Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
16:39 uur

Afscheid van Paula Marckx, activiste die buitenechtelijke kinderen wettelijk maakte

Knack

29/06/2020 - 16:58

In de nacht van zondag op maandag overleed Paula Marckx (94), de vrouwenrechtenactiviste die ervoor zorgde dat buitenechtelijke kinderen dezelfde rechten kregen als kinderen van gehuwde ouder.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hoe Paula (93) de situatie van kinderen van ongehuwde moeders voor altijd veranderde: 40 jaar arrest-Marckx (13/06/2019 - VRT NWS)
  40 jaar geleden velde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het mijlpaalarrest 'Marckx'. Daardoor kregen kinderen van ongehuwde moeders, en tegelijk kinderen uit een overspelige relatie, dezelfde rechten als kinderen van een getrouwd koppel. Het arrest kwam er na een klacht van Paula Marckx tegen de Belgische staat.
  [naar artikel]
 2. Paula Marckx, de vrouw die heeft gestreden voor ongehuwde moeders: “Ik was maar een maske van de Seefhoek” (14/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Op 13 juni 1979 veranderde Paula Marckx voorgoed het leven van tienduizenden kinderen van ongehuwde moeders, na een door haar geïnitieerd arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Gisteren vierde de UAntwerpen de veertigste verjaardag van dat historische arrest met de nodige luister.
  [naar artikel]
 3. Paula Marckx stelt haar boek voor: “Als ik 100 ben, ga ik benji springen” (20/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “Jonger ouder worden”, zo heet het boek waarin Paula Marckx de geheimen van een lang en gelukkig leven onthult. Paula is zelf al 91 en haar levensverhaal leest als een roman. Ze was de allereerste vrouw die in Deurne haar vliegbrevet haalde, ze werkte als mannequin, schildersmodel en journaliste en ze had ontmoetingen met een indrukwekkende lijst internationale beroemdheden. En ze heeft nog plannen.
  [naar artikel]
 4. Paula Marckx (91) maant leeftijdsgenoten aan tot actie: “Jonge mensen hebben ons nodig, wij hebben de ervaring” (22/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “Ik kan jullie niet vertellen hoe ik zo oud ben geworden, want ik ben niet oud. Eén ding: je moet je niet laten bemoederen omdat anderen denken dat dat moet.” Paula Marckx (91) sprak gisteren voor het eerst voor ouderen in een dienstencentrum. Het publiek hing aan haar lippen.
  [naar artikel]
 5. Afscheid van actrice Paula Sleyp in Wilrijk met een glaasje sherry (20/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In het uitvaartcentrum in Wilrijk werd woensdagmiddag afscheid genomen van Paula Sleyp. De voormalige actrice overleed vorige week op 88-jarige leeftijd.
  [naar artikel]
 6. Ruim driemaal meer ‘buitenechtelijke’ kinderen sinds 1990 (04/04/2019 - De Morgen)
  Het aantal in België geboren buitenechtelijke kinderen (kinderen van wie de ouders niet getrouwd zijn), is verhoudingsgewijs bijna verviervoudigd tussen 1990 en 2008: van 11,6 naar 39 procent. Dat blijkt uit recente cijfers van Eurostat, de statistische dienst van de EU.
  [naar artikel]
 7. "Whisky, te hard werken en weinig slapen. Ik doe nog altijd alles wat niet mag" (21/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Ik hou niet van het woord 'oud'. Ik bén niet oud - ik ben gewoon heel lang jong gebleven." Schrijfster Paula Marckx (92) zegt het lachend, maar
  [naar artikel]
 8. "Ik had iets te vertellen aan Yoko Ono. Want ik heb die haar man, John Lennon, nog gekend"' (28/12/2017 - VRT NWS)
  Tijdens de kerstvakantie krijg je hier elke dag een aflevering van onze podcast "Iemand". Deze keer draait die rond Paula Marckx, een vrouw van wie het levensverhaal zich eigenlijk niet laat samenvatten.
  [naar artikel]
 9. Bekende buitenechtelijke kinderen: De Argentijnse Assepoester Eva Perón creëert haar eigen mythe en neemt het op tegen macho’s (02/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het even korte als krachtige parcours van Eva Perón begint als verstoten en arme buitenechtelijke dochter en eindigt als een van de machtigste...
  [naar artikel]
 10. Paula Abdul (56) dondert van podium, maar zet concert meteen verder (22/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bezoekers van een concert van Paula Abdul zagen de zangeres zaterdagavond opeens van het podium vallen. De 56-jarige maakte het optreden daarna...
  [naar artikel]
 11. Oma Paula uit “Sesamstraat” is overleden (11/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Actrice Paula Sleyp (88), beter bekend als Oma Paula uit Sesamstraat, is overleden. Ze kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen. Dat meldt VRT.
  [naar artikel]
 12. Oma Paula (88) uit ‘Sesamstraat’ overleden (11/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Actrice Paula Sleyp (88) is overleden. Dat meldt VRT NWS. Ze was vooral bekend van haar rol als oma Paula in Sesamstraat. Daarnaast speelde ze ook...
  [naar artikel]
 13. Actrice Paula Sleyp (oma Paula uit "Sesamstraat") is overleden (11/11/2019 - VRT NWS)
  Actrice Paula Sleyp is overleden. Ze was vooral bekend als oma Paula uit "Sesamstraat", waar ze vaak te zien was in gesprekken met Tommie en Ieniminie. Sleyp is 88 geworden, ze had al enkele jaren gezondheidsproblemen.
  [naar artikel]
 14. Oma Paula uit Sesamstraat overleden (11/11/2019 - De Standaard)
  De Mechelse actrice Paula Sleyp is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt VRT NWS. Sleyp was vooral bekend als oma Paula uit Sesamstraat, waar ze vaak te zien was in gesprekken met Tommie en Ieniemie.
  [naar artikel]
 15. Actrice Paula Sleyp overleden op 88-jarige leeftijd (11/11/2019 - De Morgen)
  Actrice Paula Sleyp (88) is overleden. Dat meldt VRT NWS. Ze was vooral bekend van haar rol als oma Paula in Sesamstraat. Daarnaast speelde ze ook onder meer mee in Wittekerke.
  [naar artikel]
 16. Actrice Paula Sleyp overleden (11/11/2019 - De Morgen)
  Actrice Paula Sleyp (88) is overleden. Dat meldt VRT NWS. Ze was vooral bekend van haar rol als oma Paula in Sesamstraat. Daarnaast speelde ze ook onder meer mee in Wittekerke.
  [naar artikel]
 17. Amerikaanse schrijfster Paula Fox overleden (05/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse schrijfster Paula Fox is overleden. De schrijfster, die zowel voor kinderen als volwassenen schreef, zou al vorige woensdag in een
  [naar artikel]
 18. Amerikaanse schrijfster Paula Fox overleden (05/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse schrijfster Paula Fox is overleden. De schrijfster, die zowel voor kinderen als volwassenen schreef, zou al vorige woensdag in een ziekenhuis in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn overleden zijn, berichten media uit de VS, die haar familie citeren.
  [naar artikel]
 19. Actrice Paula Sleyp overleden (11/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Actrice Paula Sleyp is overleden. Ze was vooral bekend als oma Paula uit “Sesamstraat”, waar ze vaak te zien was in gesprekken met Tommie en Ieniemienie. Sleyp is 88 geworden, ze had al enkele jaren gezondheidsproblemen. Dat meldt de VRT.
  [naar artikel]
 20. Paula Semer: "Terry was een glamoureuze omroepster" (30/01/2018 - VRT NWS)
  Ze is 92, zes jaar ouder dan 'tante' Terry, maar TV-icoon Paula Semer klinkt nog altijd bijzonder helder.  Ze vernam het droevige nieuws op de radio.  Paula Semer houdt niets dan warme herinneringen over aan haar collega.
  [naar artikel]
 21. Zij erkenden hun buitenechtelijke kinderen wel (12/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 22. Paula (83) verongelukt tijdens fietstocht: "Ze stond op de eerste rij als er een feestje was.” (04/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bij een zwaar ongeval is dinsdagnamiddag de Lummense Paula (83) om het leven gekomen. Ze werd gegrepen door een auto tijdens een fietstochtje met twee buurvrouwen, waarvan er een zwaargewond raakte. De buurt reageert aangeslagen: “Paula stond altijd op de voorste rij als er een feestje was.”
  [naar artikel]
 23. ‘Sesamstraat’-actrice Paula Sleyp overleden (11/11/2019 - Metro)
  Actrice Paula Sleyp is overleden. Ze was vooral bekend als oma Paula uit ‘Sesamstraat’, waar ze vaak te zien was in gesprekken met Tommie en Ieniemienie. Sleyp is 88 geworden, ze had al enkele jaren gezondheidsproblemen. Dat meldt de VRT. In de jaren 60 speelde Paula Sleyp roddeltante Liza in de legendarische serie ‘Kapitein Zeppos’. Maar ze is vooral bekend als ‘oma Paula’ uit ‘Sesamstraat’, het educatieve kinderprogramma dat net zondag nog zijn 50e verjaardag vierde. ‘Wittekerke’ In de jaren 90 speelde Paula Sleyp de bazige tante Jos in de populaire VTM-reeks ‘Wittekerke’. Ze speelde ook gastrollen in onder meer ‘Thuis’ en ‘Witse’. In 2010 stopte ze met acteren. Lees ook : VIDEO. Sesamstraat maakt parodie op Stranger Things Het bericht ‘Sesamstraat’-actrice Paula Sleyp overleden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Spanje beschermt Juan Carlos tegen buitenechtelijke kinderen (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 25. Bolderbergse weldoenster met Braziliaanse missie: "Donna Paula zou niet meer terugkomen" (05/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een halve eeuw ontwikkelingshulp in een ver buitenland zonder omkadering: je kan het je vandaag nauwelijks nog voorstellen. Toen het Limburgse bisdom Paula Houben in de jaren zestig opdroeg naar Brazilië te gaan om er een missiepost mee uit te bouwen, stelde ze geen vragen - ze vertrok gewoon. “Haar hele leven heeft Paula geleefd voor anderen.”
  [naar artikel]
 26. Vrijdag uitvaart Paula Bex (21/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de Sint-Martinuskerk van Herk-de-Stad wordt vrijdag 24 maart om 10.30 uur de uitvaartplechtigheid gehouden voor Paula Bex (79).
  [naar artikel]
 27. Leer Paula Deetjen kennen (25/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Wat deed Paula Deetjen in Limburg? Ontdek het in onderstaande video.
  [naar artikel]
 28. Google eert relatief onbekende schilderes, en dit is waarom (08/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Heel wat Google-gebruikers krijgen vandaag een doodle van Paula Modersohn-Becker te zien op de startpagina. Paula wie? U bent niet alleen met die...
  [naar artikel]
 29. ‘De engel van Manchester’: lokale heldin brengt 50 gestrande kinderen in veiligheid na aanslag (23/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “Sla ze tot ridder #heldin”, is de tendens op Twitter nadat de Britse Paula Robinson (48) een vijftigtal gestrande kinderen en tieners onderbracht in een lokale Holiday Inn. Daarna tweette ze haar telefoonnummer met een boodschap aan de ouders stellende dat hun kinderen in veiligheid waren gebracht.
  [naar artikel]
 30. ‘De engel van Manchester’: lokale heldin brengt 50 gestrande kinderen in veiligheid na aanslag (23/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Sla ze tot ridder #heldin”, is de tendens op Twitter nadat de Britse Paula Robinson (48) een vijftigtal gestrande kinderen en tieners onderbracht in een lokale Holiday Inn. Daarna tweette ze haar telefoonnummer met een boodschap aan de ouders stellende dat hun kinderen in veiligheid waren gebracht.
  [naar artikel]
 31. Film over Paula Sémer in de maak (09/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het productiehuis dat zowel Patser als Torpedo draaide, plant een film over Paula Sémer. Het 94-jarige tv-icoon werkt mee met de scenaristen aan haar levensverhaal.
  [naar artikel]
 32. Antwerpse jongeren verrast door afscheid van ‘Gertje’: “Einde van een tijdperk” (02/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het afscheid van Gert bij Samson zal toch wel even aankomen bij iedereen die is opgegroeid met Samson en Gert. Bij alle kinderen. Dus ook de grote kinderen...zij die nu op de universiteit zitten.
  [naar artikel]
 33. Paula (37) sterft onverwacht op eerste dag van vakantie na paar glazen bier, wijn en Irish coffee (14/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse Paula Bishop overleed onverwacht aan een alcoholvergiftiging, nadat ze met haar man de plaatselijke cafés had verkend op de eerste dag...
  [naar artikel]
 34. Jana (25) bedenkt ‘Goede Rik’ en leert kinderen afscheid nemen (10/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Met ‘Goede Rik’, een verhaal over een 8-jarige jongen die zich superman waant en denkt dat hij zijn zieke zus kan genezen, wil Jana Rymen (25) uit Pulle omgaan met afscheid, en verdriet bespreekbaar maken bij kinderen.
  [naar artikel]
 35. 'Je wilt altijd weten wie je vader is' (11/04/2019 - De Morgen)
  Buitenechtelijke kinderen hebben sinds de wetswijziging van afgelopen week eindelijk dezelfde rechten op de erfenis als wettige kinderen. Voor veel 'bastaardkinderen', zoals Sabine Wullus (44), die jarenlang een bittere strijd voerden om door hun biologische vader erkend te worden, is dat een belangrijke doorbraak.
  [naar artikel]
 36. De meest gebruikte smoesjes voor een buitenechtelijke Valentijn (09/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Op Valentijnsdag moet je extra romantisch zijn. Maar met wie moet je vieren als je er een buitenechtelijke relatie op nahoudt? De toonaangevende datingsite Victoria Milan voor volwassenen met een relatie ging op onderzoek uit.
  [naar artikel]
 37. Activiste verpakt zichzelf als vlees (14/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een activiste van dierenrechtenorganisatie Bite Back is deze namiddag in Mechelen in een levensgroot vleesbakje gekropen dat verpakt werd met...
  [naar artikel]
 38. Eerste onthoofding van vrouwelijke activiste ooit dreigt in Saudi-Arabië (22/08/2018 - De Morgen)
  Mensenrechtenactivisten waarschuwen voor de eerste executie ooit van een vrouwelijke politieke activiste in Saudi-Arabië. De openbare aanklager vroeg eerder op de maand in Riyad de onthoofding van de 29-jarige politieke activiste Israa al-Ghomgham.
  [naar artikel]
 39. Paula D'Hondt: 'N-VA neemt almaar meer ideeën over van het vroegere Vlaams Blok' (29/08/2016 - Knack)
  Oud-Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid Paula D'Hondt kijkt op haar 90e terug op haar loopbaan. 'Had men naar mij geluisterd, dan waren er zoveel Syriëstrijders niet.'
  [naar artikel]
 40. [VIDEO] - Paula D'Hondt: "Mijn strijdmakkers zijn allemaal weg" (30/08/2016 - De Redactie)
  Paula D'Hondt werd dit weekend 90. Phara de Aguirre sprak met haar en de oud-koninklijk commissaris heeft wijze raad voor al wie vandaag in de politiek staat.
  [naar artikel]
 41. Topless activiste verstoort poepsjiek bal in Wenen (09/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Al lang niets meer gehoord van Femen? Wel, gisteravond verstoorde een activiste van de Oekraïense feministische protestgroep een poepsjiek bal in...
  [naar artikel]
 42. Braziliaanse prinses Paula: "De Belgen geloven zo hard dat ze gaan winnen dat we zelf beginnen twijfelen" (06/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Toen ze hun tickets voor Rock Werchter bestelden hadden Thiago en Paula Bueno geen idee van een eventueel voetbalfeest, maar vandaag waren zij de...
  [naar artikel]
 43. Mexicaanse activiste vermoord die vermissingen onderzocht (12/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een prominente Mexicaanse activiste die zich inzette voor de zoektocht naar verdwenen personen in het door geweld geteisterde noorden van Mexico,
  [naar artikel]
 44. ‘Wetsdokters’ blikken terug op gruwelijke moord: daders sleepten Paula D. met hondenleiband naar badkamer (10/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Wetsdokters’ buigen de artsen zich vanavond over de moord op Paula D. uit 2002. De vrouw werd geslagen door twee mannen in een appartement op...
  [naar artikel]
 45. Winterbar als eerbetoon aan uitbaatster (86): “Paula is een monument in Brasschaat’” (28/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Dieter Van Daele en Tom Vercammen openen op vrijdagavond 7 december Chalet Paulette in de bekende horecazaak Oud Antwerpen. Ze beschouwen het als een eerbetoon aan de inmiddels 86-jarige uitbaatster van Oud Antwerpen, Paula Corthouts.
  [naar artikel]
 46. “Delphine is niet het enige buitenechtelijke kind van Albert” (31/12/2019 - Metro)
  Volgens royaltywatcher Thierry Debels is Delphine Boël niet het enige buitenechtelijke kind van koning Albert II. Dat zei hij in een interview naar aanleiding van zijn boek. Tot op heden is nog niet bewezen dat koning Albert II (85) de vader zou zijn van Delphine Boël (51), maar het verdict komt steeds dichterbij. Wel is gebleken dat Jacques Boël niet de vader is, en nu is het wachten op het resultaat van de DNA-test van de voormalige koning. Affaires met tientallen vrouwen Voor royaltywatcher Thierry Debels (51) is er geen twijfel mogelijk. Hij heeft zich jarenlang verdiept in het koningshuis en komt in de lente naar buiten met een biogra?e over koning Albert II. Daarin beweert hij over sluitend bewijs te beschikken dat Albert de vader is van Delphine. Meer nog: dat Albert meerdere buitenechtelijke kinderen heeft. “Ik wil niet te veel verklappen. Maar laten we even terugkeren naar de jaren 70, toen Albert ‘slechts’ prins was en te boek stond als een losbol. Hij had affaires met tientallen vrouwen. Ik heb bewijs gevonden dat Delphine niet het enige – al dan niet vermeende – buitenechtelijke kind van Albert is. Wat meteen een verklaring kan zijn voor Alberts hardnekkige weigering om Delphine te erkennen. Omdat er anders nog andere buitenechtelijke kinderen vanuit de struiken tevoorschijn treden om erkend te worden”, vertelt hij in TV Familie. Beeld van Albert bijstellen In zijn boek schetst Debels tevens een heel ander beeld van Albert dan hoe we hem vroeger kenden, als een flamboyante en charmante jonge prins. “Ik focus vooral op de jaren 60 en 70. De periode uit het leven van Albert waar het minst over geweten is, behalve dan dat hij en Paola ieder hun pleziertjes hadden en dat ze hun kinderen niet meteen een warme thuis gaven. Ik wil het beeld dat mensen over Albert hebben bijstellen. Hij is nooit een joviale, goedbedoelende man geweest. Wees gerust, er zullen straffe anekdotes en details in mijn boek staan”, besluit hij. Lees ook : Albert II staat DNA af in zaak-Delphine Boël Het bericht “Delphine is niet het enige buitenechtelijke kind van Albert” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Paula (27) uit Galaxy Park schrijft thriller: “Verliefdheid mag best gevaarlijk zijn” (13/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Actrice Astrid Sercu (27) schreef een jeugdboek. ‘Je zult van me houden’ is een spannende thriller voor tieners. Zij kennen de Hoogleedse als Paula uit de Studio 100-reeks Galaxy Park.
  [naar artikel]
 48. Oudste cafébazin (91) van het land woont in Bierbeek: "Ik doe het voor het gezelschap" (06/02/2020 - VRT NWS)
  Paula Laeremans is één van de oudste cafébazen van België. Ze is 91 jaar oud en staat nog elke dag achter de toog van café Van der Velpen in Bierbeek. Paula is niet van plan om snel met pensioen te gaan.
  [naar artikel]
 49. Topless activiste verstoort toespraak Marine Le Pen (23/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een activiste met naakt bovenlijf heeft een toespraak van de Franse extreemrechtse politica Marine Le Pen onderbroken en tegen de
  [naar artikel]
 50. ‘Wetsdokters’ blikken terug op gruwelijke moord uit 2002: daders sleepten Paula met hondenleiband naar badkamer (10/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Wetsdokters’ buigen de artsen zich vanavond over de moord op Paula D. uit 2002. De vrouw werd geslagen door twee mannen in een appartement in...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.