Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 July 2020
07:08 uur

Viroloog Steven Van Gucht: ‘Laat deksel van toilet naar beneden tijdens doorspoelen’

De Morgen

13/05/2020 - 12:20

Het is aangetoond dat het coronavirus in beperkte mate in uitwerpselen kan uitgescheiden worden. Dat zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum vandaag. “Het is belangrijk om de bril naar beneden te laten tijdens het doorspoelen”, luidt het advies.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Viroloog Steven Van Gucht: “Tests voorzien voor iedereen? Onbegonnen werk” (30/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Viroloog Steven Van Gucht heeft maandag uitgelegd waarom niet iedereen kan getest worden op een besmetting van het coronavirus. “Er moet in eerste instantie al gekeken worden naar de prioriteit van wie we testen”, aldus Van Gucht. “Verder is het puur mathematisch gezien gewoon onbegonnen werk.”
  [naar artikel]
 2. Viroloog Steven Van Gucht: “Op straat een mondmasker dragen heeft geen zin” (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  “Op straat een mondmasker dragen, heeft geen zin.” Dat zegt viroloog Steven Van Gucht vanmiddag gezegd tijdens de persconferentie van het...
  [naar artikel]
 3. Viroloog Steven Van Gucht: “Mondmaskers hebben weinig zin voor gewone burger op straat” (02/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Steven Van Gucht, viroloog en interfederaal woordvoerder van het crisiscentrum, heeft donderdag tijdens de dagelijkse persconferentie over het nieuwe coronavirus de boodschap herhaald dat mondmaskers weinig zin hebben voor de gewone burger op straat. “Maskers dragen is geen garantie tegen besmetting.”
  [naar artikel]
 4. Viroloog Steven Van Gucht: ‘Steeds meer mensen bouwen immuniteit op’ (03/04/2020 - De Morgen)
  ‘We lijken te evolueren naar een piek of plateau in de corona-epidemie, maar dat moet nog blijken uit de cijfers van de komende dagen.’ Dat zegt crisiscentrum-woordvoerder Steven Van Gucht vandaag in zijn commentaar bij de cijfers over het coronavirus in ons land.
  [naar artikel]
 5. Viroloog Steven Van Gucht: “500 tot 700 mensen op intensive care in worstcasescenario” (03/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Volgens een worstcasescenario zou er in ons land sprake kunnen zijn van 13.000 gediagnosticeerde gevallen van het coronavirus. Daarvan zouden er 2.000 tot 3.000 in het ziekenhuis worden opgenomen en 500 tot 700 patiënten zouden op de intensive care terecht kunnen komen. Dat heeft Steven Van Gucht, de voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus, dinsdag verklaard. “Een zware seizoensgriep kan dit ook”, zei Van Gucht tijdens een gedachtewisseling in de Kamer.
  [naar artikel]
 6. Steven Van Gucht: “Ik verwacht geen verstrenging van coronamaatregelen” (13/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  “We zitten in een moeilijke fase. De curve ziet er goed uit en de mensen raken de maatregelen stilaan beu. Daardoor gaan meer mensen lakser om met de richtlijnen.” Dat zei viroloog Steven Van Gucht vanavond in het VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 7. Steven Van Gucht: ‘Verwacht geen verstrenging van coronamaatregelen’ (13/04/2020 - De Standaard)
  ‘We zitten in moeilijke fase. De curve ziet er goed uit en de mensen raken de maatregelen stilaan beu. Daardoor gaan meer mensen lakser om met de richtlijnen.’ Dat zei viroloog Steven Van Gucht vanavond in het VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 8. Viroloog Steven Van Gucht: "We verwachten een piek ergens begin april" (26/03/2020 - VRT NWS)
  De voorbije 24 uur zijn 42 landgenoten overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 220 dodelijke slachtoffers. Het aantal geregistreerde besmettingen is ook fors gestegen, namelijk met 1.298. Viroloog Steven Van Gucht verwacht dat we begin volgende maand de piek zullen bereiken. Op de dagelijkse persconferentie over de coronacrisis wees hij nogmaals op het belang van afstand van elkaar houden en van een goede handhygiëne. Een geneesmiddel is er ook nog niet, klonk het nog.
  [naar artikel]
 9. Elf miljoen Belgen op corona testen? "Bijna onmogelijk", rekent u mee met viroloog Steven Van Gucht die oefening maakt? (30/03/2020 - VRT NWS)
  Op de dagelijkse persconferentie over de toestand van de coronagezondheidscrisis in ons land is nogmaals benadrukt om zorg te dragen voor de kwetsbare ouderen en hun geestelijke gezondheid. "Mensen in woonzorgcentra isoleren in hun kamer is niet nodig", zegt viroloog Steven Van Gucht. Hij maakte ook even de wiskundige berekening voor mochten we álle Belgen (meer dan 11 miljoen) testen op het virus.
  [naar artikel]
 10. Doorspoelen met deksel dicht en andere tips om niet ziek te worden op het openbaar toilet (20/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hoe word ik niet ziek op het openbaar toilet? Melinda Wenner Moyer van de The New York Times vroeg het een aantal specialisten. Dit zijn hun tips
  [naar artikel]
 11. Viroloog Steven Van Gucht: "Meer mensen testen op coronavirus wordt vooral belangrijk in tweede fase van epidemie" (23/03/2020 - VRT NWS)
  Het zou nuttig geweest zijn om van meet af aan meer mensen te testen op het coronavirus, maar we hadden niet de nodige hoeveelheid van reagentia (chemische producten) om meer testen uit te voeren. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake". Meer testen wordt belangrijker bij een tweede fase van de epidemie, om een heropflakkering te vermijden.
  [naar artikel]
 12. Viroloog Steven Van Gucht: “Sluit niet alle rusthuisbewoners op in hun kamer” (31/03/2020 - Het Nieuwsblad)

  [naar artikel]
 13. Viroloog Steven Van Gucht vraagt om niet alle rusthuisbewoners te isoleren (31/03/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 14. Je sluit maar beter het deksel van het toilet voor je doortrekt (25/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het toilet doortrekken terwijl het deksel omhoog staat? We doen het allemaal wel eens. Maar het opspattende water kan zo zijn gevolgen hebben. En dan hebben we het niet over geurhinder.
  [naar artikel]
 15. Steven Van Gucht: “Kans vrij groot dat dit virus elk seizoen gaat terugkeren” (07/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  “De kans is vrij groot dat het coronavirus een virus wordt dat elk seizoen gaat terugkeren.” Dat verklaarde viroloog Steven Van Gucht dinsdagochtend op de dagelijkse persbriefing van het Nationaal Crisiscentrum. “Dat hoeft op zich niet erg te zijn, want we gaan er resistenter tegen worden.”
  [naar artikel]
 16. “Reizen of zomerfestivals? Afwachten tot Nationale Veiligheidsraad nu woensdag” (13/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de dagelijks persconferentie hebben viroloog Steven Van Gucht en woordvoerder Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum ook enkele medische en praktische vragen gekregen. Dit zijn hun antwoorden.
  [naar artikel]
 17. 69 extra doden door coronavirus, opvallend: kat besmet door baasje (27/03/2020 - Metro)
  Er zijn in de voorbije 24 uur in ons land 69 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental stijgt daarmee naar 289. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. “Het gaat voornamelijk om mensen van hogere leeftijd.” Het aantal besmettingen steeg fors met 1.049 naar 7.284. 490 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, dat totaal komt op 3.042. 690 van hen liggen op intensieve zorgen. Er zijn al 858 mensen genezen. Belgische kat zorgt voor primeur Opmerkelijk, het virus is volgens viroloog Steven Van Gucht ook vastgesteld bij een kat. Die kat had ook symptomen van het virus. Ze zou het virus hebben gekregen van haar baasje dat besmet was met het coronavirus. “Het gaat om een alleenstaand geval”, onderlijnt Van Gucht. “Er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt.” De viroloog benadrukt ook dat de kat “het slachtoffer is van de infectie bij de mens”. Er zijn dan ook geen redenen om aan te nemen of het omgekeerde ook kan gebeuren. “We achten het risico voor mensen heel klein.” Lees ook : Coronavirus zet Vlamingen massaal voor televisie Het bericht 69 extra doden door coronavirus, opvallend: kat besmet door baasje verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Waarom je altijd het deksel moet sluiten voor je het toilet doortrekt (22/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Denk jij er altijd aan om het deksel te sluiten voor je het toilet doortrekt? Neen? Na het lezen van dit stuk vergeet je het vast nooit meer. Een...
  [naar artikel]
 19. Steven Van Gucht: ‘Ik hou mijn hart vast voor het najaar' (11/04/2020 - De Tijd)
  01:02 Nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht begrijpt dat de bedrijfswereld smacht naar het afbouwen van de maatregelen om het virus in te dijken, maar roept op tot voorzichtigheid. ‘In april moeten we...
  [naar artikel]
 20. 'Collectieve immuniteit is enige manier waarop virus zal stoppen' (17/03/2020 - De Standaard)
  Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad het principe van 'collectieve immuniteit' of 'populatie-immuniteit' uitgelegd. 'Enkel zo kan het virus uiteindelijk stoppen', zei Van Gucht. Bekijk zijn uitleg in de video hierboven.
  [naar artikel]
 21. Experts spreken geruchten op sociale media tegen: “Stop geen mondmaskers in diepvriezer, virus blijft zo langer zitten” (09/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er gaan geruchten rond op sociale media dat je je mondmasker of ander beschermingsmateriaal in de diepvriezer moet steken, om zo het coronavirus te doden. Viroloog Steven Van Gucht raadde donderdag tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum zeker aan om dit niet te doen. “Het virus bewaart zeer goed bij koude temperaturen en kan heel lang bewaren bij vriestemperaturen”, aldus Van Gucht.
  [naar artikel]
 22. Waarom je het toiletdeksel moét sluiten als je doortrekt (06/03/2019 - Metro)
  Een gemiddeld persoon gaat zo’n 2.500 keer per jaar naar het toilet. Maar iedereen doet dit wel: je gaat zitten op de wc, doet je behoefte en trekt door zonder eraan te denken om het deksel te sluiten. Hoewel je denkt dat je hier niets fout mee doet, zal je routine na het lezen van dit artikel wel veranderen. Heb je de gewoonte om na je behoefte gewoon door te spoelen zonder het deksel dicht te doen? Dat blijkt toch niet zo onschuldig als het lijkt. Wanneer je het toilet doortrekt, ontstaat er toiletpluim. Dat zijn kleine deeltjes van je ontlasting, maar je ziet deze niet met het blote oog en daarom denken we dat er niets aan de hand is. Verspreiding Wanneer je doorspoelt, zorgt de waterstroming dat die kleine deeltjes worden verspreid door de ruimte. Het toiletpluim zou maar liefst vier tot zes uur na het doorspoelen nog steeds aanwezig zijn. Denk voortaan maar twee keer na voor je doorspoelt. Lees ook : Mannen verstoppen zich 7 uur per jaar op toilet Het bericht Waarom je het toiletdeksel moét sluiten als je doortrekt verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. 98 nieuwe coronadoden, ook meisje van 12 overleden (31/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de afgelopen 24 uur zijn er 98 nieuwe coronadoden geteld in ons land, onder wie een meisje van 12 jaar. “Het kind is plots achteruitgegaan na drie dagen koorts”, zei viroloog Steven Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité, tijdens de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum.
  [naar artikel]
 24. Voor het eerst sinds uitbraak minder patiënten met corona in ziekenhuizen: “Dit wijst erop dat de dynamiek van het virus verandert” (08/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Viroloog Steven Van Gucht sprak woensdag tijdens de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum woorden van hoop. Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal besmette mensen in de ziekenhuizen in ons land gedaald, en wel met 324 personen. In totaal liggen nog 5.688 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, 1.276 daarvan liggen op intensieve zorg. “Het zou kunnen dat we de piek al gehad hebben”, zegt Van Gucht. “Het is wachten op een daling in de curve.”
  [naar artikel]
 25. Is het nieuwe coronavirus een pandemie? En wat betekent dat precies? 5 vragen en antwoorden (24/02/2020 - VRT NWS)
  Het nieuwe coronavirus voldoet aan alle voorwaarden van een pandemie. Dat zei viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) gisteren in "De zevende dag". Maar wat is een pandemie eigenlijk? En wil dat zeggen dat er concreet iets verandert? Steven Van Gucht is viroloog bij Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus. Hij geeft ons tekst en uitleg.
  [naar artikel]
 26. ‘Mondmaskers in de vriezer steken, werkt niet’ (09/04/2020 - De Standaard)
  In de zoektocht naar manieren om het nieuwe coronavirus op gebruikte kledij en maskers te doden, duiken berichten op die beweren dat het werkt om die in de diepvriezer te plaatsen. ‘Maar dat is geen goede strategie’, zegt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 27. Steven Van Gucht: 'Te vroeg om van echte daling te spreken' (06/04/2020 - Knack)
  Steven Van Gucht benadrukt dat de belasting op onze ziekenhuizen nog steeds heel zwaar is, en dat het dus belangrijk is dat we de maatregelen de komende weken blijven volhouden, tot de cijfers echt beginnen dalen.
  [naar artikel]
 28. Steven Van Gucht: 'Virus kan elk seizoen weerkeren, maar dat is op zich niet erg' (07/04/2020 - Knack)
  Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 kan een cyclisch virus worden, wat betekent dat het elk seizoen terugkeert. 'Maar dat is op zich niet erg', beklemtoonde interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht dinsdag tijdens de dagelijkse persbriefing.
  [naar artikel]
 29. Viroloog Steven Van Gucht: “Piek is mogelijk al voorbij” (09/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Er liggen nu zowat 400 coronapatienten minder in het ziekenhuis dan begin deze week. En daarom durft één van de virologen nu eindelijk het grote...
  [naar artikel]
 30. 69 nieuwe overlijdens, aantal besmettingen fors gestegen: nu ook kat besmet (27/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Er zijn in de voorbije 24 uur in ons land 69 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental stijgt daarmee naar 289. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. “Het gaat voornamelijk om mensen van hogere leeftijd.”
  [naar artikel]
 31. Heeft het zin om mondmaskers te dragen? (27/03/2020 - Knack)
  Ja, mondmaskers bieden een zekere bescherming. En toch is het voor de meeste mensen geen goed idee om op mondmaskers te vertrouwen, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 32. Steven Van Gucht: “Echte piek van coronavirus nog niet bereikt” (24/03/2020 - Metro)
  Viroloog Steven Van Gucht voorspelt dat we de piek van het coronavirus in ons land eind deze maand of begin april mogen verwachten. Maar ook na de piek zullen we nog een lange tijd uiterst voorzichtig moeten blijven. Het totale aantal doden door het coronavirus in België is met 34 opnieuw gestegen, tot 122 slachtoffers. Een lichtpuntje is dat er voor de tweede dag op rij minder mensen werden opgenomen in het ziekenhuis (256). Er liggen nu 1.859 patiënten in het ziekenhuis, van wie 381 op intensieve zorgen. Begin april Volgens viroloog Steven Van Gucht mogen we de piek binnenkort verwachten. “Volgens de modellen zullen we de echte piek eind deze maand, begin april zien vallen. Ik hoop vroeger natuurlijk, gezien we onze contacten drastisch verminderd hebben”, vertelde hij in VTM Nieuws. Nog maar in de helft Hij benadrukt dat we er dan nog lang niet zijn, dus zullen we ook daarna de huidige maatregelen moeten behouden. “Als we de piek bereiken, dan zitten we nog maar aan de helft. De andere helft van de gevallen moet dan nog komen. We zijn dan voor een aantal weken vertrokken, een maand, misschien iets langer. We kunnen de maatregelen pas afbouwen als de ziekte onder controle is en er nauwelijks nog gevallen zijn. We moeten dan ook nog waakzaam blijven voor het optreden van nieuwe gevallen”, klinkt het. Lees ook: BREAKING. Coronavirus eist nog eens 34 mensenlevens Het bericht Steven Van Gucht: “Echte piek van coronavirus nog niet bereikt” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Wat werkt tegen het coronavirus? “Mondmaskers in de vriezer steken niet” (09/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de zoektocht naar manieren om het nieuwe coronavirus op gebruikte kledij en maskers te doden, duiken berichten op die beweren dat het werkt om die in de diepvriezer te plaatsen. “Maar dat is geen goede strategie”, zegt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 34. België: zo veel kleiner dan Duitsland, maar wel evenveel corona-overlijdens (06/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het is volgens viroloog Steven Van Gucht nog te vroeg om over een echte daling te spreken van de coronacijfers, maar er is wel sprake van een plateau. “Al moeten we oppassen voor een weekendeffect.”
  [naar artikel]
 35. LIVE. “We gaan nog maanden met het virus moeten samenleven”: viroloog Steven Van Gucht verduidelijkt zijn uitspraak in VTM NIEUWS (13/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  • Er zijn de afgelopen 24 uur 303 nieuwe doden door het coronavirus gerapporteerd in België, wat het totaal op 3.903 brengt. Positief is wel dat er...
  [naar artikel]
 36. 69 nieuwe overlijdens in België, aantal besmettingen stijgt met 1.049: nu ook kat besmet met coronavirus (27/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er zijn in de voorbije 24 uur in ons land 69 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental stijgt daarmee naar 289. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. “Het gaat voornamelijk om mensen van hogere leeftijd.”
  [naar artikel]
 37. Steven Van Gucht: 'Bemoedigend, maar nog niet uit de gevarenzone' (23/03/2020 - Knack)
  De nieuwe cijfers tonen een lichte daling van het aantal besmettingen van Covid-19 in België en het aantal ziekenhuisopnames. 'We hebben het virus bij het nekvel, het is belangrijk dat we nu niet lossen', zei Steven Van Gucht van het wetenschappelijk comité.
  [naar artikel]
 38. “Ik had zelf ooit smetvrees”: Portret van ‘Monsieur coronavirus’ Steven Van Gucht (03/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Wie is Steven Van Gucht, de man die elke dag zegt hoeveel doden er zijn gevallen? “Ik had zelf ooit smetvrees, ik weet wat mensen moeten doen.”
  [naar artikel]
 39. De piek is nog niet bereikt, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn: 6 vragen aan viroloog Steven Van Gucht (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na enkele dagen van optimisme kwam woensdagochtend de harde waarheid: 686 nieuwe besmettingen, 434 extra ziekenhuisopnames en maar liefst 56 extra...
  [naar artikel]
 40. Belgische kat loopt coronavirus op, hoe uitzonderlijk is dat en moeten we ons zorgen maken over onze huisdieren? (27/03/2020 - VRT NWS)
  Het coronavirus is vastgesteld bij een Belgische kat. Dat laat viroloog Steven Van Gucht weten op de dagelijkse cijferspersconferentie. Hij benadrukt wel dat het "een alleenstaand geval" is. Moeten we ons zorgen maken over onze huisdieren? Drie vragen en drie antwoorden.
  [naar artikel]
 41. Aantal ziekenhuisopnames stijgt duidelijk (15/03/2020 - De Standaard)
  Op zaterdag 14 maart testten 197 stalen positief voor Covid-19. Dat zijn er zoals verwacht opnieuw meer dan de dag voordien. De druk op de ziekenhuizen neemt merkbaar toe. Viroloog Steven Van Gucht spreekt van ‘een vrij snelle stijging’ van het aantal opnames.
  [naar artikel]
 42. Aantal ziekenhuisopnames stijgt duidelijk (15/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op zaterdag 14 maart testten 197 stalen positief voor Covid-19. Dat zijn er zoals verwacht opnieuw meer dan de dag voordien. De druk op de ziekenhuizen neemt merkbaar toe. Viroloog Steven Van Gucht spreekt van ‘een vrij snelle stijging’ van het aantal opnames.
  [naar artikel]
 43. Viroloog Steven Van Gucht: "Quarantaine zoals in Italië? Dat heeft weinig zin in België” (08/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Maatregelen zoals in Italië, waarbij miljoenen inwoners in het noorden van het land in quarantaine worden geplaatst, hebben "in een Belgische...
  [naar artikel]
 44. Analyse van de nieuwste coronacijfers: “Positieve trend met korrel zout nemen” (12/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal nieuwe patiënten in de ziekenhuizen daalt, en er liggen minder mensen op intensieve zorg. Dat blijkt uit de laatste coronacijfers. Al waarschuwt viroloog Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk coronacomité, voor voorbarige vreugde.
  [naar artikel]
 45. Voor het eerst kat besmet met coronavirus in ons land (27/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Voor het eerst is het coronavirus vastgesteld bij een kat. Ze vertoonde symptomen en werd getest, waarna bleek dat ze het van haar besmette baasje in Wallonië had gekregen. “Dit is een alleenstaand geval”, zegt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 46. Voor het eerst kat besmet met coronavirus in ons land (27/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Voor het eerst is het coronavirus vastgesteld bij een kat. Ze vertoonde symptomen en werd getest, waarna bleek dat ze het van haar besmette baasje in Wallonië had gekregen. “Dit is een alleenstaand geval”, zegt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 47. Handdrogers in wc blazen stukjes uitwerpselen op je (14/04/2018 - Metro)
  De machines in een toilet die je handen drogen, sturen ook heel wat partikels van uitwerpselen de lucht in. Dat is de conclusie van een onderzoek in de universiteit van Connecticut. Ervoor zorgen dat de wc-bril naar beneden is als je doortrekt en papieren doekjes gebruiken gaat de verspreiding tegen. Misschien is het geen slecht idee om na je volgende toiletbezoek je handen gewoon af te drogen aan je broek. Tenzij je natuurlijk graag volhangt met kleine deeltjes van uitwerpselen. Want dat is wat er volgens een nieuw onderzoek gebeurd als je een machine gebruikt die warme lucht blaast om je handen droog te krijgen. 60 verschillende bacteriën in 30 seconden tijd Het zijn de bollebozen aan de medische faculteit van de universiteit van Connecticut die zich over deze toiletkwestie hebben gebogen. Ze namen stalen van de machines in 36 wc’s in hun gebouw. Ze stelden vast dat de handdrogers minuscule kleine deeltjes van drollen opzuigen en op je handen blazen. Zo kunnen tot 60 verschillende bacterieën in 30 seconden tijd jouw richting uitkomen. Daarbij ook staphylococcus aureus, een bacterie die ook in menselijk lichaam te vinden is, maar gelinkt wordt aan zware ontstekingen. “Toiletruimtes zitten vol bacteriën en die kunnen afkomstig zijn van uitwerpselen”, zegt de auteur van de studie, Peter Setlow, aan Yahoo. “Kleine deeltjes daarvan kunnen in de lucht terugkomen, zeker als toiletten zonder deksel doorgespoeld worden.” Op de faculteit zijn ze al begonnen om de machines te vervangen door papieren doekjes en de wetenschappers wordt gevraagd om altijd de wc-bril naar beneden te laten voor ze doorspoelen. Lees ook : IN BEELD. Het mooiste toilet ter wereld Het bericht Handdrogers in wc blazen stukjes uitwerpselen op je verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Horeca en winkels weigeren chronische darmpatiënten toegang tot toilet (28/03/2018 - De Standaard)
  Patiënten met een chronische darmaandoening krijgen nog te vaak het deksel op de neus wanneer ze toegang vragen tot het toilet. Dat blijkt uit undercover beelden van twee patiëntenverenigingen. Ze willen een toiletpas wettelijk afdwingbaar maken.
  [naar artikel]
 49. Horeca en winkels weigeren chronische darmpatiënten toegang tot toilet (28/03/2018 - De Standaard)
  Patiënten met een chronische darmaandoening krijgen nog te vaak het deksel op de neus wanneer ze toegang vragen tot het toilet. Dat blijkt uit undercover beelden van twee patiëntenverenigingen. Ze willen een toiletpas wettelijk afdwingbaar maken.
  [naar artikel]
 50. BREAKING. 132 nieuwe overlijdens in België (03/04/2020 - Metro)
  De afgelopen 24 uur zijn in België 132 mensen overleden aan het coronavirus. Dat maakte Steven Van Gucht bekend tijdens de dagelijkse persconferentie. Dat brengt het totaal op 1.143 sterfgevallen in België.  Op intensieve zorgen liggen momenteel 1.205 mensen, een stijging van 61 mensen. Op een dag nam het aantal personen in het ziekenhuis met 578 personen toe. In totaal liggen er nu dus 7.294 mensen in het ziekenhuis. Gisteren mochten 377 mensen het ziekenhuis verlaten, waardoor er in totaal al 2.872 personen ontslagen werden uit het ziekenhuis. Hinderpalen Woordvoerder Steven Van Gucht merkte op dat “we naar een piek of plateau evolueren, maar dat moet blijken uit de cijfers van de komende dagen. Ik zie wel een bemoedigende stabilisering in het aantal ziekenhuisopnames”. “Het virus botst steeds meer op hinderpalen, en meer mensen bouwen immuniteit op”, ging de viroloog verder. “Hopelijk gaan de cijfers dan dalen. Wanneer die cijfers zakken, moeten we de grip op het virus behouden. Als we dat niet doen, kunnen we nieuwe opflakkeringen verwachten.” Het bericht BREAKING. 132 nieuwe overlijdens in België verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.