Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 July 2020
11:21 uur

Vragen bij Antwerpse samenwerking met Braziliaanse haven

Apache

24/06/2020 - 09:50

Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) ziet de samenwerking tussen de Antwerpse haven en de Braziliaanse haven van Açu niet als een goedkeuring van de woelige ontstaansgeschiedenis van die haven. Bij de aanleg ervan werden verschillende families gewelddadig onteigend, vaak zonder compensatie, en was er sprake van omkoping en corruptie. In de gemeenteraadscommissie hekelde oppositieraadslid


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Haven van Antwerpen investeert 10 miljoen dollar in Braziliaanse haven (24/07/2017 - De Redactie)
  De Antwerpse haven neemt een belang van 1,176 procent in Porto do Açu, een havencomplex in het noorden van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro.
  [naar artikel]
 2. Antwerpse haven ondertekent samenwerking met Iran: “Terug naar goede tijd van voor handelsembargo” (11/07/2016 - Gazet van Antwerpen)
  In de Iraanse hoofdstad Teheran heeft Eddy Bruyninckx dinsdagmiddag een Memorandum of Understanding (MOU) ondertekend met de haven van Shahid Rajaee aan de Perzische Golf. De ceo van het Havenbedrijf Antwerpen wil op die manier de samenwerking tussen Antwerpen de Iraanse haven opnieuw aanzwengelen.
  [naar artikel]
 3. Tanken aan 500 liter per minuut in Antwerpse haven (16/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In de Antwerpse haven, aan het onderhoudscentrum van Infrabel, is maandagochtend een gloednieuw tankstation voor dieseltreinen geopend. Het gaat om een samenwerking tussen Infrabel en G&V Energy Group.
  [naar artikel]
 4. Antwerpse haven is niet sexy genoeg (18/04/2018 - De Tijd)
  18:14 De Antwerpse haven draait als een tierelier, maar geschikt werkvolk vinden is een probleem. Een nieuwe imagocampagne moet werken in de haven sexier maken.
  [naar artikel]
 5. Tweede spoortoegang tot Antwerpse haven bedreigd door besparingen (31/07/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Alfaport-Voka, de koepel van Antwerpse havenbedrijven, is niet te spreken over besparingsplannen op het spoor. Die kunnen ook de Antwerpse haven treffen. Die vraagt al langer een tweede spoortoegang, omdat de haven wil uitbreiden.
  [naar artikel]
 6. 341 kilogram cocaïne voor Antwerpen gevonden in Brazilië (05/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In de Braziliaanse havenstad Santos onderschepten de Braziliaanse autoriteiten woensdag 341 kilogram cocaïne. De drugs, die verstopt zat in een 12 meter lange container, was bestemd voor de Antwerpse haven.
  [naar artikel]
 7. Ook buitenland merkt groei Antwerpse haven (01/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse haven wint marktaandeel op haar belangrijkste concurrent Rotterdam, de eerste haven van Europa. Vooral op containervlak is die evolutie duidelijk. Ook de prestigieuze Amerikaanse Journal of Commerce is dat nu opgevallen.
  [naar artikel]
 8. Reders luiden alarmbel: "Zonder Saeftinghedok verpietert de Antwerpse haven" (08/12/2017 - VRT NWS)
  Zonder het Saeftinghedok kan de Antwerpse haven niet langer in de "Champions League van Europese havens" spelen. Dat zegt de Antwerpse Scheepvaartvereniging ASV, de belangenvereniging van de rederijen die de Antwerpse haven aandoen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen.
  [naar artikel]
 9. Zevenhonderd kilo cocaïne ontdekt in Antwerpse haven (21/02/2020 - De Standaard)
  De Duitse politie en douane hebben de invoer in het land van ruim 700 kilo cocaïne kunnen voorkomen, dankzij een samenwerking met hun Belgische collega’s uit de haven van Antwerpen.
  [naar artikel]
 10. Zevenhonderd kilo cocaïne ontdekt in Antwerpse haven (21/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Duitse politie en douane hebben de invoer in het land van ruim 700 kilo cocaïne kunnen voorkomen, dankzij een samenwerking met hun Belgische collega’s uit de haven van Antwerpen.
  [naar artikel]
 11. Liberalen willen ringspoor rond Antwerpse haven (17/04/2019 - De Tijd)
  21:32 Gebruik de bestaande spoorinfrastructuur in de Antwerpse haven voor pendelverkeer tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding. Dat is een voorstel van de Antwerpse Open VLD.
  [naar artikel]
 12. Havens van Antwerpen en Zeebrugge kreunen onder crisis (29/03/2019 - De Morgen)
  In de Antwerpse haven was de krimp van 1,8 procent in de trafiek nog mild, maar de haven van Zeebrugge beleefde een somber jaar met een geschatte daling van 7 procent. Er is meer samenwerking op komst.
  [naar artikel]
 13. Burgerbeweging eist “klimaatstresstest voor bedrijven in Antwerpse haven” (12/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Antwerpse burger­beweging stRaten-generaal roept de Vlaamse overheid op een klimaat­stresstest uit te voeren op de Antwerpse haven en...
  [naar artikel]
 14. Zesde recordjaar op rij voor Antwerpse haven (28/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse haven heeft voor het zesde jaar op rij een recordjaar geboekt. Het behandelde in 2018 maar liefst 235 miljoen goederen, een stijging van +5,1 procent. Dat maakte de Antwerpse haven vrijdag bekend op een persconferentie.
  [naar artikel]
 15. Antwerpse haven trapt toekomstfestival Supernova af vanop drijvende koepel (26/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Op het Bonapartedok in de Antwerpse haven is woensdag het startsein gegeven voor Supernova. Tijdens het festival kunnen bezoekers kennismaken met de haven van de toekomst. “Het is onze prioriteit om de haven als welvaartsmotor voor dit land te behouden en te bestendigen”, zegt Havenbedrijf-ceo Jacques Vandermeiren.
  [naar artikel]
 16. Rampenoefening moet Antwerpse haven wapenen tegen terreur (17/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De voorbije drie dagen vond er in de Antwerpse haven een grootschalige noodplanoefening plaats. Er werd voornamelijk gefocust op de veiligheidsdreiging voor bedrijven en schepen in de haven en een terroristisch incident aan boord van een schip op de Schelde.
  [naar artikel]
 17. Getoeter en fonteinen in de Antwerpse haven voor de zorgsector en voor wie de haven draaiende houdt (01/04/2020 - VRT NWS)
  Om 12 uur vanmiddag hebben heel wat schepen in de Antwerpse haven hun scheepshoorns laten klinken. Er was opgeroepen om dat massaal te doen om iedereen die in coronatijden extra in de weer is.
  [naar artikel]
 18. 700 kilo cocaïne ontdekt in Antwerpse haven door Belgisch-Duitse samenwerking (21/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse politie en douane hebben de invoer in het land van ruim 700 kilo cocaïne kunnen voorkomen, dankzij een samenwerking met hun Belgische...
  [naar artikel]
 19. 5 ton cocaïne gevonden in container met bananen in Antwerpse haven (18/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Belgische politie heeft op afgelopen vrijdag in samenwerking met haar Nederlandse partners in de haven van Antwerpen een grote partij cocaïne in beslag genomen die verstopt zat in een container met bananen.
  [naar artikel]
 20. 5 ton cocaïne gevonden in container met bananen in Antwerpse haven (18/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Belgische politie heeft op afgelopen vrijdag in samenwerking met haar Nederlandse partners in de haven van Antwerpen een grote partij cocaïne in beslag genomen die verstopt zat in een container met bananen.
  [naar artikel]
 21. Antwerpse haven neemt leiding haven Cotonou tijdelijk over (22/12/2017 - De Tijd)
  12:48 De regering van het West-Afrikaanse land Benin besteedt het management van de haven van Cotonou, in afwachting van haar modernisering, tijdelijk uit aan een dochter van het Antwerpse havenbedrijf. Dat...
  [naar artikel]
 22. Ineos bevestigt investering van 2,7 miljard euro in Antwerpse haven (14/01/2019 - De Tijd)
  11:43 De Antwerpse haven heeft een akkoord bereikt met de Britse chemiegroep Ineos over de bouw van twee fabrieken in de Antwerpse haven. Het gaat om een investering van 2,7 miljard euro en 500 jobs.
  [naar artikel]
 23. ‘2018 wordt grand cru voor Antwerpse haven' (08/10/2018 - De Tijd)
  19:55 Het chemieconcern Borealis is niet het enige bedrijf dat veel geld pompt in de Antwerpse haven. Qua privé-investeringen moet die niet onderdoen voor de haven van Rotterdam.
  [naar artikel]
 24. Ook Proximus gaat 5G testen in Antwerpse haven (05/02/2020 - Metro)
  Na Orange kondigt ook Proximus een test met 5G aan in de Antwerpse haven. De telecomoperator is daarover een samenwerking aangegaan met havenuitbater Port of Antwerp. Opvallend: Proximus gebruikt technologie van het Finse Nokia, en niet van zijn historische Chinese partner Huawei. Proximus gaat in een deel van de haven een privaat 5G-netwerk opzetten dat verbonden wordt met het bestaande bedrijfsnetwerk van Port of Antwerp. De installatie start in maart en de test van zes maanden begint in het tweede kwartaal. Nadien volgt een evaluatie. Het is de bedoeling verschillende toepassingen op het mobiele netwerk van de nieuwste generatie uit te testen. Een woordvoerder van de haven geeft een test met de Echodrone als voorbeeld. Dat is een moderne autonome peilboot om de diepte van de dokken te meten. Ook voor draadloze camerabewaking of drones voor beveiliging en inspecties kan 5G nuttig zijn. Proximus zal voor dit project gebruikmaken van apparatuur van Nokia, terwijl het eerder 5G-testen met Huawei deed. Dat wil niet zeggen dat de Chinese leverancier helemaal uit beeld is. “We staan in contact met andere leveranciers. Er zijn verschillende testen en de uiteindelijke beslissing is nog niet genomen”, zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. Ook Orange werkt in de Antwerpse haven aan een 5G-netwerk. Naast Port of Antwerp gaan ook Borealis en Covestro op dat netwerk aan de slag in en rond de Antwerpse haven. Orange werkt met materiaal van het Chinese ZTE, maar benadrukte ook dat die samenwerking enkel voor het Antwerpse project geldt. Proximus en Orange willen hun mobiele toegangsnetwerken delen in een joint venture, maar Telenet vindt die samenwerking te verregaand en hoopt er nog een stokje voor te steken. De Belgische Mededingingsautoriteit zette al een tijdelijke rem op de plannen van Orange en Proximus. bron: Belga   Het bericht Ook Proximus gaat 5G testen in Antwerpse haven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Braziliaanse douane onderschept 770 kilo cocaïne op weg naar Antwerpen (08/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In de haven van Santos hebben de Braziliaanse douanediensten tijdens acties op 5 en 6 december meer dan een ton cocaïne aangetroffen in drie containers. 770 kilo was bestemd voor de haven van Antwerpen, bevestigt een verantwoordelijke bij het Container Control Programme van de VN zondag.
  [naar artikel]
 26. Schip vernield bij brand in Antwerpse haven (06/10/2018 - Metro)
  In Zwijndrecht, in de Antwerpse haven, is vrijdagavond een schip in vlammen opgegaan. Dat bevestigt de brandweer. Het gaat om een oefenschip van de Hogere Zeevaartschool, dat in een loods lag voor herstelling. Het vuur sloeg niet over naar de loods. Er raakte ook niemand gewond, aldus een woordvoerster van de Antwerpse brandweer. bron: Belga Het bericht Schip vernield bij brand in Antwerpse haven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. ING-econoom: “2019 en 2020 worden zwakke jaren voor de Antwerpse haven” (14/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Voor het eerst in bijna zeven jaar daalt het aantal goederen dat in de Antwerpse haven passeert. “Het wordt een zwak jaar voor de Antwerpse haven. Volgend jaar wordt niet veel beter”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.
  [naar artikel]
 28. Antwerpse haven boekt overslagrecord (13/07/2018 - De Tijd)
  16:48 De Antwerpse haven behandelde in het eerste semester 118,6 miljoen ton goederen. Een record.
  [naar artikel]
 29. Internationale drugsorganisatie ontmanteld: 4 Limburgers gearresteerd (27/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De federale gerechtelijke politie en Justitie Limburg hebben, in samenwerking met de Braziliaanse federale politie, een internationale drugsbende ontmanteld. De organisatie was verantwoordelijk voor de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. In ons land werden vorig jaar vier Limburgse verdachten gearresteerd. Deze week hield de Braziliaanse politie zes verdachten aan.
  [naar artikel]
 30. Acht drugscriminelen aangehouden na vondst van 1800kg cocaïne in Antwerpse haven (09/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  In de haven van Antwerpen is deze week opnieuw een erg grote lading drugs onderschept. In samenwerking met de Nederlandse Landelijke Recherche heeft de Belgische douane een lading van 1.800 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat meldt de Nederlandse politie.
  [naar artikel]
 31. Acht drugscriminelen aangehouden na vondst van 1800kg cocaïne in Antwerpse haven (09/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  In de haven van Antwerpen is deze week opnieuw een erg grote lading drugs onderschept. In samenwerking met de Nederlandse Landelijke Recherche heeft de Belgische douane een lading van 1.800 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat meldt de Nederlandse politie.
  [naar artikel]
 32. Acht drugscriminelen aangehouden na vondst van 1800kg cocaïne in Antwerpse haven (09/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  In de haven van Antwerpen is deze week opnieuw een erg grote lading drugs onderschept. In samenwerking met de Nederlandse Landelijke Recherche heeft de Belgische douane een lading van 1.800 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat meldt de Nederlandse politie.
  [naar artikel]
 33. Containercapaciteit Antwerpse haven met helft uitgebreid (17/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse regering keurt vandaag de uitbreiding van de Antwerpse haven goed. De capaciteit van de haven wordt daardoor tegen 2026 bijna 50% groter. Het dorp Doel wordt voorlopig gespaard. De uitbreiding kost de overheid zo’n 1,5 miljard euro.
  [naar artikel]
 34. Antwerpse haven boekt overslagrecord (04/06/2018 - De Tijd)
  19:48 De Antwerpse haven kan een nieuw containerrecord op haar palmares schrijven: nooit werden in een maand zo veel containers behandeld als in mei.
  [naar artikel]
 35. Pak minder containers in Antwerpse haven door coronavirus (22/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse haven verwacht 115.000 minder containers te kunnen verschepen door het coronavirus. Verschillende sectoren zullen het op termijn voelen. De containerschepen zijn lang onderweg, dus momenteel valt de daling nog niet zo op. Maar de Antwerpse haven verwacht binnen een paar weken een grote terugval van het containertrafiek.
  [naar artikel]
 36. Zo ziet de haven eruit in Lego (en jouw tiener kan eraan mee bouwen) (17/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Met Lego spelen en tegelijk bijleren over programmeren, elektronica en de Antwerpse haven? Vanaf volgend jaar kan het in het provinciale Havencentrum in Lillo. Daar wordt volop gewerkt aan een ‘Antwerpse haven’ in Legoblokjes, meer concreet, het bouwsysteem ‘Lego Mindstorms EV3’.
  [naar artikel]
 37. Job in de Antwerpse haven levert zeer goed loon op (22/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een job in de Antwerpse haven is het overwegen waard, want 35 procent van de mensen verdient er maar liefst 20.000 euro per jaar meer dan het...
  [naar artikel]
 38. Monstervangst in Antwerpse haven: douane neemt 90 miljoen sigaretten in beslag (26/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Antwerpse douane heeft vorige week in de haven 89.698.760 stuks sigaretten in beslag genomen. De vangst is een van de grootste ooit in de haven van Antwerpen, meldt de FOD Financiën vrijdag.
  [naar artikel]
 39. Monstervangst in Antwerpse haven: douane neemt 90 miljoen sigaretten in beslag (26/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Antwerpse douane heeft vorige week in de haven 89.698.760 stuks sigaretten in beslag genomen. De vangst is een van de grootste ooit in de haven van Antwerpen, meldt de FOD Financiën vrijdag.
  [naar artikel]
 40. Monstervangst in Antwerpse haven: douane neemt 90 miljoen sigaretten in beslag (26/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse douane heeft vorige week in de haven 89.698.760 stuks sigaretten in beslag genomen. De vangst is een van de grootste ooit in de haven van Antwerpen, meldt de FOD Financiën vrijdag.
  [naar artikel]
 41. Treinongeval legt goederenverkeer in Antwerpse haven stil (06/02/2020 - VRT NWS)
  In de Antwerpse haven zijn een goederentrein en een locomotief gebotst. Daarbij raakte een treinbestuurder lichtgewond. De treininfrastructuur is ook zwaar beschadigd. Daardoor ligt het goederenverkeer in de haven momenteel stil. Er is geen hinder voor de treinreizigers. De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht.
  [naar artikel]
 42. Dikke zwarte rookpluim boven Antwerpse haven door roofingbrand (15/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij dakwerken aan het kantoorgebouw van de firma JE Jacobs in de Hamburgstraat, in de Antwerpse haven, is vanmiddag rond 12 uur een brand ontstaan....
  [naar artikel]
 43. Voor honderden miljoenen euro olietanks in Antwerpse haven (05/09/2016 - De Tijd)
  14:50 Het Belgische Sea-Invest en het Amerikaanse Zenith Energy hebben plannen om in de Antwerpse haven grote tankopslaginstallaties te bouwen.
  [naar artikel]
 44. Op weg naar recordjaar: nu al spectaculaire hoeveelheid cocaïne en heroïne gevangen in Antwerpse haven (05/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse haven blijft records breken op het vlak van drugssmokkel. Niet alleen de cocaïne blijft onverminderd de haven binnenstromen, ook de heroïne en cannabis komen met tonnen tegelijk de Scheldestad binnen.
  [naar artikel]
 45. Antwerpse haven zoekt naar alternatieven om tekort op te vangen (26/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Door de dalende afname van goederen en grondstoffen verwacht de Antwerpse haven tekorten aan magazijnruimte, tankopslag en ruimte voor het...
  [naar artikel]
 46. Spotters maken zich op voor komst van enorm schip in Antwerpse haven (23/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Wie het op één na grootste containerschip ter wereld wil bewonderen, moet maandagnamiddag in de buurt van de Antwerpse haven zijn. De komst van de Cosco Shipping Universe breekt het vorige record van het grootste containerschip dat in de haven heeft gevaren.
  [naar artikel]
 47. Uitbreiding Antwerpse haven krijgt Oosterweelallures (14/09/2017 - De Tijd)
  01:02 De Vlaamse overheid verdaagt haar beslissing over de aanleg van het Saeftinghedok in de Antwerpse haven. Ze wil eerst de impact van Oosterweel en mogelijke extra mobiliteitshindernissen onderzoeken.
  [naar artikel]
 48. Antwerpse haven gaat CO2 opvangen en hergebruiken (22/03/2019 - De Tijd)
  18:17 Een groep van verschillende bedrijven waaronder afvalverwerker Indaver en energiegroep Engie starten in de Antwerpse haven een pilootproject. De bedoeling is om CO2 op te vangen en er duurzame methano...
  [naar artikel]
 49. Binnenkort weet Antwerpse haven wie er binnen- en buitenrijdt (14/09/2017 - VRT NWS)
  Vanaf november komen er 64 slimme camera's langs de 26 toegangswegen naar de Antwerpse haven. Door nummerplaatherkenning zal het mogelijk zijn om te weten wie er de haven binnen- en buitenrijdt. Opvallend: de camera's worden gekoppeld aan de nationale ANPR-databank van de politie.
  [naar artikel]
 50. Protest tegen Saoedisch schip in Antwerpse haven (24/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Binnenkort meert het Saoedische schip Bahri Yanbu opnieuw aan in de Antwerpse haven. En dat baart de vzw Vredesactie zorgen. Want dat schip haalt wereldwijd wapens op voor Saoedi-Arabië en bij Vredesactie vrezen ze dat dat ook nu weer het geval zal zijn. Zij willen niet dat de Antwerpse haven een draaischijf wordt voor de oorlog in Jemen. De vzw gaat daarom in aanloop naar de komst van het schip actie voeren.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.