Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Knack

Beter vlees in de kuip: de terugkeer van ambachtelijke charcuterie

26/04/2020 - 14:33
" Zero waste en duurzaam: niet meteen waar je bij charcuterie aan denkt. Toch was het in de pre-industriële tijd een manier om alles van het dier te gebruiken en langer te bewaren. Geen wonder dat ambachtelijke charcuterie aan een revival bezig is."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. 99 % van de Belgen koopt elke week charcuterie: maar welke soort is het (on)gezondst? Diëtiste is duidelijk. “Dit vlees is rood maar relatief weinig bewerkt” (10/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham, volgens VLAM. Maar van welke charcuterie blijf je beter weg wil je geen overdaad aan zout en vet op je brood? En hoeveel mag je er eten zonder zorgen? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is verrassend genoeg niet zo slecht en zelfs vrij puur.” [naar artikel]


2. Salami, ham of paté: welke charcuterie is het meest (on)gezond? En welke eet je best met mate? Diëtiste legt uit: “Dit rood vlees is relatief weinig bewerkt” (10/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht volgens VLAM in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham. “Nochtans zou je volgens de richtlijnen maar 30 gram charcuterie per week mogen eten”, duidt diëtiste Sanne Mouha. Welke charcuterie is dan (on)gezond? En wat als je toch méér eet? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is verrassend genoeg niet zo slecht en zelfs vrij puur.” [naar artikel]


3. Greenpeace: 'Stop met promoten charcuterie met bekende kinderfiguren' (02/05/2018 - Knack)

Greenpeace wil dat charcuterie niet langer met populaire figuurtjes wordt aangeprezen. 'Charcuterie met kinderidolen blijkt even ongezond als andere charcuterie in de supermarkt', luidt het. [naar artikel]


4. Greenpeace voert campagne tegen Studio 100-vlees met Maya-sigaretten (23/05/2018 - Metro)

Greenpeace lanceert vandaag een nieuwe campagne om Studio 100 aan te zetten, te stoppen met het maken van ongezonde charcuterie voor kinderen. In een filmpje worden zogezegd sigaretten van Maya De Bij gepromoot. “Voortaan kunnen kinderen ook van echte sigaretten genieten. Handig, in kleine pakjes voor de kleine kinderhandjes. Met de beste tabak en heerlijk […] Het bericht Greenpeace voert campagne tegen Studio 100-vlees met Maya-sigaretten verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


5. Limburgse slagers reageren boos op nieuwe voedingsdriehoek die rood vlees en charcuterie veroordeelt (20/09/2017 - Het Belang van Limburg)

De Limburgse slagers zijn boos. Want volgens de vernieuwde voedingsdriehoek van de Vlaamse overheid moeten we veel minder rood vlees eten en liefst zelfs stoppen met het eten van charcuterie. De voedingsdriehoek is een richtlijn voor mensen die gezond en evenwichtig willen eten. Maar de slagers zijn het totaal niet eens met de vooropgestelde criteria. [naar artikel]


6. Hesp is even slecht als smarties, en vier andere mythes over vlees (04/06/2018 - De Morgen)

Over vlees bestaan een pak misverstanden, vinden voedingswetenschappers. Een aantal van hen is daarom bijeengekomen op een congres om de meest hardnekkige te ontkrachten. U kunt dus gerust weer charcuterie op de boterham van uw kinderen leggen, niet?  [naar artikel]


7. Belgisch vlees in de kuip (07/04/2019 - De Morgen)

De Belgische vleesindustrie krijg rake klappen: slachthuisschandalen, negatieve adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie en donderdag veggiedag. Worden we best massaal vegetariër?Of is vlees onmisbaar in ons dieet? Wij legden vier vleesvragen voor aan experts. [naar artikel]


8. Waarom charcuterie ongezond is en hoe we dat kunnen veranderen (27/02/2023 - Gezond.be)

Wij Belgen houden van onze boterham met charcuterie. Toch wordt er vaak gezegd dat charcuterie niet goed is voor de lijn. Maar dat hoeft gelukkig niet altijd zo te zijn. Wij vroegen aan diëtist Michaël Sels wat er nu net zo ongezond is aan charcuterie en hoe we dat kunnen veranderen. De Belg en zijn […] Het bericht Waarom charcuterie ongezond is en hoe we dat kunnen veranderen verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]


9. “Per 100 gram rood vlees dat je per dag eet, stijgt het risico op darmkanker met 1 procent”: expert licht impact van (rood) vlees toe (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]


10. Salami, ham of paté: welke charcuterie is het meest (on)gezond? Diëtiste vergelijkt 10 populaire vleeswaren (10/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

De Belg kan niet zonder charcuterie op de boterham: 99 procent van alle gezinnen kocht volgens VLAM in 2022 vleesbeleg, van salami tot serranoham. “Nochtans zou je volgens de richtlijnen maar 30 gram per week mogen eten”, duidt diëtiste Sanne Mouha. Welke charcuterie is dan (on)gezond? En wat als je meer eet? Onze diëtiste vergelijkt alle populaire opties. “Dit vlees is bewerkt, maar het is wél mager.” [naar artikel]


11. Buurtwinkel krijgt hongerige inbrekers over de vloer: voorraad vlees en patisserie gestolen bij Carrefour (12/04/2019 - Gazet van Antwerpen)

Dieven met blijkbaar grote honger hebben vrijdagochtend een opmerkelijke diefstal gepleegd bij de supermarkt Carrefour Express in de Gebroeders De Winterstraat in Wechelderzande (Lille). De daders namen containers met vers vlees, charcuterie en patisserie mee. [naar artikel]


12. FACT CHECK. “Rood vlees verhoogt het risico op borstkanker” (24/09/2018 - Het Belang van Limburg)

FACT. Volgens een nieuwe studie hebben vrouwen die minder rood vlees en charcuterie eten, minder kans om borstkanker te krijgen. [naar artikel]


13. Ook bij sterke dranken rukken ambachtelijke producenten op (23/11/2021 - Express)

Lees dit artikel: Ook bij sterke dranken rukken ambachtelijke producenten op Na het fenomeen van de ambachtelijke bierbrouwers laten in de Verenigde Staten nu ook de ambachtelijke stokers van sterke dranken forse groei zien. Dat blijkt uit een rapport van de International Wines and Spirits Record (IWSR). Opgemerkt wordt dat de ambachtelijke distilleerders het voorbije jaar een omzetgroei met 8 procent lieten optekenen, tegenover een toename […] Lees dit artikel: Ook bij sterke dranken rukken ambachtelijke producenten op [naar artikel]


14. “Rood vlees eten brengt meer schade aan het milieu dan aan je gezondheid”: wat doet rood en bewerkt vlees écht met ons lichaam? (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]


15. Vlees en vis verpakken in zelf meegebrachte tupperware of bokalen: het kan vanaf vandaag bij Carrrefour Spanje (14/03/2019 - Het Laatste Nieuws)

Wie in een Spaanse vestiging van Carrefour winkelt, mag vanaf vandaag vlees, charcuterie, vis, groenten en fruit verpakken in zelf meegebrachte... [naar artikel]


16. “Per 100 gram rood vlees dat je per dag eet, stijgt het risico op darmkanker met 1 procent”: expert licht toe welke elementen daar een rol in spelen (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)

“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]


17. Laure en Charlotte laten Johan Segers zien wat voor vlees ze in de kuip hebben (09/02/2017 - Het Laatste Nieuws)

Het concept van Laure en Charlotte draait om varkensvlees. Niemand beter dan Johan Segers om hun daarover tips te geven. [naar artikel]


18. Varkenshouders: “Hoe beter je een dier behandelt, hoe lekkerder het vlees” (24/03/2017 - Gazet van Antwerpen)

Varkenshouders zijn geschokt door de beelden uit het slachthuis van Tielt. Want het kan ook anders, zeggen ze. Zo zijn er ook boeren die alles zelf doen: ze kweken de dieren, brengen ze zelf naar het slachthuis en versnijden het vlees. Want hoe beter je een dier behandelt, hoe beter ook het vlees, klinkt het. [naar artikel]


19. “Categoriek nee zeggen tegen vlees kan miljoenen levens redden” (03/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

Verschillende studies hebben in het verleden al aangetoond dat minder vlees eten gezonder en beter voor het milieu is. Helemaal geen vlees eten en... [naar artikel]


20. Omzet Amerikaanse ambachtelijke brouwers gedecimeerd (07/04/2021 - Express)

Het voorbije jaar hebben de ambachtelijke brouwerijen in de Verenigde Staten gezamenlijk 23,1 miljoen vaten bier geproduceerd. Dat betekende een daling met negen procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Brewers Association (BA). Het aandeel van de ambachtelijke brouwers in de totale Amerikaanse bierproductie viel daardoor van 13,6 procent […] The post Omzet Amerikaanse ambachtelijke brouwers gedecimeerd appeared first on Business AM. [naar artikel]


21. COLUMN. Jules Hanot fileert de media: flitsende ‘De Dag’ versus lauw ‘Over Water’ (17/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

Tien jaar geleden smulde Vlaanderen massaal van de fijne vleeswaren uit beenhouwerij/charcuterie Vangenechten in ‘Van Vlees en Bloed’. Een... [naar artikel]


22. Greenpeace klaagt charcuterie met kinderidolen aan (02/05/2018 - Metro)

Greenpeace wil dat charcuterie niet langer met populaire figuurtjes wordt aangeprezen. De milieuorganisatie liet bekende vleeswaren met onder meer Samson en De Smurfen testen in een onafhankelijk labo en analyseren door twee kinderdiëtisten. “Charcuterie met kinderidolen blijkt even ongezond als andere charcuterie in de supermarkt”, luidt het. Greenpeace roept de bedrijven achter de merknamen op […] Het bericht Greenpeace klaagt charcuterie met kinderidolen aan verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


23. Beter dan in het fastfoodrestaurant: zo maak je de lekkerste, ambachtelijke hamburgers (23/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

Je dénkt altijd dat het resultaat fantastisch zal zijn, maar meestal is die zelfgemaakte hamburger een gigantische tegenvaller met een wak broodje, droog vlees en een veel te natte vulling die al bij de eerste beet langs je kin naar beneden drupt. Goede hamburgers maken is niet evident, maar met deze tips en tricks worden ze wél net zo lekker als die van je favoriete hamburgerketen. [naar artikel]


24. Greenpeace gooit sigaretten in de strijd tegen Studio 100-vlees (23/05/2018 - Knack)

Greenpeace lanceert vandaag een nieuwe campagne om Studio 100 aan te zetten, te stoppen met het maken van ongezonde charcuterie voor kinderen. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!