Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 July 2020
11:44 uur

“Trump werd al in februari ingelicht over mogelijk Russische betalingen aan Taliban voor doden NAVO-troepen”

Het Laatste Nieuws

30/06/2020 - 08:02

De Amerikaanse president Donald Trump zou eind februari al schriftelijk op de hoogte zijn gebracht van een vermoedelijk Russisch programma om de...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. NAVO-troepen leveren zware strijd om laatste bolwerk van taliban (05/04/2019 - De Morgen)
  Kaboel l Troepen van de NAVO en het Afghaanse leger voeren een grootscheeps offensief om Musa Qala. Het is de laatste grote stad die nog in handen is van de radicaalislamitische taliban.
  [naar artikel]
 2. VS en taliban ondertekenen historisch vredesakkoord dat Afghanistan op weg naar vrede moet zetten (29/02/2020 - VRT NWS)
  In Doha hebben de Verenigde Staten en de taliban een historisch akkoord gesloten om de troepen uit Afghanistan terug te trekken. De taliban zijn een islamitisch-fundamentalistische organisatie die een flink deel van Afghanistan controleert. Als de taliban afzien van geweld, dan vertrekken de Amerikaanse (en Navo-)soldaten binnen de 14 maanden uit Afghanistan. Dat zou het einde betekenen aan de langste buitenlandse militaire interventie van de VS. Het terugtrekken van die troepen was een verkiezingsbelofte van president Trump. Het akkoord kan Afghanistan op weg zetten naar vrede.
  [naar artikel]
 3. Doden bij nieuwe bomaanslag in Kaboel, taliban eisen de aanslag op (05/09/2019 - VRT NWS)
  In Afghanistan zijn zeker vijf doden gevallen bij een bomaanslag in de hoofdstad Kaboel. De aanslag werd gepleegd in de buurt van het hoofdkwartier van de NAVO-missie, en is opgeëist door de taliban.
  [naar artikel]
 4. Taliban en strijdende troepen starten vanavond week “minder geweld”, Washington bereidt akkoord voor (21/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De taliban en de Amerikaanse en Afghaanse troepen gaan een week lang proberen elkaar zo veel mogelijk met rust te laten. Ze noemen het “een periode...
  [naar artikel]
 5. Taliban eist verantwoordelijkheid op voor nieuwe aanslag in Kaboel (05/09/2019 - Metro)
  In Kaboel is vanochtend een bomaanslag gepleegd aan een controlepost in de omgeving van het NAVO-hoofdkwartier in de Afghaanse hoofdstad. Er zouden minstens vijf doden gevallen zijn. De Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Bij de aanslag, die zich omstreeks 10.10 uur lokale tijd (7.40 uur in België) voordeed, werd een minibus waarin explosieven gelegd waren tot ontploffing gebracht. Het doelwit zou een controlepost geweest zijn, vlakbij het hoofdkwartier van de NAVO-missie in Afghanistan, Resolute Support. In de buurt bevinden zich ook een gebouw van de Afghaanse geheime dienst NDS en verschillende buitenlandse vertegenwoordigingen, waaronder de Amerikaanse ambassade. De Taliban heeft de aanslag opgeëist en bevestigd dat die tegen de Afghaanse veiligheidsdiensten gericht was. Volgens een woordvoerder vond de explosie plaats op het moment dat een konvooi met buitenlandse troepen de controlepost passeerde. Dinsdag was de Taliban al verantwoordelijk voor een andere zelfmoordaanslag in Kaboel, waarbij minstens zestien doden en meer dan honderd gewonden vielen. In Kaboel is de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad er deze week naar eigen zeggen in geslaagd om na lange onderhandelingen een principeakkoord met de Taliban overeen te komen. Dat akkoord moet toelaten dat de Amerikanen op termijn een groot deel van hun troepen uit Afghanistan terugtrekken, terwijl de Taliban ervoor zouden zorgen dat terroristische groeperingen in Afghanistan geen voet aan de grond meer krijgen. Bij de onderhandelingen tussen de VS en de Taliban was de Afghaanse regering evenwel niet betrokken. bron: Belga Het bericht Taliban eist verantwoordelijkheid op voor nieuwe aanslag in Kaboel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Taliban en strijdende troepen in Afghanistan starten vanavond week “minder geweld” (21/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De taliban en de Amerikaanse en Afghaanse troepen gaan een week lang proberen elkaar zo veel mogelijk met rust te laten. Ze noemen het “een periode...
  [naar artikel]
 7. Taliban verjaagd uit Farah in Afghanistan: minstens 35 doden (16/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Afghaans leger en Amerikaanse troepen hebben de taliban teruggedrongen bij de provincie Farah, in het westen van Afghanistan. De taliban hadden...
  [naar artikel]
 8. Hebben Amerikanen en taliban een vredesakkoord op zak voor Afghanistan? (26/01/2019 - VRT NWS)
  De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Afghaanse taliban in de Golfstaat Qatar zouden mogelijk tot een doorbraak hebben geleid. De VS willen niets kwijt vooraleer ze de Afghaanse regering hebben ingelicht, maar volgens de taliban is er een ontwerp van vredesakkoord.
  [naar artikel]
 9. Amerikaanse en Afghaanse troepen doden meer burgers dan de taliban (24/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse en Afghaanse troepen hebben voor het eerst meer burgers gedood dan de taliban en andere gewapende groepen in Afghanistan. Dat blijkt...
  [naar artikel]
 10. "Russen beïnvloeden taliban" (24/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland biedt "misschien" logistieke hulp aan de taliban, die in Afghanistan de Afghaanse regeringstroepen en de aldaar gelegerde Navo-troepen
  [naar artikel]
 11. Trump blaast vredestop met Taliban af na bomaanslag (09/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Washington Amerikaans president Donald Trump heeft een geheime diplomatieke top met afgezanten van de Taliban in Camp David afgeblazen omdat de Taliban donderdag betrokken was bij een bom­aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Daarbij vielen twaalf doden onder wie een Amerikaanse soldaat.
  [naar artikel]
 12. Taliban verwachten ondertekening akkoord met VS eind februari (17/02/2020 - Metro)
  De taliban verwachten tegen eind februari een akkoord met de Verenigde Staten te ondertekenen, over manieren om vrede in Afghanistan te bewerkstelligen. Dat heeft de woordvoerder van het politieke kantoor van de taliban in Doha meegedeeld. Het akkoord zou inhouden dat alle internationale troepen Afghanistan verlaten. De taliban zullen van hun kant dan garanderen dat vanuit Afghanistan geen enkel ander land wordt aangevallen. Bevestiging van de Amerikaanse partij is er nog niet. Bovendien zouden na ondertekening 5.000 talibangevangenen worden vrijgelaten. Vervolgens zullen volgens de woordvoerder onderhandelingen starten in Afghanistan zelf. Sinds juli 2018 spreken vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en de taliban over een politieke oplossing voor de al meer dan 18 jaar durende oorlog. Donderdag kondigde de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper op de NAVO in Brussel nog aan dat de VS en de taliban een voorstel hadden voor een zevendaagse beperking van het geweld. Een tastbare afname in geweld was ook een eis van Washington om tot een akkoord te komen. De beperking zou een test zijn om te zien of de taliban hun rangen kunnen controleren. Lukt het, wordt het akkoord ondertekend. Het akkoord moet de weg vrijmaken voor intra-Afghaanse vredesonderhandelingen. Tot op heden wilden de taliban niet spreken met de regering in Kaboel, die ze als een “stropop” van het westen beschouwen. Bron: Belga   Het bericht Taliban verwachten ondertekening akkoord met VS eind februari verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Trump Jr. werd ingelicht over Russische inspanning om campagne te helpen (11/07/2017 - Knack)
  Donald Trump Jr. werd per e-mail op de hoogte gebracht dat de ontmoeting met een Russische advocate, juni vorig jaar, deel uitmaakte van een poging van het Kremlin om de kandidatuur van Donald Trump te helpen. Dat schrijft de New York Times, op basis van drie mensen die weet hebben van de mail.
  [naar artikel]
 14. Taliban uit Farah gedrongen in Afghanistan, meer gevechten verwacht (16/05/2018 - Metro)
  Het Afghaans leger en Amerikaanse troepen hebben de taliban teruggedrongen bij Farah, in het westen van Afghanistan. De taliban hadden er in de nacht van maandag op dinsdag de provinciehoofdstad bestormd, waarna hevige gevechten waren uitgebroken. Een woordvoerder van de NAVO-missie in Afghanistan, luitenant-kolonel Martin O’Donnell, verwacht weliswaar dat de gevechten vandaag opnieuw zullen opflakkeren. “De taliban zijn gedwongen de stad rond middernacht te verlaten, na de aankomst van versterkingen uit Herat en Kandahar”, aldus een woordvoerder van het Afghaanse leger, Aref Rezaee. NAVO-troepen zijn aanwezig in de luchthaven van Farah, als steun voor het Afghaanse leger. Een lid van de provincieraad, Dadullah Qani, zei dat de taliban hun troepen rond Farah hebben opgesteld. De woordvoerder van de NAVO-missie in Afghanistan, Resolute Support, zei dat de stad nog onder controle van de overheid is. Drones hebben in de nacht verschillende bombardementen uitgevoerd. Volgens O’Donnell kregen de Afghaanse troepen de steun van de Amerikaanse luchtmacht en zijn A10-gevechtsvliegtuigen ingezet. Hij verwacht dat de gevechten vandaag opnieuw zullen opflakkeren. Volgens een ander provincieraadslid, Khair Mohammad Noorzai, vielen tussen 35 en 40 doden. Volgens hem zijn minstens 12 Afghaanse soldaten gedood, toen een zelfmoordterrorist een bomauto liet ontploffen. Farid Ahmad Bakhtawar, hoofd van de provincieraad, zei dat minstens 15 Afghaanse troepen zijn gedood in het gevecht om de stad. Farah ligt aan de grens met Iran en is een afgelegen provincie van Afghanistan. De afgelopen jaren vonder er hevige gevechten plaats. De rebellen probeerden in 2017 tot driemaal toe de provinciehoofdstad te veroveren, aldus het Afghanistan Analysts Network. De taliban hebben onlangs hun lenteoffensief gelanceerd, waarbij de aanvallen op de Afghaanse veiligheidsdiensten zijn toegenomen. Bron: Belga   Het bericht Taliban uit Farah gedrongen in Afghanistan, meer gevechten verwacht verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Afghaanse troepen verliezen almaar meer terrein aan taliban (01/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Afghaanse strijdkrachten moeten sinds het einde van de Navo-missie in 2014 steeds meer terrein prijsgeven aan de taliban. Dat blijkt uit een
  [naar artikel]
 16. Twee Amerikaanse soldaten gedood in Afghanistan (03/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Twee Amerikaanse Navo-soldaten zijn donderdag om het leven gebracht in Kunduz, in het noorden van Afghanistan. Twee andere soldaten raakten gewond. In Kunduz komt het wel vaker tot gevechten tussen Afghaanse troepen en de taliban. Aan de missie, tegen stellingen van de taliban, namen ook Afghaanse soldaten deel, blijkt uit een persbericht van de Navo.
  [naar artikel]
 17. Washington bereidt ondertekening van akkoord met taliban voor (21/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Staten treffen de nodige voorbereidingen om op 29 februari een akkoord met de taliban te ondertekenen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vrijdag gezegd. Vrijdagavond start in Afghanistan een periode van een week waarin de strijdende partijen (taliban, Afghaanse en Amerikaanse troepen) zich voorgenomen hebben “minder geweld” te plegen.
  [naar artikel]
 18. VS en Taliban tekenen historisch vredesakkoord op 29 februari (21/02/2020 - Express)
  Mike Pompeo, de minister voor Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, heeft aangekondigd dat er een vredesakkoord komt tussen de Taliban en de VS. De overeenkomst zou getekend worden op 29 februari. De VS en de Taliban zitten al enkele maanden aan tafel om een politiek overeenkomst te bereiken. Daarmee zou eindelijk een einde komen […] The post VS en Taliban tekenen historisch vredesakkoord op 29 februari appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 19. NAVO: 'Russische troepen in oostelijk Oekraïne' (10/04/2019 - De Morgen)
  Volgens de NAVO zijn de voorbije dagen kolonnes van Russische gevechtstroepen met tanks en luchtafweer oostelijk Oekraïne binnengetrokken. De Veiligheidsraad van de VN kwam meteen in spoedzitting bijeen.
  [naar artikel]
 20. Amerikaanse en Afghaanse troepen doden meer burgers dan taliban (24/04/2019 - Metro)
  De Amerikaanse en Afghaanse troepen hebben voor het eerst meer burgers gedood dan de taliban en andere gewapende groepen in Afghanistan. Dat blijkt uit een rapport van de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan (UNAMA) over de eerste drie maanden van 2019, dat vandaag gepubliceerd werd. In deze periode waren internationale en proregeringstroepen volgens het rapport verantwoordelijk voor 305 doden en 303 gewonden onder de burgers, terwijl dat er voor de taliban en andere antiregeringstroepen 227 doden en 736 gewonden waren. Het grootste deel van de doden viel bij luchtaanvallen of verkenningsmissies op de grond, meestal door Afghaanse troepen. Ze lijken ongestraft te handelen, buiten de commandostructuur van de regering, stelt het rapport. “UNAMA roept de Afghaanse nationale veiligheidstroepen en de internationale strijdkrachten op om beschuldigingen van burgerslachtoffers te onderzoeken, de resultaten te publiceren en de slachtoffers op een gepaste manier te vergoeden”, aldus de organisatie. Het totale aantal burgerslachtoffers van januari tot en met maart bedroeg 1.773, wat 23 procent minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om 581 doden en 1.192 gewonden. Er waren 150 kinderen onder de doden, en 432 kinderen onder de gewonden. De daling van het aantal slachtoffers komt volgens de UNAMA vooral door een daling van het aantal zelfmoordaanslagen en de bijzonder harde winter. De VN startte in 2009 met het verzamelen van statistieken over burgerslachtoffers, omdat de veiligheidssituatie in Afghanistan verslechterde. De nieuwe cijfers worden openbaar gemaakt op het moment dat de Verenigde Staten, die sinds 2001 militair aanwezig zijn in het land, hun luchtoperaties opvoeren terwijl ze met de taliban onderhandelen over een vredesakkoord. De taliban controleren momenteel grote delen van Afghanistan. bron: Belga   Het bericht Amerikaanse en Afghaanse troepen doden meer burgers dan taliban verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Amerikaanse en Afghaanse troepen doden meer burgers dan taliban (24/04/2019 - Metro)
  De Amerikaanse en Afghaanse troepen hebben voor het eerst meer burgers gedood dan de taliban en andere gewapende groepen in Afghanistan. Dat blijkt uit een rapport van de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan (UNAMA) over de eerste drie maanden van 2019, dat vandaag gepubliceerd werd. In deze periode waren internationale en proregeringstroepen volgens het rapport verantwoordelijk voor 305 doden en 303 gewonden onder de burgers, terwijl dat er voor de taliban en andere antiregeringstroepen 227 doden en 736 gewonden waren. Het grootste deel van de doden viel bij luchtaanvallen of verkenningsmissies op de grond, meestal door Afghaanse troepen. Ze lijken ongestraft te handelen, buiten de commandostructuur van de regering, stelt het rapport. “UNAMA roept de Afghaanse nationale veiligheidstroepen en de internationale strijdkrachten op om beschuldigingen van burgerslachtoffers te onderzoeken, de resultaten te publiceren en de slachtoffers op een gepaste manier te vergoeden”, aldus de organisatie. Het totale aantal burgerslachtoffers van januari tot en met maart bedroeg 1.773, wat 23 procent minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om 581 doden en 1.192 gewonden. Er waren 150 kinderen onder de doden, en 432 kinderen onder de gewonden. De daling van het aantal slachtoffers komt volgens de UNAMA vooral door een daling van het aantal zelfmoordaanslagen en de bijzonder harde winter. De VN startte in 2009 met het verzamelen van statistieken over burgerslachtoffers, omdat de veiligheidssituatie in Afghanistan verslechterde. De nieuwe cijfers worden openbaar gemaakt op het moment dat de Verenigde Staten, die sinds 2001 militair aanwezig zijn in het land, hun luchtoperaties opvoeren terwijl ze met de taliban onderhandelen over een vredesakkoord. De taliban controleren momenteel grote delen van Afghanistan. Bron: Belga   Het bericht Amerikaanse en Afghaanse troepen doden meer burgers dan taliban verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Taliban doden zeker 13 veiligheidstroepen in noorden van Afghanistan (29/01/2020 - Metro)
  In de provincie Kunduz, in het noorden van Afghanistan, hebben de radicaalislamitische taliban bij een aanval op twee controleposten van het leger en de politie zeker 13 veiligheidstroepen gedood. Er vielen ook minstens 12 gewonden, zo hebben de lokale autoriteiten vandaag laten weten. De taliban ontvoerden ook veiligheidstroepen en namen wapens mee. Gisteren doodden de taliban al 12 politieagenten in Pol-e Chomri, hoofdstad van de provincie Baghlan, ook in Noord-Afghanistan. Nochtans was het geweld tegen ordetroepen in Afghanistan de weken daarvoor merkelijk afgenomen, aldus een statistiek van de New York Times. De Verenigde Staten en de taliban onderbraken hun vredesgesprekken in december vorig jaar, maar hebben die hernomen. Plaats van onderhandelingen is Qatar. De islamistische beweging zou naar verluidt ingestemd hebben met Amerikaanse eisen om het geweld terug te schroeven, maar voor de rest sijpelt weinig door over de gesprekken. Zalmay Khalilzad, de Amerikaanse speciale vertegenwoordiger voor Afghanistan, was gisteren in Brussel om vertegenwoordigers van de NAVO een stand van zaken mee te geven. Een akkoord tussen de VS en de taliban zou een terugtrekking van troepen moeten inleiden en moeten leiden tot interne vredesgesprekken binnen Afghanistan. Bron: Belga   Het bericht Taliban doden zeker 13 veiligheidstroepen in noorden van Afghanistan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. “Taliban en VS bereiken akkoord over vrede in Afghanistan” (28/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Verenigde Staten en de Taliban hebben een principeovereenkomst bereikt die vrede in Afghanistan mogelijk moet maken, zo meldt The New York Times maandag. In ruil voor een terugtrekking van de Amerikaanse troepen zouden de Taliban akkoord gaan met een staakt-het-vuren en bereid zijn te onderhandelen met de Afghaanse regering.
  [naar artikel]
 24. “Taliban en VS bereiken akkoord over vrede in Afghanistan” (28/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Staten en de Taliban hebben een principeovereenkomst bereikt die vrede in Afghanistan mogelijk moet maken, zo meldt The New York Times maandag. In ruil voor een terugtrekking van de Amerikaanse troepen zouden de Taliban akkoord gaan met een staakt-het-vuren en bereid zijn te onderhandelen met de Afghaanse regering.
  [naar artikel]
 25. America First? Militaire topadviseurs Trump willen opnieuw troepen in Afghanistan (09/05/2017 - Express)
  De VS hebben plannen om opnieuw meer soldaten naar Afghanistan te sturen. Dat schrijft de Washington Post. Het gaat om een beslissing die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de regering van president Trump, die verkozen werd voor zijn ‘America First’ agenda. In 2001 hadden de Verenigde Staten samen met een internationale coalitie het regime van de Taliban in Afghanistan omver weten te werpen. Die waren daar sinds 1996 aan de macht. Daarna werd een democratiseringsproces in gang gezet, waarbij een interimregering de transitie in goede banen moest leiden, vooraleer in 2003 een nieuwe grondwet werd goedgekeurd en in 2004 presidentsverkiezingen werden georganiseerd. Maar dat regime krijgt het – sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen uit het land in 2011 – steeds moeilijker om zijn autoriteit op te dringen en de veiligheid in het Afghaanse grondgebied te verzekeren. Ondanks dat zich in het land nog steeds 8.000 Amerikaanse militairen bevinden, slaagde de Taliban er eind vorige maand in een slachtpartij aan te richten in een militaire basis in het noorden van het land. Op zijn minst 140 Afghaanse militairen werden daarbij gedood. Het ging om de meest moorddadige aanslag in het land sinds 2001. Taliban wint aan invloed De Taliban controleert vandaag volgens de inspecteur-generaal voor de heropbouw van Afghanistan – een orgaan dat afhangt van de Amerikaanse regering –  zo’n 43% van het Afghaanse grondgebied. Minder dan een jaar geleden was dat amper 35%. Vooral op het platteland, het zuiden en een aantal provincies in het noorden van het land is de Taliban sterk aanwezig. Trumps militaire- en buitenlandadviseurs stellen hem nu voor van strategie te veranderen en opnieuw de Taliban op het terrein te gaan bekampen. Volgens een bron zou het plan er op vraag van Trump zijn gekomen. Hij wil iets doen aan de verslechterende veiligheid in Afghanistan en wil vooral dat zijn land ‘opnieuw begint te winnen’. Trump zou een beslissing nemen vooraleer hij op 25 mei naar Brussel afreist voor de Navo-top. The post America First? Militaire topadviseurs Trump willen opnieuw troepen in Afghanistan appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 26. NAVO-landen drijven inzetbaarheid van troepen op en rollen defensieplan voor Polen en Baltische staten uit (04/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De NAVO-lidstaten zijn tijdens de bijeenkomst in Londen overeengekomen om de inzetbaarheid van hun troepen op te drijven. Verder werd er een...
  [naar artikel]
 27. Trump zou ook helft van Amerikaanse troepen in Afghanistan weghalen (21/12/2018 - Metro)
  President Trump zou nu ook van plan zijn om zo’n 7.000 soldaten of zowat de helft van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, weg te halen. Dat berichten Amerikaanse media donderdag. Eerder deze week kondigde Trump al het vertrek van zijn soldaten uit Syrië aan. Volgens The Wall Street Journal zou president Trump aan het Pentagon het bevel hebben gegeven het vertrek in Afghanistan in te leiden. De terugkeer van de soldaten zou over meerdere weken gespreid worden. Het ministerie van Defensie gaf donderdag geen commentaar. Trump is al langer vragende partij om een einde te maken aan de aanwezigheid van de VS in Afghanistan, maar werd door zijn Defensieminister Jim Mattis overtuigd om dat niet overhaast te doen. Integendeel, de Amerikaanse aanwezigheid werd vorig jaar nog versterkt. Mattis kondigde donderdag echter aan dat hij in februari opstapt. Verwacht wordt dat de forse afbouw in Afghanistan ook kritiek zal krijgen in binnen- en buitenland, net als het besluit over Syrië. De VS voeren intussen vredesgesprekken met de taliban. bron: Belga Het bericht Trump zou ook helft van Amerikaanse troepen in Afghanistan weghalen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Trump maakt einde aan vredesgesprekken met taliban (08/09/2019 - Metro)
  De Amerikaanse president Donald Trump maakt een einde aan de vredesgesprekken met de taliban. Dat heeft hij zaterdagavond aangekondigd op Twitter. Hij annuleert ook een geheime vergadering die zondag zou plaatsvinden. Die geheime ontmoeting tussen de Amerikaanse onderhandelaars en de talibanleiders en, afzonderlijk, de president van Afghanistan, zou zondag plaatsvinden in Camp David, een buitenverblijf van de president. Dat verklaart Trump. “Ze zouden vanavond (zaterdagavond, red.) aankomen in de Verenigde Staten. Jammer genoeg hebben ze deelgenomen aan een aanslag in Kaboel, waarbij een van onze goede soldaten omkwam, net als elf andere mensen”, klinkt het. “Ik heb onmiddellijk de ontmoeting geannuleerd en een einde gemaakt aan de vredesonderhandelingen. Wie zou zo veel mensen doden om hun onderhandelingspositie te versterken?” De aanslag vond donderdag plaats aan een controlepost in de omgeving van het NAVO-hoofdkwartier in Kaboel. Het was de tweede aanslag op enkele dagen tijd in de Afghaanse hoofdstad. De taliban eiste de aanval op, net op het moment dat de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad er naar eigen zeggen in geslaagd was om na lange onderhandelingen een principeakkoord met de taliban overeen te komen. “Als ze niet kunnen instemmen met een staakt-het-vuren tijdens deze zeer belangrijke vredesbesprekingen, en zelfs 12 onschuldige mensen doden, dan hebben ze waarschijnlijk niet de macht om over een belangrijke overeenkomst te onderhandelen. Hoeveel decennia willen ze nog vechten?”, vraagt Trump zich nog af. Het vredesakkoord moest toelaten dat de Amerikanen op termijn een groot deel van hun troepen uit Afghanistan terugtrekken, terwijl de taliban ervoor zouden zorgen dat terroristische groeperingen in Afghanistan geen voet aan de grond meer krijgen. Bij de onderhandelingen tussen de VS en de taliban was de Afghaanse regering evenwel niet betrokken. Bron: Belga   Het bericht Trump maakt einde aan vredesgesprekken met taliban verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Navo vreest dat Trump vriendelijker is voor Poetin dan voor bondgenoten (15/07/2018 - De Morgen)
  Maandag ontmoeten Trump en Poetin elkaar in de Finse hoofdstad Helsinki. Zo kort na de tumultueus verlopen Navo-top vrezen Europese leiders dat de Russische leider munt zal slaan uit het gesprek met Trump.
  [naar artikel]
 30. Vandeput wil bijkomende troepen sturen naar NAVO-missie in Afghanistan (09/11/2017 - Knack)
  Minister van Defensie Steven Vandeput heeft tijdens de NAVO-vergadering in Brussel geen aankondiging gedaan over bijkomende Belgische troepen voor de missie in Afghanistan. Wel wil hij de vraag van de NAVO tegemoetkomen en dus extra troepen sturen. Die beslissing moet wel nog groen licht krijgen van de ministerraad.
  [naar artikel]
 31. Taliban roepen VS op tot terugtrekking troepen uit Afghanistan: “VS zullen even hard vernederd worden als Sovjet-Unie” (27/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Afghaanse taliban hebben de Verenigde Staten opgeroepen om hun troepen volledig terug te trekken uit het land. Anders zullen de Amerikanen een...
  [naar artikel]
 32. VN: “Amerikaanse en Afghaanse troepen doden meer burgers dan taliban” (25/04/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 33. Taliban waarschuwen Trump voor nieuw geweld als hij onderhandelingen definitief opblaast (10/09/2019 - Metro)
  De taliban in Afghanistan hebben de Amerikaanse president Donald Trump vandaag opnieuw gewaarschuwd dat als hij zoals aangekondigd de vredesgesprekken definitief begraaft, hij dat “binnenkort zal betreuren”. Zaterdag maakte Trump bekend dat hij een einde maakt aan de vredesgesprekken, die de Amerikanen de mogelijkheid moesten bieden een groot deel van hun troepen uit Afghanistan weg te halen. Ook haalde hij een top die zondag in Camp David had moeten plaatsvinden, van de agenda. De gesprekken tussen de Amerikanen en de taliban liepen al langer, in tweede instantie zou ook de Afghaanse regering erbij betrokken worden. De taliban waarschuwen Trump nu voor de gevolgen van zijn beslissing. “Wij hadden twee opties om de bezetting van Afghanistan te beëindigen: ofwel via de jihad, ofwel via onderhandelingen. Als Trump de gesprekken wil stopzetten, kiezen we voor de eerste weg en dat zullen ze (de Amerikanen, red.) binnenkort betreuren”, zei een taliban-woordvoerder vandaag. Bron: Belga   Het bericht Taliban waarschuwen Trump voor nieuw geweld als hij onderhandelingen definitief opblaast verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Taliban vragen Trump terugtrekking Amerikaanse troepen uit Afghanistan (09/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De talibanstrijders hebben de pasverkozen Amerikaanse president Donald Trump gevraagd alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken. “Vermijd verdere schande in een gefaalde oorlog”, zei talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid in een verklaring woensdag.
  [naar artikel]
 35. NAVO wil Afghaanse troepen tot in 2024 financieren (08/06/2018 - Metro)
  De NAVO wil het Afghaanse leger verder financieren tot in 2024. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, verwacht dat de lidstaten daarmee zullen instemmen tijdens de NAVO-top in juli. Tijdens de NAVO-top in Warschau in 2016 beslisten de lidstaten van de verdragsorganisatie om de Afghaanse troepen te blijven financieren tot in 2020. In het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO kwamen gisteren en vandaag de 29 ministers van Defensie samen. Vandaag stond er ook een vergadering op de agenda met de partners in de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. “De NAVO-bondgenoten en partners houden hun bijdrage tot onze missie Resolute Support niet alleen in stand, ze verhogen ze”, aldus Stoltenberg na de vergadering. “Op basis van onze gesprekken van vandaag, heb ik er alle vertrouwen in dat we bij de top van volgende maand akkoord zullen gaan om de financiering aan de Afghaanse veiligheidsdiensten zullen verlengen tot 2024.” Stoltenberg drukte opnieuw zijn steun uit voor de Afghaanse president Ashraf Ghani, die aan de taliban voorstelde om een staakt-het-vuren te onderhandelen. “Het aanbod van Ghani is zonder voorgaande”, aldus de NAVO-baas. “De NAVO roept op tot een politieke oplossing in Afghanistan. Talrijke uitdagingen blijven bestaan in de regio, maar de Afghaanse troepen tonen zich voorbeeldig.” De Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, moedigde eveneens het initiatief van de Afghaanse president aan. Hij ziet daarin een kans om tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) te strijden, die nog verschillende plaatsen in het land controleert. “We zouden onze inspanningen kunnen heroriënteren tegen de strijders van Islamitische Staat, als de taliban het staakt-het-vuren respecteren.” Naast de financiële steun voert de NAVO ook de missie Resolute Support in Afghanistan. NAVO-troepen trainen en adviseren daarvoor de Afghaanse veiligheidsdiensten. De missie telt 16.000 manschappen. bron: Belga Het bericht NAVO wil Afghaanse troepen tot in 2024 financieren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Vier doden bij aanval taliban in Pakistan (13/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De koepelorganisatie van de taliban in Pakistan, Tehrik-e Taliban (TTP), heeft twee aanvallen met vier doden opgeëist. In een verklaring eisen ze
  [naar artikel]
 37. Bijna 50 doden bij aanvallen van taliban in Afghanistan (01/03/2019 - Metro)
  Net nu er in Qatar gesprekken bezig zijn tussen vertegenwoordigers van de taliban en de Amerikanen over een politieke oplossing voor het conflict in Afghanistan, hebben opstandelingen in drie Afghaanse provincies aanvallen uitgevoerd op de veiligheidsdiensten. Daarbij lieten zeker 48 Afghaanse veiligheidstroepen het leven. De meeste doden vielen in de zuidelijke provincie Helmand. Daar overvielen talibanstrijders in de nacht van donderdag op vrijdag het hoofdkwartier van het 215de Maiwand Korps van het Afghaanse leger. Volgens het ministerie van Defensie kwamen minstens 23 militairen om. Na liefst 17 uur durende gevechten werden alle 20 talibanstrijders uitgeschakeld. Op de basis zijn ook Amerikaanse militairen gestationeerd, maar die bleven ongedeerd, aldus een Amerikaanse militaire woordvoerder. Er waren ook geen soldaten van de NAVO-opleidingsmissie Resolute Support betrokken. In de noordelijke provincie Sar-e-Pul hebben taliban vrijdagmorgen zeker elf soldaten en agenten gedood. In konvooi onderweg vielen ze in een hinderlaag. In de provincie Faryab, ook al in het noorden van Afghanistan, sneuvelden dan weer minstens 14 soldaten en agenten bij een aanval van de taliban op meerdere controleposten. De golf aanvallen komt er tijdens gesprekken in Qatar tussen vertegenwoordigers van de taliban en een Amerikaanse delegatie om een einde te maken aan het conflict in Afghanistan, dat al meer dan 17 jaar duurt. Van maandag tot woensdag ging het over een terugtrekking van de internationale troepen en garanties dat Afghanistan geen veilige haven wordt voor terroristen. De voorbije twee dagen werd teruggekoppeld, met de bedoeling het overleg zaterdag voort te zetten. bron: Belga Het bericht Bijna 50 doden bij aanvallen van taliban in Afghanistan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Vijf doden bij aanslag van taliban in Kaboel (03/09/2019 - Metro)
  Bij een zelfmoordaanslag van de taliban in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn minstens vijf doden gevallen. De aanslag vond plaats net na een ontmoeting tussen president Ashraf Ghani en Amerikaanse speciale gezant voor Afghanistan, Zalmay Khalilzad. Khalilzad is in het land voor onderhandelingen over een vredesakkoord met de taliban. Net op het moment van de aanslag vertelde hij op de Afghaanse televisie over dat akkoord. De ontploffing, die werd gevolgd door schoten en de explosie van een tankstation, vond plaats in de buurt van een kamp waar buitenlandse onderaannemers en ngo’s verblijven. Er zijn vijf doden en vijftig gewonden geteld. Het zijn allemaal burgers, verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Nasrat Rahimi. De taliban eisten de aanlag op. Die werd volgens woordvoerder Zabihullah Mujahid uitgevoerd door een kamikaze en een commandostrijder. Bron: Belga   Het bericht Vijf doden bij aanslag van taliban in Kaboel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Amerikaanse president Donald Trump brengt verrassingsbezoek aan Afghanistan en hervat gesprekken met taliban (28/11/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een onverwacht bezoek gebracht aan Afghanistan. Hij ontmoette er de Amerikaanse troepen en sprak ook met de Afghaanse president Ashraf Ghani. De president kondigde aan dat de onderhandelingen met de taliban worden hernomen.
  [naar artikel]
 40. Kabinetsmedewerker Vandeput ingelicht over rapport Lockheed Martin (13/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een kabinetsmedewerker van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) werd in februari van dit jaar ingelicht over het bestaan van een document...
  [naar artikel]
 41. Rusland houdt vredesgesprekken met taliban (05/02/2019 - Metro)
  Rusland start vandaag in Moskou met Afghaanse vredesgesprekken met vertegenwoordigers van politieke partijen en van de taliban. Dat heeft het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. De gesprekken zullen twee dagen duren, en zijn bedoeld om een “brede interne Afghaanse basis te vormen om een vredesproces te lanceren”, aldus het ministerie in een mededeling. De Afghaanse regering die in 2001 werd opgericht na de Amerikaanse invasie is in conflict met de taliban. Rusland beschouwt de taliban als een terroristische organisatie, maar beweerd wordt dat het denkt dat de beweging Islamitische Staat kan helpen verslaan. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkent die beweringen echter. Ook de Verenigde Staten voeren vredesgesprekken met de taliban. Ruim een week geleden kondigden ze aan dat een akkoord in de maak is over een wapenstilstand en de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan. bron: Belga Het bericht Rusland houdt vredesgesprekken met taliban verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Afghaanse troepen en taliban raken slaags op plek waar Amerikaans toestel crashte (28/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Afghaanse troepen zijn vandaag slaags geraakt met de taliban toen ze probeerden het wrak van een Amerikaans vliegtuig in de bergen te bereiken. De...
  [naar artikel]
 43. Acht Afghaanse politiemensen omgekomen bij luchtaanval door de NAVO (17/05/2019 - Metro)
  Bij een luchtaanval door de Resolute Support strijdmacht van de NAVO zijn in de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand acht Afghaanse politiemensen omgekomen en nog eens minstens tien anderen gewond geraakt. Dit heeft woordvoerder Omar Zwak van de provinciegouverneur vandaag gezegd. Het incident gebeurde in het gebied Nahr-e Seraj waar de luchtmacht een operatie uitvoerde om er de taliban te verdrijven, aldus Zwak. Er loopt een onderzoek. Ongecoördineerde operaties in de lucht en verkeerde inlichtingen leiden in Afghanistan dikwijls tot civiele en militaire slachtoffers. Afghaanse en internationale troepen opereren geregeld vanuit de lucht en op de grond tegen de taliban. Bron: Belga   Het bericht Acht Afghaanse politiemensen omgekomen bij luchtaanval door de NAVO verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. NAVO stuurt 3.000 extra troepen naar Afghanistan (07/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De NAVO heeft beslist de 'Resolute Support' missie in Afghanistan, waarbij ze vooral advies en bijstand levert aan de Afghaanse troepen, nog verder...
  [naar artikel]
 45. Taliban beweren akkoord te hebben over terugtrekking buitenlandse troepen uit Afghanistan (26/01/2019 - Metro)
  Talibanmedewerkers beweren dat de Amerikaanse onderhandelaars zaterdag akkoord zijn gegaan met een ontwerpakkoord dat voorziet in de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan, binnen 18 maanden na de ondertekening van het vredesakkoord. Dat vernam Reuters, op het einde van zes dagen van overleg in Qatar tussen de taliban en de Amerikaanse gezant voor Afghanistan, Zalmai Khalilzad. Geen van beide partijen deed een officiële mededeling na de gesprekken. Khalilzad tweette zaterdagmiddag wel dat er “belangrijke vooruitgang werd geboekt over essentiële kwesties”, en dat hij nu naar Afghanistan afreist voor besprekingen. Volgens de bronnen binnen de taliban gaf hun islamitische beweging garanties dat niet toegestaan zal worden dat Afghanistan door al-Qaida en militanten van Islamitische Staat gebruikt wordt om de Verenigde Staten en hun bondgenoten aan te vallen, een belangrijke eis van Washington. Ze zeiden ook dat de deal een staakt-het-vuren bevat, en dat ze pas gesprekken zouden aanknopen met Afghaanse vertegenwoordigers van zodra die is geïmplementeerd. Tot nu toe hebben de taliban de uitnodigingen van de Afghaanse regering voor gesprekken altijd afgewezen. Ze verkozen om rechtstreeks met de Verenigde Staten te praten, hun belangrijkste vijand. In februari wordt er volgens de bronnen opnieuw gepraat over het ontwerpakkoord in Qatar. Bron: Belga   Het bericht Taliban beweren akkoord te hebben over terugtrekking buitenlandse troepen uit Afghanistan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Taliban bereid akkoord met VS te tekenen (17/09/2019 - Metro)
  De taliban zijn bereid het “gefinaliseerde akkoord met de VS” te tekenen. Dat zei sher Mohammad Abbas Stanekzai, de politieke nummer twee van de militanten in Doha, in een interview met BBC Pashtu. Volgens Stanekzai zullen de militanten een staakt-het-vuren met de Amerikaanse troepen in Afghanistan aankondigen, eens het akkoord is getekend. De taliban en de Verenigde Staten stonden op het punt een akkoord te tekenen om een einde te proberen brengen aan de achttienjarige oorlog in Afghanistan. De Amerikaanse president Donald Trump trok echter de stekker uit de vredesonderhandelingen, omdat een talibanaanslag het leven had gekost aan een Amerikaanse soldaat en dertien anderen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Intussen reisde een delegatie van de taliban naar Iran af, waar de delegatieleden spraken met onder meer de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Daar is gesproken over het vredesproces en de bescherming van Iraanse ontwikkelingsprojecten in Afghanistan. Vorige week trok ook een delegatie, onder leiding van Stanekzai, naar Moskou om er met Russische functionarissen te praten over het vredesproces. Volgens de taliban steunde Moskou het standpunt van de militanten in de gesprekken en staat Rusland achter de terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit Afghanistan, op basis van het akkoord. In vele delen van Afghanistan zijn de operaties van de Afghaanse troepen en de taliban geëscaleerd. Bron: Belga   Het bericht Taliban bereid akkoord met VS te tekenen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. 250 Belgische militairen actief in NAVO-strijdmacht in Litouwen: bescherming tegen eventuele Russische aanvallen (21/11/2018 - VRT NWS)
  Sinds midden augustus zijn 250 Belgische militairen actief in Litouwen. Ze maken daar deel uit van de multinationale strijdmacht van de NAVO die met meer dan 1.000 soldaten, net als de evenknieën in Estland, Letland en Polen, de plaatselijke bevolking moet geruststellen dat de NAVO hen niet in de steek zal laten in geval van Russische agressie. In de noordoostelijke NAVO-lidstaten was na de Russische annexatie van de Krim in 2014 grote ongerustheid ontstaan over mogelijke Russische acties. De multinationale strijdmachten moeten de oostflank van de NAVO versterken. 
  [naar artikel]
 48. Britse troepen moeten taliban bekampen in Afghaanse provincie (05/04/2019 - De Morgen)
  De Britse regering heeft troepen naar de Afghaanse provincie Helmand gestuurd om de Afghanen bij te staan in de strijd tegen de taliban. De provincie dreigt in handen van de extremisten te vallen.
  [naar artikel]
 49. VS starten vredesgesprekken met taliban (10/04/2019 - De Morgen)
  De VS gaan rechtstreekse vredesonderhandelingen voeren met de Afghaanse taliban. Dat maakten ze bekend op de dag dat de NAVO de verantwoordelijk-heid voor de veiligheid in Afghanistan overdroeg aan de Afghanen.
  [naar artikel]
 50. Amerikaanse soldaat omgekomen in Afghanistan, taliban eist aanslag op (23/12/2019 - Metro)
  In het noorden van Afghanistan is vandaag een Amerikaanse soldaat omgekomen bij de ontploffing van een artisanale bom. Dat heeft het Amerikaanse leger in een verklaring gemeld. Zoals gewoonlijk wordt de identiteit van de omgekomen militair ingehouden tot 24 uur nadat de naasten van het slachtoffer werden ingelicht. De taliban heeft de aanslag, die zich voordeed in de noordelijke provincie Kunduz, inmiddels opgeëist en meldt dat er ook gewonden vielen onder de Amerikaanse en Afghaanse troepen. Er zijn momenteel ongeveer 12.000 Amerikaanse soldaten in Afghanistan gelegerd. Sinds begin 2019 kwamen in het land bij gevechten al 20 VS-militairen om. bron: Belga Het bericht Amerikaanse soldaat omgekomen in Afghanistan, taliban eist aanslag op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.