Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Wereld Chocolade Dag: steun cacaoboeren en kies voor (h)eerlijke chocolade

07/07/2020 - 09:05
"Staat een dag zonder chocolade voor jou gelijk aan een slechte dag? Dan hebben we goed nieuws. Het is vandaag ‘Wereld Chocolade dag’, een dag..."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Dossier eerlijke chocolade (01/12/2016 - Knack)

Chocolade: what's not to like? Wel... heel wat eigenlijk, want cacaoboeren worden vaak uitgebuit. Gelukkig is er beterschap in zicht! En daarover brengen wij jou graag op de hoogte in dit dossier. [naar artikel]


2. Hoe kies je de gezondste chocoladereep? “Het probleem van chocolade zit vooral in de hoeveelheid toegevoegde suikers” (21/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Bij chocolade denk je meestal niet automatisch aan ‘gezond’, al wordt dat over pure chocolade wel vaak gezegd. Klopt dat ook, of is dat een fabel? “Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacao erin verwerkt zit”, vertellen meester-patissier Hidde De Brabander en chocolade-expert Marika van Santvoort. [naar artikel]


3. ‘Genieten van chocolade zonder schuldgevoel’ (25/11/2019 - De Standaard)

‘De chocolade van ons nieuwe huismerk Delicata kan je traceren tot op de boon’, vertelt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. ‘De volledige keten is 100 procent duurzaam. Hiermee hebben we daadwerkelijk impact, tot het leven van de lokale cacaoboeren toe.’ [naar artikel]


4. Eten we binnenkort nog chocolade? Dit zijn de uitdagingen van de cacao-industrie in West-Afrika (29/11/2016 - Knack)

We lezen het wel vaker: chocolade is met uitsterven bedreigd. Een straffe uitspraak, maar niet helemaal onterecht. Als de industrie niet verandert, geven de toekomstige cacaoboeren er immers de brui aan. [naar artikel]


5. Antwerpse Zoo wil ecologie en economie verzoenen in Brazilië: “Met chocolade kunnen we de goudkopleeuwaapjes redden” (18/03/2022 - Gazet van Antwerpen)

Eet een stukje gecertificeerde chocolade en red zo de goudkopleeuwaapjes in Brazilië. Al twintig jaar bestuderen onderzoekers van de Antwerpse Zoo de habitat van de dieren in het Atlantisch kustregenwoud in Bahia. Nu gaat het project BioBrasil een stap verder: een kwaliteitslabel voor chocolade moet zowel de cacaoboeren als de dieren vooruithelpen. “Het is nog niet duidelijk of het lukt om die gecertificeerde chocolade te exporteren. Maar het is mijn droom om ze ooit hier in de shop van de Zoo te kunnen verkopen”, zegt onderzoekster Kristel De Vleeschouwer (50). [naar artikel]


6. Slavernijvrije chocolade is werk van lange adem, merkt ook Tony’s Chocolonely (09/12/2020 - De Morgen)

Slavernijvrije chocolade en een beter loon voor cacaoboeren: dat was de missie van de Nederlandse Tony’s Chocolonely-reep. Vijftien jaar later geeft het bedrijf toe dat het nog maar weinig heeft geholpen. [naar artikel]


7. Hoe uw reep chocolade de toekomst van Ivoorkust kan bepalen (08/10/2020 - VRT NWS)

Verkiezingsjaren zorgen in Ivoorkust doorgaans voor meer vrees dan hoop. Omdat de kans op geweld te groot is, klinkt de oproep tot uitstel van de geplande presidentsverkiezingen van 31 oktober steeds luider. Hoop is er dan weer omdat cacaoboeren voor het eerst kunnen profiteren van de hogere prijzen die hun overheid wist op te leggen aan de chocolade-industrie. Het kan het beginakkoord worden van een duurzame cacaosector, en daarvoor lijkt steun te komen vanuit Europa. [naar artikel]


8. In deze Belgische winkel gaat elke dag - u leest het goed - 2,35 ton chocolade over de toonbank (26/10/2017 - Het Nieuwsblad)

Nergens ter wereld wordt zo veel chocolade verkocht als in The Belgian Chocolate House op de luchthaven in Zaventem. Elk jaar nemen honderdduizenden toeristen in Zaventem het vliegtuig met flink wat pralines en chocolade in hun handbagage. “Er gaat jaarlijks meer dan 860 ton Belgische chocolade over onze toonbank, en dat cijfer stijgt nog altijd.” [naar artikel]


9. Belgisch familiebedrijf Puratos krijgt 1 miljard euro om duurzame chocolade te produceren (25/08/2021 - Express)

Lees dit artikel: Belgisch familiebedrijf Puratos krijgt 1 miljard euro om duurzame chocolade te produceren Het Belgische familiebedrijf Puratos, dat ingrediënten produceert voor bakkers, patissiers en chocolatiers, heeft een financiering van 1 miljard euro afgesloten met een groep privé-investeerders. De eerste schijf van de investeringen gaan naar het programma ‘Cacao-Trace’, dat zou helpen om de inkomsten van de cacaoboeren te verhogen. “Via dat Cacao-Trace-programma helpt het bedrijf cacaoboeren hun inkomsten […] Lees dit artikel: Belgisch familiebedrijf Puratos krijgt 1 miljard euro om duurzame chocolade te produceren [naar artikel]


10. Te veel stress? Probeer eens een stukje chocolade (30/04/2018 - Het Belang van Limburg)

Over de plus- en minpunten van chocolade zijn al ettelijke liters inkt gevloeid, maar nu zijn Amerikaanse onderzoekers nog met een nieuwe bevinding op de proppen gekomen: chocolade helpt tegen de stress. Maar opgelet, dat geldt enkel voor donkere chocolade. [naar artikel]


11. SHOPPING. De lekkerste paasgeschenken voor zoetekauwen (11/04/2019 - Het Belang van Limburg)

Pasen dat is chocolade, chocolade en nog eens chocolade. En misschien wil je daar ook nog graag een gebakje een hele taart bij. De mooiste creaties van Belgische chocolatiers en bekende merken op een rij. [naar artikel]


12. Welke chocolade is nu het gezondst: zwart, biologisch of rauw? (12/10/2016 - Het Laatste Nieuws)

Waar we chocolade vroeger helemaal moesten mijden als we iet of wat gezond wouden eten, klinkt er nu een heel ander liedje: een blokje chocolade [naar artikel]


13. “Chocolade wordt peperduur en daar zit een flinke portie graaiflatie tussen” (20/04/2024 - Het Belang van Limburg)

De cacaoprijs staat ongekend hoog, op maar liefst 10.000 dollar per ton. Krantenkoppen vragen zich af of chocolade onbetaalbaar wordt en multinationals maken zich grote zorgen. De hoge prijzen zijn paradoxaal genoeg het gevolg van de lage prijzen die cacaoboeren al jaren krijgen. [naar artikel]


14. Tesla-ingenieur het perfecte stukje chocolade (13/08/2020 - Express)

Chocolade, wie er mee wil koken moet technisch scherp staan. Maar de ideale chocolade, voor koekjes bijvoorbeeld, dat vraagt een... The post Tesla-ingenieur het perfecte stukje chocolade appeared first on Business AM. [naar artikel]


15. Kartel van cacaolanden ijvert voor betere prijs: chocolade wordt duurder (24/07/2019 - De Morgen)

Ivoorkust en Ghana slaan de handen in elkaar en richten een kartel op dat betere prijzen voor de cacaoboeren moet garanderen. ‘Zolang we evolueren naar een eerlijke handel is het doel bereikt’, klinkt het bij Fairtrade België. [naar artikel]


16. Wereld Chocolade Dag: de lekkerste receptjes voor echte chocoholics (07/07/2017 - Het Laatste Nieuws)

Omdat het vandaag Wereld Chocoladedag is, zetten we onze leukste chocolade gerechtjes nog eens voor jullie op een rij. Ben je nog volop aan je [naar artikel]


17. Nutella zoekt zestig mensen om chocolade te testen (01/08/2018 - Het Belang van Limburg)

Hou je van chocolade en zie je een werkweek van vier uur wel zitten? Dan heeft Ferrero dé droombaan voor jou. Het moederbedrijf van Nutella is immers op zoek naar testers van de chocolade. [naar artikel]


18. Callebaut bouwt fabriek in India: goed voor 30.000 ton chocolade per jaar (24/07/2019 - Het Laatste Nieuws)

In geen enkel ander werelddeel stijgt de vraag naar chocolade zo snel als in Azië. De Zwitsers-Belgische wereldleider in chocolade Barry Callebaut... [naar artikel]


19. Eet je wel eens chocolade? Dan maak je minder kans op hartfalen (29/08/2018 - Metro)

Voel je niet langer schuldig als je nog eens chocolade eet. Uit onderzoek blijkt dat af en toe een stukje chocolade eten wel eens heel erg gezond kan zijn. Onderzoekers stelden vast dat het risico op hartfalen met dertien procent verminderd kan worden als een persoon per maand drie repen chocolade eet. De oorzaak vonden […] Het bericht Eet je wel eens chocolade? Dan maak je minder kans op hartfalen verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


20. Dit is 'Glorious': de duurste praline ter wereld (17/03/2018 - Het Laatste Nieuws)

Pralines hebben een vaste plaats in het hart van menig chocolade liefhebbers. Maar de die hard-fans van chocolade boeken voor dit weekend toch nog... [naar artikel]


21. VIDEO. Ideetje voor Valentijn? Dit is de duurste chocolade ter wereld (13/02/2019 - Het Laatste Nieuws)

De chocolade van To’ak kost ongeveer 9.000 euro per kilogram. De cacaobonen worden geoogst volgens de methoden van Franse wijnmakers. Dat gebeurt... [naar artikel]


22. Landelijke gilde Engsbergen proeft bier en chocolade (21/01/2019 - Het Belang van Limburg)

Bier en chocolade. Dé producten die België op de wereldkaart plaatsen omwille van hun superieure kwaliteit. Maar bier samen met chocolade of pralines degusteren ? Wie bedenkt nu zoiets? [naar artikel]


23. Het geheim van superieure chocolade: rotten met biergist (13/04/2019 - De Morgen)

Belgische brouwers inspireren wetenschappers om chocolade nog onweerstaanbaarder te maken. Het lijkt wel de dronken fantasie van een belgofiele gourmand. Maar het is een reële doorbraak. 'Belgische chocolade nu nog spectaculairder dankzij een speciaal rottingsproces.' [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!