Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 August 2020
02:45 uur

Burn-out gehad? Werknemers zien je als minder stressbestendig en minder zelfstandig

Metro

01/08/2020 - 10:01

Werkgevers zien kandidaten die aan een burn-out hebben geleden als minder stressbestendig en minder zelfstandig. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent dat een experiment uitvoerde met 1.700 fictieve kandidaten. Burn-out is bovendien schadelijker voor toekomstige aanwervingskansen dan andere redenen voor uitval, zoals een fysiek letsel. De onderzoekers vroegen 425 Vlaamse recruiters om in een […] Het bericht Burn-out gehad? Werknemers zien je als minder stressbestendig en minder zelfstandig verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Burn-out grijpt om zich heen: 1 op 2 Limburgers heeft na het werk geen fut meer (16/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Steeds vaker worden Limburgse werknemers geconfronteerd met verschijnselen die duiden op een burn-out, hetzij persoonlijk, hetzij in hun omgeving. Dat blijkt uit een bevraging van ACV-Limburg. “Drie procent van de ondervraagden heeft ooit zelf een burn-out gehad, maar liefst 84 procent van hen kent de in de omgeving wel iemand die een burn-out heeft gehad”, aldus voorzitter Jean Vranken
  [naar artikel]
 2. “Aantal bedienden met verhoogd risico op burn-out op 3 jaar tijd helft gestegen” (03/10/2017 - Metro)
  Het aantal Belgische bedienden met een verhoogd risico op burn-out is in drie jaar tijd met ruim de helft gestegen. Vooral 35- tot 39-jarigen lopen een verhoogd risico. Dat blijkt uit onderzoek van Securex bij een representatief staal van 1.552 Belgische werknemers. Het aantal bedienden dat lijdt aan een verhoogd risico op burn-out, is tussen 2014 en 2017 met ruim de helft gestegen: van 10 pct naar bijna 17 pct. Zij zijn uitgeput, nemen mentaal afstand van hun werk en hebben minder zelfvertrouwen. Vooral jonge werknemers hebben een verhoogd risico, met een piek bij eind dertigers (19 pct bij werknemers jonger dan 35, 23 pct bij 35-39-jarigen en 14 pct bij werknemers vanaf 40). Ook wie voltijds werkt, loopt sneller tegen een burn-out aan dan wie deeltijds werkt (18 pct vs 13 pct). Volgens Securex is dit verontrustend, want deze groep werknemers “moet” nog lang werken. Arbeiders en bedienden lopen evenveel risico op een burn-out (17 pct dus), evenals kort en langer geschoolden, en leidinggevenden en hun teamleden. Ook mannen en vrouwen komen er evenveel mee in aanraking. Verder stelt het onderzoek geen verschillen vast tussen sectoren, regio’s of bedrijfsomvang. “We moeten deze nieuwe cijfers ook een beetje nuanceren, want burn-out is steeds minder taboe. Daardoor geven werknemers waarschijnlijk gemakkelijker dan vroeger toe dat ze uitgeput zijn en zich ‘opgebrand’ voelen”, zegt zegt Heidi Verlinden, HR Research Expert bij Securex. “Toch is het een signaal. De overheid kan werkgevers ondersteunen bij de preventie van burn-out door de ontwikkeling van een juridisch kader dat maatwerk, job crafting, en tijds- en plaatsonafhankelijk werken faciliteert en ondersteunt. De overheid zet vandaag vooral in op het ‘moet-verhaal’, terwijl we zien dat dit niet helpt om het aantal burn-outs te beperken.” bron: Belga
  [naar artikel]
 3. Riziv telt minder kortstondig zieke werknemers (20/03/2017 - De Redactie)
  Voor het eerst in jaren heeft de ziekteverzekering minder dagen uitbetaald voor kortstondige ziekte. Het aantal ziektedagen van werknemers en zelfstandigen die minder dan een jaar ziek zijn, is vorig jaar met vijf procent gedaald.
  [naar artikel]
 4. Minder werknemers zitten korte tijd ziek thuis (21/04/2018 - VRT NWS)
  Het aantal werknemers dat korte tijd ziek thuis zit, is duidelijk gedaald. Dat blijkt uit ramingen van de ziekteverzekering. Naar schatting ruim 450.000 werknemers die minder dan één jaar ziek waren, kregen vorig jaar een ziekte-uitkering. Dat zijn er tien procent minder dan in 2016. 
  [naar artikel]
 5. Een dag minder werken en toch hetzelfde loon. Wij zochten voor u uit hoe realistisch dat is (23/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het is een stokpaardje van uiterst-links in heel Europa, en nu heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo het idee ook opgepikt. De werkweek verminderen van 38 naar 30 uur, en toch hetzelfde loon behouden. Minder burn-outs bij de mensen, meer productiviteit voor de bedrijven. “Werknemers worden gelukkiger, de kwaliteit van het werk verbetert, maar er hangt wel een stevig prijskaartje aan.”
  [naar artikel]
 6. De burn-out samenleving lossen we niet op door onszelf de schuld te geven (05/12/2019 - VRT NWS)
  Volgens nieuwe cijfers van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) zit één op de zeven Vlaamse werknemers met een burn-out. Volgens filosoof Bleri Lleshi kunnen we de desastreuze cijfers enkel keren wanneer we een burn-out niet langer als een individueel falen zien. We moeten politici en werkgevers voor hun verantwoordelijkheid zetten omdat de "burn-out samenleving" een structureel probleem is.
  [naar artikel]
 7. Werkgevers halen hun neus op voor VDAB'ers (18/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Wie door de VDAB wordt doorverwezen om te solliciteren bij een bedrijf, maakt merkelijk minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek dan kandidaten die zelf solliciteerden. Werk­gevers zien zulke werkzoekenden als minder gemotiveerd, minder verstandig, minder sociaal en minder trainbaar. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Eva Van Belle (UGent).
  [naar artikel]
 8. Minder kans op burn-out? Kies de juiste job (07/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Niet iedereen heeft een even grote kans op een burn-out. De job die je uitoefent speelt een bepalende rol.
  [naar artikel]
 9. Zieke werknemers krijgen steeds minder ‘tot vrijdag’ voorgeschreven (08/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het aantal controles van zieke werknemers is in de voorbije jaren fors gestegen. En werknemers zijn steeds minder vaak ziek ‘tot en met vrijdag’. Dat zijn een paar vaststellingen die controlebedrijven deden op de huisartsenbeurs van Domus Medica.
  [naar artikel]
 10. Burn-outcoaches binnenkort verplicht in bedrijven met minstens 100 werknemers (11/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 2018 zijn burn-outcoaches verplicht in bedrijven met meer dan 100 werknemers. Dat is zo beslist in het Zomerakkoord van regering Michel. Dit wordt één van de preventiemaatregelen in het bestrijden van burn-outs in organisaties. In het Hasselts bedrijf Ucare hebben ze al enkele erkende coaches die het bedrijf ondersteunen.
  [naar artikel]
 11. Sterke daling van aantal werknemers dat minder dan jaar thuis zit (21/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ruim 450.000 werknemers die minder dan één jaar ziek waren, kregen in 2017 een ziekte-uitkering. Dat blijkt uit ramingen van de ziekteverzekering....
  [naar artikel]
 12. ‘We zagen geen burn-outepidemie. Tot nu' (02/12/2019 - De Tijd)
  07:56 Er zijn volop jobs, maar we krijgen het werk steeds minder gebolwerkt. Dat concludeert de SERV op basis van zijn grootschalige werkbaarheidsmonitor: nooit gingen meer werknemers in het rood.
  [naar artikel]
 13. Doorverwezen naar sollicitatie door VDAB? Dan maakt u minder kans (18/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Wie door de VDAB wordt doorverwezen om te solliciteren bij een bedrijf, maakt merkelijk minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek dan kandidaten die zelf solliciteerden. Werk­gevers zien zulke werkzoekenden als minder gemotiveerd, minder verstandig, minder sociaal en minder trainbaar. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Eva Van Belle (UGent), waarover De Standaard en Het Nieuwsblad maandag berichten.
  [naar artikel]
 14. Burn-out steeds groter probleem bij Limburgse werknemers (16/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  Twee op drie Limburgse werknemers weet niet waar of bij wie ze in hun bedrijf terecht kunnen als ze worden geconfronteerd met burn-out-klachten. Dat blijkt uit een studie van de christelijke vakbond ACV bij meer dan 8.000 Limburgers.
  [naar artikel]
 15. Arbeiders hebben meeste kans op burn-out (19/03/2019 - De Standaard)
  Uit een meting van de KU Leuven bij 1500 Vlaamse werknemers blijken arbeiders en laaggeschoolden het meest vatbaar voor een burn-out. Het risico op burn-out ligt ook hoger bij jongeren dan ouderen.
  [naar artikel]
 16. Minder flexibel, moeilijker op te leiden en technologisch niet zo mee: hoe omzeil je als 50-plusser leeftijdsdiscriminatie bij recruiters? (03/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Eens de 55 voorbij, maken jobkandidaten beduidend minder kans op een sollicitatiegesprek. Vlaamse bedrijven zien hen nog steeds als minder...
  [naar artikel]
 17. Minder en minder jongeren willen talen studeren (08/09/2018 - VRT NWS)
  Minder en minder studenten kiezen voor een talenopleiding. Een onderzoek van de VUB toont aan dat er bijna 1/4 minder taalstudenten zijn in vijf jaar tijd. Dat schrijft De Morgen. 
  [naar artikel]
 18. Eén op twaalf artsen in opleiding heeft burn-out (26/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Nog voordat huisartsen echt zelfstandig aan het werk gaan, slaat stress toe. Onderzoek toont dat 8,5 procent van de huisartsen in opleiding met een burn-out kampt, zo schrijft De Morgen vrijdag.
  [naar artikel]
 19. Eén op twaalf artsen in opleiding heeft burn-out (26/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Nog voordat huisartsen echt zelfstandig aan het werk gaan, slaat stress toe. Onderzoek toont dat 8,5 procent van de huisartsen in opleiding met een burn-out kampt, zo schrijft De Morgen vrijdag.
  [naar artikel]
 20. Eén op twaalf artsen in opleiding heeft burn-out (26/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  Nog voordat huisartsen echt zelfstandig aan het werk gaan, slaat stress toe. Onderzoek toont dat 8,5 procent van de huisartsen in opleiding met een burn-out kampt, zo schrijft De Morgen vrijdag.
  [naar artikel]
 21. Detachering EU-werknemers populair bij grote bouwbedrijven: 7% minder binnenlandse werknemers (27/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Mede door de toenemende detachering van EU-werknemers in ons land is het aantal binnenlands werknemers in de bouwsector in de periode 2011-2015
  [naar artikel]
 22. Detachering EU-werknemers populair bij grote bouwbedrijven: 7% minder binnenlandse werknemers (27/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Mede door de toenemende detachering van EU-werknemers in ons land is het aantal binnenlands werknemers in de bouwsector in de periode 2011-2015
  [naar artikel]
 23. Detachering EU-werknemers populair bij grote bouwbedrijven: 7% minder binnenlandse werknemers (27/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Mede door de toenemende detachering van EU-werknemers in ons land is het aantal binnenlands werknemers in de bouwsector in de periode 2011-2015
  [naar artikel]
 24. Betaald educatief verlof steeds minder in trek (29/07/2018 - De Standaard)
  Het aantal werknemers in de privé dat gebruikmaakt van het betaald educatief verlof, waardoor ze bijscholing kunnen volgen zonder loon te verliezen, is opnieuw gedaald. In 2017 ging het voor het eerst om minder dan twee procent van de werknemers.
  [naar artikel]
 25. Betaald educatief verlof steeds minder in trek (29/07/2018 - De Standaard)
  Het aantal werknemers in de privé dat gebruikmaakt van het betaald educatief verlof, waardoor ze bijscholing kunnen volgen zonder loon te verliezen, is opnieuw gedaald. In 2017 ging het voor het eerst om minder dan twee procent van de werknemers.
  [naar artikel]
 26. DISCUSSIE. Vragenlijst UZA verkleint risico op burn-out bij personeel (15/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Het UZA is begonnen met een website waarop werknemers terechtkunnen als ze zich zorgen maken over hun veerkracht. Op de site staan twee wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten die aangeven hoe het gesteld is met hun risico op een burn-out. De werknemers krijgen er tips op maat bij plus enkele leerrijke getuigenissen.
  [naar artikel]
 27. BURN-OUT treft dokters in opleiding (12/04/2019 - De Morgen)
  Nog voordat huisartsen echt zelfstandig aan het werk gaan, slaat stress toe. Onderzoek toont dat 8,5 procent van de huisartsen in opleiding met een burn-out kampt. 'Sommigen worden gewoon gebruikt als goedkope werkkracht.'
  [naar artikel]
 28. Griepprik aanbieden aan werknemers loont voor bedrijven: fors minder ziekteverzuim (21/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  De griepprik aanbieden aan werknemers loont voor bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Attentia bij meer dan 100.000 werknemers. Het kort ziekteverzuim (minder dan 1 maand) tijdens het griepseizoen lag dit jaar 12 procent lager bij medewerkers die een griepprik hadden gekregen op het werk.
  [naar artikel]
 29. Gesolliciteerd in opdracht van VDAB? Minder kans om op gesprek te komen (17/06/2018 - VRT NWS)
  Sollicitanten die naar bedrijven doorgestuurd worden door de VDAB maken minder kans op een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de UGent. Werkgevers beschouwen hen automatisch als minder gemotiveerd, minder verstandig, minder sociaal en minder goed op te leiden.
  [naar artikel]
 30. "Taken uitstellen, minder werken en vaker 'nee' zeggen, kan een burn-out voorkomen" (04/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  We worden de laatste jaren om de oren geslagen met berichten over burn-out en iedereen kent intussen minstens één iemand die eraan ten prooi is...
  [naar artikel]
 31. Belgen blijven bij minst flexibele werknemers van Europa (06/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Belgische werknemers werken minder 's avonds, 's nachts en in het weekend dan werknemers in de meeste andere Europese landen. Dat blijkt uit de...
  [naar artikel]
 32. De Block: 'Burn-out wordt beroepsziekte' (27/11/2016 - Knack)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil dat de ziekenhuizen meer gaan samenwerken in netwerken en zo minder kosten maken. Dat zei ze in De zevende dag. De Block wil een burn-out ook laten erkennen als beroepsziekte.
  [naar artikel]
 33. Werknemers van Brusselse bedrijven nemen minder vaak de auto (15/09/2018 - Knack)
  Werknemers van grote Brusselse bedrijven komen alsmaar minder vaak met de auto naar het werk. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
  [naar artikel]
 34. Minister kondigt hervorming aan na verhaal van werkloze vrouw die meer pensioen trekt dan zelfstandig werkende vriendin (28/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Langdurig werklozen gaan in de toekomst minder pensioen krijgen, zegt federaal pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). Periodes waarin iemand werkloos is, gaan minder meetellen voor de pensioenberekening.
  [naar artikel]
 35. 'Minder verstandig en minder sociaal': sollicitanten via de VDAB mogen minder vaak op gesprek komen (17/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Werklozen die in opdracht van de VDAB solliciteren, hebben minder kans om op jobgesprek te komen. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de UGent. Werkgevers doen deze groep werkzoekenden direct af als minder sociaal en minder gemotiveerd.
  [naar artikel]
 36. Een plant op kantoor zorgt voor minder zieke werknemers (01/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wat een paar planten op de werkvloer al niet kunnen doen. Mensen worden minder snel ziek en functioneren beter.
  [naar artikel]
 37. Twaalf procent Vlaamse werknemers loopt risico op burn-out (16/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Goed 12 procent van de Vlaamse werknemers, of 280.000 mensen, en 11 procent van de zelfstandigen (40.000 mensen), hebben last van acute psychische vermoeidheidsproblemen. Zulke klachten, die zich uiten in regelmatiger ziek zijn, sneller overwegen van werk te veranderen en vrezen niet tot het pensioen te kunnen doorwerken, kunnen uiteindelijk een burn-out veroorzaken. Dat blijkt uit een enquête bij 12.000 werknemers en 2.700 zelfstandigen.
  [naar artikel]
 38. 'Uw burn-out komt door uw vissenbrein' (14/04/2019 - De Morgen)
  Heeft u een depressie of een burn-out? Dan komt dat omdat u het brein van een vis heeft. Dat is minder beledigend dan het klinkt, zegt psychiater Witte Hoogendijk. Want dat vissenbrein, dat hebben we allemaal. 'Het is gewoon de schuld van de evolutie.' Ann Van den Broek
  [naar artikel]
 39. Hete zomer veroorzaakt minder overlijdens dan verwacht (04/09/2018 - VRT NWS)
  Deze zomer hebben we tot nu toe, verspreid over 2 periodes, 21 dagen gehad met temperaturen boven de 25 (en zelfs 30) graden. Daarmee hebben we de heetste zomer gehad sinds 1833. Toch zijn er in die 2 periodes minder mensen gestorven dan tijdens andere hete zomers. Dat blijkt uit cijfers van het federale onderzoekscentrum Sciensano. 
  [naar artikel]
 40. 1 op de 8 werknemers heeft klachten die tot burn-out kunnen leiden (15/03/2018 - VRT NWS)
  Volgens een onderzoek van de SERV, het adviesorgaan van de sociale partners, heeft 1 op de 8 Vlaamse werknemers last van klachten die kunnen leiden tot een burn-out. Dat aantal is vooral de laatste drie jaar gestegen. 
  [naar artikel]
 41. Hoe kan je een burn-out vermijden? 10 tips (18/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Alsmaar meer werknemers krijgen te maken met een burn-out. De steeds langere werkuren, de constante stroom aan informatie en de hogere werkdruk...
  [naar artikel]
 42. Minder lyme: teken hadden vorig jaar te veel stress door droogte (01/04/2020 - De Standaard)
  In de warme, droge zomer van 2019 hebben mensen aanzienlijk minder last gehad van de teken.
  [naar artikel]
 43. Vrouwelijke werknemers eisen miljarden van winkelketen Tesco omdat ze minder betaald werden dan mannen (07/02/2018 - VRT NWS)
  De Britse winkelketen Tesco riskeert om een schadevergoeding tot vier miljard pond te moeten betalen aan vrouwelijke werknemers die jarenlang minder betaald werden dan mannelijke collega's voor hetzelfde werk.
  [naar artikel]
 44. Werknemers van Brusselse bedrijven nemen minder vaak de auto (15/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Werknemers van grote Brusselse bedrijven komen alsmaar minder vaak met de auto naar het werk. Het aandeel van de auto in het transport is de...
  [naar artikel]
 45. “Een burn-out begint al in de kleuterklas” (07/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  “Een burn-out krijg je níét van te hard werken, perfectionisme maakt mensen ziek”, zegt Marcel Hendrickx (70), perfectionisme-coach en auteur van Burn-out begint in de kleuterklas. “De lat wordt zeer hoog gelegd, op het werk, op school, zelfs de allerkleinsten móéten zeer veel. Een samenleving die draait op perfectionisme loopt vast. Daarom: laat je kinderen een beetje meer kind en een beetje minder perfect zijn.”
  [naar artikel]
 46. Helft minder longontstekingen na slokdarmverwijdering dankzij verbeterde nazorg (18/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Patiënten die door slokdarmkanker na een slokdarmverwijdering een verbeterd nazorgtraject volgen, krijgen minder longontstekingen en ademhalingsfalen. In tegenstelling tot vroeger beginnen ze snel opnieuw zelfstandig te eten en worden ze aangespoord zo snel mogelijk uit bed te komen om te bewegen. Dat zijn de eerste resultaten van een pilootproject van het UZ Leuven.
  [naar artikel]
 47. Belgische werknemers werken minder door op ziektedagen (06/02/2020 - Express)
  De Belgische werknemer werkt door op een derde van zijn ziekte dagen, blijkt uit een online bevraging van hr-bedrijf Securex. Dat is een forse daling ten opzichte van 2014, toen de werknemer nog op 46 procent van zijn ziektedagen doorwerkte. Steeds meer houden werknemers eraan om hun ziektedagen te gebruiken waarvoor ze eigenlijk dienen: de […] The post Belgische werknemers werken minder door op ziektedagen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 48. Minder op kantoor, betere werknemers (10/04/2019 - De Morgen)
  En ineens ben je in geen tijd op je werk. Omdat het schoolvakantie is. Meer tijd en minder stress, zo kan het elke dag. Het toverwoord: thuiswerken. Waarom gebeurt het dan zo weinig?
  [naar artikel]
 49. Vlaming vermijdt opleiding: Voka wil minder ontslagvergoeding voor wie bijscholing weigert (28/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaamse werknemers nemen te weinig deel aan opleidingen en vinden daardoor minder snel een nieuwe job. Vooral bij laaggeschoolden is dat een groot probleem.
  [naar artikel]
 50. Coaching, nu ook voor burn-out (22/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Burn-outcoaches worden binnenkort verplicht in bedrijven met minstens honderd werknemers, dat heeft onze regering beslist. Weer regelgeving bij, weer een last bij voor werkgevers door een reactie op de waan van de dag, terwijl de cijfers over burn-out niet kloppen. Die zijn immers met 70 procent gestegen op tien jaar tijd.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.