Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 August 2020
16:55 uur

Rouwen om een huisdier: 'Zeg niet tegen de kinderen dat de poes "voor altijd slaapt"'

Knack

31/07/2020 - 16:04

Rouwen om een huisdier, het blijft een taboe. Gelukkig zijn er nu gespecialiseerde rouwconsulenten. 'Toen ik naar de psycholoog ging na de dood van mijn konijntje, lachte die me bijna uit in mijn gezicht.'


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Karrewietreporter Myrtel Wolfs zoekt uit: Wat is rouwen eigenlijk? (01/11/2017 - VRT NWS)
  De rouwexperte Leen Martens van de vzw Missing you heeft in "Karrewiet" uitgelegd wat rouwen precies is. "Rouwen is alles wat er met je lichaam en gevoelens gebeurt wanneer er iemand doodgaat", aldus Martens.
  [naar artikel]
 2. "Er hangt een taboe rond rouwen om huisdieren" (12/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dat we droevig zijn om een vriend of familielid die overlijdt vinden we volstrekt normaal. Maar over een rouwproces rond een overleden huisdier
  [naar artikel]
 3. Werner De Smedt: "Roman (5) slaapt nog altijd bij ons op de kamer" (09/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De opnames van de VTM-soap Familie liggen stil in de zomer en dus trok Werner De Smedt (46) samen met vrouwlief Julie (38) en kinderen Roman (5),
  [naar artikel]
 4. Oef! Tegen je huisdier praten is volkomen normaal (07/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Van "kom eens bij de mama" tot "heb je me gemist?" Die trouwe viervoeter wordt doorgaans niet alleen getrakteerd op een dikke knuffel, maar ook
  [naar artikel]
 5. Hoe ga je verder na het verliezen van een dierbare? "Rouwen doe je alleen, maar je hebt wel andere mensen nodig" (24/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Geerteke van Lierop (38) verloor twee jaar geleden haar partner Bas. Ze verwerkte het in de novelle 'Een zee van glas'. "Rouwen doe je alleen. Maar...
  [naar artikel]
 6. De vele gezichten van co-ouderschap (19/01/2017 - De Redactie)
  Scheiden is altijd moeilijk, en als er kinderen bij betrokken zijn, delicaat. Ouders die uit elkaar gaan, moeten ook hun ouderschap regelen. "Ouders" blijf je voor altijd, "co-ouderschap" gaat over veel meer dan alleen de vraag "waar gaan de kinderen wonen"?
  [naar artikel]
 7. "Nee, ik heb de poes geen chocolade gegeven" (03/10/2016 - De Redactie)
  Minipannenkoekjes voor een jonge poes bakken mag dan erg schattig zijn, dat er chocolade zou bij gegeven worden vonden veel dierenliefhebbers toch erg ondoordacht.
  [naar artikel]
 8. Hoe ga je met kinderen om die rouwen om een ouder? Twee tips om het verlies te overleven (25/09/2017 - VRT NWS)
  Of de kinderen zich hun vader nog zullen herinneren? Dat was een van de zorgen die de echtgenoot van Sabine Hagedoren bezighield toen hij hoorde dat zijn ziekte hem fataal zou worden. Volgens rouwexpert en psycholoog Manu Keirse vergeet nooit iemand dat hij of zij een moeder of vader heeft gehad. "Voor kinderen is het belangrijkste dat ze weten dat hun moeder of vader hen graag heeft gezien." Leg best een doos aan vol herinneringen. "En maak alles bespreekbaar, hoe jong je kind ook is", benadrukt psychotherapeut Johan Maes.
  [naar artikel]
 9. Nieuw-Zeeland rouwt om dood 'First Cat' (08/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Inwoners van Nieuw-Zeeland hebben verslagen gereageerd op het overlijden van het beroemdste huisdier van het land, de poes Paddles. Het huisdier...
  [naar artikel]
 10. Wie giet benzine over poes? "Vacht vijf keer met Dreft gewassen" (07/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In het appartement van Sven Croymans en Carolien Buylinckx in de Brouwerijstraat in Hoogstraten hing zaterdagmiddag een felle benzinegeur. Hun raskater Poes had van een dierenbeul een flinke hoeveelheid van de brandstof op zijn vacht gekregen.
  [naar artikel]
 11. Kussen en knuffels op kerstavond: kinderen vinden dat niet altijd zo tof (24/12/2018 - VRT NWS)
  Kerstfeest, dat betekent lekker eten, cadeautjes en ook kussen en knuffelen. Maar kinderen vinden dat niet altijd zo tof. Psychologe Nina Mouton vindt niet dat kinderen moeten knuffelen als ze daar geen zin in hebben. In "Karrewiet" geeft ze tips om aan dat gekus en geknuffel te ontsnappen. En hoe gaan kinderen zelf daarmee om? Bekijk het in de reportage hierboven.    
  [naar artikel]
 12. "Rust in vrede, jij Queen": Celebs en BV's rouwen om Aretha Franklin (16/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Aretha Franklin is vandaag overleden in haar huis in Detroit. Niet alleen haar vrienden en familie rouwen om het verlies, maar ook haar fans over...
  [naar artikel]
 13. Kinderen leren Adriaan Van den Hoof hoe hij best "sorry" zegt: "Tafel dekken, strijken en... een ring" (20/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Adriaan Van den Hoof mag dan 'Sorry Voor Alles' presenteren, hij heeft nog altijd niet goed door hoe hij "sorry" moet zeggen. Gelukkig is er de...
  [naar artikel]
 14. Tine Embrechts kijkt recht in de spiegel in "De rotonde": "Nee, ik ben niét altijd het zonnetje in huis" (18/11/2018 - VRT NWS)
  Grandioos impulsief, sociaal geëngageerd en ontzettend veeleisend voor zichzelf. Het zijn allemaal adjectieven die bij Tine Embrechts (43) passen. De actrice praatte in "De rotonde" over de afslagen in haar leven. Embrechts straalt dan wel zelfvertrouwen en humor uit, maar er is naar eigen zeggen "veel knettering" in haar hoofd. "Mijn kinderen en man kunnen bevestigen: ik ben niet altijd het zonnetje in huis", klinkt het. De mindere bekende kanten van Tine Embrechts:    
  [naar artikel]
 15. ‘Troostzakje’ helpt kinderen rouwen: “Zo kunnen ze verdriet verwerken op hun niveau” (30/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In het vooruitzicht van de Internationale Dag van het Kind nu zaterdag, stelt de organisatie Verder dan de Horizon het Troostzakje in Vlaanderen voor. Daarin zit allerlei knutselmateriaal en andere spullen die rouwen bij kinderen bespreekbaar maken.
  [naar artikel]
 16. "Hoe groter de poes, hoe groter de paal" aldus de dubbelzinnige reclame van een dierenspeciaalzaak (19/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Mijn motto is: hoe groter de poes, hoe groter de paal.’ Het wordt wellicht een uitspraak die Claudia Goedemond van dierenspeciaalzaak Zowizoo nog...
  [naar artikel]
 17. Protest tegen "gouden kooi" voor uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen (03/08/2018 - De Morgen)
  Vanaf 11 augustus kunnen uitgeprocedeerde gezinnen terechtkomen in een nieuw gesloten centrum, met het oog op hun terugkeer. Bijna 300 organisaties zijn tegen, want "kinderen sluit je niet op". Maar staatssecretaris Francken wijkt niet. Waarom en wie verzet er zich? Vijf vragen.
  [naar artikel]
 18. De aanslag in Manchester aan kinderen uitleggen? "Karrewiet" doet het zo (23/05/2017 - De Redactie)
  Ook kinderen stellen zich vragen over tragische gebeurtenissen als de aanslag in Manchester. Die beantwoorden is niet altijd evident. Het jeugdmagazine "Karrewiet" op Ketnet probeert het met een aangepaste uitzending.
  [naar artikel]
 19. "Ze mag nu wel stoppen met groeien" (20/01/2017 - De Redactie)
  Bijna 5 jaar geleden besloot een Canadees koppel zich een minivarkentje als huisdier aan te schaffen. Intussen weegt het dier bijna 300 kilogram. Maar Esther bleef wel een huisdier.
  [naar artikel]
 20. Acteurs rouwen om dood Milos Forman: "Ik koester alles wat hij me heeft geleerd" (15/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Acteurs die hebben samengewerkt met Milos Forman rouwen om de dood van de Tsjechische filmmaker. De regisseur van onder meer 'One Flew over the...
  [naar artikel]
 21. "Illegaal huisdier": opzichter schiet hert dood op oprit van gezin dat dier adopteerde (09/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De McGaugheys uit de Amerikaanse staat Kansas zijn ontroostbaar. Het hert Faline, dat ze als huisdier hielden en naar een personage uit 'Bambi'
  [naar artikel]
 22. "Ik zal altijd je prinsesje blijven" (22/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "Altijd met de glimlach, altijd goedgezind en altijd klaarstaan voor iedereen. Dat was jij, Bart." Zo namen familie en vrienden gisteren afscheid
  [naar artikel]
 23. Baasjes rouwen om doodgebeten oude kat: “We wisten dat we ooit afscheid moesten nemen, maar zo’n einde konden we missen” (20/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  De baasjes van Droopy, een 17 jaar oude kat uit Moorsele, rouwen om hun huisdier. De kat werd woensdag doodgebeten door een losgeslagen hond. “Het dier werd helemaal hysterisch”, klinkt het.
  [naar artikel]
 24. Hoe nuttig is je huisdier tijdens een quarantaine? (21/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Voel je je eenzaam of durf je niet buitenkomen om boodschappen te doen? Dan heb je nog altijd je huisdier!
  [naar artikel]
 25. "De strijd tegen klimaatverandering begint altijd lokaal" (09/11/2017 - VRT NWS)
  Jerry Browne, de gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, is onderweg naar de klimaattop in Bonn. Op zijn tussenstop in Brussel had hij een niet mis te verstane boodschap: "De strijd tegen klimaatverandering begint altijd lokaal". Volgens hem kan het lokaal niveau echt het verschil maken. "Staten, steden en bedrijven kunnen zelf kiezen voor duurzame energie. De beslissing van president Trump maakt eigenlijk niet zoveel uit", klinkt het.
  [naar artikel]
 26. "Ik denk dat er vannacht iemand op de bank zal moeten slapen" (11/09/2017 - VRT NWS)
  Echte supporters van welke sportdiscipline dan ook zullen de reactie van deze baseballfan zonder enige twijfel begrijpen en zelfs goedpraten, toch waren de reacties op nieuwsmedia afgelopen weekend niet altijd even positief op het vangen van deze verkeerd geslagen bal, recht in het publiek. De supporter van de New York Mets had immers een baby in de armen, maar dat weerhield hem niet om voluit voor de honkbalbal te gaan. En dus reageerde men op sociale media onder meer met: "Die slaapt vannacht op de bank!"
  [naar artikel]
 27. Amani uit Wetteren: "Ik supporter voor België én Tunesië, maar ik hoop dat Tunesië wint" (22/06/2018 - VRT NWS)
  In Wetteren wonen veel kinderen met Tunesische roots. Zij kijken reikhalzend uit naar de WK-match van morgen tussen België en Tunesië, al weten ze niet allemaal voor wie ze nu eigenlijk moeten supporteren. Een van de kinderen vat het zo samen: "Wie er ook wint of verliest, ik ben altijd blij".
  [naar artikel]
 28. Opmerkelijk voorstel in Nederland: ophokplicht voor... katten want "een huisdier moet een huisdier zijn" (08/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Kapelle, een dorp in de Nederlandse provincie Zeeland, zijn ze de loslopende katten beu. En dus komt de partij SGP er met een opmerkelijk...
  [naar artikel]
 29. De Wever: "We moeten sommige kinderen sneller weghalen uit hun thuisomgeving" (17/12/2017 - VRT NWS)
  Bepaalde jongeren moeten uit hun gezinsomgeving worden weggehaald, dat zegt Bart De Wever (N-VA) in "De Zevende Dag". Hij ziet het niet als straf, maar vindt dat sommige kinderen "tegen hun omgeving beschermd moeten worden".
  [naar artikel]
 30. Zowat 300 actievoerders protesteren in Gent tegen opsluiting van kinderen (29/08/2018 - VRT NWS)
  In Gent protesteren zowat 300 actievoerders tegen de opsluiting van kinderen. Het protest wordt georganiseerd door mensenrechtenorganisaties, vakbonden en andere verenigingen. "We willen waardig en woest, met verdriet en volharding onze stem laten horen", stelt organisatie Solidair Gent. "Kinderen sluit je niet op. Nooit!"
  [naar artikel]
 31. Henny Vrienten worstelt met "Nederwiet": "Ik kan er niet meer achter staan om dat voor 20.000 kinderen te zingen" (02/10/2017 - VRT NWS)
  Henny Vrienten heeft zijn rustige kant aan Cath Luyten in "Buurman, wat doet u nu" op Eén laten zien. De populaire rocker van Doe Maar is maar wat blij dat de tijd van flauwvallende meisjes voorbij is. Vrienten (69) is tegenwoordig een zorgzame vader van vijf kinderen, kijkt na een burn-out compleet anders tegen het leven aan én blijkt warempel - na 36 jaar - te worstelen met de hit "Nederwiet".  
  [naar artikel]
 32. Bekende mannen eren hun papa: "Ik bewonder hem nog altijd" (09/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Als ik ooit kinderen heb, wil ik ze op dezelfde manier opvoeden". Is er een mooier compliment dat je als zoon aan je vader kan geven? Tom De
  [naar artikel]
 33. Bekende mannen eren hun papa: "Ik bewonder hem nog altijd" (09/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Als ik ooit kinderen heb, wil ik ze op dezelfde manier opvoeden". Is er een mooier compliment dat je als zoon aan je vader kan geven? Tom De
  [naar artikel]
 34. Hoe overleven hond en poes de lockdown? 'Niet elk huisdier is daar even blij mee' (09/04/2020 - Knack)
  Huisdieren houden mee het land recht. Of ze dat ook leuk vinden, is wat anders. 'Natuurlijk voelen ze dat er iets aan de hand is.'
  [naar artikel]
 35. Unicef waarschuwt voor stigmatisering IS-kinderen (11/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Kinderen die opgroeiden in het "kalifaat" van terreurgroep Islamitische Staat (IS), mogen niet gebrandmerkt worden als "terroristen". Dat zei Geert...
  [naar artikel]
 36. Kinderen leren Adriaan Van den Hoof hoe hij "sorry" moet zeggen: "Tafel dekken, strijken en klusjes doen" (20/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Adriaan Van den Hoof mag dan het programma 'Sorry Voor Alles' presenteren op één, hij heeft nog altijd niet goed door hoe hij "sorry" moet zeggen....
  [naar artikel]
 37. "Vraag vooral niet 'hoe was het vandaag op school?'" Zo overleven jij en je kind de eerste schooldag (02/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen gaat het nieuwe schooljaar van start en dat is voor de meeste kinderen altijd even spannend. Vooral voor de kinderen die voor het eerst naar...
  [naar artikel]
 38. VIDEO. Kinderen in Mosul: "IS leerde ons rekenen met kogels" (03/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de stad Mosul in Irak hebben tienduizenden kinderen al dan niet verplicht de school opgegeven toen terreurgroep IS daar de macht overnam. Ze gingen werken om geld te verdienen voor hun familie. IS is nu verdreven maar veel kinderen werken nog altijd, bijvoorbeeld als afvalverzamelaars of groenteverkopers.
  [naar artikel]
 39. Dit gezin slaapt altijd onder de sterrenhemel (22/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het Australische koppel Nick en Nicole New wou graag dichter bij de natuur wonen, maar toch niet heel veel aan luxe inboeten. Daarom ontwierp architect Dan Sparks voor hen een huis dat onder een tent schuilgaat en zo één wordt met de omgeving. Het gezin slaapt zo altijd onder de sterrenhemel.
  [naar artikel]
 40. Coucke: "Ik moet toegeven dat ik als KVO-voorzitter niks leuker vond dan te winnen ­tegen Hein – áltijd maar mekkeren, ­áltijd maar met zijn armen zwaaien... " (24/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  "Wij kunnen 10.000 toeschouwers méér naar thuiswedstrijden van Anderlecht krijgen." Marc Coucke (53) is sinds de overname ferm geschrokken: "Niet...
  [naar artikel]
 41. Wie rouwt er nu om een huisdier? Waarom het verlies van een hond of kat zo diep kan snijden (26/10/2018 - De Morgen)
  Als je huisdier sterft, koop je toch gewoon een nieuw? Het lijkt simpel, maar sommige baasjes gaan na de dood van hun dier door een lang en diep dal. “Verdriet hebben om een huisdier is echt niet alleen iets voor kinderen.”
  [naar artikel]
 42. Zichtbaar uitgeputte 'Wielemie' slaapt nog amper: "De onmenselijke pijn is verschrikkelijk. Ik kan dit niet meer volhouden" (09/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  "De andere kant van de medaille." Zo begint Marieke 'Wielemie' Vervoort (38) een emotionele tekst op haar Facebookpagina. Bij de tekst hoort een...
  [naar artikel]
 43. Vanhaezebrouck klaagt over efficiëntie: "Morioka moest altijd scoren" (01/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  "Iedereen doet zijn best." Maar tegen AA Gent was dat voor Anderlecht niet goed genoeg. Hein Vanhaezebrouck zuchtte eens en pepte zichzelf op: "We...
  [naar artikel]
 44. Opera-ster Plácido Domingo over misbruikverhalen: "Ik gedroeg mij altijd als een heer, met respect en gevoeligheid" (05/12/2019 - VRT NWS)
  "Ik ben altijd gallant geweest, maar altijd binnen de grenzen van hoe een heer zich gedraagt" en "gallante gebaren worden nu anders bekeken dan vroeger". De wereldberoemde Spaanse operazanger Plácido Domingo heeft in enkele kranten voor het eerst zelf gereageerd op de beschuldigingen van seksuele aanranding, machtsmisbruik en bedreiging van zeker 20 vrouwen. "Tegenwoordig zijn er plekken waar je helemaal niks meer kunt zeggen tegen een vrouw."
  [naar artikel]
 45. "Dit is geen handtas voor doetjes" (20/09/2016 - De Redactie)
  Op een Nieuw-Zeelandse verkoopwebsite wordt momenteel een opmerkelijke handtas van een opgezette poes aangeboden en niet iedereen is daar even enthousiast over.
  [naar artikel]
 46. Geens gaat niet in op vraag van Koerden om moeders samen met IS-kinderen terug te halen (20/11/2018 - VRT NWS)
  Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil "volharden" dat Belgische kinderen van IS-strijders terug moeten keren naar België, zonder hun moeder. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Nochtans vragen Koerdische autoriteiten dat "alle Belgen, en minstens alle vrouwen en kinderen" terugkeren. Maar daarvoor ziet Geens "geen draagvlak". 
  [naar artikel]
 47. Francken reageert op protest tegen opgesloten gezin: "Allerlaatste optie" (16/08/2018 - VRT NWS)
  "Kinderen opsluiten doet niemand graag, dit is geen maatregel die ik voor mijn plezier neem", schrijft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in zijn blog. Daarmee reageert hij op het protest tegen de opsluiting van een Servisch gezin zonder papieren in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. De staatssecretaris gelooft niet dat de critici hem kunnen raken via een juridische weg: "Ze moeten dat maar proberen". Hij besluit: "Ik neem mijn verantwoordelijkheid en gaf opdracht om het eerste gezin met kinderen op te sluiten. Er zullen er nog volgen."
  [naar artikel]
 48. Ja, uw gras is bruin, maar dat is niet erg: "Uw gazon herstelt zichzelf" (24/07/2018 - De Morgen)
  De beste raad voor gazonliefhebbers deze week: zet u in een tuinzetel en ontspan. Ook al staat die stoel op een verschroeid, geel stuk gras. "Stop met piekeren, uw gazon herstelt zichzelf", zeggen experts. Ook bij deze hitte. "Gras slaapt om te overleven. Het is niet dood." Maar hoe kan dat?
  [naar artikel]
 49. "Niet alle kinderen krijgen even veel kansen in België" (01/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De ongelijkheid blijft groot tussen kinderen en jongeren in België. Kinderen in de jeugdhulp, kinderen met een handicap, kinderen in armoede en...
  [naar artikel]
 50. Oma's en kinderpsychologen in open brief: "Laat kinderen Syriëstrijders niet terugkeren zonder hun moeder" (30/01/2019 - VRT NWS)
  België moet niet alleen de kinderen van Belgische Syriëstrijders terughalen, maar ook hun moeders. Dat vragen 11 oma's van kinderen in Koerdische detentiekampen in een open brief aan minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). De brief staat in De Morgen en werd ook aan onze redactie bezorgd. "De terugreis riskeert voor deze kinderen een onherstelbare hel te worden."
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.