Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
12:43 uur

Machtige vrienden en aura van vernieuwing: is Egbert Lachaert topfavoriet voor Open Vld-voorzitterschap?

De Morgen

16/05/2020 - 07:11

Een uitgekiende campagne, machtige medestanders en dé hoop op vernieuwing. Kamerfractieleider Egbert Lachaert (Open Vld) lijkt de beste troeven te hebben om straks de liberale voorzittersverkiezingen te winnen. Maar wie dacht dat hij vervolgens automatisch met N-VA een regering zal vormen, heeft het mis.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Egbert Lachaert lonkt naar het Open Vld-voorzitterschap (13/01/2020 - De Morgen)
  Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert postte een nieuwjaarsbrief op Facebook waarin hij zijn visie deelt over de koers die de Vlaamse liberalen moeten varen. Een duidelijk schot voor de boeg om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap.
  [naar artikel]
 2. Stapt ook Egbert Lachaert in de race voor voorzitterschap Open Vld? (30/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Egbert Lachaert, federaal fractievoorzitter voor Open Vld, stelt zich hoogstwaarschijnlijk straks medekandidaat om Gwendolyn Rutten als voorzitter...
  [naar artikel]
 3. Ook Egbert Lachaert wil Gwendolyn Rutten opvolgen (30/01/2020 - De Standaard)
  Met een ‘running mate’ uit elke provincie stelt Kamerlid Egbert Lachaert zich kandidaat voor het voorzitterschap van Open VLD, wellicht vandaag al.
  [naar artikel]
 4. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert lanceert reeks voorstellen voor politieke vernieuwing: “Willen democratie in ons land versterken” (04/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft dinsdag een reeks voorstellen voor “politieke vernieuwing” gelanceerd. Concreet wil Lachaert “de particratie terugdringen, de kracht van kandidaten en verkozenen vergroten, en de politieke financiën transparanter te maken”. Het gaat onder meer om het opheffen van het ‘Vlaams zwijgakkoord’, de gelijkschakeling van verkiezingsuitgaven tussen alle kandidaten, en het afschaffen van de lijststem en opvolgers.
  [naar artikel]
 5. Wil Egbert Lachaert (Open Vld) voorzitter worden? (13/01/2020 - De Morgen)
  Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert postte een nieuwjaarsbrief op Facebook waarin hij zijn visie deelt over de koers die de Vlaamse liberalen moeten varen. Een duidelijk schot voor de boeg om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap.
  [naar artikel]
 6. Open VLD-Kamerfractieleider Egbert Lachaert mengt zich mogelijk in de strijd voor voorzitterschap (13/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-Kamerfractieleider Egbert Lachaert is “niet overtuigd” door wat hij tot nog toe hoorde van de twee kandidaat-voorzitters Els Ampe en Bart Tommelein. Er zal volgens hem “meer nodig zijn om de partij terug op het juiste spoor te brengen”.
  [naar artikel]
 7. Kamerfractieleider Egbert Lachaert is kandidaat-voorzitter voor Open Vld (30/01/2020 - Metro)
  Open Vld-Kamerfractieleider Egbert Lachaert is kandidaat-partijvoorzitter. Dat bevestigt hij vandaag, na weken van speculatie. De 42-jarige Oost-Vlaming zet in op drie kernthema’s: een duidelijk sociaal-economisch liberaal discours, veiligheid, en migratie en integratie. Lachaert vervoegt zo Bart Tommelein, de burgemeester van Oostende, en Vlaams parlementslid Els Ampe. Zij kondigden eerder al aan mee te dingen naar het voorzitterschap bij de Vlaamse liberalen. De Kamerfractieleider nam het in 2012 al eens op tegen huidig partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Hij haalde toen 40 procent van de stemmen. De voorzittersverkiezingen bij Open Vld vinden plaats in maart. bron: Belga Het bericht Kamerfractieleider Egbert Lachaert is kandidaat-voorzitter voor Open Vld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Egbert Lachaert, de voorzitter die terug naar de blauwe basisprincipes wil (22/05/2020 - Knack)
  De favoriet van de basis en de burgemeesters, en dus een grote kanshebber. Zo werd de kandidatuur van Egbert Lachaert voor het voorzitterschap van Open Vld aan het begin van de verkiezingscampagne ingeschat. Een juiste voorspelling, zo blijkt. Ook zijn uitgesproken liberale sociaaleconomische profiel speelde in zijn voordeel.
  [naar artikel]
 9. Egbert Lachaert (Open VLD) test positief op Covid-19 (08/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  Open VLD-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat heeft zijn partij bekendgemaakt. Lachaert gaat veertien dagen in quarantaine.
  [naar artikel]
 10. Lachaert wil meer vrouw en diversiteit in zijn partijbestuur (24/05/2020 - De Standaard)
  Het nieuwe partijbestuur van Open VLD reflecteert onvoldoende de vernieuwing die nieuwbakken voorzitter Egbert Lachaert wil uitstralen.
  [naar artikel]
 11. Preformateur Egbert Lachaert (Open Vld) test positief op corona (08/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Open Vld-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft zijn partij bekendgemaakt. Lachaert gaat veertien dagen in quarantaine.
  [naar artikel]
 12. Preformateur Egbert Lachaert (Open Vld) test positief op Covid-19 (08/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Open Vld-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat heeft zijn partij bekendgemaakt. Lachaert gaat veertien dagen in quarantaine.
  [naar artikel]
 13. Egbert Lachaert (Open Vld) wil debat over nut avondklok (18/02/2021 - Express)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil dat er een debat komt over met politici en experts over het nut van de avondklok in België. Hij vraagt zich af of de maatregelen nog wel efficiënt is in de bestrijding van het coronavirus en geen ‘disproportionele en onnodige vrijheidsbeperking’. Sinds maandag 19 oktober 2020 is er in België […] The post Egbert Lachaert (Open Vld) wil debat over nut avondklok appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 14. Paars-geel of Vivaldi? Egbert Lachaert (Open Vld) heeft al gekozen (19/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na het ontslag van preformateurs Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) is Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aan zet. Hij staat nu voor de...
  [naar artikel]
 15. Egbert Lachaert wordt fractieleider Open Vld (27/06/2019 - Metro)
  Egbert Lachaert wordt de nieuwe fractieleider van Open Vld in de Kamer. Hij werd unaniem verkozen door de liberale fractie, zo kondigt Lachaert zelf aan via Twitter. Open Vld moest op zoek naar een nieuwe fractieleider, nu Patrick Dewael werd verkozen tot Kamervoorzitter. De 41-jarige Lachaert werd op 26 mei herverkozen in de Kamer en begint zo aan zijn tweede legislatuur in het federale parlement. Voordien zat hij korte tijd in het Vlaams parlement. bron: Belga Het bericht Egbert Lachaert wordt fractieleider Open Vld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Egbert Lachaert (Open VLD): 'Een silent majority snapt de koers van de regering-De Croo' (16/03/2021 - Knack)
  'De N-VA geeft een nogal egoïstische interpretatie aan het begrip vrijheid', zegt Egbert Lachaert (Open VLD).
  [naar artikel]
 17. ? Egbert Lachaert volgt Gwendolyn Rutten op als voorzitter van Open Vld (22/05/2020 - De Morgen)
  De eerste stemronde voor de voorzittersverkiezing bij Open Vld is vanmiddag beëindigd. Kan Egbert Lachaert zijn favorietenrol waarmaken? Volg hier live de persconferentie van de partij.
  [naar artikel]
 18. Zomeren met Egbert Lachaert (Open VLD): 'Ik houd nogal van avonturen' (14/07/2020 - Knack)
  Egbert Lachaert is voorzitter van de Open VLD. Maar hoe viert hij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 8 minuten en 50 seconden nodig.
  [naar artikel]
 19. ‘Lachaert is een van de laatste echte ideologen van de partij’ (29/11/2019 - De Standaard)
  Het gezicht van het liberale verzet tegen paars-groen is Egbert Lachaert, Kamerfractieleider van Open VLD. Zeven jaar na zijn eerste poging overweegt de donkerblauwe Oost-Vlaming een nieuwe gooi naar het voorzitterschap.
  [naar artikel]
 20. Paars-geel of paars-groen: of Egbert Lachaert voorzitter wordt van Open VLD, zal die keuze mee bepalen (30/01/2020 - VRT NWS)
  Hij wil het zelf niet gezegd hebben, maar de kandidatuur van Egbert Lachaert om voorzitter te worden van Open VLD is weldegelijk bepalend voor de federale regeringsonderhandelingen. Lachaert is fractieleider van Open VLD in het federaal parlement, en staat voor de rechterflank van de partij. “Dat kan de tweedeling binnen Open VLD wel eens duidelijker maken”, zegt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.
  [naar artikel]
 21. Preformateur Egbert Lachaert test positief op covid-19 (08/09/2020 - De Standaard)
  Open VLD-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat heeft zijn partij bekendgemaakt. Lachaert gaat veertien dagen in quarantaine.
  [naar artikel]
 22. Koning Filip stuurt Egbert Lachaert (Open Vld) het veld in, die wil ‘met open vizier’ van start gaan (18/08/2020 - De Morgen)
  Koning Filip heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aangeduid als koninklijk opdrachthouder. Bedoeling is dat Lachaert de federale formatie weer op de rails krijgt, en een meerderheid zoekt voor een regering. Over tien dagen brengt hij voor de eerste keer verslag uit bij de koning.
  [naar artikel]
 23. Lachaert stelt geen 'exclusieven' meer (25/05/2020 - De Tijd)
  20:23 'Ik ben niet vastgekleefd aan de N-VA.' Zo heeft de nieuwe voorzitter van Open VLD, Egbert Lachaert, zijn liberale vrienden in het partijbestuur kunnen geruststellen.
  [naar artikel]
 24. Bart Tommelein vs. Egbert Lachaert, kandidaat-voorzitters bij Open VLD: “Mensen willen iemand jonger. Sorry, Bart.” (14/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Bart Tommelein – “de Kennedy van Oostende” – tegen Egbert Lachaert – intussen “de Macron van Merelbeke”. Je moet ze bij Open VLD niet leren om de twee grote kanshebbers voor het voorzitterschap in de kijker te zetten. Al lijkt hun strijd er vooral een van details. “Mensen willen iemand jonger. Sorry, Bart.” Tommelein: “We vragen aan mensen om tot hun 67ste te werken. Ik ben er maar 57.”
  [naar artikel]
 25. Egbert Lachaert (Open Vld) vraagt verschuiving van solden naar 15 augustus (05/04/2020 - Express)
  Omdat de retailsector nu volledig stilligt, vraagt Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert om de solden te verschuiven. Die zouden dan moeten... The post Egbert Lachaert (Open Vld) vraagt verschuiving van solden naar 15 augustus appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 26. Voorzittersverkiezingen Open Vld, Alexander De Croo: “Egbert Lachaert heeft wat Open Vld nodig heeft” (10/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  In een interview in Knack spreekt vicepremier en oud-partijvoorzitter Alexander De Croo zich voor het eerst uit over de nakende voorzittersverkiezingen bij Open Vld. Hij kiest partij voor Egbert Lachaert: “Egbert is een absolute topper”, luidt het.
  [naar artikel]
 27. Voorzittersverkiezingen Open Vld, Alexander De Croo: “Egbert Lachaert heeft wat Open Vld nodig heeft” (10/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  In een interview in Knack spreekt vicepremier en oud-partijvoorzitter Alexander De Croo zich voor het eerst uit over de nakende voorzittersverkiezingen bij Open Vld. Hij kiest partij voor Egbert Lachaert: “Egbert is een absolute topper”, luidt het.
  [naar artikel]
 28. “Geknipte Open VLD-voorzitter” Egbert Lachaert laat nog niet in kaarten kijken (24/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Egbert Lachaert heeft het geknipte profiel om de nieuwe voorzitter te worden van Open VLD. Dat zegt burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne in Het Laatste Nieuws. Lachaert schuift een beslissing voor zich uit: “Er is op dit ogenblik geen vacature voor voorzitter.”
  [naar artikel]
 29. Egbert Lachaert is derde kandidaat om Gwendolyn Rutten op te volgen als Open VLD-voorzitter (30/01/2020 - Knack)
  Kamerlid Egbert Lachaert heeft in De Ochtend aangekondigd dat hij voorzitter van Open VLD wil worden.
  [naar artikel]
 30. Kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert: 'Ik wil van de Open VLD geen rechts clubje maken' (11/02/2020 - Knack)
  De kans is niet onbestaande dat Egbert Lachaert op 27 maart de opvolger wordt van huidig Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.
  [naar artikel]
 31. Insiders over Open VLD: 'Egbert Lachaert lijdt aan het Joachim Coens-syndroom' (07/07/2020 - Knack)
  Een bodemscore in de peilingen, een ex-voorzitter die op sociale media een stok in het wiel steekt: Egbert Lachaert won de liberale voorzittersverkiezingen wel met overmacht, maar sindsdien loopt hij het ene blauwtje na het andere. Quo vadis, Open VLD?
  [naar artikel]
 32. Egbert Lachaert kandidaat om Gwendolyn Rutten op te volgen als Open VLD-voorzitter (30/01/2020 - Knack)
  Kamerlid Egbert Lachaert heeft in De Ochtend aangekondigd dat hij voorzitter van Open VLD wil worden.
  [naar artikel]
 33. Egbert Lachaert (Open VLD): 'Tot 7000 euro per jaar in ruil voor uw bedrijfswagen' (27/02/2019 - Knack)
  'Eindelijk is er een financieel interessant alternatief voor de bedrijfswagen', zegt federaal parlementslid Egbert Lachaert (Open VLD).
  [naar artikel]
 34. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert: 'Anderen vernederen behoort tot DNA van N-VA' (18/11/2020 - Knack)
  De spanningen tussen de N-VA en de Open VLD nemen grotere proporties aan. Op Twitter komt het tot een opstootje tussen Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en N-VA-Kamerlid Theo Francken.
  [naar artikel]
 35. Egbert Lachaert: 'Het is logisch dat Sophie Wilmès de formatie overneemt' (09/06/2020 - Knack)
  'Het zou onverantwoord zijn dat de regering zomaar ontslag neemt in september', zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert.
  [naar artikel]
 36. Ook Egbert Lachaert kandidaat-voorzitter Open Vld (30/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Egbert Lachaert, federaal fractievoorzitter voor Open Vld, heeft zich deze ochtend kandidaat gesteld voor het partijvoorzitterschap. Dat maakte hij...
  [naar artikel]
 37. Koning Filip stuurt Egbert Lachaert (Open Vld) het veld in (18/08/2020 - De Morgen)
  Koning Filip heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aangeduid als koninklijk opdrachthouder. Bedoeling is dat Lachaert de federale formatie weer op de rails krijgt, en een meerderheid zoekt voor een regering. Over tien dagen brengt hij voor de eerste keer verslag uit bij de koning. Dat meldt het Paleis in een officiële mededeling.
  [naar artikel]
 38. Egbert Lachaert besmet met coronavirus: “Onderhandelingen opvolgen via videoverbinding” (08/09/2020 - Metro)
  Preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) heeft positief getest op het coronavirus en moet veertien dagen in quarantaine. Open VLD-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert (43) heeft zich dinsdagmorgen laten testen op het coronavirus en het resultaat was positief. Daardoor moet hij veertien dagen in quarantaine. Videoverbinding Hij zal de regeringsonderhandelingen echter blijven opvolgen. “De preformateur zal de federale regeringsonderhandelingen blijven opvolgen met zijn collega-preformateur Conner Rousseau via videoverbinding”, klinkt het bij Open VLD. Ondervoorzitter Alexander De Croo neemt zijn functie als voorzitter van Open VLD tijdelijk over. Lees ook: Egbert Lachaert gaat officieel voor regering zonder N-VA Het bericht Egbert Lachaert besmet met coronavirus: “Onderhandelingen opvolgen via videoverbinding” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert neemt virologen op de korrel (29/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert stoort zich aan de overcommunicatie van virologen en experten de afgelopen weken. “De burgers doen zo hun best en zitten mentaal zo diep, die hebben daar echt geen boodschap aan”, zei hij vrijdag in De Ochtend op Radio 1. Lachaert roept op “zich terughoudender op te stellen”.
  [naar artikel]
 40. Waarop wacht Egbert Lachaert (Open VLD) om z’n kandidatuur als voorzitter te lanceren? (07/01/2020 - Express)
  Voorlopig heeft Open VLD slechts één serieuze kandidaat als opvolger voor Gwendolyn Rutten: Bart Tommelein. Maar iedereen kijkt naar Egbert Lachaert. Wat gebeurt er precies? De zoveelste interne machtswissel doorkruist de federale onderhandelingen. Deze keer niet de minste: Open VLD. De details: De wissel is voor maart, het moment waarop het mandaat van Gwendolyn Rutten […] The post Waarop wacht Egbert Lachaert (Open VLD) om z’n kandidatuur als voorzitter te lanceren? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Egbert Lachaert zit met partijen voor Vivaldicoalitie samen (30/08/2020 - De Standaard)
  Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open VLD) vergadert met alle partijen die mogelijk een Vivaldi-coalitie kunnen vormen. Dat gebeurt voor het eerst. Naast Open VLD zijn ook MR, PS, SP.A, Groen, Ecolo, CD&V en CDH aanwezig.
  [naar artikel]
 42. Lachaert en Tommelein willen Open Vld-voorzitter worden: ‘Egbert wil zoveel mogelijk op N-VA lijken’ (06/03/2020 - De Morgen)
  Wie geeft Open Vld een nieuw elan? Kamerfractieleider Egbert Lachaert wil absoluut de N-VA-kiezer terugwinnen, Oostends burgemeester Bart Tommelein wil net het verschil maken met de Vlaams-nationalisten. ‘Egbert wil zoveel mogelijk op N-VA lijken.’
  [naar artikel]
 43. Egbert Lachaert (Open Vld) laat N-VA weten dat hij voor Vivaldi-coalitie kiest (27/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Kort voor zijn bezoek aan de koning heeft opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) aan N-VA laten weten dat hij nu toch voor een federale regering...
  [naar artikel]
 44. Egbert Lachaert: “De Wever ging respectloos met ons om” (04/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De regeringsonderhandelingen laten duidelijk littekens na. Zo is Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert scherp voor N-VA-voorzitter Bart De Wever in het actualiteitsprogramma Wakker op Zondag op ATV. “De Wever is fout geweest om op zo’n dergelijke respectloze manier met ons om te gaan”, zegt Lachaert.
  [naar artikel]
 45. Egbert Lachaert: ‘Onderhandelen? Ik was het kotsbeu’ (03/10/2020 - De Morgen)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert denkt dat Vivaldi een succes wordt. Hij begint aan het avontuur zonder heimwee naar N-VA. ‘De Wever maakte een historische blunder.’
  [naar artikel]
 46. LIVE. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert trekt naar het Paleis, wordt zijn opdracht verlengd? (28/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert brengt rond 11 uur verslag uit van zijn opdracht op het Paleis. Lachaert onderzoekt momenteel of een...
  [naar artikel]
 47. LIVE. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aangekomen op het Paleis, wordt zijn opdracht verlengd? (28/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert brengt sinds 11 uur stipt verslag uit van zijn opdracht op het Paleis. Lachaert onderzoekt momenteel of een...
  [naar artikel]
 48. Koning verlengt opdracht Egbert Lachaert: ‘Inhoudelijk nog veel werk aan ons project’ (28/08/2020 - De Morgen)
  Koning Filip heeft de opdracht van Egbert Lachaert (Open Vld) verlengd. Lachaert trok deze voormiddag naar de koning met de boodschap dat hij een Vivaldi-coalitie wil vormen.
  [naar artikel]
 49. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aangekomen op het Paleis, wordt zijn opdracht verlengd? (28/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert brengt sinds 11 uur stipt verslag uit van zijn opdracht op het Paleis. Lachaert onderzoekt momenteel of een...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.