Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 July 2020
05:56 uur

Buurtbewoners protesteren tegen komst asielcentrum Kalmthout: “We zitten met veel vragen”

VRT NWS

30/06/2020 - 07:24

Zo’n zestigtal inwoners van Kalmthout hebben gisteren actie gevoerd tegen de komst van het nieuwe asielcentrum. Ze beweren dat ze te weinig informatie krijgen over wanneer het centrum bijvoorbeeld zal open gaan. Bovendien stellen ze zich ook vragen bij de veiligheid. “Als je in deze tijden 120 mensen in zo’n klein gebouw zet, dat komt niet goed”, klinkt het.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Woelige wijkvergadering in Kalmthout over komst asielcentrum: “Eén persoon voor 120 asielzoekers? Daar stel ik mij vragen bij” (11/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De gemeente Kalmthout zal een advocaat inzetten tegen de opening van een opvangcentrum voor asielzoekers aan de Putsesteenweg. Dat zei burgemeester Lucas Jacobs gisteren tijdens een woelige wijkvergadering in Heide. Het asielcentrum doet de gemoederen in Kalmthout nu al een week hoog oplaaien.
  [naar artikel]
 2. Protest tegen komst asielcentrum: volg de gemeenteraad in Bilzen live (05/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  In een onlinepamflet zijn de Bilzenaren door enkele verontruste buurtbewoners opgeroepen om te komen protesteren tegen de komst van het asielcentrum in Grote-Spouwen. Het Vlaams Belang brengt dit punt op de agenda van de gemeenteraad van vanavond (dinsdag) en eist dat het stadsbestuur de eis van Fedasil om in het vroegere rusthuis een asielcentrum op te richten aanvecht met alle juridische middelen.
  [naar artikel]
 3. Kalmthout neemt juridische stappen tegen komst nieuw asielcentrum (11/02/2020 - VRT NWS)
  De gemeente Kalmthout gaat juridische stappen zetten tegen de komst van een tijdelijk asielcentrum. Volgens de gemeente is de locatie, een oud schoolgebouw aan de Putsesteenweg, niet geschikt om asielzoekers op te vangen.
  [naar artikel]
 4. Protestactie tegen asielcentrum in Kalmthout (11/02/2020 - VRT NWS)
  In Kalmthout heeft Vlaams Belang actiegevoerd tegen de plannen van Fedasil om in een voormalig opleidingscentrum een nieuw asielcentrum onder te brengen. Het ging om een samenwerking tussen een buurtcomité en de lokale Vlaams Belang-afdeling. Zowat 200 buurtbewoners en partijsympathisanten woonden de actie bij. Ook nationale partijkopstukken Filip Dewinter en Tom Van Grieken waren aanwezig.
  [naar artikel]
 5. Protest van Vlaams Belang en buurtbewoners tegen asielcentrum in Grote-Spouwen (26/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Grote-Spouwen en ver daarbuiten is de komst van het asielcentrum in het vroegere gebouw van rusthuis Ark van Noé het gesprek van de dag. Niet alleen op sociale media woedden hevige discussies, ook op straat troepen bewoners van het kerkdorp met amper 1300 inwoners samen om hun mening kenbaar te maken. Met grote spandoeken en zwarte vlaggen maken ze duidelijk dat ze de komst van het asielcentrum niet zien zitten.
  [naar artikel]
 6. Gemeente neemt juridische stappen tegen komst asielcentrum, Fedasil houdt been stijf (10/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Het gemeentebestuur van Kalmthout neemt een advocaat onder de arm en spant een procedure in kort geding aan bij de rechtbank van eerste aanleg om zo te voorkomen dat het geplande asielcentrum er komt. De lokale Vlaams Belang-afdeling betoogt dinsdagavond aan het station van Heide tegen de komst van het centrum.
  [naar artikel]
 7. Buurtbewoners wel vaker boos om komst asielcentrum: ‘In Breendonk is een leuk kamp’ (12/11/2019 - De Morgen)
  De brandstichting in Bilzen mag dan een extreme reactie zijn, het is lang niet de enige plek waar buurtbewoners vol afschuw reageren op de komst van een asielcentrum. De angst voor de ander regeert, terwijl volgens Fedasil en het Rode Kruis er relatief weinig problemen opduiken eens zo’n centrum er effectief is.
  [naar artikel]
 8. Buurtbewoners reageren wel vaker boos op komst van asielcentrum: ‘In Breendonk is een leuk kamp’ (12/11/2019 - De Morgen)
  De brandstichting in Bilzen mag dan een extreme reactie zijn, het is lang niet de enige plek waar buurtbewoners vol afschuw reageren op de komst van een asielcentrum. De angst voor de ander regeert, terwijl volgens Fedasil en het Rode Kruis er relatief weinig problemen opduiken eens zo’n centrum er effectief is.
  [naar artikel]
 9. Kalmthout krijgt asielcentrum, gemeente heeft bedenkingen bij locatie (05/02/2020 - VRT NWS)
  In Kalmthout komt een asielcentrum dat plaats biedt aan 120 mensen. Het asielcentrum wordt gehuisvest in een pand aan de Putsesteenweg. Het gemeentebestuur heeft bedenkingen bij de locatie.
  [naar artikel]
 10. Protest tegen komst van asielcentrum in Grote-Spouwen (05/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Via de sociale media werden de inwoners van Grote-Spouwen door een aantal buurtbewoners opgeroepen om bij aanvang van de gemeenteraad in Bilzen een protestactie te houden tegen de komst van het geplande asielcentrum. Met duidelijke leuzen bij de ingang van het gemeentehuis werd het protest kracht bijgezet. “We zijn wel ontgoocheld dat er weinig inwoners de moed hebben gevonden om hier hun ongenoegen kenbaar te maken”, stelt Johan Hardy, die met een 50-tal tegenstanders kwam opdagen.
  [naar artikel]
 11. Protest tegen komst asielcentrum in Dormaal: "130 asielzoekers is veel te veel" (24/10/2019 - VRT NWS)
  Normaal gezien gaat op 7 november in Dormaal, deelgemeente van Zoutleeuw, een asielcentrum open. 130 asielzoekers zouden er ondergebracht worden in een voormalig woonzorgcentrum. De gemeente en veel bewoners van Dormaal voelen zich voor blok gezet. Hen is geen keuze gelaten en ze hebben veel vragen. "Terzake" sprak met bewoners en de burgemeester. Bekijk hierboven de reportage.
  [naar artikel]
 12. Buurtbewoners reageren ontstemd op komst asielcentrum in Grote-Spouwen (25/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De buurt reageert verontrust op het nieuws dat er een asielcentrum geopend zal worden in het voormalige woonzorgcentrum Ark van Noé aan de Rode Kruislaan in Grote-Spouwen.
  [naar artikel]
 13. Werken aan geplande omstreden asielcentrum in Kalmthout opnieuw gestart (03/03/2020 - VRT NWS)
  De werken aan het geplande asielcentrum in Kalmthout zijn opnieuw van start gegaan. Eerder werden die stilgelegd omdat er asbest werd gevonden, maar dat zit zo ingekapseld dat er geen gevaar is.
  [naar artikel]
 14. Infoavond over asielcentrum Bilzen kan niet alle buurtbewoners overtuigen (22/11/2019 - De Morgen)
  De infoavond over het toekomstige asielcentrum in Bilzen heeft de gemoederen bij de buurtbewoners niet volledig kunnen bedaren. Door de brandstichting van zo’n 10 dagen geleden is het nog niet duidelijk wanneer het asielcentrum de deuren opent.
  [naar artikel]
 15. Buurtbewoners protesteren tegen uitbreiding Hengelhoef (17/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Buurtbewoners van Hengelhoef hebben donderdagavond geprotesteerd tegen de plannen om het recreatiepark uit te breiden. Ze hebben een gezamenlijk bezwaar ingediend. Ze vragen zich af of de toekomstplannen de kwaliteiten van het park wel ten goede zullen komen.
  [naar artikel]
 16. De buren van de asielcentra: “Een tweede keer vragen om stil te zijn? Wat als iemand een mes heeft?” (16/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  De komst van een asielcentrum leidt wel vaker tot tegenkanting. Maar zo extreem als de brandstichting van vorige zondag in Bilzen is het protest nog niet geweest. Is de vrees van omwonenden (on)terecht? Leidt de komst van asielzoekers tot meer onveiligheid en criminaliteit? Of verdwijnen de vooroordelen snel? Wij trokken naar zes asielcentra in Vlaanderen en vroegen buurtbewoners op de man/vrouw af hoe ze de voorbije jaren hebben beleefd.
  [naar artikel]
 17. Werken aan toekomstig asielcentrum in Kalmthout tweede keer stilgelegd (12/03/2020 - VRT NWS)
  De werken aan het nieuwe asielcentrum in Kalmthout zijn opnieuw stilgelegd. De inspectie heeft enkele bouwovertredingen vastgesteld. Voor verschillende werken werden niet de juiste vergunningen aangevraagd. Zo werden er binnen in het gebouw steunmuren weggehaald en buiten werd er beton gegoten.
  [naar artikel]
 18. Brand asielcentrum Bilzen – Contactpunt en infomarkt voor Bilzenaren over komst asielcentrum (21/11/2019 - Metro)
  Het Agentschap Inburgering en Integratie heeft een verbindingsofficier aangesteld om de communicatie tussen de federale overheid en de inwoners bij de komst van een asielcentrum in de toekomst te verbeteren. Voor de stad Bilzen werd na een eerste overleg een concreet actieplan uitgewerkt met de oprichting van een contactpunt en een infomarkt. “We zullen lokale besturen in de toekomst beter ondersteunen en bijstaan in hun administratie, communicatie en plan van aanpak. Op die manier worden ook de buurtbewoners van begin af aan beter geïnformeerd”, legt verbindingsofficier Jolein Martens uit. “We richten met de betrokkenen een werkgroep op en komen wekelijks samen om expertise te delen en alle aspecten van het tijdelijk noodopvangcentrum te bespreken en op te volgen.” Een eerste stap in het actieplan is de oprichting van een contactpunt, waar inwoners in vertrouwen met vragen en bezorgdheden terechtkunnen. Via het e-mailadres [email protected] worden alle meldingen omtrent het asielcentrum meteen doorgestuurd naar de bevoegde diensten, terwijl antwoorden worden opgevolgd om buurtbewoners efficiënt in te lichten. Daarnaast komt er op 7 en 8 december een infomarkt in zaal Concordia voor alle geïnteresseerde Bilzenaren. “Daar zullen alle betrokken partijen aanwezig zijn om toelichting te geven en in gesprek te gaan. Iedereen kan die dagen vrijblijvend langskomen”, zegt burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen). bron: Belga Het bericht Brand asielcentrum Bilzen – Contactpunt en infomarkt voor Bilzenaren over komst asielcentrum verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Kalmthout legt werken asielcentrum stil door asbest (18/02/2020 - VRT NWS)
  De burgemeester van Kalmthout heeft de werken aan een nieuw gepland asielcentrum stilgelegd. "Er is asbest gevonden en de aannemer heeft dat foutief verwijderd. De politie heeft het pand verzegeld", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) op Radio 2 Antwerpen.
  [naar artikel]
 20. Theo Francken (N-VA): "Uitleg bij komst asielcentrum Bilzen kwam te laat", minister Maggie De Block (Open VLD) ontkent (13/11/2019 - VRT NWS)
  In Bilzen hebben de buurtbewoners te laat en te weinig duiding gekregen bij de komst van het asielcentrum, waar zondagavond brand werd gesticht. Dat vindt Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Je moet geen weken en maanden wachten om info-avonden te organiseren, want dan beginnen de indianenverhalen." Maar bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) spreekt hem tegen.
  [naar artikel]
 21. Voormalige school in Kalmthout wordt tijdelijk asielcentrum, burgemeester noemt verkrot gebouw “ongeschikt” (05/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De federale regering heeft beslist dat er een tijdelijk opvangcentrum voor 120 asielzoekers komt in een oud schoolgebouw in de Putsesteenweg, vlak bij de Vogelzangstraat. Het gemeentebestuur stelt zich veel vragen bij die locatie.
  [naar artikel]
 22. Buurtbewoners protesteren met kano tegen omstreden aanleg open grachten (08/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In de Pastorijstraat in Heultje (Westerlo) hebben buurtbewoners actie gevoerd tegen de rioleringswerken in hun straat.
  [naar artikel]
 23. BUURTREPORTAGE: Op bezoek in het asielcentrum in Deurne (17/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De brandstichting in het toekomstige asielcentrum in Bilzen is een treurige primeur voor ons land. Maar het is lang niet de enige plaats waar buurtbewoners terughoudend of zelfs met afschuw reageren op de komst van zo’n centrum. Ook in Deurne, waar op 20 juni een tijdelijk opvangcentrum opende, zorgde het nieuws aanvankelijk voor wrevel. Intussen is het centrum vijf maanden open. “Klachten uit de buurt kunnen we op één hand tellen. Je ziet dat vaak: op voorhand hebben mensen schrik, maar eens het centrum opent en buurtbewoners de praktijk zien, dan verandert hun houding”, zegt directrice Britt De Herdt.
  [naar artikel]
 24. Buurtbewoners Gooreind zien komst schietclub niet zitten: “Recht op rust” (21/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Commotie in het Wuustwezelse Gooreind. De buurtbewoners van de wijken rond natuurgebied Groot Schietveld zijn ongerust. Een Brasschaatse club heeft plannen om er te kleiduifschieten en heeft een aanvraag ingediend om een stand te bouwen. De buurtbewoners vrezen voor geluidsoverlast en dienen bezwaar in.
  [naar artikel]
 25. Opnieuw werken in toekomstig asielcentrum Kalmthout: asbestprobleem ingedijkt (03/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De asbestproblemen in en rond het vervallen schoolgebouw in Kalmthout waar Fedasil 120 asielzoekers wil onderbrengen, zijn deels van de baan. Er kan dus weer gewerkt worden nadat burgemeester Lukas Jacobs de verbouwing had stilgelegd.
  [naar artikel]
 26. VIDEO. Buurtbewoners protesteren tegen geuroverlast APL (25/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Buurtbewoners van Heusden-Zolder hebben vandaag met een ludieke actie geprotesteerd tegen de geuroverlast veroorzaakt door het bedrijf APL.
  [naar artikel]
 27. “Iedereen welkom” versus “Dit schrikt toch wat af”: verdeelde reacties op komst asielcentrum (14/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de komst van een tijdelijk asielcentrum in het voormalige klooster en woonzorgcentrum op de Herentalsebaan, op 100 meter van zijn eigen voordeur. Maar wat denken De Wevers buurtgenoten? De meningen lijken verdeeld.
  [naar artikel]
 28. Tachtigtal actievoerders tegen komst van asielcentrum in Bilzen (26/10/2019 - Metro)
  Een tachtigtal demonstranten heeft zich vandaag verzameld aan het oude woonzorgcentrum Ark van Noé in Grote-Spouwen (Bilzen). De actievoerders protesteerden tegen het nieuwe asielcentrum dat Fedasil er binnenkort wil openen. “Ik kan me niet inbeelden dat de inwoners van Bilzen een bijkomend opvangcentrum zien zitten”, zegt Annick Ponthier (Vlaams Belang). Volgens burgemeester van Bilzen Johan Sauwens opent Fedasil op 15 december een nieuw asielcentrum in Grote-Spouwen. Het zou gaan om een tijdelijke opvangplaats voor een half jaar, met maximum een half jaar verlenging, in het oude woonzorgcentrum Ark van Noé aan de Rode Kruislaan. Een aantal buurtbewoners lijken daar echter niet mee opgezet. Vandaag om 14 uur protesteerden actievoerders tegen de komst van het asielcentrum. Volgens Politie Bilzen-Hoeselt-Riemst was er een tachtigtal mensen aanwezig, waaronder onder meer vertegenwoordigers van Vlaams Belang en Voorpost, en is de statische actie zonder incidenten verlopen. “Wij verzetten ons in Bilzen met alle mogelijke middelen tegen de plannen van Fedasil en vragen van het stadsbestuur hetzelfde. De ervaring leert ons dat in de buurt van asielopvangcentra al snel overlast wordt ervaren en het onveiligheidsgevoel toeneemt. Spouwen is een deelgemeente waar het rustig wonen is en we willen dit graag zo houden”, laat Annick Ponthier, Kamerlid en fractieleider van Vlaams Belang Bilzen, in een persbericht weten. Volgens Vlaams Belang ligt de oorzaak bij het falende asielbeleid in België. “Kleine en middelgrote gemeenten zijn hier mede de dupe van, zoals nu blijkt in Bilzen”, stelt Ponthier. “Limburg is trouwens al jaren koploper als het gaat over de opening van tijdelijke asielopvangcentra. Denken we maar aan de bijkomende opvangplaatsen in Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Lommel en Leopoldsburg.” Maandag staat er overleg gepland tussen het kabinet van de bevoegde minister Maggie De Block (Open Vld) en het gemeentebestuur van Bilzen. Daar zal worden besproken of het oude pand dienst kan doen als asielcentrum en aan hoeveel asielzoekers het gebouw eventueel plaats kan bieden. De opvang zou worden beheerd door het Rode Kruis. bron: Belga Het bericht Tachtigtal actievoerders tegen komst van asielcentrum in Bilzen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Duizenden Schotten protesteren tegen komst Trump: "Hopelijk kan ik hier ook wat golfen" (14/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Schotland zijn vandaag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump. Na zijn...
  [naar artikel]
 30. Nieuw actieplan moet communicatie rond komst asielcentrum Bilzen verbeteren (22/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De communicatie tussen de federale overheid en de inwoners van Bilzen over de komst van het asielcentrum in Grote-Spouwen wordt verbeterd. Niet alleen is er een verbindingsofficier aangesteld als aanspreekpunt, er komt ook een contactpunt en infomarkt.
  [naar artikel]
 31. Buurtbewoners en landbouwers protesteren langs E403 tegen plannen nieuw hoogspanningsnetwerk (14/05/2019 - VRT NWS)
  Langs de E403 in Lichtervelde en Ardooie, in West-Vlaanderen, protesteren verschillende landbouwers en buurtbewoners tegen de plannen van een nieuw hoogspanningsnetwerk. Dat zou vanaf 2022 aangelegd worden om het windmolenpark op zee te verbinden met een hoogspanningsstation. Netbeheerder Elia benadrukt dat er nog niets beslist is: "Het tracé is nog niet vastgelegd, er zijn nog verschillende opties."
  [naar artikel]
 32. Tachtigtal actievoerders tegen komst van asielcentrum in Bilzen (26/10/2019 - De Standaard)
  Een tachtigtal demonstranten heeft zich zaterdag verzameld aan het oude woonzorgcentrum Ark van Noé in Grote-Spouwen (Bilzen). De actievoerders protesteerden tegen het nieuwe asielcentrum dat Fedasil er binnenkort wil openen.
  [naar artikel]
 33. Buurtbewoners protesteren tegen geplande nieuwe weg voor Pairi Daiza (30/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Aan de ingang van het dierenpark Pairi Daiza werd zaterdag actie gevoerd door een groepje buurtbewoners, uit protest tegen de aanleg van een nieuwe...
  [naar artikel]
 34. Duizenden Schotten protesteren tegen komst Trump: "We konden hem niet zomaar een rustig partijtje golf laten spelen" (14/07/2018 - De Morgen)
  In Schotland zijn vandaag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump. Na zijn turbulent tweedaags bezoek aan Londen verblijft Trump een weekend in zijn Schotse golfresort. 
  [naar artikel]
 35. Werken aan asielcentrum Kalmthout stilgelegd: asbest niet correct verwijderd (18/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Burgemeester Lukas Jacobs van Kalmthout liet de voorbereidende werken stilleggen aan het pand waar Fedasil een tijdelijk opvang voor 120 asielzoekers plant. Hij nam het besluit omdat er op een foutieve manier asbest werd verwijderd. De zone moet nu worden gesaneerd en gereinigd.
  [naar artikel]
 36. Bewoners sneller informeren over komst asielcentrum (16/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een brand in een toekomstig asielcentrum heeft onze lokale samenleving in Grote Spouwen en bij uitbreiding Bilzen nodeloos verbrokkeld en verdeeld.
  [naar artikel]
 37. Vlaams Belang in verzet tegen asielcentrum in Deurne, Joodse gemeenschap ongerust (12/04/2019 - Metro)
  Vlaams Belang is het niet eens met de plannen van Fedasil om onder meer in Deurne een tijdelijk opvangcentrum te openen. “Antwerpen is en mag niet het OCMW en asielcentrum voor heel Vlaanderen worden”, vindt Filip Dewinter. Michaël Freilich, gewezen hoofdredacteur van Joods Actueel en N-VA-kandidaat voor 26 mei, zegt dat ook de Joodse gemeenschap zich vragen stelt, gezien de recente toestroom van Palestijnse vluchtelingen en het feit dat Antwerpen een zichtbare Joodse gemeenschap heeft. “Het is onverantwoord om een asielcentrum in te planten in een drukke woonwijk in Deurne die reeds een hoge concentratie aan vreemdelingen bevat. Antwerpen is nu reeds de populairste bestemming voor asielzoekers en erkende vluchtelingen: 5.800 of meer dan 25% van de vluchtelingen”, stelt Filip Dewinter. Dewinter interpelleerde minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block enkele weken geleden in de Kamer over de inplanting van dit asielcentrum in Deurne. De Block antwoordde toen dat ze het advies van de Inspectie Financiën afwachtte. Het advies is ondertussen bekend: het is negatief, aldus het Vlaams Belang-Kamerlid. Hij vindt het vreemd dat De Block dat advies dus naast zich neer legt. Een regering in lopende zaken is volgens hem verplicht om zich aan een dergelijk advies te houden. Vlaams Belang roept De Block dan ook op om de beslissing van Fedasil ongedaan te maken. De partij start een petitie tegen het asielcentrum en belegt zaterdagmiddag een infovergadering om de buurtbewoners te informeren. N-VA-kandidaat Michaël Freilich wijst erop dat de komst van het asielcentrum in Deurne voor ongerustheid zorgt binnen de Joodse gemeenschap. “Er worden vragen gesteld over wat dit tot gevolg zal hebben, vooral omdat er de laatste tijd een toestroom van asielzoekers uit Gaza is. We zitten nu eenmaal met een zichtbare Joodse gemeenschap en de Palestijnen maken niet altijd een onderscheid tussen een Belgische en een Israëlische Jood”, stelt Freilich. Fedasil kondigde ook aan dat in het centrum in Deurne plaats zal zijn voor andersvaliden en minder mobiele mensen. Freilich wijst op de aanval in de Joodse wijk van een Palestijn met mentale problemen, en dat er zich ook gewonden van het conflict met Israël onder de asielzoekers kunnen bevinden. bron: Belga Het bericht Vlaams Belang in verzet tegen asielcentrum in Deurne, Joodse gemeenschap ongerust verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Buurtbewoners protesteren tegen megatorens in de Wetstraat (09/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. Massaal protest tegen varkenshouderij in Halen (07/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  In Halen protesteren buurtbewoners tegen de komst van een varkenshouderij. De inwoners zijn er van overtuigd dat dit nare gevolgen met zich meebrengt. Zo zou bijvoorbeeld het transport door de binnenstad van Halen moeten. De inwoners zetten een online petitie op poten die zo'n 2500 mensen ondertekenden. De stad moet nu een advies geven aan de provincie die zal beslissen of de varkensfabriek er zal komen of niet.
  [naar artikel]
 40. Ook Schots protest tegen komst Trump (14/07/2018 - Knack)
  In Schotland zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump.
  [naar artikel]
 41. “Zitten met veel vragen” (19/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Jeroen Goeleven (25) is overleden aan de gevolgen van een hartfalen. Dat blijkt uit de autopsie die het parket op het lichaam van de jonge renner uit Paal liet uitvoeren. “We zitten met enorm veel vragen”, zegt papa Danny.
  [naar artikel]
 42. Asielcentrum in Dormaal: "We zijn op onze hoede na de brand in Bilzen" (11/11/2019 - VRT NWS)
  Het stadsbestuur van Zoutleeuw is op zijn hoede nadat gisterennacht in Bilzen brand werd gesticht in een toekomstig asielcentrum. Ook in Dormaal bij Zoutleeuw is er zo'n tijdelijk asielcentrum gepland en er is net als in Bilzen heel wat protest tegen de komst. Om brandstichting of vandalisme te vermijden houdt de politie het centrum in Dormaal al een tijdje extra in de gaten.
  [naar artikel]
 43. Zoutleeuw bekijkt mogelijkheid om komst asielcentrum juridisch tegen te houden (07/09/2019 - Metro)
  Het stadsbestuur van Zoutleeuw heeft met de steun van alle fracties in de gemeenteraad beslist om advies in te winnen bij een gespecialiseerd advocatenkantoor over de mogelijkheid om via juridische weg de beslissing ongedaan te maken om in een leegstaand woonzorgcentrum in deelgemeente Dormaal vanaf eind oktober te starten met een asielcentrum met 130 bewoners. Volgens burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) is de inplanting van een dergelijk asielcentrum in een klein dorp als Dormaal met amper 200 huishoudens “niet draagbaar”. Herbots bepleitte eerder al een beperking van het aantal asielzoekers tot 50 à 60. Ook in Dormaal zelf is er fel protest tegen de komst van het asielcentrum, wat de afgelopen tien dagen tot uiting kwam in twee woelige buurtvergaderingen. Er werden ook al heel wat zwarte vlaggen uitgehangen. Herbots kreeg echter van minister Maggie De Block, onder meer bevoegd voor Asiel en Migratie, te horen dat de plannen niet gewijzigd zullen worden. In een mededeling wijst Herbots op het feit dat een juridische procedure niet opschortend werkt. “Het stadsbestuur moet in deze omstandigheden handelen als een goede huisvader. We dragen de verantwoordelijkheid voor alle inwoners ook eventuele tijdelijke nieuwkomers. Dit betekent dat we ons tegelijk moeten voorbereiden op de komst van het asielcentrum. We kunnen hiervoor rekenen op de expertise van Fedasil om zowel onze bewoners als eventuele tijdelijke inwoners te begeleiden”, aldus de burgemeester van Zoutleeuw. bron: Belga Het bericht Zoutleeuw bekijkt mogelijkheid om komst asielcentrum juridisch tegen te houden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Van Grieken: "Klacht indienen tegen tijdelijk asielcentrum Deurne" (14/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “We gaan klacht indienen om de komst van het tijdelijke asielcentrum in Deurne te verhinderen.” Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken...
  [naar artikel]
 45. Fedasil: ‘Nog onduidelijk wanneer asielcentrum Dormaal deuren zal openen’ (18/11/2019 - De Standaard)
  Het is nog onduidelijk wanneer het asielcentrum dat Fedasil plant in Dormaal, een deelgemeente van Zoutleeuw, de deuren zal openen. Toen begin september de komst van het asielcentrum bekendraakte was sprake van een opening eind oktober.
  [naar artikel]
 46. Studenten protesteren tegen komst Francken naar VUB (15/05/2018 - De Morgen)
  Een groep jongeren heeft deze namiddag geprotesteerd tegen de komst van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar de Vrije Universiteit Brussel. Grote incidenten bleven uit.
  [naar artikel]
 47. De Wever over nieuw asielcentrum in Deurne: ‘De Block spaart Antwerpen niet meer’ (12/04/2019 - De Standaard)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de komst van een tijdelijk asielcentrum in Deurne. ‘Antwerpen heeft al veel gegeven, maar het is blijkbaar de politieke keuze van minister De Block (Open VLD) om Antwerpen niet langer te sparen’, zegt De Wever.
  [naar artikel]
 48. De Wever over nieuw asielcentrum in Deurne: “De Block spaart Antwerpen niet meer” (12/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de komst van een tijdelijk asielcentrum in Deurne. “Antwerpen heeft al veel gegeven, maar het is blijkbaar de politieke keuze van minister De Block (Open Vld) om Antwerpen niet langer te sparen”, zegt De Wever.
  [naar artikel]
 49. Burgemeester Verviers protesteert mee tegen komst Theo Francken: politie massaal aanwezig (19/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zowat honderd personen zijn deze namiddag bijeengekomen voor een hotel in Verviers om te protesteren tegen de komst van Theo Francken (N-VA). De...
  [naar artikel]
 50. Werken asielcentrum op de lange baan: “We weten niet wanneer we weer aan de slag kunnen” (31/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De werken aan het gebouw in Kalmthout waar Fedasil noodopvang voor 120 asielzoekers plant, liggen stil door de coronamaatregelen. De gemeente maant de eigenaar aan om vergunningen aan te vragen in verband met het lozen van afvalwater. Het is voorlopig onduidelijk wanneer Fedasil het gebouw in gebruik wil nemen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.