Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 July 2020
09:31 uur

Franstalige jeugdrechters laten minderjarigen gaan uit protest

Het Belang van Limburg

30/06/2020 - 08:22

Om het personeelstekort aan te klagen ontvangen Franstalige jeugdrechters sinds maandagmorgen geen minderjarige verdachten meer op hun kabinet. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert dat er versterking is toegezegd.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 'Geen geld, geen personeel? Dan laten we jonge criminelen vrij' (13/04/2019 - De Morgen)
  De Franstalige Brusselse jeugdrechters hebben aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laten weten dat ze vanaf 15 oktober alle minderjarige criminelen 'systematisch' zullen vrijlaten. Uit protest tegen het personeelsgebrek.
  [naar artikel]
 2. Bonte: "Mildere straffen bij Franstalige jeugdrechters" (08/01/2017 - De Redactie)
  De concrete aanpak van de jeugdrechtbanken zit Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde dwars. Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige rechtbank in Brussel, nuanceert.
  [naar artikel]
 3. Onderzoek naar aanranding in Technopolis afgerond: minderjarigen bestraft met “gepaste maatregelen” (14/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het parket afdeling Mechelen heeft woensdag gecommuniceerd over het onderzoek naar de aanrandingen in de Technopolis van 10 mei. Vier minderjarigen werden door de jeugdrechters uit Mechelen en Antwerpen “gepaste maatregelen opgelegd”.
  [naar artikel]
 4. N-VA wil enkelband voor daders vanaf 14 jaar (29/09/2016 - De Standaard)
  Jeugdrechters moeten minderjarigen een enkelband kunnen aangespen, vindt de N-VA. De maatregel maakt deel uit van een nieuw jeugdrecht dat de partij voorstelt. ‘Wie feiten pleegt, moet op zijn verantwoordelijkheid worden gewezen.’
  [naar artikel]
 5. Antwerpse jeugdrechters gefrustreerd: “Elke maand moeten we zware jeugddelinquenten gewoon naar huis laten gaan” (26/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  “Elke maand moeten we gemiddeld drie zware jeugddelinquenten gewoon naar huis laten gaan omdat er geen plaats is in de jeugdinstelling. Zo heeft het allemaal nog weinig zin natuurlijk.” Volgens de Antwerpse jeugdrechter Luk Versteylen maakte onze rechtstaat alweer een “potsierlijke indruk” met de vrijlating van twee zware jongens vorige week, wegens plaatsgebrek in de jeugdinstelling van Everberg. Een van hen pleegde meteen nadien nieuwe feiten.
  [naar artikel]
 6. Geertrui Windels neemt ontslag als schepen uit protest tegen Franstalige pesterijen (07/02/2017 - Knack)
  Aan het slot van de gemeenteraad in Sint-Genesius-Rode heeft Vlaams schepen Geertrui Windels (Respect) dinsdagavond onverwacht haar ontslag aangekondigd uit protest tegen jarenlange pesterijen van haar Franstalige collega's in de meerderheid.
  [naar artikel]
 7. Huisartsen als 'minderwaardig' beschouwd aan Franstalige universiteiten (20/09/2017 - Knack)
  Het verplichte toelatingsexamen voor studenten geneeskunde blijft Franstalig België beroeren. Marc Moens, voorzitter van het Vlaamse Artsensyndicaat, noemt het Franstalige protest 'flauwekul'.
  [naar artikel]
 8. Huisartsengeneeskunde als 'minderwaardig' beschouwd aan Franstalige universiteiten (20/09/2017 - Knack)
  Het verplichte toelatingsexamen voor studenten geneeskunde blijft Franstalig België beroeren. Marc Moens, voorzitter van het Vlaamse Artsensyndicaat, noemt het Franstalige protest 'flauwekul'.
  [naar artikel]
 9. Linkebeek voor dummy's (10/04/2019 - De Morgen)
  Als Franstalige burgemeester wéten dat Franstalige oproepingsbrieven hun de kop gaan kosten, waarom doen ze het dan toch? En als Vlaamse politici wéten dat burgemeesters bij niet-benoeming alleen maar populairder en groter worden, waarom laten ze het dan niet gewoon zo?
  [naar artikel]
 10. Gaan studeren in Québec wordt eenvoudiger voor Franstalige studenten (16/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het moet voor Franstalige studenten eenvoudiger worden om te kunnen gaan studeren aan de universiteiten van de Franstalige Canadese provincie Québec.
  [naar artikel]
 11. Steve Darcis vervoegt in maart Franstalige tennisfederatie (28/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Steve Darcis zal vanaf 1 maart aan de slag gaan bij de sportieve staf van de Franstalige Tennisfederatie AFT. Dat heeft de AFT donderdag laten weten. De 35-jarige Darcis zet normaliter in januari, na de Australian Open, een punt achter zijn loopbaan.
  [naar artikel]
 12. Er is leven na het tennis: Steve Darcis vervoegt sportieve staf Franstalige tennisfederatie (28/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Steve Darcis zal vanaf 1 maart aan de slag gaan bij de sportieve staf van de Franstalige Tennisfederatie AFT. Dat heeft de AFT donderdag laten...
  [naar artikel]
 13. Ook Sint-Genesius-Rode verstuurt Franstalige kiesbrieven, ondanks protest van schepen: “Daad van onbehoorlijk bestuur” (28/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Tijdens een bij hoogdringendheid bijeengeroepen gemeenteraad heeft faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode vrijdagavond beslist om Franstalige oproepingsbrieven voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te versturen. De inwoners van de zes faciliteitengemeenten kregen twee weken geleden al een Nederlandstalige oproepingsbrief, maar volgens de gemeentes in kwestie moesten ook Franstalige kiesbrieven verstuurd worden.
  [naar artikel]
 14. Jeugdrechters trekken aan de alarmbel: "Kwetsbare jongeren zijn de grote slachtoffers van coronacrisis" (23/03/2020 - VRT NWS)
  De jeugdrechters in Vlaanderen trekken aan de alarmbel. Jongeren die opgroeien in kwetsbare situaties worden volgens hen bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Doordat veel begeleiding wegvalt en de plaatsen in jeugdinstellingen schaarser worden, zitten de jongeren vaak gewoon thuis, ook al is het daar niet altijd even veilig.
  [naar artikel]
 15. N-VA-burgemeesters zeggen niet ‘nee’ tegen regering met PS, “maar alle voorwaarden moeten worden vervuld” (13/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bart De Wever moet niet vrezen voor groot lokaal protest mocht hij straks in zee gaan met de Franstalige socialisten. Dat blijkt uit een rondvraag van De Standaard. De realpolitik overheerst.
  [naar artikel]
 16. Franstalige scholieren gaan ook brossen voor bossen (16/01/2019 - De Standaard)
  Donderdag gaan scholieren opnieuw spijbelen voor het klimaat. Franstalige scholieren zullen hun Nederlandstalige leeftijdsgenoten deze keer vervoegen.
  [naar artikel]
 17. Zeldzaam protest van Iraanse vrouwen tegen de hoofddoek gaat viraal (31/01/2018 - VRT NWS)
  In de Iraanse hoofdstad Teheran houden vrouwen een nieuwe vorm van protest. Ze doen hun hoofddoek af op een druk punt in de stad, gaan ergens opstaan, hangen de hoofddoek op een stok en houden die dan demonstratief de lucht in, dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times. Foto’s van dit zwijgend protest gaan viraal op sociale media. 
  [naar artikel]
 18. Belgische wapens in Jemen: Franstalige mensenrechtenliga en vredesplatform dienen klacht in (08/05/2019 - Knack)
  De Franstalige mensenrechtenliga LDH (Ligue des Droits Humains) en het Franstalige vredesplatform CNAPD gaan een klacht indienen tegen de bedrijven die volgens hen illegaal militair materiaal naar Saudi-Arabië hebben uitgevoerd.
  [naar artikel]
 19. 'De gok van de CDH isoleert de PS en trekt het Franstalige spel open' (19/06/2017 - Knack)
  De 'gedegouteerde' Franstalige christendemocraten laten de socialisten vallen. Een alternatieve meerderheid met de liberalen zou Wallonië en Brussel kunnen wakker schudden. Tenzij de chaos losbarst...
  [naar artikel]
 20. Jeugdrechters nemen ‘gepaste maatregelen’ tegen aanranders Technopolis (14/06/2017 - De Standaard)
  Politie en parket in Mechelen hebben het onderzoek afgerond naar het incident in Technopolis waarbij vier minderjarige jongens in totaal zestien eveneens minderjarige meisjes aanrandden. De vier verdachten - twee dertienjarigen, een veertienjarige en een vijftienjarige - zijn ook al voor jeugdrechters in Mechelen en Antwerpen geleid en die hebben volgens het Mechelse parket 'gepaste maatregelen' genomen. Omwille van de minderjarigheid van de verdachten wil het parket geen details kwijt.
  [naar artikel]
 21. Controle op minderjarigen die terugkeren uit Syrië of Irak aangescherpt (01/03/2018 - Metro)
  De veiligheidsdiensten gaan minderjarigen die terugkeren uit Syrië of Irak nog strikter op volgen. De Nationale Veiligheidsraad heeft deze week een aantal maatregelen daartoe genomen. Regeringsbronnen bevestigen vandaag een bericht van de Sudpresse-kranten daarover. De maatregelen hebben betrekking op een groep van 250 minderjarigen die in Syrië of Irak zijn gaan vechten of die daar in IS-oorlogsgebied geboren zijn. Er zal voor elk van hen individueel worden nagegaan hoe gevaarlijk ze zijn, of ze geïndoctrineerd of militair getraind zijn, of er bij het jeugdparket al een dossier tegen hen is geopend, wat de maatregelen zijn om de jongere efficiënt te kunnen opvolgen en of de jongere nog vergezeld is van een ouder. bron: Belga
  [naar artikel]
 22. Minderjarigen niet meer voor strafrechter? (05/04/2019 - De Morgen)
  Minderjarigen als volwassenen berechten: een denktank van 31 experts wil dat systeem afschaffen. Omdat er te weinig rekening wordt gehouden met de jongere. In ons land geven rechters elk jaar meer dan honderd minderjarigen uit handen.
  [naar artikel]
 23. Open VLD ontstemd over Brusselse keuze van Onkelinx: 'Als Groen Ecolo eist, dan is het logisch dat wij MR willen' (14/06/2019 - Knack)
  De Vlaamse liberalen blijven eisen dat MR alsnog in de Brusselse regering belandt. Nochtans hebben PS-hoofdonderhandelaars Rudi Vervoort en Laurette Onkelinx de Franstalige liberalen laten vallen. Zij willen de Franstalige tak van de Brusselse regering met Ecolo en Défi vormen. 'Maar we gaan ons niet vier keer aan dezelfde steen stoten', zegt Els Ampe.
  [naar artikel]
 24. 'Soms zouden we beter de ouders plaatsen' (12/04/2019 - De Morgen)
  De missie van jeugdrechters? Perspectief bieden aan de zevenduizend jongeren die op hulp wachten. Hen pas vanaf hun 24ste voor de strafrechter laten komen, zoals Bert Anciaux voorstelt, kan helpen. 'Ondanks alles is dit een prachtjob', zegt jeugdrechter Bie Van Bauwel, die vorige maand met pensioen ging. Filip Michiels
  [naar artikel]
 25. LIVE - Franstalige partijen plannen actie in Kamer als protest tegen Van Langenhove (20/06/2019 - De Morgen)
  Eén man zal straks tijdens de openingszitting van de Kamer alle aandacht opeisen: Dries Van Langenhove. De Franstalige partijen zijn ziedend omdat hij een prominente rol krijgt toebedeeld en plannen zelfs een actie. Volg het hier live op de voet.
  [naar artikel]
 26. PS maakt opening voor uitbreiding van euthanasiewet (12/04/2019 - De Morgen)
  De Franstalige socialisten willen een parlementair debat opstarten om de euthanasiewet uit te breiden tot de minderjarigen en dementerenden. Tot nog toe reageerde de PS eerder terughoudend.
  [naar artikel]
 27. Vakbonden Econocom blokkeren bedrijf uit protest tegen ontslag vakbondsafgevaardigde (23/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Enkele tientallen werknemers blokkeren sinds vrijdagmorgen op initiatief van de christelijke en socialistische bediendevakbonden de gebouwen van Econocom in Zaventem, uit protest tegen het ontslag op 25 juli van de syndicaal hoofdafgevaardigde van de Franstalige christelijke bediendenvakbond CNE in het bedrijf.
  [naar artikel]
 28. Minderjarigen uit Maasland gevat voor overvallen (26/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  De jeugdrechter besliste dinsdag om over te gaan tot de aanhouding van twee minderjarigen uit het Maasland die samen twee overvallen pleegden. De feiten vonden vrijdag en maandag plaats in respectievelijk Dilsen-Stokkem en Maasmechelen. Het duo werd naar een gesloten instelling overgebracht.
  [naar artikel]
 29. Franstalige regeringscrisis: MR en CDH gaan verder zonder Ecolo (13/07/2017 - Knack)
  Ondanks de gesprekken van de voorbije dagen zijn de Franstalige groenen niet zinnens om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel voor de vorming van nieuwe meerderheden in Franstalig België.
  [naar artikel]
 30. Kleuterschool in Tessenderlo organiseert wafelbak als protest tegen regering (19/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  De leerkrachten van Kleuterschool De Wiebelwoud in Tessenderlo gaan morgen niet staken. “We willen onze kleuters niet in de kou laten staan”, klinkt het. “Maar we gaan niet akkoord met wat de regering er van bakt.”
  [naar artikel]
 31. Nationale Loterij verkoopt zelf aan minderjarigen (10/04/2019 - De Morgen)
  Ophef in de kansspelwereld: dagbladhandelaars voelen zich bekocht door de 'loktieners' die de Nationale Loterij inzet om het verbod op verkoop aan minderjarigen te controleren. De Loterij, die ook op festivals haar producten promoot, blijkt bovendien zelf in de fout te gaan.
  [naar artikel]
 32. Drie minderjarigen opgepakt na vechtpartij in Lebbeke (28/12/2018 - VRT NWS)
  In Lebbeke in Oost-Vlaanderen zijn drie minderjarigen opgepakt nadat ze een jongeman in elkaar sloegen. De drie zijn voor de jeugdrechter geleid. Het zou gaan om zinloos geweld. 
  [naar artikel]
 33. Europese Unie werkt aan aanhoudingsbevel voor minderjarigen (08/12/2017 - Knack)
  Er komt een Europees aanhoudingsbevel voor minderjarigen vanaf zestien jaar. Dat staat in een wetsontwerp dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad. Bedoeling is de uitlevering van een minderjarige die ernstige feiten heeft gepleegd in ons land, maar zich elders binnen de Europese Unie bevindt, vlotter te laten verlopen.
  [naar artikel]
 34. Waarom lezen we de Franstalige Belgen niet? (13/04/2019 - De Morgen)
  Literatuurhuis Passa Porta spant zich al jaren in om Vlaanderen met hedendaagse Franstalige Belgische schrijvers kennis te laten maken, ook tijdens zijn komende festival. Maar Nederlandstalige uitgevers halen slechts behoedzaam hun proza aan boord. Hoe komt dat?
  [naar artikel]
 35. Groen vindt N-VA-voorstel over enkelband ‘schrikbarend’ (29/09/2016 - De Standaard)
  ‘De bedoeling van het jeugdsanctierecht moet zijn om kinderen weer op het rechte pad te brengen en de schade bij het slachtoffer te herstellen, niet om de overheid lekker fors te laten straffen.’ Zo reageert Groen-parlementslid Elke Van den Brandt op het voorstel van N-VA om jeugdrechters de mogelijkheid te geven een enkelband op te leggen aan minderjarige criminelen vanaf 14 jaar.
  [naar artikel]
 36. 'CD&V heeft PS snel na verkiezingen laten vallen' (06/04/2019 - De Morgen)
  Het was de CD&V die de PS buitenspel heeft gezet bij de regeringsvorming, niet andersom. Enkel daarom hebben de Franstalige socialisten ervoor gekozen om met cdH regionaal in zee te gaan. Dat zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo.
  [naar artikel]
 37. Hou de weg naar Compostela open (05/04/2019 - De Morgen)
  Jeugdrechters staan op de bres voor voettochten van vzw Oikoten
  [naar artikel]
 38. Franstalige advocaten laten Belgische staat veroordelen voor overvolle gevangenissen (11/10/2018 - VRT NWS)
  De Franstalige advocaten hebben de Belgische staat laten veroordelen voor de overbevolking van onze gevangenissen.
  [naar artikel]
 39. Staking bij iTELE tegen komst Morandini (17/10/2016 - De Redactie)
  De Franse radio- en tv-figuur is beschuldigd van uitbuiting van minderjarigen en zou op de keten met een dagelijkse uitzending starten. Uit protest leggen de journalisten van iTELE het werk neer.
  [naar artikel]
 40. Franstalige profilering versus Vlaamse verkiezingsvrees (13/02/2020 - De Standaard)
  Vanuit Vlaanderen worden de Franstalige voorzitters aangemaand om hun spierballengerol en profilering niet uit de hand te laten lopen. ‘Bij verkiezingen worden de problemen waar de Vlaamse partijen voor staan, ook hun probleem.’
  [naar artikel]
 41. Brusselse regering krijgt stilaan vorm aan Franstalige kant (13/06/2019 - VRT NWS)
  In Brussel krijgt de regering aan Franstalige kant stilaan vorm. Binnenkort zou de PS aankondigen dat ze met Ecolo en DéFI in zee willen gaan. Daardoor worden de christendemocraten zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige kant uit de Brusselse regering geduwd. 
  [naar artikel]
 42. Londense unief haalt gedenkplaten Leopold II weg na protest (17/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Londense Queen Mary University heeft twee gedenkplaten ter ere van Leopold II laten weghalen. Dat gebeurde na protest tegen het Congo-bewind
  [naar artikel]
 43. Geertrui Windels neemt uit protest ontslag als schepen (07/02/2017 - De Standaard)
  Aan het slot van de gemeenteraad in Sint-Genesius-Rode heeft Vlaams schepen Geertrui Windels (Respect) dinsdagavond onverwacht haar ontslag aangekondigd uit protest tegen jarenlange pesterijen van haar Franstalige collega’s in de meerderheid. Windels, de vrouw van Herman Van Rompuy, dient haar ontslag effectief in op 27 maart, de dag dat haar opvolgster Anne Sobrie de eed aflegt.
  [naar artikel]
 44. Laatste stuiptrekking in euthanasiedebat (10/04/2019 - De Morgen)
  Morgen krijgt de wet op euthanasie voor minderjarigen definitief haar goedkeuring. Maar CD&V zal dat niet laten gebeuren zonder vandaag tijdens het Kamerdebat nog een laatste keer haar tanden te laten zien.
  [naar artikel]
 45. Regisseur Bryan Singer beschuldigd van seksueel misbruik minderjarigen (12/02/2019 - De Morgen)
  De plannen voor de film Red Sonja waaraan Bryan Singer zou gaan werken, zijn opgeschort. De regisseur wordt beschuldigd van seksueel misbruik met minderjarigen.
  [naar artikel]
 46. Tekort aan stageplaatsen voor Franstalige geneeskundestudenten: demonstratie aan kabinet De Block (20/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Honderden Franstalige geneeskundestudenten gaan deze middag protesteren aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open...
  [naar artikel]
 47. Gerecht weet geen raad met 22 minderjarigen op Belgische terroristenlijst (03/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op de Belgische lijst van ‘foreign terrorist fighters’ staan 22 minderjarigen, van wie vier nog in Syrië verblijven. Vanwege hun leeftijd mag het federaal parket hun dossier niet zelf behandelen, dat meldt De Tijd. Voorts verblijven nog eens 35 minderjarigen in Syrië of andere strijdgebieden in het Midden-Oosten.
  [naar artikel]
 48. Ken Loach verdeelt de Franstalige politiek (26/04/2018 - De Standaard)
  Het protest van premier Michel tegen het eredoctoraat voor Ken Loach zet zijn MR op ramkoers met de PS (en de ULB). Oprechte verontwaardiging of ook een electorale zet?
  [naar artikel]
 49. Tiental minderjarigen vast om terreurplannen (17/12/2016 - De Tijd)
  08:19 Islamitische Staat tracht steeds meer Belgische minderjarigen in te zetten voor terreuraanslagen.
  [naar artikel]
 50. Jeugdrechters van Vlaanderen, praat efkes met ons (09/04/2019 - De Morgen)
  Maddy, Luisa Maria, Melissa, Khava, Jari, Yan en Hajar verblijven in een jeugdinstelling.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.