Chocolade: what's not to like? Wel... heel wat eigenlijk, want cacaoboeren worden vaak uitgebuit. Gelukkig is er beterschap in zicht! En daarover brengen wij jou graag op de hoogte in dit dossier. [naar artikel]
Bij chocolade denk je meestal niet automatisch aan ‘gezond’, al wordt dat over pure chocolade wel vaak gezegd. Klopt dat ook, of is dat een fabel? “Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacao erin verwerkt zit”, vertellen meester-patissier Hidde De Brabander en chocolade-expert Marika van Santvoort. [naar artikel]
‘De chocolade van ons nieuwe huismerk Delicata kan je traceren tot op de boon’, vertelt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. ‘De volledige keten is 100 procent duurzaam. Hiermee hebben we daadwerkelijk impact, tot het leven van de lokale cacaoboeren toe.’ [naar artikel]
We lezen het wel vaker: chocolade is met uitsterven bedreigd. Een straffe uitspraak, maar niet helemaal onterecht. Als de industrie niet verandert, geven de toekomstige cacaoboeren er immers de brui aan. [naar artikel]
Eet een stukje gecertificeerde chocolade en red zo de goudkopleeuwaapjes in Brazilië. Al twintig jaar bestuderen onderzoekers van de Antwerpse Zoo de habitat van de dieren in het Atlantisch kustregenwoud in Bahia. Nu gaat het project BioBrasil een stap verder: een kwaliteitslabel voor chocolade moet zowel de cacaoboeren als de dieren vooruithelpen. “Het is nog niet duidelijk of het lukt om die gecertificeerde chocolade te exporteren. Maar het is mijn droom om ze ooit hier in de shop van de Zoo te kunnen verkopen”, zegt onderzoekster Kristel De Vleeschouwer (50). [naar artikel]
Slavernijvrije chocolade en een beter loon voor cacaoboeren: dat was de missie van de Nederlandse Tony’s Chocolonely-reep. Vijftien jaar later geeft het bedrijf toe dat het nog maar weinig heeft geholpen. [naar artikel]
Verkiezingsjaren zorgen in Ivoorkust doorgaans voor meer vrees dan hoop. Omdat de kans op geweld te groot is, klinkt de oproep tot uitstel van de geplande presidentsverkiezingen van 31 oktober steeds luider. Hoop is er dan weer omdat cacaoboeren voor het eerst kunnen profiteren van de hogere prijzen die hun overheid wist op te leggen aan de chocolade-industrie. Het kan het beginakkoord worden van een duurzame cacaosector, en daarvoor lijkt steun te komen vanuit Europa. [naar artikel]
Nergens ter wereld wordt zo veel chocolade verkocht als in The Belgian Chocolate House op de luchthaven in Zaventem. Elk jaar nemen honderdduizenden toeristen in Zaventem het vliegtuig met flink wat pralines en chocolade in hun handbagage. “Er gaat jaarlijks meer dan 860 ton Belgische chocolade over onze toonbank, en dat cijfer stijgt nog altijd.” [naar artikel]
Lees dit artikel: Belgisch familiebedrijf Puratos krijgt 1 miljard euro om duurzame chocolade te produceren Het Belgische familiebedrijf Puratos, dat ingrediënten produceert voor bakkers, patissiers en chocolatiers, heeft een financiering van 1 miljard euro afgesloten met een groep privé-investeerders. De eerste schijf van de investeringen gaan naar het programma ‘Cacao-Trace’, dat zou helpen om de inkomsten van de cacaoboeren te verhogen. “Via dat Cacao-Trace-programma helpt het bedrijf cacaoboeren hun inkomsten […] Lees dit artikel: Belgisch familiebedrijf Puratos krijgt 1 miljard euro om duurzame chocolade te produceren [naar artikel]
Over de plus- en minpunten van chocolade zijn al ettelijke liters inkt gevloeid, maar nu zijn Amerikaanse onderzoekers nog met een nieuwe bevinding op de proppen gekomen: chocolade helpt tegen de stress. Maar opgelet, dat geldt enkel voor donkere chocolade. [naar artikel]
Pasen dat is chocolade, chocolade en nog eens chocolade. En misschien wil je daar ook nog graag een gebakje een hele taart bij. De mooiste creaties van Belgische chocolatiers en bekende merken op een rij. [naar artikel]
Waar we chocolade vroeger helemaal moesten mijden als we iet of wat gezond wouden eten, klinkt er nu een heel ander liedje: een blokje chocolade [naar artikel]
De cacaoprijs staat ongekend hoog, op maar liefst 10.000 dollar per ton. Krantenkoppen vragen zich af of chocolade onbetaalbaar wordt en multinationals maken zich grote zorgen. De hoge prijzen zijn paradoxaal genoeg het gevolg van de lage prijzen die cacaoboeren al jaren krijgen. [naar artikel]
Chocolade, wie er mee wil koken moet technisch scherp staan. Maar de ideale chocolade, voor koekjes bijvoorbeeld, dat vraagt een... The post Tesla-ingenieur het perfecte stukje chocolade appeared first on Business AM. [naar artikel]
Ivoorkust en Ghana slaan de handen in elkaar en richten een kartel op dat betere prijzen voor de cacaoboeren moet garanderen. ‘Zolang we evolueren naar een eerlijke handel is het doel bereikt’, klinkt het bij Fairtrade België. [naar artikel]
Omdat het vandaag Wereld Chocoladedag is, zetten we onze leukste chocolade gerechtjes nog eens voor jullie op een rij. Ben je nog volop aan je [naar artikel]
Hou je van chocolade en zie je een werkweek van vier uur wel zitten? Dan heeft Ferrero dé droombaan voor jou. Het moederbedrijf van Nutella is immers op zoek naar testers van de chocolade. [naar artikel]
In geen enkel ander werelddeel stijgt de vraag naar chocolade zo snel als in Azië. De Zwitsers-Belgische wereldleider in chocolade Barry Callebaut... [naar artikel]
Voel je niet langer schuldig als je nog eens chocolade eet. Uit onderzoek blijkt dat af en toe een stukje chocolade eten wel eens heel erg gezond kan zijn. Onderzoekers stelden vast dat het risico op hartfalen met dertien procent verminderd kan worden als een persoon per maand drie repen chocolade eet. De oorzaak vonden […] Het bericht Eet je wel eens chocolade? Dan maak je minder kans op hartfalen verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Pralines hebben een vaste plaats in het hart van menig chocolade liefhebbers. Maar de die hard-fans van chocolade boeken voor dit weekend toch nog... [naar artikel]
De chocolade van To’ak kost ongeveer 9.000 euro per kilogram. De cacaobonen worden geoogst volgens de methoden van Franse wijnmakers. Dat gebeurt... [naar artikel]
Bier en chocolade. Dé producten die België op de wereldkaart plaatsen omwille van hun superieure kwaliteit. Maar bier samen met chocolade of pralines degusteren ? Wie bedenkt nu zoiets? [naar artikel]
Belgische brouwers inspireren wetenschappers om chocolade nog onweerstaanbaarder te maken. Het lijkt wel de dronken fantasie van een belgofiele gourmand. Maar het is een reële doorbraak. 'Belgische chocolade nu nog spectaculairder dankzij een speciaal rottingsproces.' [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.