Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 July 2020
07:19 uur

4 miljoen euro voor Vlaamse vissers om deel van vloot te vernieuwen: "Duurzame visserij stimuleren"

VRT NWS

30/06/2020 - 08:22

Minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) gaat 4 miljoen euro investeren in de Vlaamse vissersvloot. Met dat geld kunnen vijf vissers hun vissersboten grondig renoveren of vervangen, zodat ze duurzamer en milieuvriendelijker worden. Crevits blijft geloven in de toekomst van de Vlaamse visserij, hoewel de nakende brexit voor veel onzekerheid zorgt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vlaamse vissers mogen meer tong vangen (18/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Vlaamse vissers mogen volgend jaar meer tong uit de Noordzee vangen. Dat heeft de Europese Raad voor Landbouw en Visserij beslist. Voor rog en pladijs blijven de quota gelijk, maar voor kabeljauw dalen ze. Volgens Vlaams minister Hilde Crevits is kabeljauw voor de Belgische vloot echter maar een kleine bijvangst.
  [naar artikel]
 2. Vissers krijgen hightech netten (08/11/2017 - De Morgen)
  Al decennialang kampt de visserij met één groot probleem: vissers gooien na de vangst onbruikbare vis halfdood terug in zee. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) pompt daarom geld in nieuwe, duurzame netten.
  [naar artikel]
 3. Vlaamse vissers mogen meer tong uit de Noordzee vangen, maar minder kabeljauw (18/12/2019 - VRT NWS)
  Vlaamse vissers mogen volgend jaar meer tong uit de Noordzee vangen. Dat heeft de Europese Raad voor Landbouw en Visserij beslist. Voor rog en pladijs blijven de quota gelijk, maar voor kabeljauw dalen ze. Volgens Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) is kabeljauw voor de Belgische vloot echter maar een kleine bijvangst.
  [naar artikel]
 4. Vlaamse overheid haalt in één dag 750 miljoen euro op via duurzame obligatie (09/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse overheid heeft vorige week in één dag tijd 750 miljoen euro opgehaald met de uitgave van een duurzame obligatie. Met het geld wil de Vlaamse overheid duurzame en sociale projecten financieren rond bijvoorbeeld energie-efficiëntie of de bouw van scholen.
  [naar artikel]
 5. Vlaamse overheid haalt in één dag 750 miljoen euro op via duurzame obligatie (09/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse overheid heeft vorige week in één dag tijd 750 miljoen euro opgehaald met de uitgave van een duurzame obligatie. Met het geld wil de Vlaamse overheid duurzame en sociale projecten financieren rond bijvoorbeeld energie-efficiëntie of de bouw van scholen.
  [naar artikel]
 6. Minister Van den Heuvel belooft steun aan visserij bij harde Brexit (05/03/2019 - Metro)
  Vlaams minister van Visserij Koen Van den Heuvel (CD&V) belooft de visserijsector zijn steun mocht het tot een harde Brexit komen. Dat zei hij vandaag in Oostende bij een uitgebreide kennismaking met de visserijsector. “Ik pleit voor extra Europese middelen via een specifiek Brexitfonds op Europees niveau”, gaf hij de sector als boodschap mee. Van den Heuvel maakte in Oostende en Zeebrugge kennis met de visserij, die voor hem tot voor kort een onbekende sector was. Hij bracht een bezoek aan het visverwerkend bedrijf Revi Food, dat steeds meer inzet op korte keten en duurzame producten, aan een vissersvaartuig dat investeringen heeft gemaakt om de ecologische voetafdruk te verkleinen, én aan de Rederscentrale waar hij het had over het project en het begeleidingstraject voor vissers “Visserij Verduurzaamt”, over de vernieuwing en de verjonging van de vloot, maar uiteraard ook over de Brexit. Meer dan de helft van de Belgische visvangst komt uit Britse wateren. België wordt bij een brexit in verhouding het hardst getroffen. De geschatte schade is 40 miljoen euro. “De Vlaamse visserijsector is al eerder klein. Indien de aanvoer van vis in onze havens verder daalt, komen onze veilingen en de visverwerking in het gedrang. In de visserij zijn 2.000 mensen rechtstreeks tewerkgesteld, onder wie 400 vissers. Verse visproducten zijn bovendien essentieel voor horeca en toerisme”, zei de minister. Hij wil de belangen van de sector verdedigen bij de Europees Commissaris voor Visserij Karmenu Vella. “Ik wil niet dat onze visserij opgeofferd wordt als pasmunt in een handelsakkoord. De toegang tot de Britse wateren moet behouden blijven om stabiliteit te bewaren. Ook de quotarechten moeten gegarandeerd blijven.” Ondertussen treft de minister voorbereidingen indien het komt tot een no-deal. “Mijn diensten volgen op, welke documenten nodig zijn voor visvergunningen in Britse wateren. De Europese Commissie voorziet de mogelijkheid tot compensatie van ongewilde tijdelijke stopzetting van de visserijactiviteiten, de zogenaamde stilligcompensatie. Ik pleit voor extra Europese middelen via een specifiek Brexitfonds op Europees niveau”, besloot hij. bron: Belga Het bericht Minister Van den Heuvel belooft steun aan visserij bij harde Brexit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Britse vissers juichen brexit toe: "Europees lidmaatschap heeft ons geen goed gedaan" (29/01/2020 - VRT NWS)
  De vissers in het Verenigd Koninkrijk juichen de nakende brexit toe. "Voor de visserij was het Europese lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk een ramp. Toen we lid werden van de EU, was 82 procent van de Europese vis Brits. Nu nog acht procent", zegt Paul Joy, de voorzitter van de vissersvereniging van de havenstad Hastings in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.
  [naar artikel]
 8. Schauvliege pompt geld in onderzoek naar duurzame netten voor visserij (08/11/2017 - Metro)
  Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V) trekt 741.000 euro uit voor het onderzoek naar duurzame netten, het zogenaamde combituig dat vooral de bijvangst moet terugdringen. Dat schrijft De Morgen vandaag. De sector had daar zelf om gevraagd en reageert tevreden met het geld dat Schauvliege vrijmaakt. “Vanuit de sector nemen we heel wat initiatieven om de milieu-impact te verkleinen. Onderzoek naar het zogenaamde combituig hebben we zelf gevraagd. Een aantal technieken zijn nog onvoldoende wetenschappelijk onderzocht en beschreven, waaronder deze methode”, aldus Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale. Het combituig, een hoogtechnologisch werktuig dat ongewenste vissen uit de netten kan laten ontsnappen of zelfs kan vermijden dat ze daar belanden, kan drie voordelen hebben. Enerzijds kan het de brandstofkosten drukken en dus ook de uitstoot, anderzijds wordt de algemene impact op het ecosysteem verkleind doordat onder meer de bodem minder beschadigd wordt en bovendien wordt ook de bijvangst teruggedrongen. Ongewenste bijvangst moet namelijk weer overboord gegooid worden. “Het onderzoek is specifiek bedoeld voor de Vlaamse visserij en de Vlaamse visgronden”, zegt Emiel Bouckaert. “Als de resultaten van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderoek (ILVO) goed zijn, dan hoeft dat niet noodzakelijk een grote kost te betekenen voor onze vloot. Mits enkele kleine aanpassingen kan de methode al toegepast worden. Bovendien hebben vissers nu al tuig om gericht te vissen op bepaalde vissoorten, dit kan er dan bij komen.” bron: Belga
  [naar artikel]
 9. Vissers gaan afval opvissen uit Noordzee (05/04/2019 - De Morgen)
  Afval vissen in de Noordzee kan weldra tot een van de kerntaken van de Belgische vissers behoren. Het proefproject 'Waste Free Oceans' van de Stichting Duurzame Visserij werd gisteren gelanceerd met steun van de Europese Commissie. Een week lang zal afval uit de Noordzee opgevist worden en het plastic gerecycleerd. Op basis van die resultaten zal een definitief project gelanceerd worden.
  [naar artikel]
 10. Vlaanderen haalt 750 miljoen euro op via duurzame obligatie (09/04/2019 - VRT NWS)
  De Vlaamse overheid heeft vorige week op één dag tijd 750 miljoen euro opgehaald met de uitgave van een duurzame obligatie. 
  [naar artikel]
 11. Vissers voeren actie tegen elektrisch vissen: "Vlaamse vissers hebben het al moeilijk genoeg" (18/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de haven van Nieuwpoort hebben een paar tiental vissers vandaag actie gevoerd tegen pulsvisserij, dat is vissen met elektrische stroomstoten....
  [naar artikel]
 12. Vlaamse vissers pompen 70 miljoen euro in tien nieuwe vaartuigen: “Op sterven na dood? We hebben weer hóóp” (03/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  U dacht dat de Vlaamse visserij op sterven na dood was? Integendeel: ze is springlevend. Goedkopere brandstof, betere prijzen in de winkel en meer vis in de zee deden al tien rederijen beslissen om een nieuw schip te laten bouwen. De grootste vernieuwingsgolf in decennia. “We hebben weer hoop.”
  [naar artikel]
 13. Brussels Airlines investeert 100 miljoen euro in vernieuwing vloot  (27/02/2019 - VRT NWS)
  Wie vanaf april met Brussels Airlines vliegt voor een lange-afstandsvlucht zal dat doen aan boord van een volledig vernieuwd toestel. De maatschappij gaat haar huidige 10 langeafstandsvliegtuigen vervangen en meteen ook de cabine volledig vernieuwen. Het gaat om een investering van om en bij de 100 miljoen euro.
  [naar artikel]
 14. Al 7 miljoen euro gestort voor "Hongersnood 12-12" (29/04/2017 - De Redactie)
  De storting van de Vlaamse regering van 1 miljoen euro is daar nog niet bijgeteld, waardoor de teller dus op minstens 8 miljoen euro zal uitkomen.
  [naar artikel]
 15. Belgische vloot mag minder tong en kabeljauw vangen (19/12/2018 - Metro)
  Vissers mogen volgend jaar minder tong en kabeljauw bevissen. Dat is gisterenavond beslist op de Europese Visserijraad. Elk jaar buigt de Europese Visserijraad zich over de vangstquota. Onderzoeksinstellingen werken internationaal samen en verzamelen gegevens over de aangroei van de visbestanden en de geslachtsrijpe jonge vissen. Op basis van wetenschappelijke adviezen beslist de raad wat er moet gebeuren met de visquota om op die manier de visserij duurzaam te houden. De visserijbestanden waar de Belgische vloot op vist, zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd naar een duurzaam of bijna duurzaam peil. Dat blijkt uit de jongste wetenschappelijke bevindingen. Waar de bestanden het goed doen, werden de vangstmogelijkheden behouden of opgetrokken. Bij bestanden die het moeilijk hebben, werden de visserijmogelijkheden verminderd, zodat deze vissoorten de tijd krijgen om zich te herstellen. Soorten die voor onze visserij belangrijk zijn, zoals pladijs, zeeduivel, tarbot, tongschar en roggen, doen het over het algemeen goed. Er is ook een minkantje want de quota voor kabeljauw, ook een belangrijke vissoort voor de Belgische vloot, is stevig naar omlaag herzien. Hiervoor dalen de vangstmogelijkheden in de Noordzee en het aanpalend Engels Kanaal met 30 procent en in de Keltische zee met 50 procent. Voor tong is er goed en minder goed nieuws. In de Iers zee mag er terug meer bevist worden, in het Bristolkanaal waar Belgische vissers veel rechten hebben minder. Op dezelfde wijze schommelen de rechten voor tongvangst in het oostelijk deel van het Engels Kanaal: vorig jaar een stijging van 25 procent, dit jaar een daling met evenveel procent. 2019 wordt een belangrijk jaar, want vanaf 1 januari geldt de aanlandingsplicht. Dit betekent dat ongewenste vangsten niet meer mogen teruggegooid worden in zee. Zodra het vangstquotum voor één soort uitgeput is, kan er bijgevolg in dat gebied niet meer gevist worden. “Het behouden van duurzame visbestanden is voor mij belangrijk, dit betekent dat er bij een gezond bestand van een vissoort niet meer opgevist wordt dan er opnieuw aangroeit. Ik ben tevreden dat wij, dankzij de inspanningen van onze vissers, in de meeste gebieden erin geslaagd zijn dit niveau nu of binnenkort te bereiken. Bij kwetsbare bestanden blijven we extra voorzichtig”, aldus Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V) bron: Belga Het bericht Belgische vloot mag minder tong en kabeljauw vangen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Schauvliege pompt geld in hoogtechnologische netten voor visserij (08/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V) trekt 741.000 euro uit voor het onderzoek naar duurzame netten, het zogenaamde combituig dat...
  [naar artikel]
 17. Schauvliege maakt geld vrij voor onderzoek naar duurzame netten voor visserij (08/11/2017 - Knack)
  Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V) trekt 741.000 euro uit voor het onderzoek naar duurzame netten, het zogenaamde combituig dat vooral de bijvangst moet terugdringen. Dat schrijft De Morgen woensdag. De sector had daar zelf om gevraagd en reageert woensdag tevreden met het geld dat Schauvliege vrijmaakt.
  [naar artikel]
 18. Tweeduizend recreatieve zeevissers landen één procent van alle vis aan (02/06/2018 - Metro)
  Er zijn ongeveer 2.000 recreatieve zeevissers die samen 213 ton visserijproducten aan land brengen. Dat is goed voor ongeveer één procent van alle vis die aangeland wordt. Dat blijkt uit een studie van ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) die voor de eerste keer de recreatievisserij in kaart brachten. De resultaten zijn vandaag voorgesteld in Zeebrugge. Vaak wordt vanuit de commerciële visserij nogal scheef gekeken naar recreatieve vissers, als zouden ze heel wat van de commerciële vissen vangen en wegen op de quota. Dat blijkt niet zo. Er zijn ongeveer 2.000 recreatieve vissers, bijna vier keer meer dan professionele vissers, maar die zorgen amper voor één procent van de aangelande vis. Bovendien wordt er vooral garnalen en wijting naar boven gehaald, wat minder interessante producten zijn voor de commerciële visserij. Garnalen worden het meest bovengehaald, bijna 80 ton, gevolgd door wijting, goed voor zo’n 50 ton. Kabeljauw en tong, waarmee de recreatieve vissers in dezelfde vijver vissen als de commerciële visserij, is goed voor amper 40 ton, waarmee de recreatieve vissers amper wegen op de cijfers van de professionele visserij. Samen besteden de vissers zo’n 5 miljoen euro op jaarbasis. Het gaat dan vooral om de aankoop of huur van vaartuigen, hengelmateriaal, zeekledij maar ook brandstof. De economische impact is wellicht nog groter door de toeristische aantrekkingskracht, denk bijvoorbeeld aan de garnaalvissers of kruiers. Het is pas de eerste keer dat die activiteiten in kaart worden gebracht, waardoor er nu een nulmeting ontstaat en deze sector verder kan opgevolgd worden. Zo’n 259 vissers werkten actief mee. bron: Belga Het bericht Tweeduizend recreatieve zeevissers landen één procent van alle vis aan verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Filipijnse vissers brengen miljoenen euro's aan cocaïne naar politie (17/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Filipijnse vissers hebben tijdens het vissen cocaïne ter waarde van 168 miljoen pesos (zo'n 2,6 miljoen euro) gevonden in een plastic container. De...
  [naar artikel]
 20. Vlaamse regering investeert 613 miljoen euro en bespaart 223 miljoen euro (26/09/2016 - De Standaard)
  De Vlaamse regering kan een begroting in evenwicht voorleggen, op de bouwkost van de Oosterweelverbinding na. De regering kondigt ook voor 613 miljoen nieuwe investeringen aan. Het grootste deel daarvan gaan naar Onderzoek & Ontwikkeling (195 miljoen euro) en Welzijn (132 miljoen euro). Maar de regering voert ook 223 miljoen euro besparingen door. Naast de niet-indexering van de werkingsmiddelen en de kinderbijslag gaat het vooral over een bedrag van 108 miljoen euro omwille van de tegenvallende inkomsten uit de kilometerheffing voor vrachtwagens.
  [naar artikel]
 21. Vlaamse regering investeert 613 miljoen euro en bespaart 223 miljoen euro (26/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse regering kan een begroting in evenwicht voorleggen, op de bouwkost van de Oosterweelverbinding na. De regering kondigt ook voor 613 miljoen nieuwe investeringen aan. Het grootste deel daarvan gaan naar Onderzoek & Ontwikkeling (195 miljoen euro) en Welzijn (132 miljoen euro). Maar de regering voert ook 223 miljoen euro besparingen door. Naast de niet-indexering van de werkingsmiddelen en de kinderbijslag gaat het vooral over een bedrag van 108 miljoen euro omwille van de tegenvallende inkomsten uit de kilometerheffing voor vrachtwagens.
  [naar artikel]
 22. Geeft privilege uit 1666 Brugse vissers vrijgeleide om in Britse wateren te vissen na de brexit? (05/07/2017 - De Redactie)
  Het Verenigd Koninkrijk breidt zijn territoriale wateren mogelijk fors uit na de brexit. Dat is slecht nieuws voor Vlaamse vissers, maar in "Terzake" tovert Vlaams minister-president Bourgeois een opvallende oplossing uit zijn broek.
  [naar artikel]
 23. Vissers zijn bezorgd: “Britse wateren sluiten door Brexit? Een ramp” (27/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Negen Europese landen en tal van regionale overheden hebben zich verenigd in een poging om de visserij hoog op de agenda van de Brexitonderhandelingen te krijgen. “De visserij mag niet als pasmunt gebruikt worden”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert.
  [naar artikel]
 24. De Lijn investeert ruim 300 miljoen euro in 2019 (04/01/2019 - Metro)
  De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn zal dit jaar meer dan 300 miljoen euro investeren in nieuwe bussen, trams, extra aanbod en infrastructuur. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) meegedeeld. Het budget, een recordbedrag, wordt onder meer aangewend voor de vernieuwing van de vloot. Zo is dit jaar 93 miljoen euro voorzien voor de aankoop van 200 hybride bussen en 46 miljoen euro voor de aankoop van nieuwe trams, die in Antwerpen de oude PCC-trams gaan vervangen. Daarnaast wordt 41 miljoen euro ingeschreven voor de vernieuwing van het tramnet. De Lijn gaat ook verschillende stationsomgevingen vernieuwen. Onder meer die van Gent-Sint-Pieters, Mechelen, Oostende en Hasselt krijgen een opfrisbeurt. Tenslotte wordt er ook gericht geïnvesteerd in extra aanbod. Zo is 7,5 miljoen euro vrijgemaakt om vanaf het begin van het jaar extra aanbod te voorzien op drukke lijnen. Weyts maakte deze legislatuur een einde aan de groei van de werkingstoelage van De Lijn, maar krikte het investeringsbudget fors op. Dat steeg van 175 miljoen euro tot meer dan 300 miljoen euro. Zo wordt voor de eerste keer binnen het bestek van een legislatuur meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in de Vlaamse vervoersmaatschappij. Daarmee zijn onder meer 860 bussen en 110 trams besteld. “We investeren nu, in tijden van besparingen, veel meer dan vroeger in tijden van budgettaire overvloed”, besluit de minister. bron: Belga Het bericht De Lijn investeert ruim 300 miljoen euro in 2019 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. Gouden kunstwerk van Arne Quinze ter waarde van 2,2 miljoen euro gestolen (26/04/2018 - VRT NWS)
  Het kunstwerk "Natural golden chaos" van de Belgische kunstenaar Arne Quinze werd afgelopen nacht gestolen uit kunstgalerij Maruani Mercier. De sculptuur maakt deel uit van de tentoonstelling "My secret garden" en zou maar liefst 2,2 miljoen euro waard zijn.
  [naar artikel]
 26. Fiscus int 18,4 miljoen euro via loonbeslag (27/02/2019 - De Morgen)
  Wie een boete niet betaalt, loopt het risico dat de fiscus dat geld of een deel ervan opeist via de werkgever. Vorig jaar gebeurde dat bij 58.799 mensen, goed voor 18,4 miljoen euro. "Gemiddeld gaat het om 314 euro per dossier", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag.
  [naar artikel]
 27. Overheden mogen vissers steunen bij harde brexit (05/04/2019 - Metro)
  De Europese Commissie staat klaar om de vissers te helpen indien ze na 12 april plotsklaps niet meer in Britse wateren zouden mogen vissen. Dat heeft bevoegd eurocommissaris Karmenu Vella vandaag verzekerd. Zo zullen de overheden hun vissers tijdelijk financiële steun mogen verlenen. De kans bestaat dat het Verenigd Koninkrijk op 12 april zonder akkoord over de boedelscheiding en zonder overgangsperiode uit de Europese Unie dondert. In dat scenario kan de conservatieve regering in Londen de Europese vissers meteen uit de Britse wateren weren. Dat zou “aanzienlijke negatieve economische gevolgen hebben voor een deel van de Europese vloot, dat aangewezen is op de toegang tot de Britse wateren”, erkende Vella. Onder meer de Vlaamse visserij zou hard getroffen worden. Meer dan de helft van de visvangst komt uit Britse wateren. Om de impact te verminderen, heeft de Commissie het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij aangepast. Zo kunnen lidstaten financiële steun schenken aan vissers die hun activiteiten tijdelijk moeten stopzetten. De overheden zullen om die redenen ook staatssteun mogen verlenen. Intussen pleegt de Commissie ook overleg met de lidstaten over een gecoördineerd management van de vissersboten die niet meer in Britse wateren zouden mogen opereren. Dat moet onderlinge disputen en overbevissing in Europese wateren vermijden. De Commissie hoopt niettemin dat er ook in het scenario van een harde brexit afspraken kunnen gemaakt worden met de Britten. Ze maakte alvast de nodige wettelijke voorbereidingen voor een verlenging van de wederzijdse toegang van Europese en Britse vissersboten tot elkaars wateren, alvast voor de rest van 2019. Voorwaarde is uiteraard dat de Britten eenzelfde stap zetten. In de huidige stand van zaken is het Britse vertrek uit de Europese Unie voorzien op 12 april. De Britse premier Theresa May heeft haar Europese ambtgenoten vandaag echter verzocht om de brexit uit te stellen tot ten laatste 30 juni. Op 10 april buigen de Europese leider zich over dat verzoek op een top in Brussel. bron: Belga Het bericht Overheden mogen vissers steunen bij harde brexit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. 100 miljoen euro Vlaams geld voor spoor (12/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  BrusselDe Vlaamse meerderheidspartijen hebben een akkoord bereikt om 100 miljoen euro vrij te maken voor de cofinanciering van de federale spoorinvesteringen. Die 100 miljoen moet de uitvoering van de Vlaamse spoorprioriteiten versnellen en komt bovenop de 371 miljoen euro die het federale niveau uittrekt voor spoorinvesteringen in Vlaanderen in de periode 2018-2022. Een groot deel daarvan, ruim 163 miljoen, is voor Limburg bestemd.
  [naar artikel]
 29. Centrumsteden rijven jaarlijks 85 miljoen euro binnen via parkeermeters (16/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De dertien Vlaamse centrumsteden ontvangen 85 miljoen euro "bruto" per jaar aan geld dat automobilisten in de parkeermeter steken. Dat blijkt uit
  [naar artikel]
 30. Vissers voeren actie tegen pulsvisserij (18/06/2018 - Metro)
  In de haven van Nieuwpoort hebben een paar tiental vissers maandag actie gevoerd tegen pulsvisserij, dat is vissen met elektrische stroomstoten. Volgens hen zorgt dat voor oneerlijke concurrentie. Er was ook een politieke delegatie aanwezig. Een paar tiental vissers kwamen maandag samen in de haven om zich te verzetten tegen de pulsvisserij. De vissersboten droegen grote spandoeken en er werden ook pamfletten uitgedeeld. Pulsvisserij is omstreden en in principe verboden in de Europese Unie, maar de regelgeving vertoont hiaten waar vooral Nederlandse vissers van profiteren. De pulsvisserij weegt niet enkel op de visbestanden maar de stroomstoten kunnen ook de graten breken van vissen. “De Vlaamse vissers hebben het nu al moeilijk om op een eerlijke manier hun brood te verdienen, en dat komt deels door de regels van de Europese Unie. Die zijn opgesteld om de visserij te beschermen maar er zijn teveel achterpoorten. De agressieve manier waarop Nederlandse vissers vangen, weegt op onze vissers”, aldus Europarlementslid Sander Loones (N-VA) die zijn steun ging betuigen in Nieuwpoort. “De visserij mag geen strijd zijn tussen de vissers onderling, maar wel een strijd tegen de huidige Europese regelgeving zodat de concurrentie eerlijk verloopt.” Nieuwpoort was niet de enige haven waar geprotesteerd werd. Op verschillende plaatsen in Europa, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland, hebben vissers hun ongenoegen laten uiten tegen die destructieve manier van vissen. bron: Belga Het bericht Vissers voeren actie tegen pulsvisserij verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Meer dan 100 miljoen euro voor scholenbouw in Vlaanderen en Brussel (18/01/2019 - Metro)
  Van oktober tot en met december 2018 heeft de Vlaamse regering ruim 104 miljoen euro aan subsidies toegekend voor bijna 300 scholenbouwprojecten in het vrij en officieel gesubsidieerd onderwijs. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vandaag. Van die 104 miljoen ging 73 miljoen euro naar grote scholenbouwprojecten. De overige 31 miljoen euro is voor kleinere verbouwings- en renovatiewerken voor de modernisering van bestaande schoolgebouwen. Zo wordt de inhaalbeweging om schoolgebouwen te vernieuwen en te moderniseren onverstoord verder gezet, zegt Crevits. Concreet werden in Oost-Vlaanderen 85 scholenbouwprojecten goedgekeurd, in Antwerpen 74, in West-Vlaanderen 59, in Vlaams-Brabant 32, in Limburg 28 en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot slot werden 14 scholenbouwprojecten goedgekeurd. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Les geven én krijgen in moderne schoolgebouwen die voldoen aan de huidige normen is een win-win. Het stimuleert leerkrachten om te werken en leerlingen om te leren. De inhaalbeweging om schoolgebouwen te vernieuwen, blijft onverminderd voortduren. Al in meer dan 9 op de 10 Vlaamse en Brusselse gemeenten worden nieuwe of grondig vernieuwde scholen gebouwd.” bron: Belga Het bericht Meer dan 100 miljoen euro voor scholenbouw in Vlaanderen en Brussel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Vlaanderen gaat tramnetwerk upgraden met "giga-investering" (13/12/2018 - VRT NWS)
  Vlaanderen gaat tussen 2019 en 2023 het volledige tramnet in Vlaanderen grondig vernieuwen. Daarvoor is 295 miljoen euro uitgetrokken. Vlaanderen telt in totaal 331 kilometer tramsporen, in Antwerpen, Gent en aan de kust. 
  [naar artikel]
 33. Vlaanderen haalt 750 miljoen euro op via duurzame obligatie (09/04/2019 - Metro)
  De Vlaamse overheid heeft vorige week op één dag tijd 750 miljoen euro opgehaald met de uitgave van een duurzame obligatie. Met het geld wil de Vlaamse overheid duurzame en sociale projecten financieren rond bijvoorbeeld energie-efficiëntie of de bouw van scholen. “Vlaanderen kan mee profiteren van de gunstige marktomstandigheden. Dat er zoveel interesse is, ook bij buitenlandse investeerders, bewijst dat Vlaanderen een sterk merk is en duurzaamheid een extra troef”, zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters. Voor de tweede keer in een half jaar tijd geeft de Vlaamse Gemeenschap duurzame obligaties of ‘sustainable bonds’ uit. Het gaat om obligaties die gericht zijn op de financiering van duurzame of sociale investeringen. Bij de eerste keer – half november 2018 – werd er op één dag 500 miljoen euro opgehaald bij 61 institutionele investeerders uit 11 verschillende landen. Dit keer was de interesse nog groter, met zelfs 117 potentiële investeerders uit 14 landen. De totale opbrengst bedraagt 750 miljoen euro. De obligatie loopt tot 2044 – 25 jaar dus – en heeft een coupon van 1,50 procent en een yield of een rendement van 1,567 procent. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) reageert tevreden: “De historisch lage rente en de looptijd van 25 jaar geeft Vlaanderen de ademruimte om grote langetermijnprojecten met een gerust hart te plannen.” bron: Belga Het bericht Vlaanderen haalt 750 miljoen euro op via duurzame obligatie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Beweging.net: "Cijfers over subsidies voor middenveld uit verband gerukt" (09/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De subsidies van de Vlaamse regering voor het middenveld zijn in drie jaar tijd gestegen met 100 miljoen euro, tot 790 miljoen euro. Dat stelde
  [naar artikel]
 35. Vlaams Ombudsman lanceert oproep voor slooppremie (25/09/2019 - Metro)
  Vlaams Ombudsman Bart Weekers roept de Vlaming op om na te gaan of hij/zij in aanmerking komt voor de sloop- en heropbouwpremie van 7.500 euro van de Vlaamse overheid. Met de deadline van 30 september in zicht zijn er nog maar 1.472 aanvragen binnen, terwijl er ruimte is voor 2.000 premies. Dat zegt ombudsman Weekers aan Belga. Met de sloop- en heropbouwkorting van 7.500 euro wil de Vlaamse regering vervangbouw stimuleren buiten de 13 kernsteden, waar je voor sloop en heropbouw aanspraak kan maken op 6 procent btw. Met een totaalbudget van 15 miljoen euro wilde Vlaams minister van Energie duurzame vervangbouw stimuleren bij 2.000 Vlaamse bouwers. Hoewel de regering de aanvraagprocedure voor de premie heeft versoepeld, zijn er volgens Vlaams Ombudsman Bart Weekers tot op vandaag maar 1.472 aanvragen binnen. Maar stilaan nadert de deadline van 30 september. Daarom roept ombudsman Weekers de Vlaming op “zeker na te gaan of men in aanmerking komt”. Aanmelden kan via de website energiesparen.be/slooppremie. bron: Belga Het bericht Vlaams Ombudsman lanceert oproep voor slooppremie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Vlaamse ombudsman: "Geef elke bijzitter 200 euro" (28/09/2018 - De Morgen)
  De Vlaamse ombudsman stelt voor om al wie op verkiezingsdag moet bijzitten voortaan 150 à 200 euro te geven. "Het zal snel gedaan zijn met de excuses."
  [naar artikel]
 37. Netflix moet elk jaar 1 miljoen euro in Vlaamse producties investeren (16/10/2018 - De Morgen)
  Vanaf volgend jaar moet Netflix jaarlijks één miljoen euro investeren in Vlaamse televisiereeksen. "Een goede start", vinden zowel mediaminister Gatz als de audiovisuele sector. Al hopen ze wel allebei dat de factuur de komende jaren verder aantikt. 
  [naar artikel]
 38. OVERZICHT: Zo wil de Vlaamse regering de nieuwe coronamaatregelen in goede banen leiden (13/03/2020 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering maakt tot 150 miljoen euro vrij aan nieuwe maatregelen om de impact van de coronacrisis te beperken. Bedrijven kunnen rekenen op een "hinderpremie" tot 4.000 euro, en de onroerende voorheffing voor ondernemingen zal pas in september worden opgevraagd, in plaats van in mei. Alle extra Vlaamse maatregelen op een rij.
  [naar artikel]
 39. Open Vld wil lager btw-tarief voor duurzame producten (23/02/2019 - De Morgen)
  Open Vld pleit ervoor om duurzame producten goedkoper te maken. "Zo worden producenten gestimuleerd om in te zetten op duurzame producten en worden die ook goedkoper voor de consument", zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zaterdag in Het Belang van Limburg. "Btw is daar een goed instrument voor."
  [naar artikel]
 40. Alfaport: "Financiële kater van 50 miljoen euro na loodsenacties" (12/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Alfaport, de bedrijvenkoepel in de Antwerpse haven binnen Voka, is "bijzonder opgelucht" over het vergelijk dat de Vlaamse loodsen gisteren
  [naar artikel]
 41. Centrumsteden halen 85 miljoen euro per jaar op via parkeermeters (16/08/2016 - Knack)
  De dertien Vlaamse centrumsteden verdienen 85 miljoen euro "bruto" per jaar aan geld dat automobilisten in de parkeermeter steken.
  [naar artikel]
 42. Inschrijvingstaks op voertuigen levert schatkist "te veel" op (14/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaming heeft vorig jaar 15,7 miljoen euro "te veel" betaald aan belasting op inverkeerstelling. Of toch tegenover de raming van de Vlaamse...
  [naar artikel]
 43. Frankrijk roept "keukenpaneel" van 24 miljoen euro uit tot nationale schat (24/12/2019 - VRT NWS)
  Frankrijk heeft het paneel "De bespotting van Christus" van de Italiaan Cimabue dat recent in de keuken van een oude vrouw in Compiègne is ontdekt erkend als "nationale schat". Voorlopig mag het hierdoor het land niet verlaten, hoewel het intussen voor 24 miljoen euro is geveild.
  [naar artikel]
 44. Belfius maakt 335 miljoen euro winst in 6 maanden tijd, "We zijn klaar voor een beursgang" (10/08/2018 - VRT NWS)
  Bank-verzekeraar Belfius heeft in de eerste helft van het jaar een nettowinst, na belastingen, behaald van 335 miljoen euro. De bank keert een interimdividend van 100 miljoen euro uit aan de staat, de enige aandeelhouder. Vorig jaar was dat nog 75 miljoen. Volgens voorzitter Jos Clijsters is Belfius "klaar voor een eventuele beursgang".
  [naar artikel]
 45. Na "Team Pia" zamelt "Team Zente" uit Hongarije 2 miljoen euro in: "Grote publiciteits- en solidariteitsgolf"  (26/09/2019 - VRT NWS)
  In Hongarije is in minder dan een week tijd 700 miljoen forint, oftewel 2 miljoen euro, ingezameld voor Zente, een jongetje van 1,5 jaar dat lijdt aan SMA 1. Dat is dezelfde spierziekte als die waar baby Pia uit ons land aan lijdt. Net als de ouders van Pia willen de ouders van Zente een peperdure behandeling in de VS betalen. "Heel bijzonder dat het zo snel gegaan is, het kan bijna niet anders dat er ook steun uit België gekomen is", zegt correspondent Stefan Bos.
  [naar artikel]
 46. "Hongersnood 12-12" bracht al 4,8 miljoen euro bijeen (04/04/2017 - De Redactie)
  "Hongersnood 12-12", de actie van het Consortium 12-12 voor de strijd tegen de hongersnood in Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en Nigeria, heeft al 4,8 miljoen euro ingezameld.
  [naar artikel]
 47. Schilderij David Hockney haalt recordbedrag in New York (18/11/2016 - De Redactie)
  Het monumentale landschapsschilderij "Woldgate Woods" is bij Sotheby's in New York geveild voor 11,7 miljoen dollar, omgerekend 10,9 miljoen euro. Het doek maakt deel uit van een reeks en is geïnspireerd op het platteland van Yorkshire.
  [naar artikel]
 48. Vlaamse regering heeft overschot van ruim 100 miljoen euro (30/03/2018 - Metro)
  De begrotingscontrole van de Vlaamse regering kan afklokken met een overschot van 100 miljoen euro. In totaal heeft de Vlaamse regering zelfs voor 207 miljoen euro bijkomende beleidsruimte. Daarvan wordt 100 miljoen euro gebruikt voor investeringen in het basisonderwijs, milieuvriendelijke bussen en maatregelen tegen energiearmoede. Daarnaast is er een buffer voorzien van 107 miljoen euro om eventuele schokken op te vangen. bron: Belga Het bericht Vlaamse regering heeft overschot van ruim 100 miljoen euro verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Vlaamse regering heeft overschot van ruim 100 miljoen euro (30/03/2018 - Metro)
  De begrotingscontrole van de Vlaamse regering kan afklokken met een overschot van 100 miljoen euro. In totaal heeft de Vlaamse regering zelfs voor 207 miljoen euro bijkomende beleidsruimte. Daarvan wordt 100 miljoen euro gebruikt voor investeringen in het basisonderwijs, milieuvriendelijke bussen en maatregelen tegen energiearmoede. Daarnaast is er een buffer voorzien van 107 miljoen euro om eventuele schokken op te vangen. bron: Belga Het bericht Vlaamse regering heeft overschot van ruim 100 miljoen euro verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 50. Laatste spannende uren voor duurzame bank NewB die geld inzamelt: ‘De teller staat op 12 miljoen euro’ (26/11/2019 - De Morgen)
  Morgen valt de deadline voor de coöperatieve bank NewB. Als er geen 30 miljoen euro is bijeengeschraapt is het over voor de ethische en duurzame bank. ‘We zijn optimistisch.’
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.