Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

29 November 2020
03:46 uur

Antwerpse middenstand en horeca luiden alarmbel na ‘semi-lockdown’: “Wie gaat dit allemaal betalen?”

Het Nieuwsblad

28/07/2020 - 21:13

“Die avondklok gaat de wereld rond, je kan je niet voorstellen welke impact dat heeft op de horeca.” Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen moet in twee dagen tijd even veel keer aan de alarmbel trekken. “Eerst de Veiligheidsraad, dan de maatregelen in de provincie Antwerpen: dat zijn zware klappen. We vragen dat er opnieuw steunmaatregelen komen zoals bij de lockdown in maart.” Ook bij middenstandsorganisaties Unizo en NSZ moesten ze gisteren even in hun ogen wrijven. “Die communicatie, dat Antwerpen te vermijden is, was vreselijk. Wie gaat dit betalen?”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Horeca-uitbaters luiden alarmbel over hét toeristische hart van Gent: “Hier wordt gevochten en gedeald” (22/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Graslei, hét toeristische plekje van Gent, is steeds vaker het toneel voor vechtpartijen, drugsdelicten en zwerfvuil. Uitbaters luiden de alarmbel. “Hier wordt elke dag gevochten en gedeald.” Er komt extra politietoezicht.
  [naar artikel]
 2. District en middenstand rond de tafel over werken op Marnixplaats (06/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA) en de horeca van de Marnixplaats op Het Zuid hebben maandag rond de tafel gezeten over de werken op het plein. De lokale middenstand was niet te spreken over het gebrek aan inspraak bij de start van de werkzaamheden.
  [naar artikel]
 3. [VIDEO] - Verenigde Naties luiden alarmbel over geweld tegen Rohingya (17/12/2016 - De Redactie)
  De Verenigde Naties luiden de alarmbel over de behandeling van de Rohingya, een moslimminderheid in het Aziatische land Myanmar. Elke dag zijn er berichten over moorden en verkrachtingen, zegt de VN-mensenrechten-commissie.
  [naar artikel]
 4. Antwerpse rederijen luiden alarmbel (08/12/2017 - De Tijd)
  01:06 Zonder Saeftinghedok zal de Antwerpse haven niet langer in de Champions League spelen. Dat zeggen de internationale containerrederijen die Antwerpen aanlopen in een open brief in De Tijd.
  [naar artikel]
 5. Limburgse nachtwinkeleigenaars luiden alarmbel: "Sluitingsuur om 22u is de doodsteek" (09/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse eigenaars van nachtwinkels luiden de alarmbel. Ze voelen zich in de steek gelaten door de overheid, want voor hun sector is er geen steun. Het verplichte sluitingsuur om 10 uur 's avonds is de doodsteek voor velen, maar ze willen vooral meer duidelijkheid. Als er niets gaat veranderen, dan gaan vele nachtwinkels onherroepelijk over de kop.
  [naar artikel]
 6. Wetenschappers luiden alarmbel: ‘Leef coronaregels beter na, anders is nieuwe lockdown enige optie’ (13/09/2020 - De Morgen)
  De kritieke kaap van 1.000 coronabesmettingen per dag nadert volgens wetenschappers ‘verontrustend snel’. Zij waarschuwen dat een striktere naleving van de regels nodig is. Anders dreigt een verstrenging of een nieuwe lockdown.
  [naar artikel]
 7. Antwerpse horeca wil bijsturing om drama te vermijden: “Amper 10% bezetting in hotels” (09/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  “De bezetting in de Antwerpse hotels was dit weekend 10%. Dat is zelfs minder dan tijdens de lockdown. En daar komt bij dat ongeveer een derde van de horeca in de stad noodgedwongen tijdelijk sluit of de openingsuren flink aanpast. Deze situatie is nefast voor onze ondernemers”, zegt de plaatselijke voorzitter van Horeca Vlaanderen Davy Brocatus. De belangenorganisatie eist betere communicatie.
  [naar artikel]
 8. Experts die meewerkten aan eindtermen secundair luiden alarmbel: ‘Dit is geen faire manier van werken’ (24/06/2020 - De Morgen)
  Experts die mee hebben gesleuteld aan de eindtermen voor het secundair onderwijs luiden in een open brief in De Morgen de alarmbel over hoe die eindtermen vakkundig ‘uitgedund’ werden ‘in de achterkamertjes’. ‘Als enige Europees land zullen onze leerlingen niets meer over de cirkel leren op school. Dat is nu gewoon geschrapt.’
  [naar artikel]
 9. Wie gaat de coronacrisis betalen? "Hef een coronataks op de oudere generatie" (14/05/2020 - VRT NWS)
  Gaat de lockdown ons straks te veel geld kosten? Was het dat allemaal waard? En hoe gaan we dat betalen? En ook: wié gaat dat betalen? Na de uitzending van "Pano" gisteravond over de economische impact van het coronavirus, doet de Belgische gedragseconoom Jan-Emmanuel De Neve een opmerkelijk voorstel: hef een coronataks op de oudere generatie.
  [naar artikel]
 10. Gynaecologen luiden de alarmbel: er studeren te veel specialisten af (18/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Tal van specialisten dreigen met te veel af te studeren. De gynaecologen luiden de alarmbel: hooguit de helft van de Vlaamse assistenten...
  [naar artikel]
 11. Vlaamse schilders luiden alarmbel over dalend aantal leerlingen in schildersopleidingen (07/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Confederatie Bouw - Vlaamse Schilders en Bouwunie Schilders en Decorateurs luiden de alarmbel over het teruglopende aantal leerlingen in...
  [naar artikel]
 12. Reders luiden alarmbel: "Zonder Saeftinghedok verpietert de Antwerpse haven" (08/12/2017 - VRT NWS)
  Zonder het Saeftinghedok kan de Antwerpse haven niet langer in de "Champions League van Europese havens" spelen. Dat zegt de Antwerpse Scheepvaartvereniging ASV, de belangenvereniging van de rederijen die de Antwerpse haven aandoen in een open brief in De Tijd en Gazet van Antwerpen.
  [naar artikel]
 13. Horeca Vlaanderen: “We hebben een complete lockdown van de horeca verhinderd” (06/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf vrijdag moeten cafés al om 23 uur sluiten en mogen ze maar vier klanten per tafel toelaten. Toch had het veel erger gekund. “Eerst lag een volledige lockdown van de horeca op tafel, maar dat hebben we kunnen verhinderen”, zegt Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen.
  [naar artikel]
 14. UITGELEGD. 140.000 werknemers technisch werkloos: dit is invloed van lockdown op horeca (20/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De impact van de lockdown voor de horeca berekenen, is moeilijk. Maar het omzetverlies zal hoe dan ook veel groter zijn dan vorig jaar. In 2019...
  [naar artikel]
 15. UITGELEGD. Honderdduizenden werknemers technisch werkloos: dit is invloed van lockdown op horeca (20/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De impact van de lockdown voor de horeca berekenen, is moeilijk. Maar het omzetverlies zal hoe dan ook veel groter zijn dan vorig jaar. In 2019...
  [naar artikel]
 16. Terwijl land in semi-lockdown blijft: hoe veilig is het om de scholen te heropenen? (15/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Terwijl de rest van het land in semi-lockdown blijft, gaan de deuren van het onderwijs maandag weer open. De ongerustheid is groot, niet alleen onder leerkrachten, maar ook op de intensieve diensten van de Belgische ziekenhuizen. “Als de cijfers in slechte zin evolueren, zijn nog extra maatregelen mogelijk”, zegt Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 17. "Registratieplicht in horeca is voorlopig nog niet wettelijk” (23/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een registratieplicht invoeren in de horeca wordt moeilijk. Dat heeft Denis Ducarme, de federale minister van Middenstand en KMO's, gezegd bij...
  [naar artikel]
 18. Scheidsrechters luiden alarmbel over videosysteem (31/10/2017 - De Morgen)
  Na een rampweekend voor de arbitrage trekken Delferière en verschillende andere scheidsrechters aan de alarmbel. De videoref in zijn huidige vorm werkt niet, zeggen ze.
  [naar artikel]
 19. Topcoaches luiden alarmbel nadat Rode Duivels van veld moeten worden gedragen: “Meer bescherming, meer rust” (02/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  We waren nog maar nauwelijks bekomen van de veertigste (!) blessure van Vincent Kompany of afgelopen weekend zorgde de Premier League alweer danig voor paniek in ons land, dat zo uitkijkt naar het WK. Zaterdag werd topschutter Romelu Lukaku afgevoerd op een draagberrie - met zuurstofmasker zelfs - en zondag moest Kevin De Bruyne op de brancard. De blessures bleken achteraf mee te vallen, maar hun coaches luiden intussen wel de alarmbel.
  [naar artikel]
 20. Antwerpse horeca: “Foodtrucks en pop-ups zorgen voor veel frustraties” (01/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse horeca heeft een nieuw platform: Horeca Antwerpen Gaat Lokaal. Met een eerste vergadering werden de krachten gebundeld, maar ook de klachten. Want er zijn er nogal wat. Zo zorgen de vele werven voor frustratie, net als de foodtrucks en pop-ups. Woordvoerder Davy Brocatus wil nu tot een werkplan komen voor een “meer werkbare horecasector”.
  [naar artikel]
 21. Volksvertegenwoordigers luiden alarmbel: "Parlementaire controle is dode mus" (22/05/2018 - De Morgen)
  Hoe vrij zijn parlementsleden nog binnen hun eigen partij? De vraag dringt zich op nu leden uit meerderheid en oppositie zelf aan de alarmbel trekken.
  [naar artikel]
 22. Antwerpse museumdirecteurs zijn ten einde raad en stappen naar cultuurminister Gatz (25/10/2017 - VRT NWS)
  De directeurs van drie bekende Antwerpse musea luiden de alarmbel. Het Modemuseum (MoMu), het Fotomuseum (FOMU) en het Diamantmuseum (DIVA) vallen nu nog onder de provincie Antwerpen. Maar de provincies mogen vanaf 1 januari geen musea meer uitbaten. De drie Antwerpse musea willen doorgaan als een stichting, maar de middelen en de voorwaarden daarvoor zijn erg onduidelijk.
  [naar artikel]
 23. Hoe komt de horeca uit de lockdown? “Hopelijk kunnen we nog iéts van de zomer maken” (09/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De horeca kreunt, en niet omdat ze bij dit heerlijke weer hun klanten op het terras niet bediend krijgen. Van dag één van de lockdown moest elk...
  [naar artikel]
 24. Experten luiden de alarmbel in coronacommissie: "We zijn er niet gerust in” (13/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De drie experten die de coronacommissie van het Vlaams Parlement vandaag gehoord heeft, trekken duidelijk aan de alarmbel. Zo vreest viroloog Marc...
  [naar artikel]
 25. “Nu de lockdown voorbij is wil restaurant de vouchers van Social Deal niet meer” (29/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bij SocialDeal.be kunt u vouchers kopen die recht geven op een arrangement in de horeca. Veel mensen kochten op de webshop een voucher, maar konden die door de lockdown niet gebruiken. En nu de deuren van de horeca weer opengaan, willen nogal wat horeca uitbaters blijkbaar niet meer van de voucher weten
  [naar artikel]
 26. Leuvense horeca over nieuwe coronaregels: "Dit is een nekschot" (07/10/2020 - VRT NWS)
  De Leuvense horeca verwacht financiële steun van de overheid na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregels. Die luiden dat cafés vanaf vrijdag al om 23 uur de deuren moeten sluiten en dat betekent opnieuw minder inkomsten. "Het was al een bloedbad en nu wordt het alleen maar erger. Dit gaat in heel de sector gevoeld worden."
  [naar artikel]
 27. VN luiden alarmbel over humanitaire toestand in noordwesten van Syrië (07/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Naties hebben dinsdag aan de alarmbel getrokken over de verslechterende humanitaire situatie in het noordwesten van Syrië door het aanhoudende geweld in de regio.
  [naar artikel]
 28. Land in semi-lockdown maar maandag openen de scholen: hoe besmettelijk zijn kinderen echt en welke maatregelen liggen op tafel als het toch fout dreigt te gaan? (14/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Terwijl de rest van het land in semi-lockdown blijft, gaan de deuren van het onderwijs maandag weer open. De ongerustheid is groot, niet alleen onder leerkrachten, maar ook op de intensieve diensten van de Belgische ziekenhuizen. “Als de cijfers in slechte zin evolueren, zijn nog extra maatregelen mogelijk”, zegt Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 29. Experts luiden alarmbel in coronacommissie: ‘We zijn er niet gerust in’ (13/07/2020 - De Morgen)
  Experten Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Herman Goossens evalueerden in de coronacommissie in het Vlaams Parlement het coronabeleid van Vlaanderen. Een pluim voor de bevolking tijdens de lockdown, ‘maar mocht alles goed verlopen zijn, moesten we deze commissie niet houden’.
  [naar artikel]
 30. Experts luiden alarmbel na 5 verdrinkingen in 1 week tijd: ‘Sprong in koud water kan fatale gevolgen hebben’ (15/08/2020 - De Morgen)
  De hittegolf zorgde voor de warmste week sinds 1883 in ons land. Veel mensen hadden dan ook nood aan verfrissing. Maar dat heeft soms tragische gevolgen. Op een week tijd zijn vijf personen verdronken, één kindje is nog altijd in kritieke toestand. Experts luiden de alarmbel. ‘Ken de risico’s voor je het water inspringt’, klinkt het bij de Vlaamse Reddersfederatie. ‘Als we denken aan drenkelingen, denken we aan schreeuwende mensen. Maar dat gebeurt meestal niet.’
  [naar artikel]
 31. Nederlandse horeca gaat dicht, hoe gaan Vlaamse grensgemeenten daarmee om? (14/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Nederland gaat woensdagavond in gedeeltelijke lockdown en dat betekent dat de horeca dichtgaat. Daardoor ontstaat de vrees dat onze noorderburen misschien wel de grens oversteken om in België een pintje te kunnen pakken. Hoe gaan onze grensgemeenten daarmee om?
  [naar artikel]
 32. ‘Ken de risico’s voor je het water inspringt’: Experts luiden alarmbel na 5 verdrinkingen in 1 week tijd (15/08/2020 - De Morgen)
  De hittegolf zorgde voor de warmste week sinds 1883 in ons land. Veel mensen hadden dan ook nood aan verfrissing. Maar dat heeft soms tragische gevolgen. Op een week tijd zijn vijf personen verdronken, één kindje is nog altijd in kritieke toestand. Experts luiden de alarmbel. ‘Ken de risico’s voor je het water inspringt’, klinkt het bij de Vlaamse Reddersfederatie. ‘Als we denken aan drenkelingen, denken we aan schreeuwende mensen. Maar dat gebeurt meestal niet.’
  [naar artikel]
 33. Ook Vlaamse experts pleiten nu voor extra maatregelen: “Korte strenge lockdown vermijdt veel langere semi-lockdown” (22/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na hun Franstalige collega’s vinden nu ook de Vlaamse virologen dat een nieuwe lockdown moet overwogen worden. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme moet een lockdown morgen op het Overlegcomité “zeker op tafel” gelegd en besproken worden. Dat zei Van Damme bij HLN Live. Nu pleit viroloog Marc Van Ranst op Twitter voor een “korte strenge lockdown”.
  [naar artikel]
 34. Overvolle partytent tijdens laatste uren voor de semi-lockdown in Nederland (15/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Beelden van feestende mensen op het Plein in Den Haag zorgen op Twitter voor ophef. De mensen profiteerden duidelijk nog van de laatste uren dat de horeca open was. Vanaf woensdagavond 14 oktober, om 22 uur, gingen de cafés voor minstens vier weken dicht.
  [naar artikel]
 35. Ook Vlaamse experts pleiten nu voor extra maatregelen: “Korte strenge lockdown vermijdt veel langere semi-lockdown” (22/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Na hun Franstalige collega’s vinden nu ook de Vlaamse virologen dat een nieuwe lockdown op tafel moet gelegd worden. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme moet een lockdown morgen op het Overlegcomité “zeker op tafel” gelegd en besproken worden. Nu pleit viroloog Marc Van Ranst op Twitter voor een “korte strenge lockdown”.
  [naar artikel]
 36. Experts luiden alarmbel na vijf verdrinkingen in open water in 1 week tijd: ‘Sprong in koud water kan fatale gevolgen hebben’ (15/08/2020 - De Morgen)
  De hittegolf zorgde voor de warmste week sinds 1883 in ons land. Veel mensen hadden dan ook nood aan verfrissing. Maar dat heeft soms tragische gevolgen. Op een week tijd zijn vijf personen verdronken, één kindje is nog altijd in kritieke toestand. Experts luiden de alarmbel. ‘Ken de risico’s voor je het water inspringt’, klinkt het bij de Vlaamse Reddersfederatie. ‘Als we denken aan drenkelingen, denken we aan schreeuwende mensen. Maar dat gebeurt meestal niet.’
  [naar artikel]
 37. Indiase opiumboeren luiden opnieuw alarmbel: verslaafde papegaaien vernielen hun oogst (04/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vier jaar geleden trokken Indiase opiumboeren voor het eerst aan de alarmbel. Ze zaten met de handen in het haar omdat verslaafde papegaaien hun...
  [naar artikel]
 38. Frankrijk gaat vrijdag opnieuw in lockdown: "De enige uitweg", zegt president Macron  (28/10/2020 - VRT NWS)
  In een toespraak tot de natie heeft de Franse president aangekondigd dat er een tweede nationale quarantaine komt, zij het in een zachtere vorm dan de eerste lockdown in het voorjaar. De horeca en niet-essentiële winkels gaan dicht. Verplaatsingen worden sterk beperkt. De scholen blijven wel open. "We worden allemaal verrast door de snelheid waarmee het virus zich verspreidt" zei Macron, "we moeten overschakelen op een nieuwe strategie".
  [naar artikel]
 39. Verenigde Naties luiden alarmbel over humanitaire toestand in noordwesten van Syrië (07/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Naties hebben aan de alarmbel getrokken over de verslechterende humanitaire situatie in het noordwesten van Syrië. Aanleiding is het...
  [naar artikel]
 40. Antwerpse horeca stapt naar rechtbank tegen verplichte sluiting (26/10/2020 - Express)
  Na de Franstalige horeca-uitbaters stappen ook hun Antwerpse collega’s naar de rechtbank om de verplichte sluiting van de horeca juridisch... The post Antwerpse horeca stapt naar rechtbank tegen verplichte sluiting appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Horeca Vlaanderen lanceert campagne #volgderegels om “tweede lockdown te voorkomen” (24/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Sectorfederatie Horeca Vlaanderen lanceert vrijdag een campagne waarbij ze horeca-ondernemers en vooral -gebruikers oproept om de regels die gelden...
  [naar artikel]
 42. belgische Producenten luiden de alarmbel (13/04/2019 - De Morgen)
  Volgens kabinet- Demotte zit vertraging bij Raad van State
  [naar artikel]
 43. Antwerpse horeca dreigt met gerechtelijke stappen tegen viroloog Marc Van Ranst (27/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Antwerpse groepering Help de Horeca dreigt met gerechtelijke stappen tegen viroloog Marc Van Ranst. Die laatste riep enkele dagen geleden op om weg te blijven uit Antwerpen en dat kan niet zo maar vindt de Antwerpse horeca. “We hebben al een advocaat onder de arm genomen.”
  [naar artikel]
 44. Antwerpse horeca dreigt met gerechtelijke stappen tegen viroloog Marc Van Ranst (27/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Antwerpse groepering Help de Horeca dreigt met gerechtelijke stappen tegen viroloog Marc Van Ranst. Die laatste riep enkele dagen geleden op om weg te blijven uit Antwerpen en dat kan niet zo maar vindt de Antwerpse horeca. “We hebben al een advocaat onder de arm genomen.”
  [naar artikel]
 45. Antwerpse horeca dreigt met gerechtelijke stappen tegen viroloog Marc Van Ranst (28/07/2020 - De Standaard)
  De Antwerpse groepering Help de Horeca dreigt met gerechtelijke stappen tegen viroloog Marc Van Ranst. Die laatste riep enkele dagen geleden op om weg te blijven uit Antwerpen en dat kan niet zo maar vindt de Antwerpse horeca. ‘We hebben al een advocaat onder de arm genomen.’
  [naar artikel]
 46. Antwerpse horeca-man slaat alarm: "Knip van de Leien is een drama" (26/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De 'knip' van de Leien vréét aan de middenstand. "Het is een drama", stelt horecaman Gunther Dieltjens, eigenaar van drie restaurants. "Mijn
  [naar artikel]
 47. Apothekers luiden alarmbel: groot tekort aan medicijnen, ruim 400 middelen niet leverbaar (01/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Apothekersbond luidt de alarmbel want momenteel zijn ruim 400 medicijnen niet leverbaar. “We kunnen mensen niet meer voorthelpen”, zegt woordvoerder LIeven Zwaenepoel aan VTM.
  [naar artikel]
 48. Apothekers luiden alarmbel: groot tekort aan medicijnen, ruim 400 middelen niet leverbaar (01/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Apothekersbond luidt de alarmbel want momenteel zijn ruim 400 medicijnen niet leverbaar. “We kunnen mensen niet meer voorthelpen”, zegt woordvoerder LIeven Zwaenepoel aan VTM.
  [naar artikel]
 49. Apothekers luiden alarmbel: groot tekort aan medicijnen, ruim 400 middelen niet leverbaar (01/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Apothekersbond luidt de alarmbel want momenteel zijn ruim 400 medicijnen niet leverbaar. “We kunnen mensen niet meer voorthelpen”, zegt woordvoerder LIeven Zwaenepoel aan VTM.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.