Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

11 July 2020
12:23 uur

Itinera pleit voor ‘Feest van de verantwoording’

De Standaard

30/06/2020 - 06:05

In Nederland moet de regering zich elk jaar verantwoorden. Een goed idee voor ons land, vindt Itinera.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Oprichter denktank Itinera wordt decaan aan universiteit in Sydney (06/09/2018 - De Morgen)
  Professor Marc De Vos, oprichter van denktank Itinera, wordt in oktober decaan aan de rechtenfaculteit van de Macquarie University in Sydney. Dat zegt Itinera vandaag.
  [naar artikel]
 2. Na de comités P en I pleit de SP.A nu voor een ‘Comité J’ (31/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht pleit voor de oprichting van een Vast Comité J dat - naar analogie van de Comités P en I - instaat voor de controle op het gerecht en verantwoording aflegt aan het parlement. De Hoge Raad voor Justitie verliest de externe controlebevoegdheid beter, zodat die zich uitsluitend kan toeleggen op het selecteren en benoemen van magistraten, vindt Lambrecht.
  [naar artikel]
 3. Stichter denktank Itinera trekt naar Australië (06/09/2018 - De Tijd)
  01:06 Marc De Vos, professor arbeidsrecht en de stichter van de denktank Itinera, wordt decaan van de rechtenfaculteit van een Australische universiteit.
  [naar artikel]
 4. 'Stroomfactuur te hoog door subsidies' (05/04/2019 - De Morgen)
  De elektriciteitsfactuur zal in de toekomst blijven stijgen, als gevolg van de vele subsidies. Denktank Itinera pleit voor een transparantere factuur, waarbij alleen de werkelijke kosten in rekening worden gebracht.
  [naar artikel]
 5. Stichter denktank Itinera wordt decaan aan universiteit in Sydney (06/09/2018 - Metro)
  Professor Marc De Vos, oprichter van denktank Itinera, wordt in oktober decaan aan de rechtenfaculteit van de Macquarie University in Sydney. Dat zegt Itinera donderdagochtend. “Dit is een positieve keuze voor een nieuwe uitdaging die mij toelaat verantwoordelijkheid voor leiderschap en management te dragen binnen een grote en multinationale kennisorganisatie”, zegt De Vos in het persbericht. In De Tijd voegt De Vos daar donderdag aan toe dat er in Angelsaksische landen een andere managementcultuur heerst. “Bij ons is de decaan vooral een primus inter pares met weinig autonomie. In de Australische universiteiten is dat anders. En terwijl bij ons soms een kerktorenmentaliteit bestaat, wordt het hoger onderwijs in Australië echt als een economische pijler gezien. Het trekt volop buitenlandse studenten aan en rekruteert ook voor zijn personeelsbestand actiever in het buitenland.” De Vos zal verbonden blijven aan Itinera en zijn lopende onderzoeksprojecten afwerken. “Itinera staat mij nauw aan het hart en ik zal nog deelnemen aan het publieke debat in België. Ik zal blijven bijdragen aan het kwaliteitswerk waarmee Itinera de Belgische democratie verrijkt.” Wie De Vos zal vervangen als directeur van Itinera staat niet vermeld in het persbericht. In 2014 zette hij wel al een stap opzij als algemeen directeur van Itinera. Hij werd opgevolgd door professor mediarecht Leo Neels, die hem in het persbericht namens het Itinera-team en de raad van bestuur feliciteert met zijn carrièrewending. De Vos doceerde arbeidsrecht aan de UGent en de Vrije Universiteit Brussel. Volgens De Tijd is hij ook al tien jaar actief als gastdocent in Sydney. Bron: Belga   Het bericht Stichter denktank Itinera wordt decaan aan universiteit in Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Stichter denktank Itinera wordt decaan aan universiteit in Sydney (06/09/2018 - Metro)
  Professor Marc De Vos, oprichter van denktank Itinera, wordt in oktober decaan aan de rechtenfaculteit van de Macquarie University in Sydney. Dat zegt Itinera donderdagochtend. “Dit is een positieve keuze voor een nieuwe uitdaging die mij toelaat verantwoordelijkheid voor leiderschap en management te dragen binnen een grote en multinationale kennisorganisatie”, zegt De Vos in het persbericht. In De Tijd voegt De Vos daar donderdag aan toe dat er in Angelsaksische landen een andere managementcultuur heerst. “Bij ons is de decaan vooral een primus inter pares met weinig autonomie. In de Australische universiteiten is dat anders. En terwijl bij ons soms een kerktorenmentaliteit bestaat, wordt het hoger onderwijs in Australië echt als een economische pijler gezien. Het trekt volop buitenlandse studenten aan en rekruteert ook voor zijn personeelsbestand actiever in het buitenland.” De Vos zal verbonden blijven aan Itinera en zijn lopende onderzoeksprojecten afwerken. “Itinera staat mij nauw aan het hart en ik zal nog deelnemen aan het publieke debat in België. Ik zal blijven bijdragen aan het kwaliteitswerk waarmee Itinera de Belgische democratie verrijkt.” Wie De Vos zal vervangen als directeur van Itinera staat niet vermeld in het persbericht. In 2014 zette hij wel al een stap opzij als algemeen directeur van Itinera. Hij werd opgevolgd door professor mediarecht Leo Neels, die hem in het persbericht namens het Itinera-team en de raad van bestuur feliciteert met zijn carrièrewending. De Vos doceerde arbeidsrecht aan de UGent en de Vrije Universiteit Brussel. Volgens De Tijd is hij ook al tien jaar actief als gastdocent in Sydney. bron: Belga   Het bericht Stichter denktank Itinera wordt decaan aan universiteit in Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Ivan Van de Cloot en Leo Neels (Itinera): ‘Corona is een kans om België te resetten’ (21/03/2020 - De Morgen)
  Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij ­denktank Itinera, waarschuwde al heel vroeg voor het nieuwe coronavirus. Sommigen vonden hem een alarmist. Nu adviseert hij samen met zijn CEO Leo Neels de ­overheid. ‘Parlementariërs, zit niet te niksen!’
  [naar artikel]
 8. Itinera: "Vluchtelingen aan het werk krijgen, zal moeilijker zijn dan gedacht" (03/11/2016 - De Redactie)
  Denktank Itinera roept op om dringend werk te maken van de integratie van vluchtelingen in de arbeidsmarkt. "We belanden stilaan in een noodsituatie."
  [naar artikel]
 9. Belgische professor wordt decaan aan universiteit in Sydney (06/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Professor Marc De Vos, oprichter van denktank Itinera, wordt in oktober decaan aan de rechtenfaculteit van de Macquarie University in Sydney. Dat zegt Itinera donderdagochtend.
  [naar artikel]
 10. Itinera: 'Massaproductie moet opnieuw naar Vlaanderen komen' (10/04/2019 - De Morgen)
  Kan Vlaanderen klimaat en economie verzoenen? Die vraag stelde Greenpeace in het Vlaams parlement, en het riep op de EU-klimaatdoelstelling bij te stellen naar 30 procent minder CO2-uitstoot tegen 2020. Een haalbare kaart, zegt milieueconooom Johan Albrecht (UGent/Itinera), als we onder meer inzetten op groene innovatie én de productie ervan.
  [naar artikel]
 11. Oprichter denktank Itinera wordt decaan aan universiteit in Sydney (06/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Professor Marc De Vos, oprichter van denktank Itinera, wordt in oktober decaan aan de rechtenfaculteit van de Macquarie University in Sydney. Dat...
  [naar artikel]
 12. Ivan Van de Cloot (Itinera): 'Economen onderschatten impact coronavirus' (02/03/2020 - Knack)
  'Economen of strategen die de impact van het coronavirus op de economie wegwuiven, zijn niet goed geïnformeerd of hebben oogkleppen op', vindt hoofdeconoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera. Van de Cloot gelooft niet in een snel herstel van de wereldeconomie.
  [naar artikel]
 13. Google ter verantwoording in Amerikaans Congres: hoog tijd, maar weinig onthullend (12/12/2018 - Knack)
  De hoorzitting van Google's CEO Sundar Pichai in het Amerikaanse Congres was weliswaar weinig onthullend, maar moet gezien worden als sluitstuk van een jaar waarin Big Tech (eindelijk) ter verantwoording werd geroepen.
  [naar artikel]
 14. De Bilter viert feest voor 50-jarig jubileum (12/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vorige zaterdag was het groot feest in de gemeentelijke sporthal. Basisschool De Bilter vierde zijn 50ste verjaardag met een schoolfeest dat volledig in het teken stond van feest.
  [naar artikel]
 15. Terminale vrouw geeft feest van twee dagen... en sterft op het einde (12/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Begin juli stuurde Betsy Davis (41) haar vrienden en familie een uitnodiging voor een feest. En niet zomaar een feest: het gebeuren zou twee
  [naar artikel]
 16. Itinera (12/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 17. Een feest in begrafenisstemming (05/04/2019 - De Morgen)
  ‘Het is een openingsavond, het is feest’, begint Peter Malfliet, gastspreker op de eerste samenkomst van de diakens, priesters, seminaristen en pastorale werkers in het Grootseminarie, langs de Potterierei in Brugge. Een feest was het echter allerminst, getuige de ernstige gezichten van de toeschouwers.
  [naar artikel]
 18. Reacties academici op rondvraag Itinera (12/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Einde ramadan, drie dagen feest (14/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vanavond eindigt de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Morgenochtend begint Eid al-Fitr, een drie dagen durend feest dat letterlijk ‘het feest...
  [naar artikel]
 20. “Zijn jullie niet beschaamd?”: Tom Lenaerts roept kibbelende politici ter verantwoording (06/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Van Gils & gasten volgende Tom Lenaerts het gesprek tussen N-VA’er Peter De Roover en Kristof Calvo (Groen), met stijgende verbazing. De beschuldigingen tussen beide politici gingen over en weer, maar op het einde kon Lenaerts zich niet meer bedwingen. Hij riep de kibbelende politici ter verantwoording en kon daarmee op heel wat bijval van het publiek rekenen.
  [naar artikel]
 21. “Zijn jullie niet beschaamd?”: Tom Lenaerts roept kibbelende politici ter verantwoording (06/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In Van Gils & gasten volgende Tom Lenaerts het gesprek tussen N-VA’er Peter De Roover en Kristof Calvo (Groen), met stijgende verbazing. De beschuldigingen tussen beide politici gingen over en weer, maar op het einde kon Lenaerts zich niet meer bedwingen. Hij riep de kibbelende politici ter verantwoording en kon daarmee op heel wat bijval van het publiek rekenen.
  [naar artikel]
 22. Michel Maus: ‘Politiek moet bedrijven ter verantwoording roepen’ (07/11/2017 - De Standaard)
  Fiscaal expert Michel Maus vindt dat de bedrijven uit de Paradise Papers ter verantwoording geroepen moeten worden. De politiek staat volgens hem op de rem om strenger te reageren, uit vrees om de bedrijven kwijt te spelen. 'Maar je kan ook ethisch-moreel optreden. In Groot-Brittannië zijn Apple en Starbucks op het matje geroepen in het parlement. Met resultaat. Ik zie dat hier niet gebeuren', zegt hij.
  [naar artikel]
 23. Maasmeander viert feest (02/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Maandag 1 oktober was er een groot feest in Woonzorgcampus Maasmeander. Deze dag is niet alleen de internationale dag van de ouderen, maar er was nog een reden om te feesten. In Lummen is immers het 100ste SLG woonzorgcentrum opengegaan. Daarom werd er in verschillende WZC een feest georganiseerd.
  [naar artikel]
 24. Feest van burgemeester Moyaers (27/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Iedereen is vanavond in gemeenschapscentrum De Markthallen (Markt 2) in Herk-de-Stad welkom voor ‘De Burger feest’. Dat is het feest van de burgemeester van Herk-de-Stad.
  [naar artikel]
 25. Ivan Van de Cloot, denktank Itinera 'Menu aanbieden aan politiek' (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. Vlaanderen Feest (08/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Neem met je buurtfeest of vereniging deel aan Vlaanderen Feest en ontvang een feestcheque. Vlaanderen Feest! 2017 begint met een openingsweekend op 30 juni. Daarna kan je activiteiten organiseren tot en met de Vlaamse feestdag van 11 juli. Buurtfeesten of activiteiten van verenigingen komen in aanmerking voor een feestcheque tot 170 euro.
  [naar artikel]
 27. Einde ramadan nadert, moslims kijken uit naar drie dagen feest (14/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vanavond eindigt de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Morgenochtend begint Eid al-Fitr, een drie dagen durend feest dat letterlijk ‘het feest...
  [naar artikel]
 28. Samana Grote-Spouwen viert feest (09/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de mooi versierde ruimte van Blondeswinning verzamelden 60 leden van Samana Grote-Spouwen voor een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het jaarlijks feest van Samana. E.H. Pastoor was eveneens op de uitnodiging ingegaan om deel te nemen aan het feest., wat zeer geapprecieerd werd.
  [naar artikel]
 29. Premier Leterme haalt op Twitter uit naar Itinera-econoom Van de Cloot (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 30. Michel Maus over Paradise Papers: 'Politiek moet bedrijven ter verantwoording roepen' (07/11/2017 - Knack)
  Fiscaal expert Michel Maus vindt dat de bedrijven uit de Paradise Papers ter verantwoording geroepen moeten worden. De politiek staat volgens hem op de rem om strenger te reageren, uit vrees om de bedrijven kwijt te spelen. 'Maar je kan ook ethisch-moreel optreden. In Groot-Brittannië zijn Apple en Starbucks op het matje geroepen in het parlement. Met resultaat. Ik zie dat hier niet gebeuren', zegt hij.
  [naar artikel]
 31. Jan & Alleman, feest van Brasschaats burgemeester Jan Jambon, slaat jaartje over (20/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Er komt voorlopig geen zevende editie van het feest van Brasschaats burgemeester Jan Jambon (N-VA), ook wel “Jan & Alleman” genoemd. Het feest had normaal gezien nu zondag plaatsgevonden. Er wordt voor volgend jaar aan een nieuw concept gewerkt.
  [naar artikel]
 32. Haal de luchtverkeersleiders uit hun zetel (06/04/2019 - De Morgen)
  Marc De Vos doceert aan de UGent en is directeur van denktank Itinera.
  [naar artikel]
 33. Michel Maus over Paradise Papers: "Bedrijven ter verantwoording roepen" (07/11/2017 - VRT NWS)
  Fiscaal expert Michel Maus vindt dat de bedrijven uit de Paradise Papers ter verantwoording geroepen moeten worden. De politiek staat volgens hem op de rem om strenger te reageren, uit vrees om de bedrijven kwijt te spelen. "Maar je kan ook ethisch-moreel optreden. In Groot-Brittannië zijn Apple en Starbucks op het matje geroepen in het parlement. Met resultaat. Ik zie dat hier niet gebeuren", zegt hij.
  [naar artikel]
 34. Opgetogen (10/04/2019 - De Morgen)
  Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera Institute en professor aan de Antwerp Management School.
  [naar artikel]
 35. Dia de los muertos: in dit Mexicaanse restaurant in Gent is het feest (31/10/2018 - VRT NWS)
  Overal ter wereld worden dezer dagen de doden herdacht.  In Mexico noemen ze het Dia de los muertos, de dag van de doden. En dat is een erg uitbundige herdenking, met een kleurrijk feest. Mexicanen in België knopen aan met de traditie in hun vaderland. In een Mexicaans restaurant in Gent waren de voorbereidingen voor het feest vanmiddag volop aan de gang.
  [naar artikel]
 36. Weg met het moederschapsverlof (en het vaderschapsverlof) (21/11/2018 - De Morgen)
  Simon Ghiotto is verbonden aan denktank Itinera Institute en auteur van Staat van het gezin.
  [naar artikel]
 37. Sociale verkiezingen maken van democratie een oligopolie (11/04/2019 - De Morgen)
  Marc De Vos doceert aan de UGent en is directeur van denktank Itinera.
  [naar artikel]
 38. 'Vlaanderen zal niet verarmen' (29/03/2019 - De Morgen)
  Econoom Ivan Van de Cloot van het Itinera-instituut is gematigd positief over de financieringswet.
  [naar artikel]
 39. Vijftien jaar feest in Riethoekstraat (10/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  De bewoners van de Riethoekstraat, een deel van het Stokkemer gehucht Molenveld, houdt de jaarlijkse samenkomst naar aanleiding van ‘Vlaanderen Feest’ heel levendig. Voor de vijftiende maal organiseerden de bewoners van een dertigtal woningen, een (h)echt buurtfeest. Met 64 verzamelden ze rond de tafels in de feesttent, waar de vlag ‘Vlaanderen Feest’ een ereplaats toegewezen kreeg.
  [naar artikel]
 40. Geen boekhouders voor Brussel (07/04/2019 - De Morgen)
  lIvan Van de Cloot is hoofdeconoom van Itinera Institute, een onafhankelijke denktank voor duurzame economische groei en sociale bescherming.
  [naar artikel]
 41. Itinera: Situatie vluchteling op arbeidsmarkt bijzonder problematisch (03/11/2016 - Express)
  Er moeten in België meer inspanningen worden gedaan om vluchtelingen toegang te bieden tot de arbeidsmarkt. Anders dreigt het land opnieuw met belangrijke problemen op het gebied van integratie te zullen worden geconfronteerd. Dat is de conclusie van een rapport van de denktank Itinera over één jaar Belgisch asielbeleid. Opgemerkt wordt dat in België vorig jaar 57.000 vluchtelingen werden geteld. Daarvan bleek uiteindelijk amper 3,5 procent een baan te kunnen vinden. Die cijfers geven volgens Itinera aan dat België met een dreigende noodtoestand wordt geconfronteerd. Tijdelijke noodmaatregelen zijn volgens de denktank dan ook noodzakelijk. “Het is duidelijk dat er met de integratie van de vluchtelingen op de arbeidsmarkt heel wat misloopt,” benadrukt Itinera. “De arbeidsmarktsituatie van de ingestroomde vluchtelingen is dermate somber dat er over een noodtoestand kan worden gesproken.” “Het opleidingsniveau van de vluchtelingen blijkt bijzonder laag, maar ook moet worden opgemerkt dat het Belgische asielbeleid een snelle integratie in de arbeidsmarkt tegengaat.” Diploma Onder meer wordt vastgesteld dat de Belgische autoriteiten bijzonder weinig informatie hebben over de vluchtelingen die worden opgevangen. Daardoor heeft men onder meer onvoldoende inzicht over het opleidingsniveau van de nieuwkomers. Itinera merkt daarbij op dat het opleidingsniveau van de vluchtelingen veel lager ligt dan algemeen wordt verondersteld. “Driekwart van de vluchtelingen heeft geen hogere opleiding genoten en bijna een vijfde is analfabeet,” wordt er aangevoerd.” “Er werden slechts 3.794 hooggeschoolde vluchtelingen geteld, maar in die groep heeft slechts 24 procent een verzoekschrift ingediend om zijn diploma te laten erkennen. Daardoor heeft slechts een beperkt deel van de vluchtelingen een baan kunnen vinden.” Er wordt nog aan toegevoegd dat de tewerkstelling ook geen enkele garantie op een vaste baan biedt. Maar ook wordt benadrukt dat allerlei voorwaarden – arbeidskaart, inburgering, taalopleiding en diplomaherkenning – de toegang tot de arbeidsmarkt afremmen in plaats van versnellen. The post Itinera: Situatie vluchteling op arbeidsmarkt bijzonder problematisch appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 42. Buren feest Alfonds Jeurissenstraat : een sfeerverslag (10/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Afgelopen zaterdag was er voor de derde keer editie het straat feest op de Alfons Jeurissenstraat.
  [naar artikel]
 43. Feest in de Geleplasstraat (24/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  In de Geleplasstraat is het steeds feest. Zaterdag had men reeds voor de 12de keer een zomerbarbeque.
  [naar artikel]
 44. 'Feest op het Plein' afgeblazen wegens gebrek aan interesse (04/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Romeo’s spelen nu zaterdag niet op Feest op het Plein op het Marktplein in Diepenbeek. Het hele evenement, met ook nog Lindsay en Lisa Del Bo, werd gisteren afgelast. “Er zijn amper 250 tickets verkocht”, zegt organisator Peter Troonbeeckx. “We mikten op 2.000”. Naast Feest op het Plein is er ook nog drie dagen lang een groot petanquetornooi. Dat vindt wel nog plaats.
  [naar artikel]
 45. Obama: ‘We blijven BP ter verantwoording roepen’ (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 46. De omhelzing voor het gordijn, de chantage erachter (10/04/2019 - De Morgen)
  Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom bij Itinera Institute, executive professor aan de Antwerp Management School en auteur van het boek Roekeloos, over banken en politiek
  [naar artikel]
 47. IN BEELD. Feest barst los op Tomorrowland, in sprookjesachtig decor (20/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Tomorrowland in Boom opende vandaag voor het eerst de deuren. Het feest barstte uiteraard meteen los.
  [naar artikel]
 48. 10...9...8...7... Oudejaarsavond overleven doe je zo (31/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het kan het grootste feest van het jaar zijn, een nacht die je niet snel vergeet waarbij je feest tot in de vroege uurtjes. Of het kan een grote...
  [naar artikel]
 49. VIDEO. Dubbel feest voor ster uit 'The Sky is the Limit' (13/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Groot feest vandaag bij De Nil Vleeswaren in Hamme. Marie-Anne De Nil, de zaakvoerster die ook bekend is van het tv-programma The Sky Is The Limit, is er 65 geworden.
  [naar artikel]
 50. 'Hou op met de Trumpfobie' (11/02/2017 - Knack)
  Het is veel gemakkelijker een buitenlandse vijand te maken dan de eigen straat schoon te vegen. Dat zegt Marc De Vos, directeur van denktank Itinera.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.