Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

11 July 2020
14:40 uur

Leuven telt als eerste Vlaamse stad zijn daklozen: ‘De cijfers zijn hoger dan iedereen had verwacht’

De Morgen

30/06/2020 - 07:04

Als eerste stad in Vlaanderen heeft Leuven een wetenschappelijk onderbouwde telling gedaan van de dak- en thuislozen. De cijfers zijn een stuk hoger dan gevreesd, wat doet vermoeden dat het probleem ook in andere steden wordt onderschat.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. ‘Pak meer Brusselse daklozen overleden’ (10/04/2017 - De Standaard)
  Vorig jaar zijn in Brussel 72 daklozen overleden. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Collectief Straatdoden, waar Sudpresse over bericht. De cijfers liggen een stuk hoger dan in 2015: toen stierven 55 daklozen in Brussel.
  [naar artikel]
 2. Pak meer Brusselse daklozen overleden in 2016 (10/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Vorig jaar zijn in Brussel 72 daklozen overleden. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie “Morts de la Rue”, waar Sudpresse maandag over bericht. De cijfers liggen een stuk hoger dan in 2015: toen stierven 55 daklozen in Brussel. Volgens Bert de Bock, coördinator van de organisatie, is het aantal daklozen dat elk jaar sterft in de hoofdstad zelfs verdriedubbeld sinds 2005.
  [naar artikel]
 3. Allereerste keer dagopvang voor daklozen in sporthal in Leuven (06/04/2020 - VRT NWS)
  In de sporthal van de Rijschoolstraat in Leuven opent vandaag een dagopvang voor daklozen. Dat is de allereerste keer dat dat in Leuven gebeurt. Ook voor daklozen zijn dit moeilijke tijden, want door de coronamaatregelen kunnen ze niet meer in openbare gebouwen of mogen ze niet op een bankje in het park zitten.
  [naar artikel]
 4. Hasselt bouwt opvang daklozen om om coronavirus tegen te gaan (20/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hasselt heeft de Shelter, de nachtopvang voor Hasseltse daklozen, omgebouwd om het coronavirus tegen te gaan. “Iedereen beschikt daar nu over een afgescheiden slaapplaats en we werken met een speciaal uitgewerkt scheidingssysteem om de zieke daklozen af te zonderen”, zegt schepen van de Hasselaar Lies Jans (N-VA).
  [naar artikel]
 5. ASML scoort met goede cijfers (17/07/2019 - De Tijd)
  11:53 De brutomarge van 43 procent is veel hoger dan verwacht. Beleggers duwen het aandeel hoger.
  [naar artikel]
 6. Zo zien de verplaatsbare woningen voor Brusselse daklozen eruit (23/08/2018 - VRT NWS)
  De eerste verplaatsbare woningen voor Brusselse daklozen zijn klaar en de eerste bewoners worden in november verwacht. De compacte huisjes moeten op braakliggende terreinen komen van het Brussels Gewest. Maar hoe zien die huisjes er uit? En wat is de kostprijs? Vijf vragen over de daklozenwoningen beantwoord. 
  [naar artikel]
 7. 3 op 4 bedden in nachtopvang voor daklozen bezet (26/02/2018 - VRT NWS)
  Door het vriesweer zijn in de nachtopvang voor daklozen 3 op de 4 bedden bezet. Dat blijkt uit een rondvraag van de regionale redacties van Radio 2 bij enkele Vlaamse centrumsteden. In de grote steden zijn er in totaal meer dan 500 bedden voorzien voor daklozen. Alle daklozen die een bed zochten werden vannacht geholpen en ook voor deze nacht is er voldoende opvang voorzien.
  [naar artikel]
 8. Frankfurt is eerste Duitse stad waar autochtonen een minderheid vormen (30/06/2017 - Express)
  In Frankfurt zijn autochtonen voor het eerst in de geschiedenis in de minderheid. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau van de stad, die door de Frankfurter Rundschau worden gepubliceerd. De Duitse metropool vervoegt zo een reeks Europese steden waaronder Amsterdam, Londen, Brussel en Genève. In Duitsland zullen na Frankfurt, ook snel in steden als Augsburg en Stuttgart de allochtonen de meerderheid gaan vormen.  Uit de cijfers blijkt dat 51,2% van de bewoners van de Duitse stad een migratie-achtergrond heeft. Volgens Sylvia Weber, schepen van Immigratie van Frankfurt, telt de stad een grote reeks minderheden, maar is er geen groep die duidelijk dominant is. 13% van de bevolking is van Turkse origine en 61% van de mensen die niet in Duitsland geboren zijn, komen uit een ander EU-land. Het rapport bevat nog een reeks interessante gegevens: Bij de allochtonen leeft 49% onder de armoedegrens; bij de autochtonen is dat 23%. 83% van de Duitse mannen en 78% van de Duitse vrouwen hebben een job, cijfers die terugvallen tot respectievelijk 73% en 59% bij mensen van buitenlandse origine. Bij vrouwen van buitenlandse afkomst wordt een aanzienlijk hoger percentage alleenstaande moeders geregistreerd dan bij Duitse vrouwen. Emancipatie van jonge vrouwen van de tweede generatie is sleutel In hun boek Super-Diversity: A New Perspective on Integration (2013) schrijven Jens Schneider en zijn co-auteurs Maurice Crul en Frans Lelie dat tweederde van de jongeren in de meeste van de West-Europese steden nu al van buitenlandse origine zijn. Volgens hen behoort iedereen die in een grote Europese stad woont straks tot een etnische minderheid, net als dat in New York het geval is, een stad die ze omschrijven als ‘een levendige en energieke metropool’. De sleutel tot integratie ligt volgens hen bij de emancipatie van jonge vrouwen van de tweede generatie, eerder dan bij de politiek van multiculturalisme en assimilatie die beleidsmakers ons willen opleggen. The post Frankfurt is eerste Duitse stad waar autochtonen een minderheid vormen appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 9. Gent plaatst lockers voor daklozen (15/02/2018 - VRT NWS)
  De stad Gent stelt 30 kluisjes ter beschikking van daklozen, vlak bij het Baudelopark. Gent hoopt daklozen op die manier sneller uit de vicieuze cirkel van dakloosheid te halen.
  [naar artikel]
 10. Overlast daklozen Astridplein: “Alsof we in een derdewereldland zitten” (17/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Er zijn steeds meer problemen met overlast van daklozen aan het Koningin Astridplein in Antwerpen. Zij zoeken onderdak in de ondergrondse parkeergarage op het plein. Het gaat om Oost-Europese daklozen, die niet naar de daklozenopvang in de stad willen. Ze kruipen alsmaar dieper de parking in, die er vies en vuil bij ligt.
  [naar artikel]
 11. Al 10.000 betogers op het Leuvense Ladeuzeplein (07/02/2019 - Metro)
  Op het Ladeuzeplein in Leuven telt de politie al 10.000 betogers. Vanuit scholen in Heverlee zouden nog 2.000 à 3.000 scholieren onderweg zijn naar het centrum van de stad. Alle secundaire scholen in Leuven steunen de betoging. Het zwaartepunt van de acties van de betogende jongeren ligt op Leuven, nadat Brussel de voorbije weken centraal stond. De jongeren die voor het podium verzameld staan zingen onder meer het nummer “Iedereen is van de wereld” van The Scene. Op voorhand had de politie ruim 10.000 betogers verwacht. Ook in andere Belgische steden staan voor vandaag klimaatbetogingen op de agenda. In Brussel betogen zowat 5.000 mensen, en in Antwerpen werden er 600 geteld. Ook in Kortrijk en Hasselt wordt er betoogd, en in Wallonië gaat het onder meer om Luik, Bergen en Aarlen. bron: Belga Het bericht Al 10.000 betogers op het Leuvense Ladeuzeplein verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Dodentol in België nog hoger: “Doden in Vlaamse woonzorgcentra van voor 1 april zijn nog niet opgenomen in cijfers” (07/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De officiële dodentol van het coronavirus in ons land ligt dinsdag op 2.035. Maar het echte aantal ligt nog hoger, want het aantal coronadoden in de Vlaamse woonzorgcentra van voor 1 april zijn nog niet in de officiële cijfers opgenomen, zo meldt federaal onderzoekscentrum Sciensano dinsdag.
  [naar artikel]
 13. Nog nooit zoveel inschrijvingen in Vlaamse hoger onderwijs (17/12/2018 - VRT NWS)
  Er zijn in Vlaanderen nog nooit zoveel inschrijvingen geweest in het hoger onderwijs. Dit academiejaar zijn er meer dan 240.000 inschrijvingen aan hogescholen en universiteiten. Vooral schakelprogramma's zijn populair. Dat blijkt uit de nieuwe publicatie 'Hoger onderwijs in cijfers', van minister Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 14. Stad Antwerpen telt 88 plekken met minstens vijf verkeersslachtoffers in 2018 (29/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De stad Antwerpen telt 88 plaatsen waar in 2018 minstens vijf verkeersongevallen met letsel plaatsvonden. Dit cijfer moet volgens Groen-fractieleider Wouter Van Besien het stadsbestuur aanzetten om rond verkeersveiligheid een versnelling hoger te schakelen.
  [naar artikel]
 15. Pak meer Brusselse daklozen overleden in 2016 (10/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vorig jaar zijn in Brussel 72 daklozen overleden. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie "Morts de la Rue", waar Sudpresse vandaag over
  [naar artikel]
 16. Dropbox verrast met eerste cijfers na beursdebuut (11/05/2018 - De Morgen)
  Cloudopslagdienst Dropbox heeft in zijn eerste kwartaalrapportage sinds zijn beursdebuut sterke cijfers laten zien. Zowel de omzet als het aantal gebruikers kwam hoger uit dan de verwachtingen van analisten.
  [naar artikel]
 17. Daklozen in Gent krijgen nu document om te bewijzen dat ze dakloos zijn (11/04/2020 - VRT NWS)
  De stad Gent geeft daklozen voortaan een document waarmee ze aan de politie kunnen bewijzen dat ze dakloos zijn. De stad doet dat om te voorkomen dat mensen die dakloos zijn door de politie beboet worden omdat ze te lang op éénzelfde plek blijven zitten.
  [naar artikel]
 18. Antwerpen, Gent, Oostende en Leuven populair bij vluchtelingen (04/10/2016 - De Redactie)
  Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse administratie die onze redactie kon inkijken. Over het algemeen blijken vluchtelingen graag van het platteland naar naar de stad te trekken eens ze erkend zijn.
  [naar artikel]
 19. Leuven wil uitgroeien tot “smart city” (24/10/2017 - Metro)
  De Leuvense gemeenteraad heeft maandagavond een intentieverklaring goedgekeurd om samen met de KU Leuven, Leuven Mindgate, IMEC, de hogeschool UC Leuven-Limburg en de bedrijven Cronos en Commscope van Leuven een “smart city” te maken. Rond een aantal focusdomeinen zoals gezondheidszorg, luchtkwaliteit en mobiliteit zal de stad een aantal proeftuinen financieren. Het rekent hiervoor ook op Vlaamse subsidies. Binnenkort start een eerste experiment met technologie van het Leuvense bedrijf Option. Het gaat om sensoren die geplaatst worden op lantaarnpalen om allerlei dingen te meten, zoals de luchtkwaliteit en het al dan niet bezet zijn van parkeerplaatsen, en de resultaten door te sturen naar zowel stedelijke diensten als de smartphones van individuele gebruikers. Ze zullen in eerste instantie geplaatst worden op de Grote Markt, het station en de Leuvense ring, en na een positieve evaluatie ook op andere locaties in de stad. Leuven verwacht na de goedkeuring van de breed geformuleerde intentieverklaring voorstellen van bedrijven om verdere proeftuinen op te zetten. Het kan zowel gaan om projecten ter verbetering van de gezondheidszorg, de mobiliteit, de luchtkwaliteit, de handel en de dienstverlening aan de burger. Het uiteindelijke doel is volgens schepen Mohamed Ridouani (sp.a) een duurzamere omgeving te creëren waar het aangenaam is om te wonen, te leren, te werken en te ontspannen. bron: Belga
  [naar artikel]
 20. Parijs telt meer dan 5.000 daklozen (21/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Parijs leven meer dan 5.100 daklozen. Dat blijkt uit een officiële telling in opdracht van het stadhuis, die vandaag werd voorgesteld....
  [naar artikel]
 21. Lokale armoede in gemeenten is hoger dan cijfers doen uitschijnen (08/10/2018 - Metro)
  De Vlaamse en federale armoedecijfers verbergen vaak de diepte en de omvang van de armoede op lokaal niveau. Dat is de conclusie van de armoedebarometer die Decenniumdoelen uitwerkte voor 33 Vlaamse gemeenten. Zo blijkt uit de cijfers onder meer dat in twaalf van die gemeenten de kinderarmoede hoger is dan 20 procent. In één gemeente bedraagt die zelfs 38 procent. Decenniumdoelen (DCD) is het platform van armoedeorganisaties, middenveld, vakbonden en mutualiteiten. De organisatie maakte 33 lokale armoedebarometers op. Voor de selectie van de gemeenten, allemaal centrumsteden, gebruikte DCD twee criteria: de kinderarmoede is er hoger dan 10 procent (met uitzondering van Halle) en er is een actieve groep rond armoede. “De cijfers verduidelijken hoe erg de armoedsituatie is in een bepaalde gemeente. De resultaten zijn frappant”, zegt Michel Debruyne van DCD. Zo hebben twaalf gemeenten (Boom, Genk, Oostende, Antwerpen, Maasmechelen, Turnhout, Gent, Sint-Niklaas, Ronse, Menen, Willebroek en Leuven) een kinderarmoede die hoger dan 20 procent ligt. In een daarvan, Boom, bedraagt die zelfs 38 procent. Elf gemeenten (Sint-Truiden, Leopoldsburg, Zelzate, Eeklo, Lier, Roeselare, Houthalen-Helchteren, Temse, Vilvoorde, Kortrijk en Tongeren) hebben meer dan 15 procent kinderarmoede. De overige negen gemeenten (Beringen, Diksmuide, Lokeren, Mechelen, Hasselt, Tienen, Ieper, Brugge en Heist-op-den-Berg) zitten boven de 10 procent. Enkel Halle zit net boven de 4 procent. En dat terwijl het Vlaamse gemiddelde ligt op 13,76 procent. “Dit gemiddelde verbergt dus scherpe kinderarmoedecijfers. De Vlaamse armoedecijfers zeggen met andere woorden niet zo heel veel over wat er lokaal gebeurt.” bron: Belga Het bericht Lokale armoede in gemeenten is hoger dan cijfers doen uitschijnen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Bewoners Trapstraat zijn overlast dronken daklozen beu (28/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De bewoners van de Trapstraat in Antwerpen vlakbij Park Spoor Noord zijn de overlast van dronken daklozen in hun straat meer dan beu. Roep-, scheld- en vechtpartijen zijn er dagelijkse kost. De daklozen palmen van ‘s morgens tot ‘s avonds het pleintje in de straat in. De omwonenden klaagden dat vier jaar geleden al aan. Ze zaten toen samen met de stad op zoek naar oplossingen. Maar bij goed weer, in de zomer, keren de problemen telkens terug.
  [naar artikel]
 23. Universiteiten Gent en Leuven willen verplichte toets voor iedereen die wil studeren (02/11/2017 - VRT NWS)
  De universiteiten van Gent en Leuven willen een verplichte toets voor iedereen die aan een universiteit wil studeren. Dat schrijft De Morgen. Het resultaat zou een advies zijn, maar niet bindend. "Hoe meer info je hebt, hoe hoger de slaagkansen."
  [naar artikel]
 24. Groei Belgische economie in eerste kwartaal hoger dan verwacht (31/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische economie is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gegroeid tegenover het voorgaande kwartaal, zo blijkt vandaag uit cijfers van het
  [naar artikel]
 25. Lage-emmissiezones in Brussel en Antwerpen zijn 'doekje voor het bloeden' en dus bekijkt Leuven of het nog een stapje verder kan gaan (29/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  De stad Leuven en vijftien grote partners zoals de KU Leuven, Fluvius en de Boerenbond, ondertekenden donderdag een radicale ‘roadmap’ om de stad tegen 2050 klimaat neutraal te maken. Concrete verbintenissen zijn er nog niet, maar de stad bekijkt onder andere een vroege betonstop en een ‘ultra-lage-emissiezone’, wat zou betekenen dat alle dieselwagens verbannen worden uit de stad.
  [naar artikel]
 26. Stad Leuven huldigt Dries Mertens (20/07/2018 - Metro)
  De stad Leuven zal Dries Mertens na de historische derde plaats van de Rode Duivels op het WK in Rusland huldigen op het stadhuis. Dat heeft het stadsbestuur vandaag bekendgemaakt. “Dries Mertens, Leuvenaar in hart en nieren en ex-speler van Stade Leuven, is een belangrijke speler van de nationale ploeg”, laat de stad in een mededeling weten. “Hij had een groot aandeel in de kwalificatie voor het WK en ook in Rusland bleek Mertens van goudwaarde. In de eerste wedstrijd tegen Panama opende hij de score met een wereldgoal. Zo zette hij de Rode Duivels op weg naar hun eerste van zes overwinningen. Gelet op deze topprestaties wil de stad Leuven de medaille van verdienste toekennen aan Mertens.” Wanneer hij ontvangen wordt op het stadhuis, zal later worden bekendgemaakt. Deze week kreeg ook Nacer Chadli na zijn WK-prestaties een huldiging in Luik. bron: Belga Het bericht Stad Leuven huldigt Dries Mertens verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Bart Tommelein tevreden: de Vlaamse cijfers ogen rooskleuriger dan verwacht (21/02/2018 - VRT NWS)
  Het Vlaamse begrotingsoverschot was vorig jaar groter dan verwacht. Dat bevestigt Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) aan VRT NWS. Dat betekent echter niet dat de Vlaamse regering meer kan gaan uitgeven, want van Europa moet het extra geld geïnvesteerd worden in schuldenafbouw.
  [naar artikel]
 28. ‘Deze stad hunkert naar eerste klasse’ (11/04/2019 - De Morgen)
  Er broeit iets aan de oevers van de Dijle. Tweedeklasser Oud-Heverlee Leuven kan morgenavond tegen Tienen de promotie naar eerste afdwingen en dat doet de voetbalkoorts in Leuven, een stad die al zéstig jaar van voetbal op het hoogste niveau verstoken is, gevoelig stijgen. De toeschouwersaantallen zijn op één seizoen verdubbeld, de trainer spreekt van een hype en bij de supporters wordt hardop gedroomd: ‘Anderlecht met 3-1 terug naar Brussel sturen, zou dat niet schoon zijn?’
  [naar artikel]
 29. Loes Van den Heuvel viert nationale feestdag tussen daklozen (17/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Op onze nationale feestdag zijn er in Brussel grote festiviteiten waarop iedereen welkom is. Tenzij je tot de grote groep daklozen behoort die in
  [naar artikel]
 30. Van drinkbussen voor daklozen tot aangepaste openingstijden van parken: Parijs neemt maatregelen voor mogelijke 40 graden (23/06/2019 - VRT NWS)
  Ook in Frankrijk wordt volgende week een hittegolf verwacht. In Parijs en Lyon zou het tot 40 graden worden, heel ongebruikelijk voor Frankrijk en al zeker voor de maand juni. In Parijs worden alvast de nodige maatregelen getroffen, met onder meer drinkbussen voor daklozen. En nog opvallend: mogelijk wordt de gevoelstemperatuur in het noorden hoger dan aan de Azurenkust.
  [naar artikel]
 31. Luikse daklozen krijgen eigen kastje (05/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De stad Luik wil een budget vrijmaken voor de aankoop van kasten waarin daklozen hun schaarse spullen kunnen opbergen. Dat heeft burgemeester
  [naar artikel]
 32. Vier daklozen omgebracht in New York (05/10/2019 - Metro)
  Vier mannen, vermoedelijk daklozen, zijn om het leven gebracht in Manhattan in de Amerikaanse stad New York. Een vijfde slachtoffer is zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Dat berichten meerdere Amerikaanse media op gezag van de politie. Een 24-jarige verdachte is opgepakt in de omgeving. De verdachte zou de vier daklozen met een metalen object hebben doodgeslagen. Volgens de Amerikaanse media gaan de speurders ervan uit dat de vermoedelijke aanvaller ook dakloos is. De slachtoffers zijn op enkele straten van elkaar gevonden in de wijk Chinatown. Er is nog geen motief bekend voor de daad. Bron: Belga   Het bericht Vier daklozen omgebracht in New York verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Nog meer dan honderd vrije bedden voor Brusselse daklozen (19/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Brusselse daklozen kunnen nog altijd terecht in de opvangcentra van de stad. Dat benadrukt hulporganisatie Samusocial. "Er zijn nog altijd vrije
  [naar artikel]
 34. Politie Leuven waarschuwt: “Blijf donderdag weg uit de stad” (05/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Leuven verwacht donderdag een massa klimaatbetogers, zo veel dat de politie straten zal afzetten en vraagt om tussen 12 en 15 uur weg te blijven uit het centrum van de stad. Momenteel zouden ze al minstens 10.000 betogers verwachten, maar dat aantal kan nog oplopen, zo klinkt het. De Leuvense politie zal ook extra personeel inzetten om de betoging op te vangen.
  [naar artikel]
 35. [VIDEO] - Winkeliers van Parijs willen daklozen helpen (09/01/2017 - De Redactie)
  In Parijs zijn winkeliers een bijzonder initiatief gestart om de daklozen in hun stad te helpen. Ze bieden hen elk iets aan. Iets kleins: een koffie bijvoorbeeld, een broodje, of een stopcontact om een gsm op te laden. Ook in ons land zou er interesse zijn voor het project.
  [naar artikel]
 36. Toelatingsproef voor iedereen die naar hoger onderwijs wil (05/02/2020 - Metro)
  Minister Ben Weyts (N-VA) wil een verplichte toelatingsproef voor álle opleidingen in het hoger onderwijs. Wie zakt, moet verplicht op remediëring. Dat schrijven de Mediahuis kranten. Wie zich in Vlaanderen aan het hoger onderwijs wil inschrijven, botst bij heel wat opleidingen op een wirwar van instap-, ijkings- en toelatingsproeven. De Vlaamse regering wil nu een stap verder gaan. “Ik zou graag toelatingsproeven invoeren voor het hele hoger onderwijs, voor alle opleidingen”, zei minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Hij deed dat in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement. “Wat mij betreft, moeten er aan die toelatingsproeven ook bindende gevolgen worden verbonden.” Die bindende gevolgen zijn geen kwestie van alles of niets, licht Weyts toe. Hij wil geen algemene toelatingsproef, zoals bij de geneeskunde. Met andere woorden: wie niet slaagt, kan toch nog starten met de opleiding. Wel wil Weyts verplichte remediëring en bijscholing. “Als er tekortkomingen zijn voor een student met zijn opleiding begint, dan moeten die geremedieerd worden”, zegt Weyts. “Minstens in het eerste jaar. Anders zijn die ijkingsproeven natuurlijk een maat voor niets.” De Vlaamse studenten zijn principieel niet tegen een verplichting, maar willen wel zeker zijn dat het allemaal niet te veel wordt. “De haalbaarheid is zeker een bezorgdheid”, zegt Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging van Studenten. bron: Belga Het bericht Toelatingsproef voor iedereen die naar hoger onderwijs wil verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Toelatingsproef voor iedereen die naar hoger onderwijs wil (05/02/2020 - Metro)
  Minister Ben Weyts (N-VA) wil een verplichte toelatingsproef voor álle opleidingen in het hoger onderwijs. Wie zakt, moet verplicht op remediëring. Dat schrijven de Mediahuis kranten. Wie zich in Vlaanderen aan het hoger onderwijs wil inschrijven, botst bij heel wat opleidingen op een wirwar van instap-, ijkings- en toelatingsproeven. De Vlaamse regering wil nu een stap verder gaan. “Ik zou graag toelatingsproeven invoeren voor het hele hoger onderwijs, voor alle opleidingen”, zei minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Hij deed dat in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement. “Wat mij betreft, moeten er aan die toelatingsproeven ook bindende gevolgen worden verbonden.” Die bindende gevolgen zijn geen kwestie van alles of niets, licht Weyts toe. Hij wil geen algemene toelatingsproef, zoals bij de geneeskunde. Met andere woorden: wie niet slaagt, kan toch nog starten met de opleiding. Wel wil Weyts verplichte remediëring en bijscholing. “Als er tekortkomingen zijn voor een student met zijn opleiding begint, dan moeten die geremedieerd worden”, zegt Weyts. “Minstens in het eerste jaar. Anders zijn die ijkingsproeven natuurlijk een maat voor niets.” De Vlaamse studenten zijn principieel niet tegen een verplichting, maar willen wel zeker zijn dat het allemaal niet te veel wordt. “De haalbaarheid is zeker een bezorgdheid”, zegt Dylan Couck van de Vlaamse Vereniging van Studenten. bron: Belga Het bericht Toelatingsproef voor iedereen die naar hoger onderwijs wil verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Daklozen zijn 'een gedeelde verantwoordelijkheid' maar niemand wil ze opnemen (10/04/2019 - De Morgen)
  Het wordt bijna een Belgische traditie, al is het er geen om trots op te zijn. Bij de eerste winterprik kloppen honderden daklozen tevergeefs aan bij overvolle opvangcentra. De verantwoordelijken beginnen aan een rondje zwartepieten. Het probleem in vijf vragen en even veel antwoorden.
  [naar artikel]
 39. Einde winteropvang stuurt 400 daklozen weer de straat op (13/04/2019 - De Morgen)
  Vierhonderd Brusselse daklozen slapen sinds vannacht opnieuw in parken en portieken. Het winterplan van de stad is afgelopen, de capaciteit valt in één klap terug van 550 tot 120 plaatsen.
  [naar artikel]
 40. Bijna helft Brusselse daklozen zegt al aangevallen of geslagen te zijn (04/10/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bijna de helft (45 procent) van de Brusselse daklozen zegt al aangevallen of geslagen te zijn. Dat blijkt donderdag uit de eerste resultaten van een onderzoek van de Campagne 400 Daken. Die werd genoemd naar het aantal van 400 daklozen die in 2014 in Brussel geteld werden. Vandaag wordt dat aantal geraamd op 700 mensen.
  [naar artikel]
 41. Stad Leuven, KU Leuven, UZ Leuven en AB InBev lanceren ‘Smart Drinking Traject’ (08/10/2018 - Metro)
  De stad Leuven, de KU Leuven, UZ Leuven en AB InBev hebben vandaag in het Health House in Leuven het ‘Smart Drinking Traject’ gelanceerd, waarmee men 16- tot 25-jarigen bewust wil maken van de biologische, psychologische en sociale aspecten van alcoholgebruik. Het traject kan voorlopig enkel gevolgd worden door jongeren die in Leuven een GAS-pv ontvingen voor overlast. Vanaf 2019 zal het ook openstaan voor scholen en verenigingen. Het ‘Smart Drinking Traject’ is een eerste groot project dat kadert in ‘Lazarus, een nuchtere kijk op drinken’ waarmee de hoger vermelde partners de onverantwoorde alcoholconsumptie in Leuven tegen eind 2020 met 10 procent willen doen dalen. In dit eerste project werden kennis en inzichten van de UZ Leuven en KU Leuven gecombineerd met innovatieve technologieën van imec. Het doorlopen van het traject duurt drie uur en brengt de jongeren in contact met het verloop van een avondje uit, de overlast die daags nadien merkbaar is in het straatbeeld en de consequenties van overmatig drinken voor het lichaam. Er wordt gedemonstreerd dat men steeds de keuze heeft om verantwoord om te gaan met alcohol. De jongeren worden hierbij begeleid door coaches van de stad Leuven die hen stimuleren en de voordelen van gedragsverandering toelichten. Momenteel wordt ook de laatste hand gelegd aan een Smart Drinking app waarmee de jongeren hun drankgebruik zullen kunnen monitoren. Via deze app krijgen ze ook allerhande informatie over alcohol met tips & tricks, feiten en mythes over alcohol, initiatieven en events in het kader van Smart Drinking… Deze app zal in de loop van 2019 gelanceerd worden en is gratis. bron: Belga Het bericht Stad Leuven, KU Leuven, UZ Leuven en AB InBev lanceren ‘Smart Drinking Traject’ verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Politie Leuven waarschuwt voor hoge opkomst klimaatmars: “Blijf donderdag weg uit de stad” (05/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Leuven verwacht donderdag een massa klimaatbetogers, zo veel dat de politie straten zal afzetten en vraagt om tussen 12 en 15 uur weg te blijven uit het centrum van de stad. Momenteel zouden ze al minstens 10.000 betogers verwachten, maar dat aantal kan nog oplopen, zo klinkt het. De Leuvense politie zal ook extra personeel inzetten om de betoging op te vangen.
  [naar artikel]
 43. Leuven start campagne om overlast tegen te gaan (02/10/2019 - VRT NWS)
  Nu de studenten weer in Leuven zijn, stijgt het inwonersaantal van de stad met de helft. En zo ook de overlast. De stad Leuven wil daar wat aan doen en start daarom met een sensibiliseringscampagne om de overlast bij het uitgaan te beperken.
  [naar artikel]
 44. Vier daklozen omgebracht in New York (05/10/2019 - De Morgen)
  Vier mannen, vermoedelijk daklozen, zijn om het leven gebracht in Manhattan in de Amerikaanse stad New York. Een vijfde slachtoffer is zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Dat berichten meerdere Amerikaanse media op gezag van de politie. Een 24-jarige verdachte is opgepakt in de omgeving.
  [naar artikel]
 45. Bewakers ingeschakeld voor opvang daklozen (29/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hasselt schakelt voor de winteropvang van daklozen in de gemeente de zorgtak van bewakingsfirma G4S in. Onbegrijpelijk, vindt PVDA. “Een bewakingsfirma kunnen we toch niet verantwoordelijk stellen voor de zorg van kwetsbare groepen”, zegt Kim De Witte. “G4S zorgt er alleen voor dat daklozen in veilige omstandigheden kunnen overnachten”, reageert OCMW-secretaris Peter Vanaken.
  [naar artikel]
 46. Bijna helft Brusselse daklozen zegt al aangevallen of geslagen te zijn (04/10/2018 - De Morgen)
  Bijna de helft (45 procent) van de Brusselse daklozen zegt al aangevallen of geslagen te zijn. Dat blijkt vandaag uit de eerste resultaten van een onderzoek van de Campagne 400 Daken. Die werd genoemd naar het aantal van 400 daklozen die in 2014 in Brussel geteld werden. Vandaag wordt dat aantal geraamd op 700 mensen.
  [naar artikel]
 47. Zo gaat het nu met de daklozen uit ‘Project Axel’: “Niet iedereen gered, maar ik blik tevreden terug” (02/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een jaar na de uitzending van Project Axel, het televisie-programma van Axel Daeseleire waarin hij vijf Antwerpse daklozen weer op weg helpt met 10.000 euro, blikt de televisiemaker tevreden terug op de reeks. Ook al heeft hij niet iedereen kunnen redden van het leven op straat.
  [naar artikel]
 48. Zo gaat het nu met de daklozen uit ‘Project Axel’: “Niet iedereen gered, maar ik blik tevreden terug” (02/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een jaar na de uitzending van Project Axel, het televisie-programma van Axel Daeseleire waarin hij vijf Antwerpse daklozen weer op weg helpt met 10.000 euro, blikt de televisiemaker tevreden terug op de reeks. Ook al heeft hij niet iedereen kunnen redden van het leven op straat.
  [naar artikel]
 49. Winst KBC hoger dan verwacht (16/05/2019 - De Tijd)
  07:21 De beslissing van Trump om Huawai op een zwarte lijst te plaatsen, heeft het beursherstel in Azië gestopt. De winst van KBC ligt hoger dan verwacht.
  [naar artikel]
 50. H&M schittert op beurs na puike cijfers (29/03/2019 - De Tijd)
  12:39 H&M staat vrijdagmiddag met een koerswinst van 12 procent op de tabellen nadat de kwartaalwinst fors hoger uitvalt dan verwacht.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.