Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 July 2020
11:36 uur

Exact zestig jaar geleden gaf Lumumba de speech die Congo op de wereldkaart zette

De Morgen

30/06/2020 - 06:34

Dag op dag zestig jaar geleden werd Congo onafhankelijk. Ludo De Witte, socioloog en auteur van het boek De moord op Lumumba, dat in 2000 leidde tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie, blikt terug op de legendarische speech waarmee Patrice Lumumba een continent een stem gaf.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Lierse SK werd exact zestig jaar geleden onverwacht kampioen (14/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Deze maand is het exact zestig jaar geleden dat K Lierse SK met een ploeg van 'onder de kerktoren' de landstitel in het voetbal pakte. Toenmalig...
  [naar artikel]
 2. Duidelijkheid over lot Lumumba en teruggave Congolese objecten: recept voor betere relaties met Congo? (11/12/2018 - VRT NWS)
  Socioloog, auteur en Congo-kenner Ludo De Witte hoopt dat opheldering over de verantwoordelijkheid voor de moord op Patrice Lumumba kan bijdragen aan beter relaties met Congo. Hij pleit ook voor een oplijsting van alle objecten die België ooit uit Congo heeft weggeroofd.
  [naar artikel]
 3. Van Lumumba tot Mei ’68 (14/05/2018 - Apache)
  Vijftig jaar na Mei 68 vraagt Freddy De Pauw, getuige vanop de eerste rij, zich in een driedelige reeks af wat nu exact de impact was van dit memorabel omwentelingsjaar. In zijn zoektocht gaat hij terug naar het Congo van 1960.
  [naar artikel]
 4. Gezocht: Limburgse verhalen over Congo (30/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Bacongo Limburg is daarom op zoek naar herinneringen aan Congo en Limburg tijdens die koloniale periode.
  [naar artikel]
 5. Historische taboes tackelen met Tuymans (01/10/2018 - De Morgen)
  67 jaar geleden werd een piepjonge Boudewijn de koning der Belgen, 57 jaar geleden werd Lumumba vermoord in Katanga, en exact achttien jaar geleden maakte Luc Tuymans daar de spraakmakende reeks schilderijen Mwana Kitoko over. Sindsdien staan ze in het collectieve geheugen gegrift.
  [naar artikel]
 6. 'Reizend standbeeld' van Patrice Lumumba onthuld (21/01/2018 - Knack)
  In de Brusselse Ravensteingalerij is zondagavond een standbeeld onthuld van Patrice Lumumba, de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Congo. "Bedoeling is een debat los te weken over de figuur Lumumba en zijn plaats in de geschiedenis."
  [naar artikel]
 7. Van 2Pac tot Roméo Elvis: in de hiphop leiden alle wegen naar Lumumba (07/02/2020 - Knack)
  Bijna zestig jaar na zijn dood blijft de vermoorde Congolese leider Patrice Lumumba mensen beroeren. Niet enkel historici en journalisten, maar ook rappers, van Belgen als Baloji tot wereldsterren als Nas en Killer Mike van Run The Jewels.
  [naar artikel]
 8. Dochter van Patrice Lumumba: "We hebben het recht om de waarheid te kennen over de moord op mijn vader" (27/11/2018 - VRT NWS)
  Juliana Lumumba (°1955) zit heel haar leven al met de vraag hoe en waarom haar vader Patrice Lumumba is vermoord en waarom de schuldigen nog niet zijn gestraft. Maar ze wil vooral dat België en Congo die bladzijde kunnen omslaan om samen aan een nieuwe toekomst te beginnen. De ploeg van "Kinderen van de kolonie", de reeks die nu op Canvas loopt, zocht Juliana Lumumba op in Kinshasa. 
  [naar artikel]
 9. Eindelijk krijgt vermoorde vrijheidsstrijder Lumumba een plein in Brussel, maar wel een kleintje (29/06/2018 - De Morgen)
  Moskou heeft al sinds 1961 een Patrice Lumumba-universiteit, vernoemd naar de eerste premier van het onafhankelijke Congo die eerder dat jaar was vermoord. Morgen krijgt Brussel na tien jaar actievoeren en ambtelijk getouwtrek een Lumumbaplein, al valt het eerbetoon aan de Congolese vrijheidsstrijder wat magerder uit dan de initiatiefnemers hadden gehoopt.
  [naar artikel]
 10. Belgische Airbus vliegt zestig asielzoekers uit heel Europa terug (11/04/2019 - De Morgen)
  Over exact één week vertrekt een Belgische Airbus met 60 uitgeprocedeerde asielzoekers naar Congo en Nigeria. Het is zeven jaar geleden dat ons land nog zo’n groot toestel inzette om asielzoekers terug te vliegen naar hun thuisland.
  [naar artikel]
 11. 'Monsieur Kilobo houdt Lumumba in leven' (05/04/2019 - De Morgen)
  WANDELENDE GESCHIEDENISLES. Een jaar lang volgde de Congolese fotograaf Georges Senga een dubbelganger van Patrice Lumumba. 'Kayembe Kilobo is misschien een fantast, maar hij wil de jongeren ook Lumumba's boodschap doorgeven: dat je trots kunt zijn op Afrika en dat de Congolezen bij elkaar horen.'
  [naar artikel]
 12. Edouard onderging exact 60 jaar geleden een van eerste openhartoperaties in ons land: “Zonder ingreep zou ik de 40 niet halen. Nu heb ik zelfs mijn chirurgen overleefd” (29/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Reden genoeg om te klinken vandaag bij Edouard Devis (79) uit Wilrijk. Niet alleen is het exact zestig jaar geleden dat een van de eerste succesvolle openhartoperaties in ons land op hem werd uitgevoerd, het maakt van hem ook de langst levende patiënt. “Na die operatie is mijn leven echt begonnen.”
  [naar artikel]
 13. Zestig jaar EU: “Gaat Europa ten onder aan drank en vrouwen?” (25/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Exact zestig jaar geleden ontstond de Europese Unie. De chaos waarin dat in 1957 gebeurde, is kenschetsend voor de geschiedenis van de EU. Moeten we dat historische feit vieren als een heuglijke gebeurtenis? Of dreigt (West-)Europa ten onder te gaan aan drank en vrouwen?
  [naar artikel]
 14. De wie, wat, waar van de dioxinecrisis, de voedselcrisis die ons land 20 jaar geleden in rep en roer zette (11/09/2018 - VRT NWS)
  De kip, het ei en de crisis: dat is in drie woorden de samenvatting van de dioxinecrisis, die eind mei 1999 in alle hevigheid losbarst in ons land. Maar hoe zat het nu weer exact met die voedselcrisis die ons land bijna 20 jaar geleden in rep en roer zette en tot de dag van vandaag doorleeft.
  [naar artikel]
 15. Thomas Sankara 30 jaar dood. Wat betekent de Lumumba van Burkina Faso vandaag? (15/10/2017 - VRT NWS)
  Vandaag is het 30 jaar geleden dat  Thomas Sankara werd vermoord tijdens de staatsgreep van Blaise Compaoré. De marxistische Burkinabé wordt wel eens vergeleken met Ché Guevara. Ook van Patrice Lumumba heeft hij wat weg. Voor heel wat Afrikaanse jongeren is Sankara een idool in hun strijd tegen de oude politieke cultuur. 
  [naar artikel]
 16. Dekoloniseer de VRT – begin met de Congo-desk (20/12/2018 - Apache)
  En toen werd het teveel voor Peter Verlinden, de journalist die voor de VRT op zijn eentje bijna alle berichtgeving over Congo en Midden-Afrika verzorgt. Verlinden is een man met een missie. Actief in de nevelvlek van oud-koloniale kringen, onder meer via zijn uitgever, het Davidsfonds, propageert de man de nostalgieke melancholie naar Belgisch Congo. En dan is iemand als Patrice Lumumba, de charismatische premier van Congo die de onafhankelijkheid van het land afdwong, natuurlijk de baarlijke duivel.
  [naar artikel]
 17. Vlag van België en EU in brand gestoken bij protest in Kinshasa (01/07/2018 - Metro)
  In de Congolese hoofdstad Kinshasa hebben manifestanten zaterdag bij een protestactie voor de Belgische ambassade een vlag van België en van de EU in brand gestoken. Dat melden Congolese nieuwssites zondag. De voormalige Belgische kolonie vierde zondag de 58ste verjaardag van haar onafhankelijkheid. Manifestanten hadden die gelegenheid ook aangegrepen om aan de Belgische ambassade in Kinshasa Patrice Lumumba te herdenken, die in 1960 de eerste premier van het onafhankelijke Congo werd. Volgens de site actualité.cd nam een honderdtal betogers deel aan de manifestatie. Het nieuwsmedium heeft ook een foto gepubliceerd waarop te zien is hoe demonstranten op het punt staan om de Europese vlag in vlam te zetten. De actie werd opgezet door de organisatie “Lissanga Lumumba”, die eist dat het lichaam van Lumumba wordt teruggebracht naar Congo. Lumumba werd in 1960 de eerste Congolese regeringsleider, maar na slechts 2,5 maanden werd hij door president Joseph Kasavubu afgezet. Hij werd op 17 januari 1961 in duistere omstandigheden vermoord. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Volgens de vermoedelijke “lijkenruimer”, de Belg Gerard Soete, werd het lijk van Lumumba in stukken gesneden en in zwavelzuur opgelost. In 2001 wees een parlementaire onderzoekscommissie op de “morele verantwoordelijkheid” van België, waarop de regering excuses van België aanbood aan Congo en de familie van Lumumba. Bron: Belga   Het bericht Vlag van België en EU in brand gestoken bij protest in Kinshasa verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Vlag van België en EU in brand gestoken bij protest in Kinshasa (02/07/2018 - Metro)
  In de Congolese hoofdstad Kinshasa hebben manifestanten zaterdag bij een protestactie voor de Belgische ambassade een vlag van België en van de EU in brand gestoken. Dat melden Congolese nieuwssites zondag. De voormalige Belgische kolonie vierde zondag de 58ste verjaardag van haar onafhankelijkheid. Manifestanten hadden die gelegenheid ook aangegrepen om aan de Belgische ambassade in Kinshasa Patrice Lumumba te herdenken, die in 1960 de eerste premier van het onafhankelijke Congo werd. Volgens de site actualité.cd nam een honderdtal betogers deel aan de manifestatie. Het nieuwsmedium heeft ook een foto gepubliceerd waarop te zien is hoe demonstranten op het punt staan om de Europese vlag in vlam te zetten. De actie werd opgezet door de organisatie “Lissanga Lumumba”, die eist dat het lichaam van Lumumba wordt teruggebracht naar Congo. Lumumba werd in 1960 de eerste Congolese regeringsleider, maar na slechts 2,5 maanden werd hij door president Joseph Kasavubu afgezet. Hij werd op 17 januari 1961 in duistere omstandigheden vermoord. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Volgens de vermoedelijke “lijkenruimer”, de Belg Gerard Soete, werd het lijk van Lumumba in stukken gesneden en in zwavelzuur opgelost. In 2001 wees een parlementaire onderzoekscommissie op de “morele verantwoordelijkheid” van België, waarop de regering excuses van België aanbood aan Congo en de familie van Lumumba. Bron: Belga   Het bericht Vlag van België en EU in brand gestoken bij protest in Kinshasa verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. “We gaan je vermoorden”: exact 30 jaar geleden transformeerde studentenprotest op Tiananmenplein in bloedbad (04/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na maandenlang vredevol protest, gebeurde exact dertig jaar geleden plotseling het ondenkbare. Net op het plein dat in het Nederlands dat van de...
  [naar artikel]
 20. Waarom zijn sommige landen op een wereldkaart groter dan in het echt? (09/03/2018 - VRT NWS)
  U denkt wellicht dat een land als Congo veel kleiner is dan Europa? U bent niet de enige. Op de wereldkaart die wij het beste kennen, worden sommige continenten en landen groter voorgesteld dan ze werkelijk zijn, en andere kleiner. Hoe komt dat? Onze wetenschapsjournalist Koen Wauters legt het uit.
  [naar artikel]
 21. Nieuw onderzoek naar moord op Lumumba (10/04/2019 - De Morgen)
  Het federaal parket zal een strafrechtelijk onderzoek voeren naar de Belgische betrokkenheid bij de moord op voormalig Congolees premier Patrice Lumumba. Ludo De Witte, auteur van 'De Moord op Lumumba', reageert opgetogen. 'Dit kan tot nieuwe onthullingen leiden.'
  [naar artikel]
 22. Exact 20 jaar geleden pakte Marc Dutroux pistool van een slapende rijkswachter af en ontsnapte hij (23/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het trauma na de ontvoeringen van Julie en Mélissa, An en Eefje en Sabine en Laetitia was nog niet helemaal verwerkt toen Marc Dutroux ons land exact twintig jaar geleden onderdompelde in diepe schaamte. ’s Lands vijand nummer één pakte in het justitiepaleis van Neufchâteau het wapen van een slapende rijkswachter af en zette het op een lopen. Pas vier uur later werd hij met de hulp van een alerte boswachter opgepakt. Twee ministers en de grote baas van de rijkswacht moesten opstappen.
  [naar artikel]
 23. Oostendse actiegroep ‘verminkte’ 15 jaar geleden een Leopold II-standbeeld: “Wij eisen koninklijke excuses. En de tand van Lumumba” (21/02/2019 - De Morgen)
  Vijftien jaar nadat ze werd afgezaagd door de actiegroep De Stoete Ostendenoare, wordt de hand van de slaaf uit het Oostendse standbeeld van koning Leopold II vanavond overhandigd aan minister Sven Gatz. Tenminste, dat kondigt stadstheater NTGent aan. “Een afgietsel”, corrigeert de actiegroep. “De echte hand ruilen we enkel tegen de tand van Lumumba.”
  [naar artikel]
 24. Betoging voor Belgische ambassade in Kinshasa om lichaam Lumumba terug te eisen (28/06/2018 - Metro)
  De Congolese politie heeft donderdag een betoging van een kleine 300 jongeren voor de Belgische ambassade in Kinshasa uiteengedreven. De menigte kwam volgens de nieuwssite Actualité.cd de lichamen terugeisen van Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo, en zijn metgezellen. De politie heeft volgens Actualité.cd een twintigtal jongeren gearresteerd. Lumumba was een van de belangrijkste figuren bij de onafhankelijkheid van Congo, dat van 1908 tot 30 juni 1960 een Belgische kolonie was. Na de onafhankelijkheid werd hij de eerste regeringsleider, tot hij op 17 januari 1961 werd vermoord in de provincie Katanga. De omstandigheden van die moord zijn tot op vandaag niet opgehelderd, maar ze gebeurde in aanwezigheid van Belgische functionarissen. Een Belgische parlementaire onderzoekscommissie concludeerde in 2001 dat België een “morele verantwoordelijkheid” draagt voor zijn dood, en bracht aan het licht dat zijn lichaam werd opgelost in zuur. De toenmalige Belgische regering bood Congo daarop haar excuses aan. De betoging vindt twee dagen voor de 58ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo (RDC) plaats. De relatie tussen Brussel en Kinshasa gaat momenteel door een diepe crisis. Op 27 november vorig jaar vond een gelijkaardige betoging plaats, zij het met zo’n vijftig deelnemers iets kleiner in omvang. Ze vond plaats toen de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) een persconferentie gaf tijdens de inhuldiging van het nieuwe Belgische ambassadegebouw in Kinshasa. bron: Belga Het bericht Betoging voor Belgische ambassade in Kinshasa om lichaam Lumumba terug te eisen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Exact 3 jaar geleden gebeurden zwaarste aanslagen in geschiedenis van ons land: proces wordt volgend jaar verwacht (22/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het is vandaag exact drie jaar geleden dat bij aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel 32 mensen...
  [naar artikel]
 26. Het mysterie van de tand van Lumumba: hoe het enige overblijfsel van de vermoorde vrijheidsstrijder in het Justitiepaleis terechtkwam (12/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna 58 jaar na de feiten blijven de moord op de Congolese vrijheidsstrijder Patrice Lumumba en de Belgische betrokkenheid nog altijd veel vragen...
  [naar artikel]
 27. Laatste dorpswinkel Fany sluit na zestig jaar de deuren in Lille: “Onze zelfgemaakte vleessalade is altijd heel populair geweest” (25/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Na ruim zestig jaar sluit de bekende voedingswinkel Fany in de Rechtestraat in Lille de deuren. De laatste echte dorpswinkel van Lille is vernoemd naar oprichtster Fany De Jongh, die exact 25 jaar geleden plots stierf. Haar man Jos Van Gestel en de twee kinderen Maria en Marleen zetten de zaak jarenlang verder, maar ze houden deze week uitverkoop.
  [naar artikel]
 28. Mijnramp in Marcinelle van zestig jaar geleden herdacht (06/08/2016 - De Redactie)
  In Marcinelle, ten zuiden van Charleroi, zijn de herdenkingen begonnen van de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis, die er zestig jaar geleden, op 8 augustus 1956, plaatsvond.
  [naar artikel]
 29. Eliane (70) opende 60 jaar geleden als klein meisje mee het station: “Nadien gingen we in de cinema naar het nieuws kijken” (15/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het was zaterdag exact zestig jaar geleden dat het huidige station van Mechelen officieel de deuren opende. Eliane Van Thielen (70) was toen het kleine meisje van 10 jaar oud dat de minister de schaar mocht aanreiken om het lintje te knippen. De afbraak van het gebouw start binnenkort om plaats te ruimen voor een nieuwbouw.
  [naar artikel]
 30. Het mysterie van de tand van Lumumba: hoe het enige overblijfsel van de vermoorde Congolese premier in het Justitiepaleis terechtkwam (12/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna 58 jaar na de feiten blijven de moord op de Congolese vrijheidsstrijder Patrice Lumumba en de Belgische betrokkenheid nog altijd veel vragen...
  [naar artikel]
 31. Dood van Diana exact 20 jaar geleden (31/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het is vandaag exact 20 jaar geleden dat de erg geliefde prinses Diana omkwam bij een auto-ongeluk in Parijs. Haar overlijden veroorzaakte een
  [naar artikel]
 32. Drama Inno exact 50 jaar geleden (22/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag is het exact vijftig jaar geleden dat een brand een enorme ravage aanrichtte in de Inno in het commerciële hart van Brussel. De ramp
  [naar artikel]
 33. Exact 25 jaar geleden gebeurde het Switel-drama: zo ontvouwde de horrornacht zich (31/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het is vanavond exact 25 jaar geleden dat een zorgeloos eindejaarsfeest in het Antwerpse Switel-hotel veranderde in een ware nachtmerrie. Twee...
  [naar artikel]
 34. Exact 25 jaar geleden gebeurde Switel-drama: zo ontvouwde horrornacht zich (31/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het is vanavond exact 25 jaar geleden dat een zorgeloos eindejaarsfeest in het Antwerpse Switel-hotel veranderde in een ware nachtmerrie. Twee...
  [naar artikel]
 35. IN BEELD. Exact 18 jaar geleden: de aanslagen die op ons netvlies staan gebrand (11/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Exact achttien jaar geleden waren de Verenigde Staten het doelwit van terroristische aanslagen. Twee vliegtuigen crashten in de WTC-torens in New...
  [naar artikel]
 36. Tien jaar na zijn dood: Patrick Swayze was een zoekende ziel die door de liefde werd gered (08/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het is deze maand exact tien jaar geleden dat Patrick Swayze overleed aan pancreaskanker – na veertig jaar van alcoholmisbruik en zestig sigaretten...
  [naar artikel]
 37. Zestig jaar geleden liepen 60 Congolezen weg uit menselijke zoo in Brussel (16/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Ze kregen bananen “gevoederd”. Of een handjevol noten. En hun kinderen moesten zich over “hun kopje” laten aaien. Morgen is het exact 60 jaar geleden dat de Wereldtentoonstelling in Brussel opende. De legendarische Expo 58 associëren we vandaag graag met het Atomium, maar het meest spraakmakende paviljoen was eigenlijk de menselijke zoo. “Met echte zwarten”. Na een paar weken zijn de Afrikanen het afgetrapt. Vernederd tot op het bot.
  [naar artikel]
 38. De new beat raasde dertig jaar geleden over België en de wereld: “Elektronisch en hypnotisch” (10/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  This is the sound of C/The sound which creates a new dimension/This is a new style of music... Met die woorden kondigde Confetti’s in 1988 de komst van de new beat aan. Een revolutionair geluid dat niet alleen als voorloper van techno wordt beschouwd, maar België in één beweging op de wereldkaart zette.
  [naar artikel]
 39. De dans die België op de wereldkaart zette (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. Wereldspeler zonder last van zijn ego (19/12/2017 - De Morgen)
  Chris Van Doorslaer, de man die kaartenproducent Cartamundi uit Turnhout op de wereldkaart zette, is afgelopen weekend onverwachts overleden. Hij was slechts 56 jaar.
  [naar artikel]
 41. Brusselse burgemeester verdedigt beslissing om plein naar Patrice Lumumba te noemen (13/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) heeft zondag de unanieme beslissing van de gemeenteraad verdedigd om een plein nabij de Naamse Poort naar de eerste premier van het onafhankelijke Congo, Patrice Emery Lumumba, te noemen. De square ligt aan de Elsensesteenweg en de Marsveldstraat, aan de toegang tot de Afrikaanse Matongewijk en wordt op 30 juni ingehuldigd naar aanleiding van de 58ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de voormalige Belgische kolonie.
  [naar artikel]
 42. Lumumba heeft dan toch zijn eigen plein (tje) in Brussel (01/07/2018 - De Morgen)
  ‘Als u hier langskomt, gedenk hem dan niet omdat hij werd vermoord, maar omdat hij streed voor nobele waarden.’ In aanwezigheid van twee van zijn kleindochters Tracy Tansia en Yema Lumumba werd zaterdag in Brussel een pleintje aan de Naamsepoort omgedoopt tot Patrice Lumumba Square.
  [naar artikel]
 43. "Exact een jaar geleden stierf papa, luisterend naar StuBru tijdens De Warmste Week.” (20/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Veerle en haar dochters moesten papa Philippe exact een jaar geleden afgeven, na een gevecht tegen kanker. Hij overleed om 4u ‘s nachts bij hen...
  [naar artikel]
 44. 'Ik wil de hoofden van de verraders afhakken' (12/04/2019 - De Morgen)
  Recep Tayyip Erdogan wil 'de hoofden afhakken van de verraders' die vorig jaar de mislukte staatsgreep hebben gepleegd. Dat zei de Turkse leider zaterdagavond in een emotionele speech ter nagedachtenis van de slachtoffers die exact een jaar geleden zijn gevallen.
  [naar artikel]
 45. Exact 18 jaar geleden: de aanslagen die op ons netvlies staan gebrand. (11/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Exact 18 jaar geleden was de VS het doelwit van terroristische aanslagen. Twee vliegtuigen crashen in de WTC-torens in New York. Ook twee andere...
  [naar artikel]
 46. Herdenking aanslagen 22 maart: indrukwekkende stiltes, monumenten en sterke speech koning (22/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Vandaag is het exact een jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Tijdens drie officiële herdenkingsmomenten zijn die gebeurtenissen herdacht. Een ode aan de hoop en veerkracht.
  [naar artikel]
 47. Exact 40 jaar geleden stopte Merckx met koersen, maar welke renners deden in die periode beter dan 'de Kannibaal' of kunnen hem nog voorbij? (20/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  525, zoveel overwinningen telt het palmares van de meest succesvolle renner aller tijden, Eddy Merckx. Exact 40 jaar geleden viel z'n palmares in...
  [naar artikel]
 48. 0110 in vijf fragmenten (01/10/2016 - Knack)
  Van de promospot door Jan Eelen tot de afsluitende speech van initiatiefnemer Tom Barman: herbeleef 0110, de concerten voor verdraagzaamheid die exact tien jaar geleden gehouden werden, via deze vijf fijne fragmenten.
  [naar artikel]
 49. Exact 10 jaar geleden had niemand van Adele gehoord, tot dit tv-optreden (08/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Nu is ze een van de meest succesvolle artiesten op aarde, maar iets meer dan tien jaar geleden wist niemand wie Adele was. Daar bracht exact tien
  [naar artikel]
 50. Zo zette een vrouw die man en kind verloor bij ongeval tragedie om in verhaal van hoop (06/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het is vandaag exact een jaar geleden dat het noodlot toesloeg voor de Britse Anna-Louise Bates (40). Op weg naar huis van een vroeg kerstfeestje
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.