Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

11 July 2020
13:50 uur

Brief Koning aan Tshisekedi: ‘Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden.’

De Standaard

30/06/2020 - 06:17

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, heeft Koning Filip zijn spijt betuigd in een brief aan president Félix Tshisekedi. De volledige inhoud van de brief vindt u hieronder. Hij veroordeelt daarin ook het schrikbewind ten tijde van de kolonisatie. Hij is de eerste Belgische koning die zich uitspreekt over deze zwarte periode.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Tienduizenden Congolezen nemen afscheid van Etienne Tshisekedi (01/06/2019 - VRT NWS)
  In Congo wordt de staatsbegrafenis van oud-premier en oppositieleider Etienne Tshisekedi gehouden. In het stadion van Kinshasa wonen meer dan 80.000 Congolezen de plechtigheid bij. Ook verschillende Afrikaanse leiders zijn naar het land afgezakt om een laatste eer te betuigen aan politiek icoon Tshisekedi. Zijn aanhangers scanderen leuzen en zien de repatriëring als een overwinning op het oude regime. 
  [naar artikel]
 2. Congolese president Tshisekedi volgende maand op officieel bezoek in België (30/08/2019 - VRT NWS)
  De Congolese president Félix Tshisekedi brengt vanaf dinsdag 17 september een officieel bezoek aan België. Dat heeft Buitenlandse Zaken bevestigd. Ontslagnemend premier Charles Michel zal Tshisekedi officieel ontvangen. Die zal ook een vergadering met de regering bijwonen. Nadien zal koning Filip Tshisekedi ontvangen op het Koninklijk Paleis.
  [naar artikel]
 3. Congolese president Tshisekedi nodigt koning Filip uit voor viering van 60 jaar onafhankelijkheid (07/02/2020 - VRT NWS)
  Congo nodigt koning Filip uit voor de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid eind juni. Dat is gezegd door premier Sophie Wilmès tijdens haar bezoek aan de Congolese president Félix Tshisekedi. De uitnodiging past in de verbeterde relaties tussen België en Congo.
  [naar artikel]
 4. Moeder van Delphine over erkenning door koning Albert: “Ze krijgt zoveelste slag in gezicht” (01/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  “Mijn dochter Delphine was al beschadigd. Maar door de manier waarop koning Albert haar nu officieel erkent, zullen Delphines wonden nooit meer helen.”
  [naar artikel]
 5. Tshisekedi heeft koning Filip uitgenodigd voor viering 60e verjaardag onafhankelijkheid (07/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Congolese president Félix Tshisekedi heeft koning Filip uitgenodigd voor de feestelijkheden, eind juni, rond de 60e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Dat heeft premier Sophie Wilmès vrijdagnamiddag gezegd. “De president heeft woordelijk gezegd dat de koning uitgenodigd is”, aldus Wilmès.
  [naar artikel]
 6. Koning Filip naar Oman om medeleven te betuigen (14/01/2020 - Metro)
  Koning Filip reist morgen af naar Oman om zijn medeleven te betuigen naar aanleiding van het overlijden van de sultan van Oman. Dat meldt het paleis. Filip zal in Oman de nieuwe sultan, Haitham bin Tariq, zien. Sultan Qaboos overleed vrijdag op 79-jarige leeftijd. Hij regeerde over de Golfstaat sinds hij zijn vader in 1970 afzette. Qaboos werd onlangs nog in Leuven behandeld. Zondag waren al heel wat buitenlandse gezagsbekleders uit de regio in Oman neergestreken om hun medeleven te betuigen met de koninklijke familie van de Golfstaat. Van Europese kant kwamen de Franse ex-president Nicolas Sarkozy, de Britse premier Boris Johnson en de Britse kroonprins Charles de honneurs al waarnemen. Qaboos verbleef enkele weken geleden nog in Leuven voor een behandeling in het universitair ziekenhuis. De delegatie vertrok midden december, hoewel het gezelschap het hotel The Fourth op de Leuvense Grote Markt had geboekt tot eind januari. bron: Belga Het bericht Koning Filip naar Oman om medeleven te betuigen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Tshisekedi heeft koning Filip uitgenodigd voor viering 60e verjaardag onafhankelijkheid (07/02/2020 - Metro)
  De Congolese president Félix Tshisekedi heeft koning Filip uitgenodigd voor de feestelijkheden, eind juni, rond de 60e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Dat heeft premier Sophie Wilmès gezegd. “De president heeft woordelijk gezegd dat de koning uitgenodigd is”, aldus Wilmès. De officiële uitnodiging is nog onderweg, en de premier heeft de uitnodiging ook nog niet beantwoord. “Dat zullen we in juni moeten bekijken”, aldus de premier. “Waarschijnlijk is er tegen dan een nieuwe regering.” De uitnodiging kwam er tijdens het tête-à-tête dat Wilmès gisterenmiddag had met de Congolese president. Het paste binnen een opsomming van het momentum dat er de afgelopen maanden gekomen is dat geleid heeft tot betere banden tussen de twee landen: Tshisekedi koos België in september uit voor zijn eerste bezoek aan Europa als president. Daar is intussen de missie van de premier en de ministers De Croo en De Crem bijgekomen, en eind maart volgt een grote economische missie naar Kinshasa en Lubumbashi. Bron: Belga   Het bericht Tshisekedi heeft koning Filip uitgenodigd voor viering 60e verjaardag onafhankelijkheid verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Koning Filip naar Oman om medeleven te betuigen (14/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip reist woensdag af naar Oman om zijn medeleven te betuigen naar aanleiding van het overlijden van de sultan van Oman. Dat meldt het paleis dinsdag. Filip zal in Oman de nieuwe sultan, Haitham bin Tariq, zien. Sultan Qaboos overleed vrijdag op 79-jarige leeftijd. Hij regeerde over de Golfstaat sinds hij zijn vader in 1970 afzette. Qaboos werd onlangs nog in Leuven behandeld.
  [naar artikel]
 9. Koning Filip naar Oman om medeleven te betuigen (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip reist woensdag af naar Oman om zijn medeleven te betuigen naar aanleiding van het overlijden van de sultan van Oman. Dat meldt het paleis dinsdag. Filip zal in Oman de nieuwe sultan, Haitham bin Tariq, zien. Sultan Qaboos overleed vrijdag op 79-jarige leeftijd. Hij regeerde over de Golfstaat sinds hij zijn vader in 1970 afzette. Qaboos werd onlangs nog in Leuven behandeld.
  [naar artikel]
 10. Congolese verkiezingen – Kabila “zonder spijt of berouw” klaar voor machtsoverdracht (24/01/2019 - Metro)
  Joseph Kabila, uittredend president van Congo, is klaar voor de machtsoverdracht donderdag, “zonder spijt of berouw”, zei hij woensdagavond. Hij riep de Congolezen op om zich te scharen achter zijn opvolger Felix Tshisekedi. “We moeten een coalitie vormen van alle progressieve krachten tegen de roofzuchtige troepen die azen op onze natuurlijke rijkdommen”, klonk het op de staatszender RTNC. Het was de eerste toespraak van Kabila sinds de verkiezngen van 30 december. Tshisekedi maakt deel uit van de oppositie, maar moet de macht wel delen met het parlement, waar een meerderheid achter Kabila staat. “Dit is geen oproep om samen te smelten, maar vraagt wel aan de politieke leiders om in dezelfde richting te kijken, om de inspanningen te bundelen en samen te werken”, aldus Kabila. Hij riep Tshisekedi ook op om het leiderschap van Congo in Afrika te versterken, net als in de grondstoffensector. Zijn opvolger legt normaal donderdag de eed af. Het gaat om de eerste vreedzame machtsoverdracht sinds het land in 1960 zijn onafhankelijkheid van België uitriep. Maar de andere oppositiekandidaat Martin Fayulu beschuldigt Kabila van een electorale staatsgreep, met medeplichtigheid van Tshisekedi. Volgens Fayulu behaalde hij een meerderheid van de stemmen. Bron: Belga   Het bericht Congolese verkiezingen – Kabila “zonder spijt of berouw” klaar voor machtsoverdracht verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Pedofiele theatermaker drukt spijt uit: “Stond niet stil bij het leed van mijn slachtoffers” (21/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  De 28-jarige Joachim P. (28), die een zestigtal tienerjongens seksuele voorstellen had gedaan via sociale media, heeft dinsdag zijn spijt betuigd voor de rechtbank. “Ik stond niet stil bij het leed van mijn slachtoffers, maar nu besef ik dat wel. Ik schaam me voor wat ik gedaan heb en heb veel spijt.”
  [naar artikel]
 12. Boonen: “Mijn favoriet? Ik houd het toch op mezelf” (14/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  “Het is alles of niets. Het is mijn allerlaatste kans. Ja, dat speelt. De grootste favoriet? Ik houd het toch op mezelf.” Het was een heel gedecideerde Tom Boonen die gisteren in het Meliá Hotel in Doha een persconferentie gaf.
  [naar artikel]
 13. Boonen: “Mijn favoriet? Ik houd het toch op mezelf” (14/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  “Het is alles of niets. Het is mijn allerlaatste kans. Ja, dat speelt. De grootste favoriet? Ik houd het toch op mezelf.” Het was een heel gedecideerde Tom Boonen die gisteren in het Meliá Hotel in Doha een persconferentie gaf.
  [naar artikel]
 14. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 15. Bart De Wever: 'Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken' (17/02/2019 - Knack)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één
  [naar artikel]
 16. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 17. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - De Morgen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.
  [naar artikel]
 18. Félix Tshisekedi vertrok in ons land als koerier, nu brengt hij een bezoek aan België als president van Congo (16/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Van een militair saluut bij aankomst in Melsbroek tot een lunch met de koning. België haalt alles uit de kast voor de komst van de kersverse Congolese president Félix Tshisekedi (56). Niet slecht voor iemand die de verkiezingen eigenlijk verloren heeft. Maar ons land wil na jaren van diplomatieke malaise de plooien gladstrijken.
  [naar artikel]
 19. Pedofiele theatermaker die 60-tal tieners benaderde, drukt spijt uit (21/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De 28-jarige Joachim P. (28), die een zestigtal tienerjongens seksuele voorstellen had gedaan via sociale media, heeft dinsdag zijn spijt betuigd voor de rechtbank. “Ik stond niet stil bij het leed van mijn slachtoffers, maar nu besef ik dat wel. Ik schaam me voor wat ik gedaan heb en heb veel spijt.”
  [naar artikel]
 20. Félix Tshisekedi legt eed af (24/01/2019 - Metro)
  Félix Tshisekedi heeft in Kinshasa de eed afgelegd als nieuwe president van Congo, in aanwezigheid van zijn voorganger Joseph Kabila. Het gaat om de eerste vreedzame machtsoverdracht sinds het land in 1960 zijn onafhankelijkheid van België uitriep. In de nacht van zaterdag op zondag bevestigde het Congolese Grondwettelijk Hof de overwinning van Tshisekedi bij de verkiezingen van vorige maand. Martin Fayulu, een andere oppositiekandidaat, had beroep ingediend bij dat Hof omdat Tshisekedi’s winst volgens hem niet het resultaat is van de verkiezingen, maar van een achterkamerdeal tussen uittredend president Joseph Kabila en Tshisekedi. Bron: Belga   Het bericht Félix Tshisekedi legt eed af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Kabila "zonder spijt of berouw" klaar voor machtsoverdracht in Congo (24/01/2019 - De Morgen)
  Joseph Kabila, uittredend president van Congo, is klaar voor de machtsoverdracht donderdag, "zonder spijt of berouw", zei hij gisterenavond. Hij riep de Congolezen op om zich te scharen achter zijn opvolger Felix Tshisekedi. 
  [naar artikel]
 22. Na jarenlang zwijgen communiceert koning Albert zélf over vaderschap, “maar hij doet dat op zo’n kille manier dat hij er Delphine mee treft in het diepste van haar ziel” (28/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  “De wetenschappelijke conclusies tonen aan dat ik de biologische vader van Delphine Boël ben.” Koning Albert geeft na ruim twintig jaar het bestaan van zijn buitenechtelijke dochter toe. Hij heeft dat jaren geweigerd, onder meer om zijn echtgenote Paola te ontzien. Door zelf de resultaten van het DNA-onderzoek te communiceren, hoopt hij mededogen van het volk te wekken. Maar hij doet dat op zo’n kille en afstandelijke manier dat hij er Delphine Boël mee in het diepste van haar ziel treft.
  [naar artikel]
 23. Papa, wanneer zal iemand spijt betuigen over jouw dood? (22/12/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/xc9KC_i1QZSI5tNechUES5de9Ek/diocontent/116640325/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 24. Overlijden Tshisekedi – Vliegtuig met lichaam van Etienne Tshisekedi geland in Kinshasa (30/05/2019 - Metro)
  Het vliegtuig dat het stoffelijk overschot van de voormalige Congolese premier en oppositieleider Etienne Tshisekedi terugbrengt naar Congo, is donderdag even na 19.20 uur (lokale tijd) geland op de luchthaven van Kinshasa. Dat blijkt uit beelden van de openbare tv-zender RTNC. Het toestel, dat donderdag rond de middag was opgestegen in Brussel, werd op het tarmac opgewacht door een delegatie onder leiding van Félix Tshisekedi, de huidige president van Congo en de zoon van de historische oppositieleider. Etienne Tshisekedi overleed begin 2017 in Ukkel op 84-jarige leeftijd. Zijn lichaam lag meer dan twee jaar opgebaard in een mortuarium in Elsene. Bron: Belga   Het bericht Overlijden Tshisekedi – Vliegtuig met lichaam van Etienne Tshisekedi geland in Kinshasa verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Breuk van kartel CD&V/N-VA slaat diepe wonden bij CD&V: "Er zijn tranen gevloeid" (28/02/2017 - De Redactie)
  In "Wissel van de macht" zien we vanavond hoe het Valentijnskartel tussen CD&V en N-VA barst. De breuk slaat diepe wonden binnen CD&V. "Het moeilijkste moment uit mijn carrière", vertelt Yves Leterme . "Er zijn wonden geslagen tussen Yves en mij", geeft Kris Peeters toe. Tussen de twee CD&V'ers komt het nooit meer echt goed.
  [naar artikel]
 26. Koning bespaart niet op vliegreizen (27/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zijn groene kerstboodschap ten spijt, heeft koning Filip een behoorlijk grote ecologische voetafdruk. De vliegreizen van het staatshoofd hebben...
  [naar artikel]
 27. Intussen in Congo: president Tshisekedi benoemt premier en laat oppositieleider terugkeren (21/05/2019 - VRT NWS)
  Congo heeft vier maanden na het aantreden van president Félix Tshisekedi een nieuwe premier: de 74-jarige Sylvestre Ilunga Ilukamba (PPRD), econoom en oudgediende. Tshisekedi heeft zijn kandidaat én zijn moment goed gekozen, zegt ook Congokenner Kris Berwouts. Ook de terugkeer van oppositieleider Moïse Katumbi én van het stoffelijk overschot van vader Etienne Tshisekedi passen in die tactiek. 
  [naar artikel]
 28. Koning van Zweden geeft jury Nobelprijs voor Literatuur veeg uit de pan (11/04/2018 - VRT NWS)
  Koning Carl XVI Gustaf heeft de leden van de Zweedse Academie opgeroepen hun verantwoordelijkheid voor de eerbiedwaardige culturele instelling op te nemen. "De vijandigheid, die binnen de Zweedse Academie is ontstaan, is ten diepste te betreuren en kan de belangrijke taken van de Academie serieuze schade berokkenen", zegt hij.
  [naar artikel]
 29. Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi overleden in Brussel (01/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi is woensdag in Brussel overleden. Dat melden verschillende media. De 84-jarige Tshisekedi was vorige week dinsdag in België aangekomen voor een medische check-up.
  [naar artikel]
 30. De hemelvaart van Etienne Tshisekedi (30/05/2019 - VRT NWS)
  Met heel wat vertraging is het stoffelijk overschot van de Congolese politicus Etienne Tshisekedi gerepatrieerd naar Kinshasa. Daar is het opgewacht door vele aanhangers. Waarom wordt de overleden politicus zo bewonderd en wat kan zijn terugkeer betekenen voor Congo en de carrière van zijn zoon, president Félix Tshisekedi? We blikken terug en vooruit. 
  [naar artikel]
 31. Congolese president Tshisekedi komt midden september op officieel bezoek in België (28/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Congolese president Felix Tshisekedi brengt midden september een officieel bezoek aan België. Op 17 september wordt hij door koning Filip en premier Charles Michel ontvangen, schrijven De Tijd, L’Echo en La Libre woensdag op basis van regeringskringen en Congolese bronnen.
  [naar artikel]
 32. Nieuwe Congolese president Tshisekedi laat 700 politieke gevangenen vrij (14/03/2019 - VRT NWS)
  In een TV-toespraak gisteravond kondigde de nieuwe Congolese president Felix Tshisekedi aan dat hij zijn verkiezingsbelofte waarmaakt. 700 mensenrechtenactivisten en opposanten van het vorige Kabila-regime krijgen amnestie. Tshisekedi belooft ook werk te maken van de strijd tegen de straffeloosheid. 
  [naar artikel]
 33. Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi overleden (01/02/2017 - Knack)
  Tshisekedi overleed op 84-jarige leeftijd in een Brussels ziekenhuis.
  [naar artikel]
 34. Moeder Delphine: 'Zoveelste keer dat Albert haar slag in het gezicht geeft' (01/02/2020 - De Standaard)
  'Mijn dochter was al beschadigd. Maar door de manier waarop koning Albert haar nu officieel erkent, zullen Delphines wonden nooit meer helen.' Sybille de Sélys Longchamps reageert bijzonder bitter op de koninklijke vaderschapserkenning.
  [naar artikel]
 35. Bill Cosby toont geen spijt in eerste interview achter de tralies: ‘Het was allemaal opgezet spel’ (25/11/2019 - De Morgen)
  Een jaar en zeven maanden nadat hij werd veroordeeld en naar de cel werd gestuurd voor seksueel misbruik heeft Bill Cosby (82) voor het eerst een interview gegeven. In gesprek met de website BlackPressUSA.com spreekt de gevallen komiek kort over zijn leven achter de tralies. Opvallend is dat Cosby zijn onschuld blijft uitschreeuwen en niet van plan is ooit spijt te betuigen.
  [naar artikel]
 36. Congolese verkiezingen – Tshisekedi voert eerste buitenlandse verplaatsingen uit (04/02/2019 - Metro)
  De nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi trekt volgende week naar Angola, Kenia en Congo-Brazzaville, zo is zondag vernomen uit zijn entourage. Tshisekedi wordt dinsdag verwacht in Luanda, daarna gaat hij naar Nairobi en Brazzaville. Bedoeling is de “relaties te herlanceren” met die landen, voor de top van de Afrikaanse Unie in midden februari. Tshisekedi is op zondag 20 januari door het grondwettelijk hof uitgeroepen tot nieuwe president van Congo. Hij volgde Joseph Kabila op, die achttien jaar aan de macht is gebleven. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta was de enige staatsleider die aanwezig was bij de eedaflegging op 24 januari in Kinshasa. De verkiezing van Tshisekedi wordt betwist door Martin Fayulu, die de overwinning opeist en een electorale “putsch” hekelt van de oude president met de medeplichtigheid van Tshisekedi. Fayulu en Tshisekedi ontmoetten elkaar voor het eerst zondagochtend in de kerk van Kinshasa, waar ze gewoonlijk bidden. “Ik heb geen probleem met Félix Tshisekedi. Dat is mijn broer. Het is niet zozeer hem, maar zij die hem hebben benoemd, zij die tegen de wil van het volk willen ingaan”, verklaarde Fayulu aan de pers na een publieke bijeenkomst zaterdag in de Congolese hoofdstad. Daar deed hij een oproep tot “vreedzaam verzet”. Bron: Belga   Het bericht Congolese verkiezingen – Tshisekedi voert eerste buitenlandse verplaatsingen uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Congolese verkiezingen – Tshisekedi voert eerste buitenlandse verplaatsingen uit (03/02/2019 - Metro)
  De nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi trekt volgende week naar Angola, Kenia en Congo-Brazzaville, zo is zondag vernomen uit zijn entourage. Tshisekedi wordt dinsdag verwacht in Luanda, daarna gaat hij naar Nairobi en Brazzaville. Bedoeling is de “relaties te herlanceren” met die landen, voor de top van de Afrikaanse Unie in midden februari. Tshisekedi is op zondag 20 januari door het grondwettelijk hof uitgeroepen tot nieuwe president van Congo. Hij volgde Joseph Kabila op, die achttien jaar aan de macht is gebleven. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta was de enige staatsleider die aanwezig was bij de eedaflegging op 24 januari in Kinshasa. De verkiezing van Tshisekedi wordt betwist door Martin Fayulu, die de overwinning opeist en een electorale “putsch” hekelt van de oude president met de medeplichtigheid van Tshisekedi. Fayulu en Tshisekedi ontmoetten elkaar voor het eerst zondagochtend in de kerk van Kinshasa, waar ze gewoonlijk bidden. “Ik heb geen probleem met Félix Tshisekedi. Dat is mijn broer. Het is niet zozeer hem, maar zij die hem hebben benoemd, zij die tegen de wil van het volk willen ingaan”, verklaarde Fayulu aan de pers na een publieke bijeenkomst zaterdag in de Congolese hoofdstad. Daar deed hij een oproep tot “vreedzaam verzet”. Bron: Belga   Het bericht Congolese verkiezingen – Tshisekedi voert eerste buitenlandse verplaatsingen uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Papa, wanneer zal iemand spijt betuigen over jouw dood? (10/04/2019 - De Morgen)
  Vira Bennekens is de dochter van Bende-slachtoffer Luc Bennekens, gegijzeld en vermoord op de Delhaize-parking in Overijse op 27 september 1985.
  [naar artikel]
 39. Papa, wanneer zal iemand spijt betuigen over jouw dood? (23/12/2017 - De Morgen)
  Vira Bennekens is de dochter van Bende-slachtoffer Luc Bennekens, gegijzeld en vermoord op de Delhaize-parking in Overijse op 27 september 1985.
  [naar artikel]
 40. Felix Tshisekedi nu officieel president van Congo (25/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  kinshasaDe nieuwe Congolese president Felix Tshisekedi heeft donderdag beloofd dat hij “alle politieke gevangenen” in Congo zal vrijlaten. Tshisekedi legde in het presidentieel paleis in Kinshasa de eed af en is nu officieel president.
  [naar artikel]
 41. Dit is het diepste metrostation van China: zes roltrappen naar benden (12/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De diepste metrolijn van China ligt in Chongqing. Pendelaars moeten er zes roltrappen nemen om het metrostation dat 95 meter diep ligt te bereiken. Voor de liefhebbers: het diepste metronetwerk in de wereld ligt in Noord-Korea. Het station van Pyongyang ligt maar liefst 105 meter diep.
  [naar artikel]
 42. Congolese verkiezingen – Sympathisanten van Félix Tshisekedi vieren zege in Brussel (10/01/2019 - Metro)
  Een vijftigtal mensen waren donderdagavond in Stanhope Hotel in Brussel bijeen om de verkiezing van Félix Tshisekedi Tshilombo tot president van de Democratische Republiek Congo te vieren. In totaal wordt een honderdtal mensen verwacht op het feest. Tshisekedi kreeg 38 procent van de stemmen. De bekendmaking van de verkiezingsuitslag viel rond 3 uur in de nacht van woensdag op donderdag, dus brak er niet meteen feest uit in de Matongewijk. “We verkeren niet in een stemming van triomfalisme maar eerder van nationale verzoening”, zei Christian Buhendwa, voorzitter van de Belgische afdeling van de partij UNC (Union pour la Nation congolaise), die aanwezig was om zijn steun te betuigen. De bisschoppenconferentie van Congo zei donderdagmorgen dat de officiële uitslagen niet overeenstemden met de gegevens die zij als waarnemer aan stembureaus verzamelde. Martin Fayulu, de kandidaat die door de meeste waarnemers als de winnaar van de verkiezingen werd aangegeven, betwist het resultaat. “Het orgaan dat de resultaten moet bekendmaken, is de onafhankelijke nationale kiescommissie Céni en zij heeft Félix Tshisekedi tot winnaar uitgeroepen”, benadrukte Nancy Mbuyi, woordvoerster van een structuur (Fatshi Président) die Félix Tshisekedi (UDPS) steunt. “Nu wachten we tot de mensen die de resultaten betwisten, hun documenten aan het Grondwettelijk Hof voorleggen.” “Félix Tshisekedi draagt de hoop van een heel volk dankzij de strijd van zijn politieke partij, en zijn Belgische verankering is ook belangrijk voor ons”, zei Marie-Louise Efekele namens Fatshi Président. bron: Belga Het bericht Congolese verkiezingen – Sympathisanten van Félix Tshisekedi vieren zege in Brussel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. De dochter van een Bende-slachtoffer: "Papa, wanneer zal iemand spijt betuigen over jouw dood?" (22/12/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/xc9KC_i1QZSI5tNechUES5de9Ek/diocontent/116640325/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 44. 70-jarige Maria wil nieuwe Homo Universalis worden: “Met spruiten kuisen houd ik mijn conditie op peil” (21/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Maria Geerts uit Hombeek (Mechelen) is op haar zeventigste nog een bezige bij. Na haar deelname aan het Vier-programma Hotel Römantiek, waar ze een vriendschapsrelatie heeft aan overgehouden, is Maria een van de kandidaten van Homo Universalis in Iedereen Beroemd op Eén. “Met spruiten plukken houd ik mijn conditie op peil”, zegt ze al lachend.
  [naar artikel]
 45. Harry en Meghan slepen krant voor de rechter na publicatie privébrief: "Diepste angst is dat geschiedenis zich herhaalt" (01/10/2019 - VRT NWS)
  De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan spannen een rechtszaak aan tegen Mail on Sunday omdat de krant een persoonlijke brief van de hertogin van Sussex aan haar vader heeft gepubliceerd. "Mijn diepste angst is dat de geschiedenis zich zal herhalen."
  [naar artikel]
 46. Lichaam van Etienne Tshisekedi waarschijnlijk volgende week gerepatrieerd (21/05/2019 - Metro)
  Het lichaam van Etienne Tshisekedi wordt naar alle waarschijnlijkheid volgende week naar Kinshasa gerepatrieerd. Dat heeft Belga maandag uit goede bron vernomen. De Congolese opposant en vader van huidig Congolees president Félix Tshisekedi, overleed op 1 februari 2017 op 84-jarige leeftijd in Ukkel na een longembolie. Zijn familie probeert al maanden om het stoffelijke overschot naar de Democratische Republiek Congo (DRC) over te brengen. “Volgens de laatste berichten vertrekt het lichaam op 29 mei vanuit Brussel. Dit veronderstelt dat alles (in Kinshasa) in gereedheid is gebracht voor de begrafenis, die gepland staat voor 1 juni”, luidt het bij een bron die anoniem wil blijven. De officiële bevestiging van deze data zou niet lang meer op zich laten wachten. Er werd in het verleden al verschillende keren gemeld dat de repatriëring voor binnenkort was, maar daar bleek telkens iets tussen te komen. Het stoffelijke overschot van Etienne Tshisekedi wordt intussen al twee jaar bewaard in een uitvaartcentrum in Elsene, voor de prijs van 50 euro per dag, zo werd eerder al bericht. Bron: Belga   Het bericht Lichaam van Etienne Tshisekedi waarschijnlijk volgende week gerepatrieerd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. 1 jaar Félix Tshisekedi in Congo: de president die in een keurslijf regeert (24/01/2020 - VRT NWS)
  Een jaar geleden vond de eerste vreedzame machtswissel ooit plaats in de Democratische Republiek Congo. Voor het Westen was de figuur van Félix Tshisekedi een verfrissing, na 18 jaar Joseph Kabila. Maar heeft Tshisekedi zijn beloftes van vernieuwing waargemaakt? Hij wil wel, maar hij kan niet en hij mag niet, is onze conclusie.
  [naar artikel]
 48. Grondwettelijk Hof roept Tshisekedi uit tot nieuwe president van Congo (20/01/2019 - VRT NWS)
  Oppositiekandidaat Félix Tshisekedi heeft de presidentsverkiezingen in Congo rechtsgeldig gewonnen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof in Kinshasa zondagochtend bevestigd. De klacht van de andere oppositiekandidaat Martin Fayulu is afgewezen. Maar die laatste roept de internationale gemeenschap op Tshisekedi niet te erkennen.
  [naar artikel]
 49. Edward Brands: “Ik heb er spijt van dat het zo uit de hand is gelopen” (26/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Voor het Tongerse hof van assisen heeft de beschuldigde Edward Brands woensdag het laatste woord gekregen, voordat de jury en het hof zich terugtrokken om te beraadslagen over de schuldvragen. “Ik heb er heel veel spijt van dat het zo uit de hand is gelopen. Het was niet mijn bedoeling. Ik heb er spijt van”, zei de 47-jarige Nederlander die terechtstaat voor het doodslaan van de 44-jarige dakloze Mostapha Atillah in een kraakpand aan de Oude Statie in Hasselt op 26 oktober 2014.
  [naar artikel]
 50. Kwetsuren geven je kracht (10/04/2019 - De Morgen)
  Fotografe Klaartje Lambrechts keek achterom, naar wonden uit het verleden, bij het maken van deze breekbare en toch krachtige fotoreeks.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.