De strengere coronamaatregelen treffen de horeca, cultuur- en evenementensector opnieuw midscheeps. In Antwerpen gaat er een streep door concerten en moeten cafés vroeger dicht. ‘En wie gaat er nu ook een trouwfeest voor tien man organiseren?’ [naar artikel]
In 2020 daalden zowel de omzet (met 1,7 procent) als de export (met 1,9 procent) in de Belgische voedingsindustrie. Dat was geleden van de financiële en economische crisis in 2008. Vooral de sluiting van de horeca en het terugvallen van de export hebben de sector hard getroffen. "Het is belangrijk om perspectief te bieden en de exit uit de crisis voor te bereiden," zegt Bart Buysse, CEO van sectorfederatie Fevia. [naar artikel]
De superkern is het zaterdag eens geraakt over een steunpakket voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis. Er komt voor de horeca inderdaad een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent voor maaltijden en drank (niet voor alcohol). Werkgevers krijgen de mogelijkheid om hun werkgevers onbelast een cadeaucheque van 300 euro te geven die ze kunnen besteden in de horeca, maar ook in de cultuursector of bij andere getroffen zaken. [naar artikel]
De superkern is het zaterdag eens geraakt over een steunpakket voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis. Er komt voor de horeca inderdaad een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent voor maaltijden en drank (niet voor alcohol). Werkgevers krijgen de mogelijkheid om hun werknemers een cadeaucheque van 300 euro te geven die ze kunnen besteden in de horeca, maar ook in de cultuursector of bij andere getroffen zaken. [naar artikel]
26 februari. Die datum staat met stip aangeduid in de agenda’s van de cultuursector en de horeca. Van sportclubs. Van studenten aan hogescholen en universiteiten ook. Tegen dan belooft het Overlegcomité een exitplan. ‘Je kan perspectief bieden op basis van epidemiologie, maar helaas onmogelijk op basis van een kalender’, zegt biostatisticus Geert Molenberghs. [naar artikel]
Er is iets vreemds aan de hand. We zijn maar geld en nog meer geld aan het uitgeven om sectoren te steunen die het lastig hebben door Corona. De horeca, de luchtvaart, de cultuursector en ga zo maar door. Intussen groeit onze schuldenberg als nooit tevoren. Maar daar ligt schijnbaar niemand wakker van. [naar artikel]
De superkern is het zaterdag eens geraakt over een steunpakket voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis. Er komt voor de horeca inderdaad een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent voor maaltijden en drank (niet voor alcohol). Werkgevers krijgen de mogelijkheid om hun werkgevers onbelast een cadeaucheque van 300 euro te geven die ze kunnen besteden in de horeca, maar ook in de cultuursector of bij andere getroffen zaken. [naar artikel]
De superkern is het zaterdag eens geraakt over een steunpakket voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis. Er komt voor de horeca inderdaad een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent voor maaltijden en drank (niet voor alcohol). Werkgevers krijgen de mogelijkheid om hun werkgevers een cadeaucheque van 300 euro te geven die ze kunnen besteden in de horeca, maar ook in de cultuursector of bij andere getroffen zaken. [naar artikel]
1 mei, dag van de arbeid. De horeca mag dan normaal weer open en de cultuursector wil daar graag zijn wagonnetje aan vasthaken. Dat zei Stany Crets zondagochtend in ‘Wakker op Zondag’ op ATV. [naar artikel]
‘Het overleven van de cultuursector hangt op dit moment aan een zijden draadje’, stelt Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) vast. Zij vraagt aan de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen, nu de cultuursector opnieuw getroffen wordt door de coronaregels. [naar artikel]
De beslissingen van het Overlegcomité lokken verschillende reacties uit. De cultuursector is teleurgesteld en had op meer gehoopt. De horeca beseft dat mei “nog lang wachten is”, maar is “blij dat er eindelijk een datum is”. De studenten vinden het dan weer jammer dat de kotbubbel nog steeds niet afgeklopt is. Bekijk hier alle reacties. [naar artikel]
Vanaf 26 april kun je in de KVS in Brussel opnieuw naar toneel kijken, of de coronamaatregelen het dan zullen toelaten of niet. ‘We gaan sowieso spelen’, zegt artistiek leider Michael De Cock. Binnen de cultuursector is men het wachten op perspectief moe. [naar artikel]
Kleine versoepelingen en iedereen die de coronacrisis spuugzat is eindelijk perspectief geven. Dat is wat we straks mogen verwachten van het Overlegcomité. De verschillende regeringen keuren daar naar alle verwachting een stappenplan goed met als sluitstuk – wellicht pas eind april, begin mei – de volledige heropening van de horeca. [naar artikel]
Alle niet-essentiële winkels moeten weer sluiten. Dat lot onderging de horeca al op 19 oktober. Dancings waren sinds maart amper nog open. Hoe is het voor alle toeleveranciers die minder in de kijker lopen maar even hard getroffen worden? [naar artikel]
Zo’n driehonderd zelfstandigen en werknemers uit de horeca verzamelden maandagavond een uur lang in het Antwerpse stadscentrum. Ze eisten perspectief in deze coronacrisis: een plan en een tijdlijn om de horeca weer op een veilige manier te openen. [naar artikel]
Op bijna 200 plaatsen verspreid over het land heeft de cultuursector actie gehouden. De actievoerders willen versoepelingen van de coronamaatregelen, omdat die zwaar wegen op hun sector. Ze vragen perspectief, op zijn minst voor een gedeeltelijke heropening van de cultuurhuizen. [naar artikel]
26 februari. Die datum staat met stip aangeduid in de agenda’s van de cultuursector en de horeca. Van sportclubs. Van studenten aan hogescholen en universiteiten ook. Tegen dan belooft het Overlegcomité een exitplan. “Je kan perspectief bieden op basis van epidemiologie, maar helaas onmogelijk op basis van een kalender”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs. [naar artikel]
Er lijkt eindelijk weer perspectief te zijn voor de door corona zwaar geplaagde cultuursector. Op de persconferentie van het Overlegcomité werden een reeks versoepelingen aangekondigd die vooral vanaf augustus perspectief bieden. Opluchting voor velen, maar voor sommige festivals komen de versoepelingen helaas te laat. “Een nieuwe harde klap.” [naar artikel]
Nee, het ziet er niet naar uit dat we snel een frisse pint op een terrasje in de warme winterzon zullen kunnen drinken. Maar dat wil niet zeggen dat er achter de schermen niet gewerkt wordt aan perspectief voor de horeca. Maar hoe? En wanneer? Achter de schermen wordt gewerkt aan een plan voor de grote heropening: “De tijd van experimenteren is voorbij. Het geld is op.” [naar artikel]
Tegen de volgende Veiligheidsraad wil de horecasector een plan klaar hebben voor de heropstart van cafés en restaurants. De volgende fase van de versoepeling van de maatregelen is ten vroegste voor 8 juni. Het is nog niet zeker of horeca dan zal mogen heropstarten, maar het is alleszins wel waarvoor Horeca Vlaanderen pleit. “We willen vooral duidelijkheid en wat perspectief”, zegt Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen. [naar artikel]
Het Overlegcomité buigt zich sinds 14 uur over eventuele versoepelingen. De federale regering heeft er twee op tafel gelegd: een grote buitenbubbel - van vier naar acht - en één voor begrafenissen. Daarnaast heerst er onenigheid over de heropening van de cultuursector en de horeca en werd een belangrijke knoop doorgehakt over het onderwijs. De beslissingen zullen na afloop toegelicht worden op een persconferentie, maar het is nog niet duidelijk om hoe laat die zal plaatsvinden. [naar artikel]
Niet enkel in de zorg houden ze hun hart vast. Ook in andere sectoren. De horeca bijvoorbeeld. Cafés en restaurants kregen het in volle coronacrisis al hard te verduren en doen er alles aan om het besmettingsrisico klein te houden. "Want wij willen niet opnieuw de dupe worden", klinkt het. "De cijfers in Nederland tonen dat de horeca maar voor een fractie van de besmettingen zorgt," zegt Filip Vanheusden van Horeca Vlaanderen. [naar artikel]
De lente heeft ons vervroegd gevonden. Buiten mogen we bovendien met vier man samenkomen. Maar waarom juist dat aantal en niet meer personen? En biedt het betere weer perspectief op een terrasvergunning voor de horeca? Of zitten ze daar helemaal niet op te wachten? [naar artikel]
Weinig bedrijfstakken werden tijdens de pandemie zo hard getroffen als de horeca, die maanden dicht moest. De sector vraagt deze week opnieuw steun van de overheid. “We zijn rechtgekrabbeld na covid, en nu willen we blijven staan.” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.