2019 - Knack)
    Uit cijfers van het Planbureau blijkt dat het begrotingstekort in 2019 opnieuw oploopt tot een bedrag van 7,7 miljard euro. Nochtans was een begroting in evenwicht dé ambitie bij uitstek van de sociaaleconomische herstelregering. 'Is dit onvermogen of de arrogantie van de macht?', vraagt Ivan Van de Cloot zich af.
    [naar artikel]
  30. 'Welke politicus die met de lange termijn bezig is, werd daar ooit voor beloond?' (18/08/2016 - Knack)
    'De vraag die de burger wel eens besluipt is of verkozenen door het volk wel voldoende aandacht hebben voor grotere uitdagingen die ons op de langere termijn bedreigen', schrijft Ivan Van de Cloot van Itinera.
    [naar artikel]
  31. Econoom Ivan Van de Cloot: ‘We dreigen verpletterd te worden door de overheid’ (23/11/2020 - De Morgen)
    Weten onze politici nog wat de rol van de overheid is en tot waar hun verantwoordelijkheid gaat? Het thema is door corona brandend actueel. Econoom Ivan Van de Cloot komt in zijn jongste boek Overheid + markt met antwoorden.
    [naar artikel]
  32. Stresstest voor banken: so what? (11/04/2019 - De Morgen)
    De Europese Centrale Bank (ECB) gaat vanaf november de rekeningen van 124 banken uit de eurozone - waaronder zes Belgische - onderzoeken. Economen Geert Noels en Ivan Van de Cloot zijn alvast 'meer dan sceptisch'.
    [naar artikel]
  33. Hoog tijd dat iedereen verantwoordelijkheid opneemt om de coronacrisis te bezweren (17/03/2020 - VRT NWS)
    Volgens Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij denktank Itinera, zijn er nog drastischere maatregelen nodig om de gezondheidsgevolgen en de maatschappelijke schade van de coronacrisis te beperken. Er is te lang getalmd. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen.
    [naar artikel]
  34. “Fiscus moet menselijke band met burgers herstellen” (07/02/2022 - Express)
    De Belgische fiscale diensten vergeten bij de inning van de belastingen te vaak dat er aan de andere kant van de procedure mensen van vlees en bloed schuilen. Dat zeggen Ivan Van de Cloot, de hoofdeconoom van denktank Itinera, en de gerenommeerde fiscaal advocaat Victor Dauginet. Ze schreven een gezamenlijk rapport dat als inspiratie wil […]
    [naar artikel]
  35. Premier Leterme haalt op Twitter uit naar Itinera-econoom Van de Cloot (13/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  36. 'Economie is enkel zinvol als ze moreel is' (13/04/2019 - De Morgen)
    Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera, is verontwaardigd. In zijn nieuwe boek Roekeloos hekelt hij de normvervaging bij bankiers en politici die uiteindelijk uitmondde in de grootste financiële crisis. 'Als we vandaag gepolariseerde debatten voeren omdat de middelen schaarser zijn, dan heeft dat onder meer te maken met de ongelooflijke ontsporing van een Dexia.'
    [naar artikel]
  37. Topeconomen zien vooral gemiste kansen in regeerakkoord: “Dit is zoals bij paars destijds: veel centen uitdelen is het bindmiddel” (30/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
    In de grootste crisis in onze moderne geschiedenis komt een nieuwe bestuursploeg aan zet. Twee economen — Geert Noels en Ivan Van de Cloot — lezen...
    [naar artikel]
  38. Econoom Ivan Van de Cloot: “Overheid focust telkens op groep die regels niet volgt, maar blijft zelf in gebreke” (13/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Dat we de maatregelen beter moeten volgen. Dat we een tandje moeten bijsteken. Dat we het zelf in de hand hebben. Dat er een kleine groep is die het verpest. Het zijn zaken die we voortdurend horen in overheidscommunicatie over het coronavirus. Niet van iemand in het bijzonder, maar van iedereen die bij het beleid betrokken is, zegt econoom Ivan Van de Cloot. Hij ziet er zelfs een mechanisme in. “De overheid focust voortdurend op de groep die de regels niet volgt, maar blijft zelf in gebreke.”
    [naar artikel]
  39. “Grootste klappen vallen bij lagere middenklasse”: volgens economen komt renteverhoging ECB te laat (27/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
    De inflatie en brandstofprijzen zijn torenhoog en een recessie is niet ondenkbaar. Is dit dan hoe een economische crisis voelt en eruitziet? “Het is tijd voor een regimeverandering”, vindt econoom Ivan Van de Cloot. “Dit is een keerpunt.”
    [naar artikel]
  40. “Grootste klappen vallen bij lagere middenklasse”: volgens economen komt renteverlaging ECB te laat (27/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
    De inflatie en brandstofprijzen zijn torenhoog en een recessie is niet ondenkbaar. Is dit dan hoe een economische crisis voelt en eruitziet? “Het is tijd voor een regimeverandering”, vindt econoom Ivan Van de Cloot. “Dit is een keerpunt.”
    [naar artikel]
  41. Wildcamera’s, speurhonden,… Econoom Ivan Van de Cloot zet alles op alles om zijn hond terug te vinden (02/12/2017 - Het Nieuwsblad)
    Gebruikte kleren in het bos gaan leggen, wildcamera’s plaatsen en zelfs een speurhondenteam inschakelen. Econoom Ivan Van de Cloot organiseert een grote zoektocht naar zijn zesjarige beagle. Snep, de beste vriend van zijn dochtertjes, rukte zich vorige zondag los tijdens een wandeling in het Zoniënwoud in Hoeilaart en is sindsdien spoorloos. “Beagles zijn koppig, maar ik ook. We geven de moed niet op.”
    [naar artikel]
  42. Economie veert op, maar horizon blijft zorgwekkend: “België kan met de billen bloot komen” (19/02/2023 - Het Nieuwsblad)
    Geen recessie, een gehalveerde inflatie en de koopkracht neemt toe. Het Federaal Planbureau presenteerde deze week hoopgevende vooruitzichten voor de Belgische economie. Maar Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera, waarschuwt voor de roze bril. “Er is een beetje stabiliteit, maar het zijn nog woelige tijden.”
    [naar artikel]
  43. “Debat moet gaan over effectieve loopbaanlengte” (15/05/2019 - Metro)
    Het pensioendebat zou eigenlijk moeten gaan over de effectieve loopbaanlengte in plaats van de pensioenleeftijd. Dat zegt hoofdeconoom Ivan Van de Cloot van denktank Itinera. “Het is pijnlijk dat zelfs Bart De Wever, die toch gezien wordt als iemand die sterk is in communicatie, zo’n flater begaat.” “Het is heel problematisch dat politici maar bezig blijven over de officiële pensioenleeftijd, terwijl die voor heel weinig mensen nog relevant is”, zegt Van de Cloot. “Slechts een kleine fractie van de bevolking werkt tot 65 jaar. Dat zal in de toekomst ook nog zo zijn als we die technische barrière verleggen naar 67 jaar.” Van de Cloot pleit ervoor om “naar de kilometerteller te kijken, en niet naar de leeftijd van de wagen”. “We werken gemiddeld 33 jaar. Als we dat met een aantal jaar kunnen optrekken, lossen we al een heel stuk van het probleem op”, zegt de econoom. Hoe kunnen we dat doen? “Met de gelijkgestelde periodes – tijdkrediet, werkloosheid, brugpensioen, enzovoort – erbij, is de loopbaanlengte 37 jaar. Het is belangrijk die kloof te dichten en ervoor te zorgen dat mensen meer effectief werken. Zo verhogen we de fundering van ons pensioensysteem”, stelt Van de Cloot. De Itinera-econoom is niet mals voor het regeringswerk van de voorbije jaren. Het was bijvoorbeeld een flater om de pensioenbonus te schrappen, zegt hij. “En een andere flater was de discussie over de tantièmes, de voordelen van ambtenaren die een genereuzer pensioen hebben, koppelen aan de discussie van de zware beroepen. Dan zeg je eigenlijk dat iedereen moet lobbyen om ook voor hun beroep het etiket van zwaar beroep te krijgen.” bron: Belga Het bericht “Debat moet gaan over effectieve loopbaanlengte” verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  44. Ivan Van de Cloot (37) (05/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  45. Ivan Van de Cloot (11/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  46. Ivan Van de Cloot (ING): (29/03/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  47. Geen boekhouders voor Brussel (07/04/2019 - De Morgen)
    lIvan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera Institute, een onafhankelijke denktank voor duurzame economische groei en sociale bescherming.
    [naar artikel]
  48. Biedt N-VA de kracht van verandering die ze beloofde? (14/08/2018 - VRT NWS)
    Het weekblad Knack stelde de vraag en bracht de ontgoocheling van de zogenoemde vrienden van de partij over het geleverde regeringswerk, vooral op het magere zomerakkoord kwam er veel kritiek. Nochtans maakte N-VA een prioriteit van economische hervormingen, haar communautaire programma staat intussen "on hold". Kamerfractieleider Peter De Roover reageerde op Doorbraak wrevelig op de analyse. "Terzake" legde de vraag voor aan Pieter Bauwens, hoofdredacteur van Doorbraak en aan Ivan Van de Cloot van denktank Itinera.
    [naar artikel]
  49. Ivan Van de Cloot: Zeg niet te snel 'ja' (07/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy