Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

11 July 2020
13:24 uur

Hongkong zal nooit meer hetzelfde zijn: Peking keurt nationale veiligheidswet goed

Express

30/06/2020 - 07:00

Het hoogste wetgevende orgaan van China heeft de controversiële nationale veiligheidswet voor Hongkong goedgekeurd. Dat heeft de Chinese Communistische Partij... The post Hongkong zal nooit meer hetzelfde zijn: Peking keurt nationale veiligheidswet goed appeared first on Business AM.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turks parlement keurt nieuwe veiligheidswet goed (25/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Turkse parlement heeft haar goedkeuring gegeven aan alle onderdelen van een nieuwe veiligheidswet. Die moet een nieuw middel zijn in de strijd...
  [naar artikel]
 2. Onrust Hongkong – Ook Amerikaanse Senaat keurt wetsvoorstel rond Hongkong goed (20/11/2019 - Metro)
  Na het Huis van Afgevaardigden heeft nu ook de Amerikaanse Senaat dinsdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd waarmee de manifestanten in Hongkong gesteund worden. De demarche komt er op een gevoelig moment in de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking en zet nog meer druk op de relaties tussen beide landen. De wet voorziet sancties tegen Chinese ambtenaren “die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden” in de stad. Daarnaast komt er een jaarlijkse evaluatie om te bekijken of Hongkong voldoende autonoom is van Peking om zijn speciale status te behouden voor handel met de Verenigde Staten. Ook een ander wetsvoorstel dat de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong verbiedt, kreeg groen licht van het hogerhuis. Hongkong is een semi-autonome regio van China, waar al maanden manifestaties plaatsvinden om democratische hervormingen te eisen. bron: Belga Het bericht Onrust Hongkong – Ook Amerikaanse Senaat keurt wetsvoorstel rond Hongkong goed verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Turks parlement keurt nieuwe veiligheidswet goed (25/07/2018 - De Morgen)
  Het Turkse parlement heeft haar goedkeuring gegeven aan alle onderdelen van een nieuwe veiligheidswet. Die moet een nieuw middel zijn in de strijd tegen terrorisme, nadat vorige week na twee jaar de noodtoestand is opgeheven in het land.
  [naar artikel]
 4. Meer dan miljoen mensen op straat in Hongkong tegen nieuwe uitleveringswet (09/06/2019 - De Morgen)
  In Hongkong zijn zondag meer dan een miljoen mensen op straat gekomen tegen een wetsvoorstel dat uitwijzingen van Hongkong naar het Chinese vasteland mogelijk maakt. Dat zeggen althans de organisatoren. De opkomst zou daarmee hoger zijn dan bij het massale protest van 1 juli 2003, dat ertoe leidde dat de controversiële nationale veiligheidswet in de prullenbak belandde.
  [naar artikel]
 5. Meer dan miljoen mensen op straat in Hongkong tegen nieuwe uitleveringswet (09/06/2019 - Knack)
  In Hongkong zijn zondag meer dan een miljoen mensen op straat gekomen tegen een wetsvoorstel dat uitwijzingen van Hongkong naar het Chinese vasteland mogelijk maakt. Dat zeggen althans de organisatoren. De opkomst zou daarmee hoger zijn dan bij het massale protest van 1 juli 2003, dat ertoe leidde dat de controversiële nationale veiligheidswet in de prullenbak belandde.
  [naar artikel]
 6. China vervangt vertegenwoordiger in Hongkong, een teken van groeiend ongenoegen in Peking (04/01/2020 - VRT NWS)
  De Chinese regering heeft Wang Zhimin, haar verbindingsofficier in Hongkong, ontslagen. Wang was de hoogste vertegenwoordiger van de Volksrepubliek in de autonome regio Hongkong. Zijn vervanging duidt op ongenoegen van Peking tegenover zijn aanpak, maar ook ongeduld inzake het aanhoudende protest in Hongkong.
  [naar artikel]
 7. Hongkong houdt verkiezingen, Peking kiest (25/03/2017 - De Tijd)
  20:26 Het economisch geplaagde Hongkong kiest zondag een nieuwe leider. Die strijd kent één zekerheid: op het einde wint Peking. Maar een ontevreden bevolking pikt dat niet meer.
  [naar artikel]
 8. Tiende weekend van protesten in Hongkong, diplomatieke rel tussen Peking en Washington (10/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De krant Ta Kung Pao, die als spreekbuis van Peking geldt in Hongkong, heeft de persoonlijke informatie gepubliceerd van een Amerikaanse diplomaat...
  [naar artikel]
 9. Ook Hongkong leidt tot spanningen tussen Peking en Washington, tiende weekend van protesten (10/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De krant Ta Kung Pao, die als spreekbuis van Peking geldt in Hongkong, heeft de persoonlijke informatie gepubliceerd van een Amerikaanse diplomaat...
  [naar artikel]
 10. Onrust Hongkong: Peking ziet 'tekenen van terrorisme' (12/08/2019 - Knack)
  De Chinese regering heeft haar kritiek op de manifestaties in Hongkong nog opgevoerd. Peking ziet naar eigen zeggen 'tekenen van terrorisme' achter de protestbeweging tegen het bestuur in Hongkong.
  [naar artikel]
 11. Peking legt vrijheden Hongkong aan de ketting (10/04/2019 - De Morgen)
  Voor het eerst heeft de Chinese staat rechtstreeks in de Hongkongse politiek ingegrepen door er twee politici uit het parlement te zetten. Een draconische inmenging, zo oordeelt Hongkong, want Peking ondermijnt zijn onafhankelijke rechtsspraak.
  [naar artikel]
 12. Voor- en tegenstanders van Peking krijgen het met elkaar aan de stok in Hongkong (14/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Hongkong heeft een massale politieaanwezigheid een grootschalige manifestatie van antiregeringsdemonstranten verhinderd. Die kregen het wel aan de stok met Peking-gezinde betogers.
  [naar artikel]
 13. Kern keurt benoeming Vanackere bij de Nationale Bank goed – meer vrouwen na hervorming (15/11/2018 - Metro)
  Het kernkabinet heeft de benoeming van CD&V-senator Steven Vanackere tot directeur bij de Nationale Bank bevestigd. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Charles Michel. De regeringstop gaf ook groen licht voor een hervorming bij de bestuursorganen van de Nationale Bank, om zo meer vrouwen aan de top van de instelling te krijgen. De voordracht van ex-minister van Financiën Vanackere (CD&V) als directeur bij de Nationale Bank zorgde voor veel kritiek. Hij vervangt immers Marcia De Wachter, de laatste vrouw uit het bestuur van de Nationale Bank. De regeringstop heeft nu beslist dat er een hervorming komt die op termijn moet zorgen voor meer vrouwen in de bestuursorganen van de Nationale Bank. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) legde daarover vorige week een voorstel op tafel. bron: Belga Het bericht Kern keurt benoeming Vanackere bij de Nationale Bank goed – meer vrouwen na hervorming verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Onrust Hongkong – Hongkong betreurt Amerikaanse wetten en Peking dreigt met “vergelding” (28/11/2019 - Metro)
  De regering in Hongkong betreurt de Amerikaanse wetsvoorstellen, die president Donald Trump goedkeurde, die de manifestanten in Hongkong steunen. Ze beschuldigt Washington ervan zich te mengen met interne aangelegenheden. Volgens de autoriteiten wordt zo “een verkeerde boodschap” gegeven aan de manifestanten. Ook China is niet te spreken over die beslissing en dreigde al met “vergeldingsacties”. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Hongkong betreurt Amerikaanse wetten en Peking dreigt met “vergelding” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Politie zet traangas in tegen betogers in Hongkong (10/08/2019 - VRT NWS)
  In Hongkong heeft de politie traangas ingezet tegen betogers die opnieuw op straat zijn gekomen tegen de regering. Het protest in Hongkong houdt al meer dan twee maanden aan. De manifestaties waren aanvankelijk gericht tegen een omstreden uitleveringswet, maar mondden uit in een vraag om minder inmenging van Peking en meer democratische vrijheden.
  [naar artikel]
 16. Wat zit echt achter het protest in Hongkong? "China beloofde ons een beter leven, die belofte is niet gehouden" (18/08/2019 - VRT NWS)
  Vandaag is er opnieuw een massale betoging gepland tegen het lokale bestuur in Hongkong en de overheid in Peking. De demonstranten eisen democratische hervormingen en minder inmenging van Peking. Maar de protesten hebben ook een economisch motief. Wat zit er echt achter de protesten in Hongkong? VRT-journaliste Veerle De Vos is ter plaatse en sprak met enkele inwoners.
  [naar artikel]
 17. Voor- en tegenstanders van Peking krijgen het met elkaar aan de stok in Hongkong (14/09/2019 - Metro)
  In Hongkong heeft een massale politie-aanwezigheid een grootschalige manifestatie van anti-regeringsdemonstranten verhinderd. Die kregen het wel aan de stok met Pekinggezinde betogers. De politie had geen toelating gegeven voor een mars in het district Tin Shui Wan nabij de grens met China. Toch waren enkele honderden demonstranten opgedaagd. Ver raakten ze niet want ze botsten op een stevige politiemacht. Eerder op de dag was het tot schermutselingen gekomen tussen regeringskritische demonstranten en aanhangers van China die kleine sit-ins organiseerden. De politie arresteerde een onbekend aantal mensen. Een voor zondag geplande grootschalige demonstratie is uit veiligheidssoverwegingen eveneens verboden. In de vroegere Britse kroonkolonie is er al meer dan vier maand protest tegen de plaatselijke regering, het communistisch regime in Peking en zijn toenemende invloed in Hongkong. bron: Belga Het bericht Voor- en tegenstanders van Peking krijgen het met elkaar aan de stok in Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Pijlen, katapulten en molotovcocktails: protesten in Hongkong draaien uit op geweld (17/11/2019 - De Standaard)
  Ook vandaag is het onrustig in de Chinese stadstaat Hongkong. Bij de rellen nabij de Chinese University of Hongkong, die bezet wordt door tegenstanders van de regering en Peking, kreeg een agent een pijl in het been.
  [naar artikel]
 19. Opnieuw betoging in Hongkong, politie zet traangas in (27/07/2019 - VRT NWS)
  In Hongkong zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te betogen, hoewel de demonstratie verboden is. Het protest richt zich opnieuw tegen het omstreden wetsvoorstel om de uitleveringspolitiek van het autonome Chinese gebied Hongkong aan te passen volgens de wensen van Peking.
  [naar artikel]
 20. Hongkong 20 jaar: protestmars tegen Peking (01/07/2017 - De Tijd)
  14:29 Duizenden mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de jaarlijkse prodemocratiebetoging in Hongkong.
  [naar artikel]
 21. Amerikaanse Senaat keurt wetsvoorstel goed om manifestanten in Hongkong te steunen (20/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Na het Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag ook de Amerikaanse Senaat unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd waarmee de manifestanten in Hongkong gesteund worden.
  [naar artikel]
 22. Chinese premier zegt dat Peking “chaos” in Hongkong volgens wet zal beëindigen (06/09/2019 - Metro)
  China zal de “chaos” in Hongkong beëindigen binnen het kader van de wet. Dat zei de Chinese premier Li Keqiang vandaag tijdens een vergadering met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die op een driedaags bezoek in China is. Het is de eerste keer dat de premier zich uitliet over de onrust in Hongkong. Volgens hem heeft China de wijsheid om de protesten aan te pakken op een wettelijke basis. De afgelopen weken groeide de vrees dat Peking het leger zou sturen op vraag van het bestuur in Hongkong, om de protesten in de semiautonome stad de kop in te drukken. Merkel verwelkomde de beslissing van Hongkong om de controversiële uitleveringswet formeel in te trekken. Dat wetsontwerp leidde tot de massale protesten. “Nu hoop ik dat de manifestanten deelnemen aan de dialoog”, aldus Merkel. Leiders van de protestbeweging in Hongkong hadden gevraagd om met de Duitse leider te spreken, maar volgens een woordvoerder van de Duitse bondskanselier was geen ontmoeting gepland. De omstreden wet zou de weg geopend hebben voor de uitlevering van Hongkongers aan het Chinese vasteland om daar terecht te staan. De betogingen ertegen in het financiële centrum van Azië zijn al drie maanden aan de gang. De voormalige Britse kolonie is semiautonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Maar veel inwoners vrezen dat Peking die vrijheden steeds meer inperkt. Bron: Belga   Het bericht Chinese premier zegt dat Peking “chaos” in Hongkong volgens wet zal beëindigen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Arrestaties bij blijvende onrust in Hongkong (26/12/2019 - Metro)
  Demonstranten in Hongkong hebben vandaag shoppingcentra en restaurants van Chinese eigenaars op stelten gezet. In botsingen met de ordediensten zijn minstens vier betogers gearresteerd. Ook op tweede kerstdag is het in Hongkong onrustig geweest. Op Kerst zelf werden minstens 23 mensen gearresteerd. De eerste protesten in Hongkong dateren van ongeveer een half jaar geleden en waren het gevolg van onvrede over een wet die meer inmenging door China toeliet. Die wet is ingetrokken, maar intussen is een bredere protestbeweging ontstaan. De manifestanten kanten zich tegen de toenemende invloed van Peking en vragen meer democratie en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld bij vorige manifestaties. bron: Belga Het bericht Arrestaties bij blijvende onrust in Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. In Hongkong is de woede groter dan de angst: ‘We moeten op straat komen, nu het nog kan’ (17/06/2019 - De Morgen)
  Zondag kwam Hongkong opnieuw massaal op straat. De omstreden uitleveringswet is intussen voor onbepaalde tijd opgeschort, maar daar nemen de betogers geen genoegen mee. Zij vinden dat Carrie Lam, de leider van Hongkong die Peking goedgezind is, moet opstappen.
  [naar artikel]
 25. Peking waarschuwt betogers Hongkong met straffe taal: “Wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan” (06/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  “Wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan”, zo heeft een hoge functionaris van de Chinese regering dinsdag gewaarschuwd aan het adres van de betogers in Hongkong die sinds twee maanden het communistische bewind in Peking tarten.
  [naar artikel]
 26. Voor- en tegenstanders van Peking krijgen het opnieuw met elkaar aan de stok in Hongkong (14/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Hongkong heeft een massale politie-aanwezigheid een grootschalige manifestatie van anti-regeringsdemonstranten verhinderd. Die kregen het wel...
  [naar artikel]
 27. Hongkong 20 jaar bij China: grote protestmars tegen Peking (01/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Duizenden mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de jaarlijkse prodemocratiebetoging in Hongkong. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag
  [naar artikel]
 28. Honderdduizenden betogers in Hongkong (18/08/2019 - Metro)
  Het protest in de vroegere Britse kolonie Hongkong tegen de invloed van Peking en het recente politiegeweld is zondag een nieuwe ronde ingegaan. Volgens een schatting van het Duitse persbureau DPA nemen honderdduizenden mensen deel aan een bijeenkomst van de pro-democratiebeweging. De betoging is verboden en het regent hevig. Toch zijn alle straten rondom het Victoria Park, waar verzamelen was geblazen, volledig overspoeld. Er trekt een stoet van meer dan vijf kilometer lang doorheen de zakenwijk van Hongkong. Sprekers roepen op geen geweld aan te wenden. bron: Belga Het bericht Honderdduizenden betogers in Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. China veroordeelt geweld en steunt voluit de regering van Hongkong in eerste persconferentie ooit (29/07/2019 - VRT NWS)
  In de eerste persconferentie sinds de overdracht in 1997 laat het Chinese staatsbureau voor relaties met Hongkong en Macau een forse waarschuwing horen. De leiders in Peking blijken het gehad te hebben met de aanhoudende protest in Hongkong.
  [naar artikel]
 30. Hongkong is dilemma voor Chinese regering in Peking: militair ingrijpen of niet? (15/08/2019 - De Morgen)
  De aanhoudende onrust in Hongkong stelt de Chinese regering in Peking voor een dilemma: hard ingrijpen of niet? De orde herstellen of chaos op straat tolereren?
  [naar artikel]
 31. ‘In Hongkong klinken daden luider dan woorden' (21/08/2019 - De Tijd)
  11:21 Joshua Wong bezorgt Peking hoofdpijn. De Chinese regering noemt de 22-jarige protestleider een terrorist, in Hongkong is hij een superster. Hij is het gezicht van de escalerende protestbeweging die ee...
  [naar artikel]
 32. China stampt repressie erin, van Xinjiang tot Hongkong (26/11/2019 - De Tijd)
  10:05 Het prodemocratische kamp in Hongkong vierde gisteren een verkiezingszege op het Chinese bewind. Maar de keiharde onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang toont dat Peking ver gaat om zijn macht vei...
  [naar artikel]
 33. Opnieuw massaal protest in Hongkong (21/07/2019 - De Tijd)
  17:36 Er zijn zondag opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen in Hongkong uit protest tegen de regering en haar banden met Peking.
  [naar artikel]
 34. Commandant van Chinese troepen in Hongkong waarschuwt de betogers in de regio (01/08/2019 - VRT NWS)
  Het communistische regime in Peking lijkt de onrust in de autonome regio Hongkong beu te worden. Na de regering heeft nu ook de bevelhebber van de Chinese troepen in Hongkong een waarschuwing laten horen. Tegelijk is een propagandavideo verspreid waarin te zien is hoe Chinese soldaten oefenen om burgerprotesten de kop in te drukken.
  [naar artikel]
 35. Peking dreigt met represailles tegen Washington na stemming wetsvoorstel over Hongkong (20/11/2019 - Metro)
  Peking heeft William Klein, de interim-chargé d’affaires op de Amerikaanse ambassade, op het matje geroepen en gedreigd met represailles, enkele uren nadat ook de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel over Hongkong gestemd heeft. In het wetsvoorstel spreekt het Amerikaanse parlement zijn steun uit voor de betogers in Hongkong, waar al sinds juni actie gevoerd wordt tegen de bemoeienissen uit China. De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken, Ma Zhaoxu, wil de Amerikaanse diplomaat “een plechtig protest” overbrengen en “zich verzetten tegen” de tekst, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een kort persbericht. Volgens Geng Shuang, de woordvoerder van het ministerie, is de tekst een “flagrante” inmenging in China’s eigen zaken. Volgens Geng stelt de tekst “criminele motieven voor als het najagen van mensenrechten en democratie”. Hij beschuldigde Washington ervan een “verborgen politieke agenda” te hebben om China en Hongkong te destabiliseren. De Chinezen willen dat er maatregelen genomen worden om te vermijden dat dit voorstel in een wet gegoten wordt. Na het Huis van Afgevaardigden keurde ook de Amerikaanse Senaat gisteren unaniem een wetsvoorstel goed waarmee de manifestanten in Hongkong gesteund worden. Het is echter onduidelijk of ook president Donald Trump zich achter het voorstel zal scharen. De demarche van het Huis en de Senaat komt er op een gevoelig moment in de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking en zet nog meer druk op de relaties tussen beide landen. De wet voorziet sancties tegen Chinese ambtenaren “die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden” in de stad. Daarnaast komt er een jaarlijkse evaluatie om te bekijken of Hongkong voldoende autonoom is van Peking om zijn speciale status te behouden voor handel met de Verenigde Staten. Bron: Belga   Het bericht Peking dreigt met represailles tegen Washington na stemming wetsvoorstel over Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Manifestaties Hongkong: Peking ziet “tekenen van terrorisme” (12/08/2019 - Metro)
  De Chinese regering heeft haar kritiek op de manifestaties in Hongkong nog opgevoerd. Peking ziet naar eigen zeggen “tekenen van terrorisme” achter de protestbeweging tegen het bestuur in Hongkong. “De radicale manifestanten van Hongkong hebben meermaals gebruik gemaakt van extreem gevaarlijke objecten om agenten aan te vallen, wat al een ernstige misdaad is en wijst op eerste tekenen van terrorisme”, aldus Yang Guang, de woordvoerder voor het bevoegde kantoor voor Hongkong en Macao in Peking. De politie kreeg zo af te rekenen met molotovcocktails. De woordvoerder waarschuwde vorige week dat “zij die met vuur spelen, door vuur zullen ten onder gaan”. Hij hekelde “een minuscule minderheid” die een “ernstige uitdaging voor de welvarendheid en stabiliteit van Hongkong” inhoudt. Die uitspraken komen na een tiende weekend van manifestaties in de gewezen Britse kolonie. Duizenden manifestanten trotseerden de politie, die tegen hen chargeerde en traangas gebruikte. Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is. De betogers willen ook dat het geweld waarvan ze de politie beschuldigen onderzocht wordt. Bron: Belga   Het bericht Manifestaties Hongkong: Peking ziet “tekenen van terrorisme” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Leider Hongkong sluit ingrijpen Chinese leger niet uit "als situatie verder uit de hand loopt" (08/10/2019 - VRT NWS)
  Carrie Lam, de leider van Hongkong, sluit niet uit dat ze de hulp inroept van Peking, als de situatie in Hongkong nog verslechtert. Dat zei ze op een persconferentie. Er wordt ook gedacht aan het inperken van het internet.
  [naar artikel]
 38. Voor- en tegenstanders van Peking krijgen het opnieuw met elkaar aan de stok in Hongkong (14/09/2019 - De Morgen)
  In Hongkong heeft een massale politie-aanwezigheid een grootschalige manifestatie van anti-regeringsdemonstranten verhinderd. Die kregen het wel aan de stok met Pekinggezinde betogers.
  [naar artikel]
 39. Onrust Hongkong – Meer dan honderd vluchten geannuleerd op luchthaven Hongkong (05/08/2019 - Metro)
  In Hongkong zijn meer dan 100 vluchten geannuleerd. Dat heeft de luchthaven maandagochtend aangekondigd, op het moment dat de manifestanten een algemene staking lanceerden. Minstens 150 vluchten zijn geschrapt op de lijst met de vertrekkende vluchten van op de luchthaven van Hongkong. Een woordvoerder gaf geen verklaring voor de annuleringen. Passagiers moeten controleren of hun vlucht effectief zal vertrekken of niet, klinkt het. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Meer dan honderd vluchten geannuleerd op luchthaven Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. “Wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan”, waarschuwt Peking (06/08/2019 - Metro)
  “Wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan”, zo heeft een hoge functionaris van de Chinese regering vandaag gewaarschuwd aan het adres van de betogers in Hongkong die sinds twee maanden het communistische bewind in Peking tarten. “Onderschat nooit de vastberadenheid en immense macht van de centrale regering”, zei de woordvoerder van het bureau van Hongkongse zaken, Yang Guang, op een persconferentie in Peking na een algemene staking in de voormalige Britse kolonie en een nieuwe betoging die in geweld uitmondde. Het is de sterkste waarschuwing van Peking sinds de betogingen begin juni op gang kwamen door een wetsontwerp dat uitleveringen aan de rest van China toestaat. Het wetsontwerp werd ingetrokken, maar de manifestaties duren voort en gaan met steeds meer geweld gepaard. De manifestanten eisen dat de wet definitief wordt begraven en dat de leider van Hongkong, Carrie Lam, die door het communistische bewind gesteund wordt, opstapt. “Het moet heel duidelijk zijn voor de kleine groep van gewelddadige criminelen zonder scrupules en voor de walgelijke krachten die zich achter hen verbergen: wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan”, benadrukte Yang. “Uiteindelijk zullen ze worden gestraft.” Yang herhaalde dat Peking Lam en de Hongkongse politie steunt in hun optreden tegen de betogingen. De politie van Hongkong meldde vandaag dat 148 mensen waren opgepakt bij de betogingen van gisteren. “Bij de operatie van gisteren arresteerde de politie 148 mensen, met name 95 mannen en 53 vrouwen van 13 tot 63 jaar oud”, zei een hoge politieofficier. Bron: Belga   Het bericht “Wie met vuur speelt, zal door vuur vergaan”, waarschuwt Peking verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Onrust Hongkong – Politie zet traangas in tegen betogers in Hongkong (31/08/2019 - Metro)
  De politie heeft zaterdag traangas ingezet tegen een kleine groep betogers die zich vlakbij het gebouw van de Wetgevende Raad in Hongkong hebben verzameld. Ondanks een demonstratieverbod komen zaterdag opnieuw duizenden mensen in Hongkong op straat. Wat drie maanden geleden begon als protest tegen de regering in Peking en regeringsleider Carrie Lam is intussen een bredere oproep tot meer democratie. Een kleine groep betogers slaagde er zaterdag in het gebouw van de Wetgevende Raad te bereiken. Toen ze stenen begonnen te verzamelen, zette de politie traangas in. Eerder gebruikte de politie ook al pepperspray. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Politie zet traangas in tegen betogers in Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. China verzamelt troepen nabij Hongkong, maar twijfelt: ingrijpen of niet? (15/08/2019 - De Morgen)
  De aanhoudende onrust in Hongkong stelt de Chinese regering in Peking voor een dilemma: hard ingrijpen of niet? De orde herstellen of chaos op straat tolereren? Nu een Chinese troepenmacht oefeningen heeft gehouden net buiten Hongkong neemt de vrees voor een interventie toe.
  [naar artikel]
 43. Onrust Hongkong – China beschuldigt VN van “ongepaste” inmenging (01/12/2019 - Metro)
  China heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Michelle Bachelet zaterdag beschuldigd van “ongepaste” inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Peking. Het verwijt komt er nadat Bachelet opriep om een onderzoek te voeren naar mogelijk buitensporig politiegeweld in Hongkong. In een communiqué noemt China een betoog van Michelle Bachelet in de Engelstalige krant South China Morning Post “foutief” en “in strijd met de doelstellingen en principes in het Handvest van de Verenigde Naties”. Het artikel bevat “ongepaste opmerkingen over de situatie in de speciale administratieve regio van Hongkong (de officiële naam van Hongkong, nvdr)… (en) mengt zich in de binnenlandse aangelegenheden van China”, luidt de verklaring van Peking. Michelle Bachelet drong er in een zaterdag gepubliceerde column bij de autoriteiten van Hongkong op aan om “een daadwerkelijk onafhankelijk en onpartijdig onderzoek te voeren naar de meldingen van buitensporig politiegeweld”. Hongkong is al maanden het strijdtoneel van een protestbeweging die zich verzet tegen wat het de groeiende beknotting van de vrijheden van de semi-autonome regio door Peking noemt. Regelmatig komt het daarbij tot gewelddadige schermutselingen tussen de manifestanten en de ordediensten. De actievoerders willen dat de politie verantwoording aflegt voor haar daden en eisen vrije verkiezingen. China ontkent dat het de vrijheden van Hongkong wil inperken en verwijt de manifestanten dat ze het regime in Peking onder invloed van buitenlandse machten willen destabiliseren. Het betoog van Michelle Bachelet “zal de relschoppers aanmoedigen om nog meer radicaal geweld te gebruiken”, aldus nog Peking. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – China beschuldigt VN van “ongepaste” inmenging verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Waarom escaleert het protest in Hongkong en bereidt China een inval voor? 5 vragen en antwoorden (12/08/2019 - VRT NWS)
  Het protest in Hongkong wordt steeds grimmiger, hoewel de omstreden uitleveringswet aan China vorige maand al in de koelkast werd gestopt. Vandaag zijn de betogers erin geslaagd de drukke internationale luchthaven van Hongkong lam te leggen. Maar wat willen ze eigenlijk? En hoelang blijft Peking nog toekijken vanop de zijlijn? 5 vragen en antwoorden.
  [naar artikel]
 45. Meer dan 80 procent van Fransen keurt beslissing Hollande goed (02/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan tachtig procent van de Fransen keurt de beslissing van hun president François Hollande goed zich niet kandidaat te stellen voor een tweede ambstermijn, zo heeft de nieuwssite BFMTV vrijdag gemeld.
  [naar artikel]
 46. Meer dan 80 procent van Fransen keurt beslissing Hollande goed (02/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Meer dan tachtig procent van de Fransen keurt de beslissing van hun president François Hollande goed zich niet kandidaat te stellen voor een tweede ambstermijn, zo heeft de nieuwssite BFMTV vrijdag gemeld.
  [naar artikel]
 47. Onrust Hongkong – Amerikaans congres neemt wetgeving over Hongkong aan (21/11/2019 - Metro)
  Het Amerikaanse Congres heeft twee wetten aangenomen waarmee de manifestanten in Hongkong gesteund worden. Het Huis van Afgevaardigden keurde woensdagavond plaatselijke tijd bijna unaniem twee wetsvoorstellen goed die de dag voordien ook al groen licht kregen in de Senaat. President Donald Trump moet de wetgeving nog ondertekenen. Mogelijk gebeurt dat donderdag. De ‘Hong Kong Human Rights and Democracy Act’ voorziet sancties tegen Chinese ambtenaren “die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden” in de stad. Eerder keurde het Huis van Afgevaardigden ook al een soortgelijke wetgeving goed. De tweede wet verbiedt vervolgens de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong. Hongkong is een semi-autonome regio van China, waar al maanden manifestaties plaatsvinden om democratische hervormingen te eisen. Peking dreigde na de berichten over de wetsvoorstellen al met represailles tegen Washington. De Chinezen beschuldigen Washington ervan een “verborgen politieke agenda” te hebben om China en Hongkong te destabiliseren. bron: Belga Het bericht Onrust Hongkong – Amerikaans congres neemt wetgeving over Hongkong aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Eerste hogesnelheidstrein tussen Hongkong en China uitgereden (23/09/2018 - VRT NWS)
  In Hongkong is vanochtend de eerste hogesnelheidstrein vertrokken die de regio verbindt met China. Door de komst van de Express Rail Link kunnen passagiers voortaan in slechts 9 uur naar Peking reizen. Maar de spoorlijn ligt gevoelig. Voor critici is ze symbool voor de greep die China op Hongkong probeert te krijgen.
  [naar artikel]
 49. Meer dan 80 procent van Fransen keurt beslissing Hollande goed (02/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan tachtig procent van de Fransen keurt de beslissing van hun president François Hollande goed zich niet kandidaat te stellen voor een
  [naar artikel]
 50. Protestbeweging Hongkong heeft nog lang niet gewonnen (26/11/2019 - De Morgen)
  Pro-democratische partijen bezitten nu 85 procent van de zetels in de districtsraden van Hongkong, en daarmee het bewijs dat de bevolking de protestbeweging steunt. Maar niemand gelooft dat de Peking-getrouwe autoriteiten hun eisen zullen inwilligen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.