Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 July 2020
11:02 uur

Factcheck: Nee, je krijgt geen longziekte door een mondmasker te dragen

Knack

29/06/2020 - 16:18

Volgens een Facebookbericht zou een vrouw de longziekte pleuritis hebben opgelopen door langdurig gebruik van een mondmasker. Ze zou zichzelf hebben besmet door haar eigen bacteriën en CO2 in te ademen. Een bewering die volgens experten absoluut niet klopt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Virologen: “Mondmasker dragen op straat heeft geen zin” (25/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het heeft geen zin om een mondmasker te dragen op straat. Dat hebben experts Steven Van Gucht en Emmanuel André gezegd op de dagelijkse persconferentie van de FOD Volksgezondheid en het crisiscentrum over het coronavirus.
  [naar artikel]
 2. Maakt een mondmasker nu wel of geen verschil tegen corona? "Je kan niet zeggen dat het totaal geen zin heeft" (31/03/2020 - VRT NWS)
  Heeft het zin om met zijn allen mondmaskers te dragen, om de verspreiding van coronavirus tegen te gaan? Enkele Europese landen verplichten nu het dragen van zo'n masker. "Gewoon op straat een mondmasker dragen heeft geen zin", herhaalt viroloog Marc Van Ranst in "Terzake". "Maar op plaatsen waar mensen elkaar onvermijdelijk tegenkomen, zal zo'n mondmasker wel een grotere hinderpaal vormen voor het virus." En dan krijg je het belangrijke pijnpunt: er zijn onvoldoende mondmaskers.
  [naar artikel]
 3. Experts: “Mondmasker dragen op straat heeft geen zin” (25/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het heeft geen zin om een mondmasker te dragen op straat. Dat hebben experts Steven Van Gucht en Emmanuel André gezegd op de dagelijkse persconferentie van de FOD Volksgezondheid en het crisiscentrum over het coronavirus.
  [naar artikel]
 4. Hier moet je op letten bij het dragen van een mondmasker (02/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De discussie of we allemaal een mondmasker moeten dragen of niet, is nog volop aan de gang. Voorlopig raadt de overheid het niet aan, voor wie zelf...
  [naar artikel]
 5. Mondmasker dragen heeft dan toch zin geven experts nu toe (01/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Weken heeft men ons voorgehouden dat een mondmasker dragen op straat geen zin heeft. Maar dinsdagavond in Terzake kwamen ze daar gedeeltelijk op terug. “Op plaatsen waar mensen elkaar onvermijdelijk tegenkomen, zal zo een maskertje wel een grotere hinderpaal vormen voor het virus”, zei viroloog Marc Van Ranst in Terzake.
  [naar artikel]
 6. Mondmasker dragen heeft dan toch zin geven experts nu toe (31/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Weken heeft men ons voorgehouden dat een mondmasker dragen op straat geen zin heeft. Maar dinsdagavond in Terzake kwamen ze daar gedeeltelijk op terug. “Op plaatsen waar mensen elkaar onvermijdelijk tegenkomen, zal zo een maskertje wel een grotere hinderpaal vormen voor het virus”, zei hij viroloog Marc Van Ranst in Terzake.
  [naar artikel]
 7. Viroloog Steven Van Gucht: “Op straat een mondmasker dragen heeft geen zin” (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  “Op straat een mondmasker dragen, heeft geen zin.” Dat zegt viroloog Steven Van Gucht vanmiddag gezegd tijdens de persconferentie van het...
  [naar artikel]
 8. Coronavirus: Belgische douaniers op luchthavens moeten mondmasker dragen (29/01/2020 - Knack)
  Nu het coronavirus zich steeds sneller verspreidt, moeten de douaniers van de Belgische luchthavens een mondmasker te dragen. Volgens de FOD Financiën kwam die beslissing er op vraag van de vakbonden, en is er geen reëel gevaar voor een besmetting.
  [naar artikel]
 9. Mondmasker dragen heeft dan toch zin: loog de overheid over het nut en moet je er dan nu een dragen? (01/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  “Op plaatsen waar mensen elkaar zien en tegenkomen, kan het dragen van een mondmasker zin hebben. Maar je moet er natuurlijk wel hebben, en dat is iets waar we in België een beetje verkeerd begonnen zijn.” De uitspraken van viroloog Marc Van Ranst in Terzake roepen vragen op. Want de voorbije weken bleef de overheid herhalen dat het zinloos was om mondmaskers te dragen. Een leugentje om bestwil, in tijden van tekort?
  [naar artikel]
 10. Virologen: “Stoffen mondmasker niet onmiddellijk aan de orde, maar een onderdeel van de exitstrategie” (11/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er is de voorbije dagen heel wat inkt gevloeid over het al dan niet dragen van een mondmasker. De Koninklijke Academie voor Geneeskunde raadt het dragen van een stoffen masker nu aan, maar daar is niet iedereen het over eens. De virologen verbonden aan het Nationaal Crisiscentrum vinden een mondmasker momenteel nog niet aan de orde, maar een mondkapje zal mogelijk in de toekomst een rol spelen, als de coronamaatregelen versoepelen. “Nu bestrijden we het virus door afstand te houden, contact te vermijden, handhygiëne en dat is voldoende”, aldus Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 11. Vrees voor coronavirus: douaniers op Belgische luchthavens moeten mondmasker dragen (29/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Nu het coronavirus zich steeds sneller verspreidt, moeten de douaniers van de Belgische luchthavens een mondmasker te dragen. Volgens de FOD Financiën kwam die beslissing er op vraag van de vakbonden, en is er geen reëel gevaar voor een besmetting.
  [naar artikel]
 12. In Tsjechië moet iedereen buiten mondmasker dragen (18/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Tsjechië moet iedereen die naar buiten wil een mondmasker gaan dragen. Alleen met zo'n bescherming voor neus en mond, is het vanaf donderdag...
  [naar artikel]
 13. In 9 stappen naai je zelf een mondmasker (03/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In tijden van corona is het belangrijk om jezelf en je omgeving zo goed mogelijk te beschermen. Een mondmasker dragen op plaatsen waar je andere...
  [naar artikel]
 14. Douaniers Belgische luchthavens moeten handschoenen en mondmasker dragen (29/01/2020 - De Tijd)
  17:30 Nu het coronavirus zich steeds sneller verspreidt, moeten de douaniers van de Belgische luchthavens een mondmasker te dragen. Volgens de FOD Financiën kwam die beslissing er op vraag van de vakbonden,...
  [naar artikel]
 15. Kortessemse cafébaas in Wuhan: “enkel nog met een mondmasker de straat op” (21/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de Chinese miljoenenstad Wuhan gaat David Wilmots uit Vliermaalroot niet meer buiten zonder mondmasker na de uitbraak van een mysterieuze dodelijke longziekte. “De overheid heeft sinds maandag een versnelling hoger geschakeld, maar zo’n paniek als bij de SARS-dreiging is er nog niet”, zegt de vijftiger die er twee Belgian Beer Cafés uitbaat.
  [naar artikel]
 16. Washington wil alle Amerikanen aansporen om mondmasker te dragen (02/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse overheid zou, in tegenstelling tot haar eerdere standpunt, de Amerikanen nu toch aansporen om buitenshuis een mondmasker of een...
  [naar artikel]
 17. In Tsjechië moet iedereen buiten mondmasker dragen als maatregel tegen coronavirus (18/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Tsjechië moet iedereen die naar buiten wil een mondmasker dragen, als maatregel tegen het coronavirus. Alleen met zo'n bescherming voor neus en...
  [naar artikel]
 18. Gevangene verwondt vier cipiers in gevangenis van Mechelen, nadat hij weigerde een mondmasker te dragen (27/03/2020 - VRT NWS)
  In de gevangenis van Mechelen heeft een gevangene vier cipiers aangevallen. De gevangene was in isolatie geplaatst, omdat hij getest moest worden op een besmettelijke ziekte. Tijdens de wandeling weigerde hij een mondmasker te dragen. Hij werd agressief en viel de cipiers aan.
  [naar artikel]
 19. Franstalige artsenvereniging wil iedereen aan het chirurgisch mondmasker (08/04/2020 - De Standaard)
  Het Collège de Médicine générale belge, een Franstalige artsenvereniging, beveelt het dragen van een chirurgisch mondmasker aan. Dat voorstel strookt niet met de tekorten aan zulke maskers.
  [naar artikel]
 20. Vijfde dode in VS door longziekte: “Rook geen e-sigaret zolang onderzoek gaande is” (07/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Opnieuw is in de Verenigde Staten iemand overleden aan de gevolgen van een nieuwe longziekte, die sterk gelinkt wordt aan het roken van een...
  [naar artikel]
 21. New Yorkers nu verplicht om mondkapjes te dragen, Trump geeft voorkeur aan sjaals (03/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse overheid gaat haar bevolking toch aansporen om buitenshuis een mondmasker of een andere vorm van gelaatsbedekking te dragen om de...
  [naar artikel]
 22. Berlijns monument krijgt mondmasker tegen smog (31/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het monument Siegessaüle, in het centrum van Berlijn, draagt sinds vanochtend een mondmasker. Activisten van Greenpeace klommen naar het hoofd
  [naar artikel]
 23. Nabestaanden Colruytmedewerker eisen schadevergoeding: “Hij vroeg zelf om mondmasker, maar dat werd geweigerd” (06/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De nabestaanden van de Colruytmedewerker uit Vorst die aan het coronavirus stierf, eisen een schadevergoeding van de warenhuisketen. Ze zeggen bewijzen te hebben dat de 32-jarige Mohammed Nahi geen mondmasker of ander beschermend materiaal mocht dragen in de winkel en stellen daarom Colruyt verantwoordelijk voor zijn dood. “Desnoods stappen we naar justitie, we hebben alleszins al een advocaat.”
  [naar artikel]
 24. Experts moeten duidelijkheid geven over dragen mondmasker (10/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een nieuwe taskforce moet duidelijkheid scheppen over het dragen van mondmaskers. Dat schrijft L'Echo vrijdag op basis van een document van de Risk...
  [naar artikel]
 25. Experts moeten duidelijkheid geven over dragen mondmasker (10/04/2020 - De Morgen)
  Een nieuwe taskforce moet duidelijkheid scheppen over het dragen van mondmaskers. Dat schrijft L'Echo op basis van een document van de Risk Management Group.
  [naar artikel]
 26. Coronavirus: Werkgroep buigt zich over verplicht dragen mondmasker; Europees steunpakket krijgt dan toch vorm (10/04/2020 - Knack)
  Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
  [naar artikel]
 27. WHO past advies over mondmaskers misschien aan na studie met tegenstrijdige resultaten (02/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - alsook de experts in eigen land - eerst adviseerde om geen mondmasker te dragen zolang je zelf niet...
  [naar artikel]
 28. CORONAVIRUS. Geen volle baard, wel walrussnor: deze baardstijlen zijn veilig bij het dragen van een mondmasker (27/02/2020 - Metro)
  De Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en Preventie hebben een afbeelding verspreid waarop te zien is welke baardstijlen gepast zijn voor het dragen van een mondmasker ter bescherming van het coronavirus – en welke niet. Gezichtsbeharing zou er immers voor kunnen zorgen dat het masker niet goed aansluit rond de mond. Al die willen te China varen, moeten geen mannen met baarden zijn. De visuele tabel maakt immers vooral duidelijk dat alle baarden of snorren die niet volledig onder het mondmasker passen niet veilig zijn. Een volle baard – in alle stijlen en maten – is dus nooit goed, maar ook een stoppelbaard is niet aangeraden. Een hitlersnor (in de afbeelding ‘tandenborstelsnor’ genoemd) of ‘Zorro-snor’ kan dan weer wel, maar in een ‘Dali-snor’ of ‘kingordijn’ zet je best het scheermes. Andere baard- en snorstijlen kunnen wel, maar vereisen waakzaamheid: een sik mag bijvoorbeeld niet zo lang zijn dat die onder het mondmasker uitkomt. Luchtdicht Reden voor het advies is dat het mondmasker door de gezichtsbeharing dan niet goed aansluit rond de mond, waardoor er geen luchtdicht zegel wordt gevormd. De potentieel met het virus besmette lucht kan dan gewoon onder het mondmasker binnendringen en maakt van de bescherming een nutteloos accessoire. Bij mondmaskers met een ventiel om uit te ademen zou het gezichtshaar tevens de werking van het ventiel kunnen verstoren. Ander design Volgens The Sun zouden verschillende Britse ziekenhuizen hun personeel ook via e-mail hebben verzoekt hun baard af te scheren. “We begrijpen dat dit voor sommigen een grote vraag is, gezien de hedendaagse populariteit van baarden”, staat in de e-mail te lezen. Enkel voor baarden vanwege religieuze overtuigingen wordt een uitzondering gemaakt. Voor wie weigert zijn gezichtsbeharing aan te passen, zouden er wel mondmaskers met een ander design beschikbaar zijn. Lees ook : Dit gebeurt er als het coronavirus België bereikt Het bericht CORONAVIRUS. Geen volle baard, wel walrussnor: deze baardstijlen zijn veilig bij het dragen van een mondmasker verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Ook dat nog: een mondmasker dragen lijkt strafbaar (31/03/2020 - De Standaard)
  Het boerkaverbod botst onhandig op de coronacrisis.
  [naar artikel]
 30. Iedereen aan de mondmaskers? Wie familie heeft in China koopt ook onze apotheken leeg, maar "ze hier dragen, is zinloos" (29/01/2020 - VRT NWS)
  In China raken producenten van mondmaskers stilaan door hun voorraden heen, sinds de uitbraak van het coronavirus. En dat merken ook de apotheken bij ons. Mensen van Chinese afkomst slaan massaal mondmaskers in om ze naar hun familie in het thuisland op te sturen. Maar ook viroloog Marc Van Ranst bevestigt: het heeft geen zin om op dit moment in ons land een mondmasker te dragen als bescherming tegen het coronavirus.
  [naar artikel]
 31. Hoe stop je het coronavirus? Toeschouwers bij openingsmatch Aziatische Champions League moeten mondmasker dragen (10/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bij de openingswedstrijd van de Aziatische Champions League, dinsdag in Zuid-Korea, moeten alle toeschouwers mondmaskers dragen. Dat is volgens persagentschap AP één van de maatregelen genomen door de Aziatische Voetbalconfederatie (AFC) tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.
  [naar artikel]
 32. 700.000 Belgen lijden aan permanente longziekte (20/11/2019 - Knack)
  Zowat 700.000 Belgen hebben permanent last van longziekte. Dat meldt de Belgian Respiratory Society (BeRS) woensdag naar aanleiding van World Chronic Obstructive Pulmonary Disease Day (COPD). Volgens de BeRS is longziekte de vijfde belangrijkste doodsoorzaak in België.
  [naar artikel]
 33. Mysterieuze longziekte in China mogelijk veroorzaakt door nieuw virus verwant aan SARS (09/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De onbekende longziekte die tientallen inwoners van de Chinese grootstad Wuhan heeft getroffen, is mogelijk veroorzaakt door een nieuwe variant van...
  [naar artikel]
 34. Opnieuw dode door mysterieuze Chinese longziekte (20/01/2020 - De Tijd)
  06:48 In China is een derde persoon gestorven aan de mysterieuze longziekte. Er werden ook ongeveer 140 nieuwe gevallen van het virus vastgesteld, wat de ongerustheid in het land nog verder doet toenemen.
  [naar artikel]
 35. Luchtvaartmaatschappij Alitalia verplicht passagiers om mondmasker te dragen (14/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia verplicht passagiers om mondmaskers te dragen op de drukbezette vluchten, als mensen niet op een...
  [naar artikel]
 36. Moeten we nu toch mondmaskers dragen? ‘Het kan zinvol zijn, maar je moet er hebben’ (31/03/2020 - Express)
  Is een mondmasker dragen zinvol of niet? Nu enkele Europese landen het gebruik ervan sterk aanraden, steekt de discussie opnieuw... The post Moeten we nu toch mondmaskers dragen? ‘Het kan zinvol zijn, maar je moet er hebben’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 37. China zet drones (met scherpe tong) in om mensen zonder mondmasker te berispen: “Hé tante. Ja, ik heb het tegen jou” (02/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  China zet nu ook drones met speakers in om mensen te waarschuwen voor het nieuwe coronavirus en hen een standje te geven als ze geen mondmasker...
  [naar artikel]
 38. Iedereen met mondmasker op straat? ‘Geen goed idee’, volgens Van Ranst (31/03/2020 - De Standaard)
  Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, zou graag zien dat iedereen op straat een mondmasker draagt. Viroloog Marc Van Ranst vindt dat geen goed idee.
  [naar artikel]
 39. Peggy zit vast in Thaise lockdown: “Zware boete of een jaar cel voor wie geen mondmasker draagt” (14/04/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Peggy uit Sinaai (Sint-Niklaas) zit al drie weken vast in Thailand en ondervindt hoe de lockdown er nog strenger is dan bij ons. Stranden en bars zijn gesloten en na 22u mag niemand nog buiten. “Wie hier geen mondmasker draagt, riskeert een jaar cel.”
  [naar artikel]
 40. Amerikanen geadviseerd mondmasker te dragen (04/04/2020 - Knack)
  Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
  [naar artikel]
 41. Heeft het zin om een zelfgemaakt mondmasker te dragen? (16/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Er dreigt een groot tekort aan mondmaskers. In de apotheken zijn de voorraden al meer dan een maand uitverkocht, en ook ziekenhuizen en artsen...
  [naar artikel]
 42. Mechels bedrijf wil eczeem, reuma en longziekte genezen (23/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Mechelse bedrijf Galapagos krijgt tientallen miljoenen euro van de Zwitserse multinational Novartis voor de ontwikkeling van een medicijn tegen eczeem. Galapagos wil ook een pil tegen reuma op de markt brengen en werkt aan medicatie om de dodelijke longziekte IPF te vertragen.
  [naar artikel]
 43. Dronken man met mondmasker veegt speeksel af aan steunpaal metro (10/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een dronken man met mondmasker is maandagavond door de veiligheidsdiensten van de MIVB en de politie opgepakt nadat hij in een metrostel zijn speeksel aan een steunpaal had afgeveegd.
  [naar artikel]
 44. Mysterieuze longziekte in China mogelijk veroorzaakt door nieuw type coronavirus (09/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De onbekende longziekte die tientallen inwoners van de Chinese grootstad Wuhan heeft getroffen, is mogelijk veroorzaakt door een nieuwe variant van het coronavirus. Dat melden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Chinese overheid.
  [naar artikel]
 45. Lieze (30) krijgt in enkele uren baby en corona: “We dragen altijd een mondmasker als we ons kindje aanraken” (30/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Van vreugde naar angst in enkele uren: Lieze Pijpops (30) en Pieter Willems (33) uit Herk-de-Stad weten er alles van. Tien dagen geleden kwam hun zoontje Marcel ter wereld. Nog diezelfde dag werd bij Lieze corona vastgesteld.
  [naar artikel]
 46. Luc Beaucourt: “Iedereen zou een mondmasker moeten dragen” (01/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens een nieuwe studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) kunnen virusdruppeltjes tot wel acht meter afstand afleggen. Daarom...
  [naar artikel]
 47. [VIDEO] - Factcheck: Clinton vs. Trump, juist of fout? (27/09/2016 - De Redactie)
  Tijdens het debat afgelopen nacht werd niet altijd de volledige waarheid verteld. Wij deden een kleine factcheck.
  [naar artikel]
 48. OPROEP. Draag jij ook een mondmasker zoals Jill Peeters? (02/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  Het lijkt misschien een oosters gegeven, maar gisteren zagen we in Van Gils & Gasten weervrouw Jill Peeters met een mondmasker. Dat dient om jezelf te beschermen tegen luchtvervuiling. “Ook in België is een dergelijk masker geen overbodige luxe”, vindt de weervrouw.
  [naar artikel]
 49. Bijna 1.500 doden in VS op dag tijd, Amerikanen geadviseerd mondmasker te dragen (04/04/2020 - Knack)
  Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
  [naar artikel]
 50. Oostenrijkse bankovervaller vermomt zich met mondmasker (03/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Oostenrijkse politie zoekt een gewapende man die een mondmasker aan had toen hij een bank overviel. Daarbij schoot hij een 58-jarige...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.