Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 July 2020
09:19 uur

De complexe geschiedenis van België en Congo: een tijdlijn

VRT NWS

30/06/2020 - 07:06

Vandaag viert Congo de zestigste verjaardag van zijn onafhankelijkheid van België. Vieren is veel gezegd, want door de coronacrisis zijn er geen feestelijkheden gepland. Het koloniale verleden is nochtans erg actueel. De vernielingen van de standbeelden van koning Leopold II en de reacties daarop tonen aan dat er nog veel moet worden uitgepraat. Alles begint bij een goede achtergrond. Daarom deze vernieuwde tijdlijn van het begin van de kolonisering van Congo tot vandaag. (Klik op de titels voor meer uitleg)


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kinderen van de kolonie: tijdlijn (20/11/2018 - VRT NWS)
  Congo is een land zo groot als West-Europa. Het werd tussen 1885 en 1960 door België gekoloniseerd. Over de erfenis van die kolonisatie gaat "Kinderen van de kolonie", de nieuwe reeks op Canvas die vanaf vanavond elke dinsdag wordt uitgezonden. Er komen twintig Congolese en Belgische getuigen en experts in aan bod. We geven u alvast een tijdlijn mee van deze complexe gezamenlijke geschiedenis.  (Klik op de titels voor meer uitleg)
  [naar artikel]
 2. TIJDLIJN. De geschiedenis van het legendarische jazzcafé De Muze (27/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De deuren van De Muze aan de Melkmarkt in Antwerpen zijn onherroepelijk dicht. Op 27 januari werd het café failliet verklaard. Het is een roemloos einde van een echt monument dat in de gloriedagen gerenommeerd was in Antwerpen en verre omstreken als legendarische jazzkroeg. De geschiedenis van De Muze gevat in een tijdlijn.
  [naar artikel]
 3. Grootste ebola-uitbraak in Congolese geschiedenis: al meer dan 500 doden (09/02/2019 - VRT NWS)
  Het ebola-virus heeft in het oosten van Congo in zes maanden tijd aan 502 mensen het leven gekost. Daarmee is het de grootste uitbraak in de geschiedenis van Congo.
  [naar artikel]
 4. 'België móét bemiddelen in Oost-Congo' (06/04/2019 - De Morgen)
  Als we de conflicten in Oost-Congo willen stoppen, moet België samen met de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie bemiddelen tussen Rwanda en Congo. Dat zegt Anneke Van Woudenberg, Congo-experte van Human Rights Watch. Ann Van den Broek
  [naar artikel]
 5. Congo (pas Belge) (11/04/2019 - De Morgen)
  Congo laat archeoloog en veelzijdig schrijver David Van Reybrouck niet meer los. Zijn vader heeft er vijf jaar gewoond, vlak na de onafhankelijkheid en enkele jaren voor de geboorte van zijn twee zonen. ‘Het land is met andere woorden een deel van mijn geboortedorp, van mijn ouderlijk huis’, zei David Van Reybrouck daarover ooit. In Congo. Een geschiedenis reconstrueert hij de roerige geschiedenis van het land, van 1850 tot nu.
  [naar artikel]
 6. TIJDLIJN. De geschiedenis van de Oosterweelsaga (17/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het begon allemaal midden jaren 90 met een ambitieus, sommigen zeggen 'megalomaan', plan om de Antwerpse Ring rond te maken. De prestigieuze 'Lange Wapper' moest de Linker- met de Rechteroever verbinden, maar na hevig verzet moesten die plannen wijken. Dat verzet is nog steeds niet gaan liggen en 20 jaar later steekt de eerste spade nog steeds niet in de grond. Indien u de ontwikkelingen in dit dossier al lang niet meer kunnen volgen dan kan deze tijdlijn misschien als leidraad dienen.
  [naar artikel]
 7. België en Congo op diplomatieke ramkoers (17/01/2018 - De Tijd)
  11:18 De spanning tussen België en Congo loopt op. Dat Alexander De Croo voor 25 miljoen euro ontwikkelingshulp aan het regime van Joseph Kabila heeft stopgezet, leidt tot een diplomatieke crisis.
  [naar artikel]
 8. Gezocht: Limburgse verhalen over Congo (30/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Bacongo Limburg is daarom op zoek naar herinneringen aan Congo en Limburg tijdens die koloniale periode.
  [naar artikel]
 9. Duidelijkheid over lot Lumumba en teruggave Congolese objecten: recept voor betere relaties met Congo? (11/12/2018 - VRT NWS)
  Socioloog, auteur en Congo-kenner Ludo De Witte hoopt dat opheldering over de verantwoordelijkheid voor de moord op Patrice Lumumba kan bijdragen aan beter relaties met Congo. Hij pleit ook voor een oplijsting van alle objecten die België ooit uit Congo heeft weggeroofd.
  [naar artikel]
 10. Verkiezingen in Congo voorbij, wanorde nog niet (31/12/2018 - De Morgen)
  Na meer dan twee jaar vertraging was het zo ver: de Democratische Republiek Congo mocht stemmen voor een opvolger van president Joseph Kabila. Congo maakt zijn eerste democratische machtswisseling mee sinds het land in 1960 onafhankelijk werd van België. In theorie.
  [naar artikel]
 11. De zwarte woede in "Kinderen van de Kolonie"  (20/11/2018 - VRT NWS)
  Vanavond start de Canvasreeks "Kinderen van de kolonie", en dat de reeks al voor de eerste aflevering een publiek debat zou doen ontstaan, was voorspelbaar. Onze koloniale geschiedenis is nog niet geschreven. De geschiedenis van het hedendaagse Congo nog lang niet. Katrien Vanderschoot mocht meewerken aan het programma. Ze merkt veel woede bij de Congolese jongeren hier en in Congo. Maar dat is niet alleen een vaststelling. Het is ook een kans.
  [naar artikel]
 12. ‘Sommigen in België geloven dat Congo nog altijd een kolonie is’ (01/12/2018 - De Standaard)
  De Congolese president Joseph Kabila meent dat ‘sommigen in België nog altijd geloven dat Congo een kolonie is’. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. ‘Ik beschouw ons als vrije mensen, die geen verantwoording schuldig zijn aan een minister van Buitenlandse Zaken die zich in België bevindt.’
  [naar artikel]
 13. ‘Sommigen in België geloven dat Congo nog altijd een kolonie is’ (01/12/2018 - De Standaard)
  De Congolese president Joseph Kabila meent dat ‘sommigen in België nog altijd geloven dat Congo een kolonie is’. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. ‘Ik beschouw ons als vrije mensen, die geen verantwoording schuldig zijn aan een minister van Buitenlandse Zaken die zich in België bevindt.’
  [naar artikel]
 14. België en Congo tekenen akkoord voor heropening Schengenhuis in Kinshasa (22/02/2019 - Knack)
  Congo en België hebben vrijdag een akkoord getekend voor de heropening van het Schengenhuis. Dat is een soort van consulaat van de Europese Unie dat door België wordt beheerd in naam van 17 landen en waar Congolese burgers visa-aanvragen kunnen doen.
  [naar artikel]
 15. België en Congo willen gespannen relaties opnieuw normaliseren (28/09/2018 - Knack)
  'Er is een wil voor een vorm van de-escalatie' in de diplomatieke relaties tussen België en de Democratische Republiek Congo. Dat heeft premier Charles Michel vrijdag aangekondigd na afloop van een lang onderhoud met de Congolese president Joseph Kabila in New York.
  [naar artikel]
 16. "Congo stopt militaire samenwerking met België" (14/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Democratische Republiek Congo heeft beslist om zijn militaire samenwerking met België te stoppen. Dat meldt het pan-Afrikaanse weekblad Jeune
  [naar artikel]
 17. Congo overweegt sancties tegen België (07/10/2016 - Knack)
  De Democratische Republiek Congo overweegt dwingende sancties tegen België, waaronder het weigeren van visa voor bezitters van een Belgisch diplomatiek paspoort.
  [naar artikel]
 18. "Congo stopt militaire samenwerking met België" (14/04/2017 - Knack)
  De Democratische Republiek Congo heeft beslist om zijn militaire samenwerking met België te stoppen. Dat meldt het pan-Afrikaanse weekblad Jeune Afrique op gezag van het Belgische ministerie van Defensie.
  [naar artikel]
 19. Ontwikkelingshulp van België naar Congo blijft doorgaan (20/12/2016 - Knack)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo heeft op een debat gezegd dat België ontwikkelingshulp naar Congo zal blijven sturen. President Kabila heeft wel niet de legitimiteit om verder de macht uit te oefenen, klonk het.
  [naar artikel]
 20. ‘Belgisch Congo was erger dan het apartheidsregime’ (12/04/2019 - De Morgen)
  Gedurende zijn vijftigjarige bestaan leek het onafhankelijke Congo/Zaïre nog het meest op een actieve vulkaan die slechts af en toe rust kende. Aan de vooravond van het grote 30 juni-jubileum sprak Koen Vidal, Congowatcher van De Morgen, uitgebreid met experts over de dramatische geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie.
  [naar artikel]
 21. Evacuatieplan voor Belgen in Congo in de maak (11/01/2019 - De Tijd)
  00:43 België brengt alles in gereedheid om een evacuatie van landgenoten te organiseren, als de gespannen situatie na de verkiezingen in Congo uit de hand loopt.
  [naar artikel]
 22. Gele koorts-epidemie in Congo voorbij (14/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De gele koorts-epidemie in Congo is dankzij een inentingscampagne voorbij. Het was een van de "grootste en meest complexe" gele koorts-epdemieën,
  [naar artikel]
 23. België dringt aan op onderzoek naar geweld in Congo (23/09/2016 - De Standaard)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil dat er ‘onmiddellijk’ een onafhankelijk onderzoek komt naar het geweld van de afgelopen dagen in Congo (DRC). België vraagt dat de individuele verantwoordelijkheid wordt onderzocht van al wie bij de feiten betrokken was.
  [naar artikel]
 24. De Wever verdedigt haastige personferentie met tijdlijn (25/03/2017 - De Tijd)
  22:03 Na de wrevel tussen het federale parket over de snelle communicatie van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever bij de mogelijke poging tot aanslag vorige donderdag, komt deze laatste met een tijdlijn...
  [naar artikel]
 25. Wat hebben het Songfestival, "de Congo" en onze mensenrechten met elkaar te maken? (08/05/2018 - VRT NWS)
  Deze week wordt beslist of België een plaatsje krijgt in de Veiligheidsraad van de VN en ook of België het even goed doet als ‘de Congo’, wat de Mensenrechten betreft.  En dan gaan we nog het Songfestival winnen ook! Het kan niet op. Geert Hoste.
  [naar artikel]
 26. TIJDLIJN: 1 jaar ebola-epidemie in het oosten van Congo (01/08/2019 - VRT NWS)
  Precies een jaar geleden meldde de provinciegouverneur van Noord-Kivu dat een aantal verdachte overlijdens wel degelijk waren veroorzaakt door het ebolavirus. Een jaar later zijn er 1.813 mensen overleden aan de ziekte van de 2.700 die werden besmet.
  [naar artikel]
 27. Fan van HLN op Facebook? Zo blijf je onze berichten op je tijdlijn lezen (05/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Door de aangekondigde aanpassingen in de Facebook-tijdlijn krijg je voortaan meer berichten van vrienden én adverteerders te zien. Wil je toch...
  [naar artikel]
 28. Facebook verandert tijdlijn zodat je meer lokaal nieuws ziet (30/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Facebookgebruikers krijgen straks meer nieuws uit hun woonplaats en hun omgeving in hun tijdlijn te zien. Het netwerk past de samenstelling van de...
  [naar artikel]
 29. Congolese minister zegt dat België Congo wil 'balkaniseren' (21/06/2017 - Knack)
  Lambert Mende Omalang, de Congolese minister van Communicatie, heeft België er dinsdag van beschuldigd Congo (DRC) te willen 'balkaniseren.' Hij benadrukt ook dat Kinshasa nadenkt over tegenmaatregelen, nadat de EU sancties had opgelegd aan enkele hooggeplaatste Congolezen. Dat melden lokale media.
  [naar artikel]
 30. Peter Verlinden over de gespannen relatie tussen België en Congo      (28/11/2017 - VRT NWS)
  Peter Verlinden is net terug uit Congo. Hij woonde de opening van het nieuwe Belgische ambassadegebouw in Kinshasa bij. Ook Didier Reynders was bij die plechtigheid aanwezig, maar de sfeer was er alles behalve feestelijk. De Congolese regering had niemand van enig niveau afgevaardigd. Hoe is de situatie momenteel in Congo? Peter Verlinden legt uit. 
  [naar artikel]
 31. “Veel Belgen hebben hun vrouwen en kinderen naar België gestuurd” (29/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Als buitenlandredacteur van deze krant is hij al even met pensioen, maar Congokenner is hij nog altijd. Roger Huisman draagt Congo in zijn hart en is nog steeds betrokken bij een aantal verenigingen die actief zijn voor Congo. Aan de vooravond van de (uitgestelde) verkiezingen dit weekend vroegen we hem naar zijn visie op de toekomst van Congo.
  [naar artikel]
 32. Paul Beloy: “Er is in België veel te weinig respect voor de échte geschiedenis van Congo” (13/02/2019 - De Morgen)
  Paul Beloy is oud-voetballer, vervolgcoach anderstalige nieuwkomers (Atheneum Hoboken) en bestuurslid DEMOS, kenniscentrum voor participatie en democratie.
  [naar artikel]
 33. België herbekijkt relaties met Congo (20/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische regering is ‘heel bezorgd’ over de situatie in Congo. President Kabila beperkt de vrijheid van burgers en pers, maar heeft geen maatregelen genomen om de situatie in zijn land te kalmeren, klinkt het. Ons land zal dan ook de relatie met Congo ‘herbekijken’, nu het grondwettelijk mandaat van president Joseph Kabila formeel afgelopen is.
  [naar artikel]
 34. België herbekijkt relaties met Congo (20/12/2016 - De Standaard)
  De Belgische regering is ‘heel bezorgd’ over de situatie in Congo. President Kabila beperkt de vrijheid van burgers en pers, maar heeft geen maatregelen genomen om de situatie in zijn land te kalmeren, klinkt het. Ons land zal dan ook de relatie met Congo ‘herbekijken’, nu het grondwettelijk mandaat van president Joseph Kabila formeel afgelopen is.
  [naar artikel]
 35. Tshisekedi keert vandaag vanuit België terug naar Congo (27/07/2016 - De Redactie)
  De 83-jarige oppositieleider heeft om medische redenen twee jaar in ons land verbleven. Nu wil hij zich opnieuw in de politieke arena begeven in Congo.
  [naar artikel]
 36. Instagram krijgt bakken kritiek na nieuwe update voor iPhone: “Ik wil mijn tijdlijn terug” (27/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Instagram heeft vanmiddag een update gelanceerd waardoor de app er helemaal anders uitziet. De verticale tijdlijn, waarop alle foto’s en filmpjes...
  [naar artikel]
 37. Instagram krijgt bakken kritiek na update voor iPhone: “Ik wil mijn tijdlijn terug”, bedrijf spreekt over “bug” (27/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Instagram heeft vanmiddag een update gelanceerd waardoor de app er helemaal anders uitziet. De verticale tijdlijn, waarop alle foto’s en filmpjes...
  [naar artikel]
 38. Zwaartepunt van België ligt nu bij deelstaten (11/04/2019 - De Morgen)
  België is een complex land met complexe geldstromen. Hoe dat geld circuleert tussen de verschillende beleidsniveaus, wordt bepaald in de financieringswet.
  [naar artikel]
 39. Oude bekende bezorgt Congo driepunter tegen onder andere Dirar, Boussoufa en Carcela (16/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Junior Kabananga, in het verleden in België actief bij Anderlecht, Beerschot, Roeselare en Cercle Brugge, heeft DR Congo vanavond in het Gabonese
  [naar artikel]
 40. Hoop en leven in Oost-Congo (28/03/2019 - De Morgen)
  In Backup Butembo belicht Elien Spillebeen (27) jonge vrouwen uit Oost-Congo. 'Ik wil tonen dat ook zij dromen hebben.' De documentaire gaat deze week België rond.
  [naar artikel]
 41. UZ Leuven voert bijna gelijktijdig 4 complexe transplantaties uit (05/09/2019 - VRT NWS)
  Dit weekend voerde het UZ Leuven bijna gelijktijdig 4 complexe transplantaties uit. Een primeur, want het is de eerste keer in België dat alle belangrijke transplanteerbare organen van het lichaam op dezelfde dag van donoren naar ontvangers gingen. In totaal werden acht organen getransplanteerd.
  [naar artikel]
 42. België en Congo: hoe groot was de gruwel eigenlijk? (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zelf heeft hij nooit één voet in Congo gezet, maar het gruwelbewind dat koning Leopold II er ruim een eeuw geleden installeerde, laat nog steeds...
  [naar artikel]
 43. Bouw ambassade België in Congo ligt stil (04/04/2019 - De Morgen)
  De Raad van State schorst de bouw van de nieuwe Belgische ambassade in Congo na een klacht van aannemer Besix.
  [naar artikel]
 44. België en Congo bereiken akkoord om EU-consulaat in Kinshasa te heropenen (22/02/2019 - VRT NWS)
  Ons land en Congo hebben in Kinshasa een akkoord ondertekend over de heropening van het Schengenhuis in de Congolese hoofdstad, een soort Europees consulaat dat beheerd wordt door ons land. Het Schengenhuis werd begin vorig jaar gesloten. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft het over een eerste stap in de normalisering van de relaties met Congo.
  [naar artikel]
 45. België zonder ambassadeur in Congo (30/04/2018 - De Tijd)
  07:22 Bertrand de Combrugghe is niet langer de Belgische ambassadeur in Congo. Aan de basis ligt een vertrouwensbreuk met Buitenlandse Zaken in Brussel. Een opvolger is er nog niet.
  [naar artikel]
 46. Congolese minister: "België wil Congo balkaniseren en herkoloniseren" (21/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Lambert Mende Omalanga, de Congolese minister van Communicatie, heeft België er van beschuldigd Congo (DRC) te willen "balkaniseren". Hij
  [naar artikel]
 47. Joseph Kabila: “Sommigen in België geloven dat Congo nog altijd een kolonie is” (01/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Congolese president Joseph Kabila meent dat “sommigen in België nog altijd geloven dat Congo een kolonie is”. Kabila, nog tot het einde van dit jaar president, vermoedt dat tijdens de voor 23 december geplande stembusgang “alles goed zal verlopen”. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. “Ik beschouw ons als vrije mensen, die geen verantwoording schuldig zijn aan een minister van Buitenlandse Zaken die zich in België bevindt.”
  [naar artikel]
 48. Interactief: 5 jaar Spotify in België (16/11/2016 - Knack)
  Op 16 november 2011 werd Spotify in België gelanceerd. De vijf jaar die volgden, brachten meer muziek, vragen en concurrentie. Lees er meer over op onze interactieve tijdlijn.
  [naar artikel]
 49. 'Verhuis het AfricaMuseum met alle werken naar Congo' (19/02/2019 - Knack)
  Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo? Het is niet de bedoeling om Jan met de pet een eeuwig schuldgevoel te bezorgen voor de kolonisatie, zegt diversiteitsconsulent Omar Ba. 'Maar een officiële erkenning van de wreedheden is een belangrijke stap.'
  [naar artikel]
 50. NY Times countert officiële tijdlijn schietpartij Las Vegas met eigen versie (26/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De officiële tijdlijn van de schietpartij in Las Vegas begin deze maand is al een paar keer gewijzigd. Dat is op zich al opmerkelijk, en nu mengt...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.