Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 July 2020
10:46 uur

Mediaconcentratie leidt tot verschraling en weegt op redactionele autonomie

Apache

26/06/2020 - 08:22

Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg wisselen steeds meer artikelen uit en groeien zo inhoudelijk naar elkaar toe. Sinds de fusie tussen mediagroepen Concentra en Corelio tot Mediahuis, blijkt dat enkel het aanbod van De Standaard diverser is geworden. Bovendien heeft de mediaconcentratie impact op journalistieke verslaggeving en onafhankelijkheid, vooral bij de


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Sven Gatz ziet geen oplossing voor verregaande mediaconcentratie (14/12/2017 - Apache)
  De Vlaamse mediasector mag dan wel in grote transitie zijn onder druk van internationale spelers, op vlak van concentratie blijft de sector al jaren in hetzelfde bedje ziek. Slechts acht groepen domineren de markt, stelt de Vlaamse mediaregulator. Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) ziet geen snelle oplossingen voor de volgens hem begrijpelijke mediaconcentratie. “Het
  [naar artikel]
 2. Ook Italianen willen meer autonomie (23/10/2017 - De Standaard)
  De inwoners van Veneto en Lombardije, in het welvarende noorden van Italië, konden tot gisteravond laat stemmen voor meer autonomie, in een niet-bindend referendum. Een grote meerderheid stemde voor meer autonomie.
  [naar artikel]
 3. Nieuwe monsterbesparing in zicht voor Nederlandse publieke omroep (10/04/2019 - De Morgen)
  Meer nadruk op kwaliteit en creativiteit, maar ook minder geld. De Nederlandse publieke omroep moet fundamenteel veranderen. Maar niet iedereen is daar even blij mee. 'Dit leidt onvermijdelijk tot een verschraling van het aanbod', zegt professor Huub Wijfjes.
  [naar artikel]
 4. Wat een bende, dat nieuws! (27/10/2017 - VRT NWS)
  Spraakmakend advocaat onthult één non-feit, en alle redactionele alarmen gaan af. De rest bestaat uit vermeende feitjes en speculatie. Er is geen enkele nieuwe en gecontroleerde informatie beschikbaar. Dertig jaar verprutst en/of gemanipuleerd gerechtelijk onderzoek heeft niets opgeleverd, en dat wisten we we al decennia lang. Het non-feit van nu voegt daar niets aan toe. Toch draaiden alle redactionele gebedsmolens door. 
  [naar artikel]
 5. Herhalingen dreigen nu ook voor theater (12/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Over zeven weken al moeten heel wat culturele instellingen het stellen met 6 procent minder middelen. De Vlaamse regering bespaart immers fors op cultuur, zo raakte afgelopen weekend bekend. “Dit leidt tot een verschraling en een verarming van het cultuuraanbod”, zegt Danielle Dierckx van De Roma. “We zullen op onze podia noodgedwongen moeten herhalen wat al jaren speelt.”
  [naar artikel]
 6. Spanje 'heft autonomie van Catalonië op', na verstrijken ultimatum (19/10/2017 - Knack)
  De Catalaanse leider Carles Puigdemont dreigt ermee de onafhankelijkheid uit te roepen indien de centrale regering in Madrid de Catalaanse autonomie opheft. In een reactie laat de regering-Rajoy weten dat ze doorgaat met het uitvoeren van artikel 155, dat de autonomie van Catalonië opheft.
  [naar artikel]
 7. Cultuursector reageert verbolgen op besparingen Jambon: “Beschamend, vernederend, onterend en destructief” (10/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Minister Jambon haalt de grove borstel door het Vlaamse cultuurlandschap. Opnieuw moet er bespaard worden in de cultuursector. En niet zo’n beetje. Culturele instellingen moeten het stellen met 6% minder middelen en op projectsubsidies wordt 60% bespaard. “Dit leidt rechtstreeks tot een verschraling en een verarming van het cultuuraanbod”, klinkt het bij Danielle Dierckx van De Roma.
  [naar artikel]
 8. Burgers van Noord-Italië kiezen voor meer autonomie (23/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Bij de referenda over meer autonomie in twee Noord-Italiaanse regio’s komen de twee betrokken regeringen als winnaars uit de bus. In de economisch sterke regio’s Veneto en Lombardije stemde zondag een grote meerderheid voor meer autonomie, zo blijkt uit de resultaten.
  [naar artikel]
 9. Burgers in Noord-Italië stemmen voor meer autonomie (23/10/2017 - Knack)
  Bij de referenda over meer autonomie in twee Noord-Italiaanse regio's komen de twee betrokken regeringen als winnaars uit de bus. In de economisch sterke regio's Veneto en Lombardije stemde zondag een grote meerderheid voor meer autonomie, zo blijkt uit de resultaten.
  [naar artikel]
 10. 'Verschraling dreigt voor Vlaamse televisie' (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 11. Milaan en Venetië stemmen over meer autonomie (22/10/2017 - De Tijd)
  10:52 In rijke regio's Veneto en Lombardije mogen inwoners zich uitspreken over de vraag of de lokale overheden meer autonomie krijgen.
  [naar artikel]
 12. Madrid neemt Catalaanse autonomie af (21/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse premier Rajoy heeft formeel artikel 155 opgestart. Daarmee zal de autonomie van Catalonië opgeheven worden en wordt de Catalaanse...
  [naar artikel]
 13. Madrid bevestigt dat opschorting van Catalaanse autonomie op tafel ligt (18/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria heeft vandaag bevestigd dat Madrid zal proberen de autonomie van Catalonië volledig of...
  [naar artikel]
 14. Na Spanje zit ook Italië met een autonomie-referendum (05/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het referendum in Catalonië is nog niet verteerd, of daar komt een nieuwe volksraadpleging over meer autonomie. Lombardije en Veneto stemmen over een dikke twee weken, op 22 oktober.
  [naar artikel]
 15. Na Spanje zit ook Italië met een autonomie-referendum (05/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het referendum in Catalonië is nog niet verteerd, of daar komt een nieuwe volksraadpleging over meer autonomie. Lombardije en Veneto stemmen over een dikke twee weken, op 22 oktober.
  [naar artikel]
 16. Na Spanje zit ook Italië met een autonomie-referendum (06/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het referendum in Catalonië is nog niet verteerd, of daar komt een nieuwe volksraadpleging over meer autonomie. Lombardije en Veneto stemmen over een dikke twee weken, op 22 oktober.
  [naar artikel]
 17. 'Polarisatie' retail weegt op Wereldhave Belgium (19/10/2017 - De Tijd)
  08:52 De retailcrisis in 'de provincie' 'weegt op de winst van de specialist in winkelcentra.
  [naar artikel]
 18. ACW-dossier weegt op imago CD&V (29/03/2019 - De Morgen)
  Bijna drie kwart van de Vlamingen vindt dat de intense samenwerking tussen CD&V en ACW leidt tot belangenvermenging. Zelfs bij CD&V- kiezers is dat nagenoeg de helft. Het vertrouwen in boegbeeld Kris Peeters is wel groot.
  [naar artikel]
 19. Noord-Italië stemt voor meer autonomie (23/10/2017 - De Tijd)
  06:57 Bij de referenda in de economisch sterke regio's Veneto en Lombardije stemde zondag een grote meerderheid voor meer autonomie.
  [naar artikel]
 20. Wall Street: telecom weegt op Dow (06/11/2017 - De Tijd)
  17:30 Terwijl een kaalslag in de telecomsector op de Dow Jones weegt, stuwt Apple Nasdaq naar een zoveelste record.
  [naar artikel]
 21. Peumans pleit voor grotere Vlaamse autonomie (07/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen moet in de toekomst nog meer autonomie krijgen. Dat heeft Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) gezegd in zijn toespraak voor
  [naar artikel]
 22. Puigdemont dreigt met onafhankelijkheid als Spaanse regering autonomie opheft (19/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal formeel de onafhankelijkheid uitroepen als Spanje de autonomie van de regio opschort. Dat heeft hij woensdagavond gezegd op een partijbijeenkomst.
  [naar artikel]
 23. Puigdemont dreigt met onafhankelijkheid als Spaanse regering autonomie opheft (19/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal formeel de onafhankelijkheid uitroepen als Spanje de autonomie van de regio opschort. Dat heeft hij woensdagavond gezegd op een partijbijeenkomst.
  [naar artikel]
 24. Madrid bevestigt dat opschorting Catalaanse autonomie op tafel ligt (18/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria heeft woensdag bevestigd dat Madrid zal proberen de autonomie van Catalonië volledig of gedeeltelijk op te schorten, als de separatistische leiders niet afzien van de verklaring van de onafhankelijkheid.
  [naar artikel]
 25. Commissie media in Vlaams parlement bezorgd om “verschralende nieuwsdiversiteit” (21/03/2019 - Metro)
  De parlementsleden in de Commissie media zijn bezorgd om de toegenomen mediaconcentratie. Vooral het feit dat nieuwsredacties samensmelten en elkaars inhoud overnemen is problematisch, klonk het deze namiddag tijdens een hoorzitting met Carlo Adams van de Vlaamse mediaregulator VRM. Die deelt de bezorgdheid, maar vindt concrete maatregelen voorlopig niet aan de orde. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) maakt elk jaar in opdracht van de Vlaamse overheid een rapport op over de mediaconcentratie in Vlaanderen. Dat van 2018 is weinig rooskleurig: de klassieke mediaproducten als tv, radio en print zijn eigenlijk nagenoeg helemaal in handen van vijf grote groepen. Enkele jaren geleden waren dat er nog negen. Bovendien zijn een aantal nieuwsredacties nauwer gaan samenwerken. Medialaan is bijvoorbeeld volledig ondergebracht bij De Persgroep. Parlementsleden van meerderheid en oppositie maken zich zorgen om die toegenomen concentratie, bleek donderdag tijdens een hoorzitting met Carlo Adams, de voorzitter van de algemene kamer bij de VRM. “Dit zijn toch opvallende vaststellingen, waar men in de volgende legislatuur rekening mee zal moeten houden”, zei Joris Poschet van CD&V. Hij hekelde ook de fusie van de nieuwsredacties van Medialaan en De Persgroep in het Antwerpse News City. “Redacties moeten in Brussel zitten. Bovendien mag dit niet leiden tot een daling van de pluriformiteit: we rekenen op de VRM om dit in de gaten te houden.” Katia Segers van sp.a sloot zich daarbij aan. Zij ziet een “verschraling van de diversiteit van nieuws” ontstaan. “We riskeren steeds meer hetzelfde nieuws te krijgen, gemaakt door dezelfde redacties”, zei ze. Segers vindt dat de VRM meer en meer op inhoud moet gaan controleren, naast economische concentratie. Voor N-VA-parlementslid Marius Meremans is de ligging van redacties minder belangrijk. Hij maakt zich zorgen om de kwaliteit en de objectiviteit van het nieuws door de toenemende concentratie. Voor Meremans zouden andere spelers die aan nieuwsgaring doen financieel ondersteund moeten worden. Voor Carlo Adams is er voorlopig nog geen man overboord, al benadrukte ook hij dat de evolutie “in de gaten moet worden gehouden”. De VRM is alvast gewonnen voor meer monitoring op inhoudelijke concentratie, al heeft toenemende concentratie van nieuwsmedia ook enkele voordelen, vooral online dan, omdat de kans op fake news kleiner wordt als je een beperkt aantal grotere kwalitatieve nieuwssites hebt. “Bij dreigende verschraling moeten er inderdaad maatregelen genomen worden denk ik, maar dat voorlopig nog niet aan de orde”, besloot hij. bron: Belga Het bericht Commissie media in Vlaams parlement bezorgd om “verschralende nieuwsdiversiteit” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Monica weegt 317 kilo maar wil blijven eten tot ze niet meer kan bewegen (07/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Monica Riley uit de Amerikaanse staat Texas weegt al 317 kilo, maar haar streefgewicht heeft ze nog lang niet bereikt. Ze wil namelijk aankomen tot ze 445 kilo weegt en totaal afhankelijk is van haar vriend Sid. “Dan zou ik me een koningin voelen”, klinkt het.
  [naar artikel]
 27. India trekt grondwettelijke autonomie van Kasjmir in, 10.000 extra troepen naar regio (05/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Indiase regering gaat de grondwettelijke autonomie van Kasjmir intrekken. De afgelopen dagen heerst grote onrust in het Indiase deel van de...
  [naar artikel]
 28. Na 70 jaar spanningen: Kasjmir verliest autonomie definitief aan India (06/08/2019 - De Morgen)
  Met het opheffen van de autonomie van ­Kasjmir heeft de Indiase premier Modi de situatie in de betwiste deelstaat op scherp gezet. De islamitische bevolking van Kasjmir vreest hindoeïsering. En de stap zal zeker leiden tot wrijving met buurland Pakistan.
  [naar artikel]
 29. Wat lange leiders lijden kunnen (29/03/2019 - De Morgen)
  Bill de Blasio, de burgemeester van New York, is 1,98 meter groot. En dat weegt op de man, een beetje zoals klein zijn weegt op kleine mensen. 'Ik vermoed dat hij bang is om té dominant over te komen.'
  [naar artikel]
 30. Spanje geeft Catalonië autonomie terug (29/05/2018 - De Tijd)
  22:03 De Spaanse regering heft zeer binnenkort de curatele over Catalonië op. 'Zodra de nieuwe Catalaanse regering officieel in dienst getreden is, krijgt de regio haar autonomie terug', luidde het dinsdaga...
  [naar artikel]
 31. Waal wil meer autonomie voor gewesten, maar geen splitsing van België (05/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Iets meer dan de helft van de Walen is voorstander van meer autonomie voor de gewesten, tegen slechts 40 procent in 2013. Dat stelt het Waals...
  [naar artikel]
 32. Baskisch parlement eist meer autonomie van Madrid (06/04/2019 - De Morgen)
  Het Baskische regionale parlement heeft donderdagavond een controversieel plan goedgekeurd dat meer autonomie moet geven aan Baskenland. De centrale regering in Madrid vreest dat de eenheid van het land daardoor in gevaar komt.
  [naar artikel]
 33. Bejaarden zingen voor terugkeer tram 11: “2,5 uur van aan het Mas tot hier!” (26/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Door de werken op de Herentalsebaan rijden er geen tram meer op Silsburg. Dat leidt tot grote frustraties bij de bewoners van de wijk. Zij klagen over een gebrek aan mobiliteit en dus gebrek aan autonomie. Op de tonen van de Strangers hielden ze deze namiddag een ludieke actie om hun eisen kracht bij te zetten.
  [naar artikel]
 34. Sterke lancering Disney+ weegt wel op winst (05/02/2020 - Express)
  De streamingdienst van Disney heeft een sterke start gemaakt. De Amerikaanse entertainmentgroep kon meer betalende gebruikers en omzet noteren dan analisten verwachtten, maar de streamingoorlog weegt wel op de winst. In het eind december afgesloten eerste kwartaal van het gebroken boekjaar bedroeg de omzet van Disney bijna 20,1 miljard dollar. Het komt overeen met een […] The post Sterke lancering Disney+ weegt wel op winst appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. Stap binnen in een vergeten wereld (11/04/2019 - De Morgen)
  Stel: u vindt een oude pc op zolder met een 35 jaar oude videogame erop. De fantasiewereld waarin het spel zich afspeelt is verlaten en dreigt uit elkaar te vallen, wat zwaar op het gemoed weegt van de ooit gevaarlijke monsters die hem bevolken. In Forgotten leidt dat tot vermakelijke existentiële conversaties.
  [naar artikel]
 36. Spaanse regering start overleg over opheffing autonomie Catalonië (21/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Spaanse regering is zaterdagmorgen gestart met het overleg over maatregelen over het geheel of gedeeltelijk opheffen van de Catalaanse autonomie. De regering-Rajoy is daarvoor bijeengekomen in een buitengewone zitting, in een reactie op het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid.
  [naar artikel]
 37. Madrid bevestigt dat opschorting Catalaanse autonomie op tafel ligt (18/10/2017 - Metro)
  De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria heeft bevestigd dat Madrid zal proberen de autonomie van Catalonië volledig of gedeeltelijk op te schorten, als de separatistische leiders niet afzien van de verklaring van de onafhankelijkheid. De Catalaanse regering kreeg maandag nog van Spanje tot donderdag de tijd om officieel te stellen dat ze niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Als niet wordt voldaan aan de vraag van de Spaanse overheid, zal de Catalaanse premier Carles Puigdemont de toepassing van het artikel 155 van de grondwet uitlokken, aldus de vicepremier. Dat artikel laat toe dat de autonomie wordt opgeschort. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 38. Spaanse regering beslist zaterdag over maatregelen rond opheffing Catalaanse autonomie (21/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Spaanse regering komt zaterdag in buitengewone zitting bijeen om de procedure op te starten voor het geheel of gedeeltelijk opheffen van de Catalaanse autonomie. Dat gebeurt via het intussen befaamde artikel 155 van de Spaanse grondwet.
  [naar artikel]
 39. Spaanse regering beslist zaterdag over maatregelen rond opheffing Catalaanse autonomie (21/10/2017 - Knack)
  De Spaanse regering komt zaterdag in buitengewone zitting bijeen om de procedure op te starten voor het geheel of gedeeltelijk opheffen van de Catalaanse autonomie. Dat gebeurt via het intussen befaamde artikel 155 van de Spaanse grondwet.
  [naar artikel]
 40. Spaanse regering beslist zaterdag over maatregelen rond opheffing Catalaanse autonomie (21/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Spaanse regering komt zaterdag in buitengewone zitting bijeen om de procedure op te starten voor het geheel of gedeeltelijk opheffen van de Catalaanse autonomie. Dat gebeurt via het intussen befaamde artikel 155 van de Spaanse grondwet.
  [naar artikel]
 41. Natuur verwoesten? Dan is dit de prijs (18/02/2020 - De Morgen)
  Voor de eerste keer zijn harde economische cijfers geplakt op de uitsterving van soorten en verschraling van leefgebieden. De schade van natuurvernietiging in geld gerekend is enorm.
  [naar artikel]
 42. Spaanse regering wil autonomie van Catalonië opschorten en binnen zes maanden nieuwe verkiezingen (21/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse regering heeft zaterdag het formele proces opgestart om de autonomie van Catalonië op te schorten. Dat heeft premier Mariano Rajoy...
  [naar artikel]
 43. Overweldigende meerderheid stemde in referendum voor autonomie voor moslimzuiden van de Filipijnen (26/01/2019 - VRT NWS)
  Niet minder dan 85 procent van de kiezers in het betrokken gebied heeft voor autonomie gestemd. Dat zou een einde moeten maken aan decennia van geweld en oorlog van de moslimminderheid in het overwegend christelijke land. Het zou terreurgroepen zoals IS en Al Qaeda het gras voor de voeten moeten wegmaaien.
  [naar artikel]
 44. Waar in Europa ijveren afscheidingsbewegingen voor meer autonomie?     (28/10/2017 - VRT NWS)
  De Catalanen zijn lang niet de enigen die dromen van onafhankelijkheid. Overal in Europa ijveren afscheidings­bewegingen voor meer autonomie. Maar of het ook bij hen tot een bindend referendum zal komen, is nog maar de vraag.
  [naar artikel]
 45. Welvarende Italiaanse regio’s stemmen over meer autonomie (22/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de Noord-Italiaanse regio’s Lombardije en Veneto - rond Milaan - stemmen de burgers zondag over meer autonomie. Het meest welvarende gewest van Italië denkt dat het zijn zaken veel beter zelf kan regelen dan Rome.
  [naar artikel]
 46. Anna (15) heeft een onverzadigbare honger en ze kan er niets aan doen. Intussen weegt ze 172 kilogram (26/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ze is het gewoon dat alle hoofden zich naar haar draaien als ze ergens binnenkomt. De Amerikaanse Anna Hankins (15) weegt 172 kilogram, maar...
  [naar artikel]
 47. Sp.a en Groen eisen meer ondersteuning onafhankelijke journalistiek (31/05/2017 - Apache)
  Beide partijen hekelen de verregaande mediaconcentratie in Vlaanderen. "Er zijn maar twee kranten meer."
  [naar artikel]
 48. Pakistan verwerpt beslissing om autonomie Indiaas Kashmir in te trekken (05/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Pakistan heeft maandag de beslissing van de centrale regering in India om de grondwettelijke autonomie van Indiaas Kashmir in te trekken, scherp veroordeeld. Islamabad waarschuwt dat het alle mogelijke opties zal gebruiken om de “illegale stap” tegen te gaan.
  [naar artikel]
 49. Spaanse regeringsleider belooft Catalanen referendum over meer autonomie (03/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez heeft de Catalanen beloofd dat er een referendum komt over het statuut van de regio met meer autonomie. Op...
  [naar artikel]
 50. Hoe de verwoesting van de natuur de economie hard raakt (17/02/2020 - De Morgen)
  Voor de eerste keer zijn harde economische cijfers geplakt op de uitsterving van soorten en verschraling van leefgebieden. De schade van natuurvernietiging in geld gerekend is enorm.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.