Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 August 2020
17:41 uur

Biodiversiteit: insecten sterven 8 keer sneller uit dan vogels of zoogdieren

Knack

01/08/2020 - 04:58

De achteruitgang van de insecten kan gevaarlijke gevolgen hebben voor de mens, want zowel voedselvoorziening als recyclage van afval komt erdoor in het gedrang. Volgens de laatste cijfers is de insectenpopulatie de voorbije dertig jaar globaal met meer dan een kwart gedaald. Dat is dramatisch.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Klimaatverandering bedreigt vogels meer dan zoogdieren (23/07/2018 - VRT NWS)
  Volgens Brits onderzoek is de snelheid waarmee de aarde opwarmt bepalend voor de achteruitgang van de fauna. Uit het onderzoek blijkt ook dat de opwarming vogels dubbel zo hard treft als zoogdieren.
  [naar artikel]
 2. Natuurpunt: “Help zoogdieren en vogels die geen water vinden met schaaltje water in tuin” (25/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  “Heel wat zoogdieren en vogels die normaal hun dorst laven in poelen, hebben het in deze droge periode moeilijk om aan water te geraken. Daarom vragen we de mensen om een plat, niet te hoog schaaltje water in de tuin te plaatsen als drenkplaats voor de vogels”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.
  [naar artikel]
 3. Natuurpunt: “Help zoogdieren en vogels die geen water vinden met schaaltje water in tuin” (25/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  “Heel wat zoogdieren en vogels die normaal hun dorst laven in poelen, hebben het in deze droge periode moeilijk om aan water te geraken. Daarom vragen we de mensen om een plat, niet te hoog schaaltje water in de tuin te plaatsen als drenkplaats voor de vogels”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.
  [naar artikel]
 4. Spinnen eten jaarlijks dubbel zo veel insecten als mensen vlees en vis eten (15/03/2017 - De Redactie)
  Uit onderzoek is gebleken dat spinnen elk jaar 400 tot 800 miljoen ton aan prooien verorberen, vooral insecten. Zelf dienen ze dan weer als voedsel voor talloze insecten en vogels.
  [naar artikel]
 5. Geen pilletjes of siroop in de apothekerskasten maar … insecten: “Alle dieren die je hier ziet zijn een natuurlijke dood gestorven” (01/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  In de voormalige apotheek in de Sint-Gummarusstraat opent zondag INScT, een winkel met indrukwekkende insecten, vlinders, kleine zoogdieren en planten.
  [naar artikel]
 6. Nieuw onderzoek toont aan: zelfs insecten zitten ondertussen vol plastic (19/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Niet alleen vissen, ook vliegende insecten die hun leven begonnen in het water zitten vol microplastics. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek. En dat is dan weer een probleem voor vogels en vleermuizen, die de insecten oppeuzelen.
  [naar artikel]
 7. “Help zoogdieren en vogels die geen water vinden met schaaltje water in tuin” (25/07/2018 - Metro)
  “Heel wat zoogdieren en vogels die normaal hun dorst laven in poelen, hebben het in deze droge periode moeilijk om aan water te geraken. Daarom vragen we de mensen om een plat, niet te hoog schaaltje water in de tuin te plaatsen als drenkplaats voor de vogels”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. De hittegolf, volgend op een lange periode dat het al vrij warm en droog was, brengt vele dieren in de knel. “De planten waarmee insecten en vlinders zich voeden, zijn verdroogd”, vervolgt Moeremans. “Deze dieren raken moeilijk hun eitjes kwijt en de gevolgen zullen we allicht volgend jaar merken. Terwijl er dit jaar uitzonderlijk veel vlinders waren, zullen dat er volgend jaar uitzonderlijk weinig zijn”. Volgend weekend organiseert Natuurpunt overigens voor de 12de keer een Vlindertelweekend. “Van andere, eerder warmteminnende soorten, zoals de vlindersoort de Spaanse vlag en de sprinkhanen zien we nu anderzijds al grotere aantallen doordat ze nieuwe leefgebieden bij ons komen opzoeken”, zegt de woordvoerder van Natuurpunt. “Belangrijk probleem voor zoogdieren en vogels is het gebrek aan water in natuurlijke poelen”, zegt Moeremans. “Die dieren wagen zich dan vaak in vijvers en zwembaden, maar raken daar niet meer uit weg. Dat geldt onder meer voor egels, eekhoorns en muisachtigen.” Vandaar de vraag van Natuurpunt om een schaaltje met water in de tuin te plaatsen ten behoeve van dorstige dieren. En tot slot wordt gevraagd om erop te letten dat de uitgedroogde natuur, de habitat van de dieren, niet in brand vliegt. Dus geen brandende sigaretten in de natuur achterlaten, of glas dat met de felle zon via zelfontbranding voor een ramp kan zorgen in onze natuurgebieden. bron: Belga Het bericht “Help zoogdieren en vogels die geen water vinden met schaaltje water in tuin” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Winkel met geprepareerde insecten, opgezette dieren en kamerplanten opent in voormalige apotheek (28/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In de voormalige apotheek in de Sint-Gummarusstraat opent zondag INScT, een winkel met indrukwekkende insecten, vlinders, kleine zoogdieren en planten. Als je binnenkomt, sta je zelfs oog in ook met een enorme Zuid-Afrikaanse stierenkop. “Alle dieren die je hier ziet, zijn een natuurlijke dood gestorven.”
  [naar artikel]
 9. BIZAR. Eekhoorns luisteren vogels af (13/09/2019 - Metro)
  Heb jij je weleens afgevraagd of dieren kunnen spreken? Het antwoord is ja, en niet alleen onder soortgenoten. Uit een nieuwe studie blijkt immers dat eekhoorns vaak vogels afluisteren om te achterhalen of er al dan niet gevaar op komst is. Het was al eerder geweten dat zoogdieren andere zoogdieren afluisteren om gevaar op te sporen. Nieuw is echter dat kleine zoogdieren, zoals eekhoorns, ook het gezang van vogels interpreteren om te overleven. Tsjirpen De nieuwe bevindingen blijken uit een Amerikaans onderzoek door wetenschappers van Oberlin College in de staat Ohio dat werd gepubliceerd in PLOS ONE. Ze analyseerden daarvoor het gedrag van de Amerikaanse grijze eekhoorn. Om hun hypothese te staven speelden ze in twee verschillende leefomgevingen van de eekhoorn roofvogelgeluiden af. Vervolgens analyseerden ze het gedrag van de beestjes: ze bleken meer op hun hoede en keken vaker en schichtiger op. Vervolgens herhaalden ze het experiment, maar ditmaal lieten ze in een van beide omgevingen ook het getsjirp van zangvogels horen. Dat stelde de knaagdieren blijkbaar gerust. De wetenschappers concluderen daaruit dat vogelgezang voor de eekhoorn een indicator voor veiligheid is. Lees ook : Stadsvogels hebben te hoge cholesterol door fastfood Het bericht BIZAR. Eekhoorns luisteren vogels af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Insectenweek benadrukt het nut van insecten (25/05/2019 - Metro)
  Omdat de angst voor insecten nog vaak groot is en om te vermijden dat we al te snel naar de vliegenmepper grijpen, start zaterdag de derde nationale Insectenweek. Het tweejaarlijkse evenement voorziet dit jaar honderd activiteiten over heel België om kennis te maken met al die nuttige insecten. Het doel van de Insectenweek is het respect voor deze kleine dieren te vergroten, want ze bevolken de aarde al 400 miljoen jaar en zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit. Insecten zijn onontbeerlijk voor de bestuiving van groenten en fruit, helpen soms moorden oplossen, kunnen drugs en explosieven opsporen en verminderen de inzet van insecticiden omdat ze zelf schadelijke insecten bestrijden. Uit onderzoek blijkt echter dat sommige insectenpopulaties er zorgwekkend snel op achteruit gaan. Mensen moeten insecten dus snel beter leren kennen en ze leren beschermen. De meer dan 100 acitviteiten die zich over heel België verspreiden zullen de bezoeker onderdompelen in de boeiende en nuttige wereld van de insecten. Zo is er de activiteit “op leven en dood”, waar het raakvlak tussen erfgoed op een begraafplaats en biodiversiteit ontdekt wordt. Tijdens de openingsdag, zaterdag, staat er in het park naast het Museum voor Natuurwetenschappen een inventarisatie van de fauna en flora op het programma die gratis open is voor iedereen. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.insectenweek.be. bron: Belga Het bericht Insectenweek benadrukt het nut van insecten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 11. Microplastics komen ook via vliegende insecten bij de mens (19/09/2018 - De Morgen)
  Microplastics, de minuscule deeltjes plastic die we doorgaans in oceanen aantreffen, kunnen zich ook verspreiden via vliegende insecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse Reading University dat werd gepubliceerd in het vakblad Biology Letters. Vooral vogels zouden gevaar lopen.
  [naar artikel]
 12. Slangen of zoogdieren? Het blijft onduidelijk welk dier het nieuwe coronavirus verspreidt naar de mens (26/01/2020 - VRT NWS)
  Nieuwe virale infecties kunnen een ernstige bedreiging vormen voor de volksgezondheid en als men weet waar ze vandaan komen, kan dat helpen om strategieën uit te werken tegen verdere uitbraken. Wetenschappers zoeken dan ook verwoed naar de 'reservoirs' van virussen in wilde diersoorten, van waaruit ze dan op mensen kunnen overgaan. Een studie van Chinese onderzoekers noemt slangen als het meest waarschijnlijke reservoir voor het nieuwe coronavirus, maar vele andere wetenschappers twijfelen daar sterk aan en zeggen dat het om vogels of zoogdieren moet gaan, hoogstwaarschijnlijk zoogdieren.
  [naar artikel]
 13. Mensen met buikje sterven tot twee keer sneller (06/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 14. Bedreigde diersoorten sterven 'honderd keer sneller uit dan gedacht' (06/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 15. “Van Gorp wil dat mensen sneller sterven” (05/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  De stelling van CM-topman Luc Van Gorp dat een op de vier ziekenhuizen zonder problemen dicht kan, is een boodschap dat de mensen sneller moeten sterven. Dat zegt dokter Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), in een reactie op het artikel dat vandaag in Het Belang van Limburg verscheen.
  [naar artikel]
 16. Waarom een paard ook een beetje een kikker is (11/07/2018 - De Morgen)
  We zijn minder ‘puur’ mens dan we denken. Meer dan tot nu vermoed, ‘springen’ sommige stukjes DNA van de ene soort naar de andere, waardoor zoogdieren zelfs genetisch materiaal van vissen of insecten hebben.
  [naar artikel]
 17. Lugubere taferelen: jongeren moeten sporten onder ‘dakje’ van dode vogels (03/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  In Vilvoorde spelen en sporten jongeren tegenwoordig onder een ‘dak’ van dode vogels. Het gevolg van versleten beschermingsnetten onder een brug waarin de dieren verstrikt raken en sterven. Het stadsbestuur ontving de voorbije dagen meerdere klachten. “Het kan toch niet dat kinderen geconfronteerd worden met dode vogels tijdens een potje voetbal?”
  [naar artikel]
 18. Flatgebouwen kosten elk jaar een miljard vogels het leven (08/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  HasseltHonderd miljoen tot misschien wel een miljard: zoveel vogels sterven elk jaar door flatgebouwen. En dat zijn dan enkel cijfers uit de Verenigde Staten.
  [naar artikel]
 19. Zijn er over 100 jaar nog insecten over? Niet meer als ze in hetzelfde tempo blijven verdwijnen, zeggen wetenschappers (11/02/2019 - VRT NWS)
  Bijna de helft van de insectensoorten gaat achteruit, ruim een derde dreigt uit te sterven en binnen enkele decennia zal er geen enkel insect meer zijn op onze planeet. Dat concluderen twee wetenschappers, onder wie de Belg Kris Wyckhuys, na het analyseren van wereldwijde studies: "We moeten dringend op een andere manier aan landbouw gaan doen, want door ontbossing vernietigen we de habitat van insecten en de gangbare pesticiden zijn dodelijk. En ons ecosysteem kan geen insecten missen."
  [naar artikel]
 20. “Het verdwijnen van insecten zou meteen een ravage aanrichten” (01/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Insecten hebben hun imago tegen, zegt entomoloog Anne Sverdrup-Thygeson. Met haar nieuwe boek wil ze laten zien dat juist insecten de wereld...
  [naar artikel]
 21. “Zeldzame vogels worden gewoon uit de lucht geknald” (17/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de vogeltrek worden jaarlijks miljoenen vogels voor de lol uit de lucht geknald. “Ook soorten zoals de zomertortel die op uitsterven staan”, zegt Jelle Van den Berghe, lector natuurbeheer en biodiversiteit aan de PXL-hogeschool. In een tweet verbaast hij zich erover dat de EU niet ingrijpt, terwijl EU-landen miljoenen euro’s investeren om de soorten te behouden. “Wraakroepend”, noemt hij het.
  [naar artikel]
 22. Wereldwijd worden insecten met uitsterven bedreigd. Stadsecologen geven tips hoe je zelf kan ingrijpen (15/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel insecten bij velen prijken op het lijstje van ongedierte, kan de mens niet zonder. "Insecten zijn de belangrijkste dieren in de...
  [naar artikel]
 23. Er zijn steeds minder insecten en dat begint de natuur te bedreigen (12/02/2019 - Express)
  De wereldwijde populatie insecten kent een sterke inkrimping. Nog voor het einde van deze eeuw dreigt het grootste deel van deze soorten te verdwijnen. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de University of Sydney en de China Academy of Agricultural Sciences, gebaseerd op een analyse van meer dan zeventig studies gedurende de voorbije decennia. De onderzoekers ramen dat meer dan 60 procent een de insectensoorten inkrimpen. Bovendien zou een derde nog deze eeuw kunnen verdwijnen. De belangrijkste oorzaken van het probleem zijn aan menselijke activiteiten gelinkt. Menselijke activiteit De onderzoekers verwijzen daarbij naar het verlies van leefgebieden, de introductie van invasieve soorten, vervuiling door pesticiden en de klimaatverandering. “Tenzij de wereldbevolking zijn productiemethodes verandert, dreigen insecten over enkele decennia volledig te verdwijnen,” zegt onderzoeksleider Francisco Sánchez-Bayo, professor entomologie aan de University of Sydney. De wereldwijde insectenpopulatie daalt met 2,5 procent per jaar. Dat is acht keer sneller dan bij zoogdieren, vogels en reptielen. “Dit kan catastrofale gevolgen hebben voor de ecosystemen van de planeet. Insecten zijn van cruciaal belang voor de wereldwijde voedselketen. Hun activiteit is vaak bepalend voor de gezondheid van natuurlijke ecosystemen en de landbouw.” “Zonder bestuivers zoals bijen, mieren en vlinders zullen landbouwgewassen niet meer kunnen groeien,” verduidelijkt Sánchez-Bayo. “Insecten zijn ook cruciaal voor de voeding van veel vogels, vissen en zoogdieren, die op hun beurt een belangrijk deel van het menu van de mens vertegenwoordigen.” “De dalende populaties insecten kunnen dan ook de voedselvoorziening van de wereld in het gedrang brengen. Tevens moet met andere ecologische effecten rekening worden gehouden.” Wetenschappers waarschuwen al tientallen jaren voor de neerwaartse spiraal van de insectenpopulaties. De nieuwe studie suggereert dat er over honderd jaar geen insecten meer zouden zijn. “Dit is een alarmerende vaststelling,” zegt Sánchez-Bayo. De inkrimping van de insectenpopulaties begon de voorbije eeuw. Tijdens de tweede helft van die eeuw liet het verval een sterke versnelling optekenen. Vooral vlinders en motten (Lepidoptera) zijn bedreigd. Dat geldt eveneens voor bijen en mieren (Hymenoptera) en mestkevers (Coleoptera). Ook libellen en andere watergebonden insecten lopen een groot risico op uitsterven. Landbouw De studie legt het grootste deel van de schuld bij de industriële landbouw. “Die activiteit veroorzaakte een gigantisch habitatverlies,” betogen de onderzoekers. “De mens verwijderde voor de landbouw massaal bomen en struiken. Dat leidde tot eenvormige, kale velden die met synthetische meststoffen en pesticiden werden behandeld.” “Vooral de nieuwe klassen van insecticiden die de voorbije twintig jaar zijn geïntroduceerd – waaronder neonicotinoïden en fipronil – zijn bijzonder schadelijk. Deze producten worden immers routinematig gebruikt en blijven in het milieu aanwezig. Zij steriliseren de grond en doden alle larven. Die problemen laten zich zelfs in de nabijgelegen natuurgebieden voelen.” Maar daarnaast is er ook de impact van invasieve soorten en dodelijke ziektes. Bovendien leidt de klimaatverandering tot hogere temperaturen, die op vele insectenpopulaties een verwoestende impact hebben. “De wereld moet de manier waarop het voedsel produceert veranderen,” waarschuwt Sánchez-Bayo. Een klein aantal aanpasbare soorten bleek wel in aantal toe te nemen, maar lang niet genoeg om de zware verliezen te compenseren. “Er zijn altijd een aantal partijen die profiteren van het vacuüm dat overblijft na het verdwijnen van rivaliserende soorten,” besluit Sanchez-Bayo. The post Er zijn steeds minder insecten en dat begint de natuur te bedreigen appeared first on Express.
  [naar artikel]
 24. Recordaantal vogels en wilde dieren in dierenopvangcentra: “Wij voelen de opwarming van de aarde” (09/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Uit cijfers van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) blijkt dat het aantal in asielen opgenomen dieren vorig jaar toegenomen is. Nergens is de stijging zo frappant (+267%!) als in de opvangcentra voor vogels en wilde dieren. Bij VOC Neteland in Herenthout en het VOC Brasschaat-Kapellen wordt die toename deels toegeschreven aan de klimaatopwarming. Zo vinden de egels momenteel geen water en insecten meer.
  [naar artikel]
 25. Piepkleine fossielen tonen aan hoe belangrijk kleiner worden was voor de evolutie van de zoogdieren (21/09/2018 - VRT NWS)
  Het feit dat de voorouders van de zoogdieren alsmaar kleiner zijn geworden, heeft een sleutelrol gespeeld in de uitzonderlijke evolutie van de zoogdieren in de laatste 200 miljoen jaar. Uit een nieuwe studie blijkt dat het kleiner worden de spanningen in de kaaksbeenderen tijdens het eten heeft verminderd. Dat heeft toegelaten dat de kaaksbeenderen evolueerden naar een onderkaak met slechts één kaaksbeen, iets wat alleen bij zoogdieren voorkomt, terwijl andere beenderen uit de kaak in het gehoorapparaat geïntegreerd werden.
  [naar artikel]
 26. Filosoof Bas Haring: ‘Minder biodiversiteit hoeft niet per se een ramp te zijn’ (14/08/2019 - De Morgen)
  Bas Haring is terug, want er zit hem iets dwars: het fanatisme waarmee ecologen zich vastklampen aan het behoud van biodiversiteit. Van álle biodiversiteit. Terwijl de natuur best wat soorten kan missen, vindt de Nederlandse ‘volksfilosoof’.
  [naar artikel]
 27. Er leven blijkbaar 25.000 insecten in een kerstboom (03/12/2017 - Metro)
  Het is bijna Kerstmis en veel mensen zijn dan ook op zoek naar de mooiste kerstboom. Volgens een bedrijf voor ongediertebestrijding zou je daar echter heel wat insecten mee in huis nemen. Uit een verslag van het bedrijf Safer Brand blijkt dat er zo goed als 25.000 insecten in een kerstboom kunnen leven. “De meeste insecten leven alleen in de boom en zullen die niet verlaten”, aldus Safer Brand. “De thuisomgeving is niet geschikt voor hen. Daardoor zullen ze uitdrogen en sterven als ze eropuit trekken.” Wat kan je eraan doen? De insecten die toch op avontuur gaan, komen op licht en ramen af. Gelukkig doen ze je geen kwaad. Wie het aantal toch liever beperkt houdt, kan voorzorgen nemen. Laat de boom enkele dagen in de garage staan. Schud daar de takken door elkaar en spray neemolie op de naalden. Lees ook: IN BEELD. Manieren om de kerstboom te beschermen tegen huisdieren
  [naar artikel]
 28. Insecten paren sneller bij slecht weer (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 29. Waarom nachtuilen ongezonder zijn dan vroege vogels (14/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Slecht nieuws voor mensen die graag wakker blijven tot een stuk in de nacht: nachtuilen sterven eerder dan vroege vogels. Dat suggereren cijfers van een nieuwe studie aan de universiteit van Surrey in Engeland en de Northwestern universiteit in de Verenigde Staten.
  [naar artikel]
 30. Mieke Vogels: ‘Ik was zo bang voor de atoombom dat ik de arts slaappillen vroeg om mijn gezin te laten sterven’ (29/09/2019 - De Morgen)
  Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zevenentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: Groen-politica Mieke Vogels (65). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
  [naar artikel]
 31. Dikketruiendag. Zo help je de biodiversiteit in je tuin een handje (11/02/2020 - Metro)
  ‘Meer biodiversiteit helpt het klimaat’. Dat is de slogan van de Dikketruiendag dit jaar. Het doel is de natuur een handje te helpen waar kan: op school, bedrijfsterreinen of thuis in de tuin. Wij geven zeven tips waarmee je zelf de biodiversiteit thuis kan vergroten. 1. Verban chemische pesticiden Laat in een hoekje van je tuin spontaan planten groeien en maai zo laat mogelijk. Gebruik ook geen chemische pesticiden of meststoffen. Zo kunnen de planten beter groeien en zich voortplanten en krijg je meer soorten. Hierdoor wordt je grasveld een waardevolle plek voor bijen, vlinders en andere insecten. 2. Water in de tuin Een bron van water in je tuin is een welgekome toevoeging. Dit kan gaan van een vijver tot een trog of een waterornament. Veel dieren, zoals vogels en bijen, maken hier dankbaar gebruik van. 3. Je eigen composthoop Maak je eigen composthoop waar je al je eigen afval uit je tuin kan hergebruiken. Het is enorm duurzaam en je moet niet constant je afval wegbrengen. Het is een bron van wormen, schimmels en bacteriën. Deze houden de bodem van je tuin gezond. 4. Bomen en struiken Bomen en struiken bieden onderdak en bescherming aan allerlei dieren. Zo kunnen vogels veilig hun eitjes uitbroeden. Fruitbomen zorgen ook voor voedsel, zowel door hun bloesems als de vruchten die ze dragen. 5. Decoratieve, dode takken Dode takken of omgezaagde bomen hoef je niet direct op de ruimen. Maak een stapel van de takken of laat de afgezaagde stam gewoon staan. Verschillende insecten, maar ook egels, gebruiken deze als schuilplaats. Na verloop van tijd zullen ook zwammen en mossen zich gaan hechten aan het hout. Zo worden ze plots ook een decoratieve toevoeging aan je tuin. 6. Bescherm regenwormen Regenwormen hebben een grotere rol dan je denkt. Ze recycleren onophoudelijk organisch materiaal, zorgen voor een vruchtbare bodem en woelen de grond los, waardoor wortels makkelijker kunnen groeien. Gebruik dus geen chemische meststoffen en bewerk je grond met een woelvork of riek. 7. Let op met drinkwater Bij ons komt drinkwater gewoon uit de kraan en we gebruiken het bijna overal voor. Maar je kan er ook zuiniger mee omspringen. Probeer je regenwater eens op te vangen en hiermee je planten water te geven. Je kan ook grijs water (afkomstig uit de gootsteen, bad of douche) opvangen om je toilet mee door te spoelen of je vloer mee schoon te maken. Lees ook: Minder vaak gras afrijden zorgt voor meer biodiversiteit en is geldbesparend Het bericht Dikketruiendag. Zo help je de biodiversiteit in je tuin een handje verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. “Klein, flexibel en sexy”: onderschatten we het belang van insecten voor de mens? (01/11/2018 - De Morgen)
  Insecten hebben hun imago tegen, zegt entomoloog Anne Sverdrup-Thygeson. Met haar nieuwe boek wil ze laten zien dat juist insecten de wereld draaiende houden. 
  [naar artikel]
 33. Hier gaan ze insecten kweken op industriële schaal: “Vliegen, wormen, kakkerlakken en krekels zijn eten van de toekomst” (31/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bij Inagro in Beitem is een nieuw onderzoekscentrum voor het kweken van insecten geopend. Samen met hogeschool Vives voeren ze er al jaren onderzoek naar hoe je insecten op grote schaal kunt kweken. “Insecten maken deel uit van het eten van de toekomst.”
  [naar artikel]
 34. Insecten wereldwijd met uitsterven bedreigd. Zo kunt u zelf ingrijpen (15/02/2019 - De Morgen)
  Hoewel insecten bij velen prijken op het lijstje van ongedierte, kan de mens niet zonder. "Insecten zijn de belangrijkste dieren in de voedselpiramide," zegt stadsecoloog Florinda Nieuwenhuis (40). "Om het simpeler te zeggen: zonder die dieren blijft er weinig voedsel over." Ze geeft enkele tips hoe we de insecten kunnen helpen.
  [naar artikel]
 35. Krimpende zoogdieren door klimaatverandering (10/04/2019 - De Morgen)
  De opwarming van de aarde leidt er mogelijk toe dat zoogdieren krimpen. Prehistorische diersoorten zouden tot wel 15 procent kleiner zijn geworden tijdens warme periodes.
  [naar artikel]
 36. Meer dan 150 diersoorten met uitsterven bedreigd door menselijke consumptie (07/02/2019 - Knack)
  De mens is goed op weg om zijn grote dieren op te eten. Menselijke consumptie zorgt voor een vermindering in het aantal zoogdieren, vissen, reptielen, amfibieën en vogels.
  [naar artikel]
 37. Interne klok doet sommigen vroeger sterven, ongeacht hun levensstijl (29/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben het beste bewijs ooit gevonden dat sommige mensen voorbestemd zijn om sneller te verouderen en vroeger te sterven dan
  [naar artikel]
 38. ‘Insectenapocalyps’ in Europa: ook insecten lijden onder de klimaatcrisis (13/02/2020 - De Morgen)
  Het aantal insecten in Europa is de voorbije twee decennia fors gedaald. Dat blijkt uit nieuwe wetenschappelijke studies. Nog maar eens wordt bevestigd dat ook insecten het slachtoffer zijn van de klimaatcrisis.
  [naar artikel]
 39. Biodiversiteit in bedrijven? Het kan! (18/03/2019 - Metro)
  Overheden, bedrijven en burgers hebben allemaal een rol te spelen bij het beschermen van de biodiversiteit. Ook kleine, middelgrote en grote bedrijven ondernemen actie ten gunste van de biodiversiteit. Bedrijven moeten biodiversiteit omarmen De afname van biodiversiteit heeft invloed op heel wat functies in onze omgeving, op het klimaat maar ook op de bestuiving en de kwaliteit van ons water. Om deze levensbelangrijke biodiversiteit te beschermen, hebben ook bedrijven een rol te spelen. De integratie van biodiversiteit op de werkvloer is perfect mogelijk. Het kan zelfs een troef worden! En dit al van bij het ontwerp en de constructie van het gebouw, bijvoorbeeld door een groendak te plaatsen, tuinen of vijvers aan te leggen, doorgangen voor wilde dieren of schuil- en nestplekken voor bijen, vogels en zelfs vleermuizen te voorzien. Het bedrijf kan de ramen van zijn gebouwen ook ‘zichtbaarder’ maken, zodat vogels er niet tegen vliegen. Maar ook in bestaande gebouwen is het natuurlijk nooit te laat voor maatregelen die biodiversiteit bevorderen. Er zijn een heleboel mogelijkheden. Het bedrijf kan bijvoorbeeld duurzame verlichting, elektronica, decoratie en zelfs meubilair kopen met een kleinere impact op de biodiversiteit. Idem voor schoonmaakproducten, kantoorbenodigdheden of de geschenken die aan personeel en klanten worden gegeven. BiodiversiTree Op 21 maart lanceren de federale en regionale overheden BiodiversiTree. Deze gratis online tool helpt bedrijven biodiversiteitsmaatregelen te kiezen op basis van enkele specifieke kenmerken zoals hun locatie, het soort infrastructuur, hun sector enz. Met BiodiversiTree is het voor bedrijven makkelijk om advies in te winnen en acties te ondernemen in vier domeinen: terrein, infrastructuur, inkoop en processen. De verantwoordelijkheid van iedereen De bescherming van de biodiversiteit is een zaak van iedereen, overal in België. In 2018 lanceerde Vlaanderen de ‘Green Deals’ en Wallonië de ‘Ateliers de la Biodiversité’. De federale overheid zette met de campagne #BeBiodiversity dan weer producten in de kijker die de biodiversiteit respecteren. Een heleboel dagelijkse handelingen hebben een impact op de fauna en flora. Elke burger kan dus op zijn niveau een steentje bijdragen. Je kan perfect de biodiversiteit helpen beschermen door gewoon je gedrag op het vlak van voeding, vervoer, huisvesting, reizen, communicatie of kleding aan te passen. Hulp nodig om actie te ondernemen? Op de website https://bebiodiversity.be/nl/en-ik-wat-kan-ik-doen/ vind je een heleboel tips, ideetjes en eenvoudige handelingen. Het bericht Biodiversiteit in bedrijven? Het kan! verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Insectenweek benadrukt het nut van insecten (25/05/2019 - VRT NWS)
  Omdat de angst voor insecten nog vaak groot is en om te vermijden dat we al te snel naar de vliegenmepper grijpen, start zaterdag de derde nationale Insectenweek. Het tweejaarlijkse evenement voorziet dit jaar honderd activiteiten over heel België om kennis te maken met al die nuttige insecten.
  [naar artikel]
 41. Aantal vliegende insecten in vrije val (19/10/2017 - VRT NWS)
   Het aantal vliegende insecten is in 27 jaar tijd met drie kwart gedaald. Dat blijkt uit onderzoek in 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland. Dat de terugval van vliegende insecten ook in natuurreservaten zo groot is vinden de wetenschappers verontrustend.
  [naar artikel]
 42. Graaslustige 'Bambi' moet sterven (25/01/2019 - De Morgen)
  De Chinese muntjak, een klein uitheems hert, bedreigt de biodiversiteit in Vlaanderen. Het Agentschap Natuur en Bos schakelt jagers in om de opmars van de diersoort tegen te gaan.
  [naar artikel]
 43. Wetenschappers waarschuwen voor "ecologisch Armageddon": driekwart insecten verdwenen (18/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. De teruggang van het aantal insecten werd...
  [naar artikel]
 44. Biodiversiteit in onze steden verarmt (01/02/2020 - Knack)
  Meer stad, minder biodiversiteit. Overal zie je dezelfde soorten.
  [naar artikel]
 45. Zoogdieren kunnen niet snel genoeg evolueren om te ontsnappen aan de huidige uitstervingsgolf (18/10/2018 - VRT NWS)
  Wij mensen zijn planten- en diersoorten zo snel aan het uitroeien dat het ingebouwde verdedigingsmechanisme van de natuur, de evolutie, het niet kan bijhouden. Als de huidige inspanningen om de biodiversiteit te beschermen niet verbeterd worden, zullen er de komende 50 jaar zo veel soorten uitsterven dat de natuur tot 7 miljoen jaar zal nodig hebben om zich te herstellen, zo stelt een nieuwe studie. Opvallend is dat vooral grote zoogdieren al uitgestorven of fel bedreigd zijn, en ook unieke buitenbeentjes, soorten die geen naaste verwanten hebben en een hele eigen tak van de evolutionaire boom voor hun rekening nemen. Die laatste vaststelling is ook een aanleiding voor hoop: als we onze inspanningen voor natuurbescherming op die soorten concentreren, kunnen we de ernstigste gevallen van uitsterven vermijden.
  [naar artikel]
 46. Nieuw-Zeelands dorpje verklaart oorlog aan katten (30/08/2018 - Metro)
  In het Nieuw-Zeelands dorpje Omaui zijn katten binnenkort niet meer welkom. Het gemeentebestuur wil met het verbod de biodiversiteit in de regio beschermen. Kattenliefhebbers reageren verbolgen op het voorstel. Volgens het plan van Environment Southland zullen baasjes hun kat moeten laten steriliseren of castreren. Daarnaast moeten de beestjes ook gechipt en geregistreerd worden bij de lokale autoriteiten. Dat zijn geen al te strenge maatregelen, maar als je lieve pluizenbol sterft, mag je geen nieuwe kat in huis nemen. Wie nog geen poes heeft, mag er ook geen aanschaffen. Ali Maede, operationeel manager van Environment Southland, stelt dat de afwezigheid van katten een positieve impact op het milieu zal hebben. Uit camerabeelden blijkt dat de huisdieren de lokale fauna en flora kapot maken. “Katten beschadigen de inheemse planten en doden de lokale reptielen en vogels, zoals de kiwi. Ze tasten de biodiversiteit dus behoorlijk aan”, aldus Maede. Behandelen als honden Uiteraard gaan heel wat poezenfanaten niet akkoord met het voorstel. “De buurt zit met een groot ongedierteprobleem, maar dankzij mijn drie katten heb ik er geen last meer van”, zegt inwoonster Nico Jarvis aan Otago Daily Times. “Als ik geen katten meer mag hebben, dan zal het met al dat ongedierte erg ongezond zijn om in mijn huis te wonen.” “Katten zijn fantastische huisdieren”, zegt dr. Peter Marra, hoofd van het Smithsonian Migratory Bird Centre, aan BBC. “Maar ze zijn wereldwijd jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van miljarden vogels en zoogdieren. Ze zouden buiten niet vrij mogen rondlopen. Het wordt tijd dat we katten gaan behandelen als honden.” Lees ook : 5 redenen waarom een kat in huis je gelukkig maakt Het bericht Nieuw-Zeelands dorpje verklaart oorlog aan katten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Het (te) late afscheid van ‘Moe Vogels’ (12/04/2019 - De Morgen)
  Mieke Vogels neemt in het najaar afscheid als voorzitster van Groen!. Never say never, zeker niet bij Vogels. Maar het lijkt er wel op dat het haar deze keer menens is, dat ze niet langer de numero uno wil zijn. Daarmee komt een einde aan een tijdperk dat bijzonder lang heeft geduurd. Te lang. Een partij die twintig jaar lang steunt op één stemmenkanon heeft een probleem.
  [naar artikel]
 48. Alarmerende studie: insecten (en hun roofdieren) verdwijnen op Puerto Rico (18/10/2018 - De Morgen)
  Het aantal insecten in het regenwoud van Puerto Rico is sinds de jaren 1970 sterk gedaald, zeggen onderzoekers. Sommige dieren die leven van insecten, zijn ook verdwenen. Hogere temperaturen zijn mogelijk de oorzaak.
  [naar artikel]
 49. Met deze wifi surf je 100 keer sneller (17/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Draadloos internet dat moeiteloos honderd keer sneller is dan de huidige wifiverbindingen? Volgens onderzoekers van de Technische Universiteit
  [naar artikel]
 50. 270 Belgische wetenschappers roepen onze regering op de biodiversiteit te beschermen (26/03/2018 - VRT NWS)
  Vorige week hebben de Verenigde Naties alarmerende rapporten gepubliceerd over de toestand van de biodiversiteit op aarde. Naar aanleiding van die rapporten roepen 270 Belgische wetenschappers onze regeringen op dringend in actie te komen voor de biodiversiteit.   
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.