Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
16:29 uur

Er zit schot in de formatie: Arizona-coalitie met Open Vld, CD&V, MR, N-VA, sp.a en CDH?

Gazet van Antwerpen

30/06/2020 - 05:07

Er zit schot in de federale formatie. Eind deze week willen partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) weten of N-VA, CDH en vooral sp.a bereid zijn in een Arizona-coalitie te stappen. De vraag is: wat doet Conner Rousseau?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Komt er schot in de Vlaamse formatie? Politicoloog Dave Sinardet legt uit (11/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Komt er morgen schot in de Vlaamse formatie? CD&V én Open Vld roepen alvast allebei hun politiek bureau bijeen. Dat sp.a en Vlaams Belang hun...
  [naar artikel]
 2. 217 skydivers in formatie: zo ziet dat eruit (18/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Begin deze maand werd het wereldrecord skydiven in formatie verbroken in Eloy (Arizona). Craig O'Brien kon filmen hoe maar liefst 217 waaghalzen...
  [naar artikel]
 3. Vandaag schot in de formatie? Niemand lijkt het te geloven (13/01/2020 - De Morgen)
  Komt er vandaag dan eindelijk schot in de formatie? Informateur Georges-Louis Bouchez (MR) laat uitschijnen dat hij samen met collega-informateur Joachim Coens (CD&V) straks een oplossing zal voorleggen aan de koning. Maar hij lijkt de enige te zijn die daarin gelooft.
  [naar artikel]
 4. Open Vld wil MR bij Brusselse formatie betrekken, PS weigert (14/06/2019 - Metro)
  Terwijl de PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort hun keuze voor Ecolo en DéFI als toekomstige coalitiepartners vandaag toelichtten, drong Brussels Open Vld-kopstuk Guy Vanhengel op Twitter aan dat de formateurs bedenktijd zouden nemen om ook de MR bij de formatie te betrekken. Maar Onkelinx wees dat meteen resoluut af. Open Vld is volgens Vanhengel bezorgd “om overhaaste zetten in de regio’s die de formatie in andere entiteiten bemoeilijken”. Vahengel herhaalde het pleidooi van zijn partij om ook aan Franstalige kant de MR bij de formatie te betrekken. Laurette Onkelinx repliceerde dat ze begrip heeft voor de vraag en deze te respecteren. Maar ze zei dat dit niet mogelijk is. “Brussel is een echt gewest. Niemand moet zeggen met wie we samen moeten gaan”, aldus de PS-politica. Daarnaast wees ze op de traditie in Brussel dat de twee taalgroepen autonoom bepalen met wie ze willen regeren. De ene taalgroep heeft niets te zeggen over de coalitie in de andere taalgroep. Bij de vorige regeringsvorming in 2014 hadden Open Vld en CD&V ook bezwaren geuit tegen de aanwezigheid van DéFI aan Franstalige kant. Dat zorgde voor enkele dagen uitstel, maar de coalitie veranderde niet. bron: Belga Het bericht Open Vld wil MR bij Brusselse formatie betrekken, PS weigert verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Komt er vandaag schot in de formatie? Informateurs met ‘oplossing’ naar de koning (13/01/2020 - De Morgen)
  Komt er vandaag dan eindelijk schot in de formatie? Informateur Georges-Louis Bouchez (MR) laat uitschijnen dat hij samen met collega-informateur Joachim Coens (CD&V) straks een oplossing zal voorleggen aan de koning. Maar hij lijkt de enige te zijn die daarin gelooft.
  [naar artikel]
 6. Jambon start morgen formatie met CD&V en Open Vld - Vlaams Belang valt uit de boot: “Vanochtend sms gekregen van De Wever” (12/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen krijgt de komende vijf jaar zo goed als zeker opnieuw een Zweedse coalitie. CD&V en Open Vld hebben de uitnodiging van informateur Bart...
  [naar artikel]
 7. LIVE. Jambon start morgen formatie met CD&V en Open Vld - Vlaams Belang valt uit de boot: “Vanochtend sms gekregen van De Wever” (12/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaanderen krijgt de komende vijf jaar zo goed als zeker opnieuw een Zweedse coalitie. CD&V en Open Vld hebben de uitnodiging van informateur Bart...
  [naar artikel]
 8. Van cadeautjes voor iedereen tot Zweeds bis: zo verliep de Vlaamse formatie tot nu toe (12/08/2019 - De Standaard)
  Op zondag 26 mei kiezen ruim vier miljoen Vlamingen een nieuw Vlaams Parlement. N-VA blijft de grootste partij, en dus neemt voorzitter Bart De Wever de rol van informateur op. 78 dagen na de verkiezingen bezorgt hij CD&V en Open VLD een startnota om een doorstart te maken van de huidige Zweedse coalitie. In de video hierboven zetten we nog eens op een rij hoe de Vlaamse formatie tot nu toe verliep.
  [naar artikel]
 9. Jan Jambon formateur van Zweedse coalitie (12/08/2019 - Metro)
  Jan Jambon wordt voorgedragen als formateur van een Zweedse coalitie. Dat bevestigt een N-VA-kopstuk voor aanvang van het partijbureau in het Vlaams Parlement. De startnota die informateur Bart De Wever deze voormiddag verspreidde, was al voorgelegd aan CD&V en Open Vld. Wellicht zal hun partijbureau in de komende uren al dan niet groen licht geven om een echte formatie op te starten. bron: Belga Het bericht Jan Jambon formateur van Zweedse coalitie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Vlaamse formatie – Partijbureaus CD&V en Open Vld verzamelen maandag, sp.a niet (09/08/2019 - Metro)
  De partijbureaus van CD&V en Open Vld blazen maandag verzamelen. Sp.a heeft niets gepland. Ook N-VA heeft geen partijbureau op de agenda staan. Dat de partijbureaus van CD&V en Open Vld maandag vergaderen, lijkt erop te wijzen dat informateur Bart De Wever kiest voor een Zweedse coalitie. Sp.a houdt geen vergadering. Voorzitter John Crombez kreeg op 31 juli wel een fiat van de raad van voorzitters en secretarissen om over de inhoud te gaan onderhandelen, maar de socialisten hebben sinds vorige week niet meer samengezeten met de informateur. bron: Belga Het bericht Vlaamse formatie – Partijbureaus CD&V en Open Vld verzamelen maandag, sp.a niet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. De groene droom van een Jamaica-coalitie (04/04/2019 - De Tijd)
  19:30 Als Groen en Ecolo de grootste politieke formatie van het land worden, willen ze een Jamaicaanse coalitie - met de liberalen en de christendemocraten - op de been brengen.
  [naar artikel]
 12. Van Quickenborne (Open VLD) pleit voor Bourgondische coalitie: ‘Beste van rechts en links gecombineerd’ (01/08/2019 - De Standaard)
  De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil op Vlaams niveau het liefst een Bourgondische coalitie zien ontstaan. Een coalitie dus tussen zijn partij, N-VA en SP.A, zo zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. ‘Die coalitie bestaat al sinds 2013 in Kortrijk en werkt erg goed’.
  [naar artikel]
 13. De Wever laat link met federale formatie los (12/08/2019 - Metro)
  Vlaams informateur Bart De Wever heeft de link met de federale formatie losgelaten. Dat heeft hij vandaag gezegd tijdens het partijbureau van N-VA, volgens aanwezigen. Er is volgens hem sinds de verkiezingen geen relevant gesprek geweest op het federale niveau. N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt momenteel de partijtop en de parlementsleden toe in het Vlaams Parlement. Hij zei hen dat een coalitie met CD&V en Open Vld de enige realistische keuze is, omdat een meerderheid met CD&V en sp.a te weinig zetels had. Het Vlaams Belang is volgens de voorzitter geen bestuurspartij gebleken. In 2024 wil de voorzitter met het goed bestuur van Vlaanderen als belangrijkste troef naar de kiezer trekken. De startnota wordt nadrukkelijk gepresenteerd als een basis voor de formatie. Binnen de partij wordt aangegeven dat de tekst niet te nemen of te laten is voor CD&V en Open Vld. bron: Belga Het bericht De Wever laat link met federale formatie los verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Vincent Van Quickenborne (Open VLD): "Bourgondische coalitie is beste van rechts en links gecombineerd" (01/08/2019 - VRT NWS)
  De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is voorstander van een Bourgondische coalitie op Vlaams niveau. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1. Zo'n coalitie is er één tussen Open VLD, N-VA en SP.A. "Die coalitie bestaat al in Kortrijk sinds 2013, ze werkt goed en biedt opportuniteiten", aldus Van Quickenborne.
  [naar artikel]
 15. De Wever wacht nog met Vlaamse formatie (01/07/2019 - De Tijd)
  13:06 Vlaams formateur Bart De Wever zegt in een mededeling dat het 'verstandig' is nog geen formele Vlaamse formatie op te starten, zolang er federaal geen schot in de zaak komt.
  [naar artikel]
 16. Zelfs Open Vld is niet meer zeker: nog altijd niet duidelijk welke coalitie N-VA wil in Vlaanderen (05/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De grote doorbraak in de Vlaamse formatie laat nog even op zich wachten. Sterker zelfs: er doen geruchten de ronde dat Open Vld toch ook niet helemaal zeker is van regeringsdeelname. “Al moet je dat wellicht met een korrel zout nemen”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). “Federaal hangen N-VA en Open Vld wél aan elkaar vast.”
  [naar artikel]
 17. Pro-Europese coalitie rond Macron daagt EVP uit (02/10/2018 - De Tijd)
  12:29 Een coalitie van liberalen, Macrons En Marche en een waaier aan centrumpartijen pleit voor een Europees reveil. Ze daagt de grootste formatie, de centrumrechtse EVP, uit.
  [naar artikel]
 18. N-VA saboteert coalitie tussen CD&V en Open Vld (10/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De geplande coalitie tussen CD&V en Open Vld in Kasterlee lijkt plots weer onhaalbaar. N-VA, de kartelpartner van Open Vld, weigert genoeg handtekeningen te leveren om Rita Thijs (Open Vld) aan een schepenpost te helpen. “Het is samen uit, samen thuis”, zegt Jeroen Van de Water (N-VA).
  [naar artikel]
 19. Leysen ziet geen plaats voor liberale premier in paarsgroene coalitie (05/12/2019 - Knack)
  Als het van Kamerlid Christian Leysen (Open Vld) afhangt, komt er beter geen liberale premier aan het hoofd van een eventuele paarsgroene coalitie. Hij vindt ook de tijd niet rijp om over te gaan naar een snelle paarsgroene formatie en pleit ervoor eerst N-VA-voorzitter Bart De Wever het veld in te sturen. Met dat laatste is Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) het eens.
  [naar artikel]
 20. Leysen ziet geen plaats voor liberale premier in paarsgroene coalitie (05/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Als het van Kamerlid Christian Leysen (Open Vld) afhangt, komt er beter geen liberale premier aan het hoofd van een eventuele paarsgroene coalitie. Hij vindt ook de tijd niet rijp om over te gaan naar een snelle paarsgroene formatie en pleit ervoor eerst N-VA-voorzitter Bart De Wever het veld in te sturen. Met dat laatste is Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) het eens.
  [naar artikel]
 21. Live - Informateur Magnette kiest andere methode voor formatie: eerst inhoud, dan coalitie (07/11/2019 - De Morgen)
  Informateur Paul Magnette (PS) geeft om 11 uur een update over de federale formatie. U kunt de persconferentie hieronder live volgen.
  [naar artikel]
 22. De valkuilen van de Bourgondische coalitie: wat leert het experiment in Antwerpen voor regering met N-VA-Open VLD-SP.A? (04/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Antwerpen doet het nu al met een Bourgondische coalitie, en ook op Vlaams niveau krijgen we mogelijk een samenwerking tussen N-VA, Open VLD en de SP.A. Maar het experiment in Antwerpen toont ook de risico’s van zo’n coalitie.
  [naar artikel]
 23. De Wever laat link met federale formatie los, Di Rupo: "Zweedse coalitie federaal niet depanneren” (12/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams informateur Bart De Wever heeft de link met de federale formatie losgelaten. Dat heeft hij vandaag gezegd tijdens het partijbureau van N-VA,...
  [naar artikel]
 24. Informateur Magnette kiest andere methode voor formatie: eerst inhoud, dan coalitie (07/11/2019 - De Morgen)
  Informateur Paul Magnette (PS) wil eerst focussen op inhoud, en later pas op de formatie. Dat heeft hij zonet gezegd op een persconferentie. De komende dagen gaat hij aan de tafel met N-VA, de liberalen, socialisten, groenen, christendemocraten en Défi.
  [naar artikel]
 25. De Wever laat Vlaamse coalitie sudderen (03/08/2019 - De Tijd)
  01:10 Vlaams formateur Bart De Wever puzzelt nog aan zijn nieuwe coalitie. De grootste vraag lijkt of een coalitie met Open VLD en de sp.a met een krappe meerderheid stabiel genoeg is.
  [naar artikel]
 26. SP.A in een coalitie met Open VLD en N-VA? John Crombez gelooft er niets van (03/04/2019 - De Standaard)
  Jonh Crombez, voorzitter van SP.A, zegt dat de afstand tussen zijn partij en Open VLD en N-VA zeer groot is. Een coalitie van de drie zoals in Antwerpen, acht hij erg onwaarschijnlijk.
  [naar artikel]
 27. CD&V en Open Vld klinken zich aan elkaar voor nieuwe coalitie in Gent (15/10/2018 - De Morgen)
  In Gent willen CD&V en Open Vld samen een coalitie op de been brengen. Dat melden lijsttrekkers Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke in een gezamenlijk persbericht. 
  [naar artikel]
 28. Wie ging Dewael (Open VLD) en Laruelle (MR) allemaal voor? Een overzicht van de formatie (20/02/2020 - VRT NWS)
  De afgelopen weken het (vele) nieuws over de federale regeringsonderhandelingen gemist? Bekijk hier een overzicht van alle ontwikkelingen in de formatie.
  [naar artikel]
 29. Hasselt: Vandeput wordt burgemeester, coalitie bestaat uit N-VA, RoodGroen+ en Open Vld (14/10/2018 - Metro)
  Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt. N-VA heeft als grootste partij een coalitie gevormd met RoodGroen+ en Open Vld. Het beloofde moeilijke onderhandelingen te worden in Hasselt, maar Steven Vandeput (N-VA) komt met een verrassende coalitie. Hoewel Open Vld strikt gezien niet noodzakelijk is, worden de liberalen toch in de nieuwe bestuursploeg opgenomen. Huidig burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) wordt zo buitenspel gezet. bron: Belga Het bericht Hasselt: Vandeput wordt burgemeester, coalitie bestaat uit N-VA, RoodGroen+ en Open Vld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Waarom nog altijd geen witte rook voor Vlaamse formatie? Demir: “Interne verdeeldheid bij CD&V, sp.a en Open Vld” (06/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Dat de witte rook in de Vlaamse formatie lang op zich laat wachten heeft vooral te maken met interne verdeeldheid bij CD&V, sp.a en Open Vld. Dat...
  [naar artikel]
 31. Federale formatie – Open Vld verlaat rondetafel (28/07/2019 - Metro)
  Gwendolyn Rutten en Alexander De Croo van Open Vld hebben zondagavond om 20.45 uur de rondetafel van de federale informateurs verlaten. De andere partijen zijn nog in het Egmontpaleis. De federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders houden zondagavond een rondetafelgesprek. Lang Vlaamse kant nemen na het vertrek van Open Vld nog N-VA, CD&V sp.a en Groen deel. Aan Franstalige kant zijn dat MR en PS. bron: Belga Het bericht Federale formatie – Open Vld verlaat rondetafel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Cruciale fase breekt aan voor Vlaamse formatie: welke coalitie geniet de voorkeur van De Wever? (02/08/2019 - De Morgen)
  Vlaams Belang blijft aandringen op een Vlaamse regeringsdeelname. Formateur Bart De Wever (N-VA) moet nu beslissen: welke partijen nodigt hij formeel uit om over een nieuwe coalitie te onderhandelen?
  [naar artikel]
 33. PS en sp.a willen Open Vld federaal dumpen (11/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselPS en sp.a willen niet eindigen in een coalitie met de partijen uit de Zweedse regering-Michel. Toetreden tot een zogenoemde paarsgele coalitie is voor de socialisten alleen mogelijk als Open Vld eerst geloosd wordt.
  [naar artikel]
 34. Gentse formatie: eerste verkennend gesprek, De Clercq en Watteeuw doen na het weekend voort (19/10/2018 - Knack)
  In Gent is het 'eerste gezamenlijk verkennend gesprek' afgelopen tussen de vier partijen die onderhandelen over een coalitie, zo meldt Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq.
  [naar artikel]
 35. Federale formatie: PS nog steeds niet op koers voor coalitie met N-VA (30/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  De PS ligt nog steeds niet op koers voor een coalitie met N-VA waar de groenen geen deel van zouden uitmaken. Dat werd donderdag vernomen uit goede socialistische bron.
  [naar artikel]
 36. Federale formatie: PS nog steeds niet op koers voor coalitie met N-VA (29/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  De PS ligt nog steeds niet op koers voor een coalitie met N-VA waar de groenen geen deel van zouden uitmaken. Dat werd donderdag vernomen uit goede socialistische bron.
  [naar artikel]
 37. Waarom N-VA in een coronacoalitie wil stappen (15/03/2020 - Knack)
  Het is geen toeval dat Bart De Wever (N-VA) openlijk een tijdelijke coronacoalitie bepleitte. Of is het de Arizona-coalitie?
  [naar artikel]
 38. Jean-Marie Dedecker wil coalitie tégen Open VLD in Middelkerke (03/10/2018 - VRT NWS)
  Als het van Jean-Marie Dedecker afhangt, komt er na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober geen coalitie met Open VLD meer in Middelkerke. Dat zei hij in een gesprek met de huidige Open VLD-burgemeester Janna Rommel-Opstaele bij Radio 2 West-Vlaanderen.
  [naar artikel]
 39. Philippe De Backer (Open VLD): "Blijkt dat coalitie verder kan, dus moeten we dat ook doen" (14/10/2018 - VRT NWS)
  Als het van Philippe De Backer afhangt, wordt de Zweedse coalitie van zijn partij, N-VA en CD&V voortgezet. We hebben goed bestuurd en het blijkt dat deze coalitie verder kan, aldus de Antwerpse lijsttrekker van Open VLD. Gewoon doen?
  [naar artikel]
 40. Eerste coalitie-akkoord van Limburg ondertekend: Marino Keulen (Open Vld) gaat verder met sp.a-groen (14/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Lanaken is het coalitie-akkoord net ondertekend. Open Vld zet de coalitie verder met sp.a-groen. Zij hebben samen 17 op 29 zetels. Het is het eerste ondertekende coalitie-akkoord in Limburg. Marino Keulen blijft dus burgemeester.
  [naar artikel]
 41. Federale formatie: Stuurt koning Dewael (Open VLD) en Laruelle (MR) het veld in? (19/02/2020 - Knack)
  Koning Filip zet woensdag zijn consultaties met de verschillende partijvoorzitters verder. Volg hier al het nieuws over de federale formatie.
  [naar artikel]
 42. N-VA wil in Leuven met CD&V en Open VLD coalitie vormen (08/10/2018 - Knack)
  N-VA wil in Leuven, indien dit wiskundig mogelijk is, na 14 oktober een centrumrechtse coalitie vormen met CD&V en Open VLD. Dat heeft lijsttrekker Lorin Parys maandagavond in Terzake gezegd tijdens een debat met Louis Tobback.
  [naar artikel]
 43. Aarschot heeft een coalitie (maar er is nog een maar) (13/11/2018 - De Standaard)
  Er is een akkoord in Aarschot voor een coalitie van Open VLD, SP.A en N-VA, met Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten als burgemeester.
  [naar artikel]
 44. Aarschot heeft een coalitie (maar er is nog een maar) (13/11/2018 - De Standaard)
  Er is een akkoord in Aarschot voor een coalitie van Open VLD, SP.A en N-VA, met Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten als burgemeester.
  [naar artikel]
 45. Lokeren: CD&V krijgt extra schepen in coalitie met Open VLD (24/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  In Lokeren krijgt CD&V een extra schepenmandaat in de nieuwe coalitie met Open Vld. Beide partijen gaan voor een nieuw stadsbestuur onder burgemeester Filip Anthuenis. Open Vld, afgetekend de grootste partij in Lokeren, heeft wel lichtjes verloren en CD&V won op haar beurt twee procent van de stemmen. Dat uit zich in een nieuw machtsevenwicht met vier Open Vld-schepenen en drie CD&V-schepenen.
  [naar artikel]
 46. Herbekijk: N-VA geeft persconferentie over Vlaamse formatie (12/08/2019 - VRT NWS)
  De N-VA heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over de doorbraak in de Vlaamse formatie. De partij start onderhandelingen op met CD&V en Open VLD. Kopstuk Jan Jambon neemt als formateur de leiding over de gesprekken.
  [naar artikel]
 47. Federale formatie: koning stuurt Patrick Dewael (Open VLD) Sabine Laruelle (MR) het veld in (19/02/2020 - Knack)
  Koning Filip zet woensdag zijn consultaties met de verschillende partijvoorzitters verder. Volg hier al het nieuws over de federale formatie.
  [naar artikel]
 48. Federale formatie: koning stuurt Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) het veld in (19/02/2020 - Knack)
  Koning Filip zet woensdag zijn consultaties met de verschillende partijvoorzitters verder. Volg hier al het nieuws over de federale formatie.
  [naar artikel]
 49. Partijbesturen Groen, SP.A en Open VLD geven groen licht voor Gentse coalitie (01/12/2018 - Knack)
  De onderhandelaars zijn het in Gent over een nota die moet leiden tot een bestuursakkoord. Gent krijgt zo een coalitie met Groen-SP.A, Open VLD en CD&V.
  [naar artikel]
 50. Cruciale uren voor de Vlaamse formatie: welke coalitie zullen we krijgen? (02/08/2019 - VRT NWS)
  De komenden uren of dagen mogen we mogelijks een doorbraak verwachten in de vorming van de volgende Vlaamse regering. Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) sprak de afgelopen dagen met CD&V, SP.A en Open VLD en gisteravond was er ook nog een gesprek met Vlaams Belang.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.