Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 July 2020
05:58 uur

Kloof tussen sterke en zwakkere leerlingen in lager onderwijs groter door coronacrisis

VRT NWS

30/06/2020 - 06:41

De kloof tussen de sterkere en de minder sterke leerlingen in het lager onderwijs lijkt te zijn vergroot als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit de eerste bevindingen na de interdiocesane proeven in het Katholiek Onderwijs. De interdiocesane proeven zijn zijn afgenomen bij leerlingen van het zesde leerjaar. De proeven worden opgesteld door leerkrachten die los van de school staan en gelden als kwaliteitsanalyse. Ook in het secundair onderwijs zijn er trouwens zorgen over leerachterstand.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Tienerschool bij GO in Bree moet kloof tussen lager en secundair onderwijs verkleinen (04/03/2020 - VRT NWS)
  Het gemeenschapsonderwijs in Bree richt in september een tienerschool op. Die is voor leerlingen die nu in het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs zitten en in de eerste twee jaren van het secundair. Het is de bedoeling om zo de kloof tussen basisonderwijs en secundair onderwijs kleiner te maken.
  [naar artikel]
 2. Opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs (18/10/2018 - Metro)
  Voor het eerst sinds de invoering van het M-decreet zitten er opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs. Dat antwoordde Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vandaag in het Vlaams Parlement op vragen van Koen Daniëls (N-VA) en Kathleen Krekels (N-VA). Het M-decreet had onder meer tot doelstelling leerlingen met bijzondere onderwijsnoden zoveel mogelijk school te laten lopen in het regulier onderwijs. Sinds de invoering op 1 september 2015 daalde het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs dan ook. Dit schooljaar is er voor het eerst opnieuw een stijging, vooral zichtbaar in het kleuter- en het lager onderwijs. In het kleuteronderwijs gaat het om ongeveer 140 leerlingen, in het lager onderwijs om 300 leerlingen. Opvallend is de toename van het aantal leerlingen met autisme, van het kleuteronderwijs tot en met het secundair onderwijs, in Type 9. Dat aanbod in het buitengewoon onderwijs is nieuw sinds de invoering van het M-decreet. Vlaanderen telt intussen 71 scholen in het kleuteronderwijs, 102 scholen in het lager onderwijs en 82 scholen in het secundair onderwijs die Type 9 aanbieden. bron: Belga Het bericht Opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Kloof zwakke en sterke leerlingen is 'alarmerend' (29/03/2019 - De Morgen)
  De gemiddelde Vlaamse vijftienjarige is wereldtop in wiskunde. Maar vijftien procent scoort alarmerend slecht. Als we de kloof willen dichten, moet het onderwijs op de schop. Dat zegt socioloog Dirk Jacobs.
  [naar artikel]
 4. Leerlingen uit Steinerscholen presteren minder in hoger onderwijs: dit is het verschil tussen de verschillende systeemscholen in ons land (12/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Leerlingen uit Steinerscholen hebben in het hoger onderwijs een lager studierendement dan de gemiddelde afgestudeerde uit het algemeen secundair...
  [naar artikel]
 5. Tienerschool dicht de kloof tussen lager en middelbaar (14/04/2019 - De Morgen)
  In 2018 opent in Anderlecht een tienerschool de deuren. Enkel leerlingen van de laatste twee jaar van het basisonderwijs en de eerste twee jaar van het secundair onderwijs kunnen er les volgen.
  [naar artikel]
 6. Weer minder leerlingen in buitengewoon onderwijs door M-decreet (23/09/2016 - De Redactie)
  Op twee jaar tijd is het aantal leerlingen in BuLO-scholen met zo’n 10 procent gedaald. Door het M-decreet komen steeds meer kinderen met beperkingen in het gewoon lager onderwijs terecht.
  [naar artikel]
 7. Onderzoek toont aan: scholen met oog voor diversiteit doen prestatiekloof tussen leerlingen krimpen (14/05/2019 - VRT NWS)
  Vlaamse middelbare scholen die bewust omgaan met culturele verschillen slagen er beter in om de prestatiekloof tussen leerlingen met en zonder migratieachtergrond te verkleinen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van de KU Leuven bij Vlaamse scholen en leerlingen. De kloof tussen leerlingen is veel groter bij scholen die verschillen negeren of zelfs afwijzen.
  [naar artikel]
 8. Meer dan helft leerlingen lager onderwijs kan onvoldoende Frans lezen (07/06/2018 - De Morgen)
  Meer dan de helft van de leerlingen kan aan het einde van het lager onderwijs onvoldoende Frans lezen. Ongeveer de helft van hen durft zelfs amper Frans spreken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven bij meer dan 2.000 leerlingen. De resultaten die leerlingen halen, blijken sterk samen te hangen met het niveau Frans van de leerkracht.
  [naar artikel]
 9. Leerlingen Steinerscholen presteren slechter in het hoger onderwijs (11/02/2020 - De Morgen)
  Leerlingen uit Steinerscholen hebben in het hoger onderwijs een lager studierendement dan de gemiddelde afgestudeerde uit het algemeen secundair onderwijs (ASO). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers.
  [naar artikel]
 10. Leerlingen Steinerscholen presteren slechter in het hoger onderwijs (11/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Leerlingen uit Steinerscholen hebben in het hoger onderwijs een lager studierendement dan de gemiddelde afgestudeerde uit het algemeen secundair onderwijs (aso). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers.
  [naar artikel]
 11. Leerlingen Steinerscholen presteren slechter in het hoger onderwijs (11/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Leerlingen uit Steinerscholen hebben in het hoger onderwijs een lager studierendement dan de gemiddelde afgestudeerde uit het algemeen secundair onderwijs (aso). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers.
  [naar artikel]
 12. “Leerlingen Steinerscholen presteren slechter in het hoger onderwijs” (11/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Leerlingen uit Steinerscholen hebben in het hoger onderwijs een lager studierendement dan de gemiddelde afgestudeerde uit het algemeen secundair onderwijs (ASO). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers.
  [naar artikel]
 13. Leerlingen lager onderwijs scoren ondermaats voor Frans: "Dit is écht slecht" (07/06/2018 - De Morgen)
  De leerlingen in het lager onderwijs scoren ondermaats voor Frans. De resultaten die leerlingen halen, blijken sterk samen te hangen met de taalbeheersing van de leerkracht. "Houston, we have a problem."
  [naar artikel]
 14. Hannelore Goeman (sp.a): “PISA-resultaten zijn stevige wake-up call” (03/12/2019 - Metro)
  Voor Vlaams parlementslid voor sp.a, Hannelore Goeman, zijn de resultaten van de jongste PISA-studie ontluisterend. Op alle domeinen die werden onderzocht (lezen, wiskunde en wetenschap) daalden de prestaties van Vlaamse leerlingen. Zo is de groep ‘wiskundeknobbels’ sinds 2003 zo goed als gehalveerd, al blijven we tot de Europese subtop behoren. De kloof tussen de laagst presterende en de hoogst presterende leerlingen is ook groter dan gemiddeld, en daarbij weegt de sociaal-economische achtergrond van leerlingen sterker door dan elders, vat ze samen. “Deze resultaten zijn opnieuw een stevige wake-up call. Vooral de grote, sociale kloof in ons onderwijs is dramatisch”, reageert Goeman. Daarnaast valt voor de sp.a’ster de dalende leesvaardigheid het meest op: nog nooit scoorden de Vlaamse 15-jarigen lager, en ze zijn nog sterker gedaald dan de voorbije jaren. Vooral laag presterende leerlingen scoren steeds slechter. “Deze regering belooft, net als de vorige, om van de kwaliteit van ons onderwijs een absolute prioriteit te maken maar de cijfers tonen alvast dat de recepten van de vorige regering weinig zoden aan de dijk hebben gebracht”, merkt Goeman nog op. Ze wijst er ook nog op dat vooral leerlingen die het moeilijk hebben steeds minder meekunnen. “Daar moet dringend iets aan gebeuren, we spelen met talent. Tegelijkertijd kondigt deze regering een nieuwe besparingsronde aan in het secundair onderwijs die de kwaliteit van ons onderwijs nog meer onder druk zal zetten. Onbegrijpelijk”, besluit Hannelore Goeman. bron: Belga Het bericht Hannelore Goeman (sp.a): “PISA-resultaten zijn stevige wake-up call” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Opdoffer voor Vlaams onderwijs: nu ook koppositie voor wiskunde kwijt (03/12/2019 - De Morgen)
  Het Vlaamse onderwijs boert opnieuw achteruit. Onze leerlingen scoren in de nieuwste PISA-studie van de OESO alweer minder goed dan drie jaar geleden. Ze verliezen hun Europese koppositie voor wiskunde. Ook is de kloof tussen rijke en arme leerlingen nog steeds nergens zo groot als hier.
  [naar artikel]
 16. Stijging van aantal leerlingen in buitengewoon onderwijs zet zich door (04/03/2019 - Metro)
  De groei van het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs zet zich door. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Vooral het aantal leerlingen met autisme in het Type 9-onderwijs valt op. In oktober vorig jaar waren er voor het eerst opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs sinds de invoering van het M-decreet. Dat decreet moest leerlingen met bijzondere onderwijsnoden zoveel mogelijk te laten schoollopen in het regulier onderwijs. Sinds de invoering op 1 september 2015 daalde het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs dan ook. Ook in februari zijn er opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs, meldt Vlaams onderwijsminister Crevits. Vooral in het buitengewoon kleuter- en lager onderwijs valt de stijging op, en dan vooral voor kinderen in Type 9. Dat is het aanbod voor leerlingen met autisme, nieuw sinds deze legislatuur. Ook in het buitengewoon secundair onderwijs is het aantal leerlingen in Type 9 gestegen. In totaal zitten dit schooljaar 617 leerlingen in het kleuteronderwijs Type 9, terwijl dat er in het schooljaar 2015-2016 nog maar 199 waren. In het lager is er een stijging van 1.664 naar bijna 4.300, in het secundair van 1.093 naar 4.384. “We zien dat het nieuwe aanbod dat er deze legislatuur kwam, inspeelt op een vraag voor een kwaliteitsvolle begeleiding op maat van de zorgnoden”, reageert Crevits. In Vlaanderen zijn er 71 kleuter-, 102 lagere en 82 secundaire scholen die een Type 9-aanbod hebben. “Dit zorgt ervoor dat kinderen met autisme op het best mogelijke onderwijs en de best mogelijke ondersteuning kunnen rekenen”, aldus Crevits. bron: Belga Het bericht Stijging van aantal leerlingen in buitengewoon onderwijs zet zich door verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Goodwill of niet, kloof in onderwijs blijft groot (14/04/2019 - De Morgen)
  Ze verlaten sneller de middelbare school zonder diploma en slagen minder vaak aan de hogeschool of universiteit. De kloof tussen autochtonen en leerlingen met een migratieachtergrond blijft in ons land groot. De Europese Commissie maant aan tot ingrijpen.
  [naar artikel]
 18. Crevits trekt extra budget uit voor begeleiding kwetsbare leerlingen (19/10/2017 - VRT NWS)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits verdubbelt volgend jaar het budget voor de begeleiding van kwetsbare leerlingen tot 230.000 euro. Het gaat om middelen voor zo'n 1.000 studenten uit het hoger onderwijs, die samen 2.100 leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs helpen met studie- en huiswerk
  [naar artikel]
 19. Crevits trekt extra budget uit voor begeleiding kwetsbare leerlingen (19/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) verdubbelt volgend jaar het budget voor de begeleiding van kwetsbare leerlingen tot 230.000 euro. Het gaat om middelen voor zo’n 1.000 studenten uit het hoger onderwijs, die samen 2.100 leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs helpen met studie- en huiswerk.
  [naar artikel]
 20. Hardnekkige ongelijkheid tussen leerlingen door segregatie in het onderwijs (31/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Segregatie in het onderwijs blijft het grootste obstakel voor gelijke kansen voor leerlingen uit kwetsbare milieus en leerlingen met een
  [naar artikel]
 21. Aantal leerlingen in gemeenschapsonderwijs groeit (18/09/2018 - Metro)
  Het GO!, onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, telt op dit moment 205.001 leerlingen. Dat zijn er 3.830 meer dan vorig jaar, zo blijkt uit de traditionele spoedtelling georganiseerd door het agentschap voor onderwijsdiensten (AgODi) bij de start van het schooljaar. De groei van het GO! stijgt boven de nataliteit uit. In het kleuteronderwijs daalt het aantal leerlingen licht, met 1,02 procent, minder sterk dan de nataliteit. Het aantal leerlingen in het lager onderwijs neemt toe met 1,44 procent. In het gewoon secundair onderwijs loopt de stijging op tot 3,41 percent, dat zijn 2.823 leerlingen meer dan vorig jaar. “Onze duurzame groei toont aan dat ons pedagogisch project ‘samen leren samenleven’ wérkt”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “Helaas moesten we ook dit jaar door plaatstekort weer te veel leerlingen weigeren, zo’n 5.050. Er is dringend nood aan extra middelen om onze scholen uit te breiden. Alleen zo blijft de vrije schoolkeuze gegarandeerd.” In tegenstelling tot de vorige jaren is er een stijging in het buitengewoon onderwijs. De daling in het deeltijds beroepssecundair onderwijs is toe te schrijven aan de opkomst van duaal leren. STEM-richtingen blijven in populariteit toenemen. Er is een sterke stijging van wetenschappelijke richtingen in het ASO en TSO. bron: Belga Het bericht Aantal leerlingen in gemeenschapsonderwijs groeit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Minder leerlingen hinken achterop (12/04/2019 - Metro)
  Zowel in het lager als het secundair onderwijs zijn er steeds minder leerlingen die achterop geraken. Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) die in De Standaard en Het Belang van Limburg staan. Schoolse achterstand betekent dat een leerling niet meer in hetzelfde studiejaar zit als zijn of haar leeftijdgenoten. Zittenblijven is daar een belangrijke oorzaak van, maar evengoed kan de vertraging door een latere instap of ziekte komen. In vergelijking met het schooljaar 2012-2013 deed Vlaanderen het vorig schooljaar beter. In het lager onderwijs daalde het aandeel leerlingen met een achterstand van 15 naar 12,1 procent. Voor het secundair onderwijs ging dit van bijna 29 naar 26,7 procent. Die daling is niet onbelangrijk. Onlangs bleek nog dat veel leerlingen die de school vroegtijdig verlieten, kampten met een schoolse achterstand. Daarom beschouwt Crevits dit als “goed nieuws”. bron: Belga Het bericht Minder leerlingen hinken achterop verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Minder leerlingen hinken achterop (12/04/2019 - De Tijd)
  08:09 Zowel in het lager als in het secundair onderwijs zijn er steeds minder leerlingen die één of meer jaren achterop geraken. Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 24. Leerlingen Steinerscholen presteren slechter in het hoger onderwijs (11/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Leerlingen uit Steinerscholen hebben in het hoger onderwijs een lager studierendement dan de gemiddelde afgestudeerde uit het algemeen secundair...
  [naar artikel]
 25. Vlaams onderwijs boert opnieuw achteruit: nu ook koppositie voor wiskunde kwijt (03/12/2019 - De Morgen)
  Het Vlaamse onderwijs boert opnieuw achteruit. Onze leerlingen scoren in de nieuwste PISA-studie van de OESO alweer minder goed dan drie jaar geleden. Ze verliezen hun Europese koppositie voor wiskunde. Ook is de kloof tussen rijke en arme leerlingen nog steeds nergens zo groot als hier.
  [naar artikel]
 26. Stijging van aantal leerlingen in buitengewoon onderwijs zet zich door (04/03/2019 - Knack)
  De groei van het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs zet zich door. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Vooral het aantal leerlingen met autisme in het Type 9-onderwijs valt op.
  [naar artikel]
 27. Stijging van aantal leerlingen in buitengewoon onderwijs zet zich door (04/03/2019 - Knack)
  De groei van het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs zet zich door. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Vooral het aantal leerlingen met autisme in het Type 9-onderwijs valt op.
  [naar artikel]
 28. Stijging van aantal leerlingen in buitengewoon onderwijs zet zich door (04/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  De groei van het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs zet zich door. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Vooral het aantal leerlingen met autisme in het Type 9-onderwijs valt op.
  [naar artikel]
 29. Chemie- en farmafederatie wil werknemers voor de klas zetten: “We moeten kloof tussen onderwijs en industrie dichten” (23/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De chemie- en farmasector wil werknemers enkele uren per week voor de klas zetten, zodat de kloof tussen het onderwijs en de industrie wordt gedicht. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt dat een goed idee.
  [naar artikel]
 30. Wie trouwt er met de loodgieter? (29/03/2019 - De Morgen)
  Nooit was de kloof tussen het aantal hoogopgeleide vrouwen en mannen groter. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat voor elke 100 jongens er 123 meisjes hoger onderwijs volgen.
  [naar artikel]
 31. Dit moet u weten voor u gaat eten (08/06/2018 - De Morgen)
  Het dreigt er bovenarms op te zitten tussen de VS en Frankrijk tijdens de G7-top in Canada. Minister van Onderwijs Hilde Crevits waarschuwt voor de lat te hoog te leggen, nadat duidelijk werd dat leerlingen uit het lager onderwijs ondermaats scoren voor Frans. Dit is onze lunchbreak.
  [naar artikel]
 32. Nooit eerder zoveel leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel: "Dit toont onze kwaliteit" (26/02/2020 - VRT NWS)
  Net geen 50.000 leerlingen gaan vandaag in Brussel naar school in het Nederlands. Dat blijkt uit de jongste telling. Dat zijn er meer dan ooit. Eén op de vijf Brusselse leerlingen gaat naar het Nederlandstalige kleuter-, lager of middelbaar onderwijs. Terwijl er maar één op de tien thuis uitsluitend in het Nederlands opgevoed wordt.
  [naar artikel]
 33. Kloof tussen arm en rijk groeit (30/06/2017 - De Morgen)
  De kloof tussen hoogopgeleiden en de rest van de bevolking wordt steeds groter. Dat blijkt uit de armoedecijfers van de FOD Sociale Zekerheid. 'We moeten af van het idee dat economische groei vanzelf jobs creëert voor laaggeschoolden.'
  [naar artikel]
 34. Kloof tussen arm en rijk groeit (06/04/2019 - De Morgen)
  De kloof tussen hoogopgeleiden en de rest van de bevolking wordt steeds groter. Dat blijkt uit de armoedecijfers van de FOD Sociale Zekerheid. 'We moeten af van het idee dat economische groei vanzelf jobs creëert voor laaggeschoolden.'
  [naar artikel]
 35. Gratis voorleessoftware binnenkort ook voor studenten hoger onderwijs (20/01/2019 - VRT NWS)
  Studenten met ernstige leesbeperkingen zoals dyslexie en dyspraxie zullen binnenkort ook in het hoger onderwijs gebruik kunnen maken van gratis voorleessoftware die de overheid hen aanbiedt. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bekend gemaakt. Sinds vorig schooljaar wordt de voorleessoftware al aangeboden aan leerlingen met lees- en of schrijfproblemen in het lager- en het middelbaar onderwijs. Dat wordt nu uitgebreid naar het hoger onderwijs. Voorleessoftware maakt van leerboeken luisterboeken zodat leerlingen ze kunnen beluisteren. 
  [naar artikel]
 36. Voor het eerst weer meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs (18/09/2018 - VRT NWS)
  Er zitten dit schooljaar opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs. Dat blijkt uit de eerste voorlopige telling van de leerlingen. Nochtans wou het M-decreet, dat op 1 september 2015 van start ging, leerlingen met een beperking stimuleren om les te volgen in het gewoon onderwijs. 
  [naar artikel]
 37. De lat lager leggen kan nooit een oplossing zijn voor de crisis waarin ons onderwijs verkeert (29/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Lieven Boeve, de grote baas van het katholiek onderwijs in Vlaanderen, heeft voor consternatie gezorgd met zijn voorstel om de lat in het onderwijs lager te leggen zodat meer leerlingen erover geraken. Hij vindt zelfs dat elke leerling zijn eigen lat moet hebben. De algemene eindtermen zijn immers veel te moeilijk, zegt Boeve. Uiteraard en terecht kreeg hij bakken kritiek over zich heen. Na zijn voorstel om in het middelbaar onderwijs een uur Nederlands te schrappen voor een cursus burgerschap, slaat de katholieke topman de bal weer eens grondig mis. De lat lager leggen kan nooit een oplossing zijn voor de crisis waarin ons onderwijs verkeert.
  [naar artikel]
 38. Kazerne Dossin: kloof tussen bestuur en wetenschappers wordt groter (20/12/2019 - De Morgen)
  De kloof tussen academici en het bestuur over de Kazerne Dossin wordt alsmaar groter. Verscheidene academici denken eraan om op te stappen.
  [naar artikel]
 39. Minder leerlingen lopen schoolse achterstand op (12/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zowel in het lager als het secundair onderwijs zijn er steeds minder leerlingen die achterop geraken. Dat blijkt uit cijfers van minister van...
  [naar artikel]
 40. Kennis Nederlands gaat er op achteruit (04/04/2019 - De Tijd)
  18:35 Het onderwijs krijgt opnieuw een slecht rapport. Het aantal leerlingen dat de minimulat voor Nederlands op het einde van het lager onderwijs haalt, daalt.
  [naar artikel]
 41. Sam de Verkeersslang overtuigt 170.000 leerlingen om duurzaam naar school te komen (14/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Dit jaar nemen 715 scholen en meer dan 170.000 leerlingen uit het kleuteronderwijs en lager onderwijs deel aan de Samweek (14-18 mei). Dat laat de organisatie voor duurzame mobiliteit Mobiel 21 maandag weten. De leerlingen kunnen punten sparen door op een duurzame manier naar school te komen. Op het einde van de week worden ze beloond als ze hun doel halen.
  [naar artikel]
 42. QUIZ. Slaag jij nog voor het lager onderwijs? Test het hier de hele week (03/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zou jij vandaag nog slagen voor het lager onderwijs? Ontdek het met het septemberrapport. Aan de hand van de huidige eindtermen in het lager...
  [naar artikel]
 43. Euronext Brussel: ING en Ontex duwen Bel20 in het rood (31/01/2018 - De Tijd)
  12:44 De Brusselse beurs is vandaag een van de zwakkere broertjes in Europa. De resultaten van ING waren lager dan verwacht en Ontex stuurde een winstwaarschuwing uit. Aperam wordt beloond voor sterke cijfe...
  [naar artikel]
 44. Opnieuw meer leerlingen ingeschreven in het Nederlandstalig onderwijs (18/09/2017 - Metro)
  In de Vlaamse scholen zijn dit jaar opnieuw meer leerlingen ingeschreven. Dat blijkt uit een spoedtelling van de vier Nederlandstalige onderwijsnetten, die qua studierichtingen allemaal een stijging zien bij de technische en wetenschappelijke richtingen. In het katholiek onderwijs waren er op de derde schooldag van september 742.161 leerlingen ingeschreven. Dat is het hoogste cijfer van de afgelopen 20 jaar, en een stijging met 0,14 procent. In het Gemeenschapsonderwijs werd met 201.171 leerlingen voor het eerst de kaap van de 200.000 leerlingen gerond. Tegenover vorig jaar steeg het aantal leerlingen met 1,87 procent. In het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, dat vorig jaar nog een lichte daling kende in de leerlingenaantallen, werd een stijging opgemeten van 1,85 procent tot 15.779 leerlingen. Bij het OVSG, de koepel van het onderwijs van de steden en gemeenten, tot slot steeg het aantal leerlingen met 0,63 procent tot 157.826. Vooral bij het gewoon lager onderwijs werd een stijging geregistreerd, met 1,37 procent in het katholiek onderwijs, 2,91 procent in het Gemeenschapsonderwijs en 1,43 in het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. Het gewone kleuteronderwijs kent, in de lijn van het dalende geboortecijfer, een daling in het katholiek (-1,05 procent) en stedelijk en gemeentelijk onderwijs (-0,67 procent); in het Gemeenschapsonderwijs is er een stijging van 0,57 procent, “meer dan 1,5 procent beter dan de nataliteit”. In het gewoon secundair onderwijs is er eveneens een stijging bij alle netten, terwijl het buitengewoon onderwijs zijn dalende trend voortzet. Qua studierichtingen zitten vooral de technische en wetenschappelijke richtingen of STEM-richtingen in de lift. bron: Belga
  [naar artikel]
 45. 'Vlaanderen moet zich enorm veel zorgen maken' (29/03/2019 - De Morgen)
  Alle leerlingen, van de aso'ers tot de bso'ers, gaan erop achteruit in wiskunde. Tegelijkertijd is de kloof tussen migranten en autochtonen nergens ter wereld groter. Pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) spreekt van een alarmerende situatie.
  [naar artikel]
 46. Eerste schooldag voor 148.418 Limburgers (01/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Maandag gaan 148.418 leerlingen in Limburg weer naar school. Dat zijn er 588 meer dan vorig jaar. Het aantal kleuters daalt licht, het aantal leerlingen lager en secundair onderwijs stijgt licht. Zo blijkt uit berekeningen van de dienst data en analyse van de provincie Limburg voor gedeputeerde van Onderwijs Bert Lambrechts (N-VA).
  [naar artikel]
 47. “Inclusief onderwijs nog te veel voorrecht voor kinderen met sterke ouders” (16/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Inclusief onderwijs, waarbij kinderen met een handicap of leerstoornis les volgen in het gewoon onderwijs, is nog te veel een voorrecht voor kinderen met ‘sterke’ ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gezinsbond bij 300 ouders die ervaring hebben met dit systeem. “De rol van de ouders is nog te groot. Scholen zouden voldoende ondersteund moeten worden om inclusief onderwijs voor alle leerlingen mogelijk te maken”, vindt de Gezinsbond.
  [naar artikel]
 48. Aantal leerlingen in buitengewoon onderwijs blijft stijgen (04/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De groei van het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs zet zich door. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde...
  [naar artikel]
 49. Eén op de tien begaafde leerlingen blijft in lager of middelbaar een jaar zitten (25/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  BRUSSELJe zou verwachten dat een slimmerik fluitend door het onderwijs stoomt. Maar uit onderzoek blijkt dat op het eind van het middelbaar één op de tien begaafde leerlingen bleef zitten.
  [naar artikel]
 50. Katholiek onderwijs leert zesjarigen denken als een computer (19/02/2019 - De Morgen)
  Digitale geletterdheid kan niet vroeg genoeg aangeleerd worden. Zo redeneert althans het katholiek onderwijs, dat vanaf het schooljaar 2020-2021 een nieuwe lesvorm introduceert in het lager onderwijs die leerlingen meer vertrouwd moet maken met programmeren en abstract denken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.