Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 July 2020
10:59 uur

China neemt omstreden wet aan, VS stoppen defensie-export naar Hongkong

Het Belang van Limburg

30/06/2020 - 07:44

Het Chinese parlement heeft dinsdag de omstreden wet voor nationale veiligheid aangenomen. Dat melden lokale media in Hongkong. De nieuwe wet doet vrezen voor onderdrukking van elke politieke oppositie in de voormalige Britse kolonie.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Na maanden protest trekt leider van Hongkong omstreden uitleveringswet formeel in (04/09/2019 - VRT NWS)
  De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, trekt de omstreden uitleveringswet formeel in. Die wet moest mogelijk maken om inwoners van Hongkong uit te leveren aan het communistische China, maar stuitte op hevig verzet bij de bevolking. Honderdduizenden mensen protesteren al drie maanden tegen de wet en de groeiende invloed van China.
  [naar artikel]
 2. Hongkong stemt volgende week over omstreden wetsvoorstel (11/06/2019 - Metro)
  Ondanks massaal protest stemt het bestuur van Hongkong volgende week donderdag over het omstreden wetsvoorstel over uitlevering aan China. Dat is vandaag bekendgemaakt. Het bestuur van Hongkong heeft gisteren geweigerd om het omstreden wetsvoorstel over uitlevering aan China te begraven, ondanks de massale betoging zondag tegen het voorstel van meer dan een miljoen mensen in de voormalige Britse kroonkolonie. Volgens het voorstel zou het mogelijk worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong, dat een aparte status heeft binnen China, voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. De officiële Chinese pers zegt dat er sprake is van buitenlandse betrokkenheid bij de grote manifestatie van het voorbije weekend in Hongkong. Ze verwijten de politieke oppositie dat die “samenspant met het Westen”. Bron: Belga   Het bericht Hongkong stemt volgende week over omstreden wetsvoorstel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Uitstel voor omstreden uitleveringswet in Hongkong (15/06/2019 - VRT NWS)
  In Hongkong ziet het er naar uit dat de omstreden uitleveringswet er voorlopig niet komt. Met die wet zou Hongkong verdachten kunnen uitleveren aan het Chinese vasteland. Er is al de hele week massaal protest. Het gaat om het grootste protest in Hongkong in jaren.  
  [naar artikel]
 4. Uitstel is geen afstel, maar manifestanten Hongkong halen slag thuis: “Omstreden uitleveringswet uitgesteld” (15/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De regering van Hongkong zal de omstreden uitleveringswet nog niet doorvoeren. Dat meldt de South China Morning Post. De afgelopen week was het bijzonder onrustig, betogers kwamen er massaal op straat.
  [naar artikel]
 5. Uitleveringswet Hongkong – Hongkong plant uitstel wet (15/06/2019 - Metro)
  Na de massaprotesten in Hongkong tegen een omstreden wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken, zou Hongkong de wet willen uitstellen. Volgens de krant South China Morning Post uit Hongkong, zal bestuursvoorzitster Carrie Lam dat zaterdagnamiddag (lokale tijd) aankondigen. Het omstreden wetsontwerp van de pro-Chinese regering zou het mogelijk maken om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. Critici waarschuwen dat de Chinese justitie niet onafhankelijk is en dient als instrument voor politieke vervolging. Ook bestaat er risico op folteringen en mishandelingen. Zondag vindt opnieuw een protestmars plaats. Hongkong, dat momenteel ongeveer 7 miljoen inwoners telt, was tot 1997 ruim 150 jaar in het bezit van het Verenigd Koninkrijk. Toen droegen de Britten het gebied over aan China, waarbinnen het nu nog steeds een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft. Tegenstanders van de nieuwe uitleveringswet vrezen voor de autonomie van Hongkong. Bron: Belga   Het bericht Uitleveringswet Hongkong – Hongkong plant uitstel wet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Een blik onder de paraplu's: waarom protesteren de inwoners van Hongkong al dagen tegen een uitleveringswet?  (13/06/2019 - VRT NWS)
  In Hongkong komt al enkele dagen een massa mensen op straat om te betogen tegen de plannen voor een nieuwe uitleveringswet. Waarom is deze wet zo omstreden? En waarom wil Hongkong mensen uitleveren aan China? Is het geen deel van China? 
  [naar artikel]
 7. Hongkong handhaaft omstreden wetsvoorstel over uitlevering ondanks massaal protest (10/06/2019 - Knack)
  Het bestuur van Hongkong heeft maandag geweigerd om het omstreden wetsvoorstel over uitlevering aan China te begraven, ondanks de massale betoging zondag tegen het voorstel van meer dan een miljoen mensen in de voormalige Britse kroonkolonie.
  [naar artikel]
 8. Waarom escaleert het protest in Hongkong en bereidt China een inval voor? 5 vragen en antwoorden (12/08/2019 - VRT NWS)
  Het protest in Hongkong wordt steeds grimmiger, hoewel de omstreden uitleveringswet aan China vorige maand al in de koelkast werd gestopt. Vandaag zijn de betogers erin geslaagd de drukke internationale luchthaven van Hongkong lam te leggen. Maar wat willen ze eigenlijk? En hoelang blijft Peking nog toekijken vanop de zijlijn? 5 vragen en antwoorden.
  [naar artikel]
 9. Onrust Hongkong – Amerikaans congres neemt wetgeving over Hongkong aan (21/11/2019 - Metro)
  Het Amerikaanse Congres heeft twee wetten aangenomen waarmee de manifestanten in Hongkong gesteund worden. Het Huis van Afgevaardigden keurde woensdagavond plaatselijke tijd bijna unaniem twee wetsvoorstellen goed die de dag voordien ook al groen licht kregen in de Senaat. President Donald Trump moet de wetgeving nog ondertekenen. Mogelijk gebeurt dat donderdag. De ‘Hong Kong Human Rights and Democracy Act’ voorziet sancties tegen Chinese ambtenaren “die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden” in de stad. Eerder keurde het Huis van Afgevaardigden ook al een soortgelijke wetgeving goed. De tweede wet verbiedt vervolgens de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong. Hongkong is een semi-autonome regio van China, waar al maanden manifestaties plaatsvinden om democratische hervormingen te eisen. Peking dreigde na de berichten over de wetsvoorstellen al met represailles tegen Washington. De Chinezen beschuldigen Washington ervan een “verborgen politieke agenda” te hebben om China en Hongkong te destabiliseren. bron: Belga Het bericht Onrust Hongkong – Amerikaans congres neemt wetgeving over Hongkong aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Hongkong trekt nu definitief wetsvoorstel over uitlevering aan China in, maar leidt dat ook tot einde van protest? (23/10/2019 - VRT NWS)
  De regering van Hongkong heeft nu ook formeel het voorstel dat uitlevering van verdachten aan China mogelijk maakte, afgevoerd. Dat voorstel heeft eerder dit jaar geleid tot de grootste protestgolf tegen China ooit in het voormalige Britse gebied. Toch blijft het de vraag of dat protest nu zal afzwakken of stoppen.
  [naar artikel]
 11. Demonstrant in Hongkong overleden na val, volgens politie “een geval van zelfdoding” (16/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij het protest in Hongkong tegen de inmiddels opgeschorte omstreden uitleveringswet met China is zaterdagnacht een demonstrant om het leven...
  [naar artikel]
 12. Protesten in Hongkong tegen omstreden wetsvoorstel houden aan (12/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  Duizenden manifestanten zijn woensdagochtend in Hongkong samengekomen voor het hoofdkwartier van de regering. Daar wordt gedebatteerd over een controversiële wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken.
  [naar artikel]
 13. Vreedzaam protest wordt gewelddadig: wat is er aan de hand in Hongkong? (12/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Hongkong, een semi-autonome regio van China, wordt al sinds zondag geprotesteerd tegen een omstreden uitleveringswet. Met die wet kunnen...
  [naar artikel]
 14. Opnieuw massaprotest in Hongkong tegen omstreden wetsvoorstel (12/06/2019 - Knack)
  Vele duizenden manifestanten zijn woensdagochtend in Hongkong samengekomen voor het hoofdkwartier van de regering. Daar wordt gedebatteerd over een controversiële wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken.
  [naar artikel]
 15. Manifestanten blokkeren grote verkeersader vlakbij parlement in Hongkong (21/06/2019 - Metro)
  In Hongkong hebben honderden manifestanten vrijdag een belangrijke verkeersader geblokkeerd in de buurt van het parlement. De actievoerders, waarvan velen volledig in het zwart gekleed, eisen het ontslag van de Hongkongse regeringsleider Carrie Lam. De menigte scandeert onder andere antiregeringsslogans. De actie komt er na verschillende, historische, manifestaties die werden georganiseerd in een reactie op de omstreden uitleveringswet die het mogelijk zou maken verdachten van misdrijven uit te leveren aan China. Lam schortte de wet zaterdag wel op, maar de manifestanten willen dat ze ontslag neemt en dat de wet definitief wordt ingetrokken. De speciale administratieve regio Hongkong beschikt sinds zijn retrocessie in 1997 door Groot-Brittannië aan China over een regime met een “brede autonomie” en kan in theorie tot 2047 genieten van vrijheden die elders in China ongekend zijn. Bron: Belga   Het bericht Manifestanten blokkeren grote verkeersader vlakbij parlement in Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Vermiste medewerker Brits consulaat Hongkong zit gevangen in China (21/08/2019 - VRT NWS)
  Een medewerker van het Britse consulaat in Hongkong die al twee weken lang vermist was, zit in China in de gevangenis. Dat heeft China bevestigd. De man is administratief aangehouden en zit in de cel in Shenzhen, een stad vlak bij de grens met Hongkong.
  [naar artikel]
 17. Eerste hogesnelheidstrein tussen Hongkong en China uitgereden (23/09/2018 - VRT NWS)
  In Hongkong is vanochtend de eerste hogesnelheidstrein vertrokken die de regio verbindt met China. Door de komst van de Express Rail Link kunnen passagiers voortaan in slechts 9 uur naar Peking reizen. Maar de spoorlijn ligt gevoelig. Voor critici is ze symbool voor de greep die China op Hongkong probeert te krijgen.
  [naar artikel]
 18. Regeringsleider Hongkong Carrie Lam verklaart omstreden uitleveringswet "dood" na massale protesten (09/07/2019 - VRT NWS)
  "De wet is dood." Dat heeft Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, verklaard op een persconferentie over het omstreden wetsvoorstel dat het mogelijk zou maken om verdachten uit te leveren aan China. Toch is het niet zeker dat die verklaring de gemoederen zal bedaren, want de demonstranten eisen een officiële intrekking van het plan.
  [naar artikel]
 19. Uitleveringswet Hongkong officieel van tafel (23/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Hongkong heeft officieel afgezien van de omstreden uitleveringswet aan China. Leider van de stadstaat Carrie Lam kondigde dat al eerder aan, maar...
  [naar artikel]
 20. Hongkong stemt volgende week over omstreden wetsvoorstel over uitlevering (11/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks massaal protest stemt het bestuur van Hongkong volgende week donderdag over het omstreden wetsvoorstel over uitlevering aan China. Dat is...
  [naar artikel]
 21. “Hongkong stelt uitleveringswet voorlopig uit” (15/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De regering van Hongkong zal de omstreden uitleveringswet voorlopig niet doorvoeren. Volgens de South China Morning Post wordt goedkeuring van het...
  [naar artikel]
 22. Leider Hongkong wil controversiële uitleveringswet formeel schrappen (04/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, heeft woensdag aangekondigd dat ze de omstreden maatregel die uitlevering aan moederland China mogelijk zou maken, gaat intrekken. Dat heeft een parlementslid na een vergadering met Lam bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 23. Onrust Hongkong – Hongkong “blijft deel van China” (25/11/2019 - Metro)
  Hongkong “blijft deel van China”, wat de uitslag van de verkiezingen van ook zal zijn. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi maandag gezegd. Bij die verkiezing lijken de prodemocratische partijen de grote winnaar te worden, blijkt uit de voorlopige resultaten. Wang roept op om de definitieve resultaten af te wachten. “Wat er ook gebeurt, Hongkong blijft een deel van China, waarvan het een speciale administratieve regio is”, klinkt het. “Elke poging om chaos in Hongkong te zaaien of de welvaart en stabiliteit te ondermijnen, is gedoemd te mislukken.” Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Hongkong “blijft deel van China” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. China verbiedt export van zwarte t-shirts en paraplu’s (17/10/2019 - Metro)
  Wegens de antiregeringsprotesten in Hongkong heeft China de uitvoer van zwarte t-shirts, paraplu’s, gezichtsmaskers en andere uitrusting die bij activisten geliefd is, naar de speciale bestuurlijke regio verboden. Ook gele hesjes, megafoons, mobilofoons, veiligheidsbrillen, zaklampen en gummiknuppels komen er bij de Chinese douane niet meer in, zo heeft de logistieke onderneming PHXBUY, in de provincie Guangdong aan de grens met Hongkong, aan haar klanten laten weten. Het exportverbod is een reactie op de al maanden durende protesten in de vroegere Britse kroonkolonie. Demonstranten dragen graag zwarte kleding en maskers en gebruiken ook veiligheidsbrillen om zich te beschermen tegen het traangas en de pepperspray van de politie. Radicale activisten bewapenen zich ook met knuppels en zaklampen voor hun confrontaties met de ordediensten. De protesten, die vaak uitmonden in rellen, zijn gericht tegen de regering van Hongkong en de toenemende invloed van het communistische regime in Peking. Sinds de teruggave in 1997 aan China wordt Hongkong volgens het beginsel van “één land, twee systemen” autonoom bestuurd. De zeven miljoen inwoners staan onder de soevereiniteit van China, maar genieten – in tegenstelling tot de mensen in de communistische volksrepubliek – van meer rechten, zoals vrijheid van meningsuiting en vergadering, waarvoor ze nu vrezen. bron: Belga Het bericht China verbiedt export van zwarte t-shirts en paraplu’s verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Hongkong schrapt omstreden wet, maar dat doet protest waarschijnlijk niet luwen (04/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Hongkong is de omstreden uitleveringswet ingetrokken. Die leidde de voorbije maanden tot ongeziene protesten. Maar of de rust nu weerkeert, is...
  [naar artikel]
 26. [VIDEO] - China's eerste operationele vliegdekschip meert aan in Hongkong (07/07/2017 - De Redactie)
  De Liaoning, China's eerste operationele vliegdekchip, is vanochtend aangekomen in Hongkong na zijn eerste trip buiten het Chinese vasteland. Deze trip maakte deel uit van evenementen die in het teken staan van de twintigste verjaardag van de overdracht van Hongkong aan China door het Verenigd Koninkrijk.
  [naar artikel]
 27. Stevige tik: China beperkt export olie naar Noord-Korea en zet invoer van textiel stop (23/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  China gaat de export van verschillende olieproducten naar Noord-Korea beperken en de import van Noord-Koreaans textiel stopzetten. Dat doet
  [naar artikel]
 28. Nergens in China wordt Tiananmen herdacht, behalve in Hongkong. Hoe kan dat? (04/06/2019 - De Morgen)
  Alleen in Hongkong worden de protesten op het Tiananmenplein van 1989 herdacht. In de rest van China blijft het stil. ‘Deze jongeren haten China.’
  [naar artikel]
 29. Chinese media: bestuur Hongkong geeft toe aan betogers en trekt omstreden uitleveringswet in (04/09/2019 - De Morgen)
  Het stadsbestuur van Hongkong gaat de controversiële uitleveringswet die al maanden zorgt voor hevige protesten in de stad, definitief intrekken. Dat schrijft de gerenommeerde krant South China Morning Post op basis van anonieme bronnen.
  [naar artikel]
 30. Betogers Hongkong halen slag thuis: omstreden uitleveringswet opgeschort (15/06/2019 - De Morgen)
  De regering van Hongkong zal de omstreden uitleveringswet voorlopig niet doorvoeren. Dat heeft de hoogste bestuurder, Chief Executive Carrie Lam, vanochtend bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 31. Hongkong handhaaft omstreden wetsvoorstel over uitlevering ondanks massaal protest (10/06/2019 - Metro)
  Het bestuur van Hongkong heeft geweigerd om het omstreden wetsvoorstel over uitlevering aan China te begraven, ondanks de massale betoging zondag tegen het voorstel van meer dan een miljoen mensen in de voormalige Britse kroonkolonie. Bestuurvoorzitster Carrie Lam bevestigt dat de Wetgevende Raad, het lokale parlement, het voorstel woensdag zoals voorzien zal behandelen. De tegenstanders van het voorstel hebben al opgeroepen om woensdag bij de Wetgevende Raad te gaan betogen of in staking te gaan. “Ze is Hongkong naar de rand van de afgrond aan het duwen”, zei de volksafgevaardigde van de pro-democratiebeweging Claudia Mo. Volgens het voorstel zou het mogelijk worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong, dat een aparte status heeft binnen China, voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. De officiële Chinese pers zegt dat er sprake is van buitenlandse betrokkenheid bij de grote manifestatie van het voorbije weekend in Hongkong. Ze verwijten de politieke oppositie dat die “samenspant met het Westen”. “De centrale regering zal het bestuur van Hongkong sterk ondersteunen bij de behandeling van dit voorstel”, zei Geng Shuang, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag. “Wij verzetten ons ten stelligste tegen elke buitenlandse beïnvloeding van het wetgevende werk in Hongkong”, voegde hij er op een persconferentie nog aan toe. Bron: Belga   Het bericht Hongkong handhaaft omstreden wetsvoorstel over uitlevering ondanks massaal protest verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. China steunt opschorting wetsontwerp in Hongkong (15/06/2019 - Metro)
  Peking steunt de beslissing van de autoriteiten in Hongkong om het omstreden wetsontwerp op te schorten. Met de wet zou het mogelijk zijn om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. In de gewezen Britse kolonie kwam het tot hevige protesten tegen de wet. “We steunen, respecteren en begrijpen deze beslissing”, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang. Volgens de woordvoerder is de opschorting bedoeld om “breder te luisteren” naar de diverse meningen en “de kalmte zo snel mogelijk terug te brengen”. Hongkong, dat momenteel ongeveer 7 miljoen inwoners telt, was tot 1997 ruim 150 jaar in het bezit van het Verenigd Koninkrijk. Toen droegen de Britten het gebied over aan China, waarbinnen het nu nog steeds een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft. Tegenstanders van de nieuwe uitleveringswet vrezen voor de autonomie van Hongkong. Bron: Belga   Het bericht China steunt opschorting wetsontwerp in Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Uitleveringswet Honkong – Honderden manifestanten troepen samen voor parlement Hongkong (21/06/2019 - Metro)
  Voor het parlement in Hongkong troepen vrijdagochtend opnieuw honderden manifestanten samen om te protesteren tegen de weigering van de lokale Pekinggezinde autoriteiten om hun eisen in overweging te nemen. De nieuwe bijeenkomst voor de zetel van de regering in Hongkong, in het centrum van de stad, komt er na verschillende andere, historische, manifestaties die werden georganiseerd in een reactie op de omstreden uitleveringswet die het mogelijk zou maken verdachten van misdrijven uit te leveren aan China. De Hongkongse regeringsleider Carrie Lam schortte de wet zaterdag wel op, maar de manifestanten willen dat ze ontslag neemt en dat de wet definitief wordt ingetrokken. De actievoerders zullen naar verwachten voor het parlement een picknick houden en de organisatoren riepen ook op tot een langzame manifestatie op de wegen en op het openbaar vervoer. Aan de andere inwoners vroeg ze om elders in de stad samen te komen en zo hun steun te betuigen. Om veiligheidsredenen waren de overheidskantoren vrijdag gesloten. De speciale administratieve regio Hongkong beschikt sinds zijn retrocessie in 1997 door Groot-Brittannië aan China over een regime met een “brede autonomie” en kan in theorie tot 2047 genieten van vrijheden die elders in China ongekend zijn. Bron: Belga   Het bericht Uitleveringswet Honkong – Honderden manifestanten troepen samen voor parlement Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Hongkong verbiedt pro-onafhankelijkheidspartij van China (24/09/2018 - De Morgen)
  De autoriteiten in Hongkong hebben een partij verboden die streeft naar onafhankelijkheid van China. Het is voor het eerst dat zoiets gebeurt, sinds de vroegere Britse kolonie in 1997 terugkeerde onder het gezag van de communistische regering in Beijing.
  [naar artikel]
 35. China schuift hoofdvertegenwoordiger Hongkong opzij (04/01/2020 - De Tijd)
  15:01 China heeft Wang Zhimin, die aan het hoofd stond van het verbindingskantoor met Hongkong, aan de kant geschoven.
  [naar artikel]
 36. China stopt export olie naar Noord-Korea (23/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  China stopt vanaf 1 oktober met de export van een aantal olie- en gasproducten naar Noord-Korea. Het komt daarmee tegemoet aan een VN-resolutie
  [naar artikel]
 37. “Hongkong trekt omstreden wet formeel terug” (04/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Leider Carrie Lam van Hongkong zal naar verwachting later vandaag de formele intrekking aankondigen van de voorgestelde controversiële...
  [naar artikel]
 38. Witte Huis vraagt China te stoppen met "Orwelliaanse onzin" over websites luchtvaartmaatschappijen (06/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Witte Huis heeft zaterdag de waarschuwing van China aan luchtvaartmaatschappijen om op een andere manier naar Taiwan, Macau en Hongkong te...
  [naar artikel]
 39. Omstreden uitleveringswet Hongkong ten grave gedragen na aanhoudende protesten (09/07/2019 - De Morgen)
  Hongkong zal de omstreden uitleveringswet geen nieuw leven inblazen. Dat heeft regeringsleider Carrie Lam dinsdag gezegd in een toespraak op de televisie. De wet is volgens Lam dood. Ze noemde het werk van de overheid een ‘totale mislukking’.
  [naar artikel]
 40. Handelsoorlog doet Chinese export naar VS kelderen (08/09/2019 - De Tijd)
  08:31 China begint de gevolgen te voelen van de escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten. De export naar de VS kelderde in augustus met 16 procent.
  [naar artikel]
 41. Pro-China parlementslid in Hongkong neergestoken op straat (06/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een parlementslid dat als pro-China bekendstaat is neergestoken in Hongkong. Junius Ho werd met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, evenals...
  [naar artikel]
 42. Chinees ambassadeur: "Relatie met Nederland in gevaar door verbod op export chipmachines ASML” (15/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De relatie tussen Nederland en China loopt gevaar als de Nederlandse regering de export van een chipmachine van ASML naar China blijft blokkeren om...
  [naar artikel]
 43. ‘China probeert een cultuur uit te wissen’ (19/04/2019 - De Morgen)
  Het Europees Parlement neemt een resolutie aan die China vraagt meteen te stoppen met de opsluiting van Oeigoeren, een moslimminderheid in het noordwesten van China. Naar schatting een miljoen Oeigoeren zitten vast in heropvoedingskampen. Af en toe komt iemand vrij. ‘We moeten de bewijzen naar buiten brengen’, zegt Rabiya Dawut uit Kontich.
  [naar artikel]
 44. Hongkong stelt omstreden uitleveringswet voorlopig uit (15/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het bestuur van Hongkong zet een omstreden uitleveringswet voorlopig in de ijskast. De hoogste bestuurder van de Aziatische metropool, Carrie Lam,...
  [naar artikel]
 45. China zet belangrijkste vertegenwoordiger in Hongkong uit zijn functie (04/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  China heeft Wang Zhimin, die aan het hoofd stond van het verbindingskantoor met Hongkong, aan de kant geschoven. Dat melden de Chinese staatsmedia....
  [naar artikel]
 46. Uitleveringswet Hongkong – Regeringsleider van Hongkong verklaart uitleveringswet “dood” (09/07/2019 - Metro)
  De regeringsleider van Hongkong Carrie Lam heeft dinsdag de uitleveringswet doodverklaard na de aanhoudende protesten tegen die wet. Ze weigerde evenwel het project definitief in te trekken, wat de demonstranten eisen. “Er zijn nog altijd hardnekkige twijfels over de oprechtheid van de overheid of zorgen dat de overheid het proces opnieuw kan opstarten in de Wetgevende Raad. Dus wil ik hier herhalen dat er geen enkel project is. Het project rond de wet is dood”, verklaarde Lam. In Hongkong wordt al weken gemanifesteerd tegen de omstreden uitleveringswet die het mogelijk zou maken om verdachten van misdrijven uit te leveren aan China. Bron: Belga   Het bericht Uitleveringswet Hongkong – Regeringsleider van Hongkong verklaart uitleveringswet “dood” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. China verzamelt troepen nabij Hongkong, maar twijfelt: ingrijpen of niet? (15/08/2019 - De Morgen)
  De aanhoudende onrust in Hongkong stelt de Chinese regering in Peking voor een dilemma: hard ingrijpen of niet? De orde herstellen of chaos op straat tolereren? Nu een Chinese troepenmacht oefeningen heeft gehouden net buiten Hongkong neemt de vrees voor een interventie toe.
  [naar artikel]
 48. Nieuwjaar zonder vuurwerk in Hongkong (31/12/2019 - Metro)
  In Hongkong is Nieuwjaar rustig verlopen. Voor het eerst in jaren was er geen vuurwerk te zien boven Victoria Harbour. Hongkong was de voorbije maanden het decor van protesten en uit veiligheidsoverwegingen werd het traditionele vuurwerk afgeblazen. De dagelijkse licht- en lasershow zou wel in het teken van Nieuwjaar staan. De vroegere Britse kroonkolonie Hongkong maakt sinds 1997 deel uit van de Volksrepubliek China, maar behoudt een bijzonder statuut met een eigen rechtssysteem. Een half jaar geleden ontstond er protest tegen een omstreden wet, die uitleveringen aan China mogelijk zouden maken. Die wet werd ingetrokken, maar het protest hield aan en verbreedde zich. Demonstranten eisten minder inmenging van China en democratische verkiezingen. Ook op oudejaarsavond werd er gedemonstreerd, al waren de betogingen eerder klein. Op nieuwjaarsdag staan nieuwe protestacties gepland. In de rest van China is 31 december doorgaans een vrij rustige avond, de meeste Chinezen vieren Nieuwjaar bij de start van de Chinese kalender, op 25 januari. Dan start het jaar van de rat. bron: Belga Het bericht Nieuwjaar zonder vuurwerk in Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Radicale jonge stemmen in Hongkong gaan voor frontale confrontatie met China (13/11/2016 - Knack)
  Eerder deze week oordeelde de Chinese regering dat kandidaat-parlementsleden in Hongkong niet alleen hun trouw moeten zweren aan Hongkong én China, maar dat ze dat ook 'moeten menen'. Deze inmenging uit Beijing komt er nadat parlementsverkiezingen in de autonome regio een aantal radicale stemmen lanceerden. Stemmen die China zenuwachtig maken.
  [naar artikel]
 50. Carrie Lam kondigt intrekking omstreden uitleveringswet aan (04/09/2019 - Metro)
  De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, heeft vandaag aangekondigd dat ze de omstreden maatregel die uitlevering aan moederland China mogelijk zou maken, gaat intrekken. Dat heeft een parlementslid na een vergadering met Lam bekendgemaakt. “Het is bevestigd: de maatregel wordt ingetrokken”, zo zei parlementslid Felix Chung na een vergadering met Lam. Met de intrekking komt Lam tegemoet aan één van de vijf eisen van de demonstranten. Intussen hebben de leiders van de protestbeweging die al verschillende maanden betogen voor meer democratie in Hongkong, laten weten dat ze door zullen gaan met het protest, ook bij een intrekking van de maatregel. Bron: Belga   Het bericht Carrie Lam kondigt intrekking omstreden uitleveringswet aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.