Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 July 2020
12:49 uur

Ondergrondse kabels veroorzaken hoogspanning in woonstraten: “Is onze gezondheid dan niet van belang?”

Het Nieuwsblad

30/06/2020 - 05:54

De beheerder van het hoogspanningsnet Elia wil op een traject tussen Herentals en Geel-Punt een ondergrondse hoogspanningskabel aanleggen. Dat die ook in woonstraten komt te liggen, verhit de gemoederen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Infrabel verbolgen: “Koperen kabels die overheid verkoopt zijn gestolen langs spoor en dus van ons” (19/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  De FOD Financiën doet via haar Finshop een opvallende openbare verkoop van ongeveer anderhalve ton koperen kabels. Maar spoorwegbeheerder Infrabel pikt dat niet. “Die kabels zijn gestolen langs spoorwegen. Dat zijn onze kabels”, klinkt het. De juridische dienst probeert nu de kabels of de opbrengst van de verkoop te recupereren.
  [naar artikel]
 2. Voor 10.000 euro kabels gestolen (23/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bij een zelfstandige elektricien in Beringen zijn maandagavond voor 10.000 euro kabels gestolen. De daders drongen binnen in zijn werkplaats achter het huis in de Beverlosesteenweg. De dieven maakten een selectie van de kabels. “Ze sorteerden de kabels die nog goed waren uit de hoop”, zegt de zaakvoerder. “Bij renovaties halen we de oude kabels uit de muur en vervangen die door nieuwe. Vorige maand werd er ingebroken in een bestelwagen. Toen waren er naast kabels ook werktuigen weg. Dat was een verlies van 20.000 euro. En nu ben ik opnieuw het slachtoffer.”
  [naar artikel]
 3. Zonhoven verlaagt snelheid in woonstraten naar 50 km/u (27/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  De gemeente Zonhoven zal de snelheid in zogenaamde woonstraten verlagen naar 50 km/u. Dat besliste de gemeenteraad maandagavond.
  [naar artikel]
 4. Bekijk hier hoe onveilig verkeer en luchtverontreiniging jouw gemeente maken (17/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vlaanderen en verkeer, het is niet altijd het gelukkigste aller huwelijken. Dagelijks staan er kilometers file, door de snelwegen rond onze grootste steden is de luchtkwaliteit er soms abominabel en ook de geluidshinder die ze veroorzaken kan een impact hebben op onze gezondheid. Daarom bracht het agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid in kaart hoe elke gemeente in Vlaanderen op dat vlak scoort ten opzichte van gelijkaardige gemeenten. En die resultaten zijn soms heel verrassend.
  [naar artikel]
 5. Neen, we weten nog niet genoeg over onze gezondheid (03/11/2017 - De Standaard)
  Volgend jaar trekt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid weer naar duizenden Belgen om ze te ondervragen over hun gezondheid en leefgewoontes. Weten we dan echt nog niet genoeg over onze gezondheid?
  [naar artikel]
 6. Wat is stikstofdioxide en wat doet het met onze gezondheid? (11/09/2017 - VRT NWS)
  Greenpeace wil de Vlaamse regering voor de rechter dagen omdat ze te weinig doet in de strijd tegen luchtvervuiling. Ze onderschat de impact ervan op onze gezondheid, is de kritiek. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is het daar niet mee eens. Over welke luchtvervuiling gaat het hier eigenlijk? En wat zijn die effecten op onze gezondheid?
  [naar artikel]
 7. Uitbreiding ondergronds net industrieterrein (11/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Volgende week starten er op het industrieterrein uitbreidingswerken aan het ondergrondse net van Infrax, Telenet en Proximus. De werken bestaan uit de aanleg van kabels, glasvezelkabels en wachtbuizen.
  [naar artikel]
 8. Over het belang van kritische voedingsjournalistiek: 'Het is je recht om te weten wat je eet' (21/03/2017 - Knack)
  Er zijn twee grote problemen met onze voeding vandaag. Een: we begrijpen er vaak geen jota van. Twee: voor de mensen die dat wél doen, is jouw gezondheid vaak niet hun belangrijkste zorg. Over het belang van voedingsjournalistiek dus.
  [naar artikel]
 9. Kabels gestolen (06/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Dieven stalen een hoeveelheid kabels van een werf in de Zutendalerweg in Bilzen. De vaststellingen dateren van maandagochtend. (ppn)
  [naar artikel]
 10. Brandweer heeft probleem met elektrische en hybride wagens (15/05/2017 - De Standaard)
  Brandweermannen ondervinden problemen met het bevrijden van gewonden in hybride en elektrische wagens. 'De accu's van dergelijke wagens staan onder hoogspanning en dat is levensgevaarlijk voor brandweermannen die in contact komen met de kabels', aldus brandweerofficier Dimitry Opdenacker. De opleiding die brandweermannen krijgen, volstaat bovendien niet.
  [naar artikel]
 11. “Online aangeboden peptiden kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken” (20/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Illegale injecteerbare preparaten die peptiden bevatten en die verkocht worden via het internet, kunnen een ernstig risico voor de gezondheid vormen. Dat zegt het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano. “Dergelijke illegale preparaten zijn populair om snel een fysiek ideaal te bereiken of om sociale vaardigheden te versterken, maar ze kunnen ernstige acute of chronische gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker, hersenvliesontsteking, longontsteking en amputaties”, waarschuwt Sciensano.
  [naar artikel]
 12. Immense hoogspanningskabel onder zee verbindt België met het Verenigd Koninkrijk (05/12/2018 - VRT NWS)
  In Brugge is de eerste hoogspanningsverbinding tussen ons land en het Verenigd Koninkrijk plechtig ingehuldigd. Het gaat om twee kabels van elk 140 kilometer lang, waarvan het grootste deel onder de zeebodem ligt. De kabels kunnen tot 1.000 megawat transporteren, de capaciteit van een grote kernreactor. In Brugge worden de kabels aangesloten op ons elektricteitsnet.
  [naar artikel]
 13. Australische kabelmaatschappij heeft het aan de stok met kaketoes (06/11/2017 - Metro)
  De Australische kabelmaatschappij National Broadband Netwerk (NBN) zit met de handen in het haar. Ze moeten een fortuin spenderen aan het repareren van doorgeknaagde kabels. Kaketoes zijn de grote boosdoener. De grote geelkuifkaketoe is een soort papegaai die normaal gezien alleen maar fruit, noten, bladeren en boomschors eet. Nu heeft het beestje zijn menu uitgebreid naar de netwerkkabels. Meer dan 50.000 euro kosten Dat is best problematisch, want de kaketoes knagen met hun scherpe snavel de kabels kapot. Dit veroorzaakt meer dan eens verbindingsproblemen, waardoor de kabels vervangen moeten worden. Dat grapje heeft NBN in totaal al ruim 80.000 Australische dollar (zo’n 53.000 euro) gekost. “Jammer genoeg hebben ze een voorliefde ontwikkeld voor onze kabels”, klaagt Chedryian Bresland, een medewerker van de maatschappij. “Zeker als ze in een zwerm vliegen, zijn ze niet tegen te houden.” Het bedrijf verwacht dat de schade nog verder zal oplopen.
  [naar artikel]
 14. Kabels van werf gestolen (05/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Dieven stalen op een werf in de Spilstraat in Neeroeteren twee kabels. De melding dateert van maandag. (ppn)
  [naar artikel]
 15. Koperen kabels gestolen (27/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Onbekenden konden op Stadsbeemd in Halen een hoeveelheid koperen kabels stelen. Dat werd vrijdag om 8.20 uur vastgesteld.
  [naar artikel]
 16. Kabels gestolen op bouwwerf in Peer (06/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op een bouwwerf in de Collegelaan is maandag rond 11 uur een diefstal vastgesteld. De dieven namen een honderdtal meter kabels mee.
  [naar artikel]
 17. Kabeldiefstallen veroorzaken 70 minuten treinvertraging per dag (03/09/2018 - De Morgen)
  De diefstal van koperen kabels langs de spoorwegen veroorzaakt 70 minuten treinvertraging per dag. Dat blijkt uit cijfers van spoorwegbeheerder Infrabel die Le Soir kon inkijken. De spoorwegpolitie zegt de problematiek als prioriteit nummer één te behandelen.
  [naar artikel]
 18. Kabels gestolen (21/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bij het verdeelcentrum van Aldi in de Boterbosstraat in Viversel zijn kabels gestolen van de zonnepanelen op het dak.
  [naar artikel]
 19. Balenciaga stuurt modellen met USB-kabels in hun haar de catwalk op (03/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Duurzaam en chique? Misschien. Demna Gvasalia heeft een goede oplossing gevonden voor zij die heel wat kapotte USB-kabels thuis hebben liggen:...
  [naar artikel]
 20. Verzet tegen hoogspanning neemt toe: ook Roeselare geeft negatief advies (25/06/2019 - De Standaard)
  Roeselare is geen voorstander van de nieuwe bovengrondse hoogspanningsleidingen in het kader van het Ventilus-project. Dat staat in een formeel advies dat het schepencollege heeft geformuleerd aan het Vlaams gewest. De stad zou liever ondergrondse lijnen zien.
  [naar artikel]
 21. Werken aan hoogspanningslijn: nieuwe kabels over Albertkanaal (15/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Er wordt gewerkt aan de hoogspanningslijn in de buurt van Sportpaleis in Merksem. Het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal is er gestremd, want de nieuwe kabels worden over het kanaal getrokken. De werken passen in de verbredingswerken van het Albertkanaal. Een pyloon staat te dicht bij het water. Vandaag nog worden de nieuwe kabels getrokken.
  [naar artikel]
 22. Diefstallen (24/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op het industrieterrein Centrum Zuid hebben dieven ingebroken in een werfkeet. Ze stalen er kabels en een pneumatische kabelschaar. Op hetzelfde terrein is ook een werkhuis opengebroken. Daar konden de daders een dompelpomp en elektrische kabels buitmaken.
  [naar artikel]
 23. Marters bijten kabels in auto’s stuk (10/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Mechelse deelgemeente Muizen krijgt de laatste weken af te rekenen met vervelende steenmarters. De kleine roofdieren hebben het gemunt op de kabels van auto’s.
  [naar artikel]
 24. Toxicoloog Jan Tytgat: "Schoonmaakproducten met enzymen zijn beter voor gezondheid" (26/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Schoonmaakproducten zijn erg schadelijk voor de gezondheid. De chemicaliën kunnen longproblemen, kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken. De...
  [naar artikel]
 25. Dieven aan de haal met kabels op spoorlijn Puurs-Antwerpen (03/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Dieven hebben in de nacht van donderdag op vrijdag koperen kabels gestolen op de spoorlijn Puurs-Antwerpen. Dat gebeurde in Boom. “Daardoor zijn er tijdens de ochtendspits verscheidene treinen afgeschaft. Onze technici hebben het probleem wel kunnen oplossen tegen half acht, zodat het treinverkeer terug op gang kon komen”, zegt Frédéric Petit van Infrabel.
  [naar artikel]
 26. Ongezonde stress en overbelasting veroorzaken cvs (04/04/2019 - De Morgen)
  Gezondheid l Chronische vermoeidheid kun je overwinnen
  [naar artikel]
 27. Vlaming koestert gezondheid boven alles (25/09/2017 - De Standaard)
  Wat zijn onze belangrijke zingevers? Gezondheid, antwoorden de meeste Vlamingen, meer nog dan liefde en veel meer dan God. Dat blijkt uit een bevraging naar onze ‘levensvragen’.
  [naar artikel]
 28. Vlaams Belang steekt migratiepact-pluim op eigen hoed (08/12/2018 - Knack)
  Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ruikt zijn kans nu de regering wankelt over het VN-migratiepact. 'De waarheid heeft haar rechten: alleen onze partij heeft ervoor gezorgd dat het Marrakesh-pact niet geruisloos wordt goedgekeurd. Onze kiezers weten nu dat een stem voor Vlaams Belang niet weggegooid is.'
  [naar artikel]
 29. Dit hebben we in 2019 geleerd over onze gezondheid (31/12/2019 - Knack)
  Nooit eerder had de Vlaming zoveel overgewicht en viel het werken hem zo zwaar als het voorbije jaar. Gelukkig was er in 2019 ook heel wat goed nieuws over onze gezondheid te melden.
  [naar artikel]
 30. Hoe fastfood eten ook je mentale gezondheid schaadt (05/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  En puntzak frietjes hier, een pizza daar. Het is snel gebeurd. We weten allemaal dat dit onze fysieke gezondheid niet bepaald ten goede komt, maar...
  [naar artikel]
 31. Opnieuw kabels gestolen op werf in Bilzen (28/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op een werf in de Hoefaertweg in Eigenbilzen zijn kabels gestolen. De feiten werden woensdag ontdekt.
  [naar artikel]
 32. Koperen kabels gestolen (29/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bij een bedrijf op het industrieterrein Kanaal-Noord zijn koperen kabels gestolen. De diefstal werd maandagnamiddag vastgesteld.
  [naar artikel]
 33. Kabels gestolen op Truiense werf (16/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op een werf op het Begijnhof zijn kabels gestolen. De feiten werden zaterdagvoormiddag bij de politie gemeld. (mm)
  [naar artikel]
 34. Kabels gestolen op werf in Heukelom (04/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op een bouwwerf in Heukelom-Dorp zijn kabels gestolen. De feiten werden maandagochtend ontdekt. (mm)
  [naar artikel]
 35. Kabels gestolen bij bedrijf in Zutendaal (08/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bij een bedrijf in de Kruisbosstraat zijn enkele kabels gestolen. De diefstal werd dinsdag opgemerkt.
  [naar artikel]
 36. Pogingen diefstal (21/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op de werf van een huis in de Viséweg in Tongeren zijn donderdagmorgen dieven geweest. Ze hadden de kabels van een kraan genomen. Mogelijk werden ze gestoord want de kabels werden opgerold teruggevonden bij de voordeur. In de Blaarstraat hebben dieven proberen inbreken. Er was schade aan de voordeur, maar ze geraakten niet binnen.
  [naar artikel]
 37. Vlaams Belang steekt migratiepact-pluim op eigen hoed: “Vlaming is massa-immigratie kotsbeu” (08/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ruikt zijn kans nu de regering wankelt over het VN-migratiepact. “De waarheid heeft haar rechten: alleen onze partij heeft ervoor gezorgd dat het Marrakech-pact niet geruisloos wordt goedgekeurd. Onze kiezers weten nu dat een stem voor Vlaams Belang niet weggegooid is.”
  [naar artikel]
 38. MR: “Probleem is niet N-VA, maar Theo Francken” (26/11/2018 - De Morgen)
  Dat Theo Francken (N-VA) in volle crisis bloemetjes werpt naar Vlaams Belang, zet het debat over het VN-migratiepact verder onder hoogspanning. De MR is het spitsroeden lopen beu.
  [naar artikel]
 39. Dieven stelen kilometer aan koperen kabels langs treinspoor (14/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een koperdiefstal in de gemeente Trois-Ponts in Luik is afgelopen nacht ongeveer een kilometer aan koperen kabels gestolen. Dat zegt Arnaud...
  [naar artikel]
 40. Kabels gestolen op werf Soerenbosweg (25/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Onbekenden stalen een hoeveelheid kabels op een werf op de Soerenbosweg. Het feit gebeurde dinsdag. De politie ging ter plaatse en patrouilleerde in de omgeving, maar trof niemand aan.
  [naar artikel]
 41. Van Grieken: “Migratiepact niet geruisloos goedgekeurd dankzij Vlaams Belang” (09/12/2018 - De Morgen)
  Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken klopt zichzelf op de borst over de regeringscrisis. "De waarheid heeft haar rechten: alleen onze partij heeft ervoor gezorgd dat het Marrakech-pact niet geruisloos goedgekeurd werd. Onze kiezers weten nu dat Vlaams Belang stemmen helpt.”
  [naar artikel]
 42. Bizar ongeval in Italië: vliegtuig blijft hangen in kabels skilift (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In het Italiaanse skigebied Alpe Teglio - Prato Valentino is een vliegtuig verstrikt geraakt in de kabels van een skilift. Zowel de piloot als zijn...
  [naar artikel]
 43. Bizar ongeval in Italië: vliegtuig blijft hangen in kabels van skilift (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In het Italiaanse skigebied Alpe Teglio - Prato Valentino is een vliegtuig verstrikt geraakt in de kabels van een skilift. Zowel de piloot als zijn...
  [naar artikel]
 44. Onze gezondheid wordt big business voor de technologiesector (28/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Onze gezondheid wordt steeds meer big business. Merken als Fitbit en Polar - fabrikanten van hartslagmeters, activity trackers en sporthorloges -...
  [naar artikel]
 45. Jezelf anders voordoen dan je bent op je werk beïnvloedt je mentale gezondheid (22/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  We spenderen heel wat uren van onze dag op het werk. Hoe we ons daar voelen heeft dan ook een grote invloed op onze mentale gezondheid en ons...
  [naar artikel]
 46. Hoogspanning in drie matchen op zondag (18/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Op zondag hing er hoogspanning in de lucht. De vier ploegen die donderdag in de Europa League speelden, moesten nu al terug aan de bak. Genk en
  [naar artikel]
 47. Diefstal koperen kabels terug van weggeweest (14/08/2018 - De Standaard)
  Bij een koperdiefstal in de gemeente Trois-Ponts in Luik is in de nacht van maandag op dinsdag ongeveer een kilometer aan koperen kabels gestolen bij spoornetbeheerder Infrabel. Het lijkt erop dat dieven weer interesse hebben in koper als buit.
  [naar artikel]
 48. Diefstal koperen kabels terug van weggeweest (14/08/2018 - De Standaard)
  Bij een koperdiefstal in de gemeente Trois-Ponts in Luik is in de nacht van maandag op dinsdag ongeveer een kilometer aan koperen kabels gestolen bij spoornetbeheerder Infrabel. Het lijkt erop dat dieven weer interesse hebben in koper als buit.
  [naar artikel]
 49. "Ondergrondse parkings staan binnen 20 jaar leeg" (01/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Moet het Esplanadeplein in Aalst bij de heraanleg voorzien worden van een ondergrondse parking of niet? "Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck stelde
  [naar artikel]
 50. [VIDEO] - Een ondergrondse parking aanleggen zonder hinder? Het kan (28/09/2016 - De Redactie)
  Bouwbedrijf Denys heeft een graafrobot ontwikkeld die ondergrondse werken kan uitvoeren zonder bovengrondse hinder. Een metrotunnel of een ondergrondse parking bouwen onder een druk plein kan op die manier zonder dat het hele plein moet worden opengebroken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.