Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 August 2020
03:24 uur

Het dorp in de Nete: Marc en Rita bouwden afgelegen huis in Nijlen om tot hechte eilandgemeenschap

Gazet van Antwerpen

01/08/2020 - 10:26

Waar de Nijlense plattelandswegen te smal worden voor kruisende wagens leidt een verborgen zandpaadje naar een oude brug. Ooit stroomde de Kleine Nete onder dit stenen gevaarte, nu overvleugelt hij een roerloze waterpartij die zich samen met de echte Nete rond het huis van Marc Hollanders (69) en Rita Jacobs (69) krult. Hoe afgelegen de plek ook mag zijn, de twee voelen zich er geen seconde alleen. Op hun eiland vertoeven ze immers in het gezelschap van tante Erna, vriend Eduard, hond Ralf en paard Ronaldo. Ergens ver weg van de wereld vormt deze kleine gemeenschap een dorp op zichzelf.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GAZET VAN ANTWERPEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Minister erkent gebied aan Kleine Nete als archeologisch waardevol (26/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft een aantal nieuwe archeologische sites erkend. Ook een zone aan de Kleine Nete in Nijlen hoort daarbij.
  [naar artikel]
 2. Politiezones in regio Mechelen bundelen krachten onder associatie ‘Tussen Nete en Dijle’ (01/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De versterkte samenwerking tussen de politiezones Berlaar-Nijlen, Bodukap, Lier en Heist-op-den-Berg die begin dit jaar van start ging, gaat onder een nieuwe officiële naam fungeren. ‘Politie-associatie Tussen Nete en Dijle’ zal de formatie voortaan heten.
  [naar artikel]
 3. Huis vol cryptische boodschappen zet aan tot nadenken (15/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De gemeente Nijlen daagt haar inwoners op paasmaandag, tijdens de jaarmarkt, uit tot nadenken over de toekomst van hun dorp. Daarvoor werd een huis helemaal volgeplakt met cryptische boodschappen.
  [naar artikel]
 4. Afgelegen chalet naast Kesselse Heide totaal vernield: “Er viel niets meer te redden bij deze brand” (26/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een houten chalet in de Vogelzangstraat in Nijlen is getroffen door een hevige brand. De bewoners konden het gebouw tijdig verlaten, maar hun afgelegen woonst is compleet verwoest.
  [naar artikel]
 5. Fictief dorp van Marc De Bel kan nu echte gemeente worden (29/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Kruisem, het fictieve dorp uit verhalen van de gevierde jeugdauteur Marc De Bel, is één van de vijf mogelijke fusienamen voor Kruishoutem en
  [naar artikel]
 6. Dakbrand teistert woning in Nijlen: “Het huis is onbewoonbaar” (09/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De brandweer moest vrijdagavond in Nijlen uitrukken voor een uitslaande dakbrand in een woning in de Bovenstraat. Er raakte niemand gewond, maar het huis is wel onbewoonbaar.
  [naar artikel]
 7. Bloed, zweet en granen (13/04/2019 - De Morgen)
  Eén dorp, één trainer, zestien olympische medailles en dertig wereldtitels: wat is het geheim van Bekoji, het afgelegen Afrikaanse dorp dat zich ontpopte tot olympische kampioenenfabriek?
  [naar artikel]
 8. Saskia en Brecht bouwden hun woning in de hoogte, met een minimum aan meubels: “Alles staat in het teken van contact met de omgeving” (09/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Als een van de bomen in het bos, zo ziet het huis van Saskia Horions en Brecht Veulemans er een beetje uit. Op een beperkte oppervlakte bouwden ze...
  [naar artikel]
 9. Wordt fictief dorp van auteur Marc De Bel binnenkort échte gemeente? (29/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  Kruisem, het fictieve dorp uit verhalen van de gevierde jeugdauteur Marc De Bel, is één van de vijf mogelijke fusienamen voor Kruishoutem en Zingem. Dat meldt de gemeente Zingem.
  [naar artikel]
 10. Fietser (87) valt in ijskoude Nete, omstanders grijpen tijdig in (23/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een 87-jarige fietser uit Duffel is gisterennamiddag in de Nete terechtgekomen. Dat gebeurde tijdens een fietstocht langsheen de Lierse stadsvesten.
  [naar artikel]
 11. 14.000 jaar oud dorp ontdekt in Canada (09/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben op een afgelegen eiland voor de westkust van Canada resten van een dorp ontdekt dat naar schatting 14.000 jaar oud zijn.
  [naar artikel]
 12. Een IJslands dorp met elf inwoners (29/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  In de derde aflevering van ‘Reizen Waes Europa’ bezoekt Tom Waes Mjoifjördur, het meest afgelegen dorp van IJsland met slechts elf inwoners. Hij spreekt met alle elf en voor één keer staat hij met zijn mond vol tanden in het schooltje van Erdna en Johanna.
  [naar artikel]
 13. Vrouw valt uit scootmobiel in Nete (15/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een 57-jarige dame uit Geel is woensdagmiddag bij een onfortuinlijk voorval in het water van de Grote Nete terechtgekomen. Ze moest door de brandweer uit het water worden gehaald.
  [naar artikel]
 14. Radio 2-coryfee Rita Jaenen (79): “Verscheurende keuze: dochter met beperking 3 weken niet zien of in huis halen, maar dat hou ik niet vol” (13/03/2020 - VRT NWS)
  Rita Jaenen uit Zonhoven en oud-presentatrice bij Radio 2 stond vandaag voor een verscheurende keuze. Haar dochter Barbara heeft een zware mentale beperking en verblijft in de zorginstelling Ter Heide in Zonhoven. Daar is geen bezoek meer welkom, dus Rita heeft moeten kiezen tussen haar dochter wekenlang niet zien of ze in huis halen.
  [naar artikel]
 15. COLUMN. Ben je af Nijlen? (03/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Je bent ‘af’ Nijlen, niet ‘van’ Nijlen. Al jaren houd ik dat vol, niet per se omdat het zo is, wel omdat het apart klinkt en soms deuren opent.
  [naar artikel]
 16. Politiezones denken na over fusie: “Als aparte zones zijn we soms te klein” (21/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Levert de politie-associatie Tussen Nete en Dijle ook een echte politiezonefusie op? De kans is groot, nu de zones onderzoeken of er een groter geheel gevormd kan worden. De noodzaak wordt naar verluidt vooral gevoeld in de zones Berlaar-Nijlen en Heist, al sluiten ze bij Lier en Bodukap ook niets uit.
  [naar artikel]
 17. 'Chinese mysterieslak' gespot in zijrivier Grote Nete (24/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de Laak, een zijrivier van de Grote Nete, is vorig jaar een twintigtal Chinese mysterieslakken ontdekt. Dat blijkt uit een rapport dat
  [naar artikel]
 18. Rita en Pascale sluiten dagbladhandel in Brasschaat: vijfde inbraak is er te veel aan voor duo (28/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Rita Frans en dochter Pascale Vervoort sloten zaterdag definitief de deuren van hun dagbladhandel, Alida in de Augustijnslei. Rita stond er juist vijftig jaar.
  [naar artikel]
 19. Niemand verdacht overleden koppel, tot gestolen kunstwerk van 112 miljoen euro opdook in hun huis (06/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Jerry en Rita Alter leken een doodbraaf koppel. Tot na hun dood in hun huis een schilderij werd teruggevonden dat in 1985 gestolen was. Het werk van ­Willem De Kooning, met een ­geschatte waarde van 112 miljoen euro, hing aan de muur in hun slaapkamer. Of Jerry en Rita de daders waren, durft de FBI nog niet met zekerheid zeggen, maar nu dook wel een foto op die ­bewijst dat ze de dag voor de diefstal in Tucson waren.
  [naar artikel]
 20. Meer dan twee kilo speed in garagebox: man van 46 uit Nijlen in de cel (20/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In een garagebox in Merksem heeft de politie van de zone Berlaar-Nijlen onlangs een aanzienlijke hoeveelheid drugs gevonden, waaronder meer dan twee kilogram speed. Een 46-jarige man uit Nijlen zit in de cel.
  [naar artikel]
 21. Afscheidnemende Dekoninck opent in Nijlen met een zege op de 50 meter rugslag (20/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Dieter Dekoninck heeft zaterdag op de eerste dag van de Spar Cup in Nijlen (kortebaan) de 50 meter rugslag (in 25.50) op zijn naam geschreven. De zwemmer van BRABO is in Nijlen aan zijn laatste professionele wedstrijd bezig.
  [naar artikel]
 22. Provincie onderzoekt visbestand Grote Nete met elektrovisserij (10/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De provincie Antwerpen voert de komende dagen een onderzoek naar het visbestand op de bovenlopen van de Grote Nete in Balen. Dat gebeurt via elektrovisserij.
  [naar artikel]
 23. Kanovaarder treft machinegeweer uit WO II aan in Kleine Nete (30/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Natuurgids Erik Vervoort vond zondag een machinegeweer uit de Tweede Wereldoorlog in de Kleine Nete in Herentals, toen hij een kanotochtje maakte. Het is nog onduidelijk of het om een Duits of een Brits wapen gaat. Vervoort is van plan het wapen schoon te maken.
  [naar artikel]
 24. Gevaar voor dambreuk in Engels dorp geweken: 6.500 bewoners mogen terug naar huis (07/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De 6500 bewoners van het Engelse dorp Whaley Bridge mogen na een week weer terug naar huis. Dat meldt de politie van Derbyshire. De dam bij het...
  [naar artikel]
 25. Bewoners Fries dorp kopen zelf huis voor Syrisch asielzoekersgezin (17/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In het Nederlandse dorp Easterlittens, in Friesland, hebben bewoners geld ingezameld om een huis van 150.000 euro te kopen voor het Syrisch
  [naar artikel]
 26. Leesclub – December (04/12/2017 - Metro)
  Zit jij altijd met je neus in de boeken? Nood aan ontspanning op de trein? Dat treft, want met Metro’s Leesclub verdiepen we ons elke maand samen met jullie in een nieuw boek. Deze maand is het de beurt aan ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa. Hieronder kan je alvast een voorsmaakje krijgen: “Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige. De heilige Rita is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.” Zin om met ons mee te lezen? Schrijf je hieronder in en binnenkort ontvang je van ons een korte vragenlijst die je voor 8 januari dient in te vullen. Misschien staat jouw ongezouten mening binnenkort wel in de krant! Je hoeft natuurlijk niet alleen te lezen. Regisseur Nic Balthazar is deze maand Metro’s Leesclubvoorzitter. Hij leest samen met jullie ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa. Meningen, selfies en boekmomenten kan je kwijt met #metrosleesclub!   Veel leesplezier! Schrijf je hieronder in voor onze leesclub. De eerste 10 ontvangen van ons een gratis exemplaar van het boek. Niet bij de eerste 10? Je kunt je nog steeds registreren en meelezen met jouw eigen exemplaar Fill out my online form.
  [naar artikel]
 27. Wordt tante Rita weer zatte Rita? (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 28. Erfeniskwestie snijdt dorp in tweeën (22/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  Het dorp van Keiem, bij Diksmuide, is letterlijk in tweeën gesneden door een erfeniskwestie. Omdat een bouwvallig huis in de straat dreigt in te storten, heeft het gemeentebestuur de weg afgesloten voor het verkeer. De eigenaars is gevraagd om het pand zo snel mogelijk te laten afbreken, maar ze reageren voorlopig niet en gijzelen het hele dorp.
  [naar artikel]
 29. Auto en lichaam van vermiste Daniel (79) uit Nete gehaald (17/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Speurders hebben vrijdagmiddag een auto uit de Nete in Duffel gehaald. In het voertuig werd het stoffelijk overschot van de 79-jarige Daniel Bordeyne uit Kontich aangetroffen. De man, die in 2012 zijn terminaal zieke echtgenote om het leven bracht, was al sedert kerstavond spoorloos verdwenen. Het parket bevestigt dat het om een wanhoopsdaad gaat.
  [naar artikel]
 30. Vriendengroep ontwricht door seksueel misbruik: "Ik wou dat ik het kon terugdraaien, meisje. Echt waar" (24/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Twee gezinnen uit het dorp Vorden in de oostelijke Nederlandse provincie waren hechte vrienden. Ze woonden zelfs bij elkaar in de straat en
  [naar artikel]
 31. Brandweer vist groot varken uit Kleine Nete (03/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Wandelaars merkten zondagochtend ter hoogte van het bruggetje over de Kleine Nete aan het Spaans Hof in Herentals het kadaver van een groot dier op. Het bleek te gaan om een uit de kluiten gewassen varken. Wellicht was het dier over de stuw gespoeld en nadien vast komen te zitten in de stroming van het water net voorbij de waterval.
  [naar artikel]
 32. Ontroerend eerbetoon aan Marc Van Eeghem in 'Van algemeen nut' (27/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een volstrekt onbelemmerde avond in 1991 blijkt een mooie herinnering te zijn aan een hechte vriendschap tussen Peter Van den Begin, Stef Bos en de...
  [naar artikel]
 33. Eurovisiesong zingt naast vernietigd Palestijns dorp (09/05/2019 - Apache)
  Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats op de ruïnes van het in 1948 ontruimde en vernielde Palestijnse dorp Sheikh Muwannis. Van het hele dorp staat nog één enkel huis overeind, dat vandaag dienst doet als exclusief restaurant en feestzaal van de universiteit van Tel Aviv. De vernieling van Palestijnse infrastructuur gaat overigens tot op vandaag door.
  [naar artikel]
 34. Werken aan overstromingsgebied "Polder van Lier" van start gegaan (02/03/2020 - VRT NWS)
  In Lier starten de werken aan de polder, want die vangt niet meer voldoende water op. Er zal onder andere een grotere sluis aangelegd worden bij de Beneden-Nete. De dijk tussen het overstromingsgebied en de Nete wordt daardoor tijdelijk afgesloten.
  [naar artikel]
 35. VIDEO. Chalet ingestort na brand in Nijlen (26/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  In de Vogelzangstraat in Nijlen is een chalet maandagochtend compleet uitgebrand. Er vielen geen gewonden.
  [naar artikel]
 36. Lichtgewonde bij frontale botsing in Nijlen (16/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Op de Bevelsesteenweg in Nijlen zijn twee wagens frontaal op elkaar ingereden. Daarbij viel een lichtgewonde.
  [naar artikel]
 37. Opnieuw een spoorloper in Nijlen gefilmd (23/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De beelden van een vrouwelijke spoorloper in de Nijlense deelgemeente Kessel zorgden donderdag voor een storm aan reacties. Maar het blijkt niet het enige onverantwoorde gedrag van de voorbije dagen dat op camera werd vastgelegd. Aan onze redactie werd nog een ander filmpje bezorgd over een spoorloper, opnieuw uit Nijlen.LEES OOK. Nieuwe beelden: opnieuw een spoorloopster betrapt in Nijlen
  [naar artikel]
 38. Kome Nete en ’t Hofke verhuizen naar leegstaande feestzaal (20/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Sociaal restaurant Kome Nete en de sociale kruidenier ’t Hofke verhuizen tegen september naar de leegstaande feestzaal ’t Karthuizershof in de Kartuizersvest in Lier. De huidige lokalen in de Maasfortbaan zijn te klein en in slechte staat.
  [naar artikel]
 39. Dieter Dekoninck neemt afscheid met vierde plaats op 50 meter vlinderslag in Spar Cup Nijlen (20/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Dieter Dekoninck is zondag op de tweede dag van de Spar Cup in Nijlen als vierde geëindigd op de 50 meter vlinderslag. De 25-jarige zwemmer van BRABO, die in Nijlen zijn laatste zwemwedstrijd uit zijn professionele carrière afwerkt, tikte af na 24.95.
  [naar artikel]
 40. Jan en Kaat bouwden thuis een café: “Nu zijn we veel vaker samen met onze vrienden” (29/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Velen dromen ervan, maar weinigen hebben er een: een café bij hen thuis. Jan Keymis (48) en Kaat Mendonck (43) bouwden in de kelder van hun...
  [naar artikel]
 41. Geen extra bebouwing meer langs Beneden-Nete in Lier en Duffel (01/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de vallei van de Beneden-Nete in de gemeenten Lier en Duffel zal er geen bebouwing meer bijkomen. Vijfendertig hectare woon- en industriegebied...
  [naar artikel]
 42. Juf Rita (70) staat nog voor de klas (10/01/2018 - VRT NWS)
  Na de kerstvakantie zijn er in Vlaanderen 755 leerkrachten te weinig. Door het tekort worden gepensioneerde leerkrachten opnieuw ingeschakeld. Rita Van Stichel is 70 en met pensioen maar op vraag van de school, staat ze af en toe nog voor de klas. Ook al is ze niet altijd mee met de laatste nieuwe computertechnologie, toch zijn de leerlingen heel tevreden over de lessen van juf Rita.
  [naar artikel]
 43. Nijlenaar komt om het leven bij motorongeval in Frankrijk (16/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een 47-jarige man uit Nijlen is zondag om het leven gekomen bij een verkeersongeval in het Noord-Franse Hargnies. Dat bevestigt Paul Verbeeck, de burgemeester van Nijlen (CD&V).
  [naar artikel]
 44. Wat is er mis met deze foto van Rita Ora? (12/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Sterren zijn ook maar mensen. Dat mocht de Britse zangeres Rita Ora (25) ondervinden toen ze donderdag haar appartement in New York City verliet.
  [naar artikel]
 45. BINNENKIJKEN. Dit koppel maakte een huis van een Lijnbus (20/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  "Waarom worden we allemaal verplicht om in een bakstenen huis te wonen?" Lotte en Robbe, een koppel twintigers, gingen op zoek naar een flexibele oplossing, en bouwden een bus om tot een tiny house, met tonnen charme. Kijk even binnen.
  [naar artikel]
 46. BINNENKIJKEN. Dit koppel maakte een huis van een Lijnbus (20/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  "Waarom worden we allemaal verplicht om in een bakstenen huis te wonen?" Lotte en Robbe, een koppel twintigers, gingen op zoek naar een flexibele oplossing, en bouwden een bus om tot een tiny house, met tonnen charme. Kijk even binnen.
  [naar artikel]
 47. Gevaar voor dambreuk in Engels dorp geweken: 6.500 bewoners mogen terug naar huis (07/08/2019 - De Morgen)
  De 6500 bewoners van het Engelse dorp Whaley Bridge mogen na een week weer terug naar huis. Dat meldt de politie van Derbyshire. De dam bij het Toddbrook-reservoir was kapot en leek door te breken, maar dat gevaar is geweken.
  [naar artikel]
 48. Marc Van Ranst: “Niet de bedoeling om naar je lief in een dorp verderop te rijden” (29/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Niet alleen ouderen, maar ook jongere generaties worden getroffen door het coronavirus. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vandaag in de...
  [naar artikel]
 49. Marc Van Ranst: “Niet de bedoeling om naar je lief in een dorp verderop te gaan” (29/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Niet alleen ouderen, maar ook jongere generaties worden getroffen door het coronavirus. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vandaag in de...
  [naar artikel]
 50. Marc Herremans blikt in ‘Het Huis’ terug op zijn val: “Je wordt wakker in een ander lichaam” (09/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Het Huis’ vertelt triatleet Marc Herremans over het ongeluk dat hem verlamde. Sinds 2002 zit hij in een rolstoel, na een val tijdens zijn...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.