De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Minderjarigen slikken steeds vaker middelen tegen angsten en depressie

De Redactie

27/12/2016 - 07:56

In 10 jaar tijd is het gebruik van antipsychotica bij kinderen en tieners met bijna 95 procent gestegen. Het gebruik van antidepressiva is met ruim 30 procent gestegen. Psychische problemen krijgen meer aandacht, en sommige ouders kunnen geen psycholoog betalen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE REDACTIE

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. De Belg blijft steeds meer pillen slikken (18/07/2017 - De Redactie)
    Dagelijks slikken de Belgen meer dan 14 miljoen terugbetaalde pillen. "We zijn Europees kampioen wat het gebruik van antidepressiva en middelen tegen diabetes betreft," zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp.
    [naar artikel]
  2. Aantal steekincidenten in ons land neemt toe, steeds vaker minderjarigen betrokken (17/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Vorig jaar heeft de politie 651 steekincidenten geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld) heeft opgevraagd bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Het gaat om een toename met 21 gevallen ten opzichte van 2019. Vandenput merkt op dat minderjarigen steeds vaker betrokken zijn.
    [naar artikel]
  3. Oscar and the Wolf stelt enkele concerten uit: "Ga mijn angsten en depressie aanpakken" (17/06/2022 - VRT NWS)
    Max Colombie van Oscar and the Wolf heeft op Instagram aangekondigd dat hij enkele concerten moet uitstellen. Als reden daarvoor geeft hij aan dat zich al een tijd niet goed voelt. "Ik wil aan een structurele oplossing werken om mijn angsten en depressie aan te pakken", schrijft hij.
    [naar artikel]
  4. Professor over postnatale depressie: ‘Mythe van roze wolk moet doorgeprikt worden’ (01/09/2018 - Het Belang van Limburg)
    Nog altijd worstelen veel pas bevallen vrouwen in hun eentje met hun angsten en verdriet, ook al is het fenomeen postnatale depressie alom bekend.
    [naar artikel]
  5. Professor over postnatale depressie: ‘Mythe van roze wolk moet doorgeprikt worden’ (01/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Nog altijd worstelen veel pas bevallen vrouwen in hun eentje met hun angsten en verdriet, ook al is het fenomeen postnatale depressie alom bekend.
    [naar artikel]
  6. Hoef je minder vitamine D te slikken nu de zon vaker schijnt? (19/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
    De zon laat zich weer vaker zien, met als gevolg dat er in je lichaam vitamine D wordt aangemaakt. Kun je dus stoppen met deze vitaminepillen te slikken? “Dat geldt lang niet voor iedereen”, zegt apotheker Sander van den Bogert.
    [naar artikel]
  7. Winona Ryder is openhartig over depressie en angsten (09/08/2016 - Het Belang van Limburg)
    Winona Ryder (44) was een van de populairste filmsterren van eind jaren 80 tot eind jaren 90, maar verzeilde daarna in een neerwaartse spiraal. Die kwam in 2001 tot een triest dieptepunt toen de actrice werd gevat bij een winkeldiefstal. Vijftien jaar later is ze terug met een hoofdrol in de Netflix-reeks 'Stranger Things' en vindt ze de tijd gekomen om openlijk over haar depressie en angsten te praten waar ze al die jaren op werd afgerekend. "Ik ben het beu dat vrouwen afgeschreven worden omdat ze gevoelig of kwetsbaar zijn", bijt ze van zich af.
    [naar artikel]
  8. Minderjarigen duiken steeds vaker op in dreigingsdossiers, ook scholen zien polarisering in de klas toenemen (10/11/2023 - VRT NWS)
    De Staatsveiligheid en antiterreurorganisatie OCAD zien steeds meer minderjarigen opduiken in dreigingsdossiers. Het gaat daarbij vaak om anonieme bedreigingen op sociale media. Daar vinden jongeren uit heel verschillende, conservatieve hoeken elkaar steeds meer. Ook scholen maken zich zorgen over de toename van radicale uitspraken en gedragingen van leerlingen.
    [naar artikel]
  9. Oscar and the Wolf annuleert concerten om angsten en depressie tegen te gaan (17/06/2022 - Het Belang van Limburg)
    Hij zou binnenkort op het vliegtuig stappen om te gaan optreden in Praag, Tel Aviv en andere festivals. Maar vanochtend liet Max Colombie (31), frontman van Oscar and the wolf, via sociale media weten dat hij alle komende concerten uitstelt. De zanger trekt zich een tijdje terug uit de schijnwerpers om aan zijn angstgevoelens en depressie te werken.
    [naar artikel]
  10. Twee minderjarigen ontsnappen uit gesloten instelling Everberg: 16-jarige nog steeds op de vlucht (08/08/2017 - Het Belang van Limburg)
    Twee minderjarigen (16 en 17) zijn gisteren uit de gesloten jeugdinstelling van Everberg kunnen ontsnappen. De politie zette de grote middelen in bij de zoekactie.
    [naar artikel]
  11. Twee minderjarigen ontsnappen uit gesloten instelling Everberg: 16-jarige nog steeds op de vlucht (08/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Twee minderjarigen (16 en 17) zijn gisteren uit de gesloten jeugdinstelling van Everberg kunnen ontsnappen. De politie zette de grote middelen in bij de zoekactie.
    [naar artikel]
  12. Helft van wie depressie krijgt heeft terugval. En praten zou volgens studie belangrijker rol spelen om dat te voorkomen dan gedacht (11/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
    40 tot 60 procent van de mensen die ooit te kampen kreeg met een depressie, heeft een terugval. Het blijven slikken van antidepressiva was tot nu...
    [naar artikel]
  13. Jongeren slikken vaker slaappillen: ‘Steeds meer scholieren worstelen met gegronde angst- en stressproblemen’ (22/03/2023 - De Morgen)

    [naar artikel]
  14. Hittegolven, steeds vaker, steeds warmer, maar wat is het precies? (06/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
    Alsof een tweede coronagolf nog niet genoeg was. Nu krijgen we er nog eens een hittegolf bovenop. Nog maar de eerste van 2020, maar sinds Ukkel het goed en wel begon te registreren in 1901, is het al de 45ste die we moeten slikken. En de frequentie neemt zienderogen toe. “Tegen 2100 zal het aantal hittegolven verdrievoudigen.”
    [naar artikel]
  15. Jongeren slikken steeds vaker antidepressiva (27/02/2020 - Metro)
    Jongeren hebben in 2018 meer antidepressiva gebruikt dan het jaar voordien. Het gaat om jongeren tussen 11 en 22 jaar. Volgens Nawal Farih (CD&V) moeten artsen dergelijke medicijnen minder snel voorschrijven. Jongeren gebruikten in 2018 meer antidepressiva dan in 2017. Dat blijkt uit cijfers die Nawal Farih (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). In 2018 namen zo’n 52.526 jongeren antidepressiva, terwijl het in 2017 om iets meer dan 51.500 gebruikers ging. In 2015 en 2016 betrof het nog 51.600 jongeren. De stijging is vooral merkbaar in de categorie 15- tot 18-jarigen. Daar namen in 2018 ruim 8.670 jongeren antidepressiva, een stijging met meer dan 400 jongeren sinds 2015. In de categorie 11 tot 14 jaar ging het in 2018 om ruim 1.900 kinderen, terwijl het er drie jaar eerder 1.770 waren. – een toename met bijna 200 minderjarigen. Bij de 19- tot 22-jarigen gaat het om een stijging van 16.366 jongeren in 2015 naar 17.107 in 2018. Voor 23- tot 26-jarigen tot slot is het antidepressivagebruik licht gedaald, van ruim 25.200 in 2015 tot 24.800 drie jaar later. Minder snel antidepressiva voorschrijven CD&V-Kamerlid Nawal Farih spreekt van een “alarmerende trend”. “Het bevestigt dat mentale gezondheidszorg een van de grote prioriteiten van de toekomst wordt”, zegt ze. Farih vraagt om artsen nog meer te sensibiliseren om minder snel antidepressiva voor te schrijven en alternatieven zonder medicatie aan te reiken. “CD&V ijvert voor een warme, geborgen samenleving. Maar ondanks het feit dat jongeren digitaal meer dan ooit verbonden zijn met elkaar, blijven eenzaamheid, depressie en suïcidaliteit prangende uitdagingen in onze sterk geïndividualiseerde samenleving”, zegt ze. “Jongeren moeten genieten van hun jeugd en horen geen medicatie te nemen tegen donkere gedachten of stress.” Lees ook: Te veel met je smartphone bezig zijn, maakt je depressief Het bericht Jongeren slikken steeds vaker antidepressiva verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  16. Tieners vaker slachtoffer van 'sextortion' (28/03/2019 - De Morgen)
    Jonge tieners krijgen steeds vaker te maken met seksuele afpersing. Maar Child Focus waarschuwt ook voor grooming, waarbij volwassenen zich voordoen als tieners en hen tot een afspraak willen verleiden. Koppen toont hoe gemakkelijk minderjarigen daarop ingaan.
    [naar artikel]
  17. “Te veel antidepressiva,ook als het niet nodig is” (13/02/2017 - Het Belang van Limburg)
    Huisartsen krijgen morgen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een nieuwe richtlijn voor de aanpak van patiënten die kampen met een depressie. De minister legt de nadruk op het correct voorschrijven van antidepressiva en antipsychotica. “We slikken te veel antidepressiva. Ook als dat niet nodig is”, zegt De Block. De richtlijn focust ook op depressie bij ouderen, want het is vaak moeilijk om het onderscheid te maken tussen een depressie of gewone ouderdomskwalen en dementie.
    [naar artikel]
  18. Ketamine duikt steeds vaker op in het Vlaamse uitgaansleven (29/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Cannabis, xtc en cocaïne zijn de meest gebruikte illegale middelen in het Vlaamse uitgaansleven, maar ook ketamine duikt steeds vaker op. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). De helft van de feestvierders gaf aan het voorbije jaar minstens één illegaal middel te hebben gebruikt.
    [naar artikel]
  19. Federale Politie waarschuwt voor toenemende uitbuiting van minderjarigen (29/07/2021 - Het Belang van Limburg)
    Sinds de Covid-pandemie is er in de prostitutiewereld een algemene evolutie richting de digitale uitbuiting. Dat maakt het voor de politie moeilijker om personen achter uitbuiting te identificeren en arresteren, meldt de politie donderdag in een persbericht. Die uitbuiting wordt ook steeds vaker vastgesteld bij minderjarigen.
    [naar artikel]
  20. Federale Politie waarschuwt voor toenemende uitbuiting van minderjarigen (29/07/2021 - Het Nieuwsblad)
    Sinds de Covid-pandemie is er in de prostitutiewereld een algemene evolutie richting de digitale uitbuiting. Dat maakt het voor de politie moeilijker om personen achter uitbuiting te identificeren en arresteren, meldt de politie donderdag in een persbericht. Die uitbuiting wordt ook steeds vaker vastgesteld bij minderjarigen.
    [naar artikel]
  21. 'Nuthin’ But a Mental Health Thang': er wordt vaker gerapt over mentale gezondheid (11/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Populaire rapnummers bevatten steeds vaker boodschappen over mentale gezondheid. Althans dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie van de University of North Carolina. Onderwerpen zoals depressie en zelfmoord worden niet meer uit de weg gegaan en metaforen over geestelijke gezondheidsproblemen zijn regelmatig in de lyrics terug te vinden.
    [naar artikel]
  22. Mensen met acne lijden vaker aan depressies (10/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Mensen met acne hebben meer kans op een depressie, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van een Brits wetenschappelijk tijdschrift. De depressie...
    [naar artikel]
  23. Psycholoog: "Angsten en frustraties bij jongeren ligt aan basis van homohaat" (09/03/2021 - Het Belang van Limburg)
    Waar komt nu juist die homohaat bij jongeren vandaan? Die vraag stellen heel wat mensen zich na de gebeurtenissen in Beveren. De daders blijken drie minderjarigen te zijn. Volgens psycholoog Robbin Willems uit Hasselt liggen angsten en frustraties aan de basis van homohaat.
    [naar artikel]
  24. Wie is Anya Taylor-Joy, de ster uit ‘The Queen’s Gambit’? “Ik kampte vroeger met grote angsten” (14/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
    “Ik vreesde dat ik als actrice nooit boven water zou komen.” Anya Taylor-Joy (24), de actrice die in de populaire Netflix-reeks ‘The Queen’s Gambit’ indruk maakt als schaakmeester Beth Harmon, moet zichzelf een paar keer per dag in de arm knijpen. “Er was een tijd dat ik niet erg in mezelf geloofde”, zegt ze. “Ik kampte met grote angsten en worstelde met een depressie.”
    [naar artikel]
  25. Verslaving aan smartphone zorgt voor depressie en angsten bij tieners (11/12/2017 - De Morgen)
    https://images0.persgroep.net/rcs/txvX2V4rk1YL3UwkSYrRhYZw5eA/diocontent/116207850/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
    [naar artikel]
  26. Steeds meer minderjarigen vluchten via Libië naar Europa (03/07/2017 - De Redactie)
    Van de vluchtelingen en migranten die via Libië naar Italië komen, is één op de zeven een minderjarige die alleen reist. De vluchtelingen zijn steeds vaker het slachtoffer van criminele smokkelnetwerken.
    [naar artikel]
  27. Mensen met een depressie eten vaak ongezond (30/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Mensen met een ernstige depressie eten weinig groenten en volkorenproducten en hebben vaker last van emotioneel en extern eten, blijkt uit de...
    [naar artikel]
  28. Gamen als hulpmiddel tegen een depressie? (07/04/2017 - De Redactie)
    Wereldwijd leven meer dan 300 miljoen mensen met een depressie. Dat is een stijging van 15% tussen 2005 en 2015. Op 7 april vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld, op Wereldgezondheidsdag. Dit jaar staat in het teken van ‘depressie’.
    [naar artikel]
  29. Big Brother in opmars (10/04/2019 - De Morgen)
    De politie luistert steeds vaker verdachten af. Het doel, de criminaliteit bestrijden, heiligt echter niet alle middelen
    [naar artikel]
  30. Te veel met je smartphone bezig zijn, maakt je depressief (12/12/2017 - Metro)
    Een smartphone kan je niet meer wegdenken uit de hand van een tiener. Adolescenten zijn afhankelijk van hun mobieltje en dat heeft een grote impact op hun hersenen. Zo zorgt een verslaving voor depressie en angsten. Uit een studie aan de universiteit van Seoel blijkt dat tieners die te vaak met hun smartphone bezig zijn, met een onevenwicht in hun brein kampen. Bijgevolg ervaren de adolescenten met een grote afhankelijkheid van hun gsm meer angsten en slapeloosheid. Ook hebben zij een grotere kans op een depressie. Verslaafde tieners vs gezonde tieners De onderzoekers hebben negentien verslaafde tieners vergeleken met negentien gezonde adolescenten. Daarnaast kregen twaalf van de verslaafde tieners therapie. De professoren deden verschillende tests om de mate van verslaving te controleren en vroegen wat de impact van het smartphonegebruik was op het dagelijkse leven van de adolescenten. Chemische stoffen in de hersenen Het brein bevat chemische stoffen, waarvan één de hersensignalen vertraagt en een andere de hersencellen elektrisch actiever maakt. Wanneer je te veel hebt van de eerste stof, heb je meer kans op een depressie en angsten. De verslaafde tieners hadden meer van die chemische stoffen in hun brein. De therapie zorgde ervoor dat de hoeveelheid stoffen genormaliseerd werd. Let dus zeker op met je smartphonegebruik, want eerder onderzoek in Londen toonde aan dat het even verslavend is als alcohol en drugs. Lees ook: Psychologen genezen je Facebook-verslaving
    [naar artikel]
  31. Politie waarschuwt: criminelen zoeken minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting steeds vaker via sociale media (30/07/2021 - VRT NWS)
    Criminelen die mensen seksueel willen uitbuiten, zoeken hun slachtoffers steeds vaker online. Slachtoffers zijn ook steeds vaker minderjarig. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Mensenhandel roept de federale politie ouders op om in gesprek te gaan met kinderen over hun aanwezigheid op het internet en alert te zijn voor gedragsverandering bij hun kinderen.
    [naar artikel]
  32. Sollicitant wil steeds vaker groene baas, totdat hij in de auto stapt: “Mobiliteit is een complex gegeven” (02/01/2020 - Het Nieuwsblad)
    Is er een fietsvergoeding en is het bedrijf bereikbaar met het openbaar vervoer? Steeds vaker lijken dat factoren waar sollicitanten rekening mee houden, blijkt uit een enquête van Tempo Team. “Groene intenties en duurzaamheid spelen steeds vaker een rol in de aantrekkelijkheid van een bedrijf.
    [naar artikel]
  33. "Steeds vaker Nederlandse drugslabs en drugsafval bij buurlanden België en Duitsland" (07/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Drugslaboratoria van Nederlandse criminelen duiken steeds vaker op over de grens met België en Duitsland. De politie van de beide landen ziet een stijging van het aantal drugslabs in het grensgebied. De Nederlandse politie kan de explosieve groei van het aantal productiecentra voor verdovende middelen nauwelijks meer bijbenen, meldt het Nederlandse platform voor onderzoeksjournalistiek KRO-NCRV's Pointer op basis van eigen onderzoek.
    [naar artikel]
  34. Oscar and the Wolf zal optreden op Pukkelpop en Lowlands na pauze door depressie bij zanger (08/08/2022 - VRT NWS)
    Oscar and the Wolf zal binnenkort spelen op de festivals Pukkelpop en Lowlands. Dat heeft zanger Max Colombie bekendgemaakt op Instagram. Colombie stelde in juni nog enkele concerten uit om te werken aan een depressie en angsten, maar "zo lang weg zijn van mijn passie, mijn liefde, datgene waar ik voor leef en adem, is ook geen oplossing", schrijft hij.
    [naar artikel]
  35. Dossier: depressie (07/04/2017 - Knack)
    Depressie is een ernstige en veelvoorkomende psychische aandoening die bovendien steeds frequenter voorkomt, ook in België. Volgens de WHO is de aandoening de grootste oorzaak van invaliditeit in de wereld.
    [naar artikel]
  36. Energieleveranciers schakelen steeds vaker incassobureau in voor onbetaalde facturen (05/09/2022 - Het Belang van Limburg)
    Energieleveranciers schakelen steeds vaker incassobureaus aan. “Eén op de tien gezinnen kan de energierekening intussen niet meer aan, een verdubbeling tegen vorig jaar”, zegt Engie.
    [naar artikel]
  37. Arme kinderen slikken meer antidepressiva en belanden vaker in de psychiatrie (21/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Kinderen in armere gezinnen nemen vaker antidepressiva dan kinderen in rijke gezinnen. Ze belanden ook vaker in een psychiatrisch ziekenhuis, zo...
    [naar artikel]
  38. Gewichtheffen helpt tegen depressie (20/05/2018 - Metro)
    Voel je je depressief? Ga dan gewichtheffen. Dat zeggen Ierse wetenschappers in een recent onderzoek. Krachttraining zou de meest effectieve sport zijn om symptomen van depressie tegen te gaan. Sporten wordt vaak gezien als een belangrijke therapie tegen depressie. En nu hebben onderzoekers van de University of Limerick ontdekt dat gewichtheffen van alle sporten de beste is om van depressieve gevoelens af te geraken. Zelfvertrouwen Door enkel naar de fitness te gaan om gewichten te heffen, zal je depressie niet meteen verdwijnen. In het onderzoek wordt benadrukt dat elke depressie een andere behandeling nodig heeft. Krachttraining is in de meeste gevallen wel effectief omdat je snel persoonlijke vooruitgang ziet. Daardoor krijgt je zelfvertrouwen een boost. Lees ook : Runner’s low na het sporten? Dit kan de oorzaak zijn Het bericht Gewichtheffen helpt tegen depressie verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  39. Tiental minderjarigen vast om terreurplannen (17/12/2016 - De Tijd)
    08:19 Islamitische Staat tracht steeds meer Belgische minderjarigen in te zetten voor terreuraanslagen.
    [naar artikel]
  40. Psychedelische truffels als medicijn tegen depressie: wat zijn dat en hoe werkt het? (11/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Selah Sue (32) gebruikte 14 jaar antidepressiva. In de luwte van de coronaperiode bouwde de muzikante die af om een alternatieve therapie tegen depressie uit te proberen: ze wisselt nu kleine en grotere dosissen psychedelische truffels af. Wat zijn dat? Helpen ze echt tegen depressie? En zijn ze gevaarlijk? De laatste stand van de wetenschap, volgens psychiater Mathieu Seynaeve die er in Londen grootschalig onderzoek naar voert.
    [naar artikel]
  41. Zelfs kleuters slikken steeds meer antipsychotica (27/12/2016 - De Standaard)
    Kinderen en jongeren blijven in toenemende mate psychofarmaca slikken. Zelfs het rilatine-gebruik is ondanks concrete richtlijnen alleen maar gestegen.
    [naar artikel]
  42. Belgen sluiten steeds vaker akkoord met de fiscus (27/12/2016 - Knack)
    Vooral KMO's blijken het steeds vaker op een akkoordje te gooien met de belastingdiensten.
    [naar artikel]
  43. Belgen sluiten steeds vaker akkoord met de fiscus (27/12/2016 - Knack)
    Vooral KMO's blijken het steeds vaker op een akkoordje te gooien met de belastingdiensten.
    [naar artikel]
  44. Seksuologe reageert op misbruik foto’s minderjarigen voor voetenfetisj: “We zien fetisjen steeds vaker” (18/10/2023 - Gazet van Antwerpen)
    De 32-jarige uitbater van een skatewinkel in het Mechelse is door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van zedenfeiten met minderjarigen. De man vroeg aan verschillende tienerjongens om foto’s van hun voeten door te sturen. “Fetisjen zijn van alle tijden, maar uiteraard moet alles met wederzijdse toestemming gebeuren”, zegt seksuologe Vanessa Muyldermans.
    [naar artikel]
  45. Steeds meer minderjarigen met diabetes type 1 (12/11/2018 - De Morgen)
    Steeds meer minderjarigen lijden aan diabetes type 1. Bij kinderen jonger dan 15 is er een jaarlijkse stijging met 3,7 procent. Een sluitende verklaring voor die toename van de auto-immuunziekte is er echter niet.
    [naar artikel]
  46. Gezonde levensstijl beste middel tegen depressie (14/09/2023 - De Wereld Morgen)
    Een gezonde levensstijl vermindert het risico op depressie aanzienlijk, nog meer dan de invloed van genetische factoren. Dat is de conclusie van een nieuwe studie in Nature. The post Gezonde levensstijl beste middel tegen depressie appeared first on DeWereldMorgen.be.
    [naar artikel]
  47. Verslaving aan smartphone zorgt voor depressie en angsten bij tieners (11/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Stellen dat tieners alsmaar meer afhankelijk worden van hun smartphone, mag intussen gelden als schoolvoorbeeld van 'een open deur intrappen'. Een...
    [naar artikel]
  48. Apotheek mist steeds vaker medicatie (26/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
    De apothekers trekken aan de alarmbel: er is steeds vaker een tekort aan bepaalde geneesmiddelen, omdat de producenten ze bijvoorbeeld liever
    [naar artikel]
  49. “Zestienjarige meisjes aan de pil vaker gedeprimeerd” (05/10/2019 - Metro)
    Zestienjarige meisjes die de anticonceptiepil gebruiken, hebben vaker depressieve klachten dan leeftijdsgenoten die niet aan de pil zijn. Dat concluderen wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Amerikaanse Brigham and Women’s Hospital in een gezamenlijk onderzoek. De meisjes aan de pil huilen vaker, slapen overmatig en hebben vaker eetproblemen. De onderzoekers kunnen vanwege de studieopzet niet bepalen of het pilgebruik de depressieve gevoelens veroorzaakt. In totaal onderzochten zij de gegevens van ruim duizend meisjes. Afwegen In eerder onderzoek werd pilgebruik al in verband gebracht met een licht verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressie. “De onderzoekers benadrukken dat het kleine risico op een eventuele toename van depressieve klachten moet worden afgewogen tegen het veel grotere risico op een ongewenste zwangerschap (en potentiële postnatale depressie)”, aldus de universitaire ziekenhuizen. Het onderzoek is gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke magazine JAMA Psychiatry. Lees ook : De anticonceptiepil heeft een schadelijke impact op het milieu Het bericht “Zestienjarige meisjes aan de pil vaker gedeprimeerd” verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy