Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
15:20 uur

Tweede lockdown zou nefast zijn voor gemeentelijke begrotingen

Apache

26/06/2020 - 14:31

De coronacrisis zet de gemeentelijke financiën onder druk. Lokale besturen spelen een sleutelrol in de strijd tegen corona, en voelen dat ook in hun portemonnee. Belfius vreest vooral voor een mogelijke tweede golf of voor een nieuwe lockdown. Die zou de financiële buffer van de gemeenten helemaal kaalvreten. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Lockdown light: ‘Dit is eigenlijk een tweede zit voor volwassenen die zich niet gedroegen’ (18/03/2020 - De Morgen)
  Vanaf 12 uur gaan in ons land strengere maatregelen van kracht die zeker tot 5 april gelden, op straffe van zware boetes. Maar een totale lockdown mag het niet heten. Gemiste kans, meent viroloog Marc Van Ranst: ‘Men had het lockdown moeten noemen. Dat is tenminste duidelijk.’
  [naar artikel]
 2. Aanslagen ook nefast voor Brusselse musea (27/12/2016 - De Redactie)
  De bezoekerscijfers van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zijn dit jaar sterk teruggelopen. Als reden worden de lockdown na de aanslagen in Parijs en de aanslagen in ons land genoemd.
  [naar artikel]
 3. ‘Tweede golf’ treft Azië: zijn we op weg naar een lockdown van 4 weken per kwartaal? (07/04/2020 - Express)
  Een al langer aangekondigde eventuele ‘tweede golf’ steekt de kop op in Azië. Terwijl Japan maandagochtend de noodtoestand heeft afgekondigd,... The post ‘Tweede golf’ treft Azië: zijn we op weg naar een lockdown van 4 weken per kwartaal? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. OPROEP: Begonnen met sporten door de lockdown? Plots een fervente wandelaar? Laat het ons weten! (20/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Joggen, fietsen, wandelen en thuis fitnessen: tijdens deze lockdown lijken we met z’n allen aan het sporten geslagen. Was u voor de lockdown geen...
  [naar artikel]
 5. 'Tweede pensioenpijler wordt beleggersclub' (11/04/2019 - De Morgen)
  De hervormingen die Bacquelaine voorstelt voor de tweede pensioenpijler zijn nefast voor de toekomst van het systeem. Dat stelt de Academische Raad voor het Pensioenbeleid.
  [naar artikel]
 6. Gemeentelijke infrastructuur gesloten tot 3 mei (07/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Alle gemeentelijke gebouwen, met uitzondering van het gemeentehuis, blijven gesloten tot 3 mei. Het gaat concreet om de sporthallen, gemeentelijke zalen, de bibliotheek het dienstencentrum, de repetitieruimte en jeugdhuis De Stip.
  [naar artikel]
 7. Zo gaat het lockdown-leven eraan toe bij Tim Wellens in Monaco (21/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De eerste aflevering van de ‘Lockdown Journals’ die wielerploeg Lotto Soudal dagelijks op Twitter post, is er eentje met Truienaar Tim Wellens. In het filmpje zien we hoe hij zijn tijd doorbrengt tijdens de lockdown in Monaco.
  [naar artikel]
 8. Crombez: “Eigenlijk zegt Van Overtveldt dat hij al twee jaar valse begrotingen neerlegt” (30/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Met de opmerkelijke boodschap op zijn website dat er een systemische fout zit in de raming van de belastinginkomsten, geeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) eigenlijk toe dat hij al twee valse begrotingen in het parlement neerlegt. Dat zegt SP.A-voorzitter John Crombez.
  [naar artikel]
 9. Crombez: “Eigenlijk zegt Van Overtveldt dat hij al twee jaar valse begrotingen neerlegt” (30/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Met de opmerkelijke boodschap op zijn website dat er een systemische fout zit in de raming van de belastinginkomsten, geeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) eigenlijk toe dat hij al twee valse begrotingen in het parlement neerlegt. Dat zegt SP.A-voorzitter John Crombez.
  [naar artikel]
 10. Crombez: “Eigenlijk zegt Van Overtveldt dat hij al twee jaar valse begrotingen neerlegt” (30/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Met de opmerkelijke boodschap op zijn website dat er een systemische fout zit in de raming van de belastinginkomsten, geeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) eigenlijk toe dat hij al twee valse begrotingen in het parlement neerlegt. Dat zegt SP.A-voorzitter John Crombez.
  [naar artikel]
 11. Komt er een lockdown? Veiligheidsraad zit bijeen (17/03/2020 - De Morgen)
  De Nationale Veiligheidsraad is om 17 uur samen gekomen om zich te buigen over een mogelijke verscherping van de maatregelen tegen het coronavirus. Het scenario van een lockdown is daarbij een optie, al benadrukken bronnen dat zo’n lockdown veel varianten heeft.
  [naar artikel]
 12. Gemeentelijke dienstverlening verstoord (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Door een update is de dienstverlening van de dienst burgerzaken, planning en vergunningen en andere gemeentelijke diensten tijdelijk verstoord. Dat vermeld de gemeentelijke website van Zonhoven.
  [naar artikel]
 13. Waarom België niet in lockdown gaat (13/03/2020 - De Standaard)
  Dit is geen lockdown, benadrukte premier Sophie Wilmès (MR) gisteren na de Nationale Veiligheidsraad. Nochtans gaan de maatregelen ver: geen lessen, geen winkels open in het weekend. Wat is dan nog het verschil met een échte lockdown?
  [naar artikel]
 14. Indiase outsourcing worstelt met lockdown (26/03/2020 - Express)
  De beslissing van de Indiase premier Narendra Modi om zijn land in een lockdown te plaatsen om de verspreiding van... The post Indiase outsourcing worstelt met lockdown appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 15. Sluitingsdagen gemeentelijke diensten (19/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De gemeentelijke diensten, de bibliotheek en het OCMW zijn gesloten op maandag 26 december (tweede kerstdag), maandag 2 januari. De bibliotheek is bovendien ook gesloten op zaterdag 31 december.
  [naar artikel]
 16. Spanje op weg naar lockdown (14/03/2020 - Express)
  Omdat het aantal coronabesmettingen er zoals gevreesd pijlsnel stijgt, gaat na Italië wellicht ook Spanje over tot een lockdown. De... The post Spanje op weg naar lockdown appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 17. Daarom weer je tablets en smartphones beter uit de kinderkamer (08/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Nog voor het slapengaan in bed even naar een filmpje kijken op de tablet of Facebook checken op de smartphone? Het kan nefast zijn voor de slaap. Zo nefast dat zelfs een op de zes Vlaamse kinderen jonger dan dertien daardoor met een slaapgebrek kampt. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven en berichtten Het Laatste Nieuws en De Morgen.
  [naar artikel]
 18. Daarom weer je tablets en smartphones beter uit de kinderkamer (08/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Nog voor het slapengaan in bed even naar een filmpje kijken op de tablet of Facebook checken op de smartphone? Het kan nefast zijn voor de slaap. Zo nefast dat zelfs een op de zes Belgische kinderen jonger dan dertien daardoor met een slaapgebrek kampt. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven en berichtten Het Laatste Nieuws en De Morgen.
  [naar artikel]
 19. Lockdown leidt tot slechter ervaren welzijn en relatiespanningen, blijkt uit UAntwerpen-bevraging (31/03/2020 - De Standaard)
  Bepaalde bevolkingsgroepen, zoals vrouwen, singles en hogeropgeleiden, ervaren tijdens de lockdown een slechter welzijn en relationele spanningen. Dat is een van de conclusies die UAntwerpen-onderzoekers trekken uit de tweede coronabevraging. Ook voor de derde ronde roepen de wetenschappers dinsdag op om de enquête massaal in te vullen.
  [naar artikel]
 20. Frankrijk verlengt lockdown tot 15 april, wat doet België? (27/03/2020 - Express)
  De Franse president Emmanuel Macron heeft zopas aangekondigd dat de lockdown in zijn land met 2 weken wordt verlengd. De... The post Frankrijk verlengt lockdown tot 15 april, wat doet België? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 21. Gemeentelijke infrastructuur gesloten (13/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Alle gemeentelijke gebouwen, met uitzondering van het gemeentehuis, gaan dicht vanaf zaterdag 14 maart en blijven gesloten tot 20 april. Het gaat concreet om de sporthallen, gemeentelijke zalen, de bibliotheek en De Stip. Huurders worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht. Eventuele voorschotten worden terugbetaald. Voorlopig worden er ook geen bijkomende reservaties meer aangenomen voor gemeentelijke zalen en sporthallen en dit tot 20 april. Het dienstencentrum en het vrijetijdspunt blijven wel telefonisch bereikbaar tijdens de openingsuren.
  [naar artikel]
 22. Gemeentelijke Academie voor muziek, theater en dans maakt notenleer aantrekkelijker voor jongeren (05/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Gemeentelijke Academie voor Muziek, Theater & Dans Maasmechelen gaat met de tijd mee. Zo kan je al onmiddellijk met een instrument beginnen vanaf het eerste jaar, in het verleden was dit pas vanaf het tweede jaar.
  [naar artikel]
 23. Bewakingsfirma's willen politie helpen bij lockdown (17/03/2020 - De Tijd)
  14:32 De Belgische bewakingsfirma's zijn bereid een grotere rol te spelen en de politie te helpen als we naar een lockdown gaan. 'Als we naar een lockdown gaan, dan krijgt de bewakingssector een zeer crucia...
  [naar artikel]
 24. Jefferies: 'Ahold Delhaize, de lockdown hero' (08/04/2020 - De Tijd)
  10:04 Supermarkten boomen nu iedereen thuis zijn potje kookt, maar de 'lockdown heroes' kampen wel met stijgende kosten.
  [naar artikel]
 25. Politie controleert nu ook in burger of we lockdown naleven (08/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het is een stralende, zomerse dag met temperaturen tot 25 graden. Het wordt dan ook een belangrijke test voor de lockdown. Blijven we met zulke...
  [naar artikel]
 26. Europees parlement in lockdown na schietpartij in Straatsburg (11/12/2018 - Metro)
  Een lid van het Europees Parlement zegt dat de wetgevende instantie momenteel in lockdown is na een schietpartij in de Franse stad Straatsburg. “Het Europees Parlement heeft het noodprotocol geactiveerd en is momenteel in lockdown [sic] om de parlementsleden te beschermen. Blijf veilig en binnen”, schreef de Griekse Eva Kaili op Twitter. bron: Belga Het bericht Europees parlement in lockdown na schietpartij in Straatsburg verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Houthalenaar over lockdown in India: “Velen hebben niet eens kot om in te blijven” (02/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  India bevindt zich in een volledige lockdown. Het land telt 1,3 miljard inwoners, waarvan er velen in slums wonen. “Het is absoluut niet makkelijk om de lockdown er goed te laten verlopen”, zegt dokter Herman Kuppers.
  [naar artikel]
 28. Met dank aan de lockdown: de opmars van de corona-influencer (29/03/2020 - Express)
  In tijden van social distancing, lockdown-maatregelen en angst voor besmetting ziet een nieuw soort internetheld het levenslicht. De corona-influencer draagt... The post Met dank aan de lockdown: de opmars van de corona-influencer appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 29. Enkele scholen in buitenwijk van Auckland korte tijd in lockdown (26/03/2019 - Metro)
  In een buitenwijk van de Nieuw-Zeelandse stad Auckland zijn enkele scholen korte tijd in lockdown gegaan. De voorzorgsmaatregel kwam er nadat in de buurt van een school in Avondale een persoon met een geweer was gesignaleerd. Nadien bleek het te gaan om iemand met een BB gun. Die persoon verleent inmiddels zijn medewerking aan het onderzoek van de politie. Dat meldt onder andere de New Zealand Herald. De betrokken scholen hadden de ouders op hun Facebookpagina en via tekstberichten geïnformeerd over de lockdown. Aan de ouders werd gevraagd om hun kinderen niet per e-mail of telefoon te contacteren. De lockdown is intussen opgeheven. bron: Belga Het bericht Enkele scholen in buitenwijk van Auckland korte tijd in lockdown verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Sluitingsdag gemeentelijke diensten (13/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  De gemeentelijke diensten, het VrijeTijdsPunt en het OCMW zijn gesloten op vrijdag 21 juli (Nationale feestdag).
  [naar artikel]
 31. Sluitingsdag gemeentelijke diensten (13/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  De gemeentelijke diensten, het OCMW, de bibliotheek/VrijeTijdsPunt en het recyclagepark zijn gesloten op woensdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart).
  [naar artikel]
 32. sluitingsdag gemeentelijke diensten (10/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  De gemeentelijke diensten, het OCMW, de bibliotheek en het recyclagepark zijn gesloten op maandag 15 augustus.
  [naar artikel]
 33. Sluitingsdagen gemeentelijke diensten (24/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  De gemeentelijke diensten, het VrijeTijdsPunt/ bibliotheek en het recyclagepark zijn gesloten op woensdag 1 mei (Dag van de Arbeid).
  [naar artikel]
 34. België op weg naar volledige lockdown? (16/03/2020 - Express)
  Het ziet er almaar meer naar uit dat ons land richting een volledige lockdown opschuift, zoals in Italië en Spanje... The post België op weg naar volledige lockdown? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. sluitingsdagen gemeentelijke diensten (14/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De gemeentelijke diensten, het OCMW, de bibliotheek en het recyclagepark zijn gesloten op maandag 30 april (brugdag) en op dinsdag 1 mei (Dag van de Arbeid).
  [naar artikel]
 36. Frankrijk is niet toe aan snel einde van lockdown (07/04/2020 - De Tijd)
  16:21 De Franse lockdown is zijn vierde week ingegaan. Ondanks de druk van de publieke opinie houden politici de boot af voor een einde aan de coronamaatregelen. In Parijs zijn de maatregelen zelfs strenger...
  [naar artikel]
 37. De uitweg uit de lockdown (24/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De piek van het aantal coronabesmettingen is nog altijd niet bereikt, het einde van de lockdown lijkt ten vroegste voor mei. Welke weg leidt ons uit deze zelfopgelegde opsluiting? En wat erna?
  [naar artikel]
 38. Sluitingsdag gemeentelijke diensten (07/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op Pinkstermaandag 10 juni zijn de gemeentelijke diensten en het VrijeTijdsPunt gesloten.
  [naar artikel]
 39. China heft lockdown en reisrestricties Wuhan op (24/03/2020 - Express)
  De lockdown in Wuhan wordt op 8 april opgeheven. Vanaf dan mogen, weliswaar gezonde, inwoners de stad weer verlaten. In... The post China heft lockdown en reisrestricties Wuhan op appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 40. Gemeentelijke diensten sluiten voor carnaval (02/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Maandag zijn de gemeentelijke diensten gesloten wegens carnaval in heel Bocholt. Dinsdag zijn er wel uitzonderingen op die regel.
  [naar artikel]
 41. Peumans over Twitter: “Tweets en retweets, ze zijn allebei even nefast” (25/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Jan Peumans, voorzitter Vlaams parlement: “In 140 tekens kan men geen fatsoenlijke argumentatie opbouwen, alleen maar slogans lanceren. Tweets en retweets, ze zijn allebei even nefast en contraproductief voor een volwassen discussie. En politiek op Facebook valt helaas ook al te vaak onder de noemer van asociale media.”
  [naar artikel]
 42. 'Nieuwe belasting nefast voor vergroening vrachtwagenpark' (13/11/2017 - Knack)
  De transportsector is niet te spreken over een nieuwe belasting die de federale regering vanaf 2020 zou willen invoeren bij de verkoop van bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens, bussen en taxi's. Die belasting is nefast voor de vergroening van het bedrijfswagenpark en zal uiteindelijk contraproductief zijn voor de staatskas, zo staat in een persbericht van een hele reeks betrokken werkgeversorganisaties.
  [naar artikel]
 43. Gemeentelijke sluitingsdagen eindejaar (28/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De gemeentelijke diensten, het VrijeTijdsPunt (bibliotheek) en het OCMW zijn gesloten op maandag 31 december 2018 (vanaf 12.00 uur), dinsdag 1 januari en woensdag 2 januari 2019.
  [naar artikel]
 44. Heibel over hoe ver handhaving lockdown mag gaan (03/04/2020 - De Tijd)
  18:23 Er is een stevige politieke discussie ontstaan over de vraag hoe ver de bevoegdheden mogen gaan die de staat en zijn veiligheidsapparaat gebruiken om de lockdown bij de burgers af te dwingen.
  [naar artikel]
 45. Zaventem annuleert alle evenementen tot 30 juni :"We geloven niet dat crisis voor de zomer voorbij is" (01/04/2020 - VRT NWS)
  Het schepencollege van Zaventem heeft beslist om alle gemeentelijke activiteiten te schrappen tot 30 juni. Ook de zalen van de gemeente mogen tot dan niet meer gebruikt worden. Dat is een stuk langer dan de federale lockdown tot 19 april.
  [naar artikel]
 46. “Onbestuurbaar” Haaltert loopt miljoenen aan gemeentelijke inkomsten mis (31/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Omdat twee dissidente leden van coalitiepartij Open & Liberaal hun kat stuurden naar de gemeenteraad van Haaltert, net als de raadsleden van de oppositie, kon een beslissing over de goedkeuring van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing niet goedgekeurd worden. Daardoor loopt de gemeente 3,4 miljoen euro belastinginkomsten mis, wat gelijkstaat met een kwart van de gemeentelijke inkomsten.
  [naar artikel]
 47. Oproep: Hoe viert uw familie Pasen in lockdown? (10/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het eerste feestweekend in lockdown is het paasweekend. Traditioneel is dat een familiefeest met paaseieren, paaslam en het gezellig samenkomen van...
  [naar artikel]
 48. Vind een lockdown-lief om thuis te overleven: De Grote Quarantaine Handleiding (20/03/2020 - De Morgen)
  Wie in zijn kot kan blijven, is beter af dan wie zich dagelijks moet blootstellen aan het coronavirus. Toch is zo’n lockdown-periode ook voor binnenblijvers niet evident. Enkele tips om te overleven.
  [naar artikel]
 49. Vind een lockdown-lief om thuis te overleven: De Grote Quarantaine Handleiding (20/03/2020 - De Morgen)
  Wie in zijn kot kan blijven, is beter af dan wie zich dagelijks moet blootstellen aan het coronavirus. Toch is zo’n lockdown-periode ook voor binnenblijvers niet evident. Enkele tips om te overleven.
  [naar artikel]
 50. Vind een lockdown-lief om thuis te overleven: De Grote Quarantaine Handleiding (21/03/2020 - De Morgen)
  Wie in zijn kot kan blijven, is beter af dan wie zich dagelijks moet blootstellen aan het coronavirus. Toch is zo’n lockdown-periode ook voor binnenblijvers niet evident. Enkele tips om te overleven.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.