Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 July 2020
11:30 uur

Verwaarlozing koloniale archieven vernietigt geschiedenis

Apache

22/06/2020 - 12:25

‘De tegenstanders van het verwijderen van de standbeelden roepen dat daarmee de geschiedenis wordt gewist. Maar je hoort ze niet roepen over het structureel wissen van de geschiedenis door het verwaarlozen van kilometers archief en onontgonnen geschiedenis.’ Deze tweet stuurde ik donderdag de wereld in nadat ik drie dagen in een vochtige kelder doorbracht. Dit is een gastbijdrage van een archivaris die het graag eens wil hebben over het échte wissen van de geschiedenis door de structurele verwaarlozing van ons cultureel erfgoed.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. België geeft Rwanda toegang tot koloniale archieven (28/09/2018 - De Morgen)
  Alle archieven die België bij zijn vertrek uit Rwanda heeft meegenomen, zullen ter beschikking worden gesteld van het land. België heeft daarover een akkoord bereikt met de gewezen kolonie.
  [naar artikel]
 2. ‘De Belgische koloniale geschiedenis was meer dan de gruweldaden onder Leopold II’ (14/06/2019 - De Morgen)
  De UAntwerpen organiseert vanaf volgend academiejaar als eerste Vlaamse universiteit een cursus Belgische koloniale geschiedenis. ‘Er is meer dan de gruweldaden onder Leopold II’, zegt professor Marnix Beyen.
  [naar artikel]
 3. [VIDEO] - Slag bij Tabora eeuw geleden markeert koloniaal keerpunt in WO I (17/09/2016 - De Redactie)
  Midden tijdens de Eerste Wereldoorlog versloeg het Belgische koloniale leger het Duitse leger op Afrikaans grondgebied. Het werd een kantelmoment in de koloniale geschiedenis.
  [naar artikel]
 4. Marnix Beyen (UA) over nieuw vak Belgische koloniale geschiedenis: ‘Er was meer dan de gruweldaden onder Leopold II’ (14/06/2019 - De Morgen)
  De UAntwerpen organiseert vanaf volgend academiejaar als eerste Vlaamse universiteit een cursus Belgische koloniale geschiedenis. ‘Er is meer dan de gruweldaden onder Leopold II’, zegt professor Marnix Beyen.
  [naar artikel]
 5. Na de commotie in Amerika: moeten standbeelden uit het koloniale verleden ook in Antwerpen verdwijnen? (16/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gebeurtenissen in het Amerikaanse Charlottesville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeelden die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeeld nog wel (ont)sieren? Volgens Afrika-specialist Filip Reyntjens heeft het geen zin de donkere kanten van onze geschiedenis weg te moffelen.
  [naar artikel]
 6. “Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs” (22/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  “De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.
  [naar artikel]
 7. “Te weinig aandacht voor ons koloniale verleden in ons onderwijs” (22/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  “De koloniale geschiedenis van België ontbreekt te vaak in de nationale verhalen die op school worden onderwezen. We zullen in de toekomst niet zonder een publiek collectief debat kunnen over het gedeelde verleden.” Dat schrijven de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de universiteiten van Luik (ULg) en Louvain-la-Neuve (UCL) in het besluit van hun studie “Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen”.
  [naar artikel]
 8. De vergeten geschiedenis van de Congolese ménagères, gevangen tussen bed en keuken (09/12/2018 - Knack)
  Seksuele contacten tussen veroveraars en veroverden waren schering en inslag in de geschiedenis van de koloniale overheersing wereldwijd. In de Belgische kolonie hielden heel wat kolonialen er een zwarte 'huishoudster' op na. Was zij een volwaardige partner of een prostituee? Een slachtoffer of een verleidster?
  [naar artikel]
 9. Historici roepen overheid op om diplomatieke archieven openbaar te maken (30/01/2019 - De Morgen)
  Met de markante onthullingen in de zaak-Hammarskjöld in deze krant is dit een uitgelezen moment om te pleiten om belangrijke archiefstukken eindelijk publiek te maken, zo argumenteert een groep van 27 prominente wetenschappers en burgers. Deze open brief van Gert Huskens en Guy Vanthemsche roept op tot een volledige terbeschikkingstelling van de relevante archieven over deze periode. Ook de archieven van de Staatsveiligheid.
  [naar artikel]
 10. Vaticaan opent archieven van WOII-periode van paus Pius XII (04/03/2019 - Metro)
  Het Vaticaan gaat de geheime archieven openen van paus Pius XII voor historisch onderzoek. Hij stond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, en wordt er door sommigen van beschuldigd zich te weinig te hebben uitgesproken tegen Hitler en de holocaust. Paus Franciscus deelde de beslissing mee in een toespraak aan de medewerkers van het Vaticaans Geheim Archief. “De Kerk is niet bang van de geschiedenis, integendeel”, zei hij. De archieven worden op 2 maart 2020 geopend, bij het 81-jarig jubileum van de verkiezing van Pius XII tot paus. Paus Franciscus zei er vertrouwen in te hebben dat de onderzoekers de daden van de voormalige paus correct kunnen inschatten, net als zijn “verborgen maar actieve diplomatie” tijdens een donkere periode in de geschiedenis. De in Italië geboren Pius XII was paus van 1939 tot aan zijn dood in 1958. Zijn verdedigers zeggen dat hij achter de schermen probeerde om Joden te redden die vervolgd werden door de nazi’s, onder meer door de deuren van de kloosters en andere gebouwen van de kerk te openen om hen te huisvesten. bron: Belga Het bericht Vaticaan opent archieven van WOII-periode van paus Pius XII verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. België geeft archieven digitaal terug aan Rwanda (28/09/2018 - Metro)
  België zal de archieven uit zijn koloniale periode digitaal terugschenken aan Rwanda. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) trekt daarvoor 400.000 euro uit. Het project slaat op de digitalisering van alle archieven die in het bezit zijn van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren en het Rijksarchief. Het zal twee jaar duren, bevestigt het kabinet-De Croo vandaag een bericht in De Morgen. Begin volgend jaar start het proces, met een bezoek van een delegatie Rwandese archivarissen. Zij zullen hun prioriteiten kunnen aangeven, dus met welke stukken eerst moet worden gestart. Het gaat immers om kilometers archieven. Naast de digitale archiefoverdracht, zal ook expertise ter beschikking worden gesteld en worden archivarissen opgeleid. Het debat over restitutie aan ex-kolonies leeft al langer. Volgens het kabinet-De Croo is ons land een voorloper. Vorige week nog nam minister De Croo deel aan de conferentie Strengthening African-European Connections, gesteund door het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, de Koninklijke Bibliotheek en het Egmont-instituut, de denktank van Buitenlandse Zaken. Ook verschillende Afrikaanse museumdirecteurs tekenden present. In een open brief in De Standaard pleitten 36 Afrika-specialisten er eerder deze week voor dat België de voorwerpen zou teruggeven die het tijdens de koloniale periode uit Afrika haalde. Het kabinet-De Croo wijst echter op het belang om de dialoog over restitutie te voeren met de overheden, museumdirecteurs en experten van de Afrikaanse landen, niet enkel met mensen die in Europa wonen en werken. Het valt het kabinet op dat er nauwelijks ondertekenaars zijn die in Afrika wonen en werken. Contacten met Afrikaanse museumdirecteurs leren dat zij de nadruk leggen op beschikbaarheid via bruikleen voor tentoonstellingen, in hun eigen land (als dat technisch mogelijk is) en in de rest van de wereld. Het Belgische project zou in dat verband een wereldprimeur zijn. bron: Belga Het bericht België geeft archieven digitaal terug aan Rwanda verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Ook in gevangenissen liggen archieven te ‘rotten' (10/08/2017 - De Tijd)
  01:03 Na de schimmelplaag in het Brusselse justitiepaleis zit justitie ook in de knoei met de archieven van de gevangenissen. In Antwerpen is al een deel van het archief ontsmet.
  [naar artikel]
 13. Alfred Birney wint Libris Literatuur Prijs (09/05/2017 - De Tijd)
  13:03 De Nederlander kreeg de onderscheiding maandagavond voor het boek 'De tolk van Java' over de Nederlandse koloniale geschiedenis.
  [naar artikel]
 14. Reizen om te leren dekoloniseren (08/02/2020 - Apache)
  ‘Het dekoloniseringsparcours’ van Lucas Catherine bevat twee reisgidsen: een letterlijke, naar de talrijke sporen van het koloniale verleden in België, maar ook een mentale gids, naar een gedekoloniseerde geschiedenis. We wandelen met Catherine door Brussel om van de koloniaal in onszelf af te geraken. ‘Het is tijd om de geschiedenis zelf te dekoloniseren. En daar
  [naar artikel]
 15. Amerikaanse grand jury identificeert meer dan 300 ‘pedopriesters’ op basis van geheime archieven (17/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Tientallen jaren zouden getuigenissen over seksueel misbruik door priesters in Pennsylvania weggeborgen zijn in geheime archieven van de Kerk. Tot...
  [naar artikel]
 16. Google brengt geschiedenis van Doel digitaal in kaart (28/11/2019 - VRT NWS)
  De geschiedenis van Doel is digitaal toegankelijk via Google Arts & Culture, een project van Google dat normaal gezien enkel voorbehouden is voor wereldberoemde musea en bekende monumenten. Op de website van Google kan je drie verhalen ontdekken die de rijke geschiedenis van het polderdorp blootleggen. Ook recente verhalen zullen binnenkort terug te vinden zijn op de website. "Iedereen ter wereld kan nu Doel ontdekken via unieke documenten en foto's uit de archieven", zegt Hans De Bock van de gemeente Beveren.
  [naar artikel]
 17. De straffe geschiedenis achter het Justitiepaleis: een mythische plek, die ei zo na verwoest werd door vlammen en bommen (23/08/2019 - VRT NWS)
  De mammoet. De mastodont. In Brussel heeft het Justitiepaleis vele bijnamen. Hoog torent het gebouw boven de stad uit. En achter die façade gaat een hele geschiedenis schuil. Deze week duikt VRT NWS samen met ere-advocaat-generaal en historicus van dienst Christian Vandewal in de archieven van het Justitiepaleis, op zoek naar de verborgen verhalen en hoeken.
  [naar artikel]
 18. [VIDEO] - Wat zit er in archieven uit ex-kolonie Congo? (09/06/2017 - De Redactie)
  Alle archieven van het voormalige ministerie van Koloniën worden vanaf vandaag overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief. Daarvoor hebben Buitenlandse Zaken en het Rijksarchief vandaag een overeenkomst afgesloten. Wat zit er in de archieven uit de voormalige Belgische kolonie Congo? En waarom moeten die tonnen papier zo goed bewaard worden? Onze verslaggever Khalid Sellam trok naar het Rijksarchief in Brussel voor een antwoord op die vragen.
  [naar artikel]
 19. Vaticaan opent archieven van WOII-periode (04/03/2019 - De Tijd)
  17:17 Het Vaticaan gaat de geheime archieven openen van paus Pius XII voor historisch onderzoek. Hij stond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van de rooms-katholieke kerk, en wordt er door sommige...
  [naar artikel]
 20. VN raden België aan zich te verontschuldigen voor koloniale geschiedenis (11/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal...
  [naar artikel]
 21. Pony’s slachtoffer van verwaarlozing: “Van sommigen kan je effectief de ribben zien” (02/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische landelijke inspectiedienst voor dierenwelzijn (BLID) heeft de politie van Aalst én Dierenwelzijn Vlaanderen zijn op de hoogte gebracht van de ernstige verwaarlozing van 12 pony’s.
  [naar artikel]
 22. Amerikaanse grand jury identificeert meer dan 300 ‘pedopriesters’ op basis van geheime archieven. De verhalen zijn schokkend (17/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Tientallen jaren zouden getuigenissen over seksueel misbruik door priesters in Pennsylvania weggeborgen zijn in geheime archieven van de Kerk. Tot...
  [naar artikel]
 23. Amerikaanse grand jury identificeert meer dan 300 ‘pedopriesters’ op basis van geheime archieven. Dit zijn de 5 ergste verhalen (17/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Tientallen jaren zouden getuigenissen over seksueel misbruik door priesters in Pennsylvania weggeborgen zijn in geheime archieven van de Kerk. Tot...
  [naar artikel]
 24. Rechter vernietigt verbod om dieren te houden voor Truienaar die 112 dieren verwaarloosde (07/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Truienaar Willy Vangilbergen werd begin dit jaar veroordeeld voor langdurige verwaarlozing van meer dan 100 dieren en kreeg een verbod om drie jaar dieren te houden. Nu krijgt hij toch gelijk van het hof van beroep in Antwerpen en wordt het verbod vernietigd.
  [naar artikel]
 25. Le nouveau musée du Congo est arrivé (06/12/2018 - De Tijd)
  11:45 Na bijna vijf jaar werken opent zondag het vernieuwde AfricaMuseum. Voegt de wetenschappelijke instelling zoals beloofd nieuwe verhaallijnen toe aan onze bedenkelijke koloniale geschiedenis? Is de bli...
  [naar artikel]
 26. Grondweteltelijk Hof vernietigt fairnesstaks (01/03/2018 - De Tijd)
  13:57 Het Grondwettelijk Hof vernietigt de fairnesstaks, een belasting voor bedrijven die door de regering-Di Rupo is ingevoerd.
  [naar artikel]
 27. Hond overleden na zware verwaarlozing: geen eten en hok vol uitwerpselen (21/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Limburg is vanochtend een hond overleden aan de gevolgen van zware verwaarlozing. Het dier werd dinsdagavond ontdekt in de Springstraat in...
  [naar artikel]
 28. Hond overleden na zware verwaarlozing in Houthalen-Helchteren (21/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Limburg is vanochtend een hond overleden aan de gevolgen van zware verwaarlozing. Het dier werd dinsdagavond ontdekt in de Springstraat in...
  [naar artikel]
 29. VRT opent haar archieven voor Dag van de klant (01/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De VRT doet op zaterdag 6 oktober opnieuw mee aan de Dag van de klant. Speciaal voor deze gelegenheid gooit het de deuren van haar archieven open...
  [naar artikel]
 30. Australisch project brengt 250 koloniale bloedbaden in kaart (27/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een historisch project in Australië, om moordpartijen op inheemsen of Aboriginals in de koloniale periode in kaart te brengen, heeft meer dan 250...
  [naar artikel]
 31. Amerikaanse grand jury identificeert meer dan 300 ‘pedopriesters’ op basis van geheime archieven: dit zijn 5 van de ergste verhalen (17/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Tientallen jaren zouden verhalen over seksueel misbruik door priesters in Pennsylvania weggeborgen zijn in geheime archieven van de Kerk. Tot een...
  [naar artikel]
 32. De 10 grappigste aprilmoppen uit de geschiedenis van de VRT (01/04/2018 - VRT NWS)
  Het is vandaag 1 april en ook de VRT doet mee aan de dag van de grap. Voor de gelegenheid zijn we in de archieven gedoken, op zoek naar de tien beste aprilmoppen uit ons radio- en televisieverleden. We zetten ze hier voor u op een rijtje.
  [naar artikel]
 33. Bijna 100 psychische patiënten in Zuid-Afrika komen om door verwaarlozing (01/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In Zuid-Afrika zijn ongeveer 100 patiënten met een mentale aandoening gestorven door verwaarlozing, nadat ze waren overgebracht naar
  [naar artikel]
 34. Grondwettelijk Hof vernietigt een pensioenmaatregel (30/11/2017 - VRT NWS)
  Het Grondwettelijk Hof vernietigt het optrekken van de minimumleeftijd voor het overlevings- of weduwenpensioen. De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd en het verstrengen van de voorwaarden om op vervroegd pensioen te kunnen, blijven overeind. Dat blijkt uit een arrest van het hof.
  [naar artikel]
 35. Historicus reageert geschokt: "Rusland vernietigde archieven van goelag" (08/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft de vernietiging bevolen van archieven met informatie over de gevangenen van de goelags, zo heeft een historicus per toeval vernomen....
  [naar artikel]
 36. Jonge moeder krijgt jaar cel voor verwaarlozing van baby, grootmoeder vrijgesproken (18/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De correctionele rechtbank uit Turnhout heeft een jonge moeder uit Westerlo schuldig bevonden aan de verwaarlozing van haar baby. De twintiger krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel.
  [naar artikel]
 37. Koloniale monumentenstrijd nu ook in Geraardsbergen: 'Den Olifant' zaait verdeeldheid (11/01/2017 - Knack)
  Na Oostende en Gent is ook in Geraardsbergen een koloniale beeldenstorm opgestoken. Steen des aanstoots is een trompetterende olifant die in 1949 werd onthuld als eerbetoon aan locale Congo-pioniers die 'hun leven lieten voor de beschaving'.
  [naar artikel]
 38. De zwarte woede in "Kinderen van de Kolonie"  (20/11/2018 - VRT NWS)
  Vanavond start de Canvasreeks "Kinderen van de kolonie", en dat de reeks al voor de eerste aflevering een publiek debat zou doen ontstaan, was voorspelbaar. Onze koloniale geschiedenis is nog niet geschreven. De geschiedenis van het hedendaagse Congo nog lang niet. Katrien Vanderschoot mocht meewerken aan het programma. Ze merkt veel woede bij de Congolese jongeren hier en in Congo. Maar dat is niet alleen een vaststelling. Het is ook een kans.
  [naar artikel]
 39. India schrapt oud-koloniale strafwet op homoseks (06/09/2018 - De Morgen)
  De hoogste rechtbank in India schrapt het verbod op homoseksuele contacten. Die wet stamde uit het koloniale tijdperk en bestrafte homoseks met een gevangenisstraf tot tien jaar.
  [naar artikel]
 40. Groot mijnwerkersgraf uit koloniale tijd ontdekt in Bolivia (06/04/2019 - De Morgen)
  In de Boliviaanse stad Potosi is een massagraf met minstens 400 lichamen ontdekt. De lichamen zouden die van mijnwerkers uit de koloniale tijd zijn.
  [naar artikel]
 41. Motie goedgekeurd om Koloniale Veteranensquare in Anderlecht te duiden (29/09/2017 - VRT NWS)
  Op de gemeenteraad van Anderlecht is een motie van de fractie Ecolo-Groen om meer duiding te geven bij de Koloniale Veteranensquare donderdagavond aanvaard.  
  [naar artikel]
 42. Belgisch-Koreaanse diplomatieke archieven worden verzameld in boek (29/03/2019 - Metro)
  De nationale instituten voor geschiedenis van België en Zuid-Korea zullen alle diplomatieke archieven tussen de twee landen sinds de eerste uitwisselingen verzamelen en publiceren. Dat hebben ze beslist tijdens het staatsbezoek van het Belgische koningspaar aan Zuid-Korea. De archieven zullen in een boek worden gepubliceerd tegen 2021, het jaar waarin de 120ste verjaardag van de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen wordt gevierd. De Belgische Koninklijke Commissie voor Geschiedenis en het Nationaal Instituut voor Koreaanse Geschiedenis ondertekenden woensdag een ontwerpakkoord om de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen in een boek te gieten. Het boek zal ook Belgisch-Koreaanse documenten bevatten ten aanzien van Japan en China. De documenten dateren uit de periode van 1866 tot 1945. Op de tweede dag van het staatsbezoek van het koningspaar aan Zuid-Korea, dinsdag, werd er een expositie gehouden over de belangrijkste momenten van de diplomatieke betrekkingen tussen België en Korea in 10 archieven. Als voorbode van de ontmoeting tussen de koning en de voorzitter van het Zuid-Koreaanse parlement, werd deze aan de delegatie voorgesteld. Het oudste Belgische document betreffende Korea dateert van 1882. België had toen al vertegenwoordigers in China en Japan, maar nog niet in Korea. In het document meldt de Belgische ambassadeur in Tokio dat hij werd benaderd door Koreaanse diplomaten om diplomatieke banden met België aan te knopen. Een van de andere voorgelegde documenten ging over de goedkeuring van de aanstelling van de eerste Belgische consul-generaal in Korea (1901). In de selectie van documenten zit ook een brief uit 1948 van de toenmalige Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Paul-Henri Spaak, gericht aan baron Robert Silvercruys, waarin hij op de hoogte werd gebracht van de beslissing van België om de Republiek Korea (Zuid-Korea) te erkennen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het Koreaanse schiereiland opgedeeld in twee staten boven en onder de 38ste breedtegraad, die later Noord- en Zuid-Korea werden. Het project wordt gecoördineerd door Adrien Carbonnet, een professor aan de KU Leuven en verantwoordelijke van het Centrum voor Koreaanse Studies. bron: Belga Het bericht Belgisch-Koreaanse diplomatieke archieven worden verzameld in boek verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Eigenaar start met stabiliteitswerken na zware brand: "Geen sprake van verwaarlozing Molens" (19/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  Drie dagen na de verwoestende brand in de Molens van Orshoven, is eigenaar Jo Vandebergh van Ertzberg nog diep onder de indruk van wat er maandag gebeurde. Hij weerlegt wel de kritiek op de ‘verwaarlozing’ van het gebouw.
  [naar artikel]
 44. Raad van State vernietigt vreemdelingentaks (16/09/2019 - De Tijd)
  18:10 De Raad van State vernietigt een regeringsbesluit dat vreemdelingen eenmalig een taks laat betalen als ze zich in ons land vestigen.
  [naar artikel]
 45. Homans fluit Termont terug en vernietigt ruim 500 Gentse benoemingen (16/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minister Liesbeth Homans (N-VA) vernietigt 508 benoemingen van de stad Gent. Het gaat om contractuelen die recent tot statutaire ambtenaren zijn
  [naar artikel]
 46. 'Meerwaardebelasting vernietigt risicokapitaal' (11/10/2016 - De Tijd)
  08:35 'De meerwaardebelasting vernietigt risicokapitaal en is voor ons onbespreekbaar', zegt Hans Maertens, de topman van Voka.
  [naar artikel]
 47. Buurtbewoners boos over verwaarlozing recreatiedomein De Krieckaert (31/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De oppositie in Lanaken begrijpt de verwaarlozing van recreatiedomein De Krieckaert niet. CD&V-gemeenteraadsleden spreken over “de kankerplek” van Gellik. Het zwembad ligt er verloederd bij en de kleedkamers aan het voetbalveld staan op instorten. Burgemeester Marino Keulen is gepikeerd over de heisa. Hij onderhandelt met drie kopers. Binnen vier maanden is het probleem opgelost, klink het.
  [naar artikel]
 48. Grondwettelijk Hof vernietigt bepaling in appartementsrecht (20/02/2020 - De Tijd)
  13:09 Het Grondwettelijk Hof vernietigt de regel in het nieuwe appartementsrecht die voorschrijft dat een vereniging van mede-eigenaars niet langer unaniem moet beslissen om haar gebouw in specifieke gevall...
  [naar artikel]
 49. Levenslang verbod tot het houden van dieren na verwaarlozing van 35 katten (17/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  De correctionele rechtbank van Leuven heeft in twee dossiers een verbod op het houden van dieren opgelegd. Voor een vrouw uit Scherpenheuvel-Zichem is dat levenslang, na extreme verwaarlozing van 35 katten in haar woning.
  [naar artikel]
 50. Amerikaans koppel beschuldigd van ernstige verwaarlozing en moord op baby: "Hij woog nog minder dan bij de geboorte" (07/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een koppel uit de Amerikaanse stad Las Vegas wordt beschuldigd van moord op hun vijf maanden oude baby en verwaarlozing van hun twee andere...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.