Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 July 2020
08:41 uur

Steven Van Gucht: 'Contactonderzoek blijft kernstrategie, ondanks afbouw contacttracers'

Knack

29/06/2020 - 17:29

Blijf in deze live op de hoogte van onze laatste updates over de coronacrisis.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Steven Van Gucht: ‘Ik hou mijn hart vast voor het najaar' (11/04/2020 - De Tijd)
  01:02 Nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht begrijpt dat de bedrijfswereld smacht naar het afbouwen van de maatregelen om het virus in te dijken, maar roept op tot voorzichtigheid. ‘In april moeten we...
  [naar artikel]
 2. Steven Van Gucht: 'Te vroeg om van echte daling te spreken' (06/04/2020 - Knack)
  Steven Van Gucht benadrukt dat de belasting op onze ziekenhuizen nog steeds heel zwaar is, en dat het dus belangrijk is dat we de maatregelen de komende weken blijven volhouden, tot de cijfers echt beginnen dalen.
  [naar artikel]
 3. Steven Van Gucht: “Ik verwacht geen verstrenging van coronamaatregelen” (13/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  “We zitten in een moeilijke fase. De curve ziet er goed uit en de mensen raken de maatregelen stilaan beu. Daardoor gaan meer mensen lakser om met de richtlijnen.” Dat zei viroloog Steven Van Gucht vanavond in het VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 4. Steven Van Gucht: ‘Verwacht geen verstrenging van coronamaatregelen’ (13/04/2020 - De Standaard)
  ‘We zitten in moeilijke fase. De curve ziet er goed uit en de mensen raken de maatregelen stilaan beu. Daardoor gaan meer mensen lakser om met de richtlijnen.’ Dat zei viroloog Steven Van Gucht vanavond in het VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 5. Viroloog Steven Van Gucht: “Tests voorzien voor iedereen? Onbegonnen werk” (30/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Viroloog Steven Van Gucht heeft maandag uitgelegd waarom niet iedereen kan getest worden op een besmetting van het coronavirus. “Er moet in eerste instantie al gekeken worden naar de prioriteit van wie we testen”, aldus Van Gucht. “Verder is het puur mathematisch gezien gewoon onbegonnen werk.”
  [naar artikel]
 6. Steven Van Gucht: 'Bemoedigend, maar nog niet uit de gevarenzone' (23/03/2020 - Knack)
  De nieuwe cijfers tonen een lichte daling van het aantal besmettingen van Covid-19 in België en het aantal ziekenhuisopnames. 'We hebben het virus bij het nekvel, het is belangrijk dat we nu niet lossen', zei Steven Van Gucht van het wetenschappelijk comité.
  [naar artikel]
 7. Viroloog Steven Van Gucht: ‘Steeds meer mensen bouwen immuniteit op’ (03/04/2020 - De Morgen)
  ‘We lijken te evolueren naar een piek of plateau in de corona-epidemie, maar dat moet nog blijken uit de cijfers van de komende dagen.’ Dat zegt crisiscentrum-woordvoerder Steven Van Gucht vandaag in zijn commentaar bij de cijfers over het coronavirus in ons land.
  [naar artikel]
 8. “Ik had zelf ooit smetvrees”: Portret van ‘Monsieur coronavirus’ Steven Van Gucht (03/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Wie is Steven Van Gucht, de man die elke dag zegt hoeveel doden er zijn gevallen? “Ik had zelf ooit smetvrees, ik weet wat mensen moeten doen.”
  [naar artikel]
 9. Viroloog Steven Van Gucht: “500 tot 700 mensen op intensive care in worstcasescenario” (03/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Volgens een worstcasescenario zou er in ons land sprake kunnen zijn van 13.000 gediagnosticeerde gevallen van het coronavirus. Daarvan zouden er 2.000 tot 3.000 in het ziekenhuis worden opgenomen en 500 tot 700 patiënten zouden op de intensive care terecht kunnen komen. Dat heeft Steven Van Gucht, de voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus, dinsdag verklaard. “Een zware seizoensgriep kan dit ook”, zei Van Gucht tijdens een gedachtewisseling in de Kamer.
  [naar artikel]
 10. Steven Van Gucht: 'Virus kan elk seizoen weerkeren, maar dat is op zich niet erg' (07/04/2020 - Knack)
  Het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 kan een cyclisch virus worden, wat betekent dat het elk seizoen terugkeert. 'Maar dat is op zich niet erg', beklemtoonde interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht dinsdag tijdens de dagelijkse persbriefing.
  [naar artikel]
 11. PORTRET. Steven Van Gucht, de man die ons elke dag zegt hoeveel doden er zijn (03/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Portret Wie is Steven Van Gucht, de man die elke dag zegt hoeveel doden er zijn gevallen? “Ik had zelf ooit smetvrees, ik weet wat mensen moeten doen.”
  [naar artikel]
 12. Viroloog Steven Van Gucht: “Op straat een mondmasker dragen heeft geen zin” (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  “Op straat een mondmasker dragen, heeft geen zin.” Dat zegt viroloog Steven Van Gucht vanmiddag gezegd tijdens de persconferentie van het...
  [naar artikel]
 13. Steven Van Gucht: “Kans vrij groot dat dit virus elk seizoen gaat terugkeren” (07/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  “De kans is vrij groot dat het coronavirus een virus wordt dat elk seizoen gaat terugkeren.” Dat verklaarde viroloog Steven Van Gucht dinsdagochtend op de dagelijkse persbriefing van het Nationaal Crisiscentrum. “Dat hoeft op zich niet erg te zijn, want we gaan er resistenter tegen worden.”
  [naar artikel]
 14. Viroloog Steven Van Gucht: "We verwachten een piek ergens begin april" (26/03/2020 - VRT NWS)
  De voorbije 24 uur zijn 42 landgenoten overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 220 dodelijke slachtoffers. Het aantal geregistreerde besmettingen is ook fors gestegen, namelijk met 1.298. Viroloog Steven Van Gucht verwacht dat we begin volgende maand de piek zullen bereiken. Op de dagelijkse persconferentie over de coronacrisis wees hij nogmaals op het belang van afstand van elkaar houden en van een goede handhygiëne. Een geneesmiddel is er ook nog niet, klonk het nog.
  [naar artikel]
 15. Druk op ziekenhuizen blijft heel zwaar: “Belangrijk dat we de coronamaatregelen blijven volhouden” (06/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Volgens viroloog Steven Van Gucht lijken de dagelijkse cijfers over het aantal nieuwe hospitalisaties van coronapatiënten licht te dalen. Ook de bezetting van de bedden in ziekenhuis op intensieve zorg is verminderd. “Mogelijk een weekendeffect”, aldus van Gucht. Hij waarschuwt in de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum dat de belasting op de ziekenhuizen nog steeds heel zwaar blijft. “Het is heel belangrijk dat we de maatregelen blijven volhouden tot de cijfers echt beginnen dalen en we in een volgende fase komen, binnen enkele weken.”
  [naar artikel]
 16. Viroloog Steven Van Gucht: “Mondmaskers hebben weinig zin voor gewone burger op straat” (02/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Steven Van Gucht, viroloog en interfederaal woordvoerder van het crisiscentrum, heeft donderdag tijdens de dagelijkse persconferentie over het nieuwe coronavirus de boodschap herhaald dat mondmaskers weinig zin hebben voor de gewone burger op straat. “Maskers dragen is geen garantie tegen besmetting.”
  [naar artikel]
 17. De Gucht: 'Heb het recht om mij kwaad te maken' (29/03/2019 - De Morgen)
  Eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) blijft achter de drie brieven staan die hij naar de topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) stuurde. In die brieven drong De Gucht erop aan om de gewestelijke directeur Karel Anthonissen van zijn dossier te halen.
  [naar artikel]
 18. Vanackere sleurt De Gucht mee in zaak-Atar (18/08/2016 - De Standaard)
  Volgens Steven Vanackere heeft niet hij maar Karel De Gucht als minister van Buitenlandse Zaken als eerste gevraagd om de vandaag spoorloze terreurverdachte Oussama Atar vrij te laten.
  [naar artikel]
 19. Opnieuw 140 overlijdens, maar aantal opnames stabiel (04/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal opgenomen coronapatiënten blijft stabiliseren, maar het aantal sterfgevallen blijft ook stijgen. “Veel patiënten zijn pas 2 à 3 weken geleden besmet geraakt en dus zal deze situatie nog even blijven duren”, zei viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie.
  [naar artikel]
 20. Elf miljoen Belgen op corona testen? "Bijna onmogelijk", rekent u mee met viroloog Steven Van Gucht die oefening maakt? (30/03/2020 - VRT NWS)
  Op de dagelijkse persconferentie over de toestand van de coronagezondheidscrisis in ons land is nogmaals benadrukt om zorg te dragen voor de kwetsbare ouderen en hun geestelijke gezondheid. "Mensen in woonzorgcentra isoleren in hun kamer is niet nodig", zegt viroloog Steven Van Gucht. Hij maakte ook even de wiskundige berekening voor mochten we álle Belgen (meer dan 11 miljoen) testen op het virus.
  [naar artikel]
 21. Experts spreken geruchten op sociale media tegen: “Stop geen mondmaskers in diepvriezer, virus blijft zo langer zitten” (09/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er gaan geruchten rond op sociale media dat je je mondmasker of ander beschermingsmateriaal in de diepvriezer moet steken, om zo het coronavirus te doden. Viroloog Steven Van Gucht raadde donderdag tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum zeker aan om dit niet te doen. “Het virus bewaart zeer goed bij koude temperaturen en kan heel lang bewaren bij vriestemperaturen”, aldus Van Gucht.
  [naar artikel]
 22. Belgisch leger blijft actief in Mali, ondanks verslechterde veiligheid (07/06/2018 - De Standaard)
  Ons land blijft nog enige tijd militair geëngageerd in Mali en de Sahel, ondanks de recente verslechtering van de veiligheidssituatie. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laten verstaan tijdens zijn bezoek aan de Belgische militairen in Mali. De minister hoopt dat de nakende verkiezingen in het land verandering brengen.
  [naar artikel]
 23. Belgisch leger blijft actief in Mali, ondanks verslechterde veiligheid (07/06/2018 - De Standaard)
  Ons land blijft nog enige tijd militair geëngageerd in Mali en de Sahel, ondanks de recente verslechtering van de veiligheidssituatie. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laten verstaan tijdens zijn bezoek aan de Belgische militairen in Mali. De minister hoopt dat de nakende verkiezingen in het land verandering brengen.
  [naar artikel]
 24. 'Collectieve immuniteit is enige manier waarop virus zal stoppen' (17/03/2020 - De Standaard)
  Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad het principe van 'collectieve immuniteit' of 'populatie-immuniteit' uitgelegd. 'Enkel zo kan het virus uiteindelijk stoppen', zei Van Gucht. Bekijk zijn uitleg in de video hierboven.
  [naar artikel]
 25. Viroloog Steven Van Gucht: "Meer mensen testen op coronavirus wordt vooral belangrijk in tweede fase van epidemie" (23/03/2020 - VRT NWS)
  Het zou nuttig geweest zijn om van meet af aan meer mensen te testen op het coronavirus, maar we hadden niet de nodige hoeveelheid van reagentia (chemische producten) om meer testen uit te voeren. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake". Meer testen wordt belangrijker bij een tweede fase van de epidemie, om een heropflakkering te vermijden.
  [naar artikel]
 26. “De cijfers zijn bemoedigend, maar of dit de piek is weten we nu nog niet” (03/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  “We krijgen regelmatig de vraag: hoe komt het dat er ondanks maatregelen steeds nieuwe gevallen bijkomen”, aldus viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het crisiscentrum vandaag. “Maar de cijfers lijken te stabiliseren, dat is bemoedigend. Of we een plateau hebben bereikt, zullen de volgende dagen moeten uitwijzen.”
  [naar artikel]
 27. Viroloog Steven Van Gucht vraagt om niet alle rusthuisbewoners te isoleren (31/03/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 28. Viroloog Steven Van Gucht: “Sluit niet alle rusthuisbewoners op in hun kamer” (31/03/2020 - Het Nieuwsblad)

  [naar artikel]
 29. Open VLD Aalst ontgoocheld in ‘zwakke’ Jean-Jacques De Gucht (18/10/2018 - De Standaard)
  Open VLD treedt ondanks een slechte uitslag zondag, toe tot de coalitie in Aalst. Of er een schepenambt in zit voor lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht, is erg onzeker.
  [naar artikel]
 30. Open VLD Aalst ontgoocheld in ‘zwakke’ Jean-Jacques De Gucht (18/10/2018 - De Standaard)
  Open VLD treedt, ondanks een slechte uitslag zondag, toe tot de coalitie in Aalst. Of er een schepenambt in zit voor lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht, is bijzonder onzeker.
  [naar artikel]
 31. De Gucht: ‘Wallonië moet maar naar grondwettelijk hof’ (14/10/2016 - De Standaard)
  Ondanks de verwerping van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap moet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het Europees-Canadese handelsverdrag CETA ondertekenen. Dat heeft zowel oud-eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht als de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel vrijdag betoogd in het VRT-programma Terzake.
  [naar artikel]
 32. Inga Verhaert moet aan de kant blijven staan: “Ik vrees voor de afbouw van het provinciaal onderwijs (24/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Twaalf jaar lang was Inga Verhaert (sp.a) gedeputeerde voor de provincie Antwerpen. Ondanks haar bijna 14.000 voorkeurstemmen verliest de Kalmthoutse politica haar mandaat en neemt ze vanaf december plaats op de oppositiebanken. “Ik vrees nu voro de afbouw van het provinciaal onderwijs.”
  [naar artikel]
 33. Afbouw was al gestart en medewerkers waren al vertrokken, maar toch blijft asielcentrum langer open (06/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het asielopvangcentrum Westakkers zal dan toch niet sluiten. De federale regering besliste om het centrum nog minstens negen maanden open te houden. De afbouw was eigenlijk al gestart, want normaal zou het centrum eind vorige maand sluiten.
  [naar artikel]
 34. Steven Van Gucht: “Echte piek van coronavirus nog niet bereikt” (24/03/2020 - Metro)
  Viroloog Steven Van Gucht voorspelt dat we de piek van het coronavirus in ons land eind deze maand of begin april mogen verwachten. Maar ook na de piek zullen we nog een lange tijd uiterst voorzichtig moeten blijven. Het totale aantal doden door het coronavirus in België is met 34 opnieuw gestegen, tot 122 slachtoffers. Een lichtpuntje is dat er voor de tweede dag op rij minder mensen werden opgenomen in het ziekenhuis (256). Er liggen nu 1.859 patiënten in het ziekenhuis, van wie 381 op intensieve zorgen. Begin april Volgens viroloog Steven Van Gucht mogen we de piek binnenkort verwachten. “Volgens de modellen zullen we de echte piek eind deze maand, begin april zien vallen. Ik hoop vroeger natuurlijk, gezien we onze contacten drastisch verminderd hebben”, vertelde hij in VTM Nieuws. Nog maar in de helft Hij benadrukt dat we er dan nog lang niet zijn, dus zullen we ook daarna de huidige maatregelen moeten behouden. “Als we de piek bereiken, dan zitten we nog maar aan de helft. De andere helft van de gevallen moet dan nog komen. We zijn dan voor een aantal weken vertrokken, een maand, misschien iets langer. We kunnen de maatregelen pas afbouwen als de ziekte onder controle is en er nauwelijks nog gevallen zijn. We moeten dan ook nog waakzaam blijven voor het optreden van nieuwe gevallen”, klinkt het. Lees ook: BREAKING. Coronavirus eist nog eens 34 mensenlevens Het bericht Steven Van Gucht: “Echte piek van coronavirus nog niet bereikt” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Wetenschappers krijgen laatste woord bij afbouw coronamaatregelen (06/04/2020 - Express)
  Erika Vlieghe, diensthoofd Infectieziekten van het UZ Antwerpen, gaat de expertengroep leiden die de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen in... The post Wetenschappers krijgen laatste woord bij afbouw coronamaatregelen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 36. Minder nieuwe ziekenhuisopnames: “stabilisering is goed nieuws” (04/04/2020 - Metro)
  Er zijn 503 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, zo blijkt zaterdag uit een update van het crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid. Dat zijn er minder dan de voorbije drie dagen. De dodentol is met 140 toegenomen tot 1.283. Er liggen momenteel 5.678 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1.245 op de dienst intensieve zorgen. Voor 375 patiënten was er goed nieuws, want zij konden het ziekenhuis verlaten. In totaal zijn nu al 3.247 mensen ontslagen uit het ziekenhuis. Druk blijft hoog Dat het aantal nieuwe opnames per dag stabiliseert, is voor viroloog Steven Van Gucht goed nieuws. «Maar het getal blijft hoog en de druk op de ziekenhuizen blijft ook hoog», voegde hij eraan toe. Van de bedden op intensieve zorgen is nu 56 procent ingenomen. Het aantal overlijdens aan de ziekte zal volgens de viroloog wel nog een tijdje blijven stijgen, ook al hebben de maatregelen effect. «Mensen die overlijden, zijn vaak al twee weken of langer geleden besmet geraakt met het virus», legt Van Gucht uit. Het bericht Minder nieuwe ziekenhuisopnames: “stabilisering is goed nieuws” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Belgisch leger blijft nog even in Mali (07/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Ons land blijft nog enige tijd militair geëngageerd in Mali en de Sahel, ondanks de recente verslechtering van de veiligheidssituatie. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laten verstaan tijdens zijn bezoek aan de Belgische militairen in Mali. De minister hoopt dat de nakende verkiezingen in het land verandering brengen.
  [naar artikel]
 38. Belgisch leger blijft nog even in Mali (07/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ons land blijft nog enige tijd militair geëngageerd in Mali en de Sahel, ondanks de recente verslechtering van de veiligheidssituatie. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laten verstaan tijdens zijn bezoek aan de Belgische militairen in Mali. De minister hoopt dat de nakende verkiezingen in het land verandering brengen.
  [naar artikel]
 39. Vierde dode door coronavirus in België, 133 nieuwe besmettingen brengt teller op 689: “Maar dat is zeker een onderschatting” (14/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er is opnieuw iemand overleden aan het coronavirus in ons land. Dat brengt het totale aantal dodelijke slachtoffers door de epidemie op 4. Dat hebben de interfederale woordvoerders Steven Van Gucht en Emmanuel André aangekondigd op een persconferentie. Het aantal besmettingen steeg ook met 133 nieuwe gevallen, er zijn nu in totaal 689 mensen besmet. Al gaat dat volgens Van Gucht “zeker om een onderschatting”.
  [naar artikel]
 40. Crisiscentrum: “Limburg gaat de grootste broeihaard van corona blijven” (04/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft nagenoeg constant, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Nationaal Crisiscentrum. Het centrum noemt dat ‘goed nieuws’. Voor onze provincie had Steven Van Gucht minder goed nieuws: “De meeste besmettingen zullen uit Limburg blijven komen.”
  [naar artikel]
 41. Canvas dat de Ronde van Vlaanderen van Ruben Van Gucht uitzendt? Jolien D'hoore denkt er het hare van (16/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op vrijdag 31 maart, twee dagen voor de profs, zal ook VRT-sportjournalist Ruben Van Gucht de Ronde van Vlaanderen rijden. Van Gucht zal het
  [naar artikel]
 42. Advocaat Karel De Gucht: 'We vermorzelen de fiscus' (28/03/2019 - De Morgen)
  Karel De Gucht (Open Vld) en de bijzondere belastinginspectie (BBI) hebben gepraat over een minnelijke schikking in een belastingzaak die tegen de Eurocommissaris loopt. Van een deal kan echter geen sprake zijn. De fiscus en De Gucht staan met getrokken messen tegenover mekaar.
  [naar artikel]
 43. De Gucht: 'Ik zou het morgen opnieuw doen' (11/04/2019 - De Morgen)
  Er komt een intern onderzoek naar de brieven die Karel De Gucht stuurde naar de topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), Frank Philipsen. De Gucht blijkt wel degelijk een antwoord te hebben gekregen op zijn brieven, maar houdt voet bij stuk.
  [naar artikel]
 44. 205 nieuwe overlijdens in ons land, totale aantal patiënten in het ziekenhuis voor het eerst gedaald (08/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het crisiscentrum geeft elke dag de cijfers mee in verband met het nieuwe coronavirus. ‘We zijn er ons wel van bewust dat er achter deze cijfers mensen zitten’, zegt viroloog Steven Van Gucht. ‘Er is voor het eerst een daling van het aantal gehospitaliseerde patiënten.’ Hij benadrukt wel dat de situatie in de woonzorgcentra heel precair blijft.
  [naar artikel]
 45. De Gucht nog steeds betaald door Europese Commissie: 'Niets mis met overgangsvergoeding' (03/11/2016 - Knack)
  Zestien voormalige eurocommissarissen krijgen nog steeds een mooie premie, terwijl ze al twee jaar geen commissaris meer zijn en al een andere job hebben. Een van hen is Karel De Gucht. 'Dat systeem bestaat al 50 jaar', reageert De Gucht aan Knack.be.
  [naar artikel]
 46. Voor het eerst sinds uitbraak minder patiënten met corona in ziekenhuizen: “Dit wijst erop dat de dynamiek van het virus verandert” (08/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Viroloog Steven Van Gucht sprak woensdag tijdens de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum woorden van hoop. Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal besmette mensen in de ziekenhuizen in ons land gedaald, en wel met 324 personen. In totaal liggen nog 5.688 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, 1.276 daarvan liggen op intensieve zorg. “Het zou kunnen dat we de piek al gehad hebben”, zegt Van Gucht. “Het is wachten op een daling in de curve.”
  [naar artikel]
 47. Maatregelen blijven opvolgen is nog altijd de kernboodschap (03/04/2020 - Metro)
  Viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht blijft onderstrepen dat we de maatregelen van ’social distancing’ moeten blijven toepassen. Hij zei op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid dat hij dezer dagen vaak geconfronteerd wordt met de vraag hoe het komt dat er dagelijks zoveel nieuwe besmettingen bijkomen, terwijl er toch al een hele tijd maatregelen werden opgelegd. “Met de maatregelen van afstand houden hebben we de samenleving in kleine groepen ingedeeld: gezinnen, mensen in woonzorgcentra en bedrijven bijvoorbeeld. Door de ontmoetingen met anderen te beperken, voorkomen we dat het virus zich kan verspreiden. Maar binnen die groepen kunnen wel nog besmettingen worden doorgegeven, vandaar die nieuwe gevallen. Maar met de maatregelen die we hebben opgelegd, zorgen we er toch voor dat de epidemie beheersbaar blijft”, aldus Van Gucht. Bemoedigende tekenen Afgezien daarvan vindt Van Gucht dat er een paar bemoedigende tekenen zijn: zo stabiliseert het aantal ziekenhuisopnames per dag. Hij wil nochtans niet gezegd hebben dat we hiermee op de langverwachte piek zijn gekomen. “Op de piek zullen we pas zicht krijgen als hij achter de rug ligt”, zegt de viroloog. Lees ook : Wat is nog wél toegelaten tijdens dit zonnige weekend? Het bericht Maatregelen blijven opvolgen is nog altijd de kernboodschap verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Ideale Wereld concurreert met de Ronde van Ruben Van Gucht (31/03/2017 - De Standaard)
  Terwijl Canvas vandaag toont hoe Ruben Van Gucht aan een gezapig tempo de Ronde van Vlaanderen fietst, komt De Ideale Wereld met een heel ander type slow-tv. Het team van Otto-Jan Ham blijft gewoon aan tafel zitten: twaalf uur lang is te zien hoe ze een puzzel van 2.000 stukjes maken.
  [naar artikel]
 49. Het “Klappen” van Ruben Van Gucht: een vorm van taalaccomodatie (22/03/2018 - VRT NWS)
  Sporza-anker Ruben Van Gucht excuseerde zich in de jongste uitzending van Extra Time Koers. Van Gucht gebruikte het dialectwoord “klappen” in plaats van “spreken”. “Een typisch geval van taalaccomodatie”, zegt linguïste Ellen Zenner. En de schuldige was…Tom Boonen.
  [naar artikel]
 50. Voorbije 24 uur opnieuw 162 doden, maar ook 241 overlijdens in Vlaamse woonzorgcentra gerapporteerd (07/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De voorbije 24 uur stierven 162 patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er 23 minder dan gisteren, maar volgens viroloog Steven Van Gucht werden ook 241 overlijdens in Vlaamse woonzorgcentra gerapporteerd. “Dat brengt het totaal op 2035”, aldus Van Gucht die herhaalt dat er soms een vertraging op de rapportering van sterfgevallen is. De testcapaciteit in België is enorm verhoogd, klinkt het nog. Er wordt binnenkort beslist of mensen bijkomend kunnen worden getest, bovenop de personen die momenteel op het coronavirus worden gescreend.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.