De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Klinisch psychologen: logica achter maatregelen te onduidelijk om voor gedragsverandering te zorgen

Het Nieuwsblad

28/07/2020 - 15:22

Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen, vindt de logica achter de coronamaatregelen van de Belgische regering niet duidelijk. “Zo ga je geen duurzame gedragsverandering in de maatschappij zien”, reageert hij dinsdag.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Psychologen: logica achter maatregelen te onduidelijk om voor gedragsverandering te zorgen (28/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen, vindt de logica achter de coronamaatregelen van de Belgische regering niet duidelijk. “Zo ga je geen duurzame gedragsverandering in de maatschappij zien”, reageert hij dinsdag.
  [naar artikel]
 2. “Logica achter maatregelen te onduidelijk om voor gedragsverandering te zorgen” (28/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen, vindt de logica achter de coronamaatregelen van de Belgische...
  [naar artikel]
 3. Klinisch psychologen boos over uitblijven loonsverhoging (17/02/2021 - De Standaard)
  De klinisch psychologen zijn boos. De loonsverhoging die het zorgpersoneel is beloofd vanwege corona gaat aan hun neus voorbij. ‘Dit toont nog maar eens hoe stiefmoederlijk de geestelijke gezondheidszorg wordt behandeld’, zegt psycholoog Koen Lowet.
  [naar artikel]
 4. Consultaties aan 11 euro voorlopig maar bij beperkt aantal psychologen en orthopedagogen (31/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nog niet iedereen zal vanaf 1 september naar de klinisch psycholoog of orthopedagoog kunnen voor 11 euro per consultatie. Dat laat Koen Lowet van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP) weten. “Het budget van 151 miljoen euro laat dat nog niet toe”, klinkt het.
  [naar artikel]
 5. Psychotherapeuten weer (even) vrije vogels (23/12/2016 - De Standaard)
  Het Grondwettelijk Hof heeft het luik over psychotherapie in de nieuwe wet over ggz-beroepen opgeschort. De erkenning van klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen blijft wel overeind.
  [naar artikel]
 6. Als psychologe ben ik ontgoocheld, mevrouw De Block (18/05/2018 - De Morgen)
  Lotte De Schrijver is klinisch psychologe en voorzitter van de Vlaamse vereniging van klinisch psychologen. Deze bijdrage schrijft ze in eigen naam.
  [naar artikel]
 7. Psychologen schieten terugbetalingsplan De Block af: "Eenzijdig voorstel is niet realistisch" (18/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen is teleurgesteld over de langverwachte beslissing om een bezoek aan de psycholoog terug te betalen....
  [naar artikel]
 8. Psychologen schieten terugbetalingsplan De Block af: "Eenzijdig voorstel is niet realistisch" (18/05/2018 - De Morgen)
  De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen is teleurgesteld over de langverwachte beslissing om een bezoek aan de psycholoog terug te betalen. De psychologen kaarten aan dat ze minder zullen verdienen, terwijl het huidige tarief volgens hen al niet levensvatbaar is. Bovendien hebben ze vragen bij de verplichte doorverwijzing door een huisarts of psychiater. 
  [naar artikel]
 9. Bij amper 30 procent van psychologen zal je terechtkunnen voor 11 euro (31/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  “Vanaf 1 september voor amper 11 euro naar de psycholoog.” Zo klonk het vorige maand nog euforisch. Maar de hervorming van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijkt niet de gehoopte aardverschuiving te zijn. Volgens de Vereniging van Klinisch Psychologen zal je slechts bij zo’n 30 procent van de psychologen terechtkunnen voor 11 euro.
  [naar artikel]
 10. Psychologen geven ons advies: 5 tips om met het nieuws over het coronavirus om te gaan (11/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) adviseert ons hoe we moeten omgaan met de berichtgeving rond het coronavirus. Vijf tips...
  [naar artikel]
 11. Bij amper 30 procent van psychologen zal je terechtkunnen voor 11 euro (31/08/2021 - De Standaard)
  ‘Vanaf 1 september voor amper 11 euro naar de psycholoog.’ Zo klonk het vorige maand nog euforisch. Maar de hervorming van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijkt niet de gehoopte aardverschuiving te zijn. Volgens de Vereniging van Klinisch Psychologen zal je slechts bij zo’n 30 procent van de psychologen terechtkunnen voor 11 euro.
  [naar artikel]
 12. Voka wil logica achter ziektebriefje omdraaien (29/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Voka wil logica achter ziektebriefje omdraaien Voka wil de logica achter het ziektebriefje omkeren. De Vlaamse werkgeversorganisatie wil in plaats van een ziektebriefje bij langdurig ziekteverzuim, een “‘fitnote” waarmee de arts aangeeft wat de zieke werknemer wel nog kan. Zo’n fitnote is volgens Voka goed voor zowel de werknemer als de werkgever. “Wie ziek wordt, is vaak wel nog in staat […] Lees dit artikel: Voka wil logica achter ziektebriefje omdraaien
  [naar artikel]
 13. Psychologen willen taskforce Geestelijke Gezondheidszorg (20/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Er is dringend nood aan een taskforce Geestelijke Gezondheidszorg. Dat zegt de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP). Die roept...
  [naar artikel]
 14. Wij, psychologen, falen nu als beroepsgroep, we laten mensen in de kou staan terwijl het buiten volop stormt. (08/04/2020 - VRT NWS)
  Klinisch psycholoog Stef Joos stelt zich vragen bij hoe psychologen omgaan met de coronacrisis. Is het wel een goed idee dat ze enkel nog online beschikbaar zijn? Leggen ze niet te weinig de nadruk op de veerkracht van de mens? Is de zorg voor zorgverleners wel doeltreffend?
  [naar artikel]
 15. Psychologen vrezen dat terugbetaling maat voor niets zal zijn (18/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen is teleurgesteld over de langverwachte beslissing om een bezoek aan de psycholoog terug te betalen. De psychologen kaarten aan dat ze minder zullen verdienen, terwijl het huidige tarief volgens hen al niet levensvatbaar is. Bovendien hebben ze vragen bij de verplichte doorverwijzing door een huisarts of psychiater. Vrijdag keurde de ministerraad een voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) goed om een bezoek aan de psycholoog terug te betalen.
  [naar artikel]
 16. Dan toch niet de gehoopte aardverschuiving: bij amper 30 procent van psychologen zal je terechtkunnen voor 11 euro (31/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  “Vanaf 1 september voor amper 11 euro naar de psycholoog.” Zo klonk het vorige maand nog euforisch. Maar de hervorming van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijkt niet de gehoopte aardverschuiving te zijn. Volgens de Vereniging van Klinisch Psychologen zal je slechts bij zo’n 30 procent van de psychologen terechtkunnen voor 11 euro.
  [naar artikel]
 17. Klinisch bioloog Herman Goossens: "Begrip voor drastische maatregelen in China” (24/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Klinisch bioloog Herman Goossens van de UAntwerpen noemt de maatregelen van de Chinese autoriteiten om het coronavirus in te perken drastisch, maar...
  [naar artikel]
 18. Beroepsvereniging reageert in zaak-Bollen: ‘Deze zaak beroert de harten van veel psychologen’ (11/01/2021 - De Morgen)
  Een sereen debat. Dat is volgens de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen nodig in de zaak rond seksuologe Kaat Bollen. Haar veroordeling door de Psychologencommissie blijft reacties losweken.
  [naar artikel]
 19. Psycholoog voor 11 euro? Dat wordt zoeken (31/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  “Vanaf 1 september voor amper 11 euro naar de psycholoog”, klonk het vorige maand nog euforisch bij minister Vandenbroucke (Vooruit). Maar volgens de Vereniging van Klinisch Psychologen zal je bij amper 30 procent van de psychologen terechtkunnen voor 11 euro.
  [naar artikel]
 20. Psychologen roepen werkgevers op te tonen dat het oké is om hulp te zoeken: “Geef toe dat je met psycholoog sprak” (10/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) roept op deze Werelddag van de geestelijke gezondheid werkgevers en leidinggevenden op om te laten zien dat ze al met een psycholoog praatten en dat het oké is om hulp te zoeken.
  [naar artikel]
 21. Psychologen trekken het niet meer: "Wachtlijsten worden zelfs afgesloten door overvloed aan aanvragen" (22/02/2021 - VRT NWS)
  Heel wat psychologen worden overspoeld door aanvragen van patiënten, en kunnen de drukte niet meer aan. In sommige gevallen is het zo erg dat wachtlijsten zelfs volledig afgesloten worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt Koen Lowet, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen, aan onze redactie.
  [naar artikel]
 22. Op zoek naar de logica achter De Croo's begrotingstabel (05/10/2020 - De Tijd)
  15:11 Budgettair gesjoemel? Een paarse déjà vu? Of kritiek uit de kleutertuin? Een zoektocht naar de logica achter de begrotingstabel van de regering-De Croo.
  [naar artikel]
 23. ‘Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer mensen mentaal kraken’ (21/09/2020 - Apache)
  Sinds het begin van de coronacrisis kampt een deel van de bevolking met angst, depressieve gevoelens en andere mentale klachten. Psychologen vragen daarom meer aandacht voor psychische problemen. ‘Volksgezondheid wordt te vaak gereduceerd tot lichamelijke gezondheid’, zegt klinisch psycholoog Patrick Luyten (KUL). Het coronavirus valt het lichaam aan, maar de maatregelen om de verspreiding van
  [naar artikel]
 24. Voka wil logica achter ziektebriefje omdraaien met ‘fitnote’ (29/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Voka wil de logica achter het ziektebriefje omkeren. De Vlaamse werkgeversorganisatie wil in plaats van een ziektebriefje bij langdurig ziekteverzuim, een zogenaamde fitnote waarmee de arts aangeeft wat de zieke werknemer wel nog kan.
  [naar artikel]
 25. Een hoge prijs om de illusie van controle in stand te houden (10/04/2019 - De Morgen)
  Roland Sinnaeve is voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Hij is verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven
  [naar artikel]
 26. Toch niet iedereen voor 11 euro naar de psycholoog: hoeveel zal het je kosten? En wat mag je van een sessie verwachten? (31/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nog niet iedereen zal vanaf 1 september naar de klinisch psycholoog of orthopedagoog kunnen voor 11 euro per consultatie. Dat laat Koen Lowet van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP) weten. Wat mogen we dan wel verwachten? En hoeveel zal een sessie bij de psycholoog je uiteindelijk kosten? Hoogleraar gedragstherapie (VUB) en diensthoofd Klinische Psychologie in het UZ Brussel Chris Schotte legt het uit.
  [naar artikel]
 27. Microbioloog Emmanuel André waarschuwt voor zorgwekkende grafiek die schuilgaat achter zichtbare coronacijfers (22/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De stijgende coronacijfers zorgen voor grote ongerustheid in ons land en de roep om strengere maatregelen klinkt steeds luider bij experten. Vooral de grafiek die schuilgaat achter de zichtbare cijfers, baart zorgen. “De Britse variant haalt de huidige maatregelen zonder problemen in”, zo schrijft microbioloog Emmanuel André op Twitter.
  [naar artikel]
 28. De Balans | Elke Van Hoof (16/05/2020 - De Tijd)
  01:00 De coronacrisis dreigt ook een mentaal slagveld achter te laten. Sinds deze week krijgt het comité dat de exit uit de maatregelen uitstippelt daarom het advies van een klinisch psycholoog. Hier maakt ...
  [naar artikel]
 29. Ontbijten voor 1 euro bij Ikea en andere spotgoedkope producten: de logica achter (bijna) gratis uitgelegd (28/01/2020 - De Morgen)
  Wat kost dat gratis WhatsAppbericht nu écht? Waarom wisselt een vliegtuigticket om de paar minuten van prijs? Vaak is het verdienmodel van bedrijven totaal ondoorzichtig, of is er - ook letterlijk - een reukje aan. Want is iets gratis of spotgoedkoop, betaalt iemand anders wellicht het gelag. De economische logica achter ‘(bijna) gratis’ uitgelegd.
  [naar artikel]
 30. Voka wil logica achter ziektebriefje omdraaien met “fitnote” (29/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Voka wil de logica achter het ziektebriefje omkeren. De Vlaamse werkgeversorganisatie wil in plaats van een ziektebriefje bij langdurig ziekteverzuim, een “fitnote” waarmee de arts aangeeft wat de zieke werknemer wel nog kan.
  [naar artikel]
 31. Voka wil logica achter ziektebriefje omdraaien met “fitnote” (29/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Voka wil de logica achter het ziektebriefje omkeren. De Vlaamse werkgeversorganisatie wil in plaats van een ziektebriefje bij langdurig ziekteverzuim, een “fitnote” waarmee de arts aangeeft wat de zieke werknemer wel nog kan.
  [naar artikel]
 32. “Werkgevers moeten taboe rond zoeken psychologische hulp helpen doorbreken” (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) roept op deze Werelddag van de geestelijke gezondheid werkgevers en leidinggevenden op om te...
  [naar artikel]
 33. Hoe Club met afsnoepen 10-jarig Anderlecht-talent het voorbeeld van Chelsea volgt: wat is de economische logica achter de ‘War on Talent’? (15/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het 10-jarige toptalent Joris Manzila stapt over van de jeugd van Anderlecht naar Club Brugge. Belgische topclubs snoepen wel vaker ruwe diamanten van elkaar af, en dat steeds jonger. Wat is de economische logica achter die ‘War for Talent?”
  [naar artikel]
 34. Hoe Club met afsnoepen 10-jarig Anderlecht-talent het voorbeeld van Chelsea volgt: wat is de economische logica achter de ‘War for Talent’? (15/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het 10-jarige toptalent Joris Manzila stapt over van de jeugd van Anderlecht naar Club Brugge. Belgische topclubs snoepen wel vaker ruwe diamanten van elkaar af, en dat steeds jonger. Wat is de economische logica achter die ‘War for Talent?”
  [naar artikel]
 35. Oproep | Lijdt u ook onder parentale burn-out? (12/10/2021 - De Standaard)
  Het is een lastige logica: door de allerbeste ouder te willen zijn, wordt iemand soms de slechtst denkbare. Want wie lijdt onder een parentale burn-out, kan het moederen of vaderen niet meer aan. ‘De schaamte daarover is schrijnend’, zeggen de psychologen Moïra Mikolajczak en Isabelle Roskam, die als psychologen en onderzoekers het thema op de kaart willen zetten. Daarom zijn we op zoek naar ouders die willen getuigen over hoe ze op de rand balanceren of hebben gebalanceerd of zelfs hun grenzen overstaken.
  [naar artikel]
 36. Voka wil logica achter ziektebriefje omdraaien: ‘fitnote’ om aan te geven wat zieke werknemer wel nog kan (29/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Voka wil de logica achter het ziektebriefje omkeren. De Vlaamse werkgeversorganisatie wil in plaats van een ziektebriefje bij langdurig ziekteverzuim, een "'fitnote" waarmee de arts aangeeft wat de zieke werknemer wel nog kan.
  [naar artikel]
 37. Psychologenvereniging roept op tot sereen debat rond zaak Kaat Bollen (11/01/2021 - De Standaard)
  ‘Dat een collega veroordeeld wordt omwille van hoe ze zichzelf uit, maakte veel emoties los’, reageert Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP).
  [naar artikel]
 38. Bart De Wever: “Extra maatregelen om viruscirculatie in te dijken zijn logica zelve” (17/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt het "de logica zelve" dat er opnieuw strengere maatregelen komen om de circulatie van het coronavirus in te dijken. "Ik kijk ernaar zoals iedereen, dat wil zeggen met twee ogen op de zorgsector", zegt hij. De Wever noemt het wel "een zeer koude douche" voor wie zich liet vaccineren in de hoop nu weer van zijn volledige vrijheid te kunnen genieten.
  [naar artikel]
 39. Psychologen waarschuwen voor gevolgen thuiswerk en pleiten voor comeback werkvloer (10/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Psychologen waarschuwen voor de gevolgen van langdurig en voltijds thuiswerk zoals dat tijdens deze Coronacrisis voor heel wat werknemers de regel is geworden. Het wegvallen van de werkvloer kan zorgen voor sociaal isolement en wie thuis werkt heeft het vaak moeilijk om de grens met het privéleven te bewaken.
  [naar artikel]
 40. Bart De Wever: “Extra maatregelen zijn logica zelve, maar koude douche voor gevaccineerden” (17/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt het “de logica zelve” dat er opnieuw strengere maatregelen komen om de circulatie van het coronavirus in te dijken. “Ik kijk ernaar zoals iedereen, dat wil zeggen met twee ogen op de zorgsector”, zegt hij. De Wever noemt het wel “een zeer koude douche” voor wie zich liet vaccineren in de hoop nu weer van zijn volledige vrijheid te kunnen genieten.
  [naar artikel]
 41. Bart De Wever: “Extra maatregelen zijn logica zelve, maar koude douche voor gevaccineerden” (17/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt het “de logica zelve” dat er opnieuw strengere maatregelen komen om de circulatie van het coronavirus in te dijken. “Ik kijk ernaar zoals iedereen, dat wil zeggen met twee ogen op de zorgsector”, zegt hij. De Wever noemt het wel “een zeer koude douche” voor wie zich liet vaccineren in de hoop nu weer van zijn volledige vrijheid te kunnen genieten.
  [naar artikel]
 42. Cultuursector reageert ontgoocheld op nieuwe maatregelen: “Waar is de logica?” (03/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Woensdagmiddag kondigde de Veiligheidsraad nieuwe maatregelen. Voor het eerst in lange tijd werd daarbij ook aan de cultuursector gedacht. Maar...
  [naar artikel]
 43. Klinisch psycholoog Dasha Kiper: ‘Ons hoofd is niet gemaakt om te zorgen voor een geliefde met dementie’ (19/08/2023 - De Standaard)
  De Amerikaanse klinisch psycholoog Dasha Kiper verdiepte zich in dementie, maar raakte gefascineerd door de mensen aan de zijlijn: mantelzorgers. Ze zijn onmisbaar en tegelijk een van de grote blinde vlekken in onze blik op een miljoenenziekte. Hun worsteling zegt iets essentieels over menselijke relaties.
  [naar artikel]
 44. Rapport psychologen voor Overlegcomité: verstrengen is niet slecht voor motivatie (24/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Om het aantal besmettingen terug te dringen moet de bevolking zich opnieuw bewust worden van het risico dat het coronavirus - en zeker de Britse variant - met zich meebrengt. Dat zeggen psychologen in een laatste rapport voor het Overlegcomité van woensdag. De experten pleiten voor strengere maatregelen, maar benadrukken de noodzaak om de voordelen op lange termijn te benadrukken.
  [naar artikel]
 45. Team van psychologen in Universitair Ziekenhuis Gent: "We zijn van 3 naar 8 psychologen gegaan. De vraag naar mentale bijstand is verdrievoudigd" (06/04/2020 - VRT NWS)
  Het team van psychologen binnen het UZ Gent is van 3 naar 8 psychologen gegaan. Dat is nodig want er komen meer vragen voor gesprekken tijdens deze coronacrisis. "Vaak hebben zorgverleners het gevoel dat ze falen en ze voelen ook de druk van thuis uit", zegt psycholoog Wim Schrauwen van het UZ Gent.
  [naar artikel]
 46. Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste: "Overheid moet het waarom van de maatregelen beter uitleggen" (27/07/2020 - VRT NWS)
  Er heerst weer wat verwarring na de persconferentie van premier Wilmès over de strengere coronaregels. Zijn het nu vijf mensen in onze bubbel, of toch tien, mits veiligheidsmaatregelen? De cijfers op zich doen er minder toe, vindt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste. Psychologisch is het van belang om de logica achter de maatregelen beter toe te lichten. Want dan zijn we meer gemotiveerd om ze goed toe te passen.
  [naar artikel]
 47. Psychologen: “Verhoog het risicobewustzijn en wijs op voordelen op lange termijn” (24/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Om het aantal besmettingen terug te dringen moet de bevolking zich opnieuw bewust worden van het risico dat het coronavirus - en zeker de Britse variant - met zich meebrengt. Dat zeggen psychologen in een laatste rapport voor het overlegcomité van woensdag. De experten pleiten voor strengere maatregelen, maar benadrukken de noodzaak om de voordelen op lange termijn te benadrukken.
  [naar artikel]
 48. 'De Gelder voor assisen was onethisch' (28/03/2019 - De Morgen)
  'Het proces-De Gelder was een wansmakelijk staaltje van diagnose op bestelling.' Dat concluderen Nathalie Laceur en Geert Hoornaert in de nasleep van de assisenzaak over de kindermoordenaar. De twee klinisch psychologen werden door Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Gelder, aangesteld om een diagnostisch verslag te brengen op het proces.
  [naar artikel]
 49. ‘Psychologen zullen niet intekenen op terugbetalingsproject’ (18/05/2018 - De Standaard)
  Minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil de eerste vier tot acht sessies bij de psycholoog terugbetalen. ‘Psychologen zullen niet intekenen op dit voorstel, de voorwaarden zijn voor ons onwerkbaar’, zegt Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van beroepsvereniging van psychologen.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy