Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 July 2020
08:25 uur

De belangrijke reden waarom koning Filip wel spijt betuigt, maar geen excuses aanbiedt

Het Nieuwsblad

30/06/2020 - 06:16

Het lijkt slechts een nuance, maar tussen spijt en excuses zit wel degelijk een belangrijk onderscheid. “Een spijtbetuiging is een mildere uiting van excuses”, zegt moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UA en UGent). “Je kan zeggen dat je iets spijtig vindt zonder dat je daar zelf bij betrokken bent of zonder dat je je betrokken voelt. Een voorbeeld: ‘Ik vind het spijtig wat de kruisvaarders ooit hebben aangericht in Jeruzalem.’ Je excuseren doe je enkel voor iets waarbij je persoonlijk betrokken bent.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waarom koning Filip niet anders kon dan Vlaams Belang uit te nodigen (29/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip heeft het Vlaams Belang – in de persoon van voorzitter Tom Van Grieken – op audiëntie ontvangen op het koninklijk paleis. Het is voor het eerst in het 41 jarig bestaan van de partij dat het op de koffie mag bij de koning. “Een belangrijke evolutie bij het Paleis, maar een nog grotere evolutie bij Vlaams Belang dat de uitnodiging aanvaardt.”
  [naar artikel]
 2. Koningshuis ontkent excuses van koning Filip aan judoka Van Tichelt (31/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip heeft zich niet geëxcuseerd bij Dirk Van Tichelt. De judoka vond het jammer dat hij na zijn bronzen medaille in Rio geen telefoontje
  [naar artikel]
 3. Waarom Philippe Geubels wel bij koning Filip op de koffie mag en andere komieken niet (15/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het meest verrassende filmpje van de dag op sociale media? Koning Filip die komiek Philippe Geubels op audiëntie ontvangt en samen met hem grapjes maakt. Neen, dit is geen pr-stunt om de houterige vorst hip te maken, klinkt het op het paleis. Maar in het rijtje van eerdere stunts – denk Tomorrowland, kitesurfen en taekwondo – past dit in de profilering van het ‘merk koning Filip’.
  [naar artikel]
 4. Waarom we koning Filip nooit in de cockpit van een passagiersvliegtuig zullen zien (maar wel in een helikopter) (17/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Verbazing alom in Nederland. Koning Willem-Alexander bestuurt geregeld een lijnvliegtuig. Vrijwel niemand herkent in de piloot de koning, schrijven Nederlands media vandaag. Ook onze koning Filip is een getraind piloot, dat is algemeen bekend. Maar een lijnvliegtuig besturen, dat doet hij niet.
  [naar artikel]
 5. Dom, dommer, domst: profvoetballer betuigt al huilend spijt na dronken rit in golfkarretje (27/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Nieuw-Zeelandse international Tim Payne heeft donderdag zijn excuses aangeboden nadat hij door de politie dronken vanachter het stuur van een...
  [naar artikel]
 6. Waarom bezoeken koning Filip en koningin Mathilde de Verenigde Naties in New York? 6 vragen en antwoorden (23/04/2018 - VRT NWS)
  Koning Filip en koningin Mathilde zijn vanochtend vertrokken naar New York voor een driedaags bezoek aan de Verenigde Naties. Reden? De twee plaatsen in de VN-Veiligheidsraad die beschikbaar zijn in 2019 en 2020. Twee plaatsen, dus, maar wel drie kandidaten: Duitsland, Israël en... België. Wat is het belang van zo'n zitje? Hoeveel kans maakt ons land? En wat kunnen de koning en koningin betekenen? VRT NWS-journalist Jan Balliauw legt uit wat het belang is van de campagne.
  [naar artikel]
 7. Koning Filip of Dirk Van Tichelt: wie spreekt de waarheid? (31/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Heeft koning Filip nu wel of niet zijn excuses aangeboden aan Dirk Van Tichelt? De judoka beweert bij hoog en laag van wel. Het Paleis spreekt dat tegen.
  [naar artikel]
 8. Koning Filip of Dirk Van Tichelt: wie spreekt de waarheid? (31/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Heeft koning Filip nu wel of niet zijn excuses aangeboden aan Dirk Van Tichelt? De judoka beweert bij hoog en laag van wel. Het Paleis spreekt dat tegen.
  [naar artikel]
 9. Waarom we koning Filip plots op een surfplank en op Tomorrowland zien (23/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip (57) bezoekt Tomorrowland, toont in een video zijn talent als kitesurfer, en praat openhartig over de leerproblemen in zijn studententijd. Of hoe Filip meer een “mensenkoning” wil worden en daarbij vooral de jeugd hoopt te verleiden.
  [naar artikel]
 10. Koning betuigt steun met bezoek aan politie Spa (26/08/2018 - De Standaard)
  Koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn zondag rond 15.15 uur aangekomen aan het politiecommissariaat van Spa. Het bezoek komt er nadat in de nacht van zaterdag op zondag een lokale politieagent is doodgeschoten tijdens een interventie.
  [naar artikel]
 11. Koning betuigt steun met bezoek aan politie Spa (27/08/2018 - De Standaard)
  Koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn zondag rond 15.15 uur aangekomen aan het politiecommissariaat van Spa. Het bezoek komt er nadat in de nacht van zaterdag op zondag een lokale politieagent is doodgeschoten tijdens een interventie.
  [naar artikel]
 12. Bokskampioen betuigt spijt nadat hij uitlegde hoe vrouwen “die hun man in isolatie lastig vallen” te slaan (29/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse profbokser Billy Joe Saunders heeft haastig excuses aangeboden voor een video waarin hij oproept korte metten te maken met vrouwen die...
  [naar artikel]
 13. Live - Koning Filip houdt belangrijke toespraak (30/01/2020 - De Morgen)
  Het was een moeilijke week voor koning Filip. Zijn nieuwjaarstoespraak voor de ‘gestelde lichamen’, de zogenaamde gezagsdragers van het land, kan dan ook belangrijk worden. Wat gaat Filip zeggen over de federale formatie? En vermeldt hij Delphine Boël? Volg de toespraak hier live.
  [naar artikel]
 14. Filip en Mathilde naar verjaardag prins Charles (12/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip en koningin Mathilde zijn woensdag in Buckingham Palace voor de receptie en het feestelijke diner dat koningin Elizabeth aanbiedt ter...
  [naar artikel]
 15. Koning Filip wil snel een regering, maar wat zegt hij écht? Politicoloog Carl Devos (UGent) legt uit (25/12/2019 - De Morgen)
  De kerstboodschap van koning Filip was kort, voorzichtig en omzeilde elk mijnenveld. ‘Als de op een na langste regeringsvorming in de Belgische geschiedenis aan de gang is, dan wil je als staatshoofd uiteraard geen aanstoot geven. Koning Filip snakt naar federale stabiliteit’, zegt politicoloog Carl Devos.
  [naar artikel]
 16. De Wever wil dat koning excuses voor Congo aanbiedt (18/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselN-VA-voorzitter Bart De Wever is voorstander van een historisch pardon voor de Belgische misdaden in Congo. Hij kijkt daarvoor naar de koning.
  [naar artikel]
 17. Koning Filip verleende afgelopen jaar zeven keer gratie (23/12/2019 - Metro)
  Koning Filip heeft dit jaar zeven keer gratie verleend, zo blijkt vandaag uit navraag bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat zijn er minder dan in 2018, toen er 13 gratieverleningen waren. De koning scheldt opgelegde straffen kwijt op voordracht van de minister van Justitie. Volgens de woordvoerster van minister Geens gebeurde dat in 2019 drie keer in Nederlandstalige, en vier keer in Franstalige dossiers. Over de reden van individuele gratieverleningen wordt geen informatie verstrekt. Maar veelal scheldt de koning verkeersmisdrijven kwijt waarbij er geen sprake is van dronkenschap, vluchtmisdrijf of slachtoffers. In 2017 en 2016 werd telkens 6 keer gratie verleend. bron: Belga Het bericht Koning Filip verleende afgelopen jaar zeven keer gratie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Waarom koning Filip en zijn gezin naar Armenië op vakantie gaan (24/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Ze gaan doorgaans op reis naar populaire vakantiebestemmingen als Frankrijk of Zwitserland. Maar koning Filip en zijn gezin hebben nu ook Armenië ontdekt: een van de armste landen van de Kaukasus. Over de reis zijn maar weinig details bekend. Maar hun verblijf is alvast groot nieuws in de nationale kranten. En ook het tv-journaal heeft er al aandacht aan besteed. Maar waarom trekken ze naar daar?
  [naar artikel]
 19. Koning Filip houdt belangrijke toespraak: ‘Zijn nieuwe zus zal hij niet verwelkomen’ (30/01/2020 - De Morgen)
  Na een rotweek voor het Paleis mag Koning Filip vandaag zijn nieuwjaarstoespraak geven voor de ‘gestelde lichamen’. Over zijn halfzus Delphine zal hij zedig zwijgen, maar als staatshoofd kan hij niet anders dan te communiceren over de vastgelopen formatie. Maar gaat dat ook impact hebben?
  [naar artikel]
 20. Groene kersttoespraak ten spijt: kosten van vliegreizen koning Filip liepen vorig jaar op naar recordhoogte (27/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  De kersttoespraak van koning Filip was vorig jaar niet zo veilig en algemeen als dat doorgaans het geval is. De vorst benoemde onder meer de behoefte aan een ambitieuzer klimaatbeleid. Maar wat dat betreft blijkt de koning zelf nog niet zijn beste beentje voor te zetten: de kosten van de vliegreizen van het staatshoofd liepen op tot recordhoogte. Het merendeel van de buitenlandse verplaatsingen was bovendien privé.
  [naar artikel]
 21. ‘Milieurebellen’ sluiten blokkeren van belangrijke wegen niet uit: “Zaterdag vragen we koning Filip dat hij de klimaatnoodtoestand uitroept” (10/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische tak van de milieuprotestbeweging Extinction Rebellion sluit op termijn het blokkeren van belangrijke wegen in ons land niet uit. Zaterdag wil de beweging koning Filip alvast zover krijgen dat hij de “klimaatnoodtoestand” uitroept.
  [naar artikel]
 22. Een blik achter de paleismuren tijdens de formatie: “Spiekbriefjes? Neen, die heeft koning Filip niet nodig” (10/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het begint altijd hetzelfde: met een beleefde handdruk en een korte glimlach richting de fotografen die voor het paleis staan te wachten. Maar wat gebeurt er ín het paleis, wanneer koning Filip de partijvoorzitters een voor een ontvangt? Spreken ze onder vier ogen, of zit de kamer vol adviseurs? Neemt de koning notities? En waarom staat dat belletje op tafel?
  [naar artikel]
 23. "Waarom mag massamoordenaar Kagame op bezoek bij koning Filip?" (04/06/2018 - VRT NWS)
  De Rwandese president Paul Kagame is in ons land om de Europese Ontwikkelingsdagen bij te wonen. De in Rwanda geboren advocate Laure Uwase en VRT-journalist Peter Verlinden hebben het er moeilijk mee dat Kagame door premier Michel en koning Filip wordt ontvangen. In "De afspraak" leggen ze uit waarom.
  [naar artikel]
 24. Koning bespaart niet op vliegreizen (27/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zijn groene kerstboodschap ten spijt, heeft koning Filip een behoorlijk grote ecologische voetafdruk. De vliegreizen van het staatshoofd hebben...
  [naar artikel]
 25. Philippe op de koffie bij Filip (16/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het meest verrassende filmpje van de dag op sociale media? Koning Filip die komiek Philippe Geubels op audiëntie ontvangt en samen met hem grapjes maakt. Neen, dit is geen pr-stunt om de houterige vorst hip te maken, klinkt het op het paleis. Maar in het rijtje van eerdere stunts –?denk Tomorrowland, kitesurfen en taekwondo?– past dit in de profilering van het ‘merk koning Filip’.
  [naar artikel]
 26. Koning Willem-Alexander pakte Nederland in met zijn openhartig interview. Waarom doet onze koning dat niet? (28/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  “Koning Filip, het wordt eindelijk tijd dat u ook een tv-interview geeft.” Die oproep komt van professor emeritus en koningshuiskenner Mark Van den Wijngaert. Hij vindt dat de bevolking recht heeft op meer dan alleen “brave plaatjes” en ook moet horen wie de koning echt is. Het Paleis heeft vooralsnog geen plannen, maar het succesvolle vraaggesprek met koning Willem-Alexander in Nederland kan inspiratie bieden.
  [naar artikel]
 27. De koning heeft humor? Geen verrassing voor wie hem kent (15/04/2019 - VRT NWS)
  Op de Facebook-pagina's van de Belgische monarchie en tv-zender Eén prijkt een filmpje waarin Koning Filip en komiek Philippe Geubels samen gezellig een taartje eten. De twee naamgenoten verjaren namelijk op dezelfde dag. Wat opvalt: we zien een ongewoon ontspannen koning Filip, die een paar keer grappig uit de hoek komt. Met milde, haast Britse humor, ook ten koste van zichzelf. Daar komen verraste reacties op. Maar wie Koning Filip beter kent, kijkt daar niet echt van op.
  [naar artikel]
 28. Lintje van de koning, maar niemand wil zeggen waarom (11/04/2019 - De Morgen)
  George Forrest wordt Grootofficier in de Kroonorde. Ngo's en enkele Kamerleden begrijpen niet waarom koning Filip de omstreden Belgisch-Congolese zakenman een ereteken schenkt. 'We tasten in het duister welke verdiensten Forrest heeft voor ons land.'
  [naar artikel]
 29. Koning Filip onthult zijn nieuwe passie: het zit in de familie (16/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Delphine Boël, dochter Elisabeth en overgrootmoeder ­koningin Elisabeth gingen hem vooraf. En nu komt koning Filip voor het eerst naar buiten met zijn onbekende hobby: hij schildert. Hij werkt een portret van koning Boudewijn af dat deze zomer wordt tentoongesteld in het paleis. “Onze koning is geen nieuwe ­Tuymans, maar hij heeft zeker talent.”
  [naar artikel]
 30. LIVE. Nieuwjaarstoespraak Koning Filip (31/01/2017 - De Standaard)
  Elk jaar ontvangt koning Filip in het Koninklijk Paleis heel wat politici, bedrijfsleiders en andere hooggeplaatsten. Op dit moment geeft koning Filip zijn nieuwjaarstoespraak aan de zogenaamde 'gestelde lichamen'.
  [naar artikel]
 31. Koning Filip leest voor: "Er waren eens een man en een vrouw die alles hadden..." (20/11/2017 - VRT NWS)
  De koning die in de klas komt voorlezen, het is een bijzonder moment in de basisschool van Kampenhout. Gewoonlijk is het koningin Mathilde die de "Voorleesweek" op gang trekt, maar dit jaar zet de campagne de voorleespapa's centraal. "Vandaag ben ik geen koning Filip, maar gewoon een vader," stak onze vorst van wal.  
  [naar artikel]
 32. Koning Filip en koningin Mathilde charmeren tijdens coronacrisis, maar waar zijn prins Laurent en koning Albert? (01/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Van zelfgebakken wafels voor bewoners van een woonzorgcentrum tot een Skype-sessie met medewerkers van een ziekenhuis in Woluwe: koning Filip (59),...
  [naar artikel]
 33. Troonswisseling met dichtgeknepen billen (10/04/2019 - De Morgen)
  Geen buitenlandse gasten, geen provinciale volksfeesten. Het excuus dat het geen tijden zijn voor uitbundig feestgedruis verklaart maar ten dele waarom de troonsbestijging van koning Filip dit weekend zo minnetjes gevierd wordt.
  [naar artikel]
 34. Vlaams Belang krijgt (nog) geen uitnodiging van koning Filip (27/05/2019 - De Morgen)
  Vlaams Belang heeft nog geen uitnodiging gekregen van koning Filip om te praten over de federale regeringsvorming. ‘We willen wel, maar hij blijkbaar niet’, klinkt het op het partijhoofdkwartier.
  [naar artikel]
 35. Hij komt nooit in beeld, maar deze man moet koning Filip door het mijnenveld van de regeringsvorming loodsen (31/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hij is de voorbije dagen nooit in beeld gekomen, toen koning Filip de ene partijvoorzitter na de andere de hand schudde aan het koninklijk paleis. Maar achter de schermen was hij wel dé man. Kabinetschef Vincent Houssiau (56) moet de koning de komende weken en maanden door het mijnenveld van de regeringsvorming loodsen. Vijf redenen waarom hij daarvoor de geknipte figuur is.
  [naar artikel]
 36. Vlaams Belang krijgt (nog) geen uitnodiging van koning Filip (27/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams Belang heeft nog geen uitnodiging gekregen van koning Filip om te praten over de federale regeringsvorming. “We willen wel, maar hij...
  [naar artikel]
 37. Koning Filip stelt verjaardagsfeest uit voor gerespecteerde Deense koningin Margrethe: “Aftreden? Ik rol liever dood van de troon” (04/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip viert zijn zestigste verjaardag in Kopenhagen en heeft daar een goede reden voor: de tachtig lentes van zijn Deense ambtgenoot...
  [naar artikel]
 38. De kersttoespraak ontleed: dit viel op in de speech van koning Filip (26/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De aanslagen in Parijs en Brussel, de hete herfst van de vakbonden en nu de val van de regering. Geen crisis te groot of koning Filip (58) kleeft er een boodschap van optimisme en hoop aan.
  [naar artikel]
 39. Koning Filip tekent Gulden boek van Kopenhagen tijdens staatsbezoek Denemarken (29/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip en koningin Mathilde zijn vandaag aan de tweede en laatste dag van hun staatsbezoek aan Denemarken bezig. Terwijl koning Filip de
  [naar artikel]
 40. Waarom u, koning Filip, Tom Van Grieken op de koffie moet uitnodigen (27/05/2019 - VRT NWS)
  Politicoloog Kemal Rijken vraagt koning Filip in deze virtuele brandbrief om ook Tom Van Grieken (Vlaams Belang), de winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen, te ontvangen voor een gesprek over de vorming van een nieuwe federale regering: "Het is de democratische plicht van een neutraal staatshoofd om dat te doen, zoals de Nederlandse koning ook doet met de geestverwanten van deze partij".
  [naar artikel]
 41. Koning Filip verzot op Elsschot (18/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip en koningin Mathilde hebben in Frankfurt samen met de Nederlandse koning Willem-Alexander de Buchmesse geopend, de belangrijkste
  [naar artikel]
 42. Koning Filip viert verjaardag met schilderij (15/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip wordt vandaag 58, en dat viert hij door een portret van koning Boudewijn te schilderen. Het is deze zomer 25 jaar geleden dat de voorganger van koning Filip overleed. Die schildert graag, en wil zo hulde brengen aan zijn oom. Het grote publiek zal het schilderij ook kunnen zien: het wordt geëxposeerd tijdens de traditionele zomeropening van het Paleis.
  [naar artikel]
 43. Koning Filip viert verjaardag met schilderij (15/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Koning Filip wordt vandaag 58, en dat viert hij door een portret van koning Boudewijn te schilderen. Het is deze zomer 25 jaar geleden dat de voorganger van koning Filip overleed. Die schildert graag, en wil zo hulde brengen aan zijn oom. Het grote publiek zal het schilderij ook kunnen zien: het wordt geëxposeerd tijdens de traditionele zomeropening van het Paleis.
  [naar artikel]
 44. Koning stelt Didier Reynders en Johan Vande Lanotte aan tot informateurs. Waarom zij juist? (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De koning heeft intussen alle partijvoorzitters gesproken in de aanloop van de vorming van een federale regering. Om 16 uur heeft koning Filip...
  [naar artikel]
 45. Jarige koning Filip schildert portret van zijn geliefde oom Boudewijn (15/04/2018 - VRT NWS)
  Speciaal voor zijn 58ste verjaardag vandaag heeft het Belgische hof een nieuwe foto van koning Filip op Facebook gepost. Daarop is de koning te zien die schildert. Wie goed kijkt, ziet dat Filip een portret afwerkt van wijlen koning Boudewijn.
  [naar artikel]
 46. Koning Filip zet druk op formatie: ”Alle partijen moeten eisen laten vallen” (30/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Koning Filip heeft vanochtend op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor de zogenoemde ‘gestelde lichamen’ - de hoogwaardigheidsbekleders van het land - een opgemerkte toespraak gehouden. Daarin repte hij met geen woord over Delphine Boël, maar richtte hij een oproep aan de politici.
  [naar artikel]
 47. Waarom stuurt de koning twee nieuwelingen het veld in? En drie andere vragen over de formatie (11/12/2019 - VRT NWS)
  Koning Filip verrast met zijn keuze voor Joachim Coens (CD&V) en George-Louis Bouchez (MR) als nieuw informateursduo. Waarom is de keuze op hen gevallen? En welke taak wacht hen?
  [naar artikel]
 48. Koning Filip komt met 'boodschap van hoop' (24/12/2016 - De Tijd)
  13:39 Koning Filip geeft in zijn kerst- en nieuwsjaarstoespraak een 'boodschap van hoop' mee. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar doen twijfel rijzen over de toekomst, maar volgens de koning 'ligt een ...
  [naar artikel]
 49. Maker van de ‘retweet’ heeft spijt: “Alsof je een kleuter een geweer geeft” (24/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Ontwikkelaar Chris Wetherell, die tien jaar geleden de functie bedacht om snel tweets te delen - de retweet - betuigt spijt. Achteraf voelt het...
  [naar artikel]
 50. Koning Filip viert verjaardag met schilderij (dat tentoongesteld zal worden) (15/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip wordt vandaag 58, en dat viert hij door een portret van koning Boudewijn te schilderen. Het is deze zomer 25 jaar geleden dat de voorganger van koning Filip overleed. Die schildert graag, en wil zo hulde brengen aan zijn oom. Het grote publiek zal het schilderij ook kunnen zien: het wordt geëxposeerd tijdens de traditionele zomeropening van het Paleis.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.