Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 August 2020
02:25 uur

Uitstel verkiezingen Hongkong genadeslag voor prodemocratische beweging

Express

01/08/2020 - 10:55

Carrie Lam, de lokale bestuurder van Hongkong, kondigde gisteren aan dat de geplande parlementsverkiezingen uitgesteld worden naar volgend jaar. Zelf... The post Uitstel verkiezingen Hongkong genadeslag voor prodemocratische beweging appeared first on Business AM.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Prodemocratische kamp groeit sterk bij verkiezingen in Hongkong (25/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Met een recordopkomst en stevige winst voor het prodemocratische kamp heeft de bevolking in Hongkong haar steun betuigd aan de protestbeweging.
  [naar artikel]
 2. Regeringsleider Hongkong belooft "nederig" te luisteren naar bevolking na forse winst van oppositie bij verkiezingen (25/11/2019 - VRT NWS)
  De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft verklaard dat haar regering "nederig" zal luisteren naar de bevolking. Ze reageert daarmee op de forse winst van de prodemocratische oppositie bij de plaatselijke verkiezingen voor de districtraden. Volgens de laatste resultaten zijn 17 van de 18 raden nu in handen van de prodemocratische beweging. De verkiezingen waren een test voor het pro-Chinese bestuur. Dat hoopte dat de "zwijgende meerderheid" de stem van het studentenprotest zou afzwakken. Maar dat is duidelijk niet gebeurd.
  [naar artikel]
 3. Onrust Hongkong – Prodemocratische kamp groeit sterk bij verkiezingen (25/11/2019 - Metro)
  Met een recordopkomst en stevige winst voor het prodemocratische kamp heeft de bevolking in Hongkong haar steun betuigd aan de protestbeweging. Officiële resultaten worden pas maandag in de loop van de dag lokale tijd bekendgemaakt, maar uit voorlopige resultaten blijkt dat de prodemocraten 201 zetels binnenhalen, terwijl de pro-Pekingpartijen het moeten stellen met 28 zetels. De resultaten voor 211 zetels zijn nog niet bekend, schrijft de South China Morning Post. Bij de vorige verkiezingen haalden de pro-Pekingpartijen nog ongeveer driekwart van de zetels binnen. Voor het eerst in maanden waren zondag in de Chinese stadstaat geen betogingen. In plaats van te betogen, trok de bevolking massaal naar de stembureaus. Een recordaantal van 70 procent van de bevolking bracht zijn stem uit. De stemming verliep zonder geweld, al waren aan elk stembureau politie-eenheden ingezet. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Prodemocratische kamp groeit sterk bij verkiezingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Verkiezingen Hongkong: Pro-democratische partijen winnen flink bij recordopkomst (25/11/2019 - Knack)
  Met een recordopkomst en stevige winst voor het prodemocratische kamp heeft de bevolking in Hongkong haar steun betuigd aan de protestbeweging.
  [naar artikel]
 5. Monsterscore voor pro-democratische oppositie in Hongkong, Lam belooft ‘nederig’ te luisteren (25/11/2019 - De Morgen)
  De Chinese regering blijft resoluut achter de leider van Hongkong, Carrie Lam, staan ondanks de overwinning van het prodemocratische kamp tijdens de lokale verkiezingen van zondag.
  [naar artikel]
 6. Stemming weerspiegelt “ontevredenheid” in Hongkong, erkent leider Carrie Lam (26/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De verpletterende overwinning van het prodemocratische kamp tijdens de lokale verkiezingen van zondag in Hongkong “is een weerspiegeling van de ontevredenheid van de bevolking”. Dat heeft de leider van Hongkong, Carrie Lam, toegegeven.
  [naar artikel]
 7. Onrust Hongkong – Prodemocratische kamp groeit sterk bij verkiezingen (25/11/2019 - Metro)
  Met een recordopkomst en stevige winst voor het prodemocratische kamp heeft de bevolking in Hongkong haar steun betuigd aan de protestbeweging. Officiële resultaten worden pas maandag in de loop van de dag lokale tijd bekendgemaakt, maar uit voorlopige resultaten blijkt dat de prodemocraten 344 van de 452 zetels binnenhalen, terwijl de pro-Pekingpartijen het moeten stellen met 58 zetels. 41 zetels gaan naar onafhankelijke partijen. De resultaten voor 9 zetels zijn nog niet bekend, schrijft de South China Morning Post. Bij de vorige verkiezingen haalden de pro-Pekingpartijen nog ongeveer driekwart van de zetels binnen. Voor het eerst in maanden waren zondag in de Chinese stadstaat geen betogingen. In plaats van te betogen, trok de bevolking massaal naar de stembureaus. Een recordaantal van 70 procent van de bevolking bracht zijn stem uit. De stemming verliep zonder geweld, al waren aan elk stembureau politie-eenheden ingezet. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Prodemocratische kamp groeit sterk bij verkiezingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Coronavirus betekent genadeslag voor middenstand in Hongkong: ‘Ik weet niet hoelang ik dit nog trek’ (04/03/2020 - De Morgen)
  Na de maandenlange straatprotesten dreigt het coronavirus nu de genadeslag te worden voor veel middenstand in Hongkong. Met een uitzonderlijke financiële injectie probeert de overheid winkels en restaurants te redden, maar zal dat genoeg zijn?
  [naar artikel]
 9. Activist Joshua Wong mag niet deelnemen aan verkiezingen in Hongkong (29/10/2019 - VRT NWS)
  In Hongkong mag de prodemocratische activist Joshua Wong niet deelnemen aan de districtsverkiezingen. Dat heeft de regering van de Chinese stadstaat beslist. De regering beschuldigt Wong ervan dat hij de onafhankelijkheid van Hongkong wil nastreven. Wong noemt het verbod politiek gemotiveerd en beticht Peking ervan de verkiezingen te willen manipuleren.
  [naar artikel]
 10. Hongkong trapt 2020 af met nieuwe betogingen voor democratie (01/01/2020 - Express)
  De prodemocratische beweging in Hongkong heeft massaal betoogd op nieuwjaarsdag. Op de manifestatie is het tot botsingen met de politie gekomen. Ongeveer 400 mensen werden opgepakt. Meer dan een miljoen mensen namen deel aan de betoging volgens de organisatoren. ‘De totale deelname overschreed de 1,03 miljoen’, zei het Civil Human Rights Front. Dat aantal werd […] The post Hongkong trapt 2020 af met nieuwe betogingen voor democratie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 11. Peking steunt leider van Hongkong ondanks electoraal verlies (25/11/2019 - Metro)
  De Chinese regering blijft resoluut achter de leider van Hongkong, Carrie Lam, staan ondanks de overwinning van het prodemocratische kamp tijdens de lokale verkiezingen van gisteren. “De Chinese centrale regering steunt resoluut de leider van het executief Carrie Lam aan het hoofd van de speciale administratieve regio (de officiële naam van Hongkong, n.v.d.r.)” , zo verklaarde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang. Hij gaf geen commentaar op de overwinning van het prodemocratische kamp bij de districtsverkiezingen. Lam beloofde dat haar regering “nederig” zal luisteren naar de bevolking. Volgens de Hongkongse media behaalden de prodemocratische kandidaten 388 van de 452 vacante zitjes in de districtsraad. Dat is een uitzonderlijke winst van 263 zetels in vergelijking met de vorige stembusgang in 2015. De pro-Chinese kandidaten behouden slechts 59 zitjes. Vijf anderen zijn onafhankelijke kandidaten. De participatiegraad bedroeg 71 procent van de 4,13 miljoen ingeschreven kiezers, wat een record is. De woordvoerder van de Chinese overheid herhaalde dat het stoppen van het geweld en het herstellen van de kalmte de belangrijkste taken zijn voor het huidige Hongkong. Bron: Belga   Het bericht Peking steunt leider van Hongkong ondanks electoraal verlies verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Onrust Hongkong – Hongkong “blijft deel van China” (25/11/2019 - Metro)
  Hongkong “blijft deel van China”, wat de uitslag van de verkiezingen van ook zal zijn. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi maandag gezegd. Bij die verkiezing lijken de prodemocratische partijen de grote winnaar te worden, blijkt uit de voorlopige resultaten. Wang roept op om de definitieve resultaten af te wachten. “Wat er ook gebeurt, Hongkong blijft een deel van China, waarvan het een speciale administratieve regio is”, klinkt het. “Elke poging om chaos in Hongkong te zaaien of de welvaart en stabiliteit te ondermijnen, is gedoemd te mislukken.” Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Hongkong “blijft deel van China” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Onrust Hongkong – Stemming weerspiegelt “ontevredenheid”, zegt Lam (26/11/2019 - Metro)
  De verpletterende overwinning van het prodemocratische kamp tijdens de lokale verkiezingen van zondag in Hongkong “is een weerspiegeling van de ontevredenheid van de bevolking”. Dat heeft de leider van Hongkong, Carrie Lam, toegegeven. De verkiezingen zijn een uiting van de bezorgdheid over “de tekortkomingen van de regering” en meer bepaald de manier waarop de regering de nu al maanden durende politieke onrust heeft aangepakt, zei Lam op haar wekelijkse persconferentie. Eerder had Lam al verklaard dat haar regering “nederig” zal luisteren naar de bevolking. De Chinese regering liet intussen weten dat het achter de leider van Hongkong blijft staan. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Stemming weerspiegelt “ontevredenheid”, zegt Lam verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Onrust Hongkong – Stemming weerspiegelt “ontevredenheid”, zegt Lam (26/11/2019 - Metro)
  De verpletterende overwinning van het prodemocratische kamp tijdens de lokale verkiezingen van zondag in Hongkong “is een weerspiegeling van de ontevredenheid van de bevolking”. Dat heeft de leider van Hongkong, Carrie Lam, toegegeven. De verkiezingen zijn een uiting van de bezorgdheid over “de tekortkomingen van de regering” en meer bepaald de manier waarop de regering de nu al maanden durende politieke onrust heeft aangepakt, zei Lam op haar wekelijkse persconferentie. Eerder had Lam al verklaard dat haar regering “nederig” zal luisteren naar de bevolking. De Chinese regering liet intussen weten dat het achter de leider van Hongkong blijft staan. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Stemming weerspiegelt “ontevredenheid”, zegt Lam verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Opnieuw traangas ingezet tijdens protesten in Hongkong (01/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Prodemocratische betogers zijn vandaag weer op straat gekomen in Hongkong na een korte onderbreking in de bijna zes maanden durende politieke...
  [naar artikel]
 16. China stampt repressie erin, van Xinjiang tot Hongkong (26/11/2019 - De Tijd)
  10:05 Het prodemocratische kamp in Hongkong vierde gisteren een verkiezingszege op het Chinese bewind. Maar de keiharde onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang toont dat Peking ver gaat om zijn macht vei...
  [naar artikel]
 17. EU bezorgd over Hongkong: ‘Extreem zorgwekkend’ (30/08/2019 - De Morgen)
  De autoriteiten in Hongkong hebben drie prominente activisten gearresteerd, onder wie Joshua Wong. Intussen werd hij wel weer vrijgelaten op borg. Ook een prodemocratische volksvertegenwoordiger is in Hongkong gearresteerd, zo heeft zijn partij gemeld. De organisatoren van een massademonstratie dit weekend hebben het evenement geannuleerd na de politieacties. De EU maakt zich ondertussen grote zorgen over de situatie.
  [naar artikel]
 18. Onrust Hongkong – Ongeveer 400 mensen opgepakt bij eerste betoging van 2020 voor democratie in Hongkong (01/01/2020 - Metro)
  De prodemocratische beweging in Hongkong heeft massaal betoogd op nieuwjaarsdag. Op de manifestatie is het tot botsingen met de politie gekomen. Ongeveer 400 mensen werden opgepakt. Meer dan een miljoen mensen namen deel aan de betoging volgens de organisatoren. “De totale deelname overschreed de 1,03 miljoen van 9 juni”, de datum van de eerste grote manifestatie van de beweging, zei het Civil Human Rights Front. De autoriteiten van de voormalige Britse kolonie vroegen de organisatoren woensdag de optocht voortijdig stop te zetten omdat er ongeregeldheden waren uitgebroken. De betoging, die toegestaan was, begon vreedzaam in de namiddag, maar het kwam toch tot botsingen toen de betogers door de wijk Wan Chai trokken. “Ongeveer 400” manifestanten werden opgepakt, onder meer wegens “onwettig wapenbezit”, maakte een hoge officier van de Hongkongse politie bekend. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Ongeveer 400 mensen opgepakt bij eerste betoging van 2020 voor democratie in Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Recordopkomst bij lokale verkiezingen in Hongkong (24/11/2019 - VRT NWS)
  In Hongkong is nu al een recordaantal kiezers komen stemmen voor de lokale verkiezingen. De verkiezing wordt gezien als een graadmeter voor steun aan de protestbeweging, die al bijna een half jaar Hongkong in haar greep houdt. Het lokale bestuursniveau heeft weinig macht in Hongkong, dus de verkiezing is vooral symbolisch.
  [naar artikel]
 20. Opnieuw traangas ingezet tijdens protesten in Hongkong (01/12/2019 - De Morgen)
  Prodemocratische betogers zijn vandaag weer op straat gekomen in Hongkong na een korte onderbreking in de bijna zes maanden durende politieke contestatie. Talrijke Hongkongers namen deel aan drie manifestaties waarvoor de autoriteiten toestemming hadden gegeven.
  [naar artikel]
 21. Peking steunt leider van Hongkong “resoluut”, ondanks electoraal verlies (25/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Chinese regering blijft resoluut achter de leider van Hongkong, Carrie Lam, staan ondanks de overwinning van het prodemocratische kamp tijdens...
  [naar artikel]
 22. Betogers trekken opnieuw de straat op in Hongkong na korte periode van rust (01/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Prodemocratische betogers zijn vandaag weer op straat gekomen in Hongkong na een korte onderbreking in de bijna zes maanden durende politieke...
  [naar artikel]
 23. Spanningen in Hongkong lopen op na arrestatie parlementsleden (09/11/2019 - De Tijd)
  17:04 De politie in Hongkong heeft drie prodemocratische parlementsleden aangehouden. De arrestatie zet de spanningen op scherp, een dag na de dood van een demonstrant.
  [naar artikel]
 24. Massademonstratie afgelast in Hongkong na arrestaties, EU noemt situatie ‘extreem zorgwekkend’ (30/08/2019 - De Morgen)
  De autoriteiten in Hongkong hebben drie prominente activisten gearresteerd, onder wie Joshua Wong. Intussen werd hij wel weer vrijgelaten op borg. Ook een prodemocratische volksvertegenwoordiger is in Hongkong gearresteerd, zo heeft zijn partij gemeld. De organisatoren van een massademonstratie dit weekend hebben het evenement geannuleerd na de politieacties. De EU maakt zich ondertussen grote zorgen over de situatie.
  [naar artikel]
 25. Onrust Hongkong – Hongkong maakt zich op voor nieuwe grote betoging (08/12/2019 - Metro)
  In Hongkong wordt zondag opnieuw betoogd, zes maanden na de start van de massale protesten tegen de regering en voor de democratie. De betoging wordt georganiseerd door de organisatie Civil Human Rights Front en start om 15 uur lokale tijd (8 uur Belgische tijd) in een park in het centrum van de stad. Het is de eerste grote manifestatie sinds het prodemocratische kamp grote winst boekte bij de lokale verkiezingen eind november. De politie laat de betoging van zondag toe, in tegenstelling tot verschillende manifestaties de voorbije maanden. De inwoners van de Britse ex-kolonie komen sinds juni massaal op straat tegen de plaatselijke regering en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong. De politie treedt regelmatig hardhandig op tegen de manifestanten, waardoor ook geprotesteerd wordt tegen dat politiegeweld. Bron: Belga   Het bericht Onrust Hongkong – Hongkong maakt zich op voor nieuwe grote betoging verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Uitstel voor omstreden uitleveringswet in Hongkong (15/06/2019 - VRT NWS)
  In Hongkong ziet het er naar uit dat de omstreden uitleveringswet er voorlopig niet komt. Met die wet zou Hongkong verdachten kunnen uitleveren aan het Chinese vasteland. Er is al de hele week massaal protest. Het gaat om het grootste protest in Hongkong in jaren.  
  [naar artikel]
 27. Speech van leider van Hongkong uitgesteld door protesten (16/10/2019 - Metro)
  De “policy address”, de jaarlijkse toespraak van de leider van Hongkong Carrie Lam, is vandaag opgeschort. De speech in het parlement werd uitgesteld door protesten van prodemocratische parlementsleden. Vlak voor Lam haar toespraak zou houden, kwamen de parlementsleden de kamer binnen en scandeerden ze slogans die tijdens de protesten gebruikt werden. Na dertig minuten werd Lam’s speech tot nader order uitgesteld. Prodemocratische parlementsleden, die in de minderheid zijn, laten wel vaker van zich horen en protesteerden in het verleden al regelmatig. Met het oog op de protesten, is het parlement vandaag extra beveiligd. Op 1 juli, op de 22e verjaardag van de overdracht van de regio, liepen de protesten uit de hand en bezetten de manifestanten urenlang het parlement. De regering maakte daarop 40 miljoen Hongkongse dollar (4,6 miljoen euro) vrij voor de herstellingswerken. Bron: Belga   Het bericht Speech van leider van Hongkong uitgesteld door protesten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Recordopkomst bij verkiezingen Hongkong: kiezers moeten aanschuiven in lange rijen (24/11/2019 - De Morgen)
  De opkomst bij de lokale verkiezingen in Hongkong is bijzonder hoog. Na de eerste zes uur hadden al meer inwoners gestemd dan aan het einde van de dag vier jaar geleden. Omdat de verkiezingen te midden van aanhoudende protesten en oplopend geweld plaatsvinden, worden ze gezien als een referendum.
  [naar artikel]
 29. Zelfs de lokale verkiezingen in Hongkong zijn ineens wereldnieuws (23/11/2019 - De Morgen)
  Het gebeurt niet vaak dat lokale verkiezingen in Hongkong de aandacht van de wereldpers trekken. De districtsraden gaan over verkeerslichten, vuilnisbakken en geluidsoverlast, en hebben nauwelijks macht. Maar deze zondag is het anders en gelden de verkiezingen als graadmeter van de steun voor de protesten. En misschien zelfs als uitweg uit de impasse.
  [naar artikel]
 30. Uitleveringswet Hongkong – Hongkong plant uitstel wet (15/06/2019 - Metro)
  Na de massaprotesten in Hongkong tegen een omstreden wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken, zou Hongkong de wet willen uitstellen. Volgens de krant South China Morning Post uit Hongkong, zal bestuursvoorzitster Carrie Lam dat zaterdagnamiddag (lokale tijd) aankondigen. Het omstreden wetsontwerp van de pro-Chinese regering zou het mogelijk maken om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. Critici waarschuwen dat de Chinese justitie niet onafhankelijk is en dient als instrument voor politieke vervolging. Ook bestaat er risico op folteringen en mishandelingen. Zondag vindt opnieuw een protestmars plaats. Hongkong, dat momenteel ongeveer 7 miljoen inwoners telt, was tot 1997 ruim 150 jaar in het bezit van het Verenigd Koninkrijk. Toen droegen de Britten het gebied over aan China, waarbinnen het nu nog steeds een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft. Tegenstanders van de nieuwe uitleveringswet vrezen voor de autonomie van Hongkong. Bron: Belga   Het bericht Uitleveringswet Hongkong – Hongkong plant uitstel wet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. Kandidatuur van actievoerder Joshua Wong voor verkiezingen in Hongkong geweigerd (29/10/2019 - Metro)
  De prodemocratische actievoerder Joshua Wong zal niet deelnemen aan de komende districtraadsverkiezingen in Hongkong. Wong, een van de boegbeelden van de protestbeweging, zegt dat zijn kandidatuur geweigerd werd. Uit een document dat Wong op Twitter publiceerde, blijkt dat rechter Laura Aron zijn kandidatuur dinsdagmorgen ongeldig heeft verklaard. In de motivering wordt de actievoerder onder meer verweten te streven naar “zelfbeschikking” voor de semi-autonome regio in China. Voorafgaand aan de beslissing werd Wong drie keer door medewerkers van de verkiezingscommissie ondervraagd, onder meer over zijn standpunt over onafhankelijkheid voor Hongkong. Wong beweert de enige kandidaat te zijn die niet zal mogen deelnemen aan de verkiezingen. In een persbericht veroordeelt hij “de politieke onderzoeken en selecties door de regering”, waardoor hij “het recht om zich verkiesbaar te stellen” niet kan uitoefenen. Op Twitter spreekt hij ook over “manipulatie van de verkiezingen door Peking via politieke censuur en screening”. Een woordvoerder van de regering in Hongkong verdedigt in een reactie de beslissing van de rechtbank. Zelfbeschikking “of het steunen van de onafhankelijkheid van Hongkong is niet in overeenstemming met de grondwettelijke en juridische status” van de regio, zo klinkt het. Wong werd bekend in 2014, als leider van de “paraplubeweging”, die gedurende twee maanden tienduizenden actievoerders op straat bracht. Hij speelt ook een belangrijke rol bij het huidige protest in de regio. De actievoerder beklemtoont dat hij geen voorstander is van onafhankelijkheid, maar dat hij wel pleit voor het behoud van de “één land, twee systemen”-benadering, die in 1997 beloofd werd bij Britse overdracht van het gebied aan China. bron: Belga Het bericht Kandidatuur van actievoerder Joshua Wong voor verkiezingen in Hongkong geweigerd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Betogers trekken weer straat op na korte periode van rust (01/12/2019 - Metro)
  Prodemocratische betogers zijn zondag weer op straat gekomen in Hongkong na een korte onderbreking in de bijna zes maanden durende politieke contestatie. Talrijke Hongkongers namen deel aan drie manifestaties waarvoor de autoriteiten toestemming hadden gegeven. “Ik zou de regering de boodschap willen geven dat het niet voorbij is”, zei een 27-jarige deelnemer van een optocht naar het Amerikaanse consulaat die bedoeld was om Washington te danken voor zijn steun aan de protestbeweging. Hij hoopte dat de nieuwe betogingen vreedzaam zouden verlopen, want “de publieke opinie kan omslaan als het opnieuw tot geweld en botsingen komt”. Een andere betoging begon zondagmiddag in de handelswijk Tim Sha Tsu. De organisatoren hadden de bevolking online tot “terughoudendheid” opgeroepen. Deze manifestatie wou Peking en de Hongkongse autoriteiten herinneren aan de eisen van de prodemocratische beweging, waaronder de invoering van een echt algemeen stemrecht en een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld. Zondagmorgen namen kinderen en oudere mensen deel aan een manifestatie die zonder incidenten verliep. In de nacht van zaterdag op zondag hadden betogers in de volkswijk Mong Kog wegen geblokkeerd en zette de politie traangas in, voor het eerst sinds de lokale verkiezingen van 24 november, die in een klinkende overwinning resulteerden voor het prodemocratische kamp, waaraan Peking elke nieuwe toegeving weigert. Volgens de politie zijn sinds het begin van de protesten in juni meer dan 12.000 traangasgranaten afgevuurd. Bron: Belga   Het bericht Betogers trekken weer straat op na korte periode van rust verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Brussel geeft genadeslag aan Eurostadion (26/03/2018 - De Tijd)
  19:46 De Brusselse gemeenteraad heeft het fiat gegeven aan het schepencollege om de erfpachtovereenkomst met vastgoedontwikkelaar Ghelamco voor het Eurostadion stop te zetten. Het is de genadeslag.
  [naar artikel]
 34. Joshua Wong (23) is een held in Hongkong: ‘We zullen doorgaan tot we de oorlog gewonnen hebben’ (02/01/2020 - De Morgen)
  Hij is amper 23 jaar, maar al meer dan vijf jaar is Joshua Wong de luis in de pels van de Chinese machthebbers in Hongkong. Hij heeft een studentenvakbond en een prodemocratische partij opgericht, en organiseert al sinds mei betogingen en massabijeenkomsten tegen de groeiende Chinese invloed in de voormalige Britse kroonkolonie. Een gesprek met de studentenleider die de nachtrust van China’s sterke man Xi Jinping danig verstoort.
  [naar artikel]
 35. 'Genadeslag' voor Saeftinghedok (23/07/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider4.demorgen-cdn.be/photo/-genadeslag-voor-saeftinghedok/mruw6lzwha3dsnbthayc6rsxf43dimq/e2bfcb3a9d0948c747c40275bf551b9da12d04a54c1a46e79774bd72e3327d50/fitwidth_642x0_68694380.jpg?v=pRNiZad
  [naar artikel]
 36. Eerste verkiezingen in Hongkong sinds start protesten worden belangrijke indicator van stemming in stad (22/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Hongkong, een speciale bestuurlijke regio van China, bereidt zich onder hoogspanning voor op de eerste verkiezingen in de stad sinds de uitbraak...
  [naar artikel]
 37. Rellen op vijfde verjaardag “paraplubeweging” in Hongkong (28/09/2019 - Metro)
  Nadat in Hongkong tienduizenden mensen op straat waren gekomen voor een vreedzame demonstratie naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de “paraplubeweging”, is het vandaag opnieuw tot rellen gekomen tussen radicale activisten en de politie. Die laatste zette waterkanonnen en pepperspray in tegen de demonstranten, die brandbommen gooiden. In het Hongkongse Tamar Park werd vandaag een vreedzame betoging georganiseerd om het begin van de “paraplubeweging” in herinnering te brengen. Die beweging ontstond tijdens de prodemocratische protesten en tegen Chinese inmenging in Hongkong in 2014, ook wel de “parapluprotesten” genoemd. Vanaf eind september tot midden december legden demonstranten – gewapend met paraplu’s om zon, regen en pepperspray te trotseren – toen de Aziatische economische en financiële metropool lam. Volgens de organisatoren namen zaterdag 200.000 tot 300.000 mensen deel aan de herdenking. Naar aanleiding van het jubileum kondigde Joshua Wong, de leider van de “paraplubeweging”, in Tamar Park aan dat hij zal opkomen bij de lokale verkiezingen in november. Vanwege zijn rol bij de protesten in 2014 zat hij al een celstraf uit van twee maanden. In juni kwam hij weer vrij. Vijf maanden geleden startte in Hongkong – een voormalige Britse kolonie en sinds 1997 een speciale bestuurlijke regio van China – een nieuwe golf van protesten tegen de regering wegens de toenemende invloed van de Communistische Partij. De directe aanleiding was een – intussen ingetrokken – omstreden wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken. Bron: Belga   Het bericht Rellen op vijfde verjaardag “paraplubeweging” in Hongkong verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Joshua Wong (23), studentenleider in Hongkong: ‘15-jarigen worden beschoten met rubberkogels en uiteengedreven met traangas’ (02/01/2020 - De Morgen)
  Hij is amper 23 jaar, maar al meer dan vijf jaar is Joshua Wong de luis in de pels van de Chinese machthebbers in Hongkong. Hij heeft een studentenvakbond en een prodemocratische partij opgericht, en organiseert al sinds mei betogingen en massabijeenkomsten tegen de groeiende Chinese invloed in de voormalige Britse kroonkolonie. Een gesprek met de studentenleider die de nachtrust van China’s sterke man Xi Jinping danig verstoort.
  [naar artikel]
 39. Tienduizenden betogers in Hongkong zetten 2020 op straat in (01/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Hongkong zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om de beweging voor meer democratie het nieuwe jaar in te leiden.
  [naar artikel]
 40. Aung San Suu Kyi verdedigt opsluiten van journalisten (13/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Aung San Suu Kyi, de Myanmarese Adviseur van Staat en lange tijd het icoon van de prodemocratische beweging in het land, heeft op een bijeenkomst...
  [naar artikel]
 41. Hongkong trekt naar de stembus: lokale verkiezingen worden indicator voor stad (24/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een recordaantal inwoners van Hongkong trekt zondag naar de stembus. De lokale verkiezingen zijn een eerste barometer om te kijken hoeveel steun leider Carrie Lam nog geniet.
  [naar artikel]
 42. Pro-democratiekamp op weg naar ruime zege bij verkiezingen in Hongkong (25/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Met een recordopkomst en stevige winst voor het pro-democratische kamp heeft de bevolking van Hongkong haar steun betuigd aan de protestbeweging....
  [naar artikel]
 43. Rust keert terug in Hongkong na uitstel bespreking van omstreden uitleveringswet (13/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De autoriteiten in Hongkong maakten bekend dat ze voorlopig niet zullen samenkomen om de controversiële uitleveringswet te bespreken. Daarbij...
  [naar artikel]
 44. Spectaculaire zege voor pro-democratiekamp bij verkiezingen in Hongkong (25/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Met een recordopkomst en stevige winst voor het pro-democratische kamp heeft de bevolking van Hongkong haar steun betuigd aan de protestbeweging:...
  [naar artikel]
 45. “Hongkong gebruikte buitensporig geweld tijdens nieuwjaarsbetoging” (02/01/2020 - Metro)
  De Hongkongse politie heeft buitensporig geweld gebruikt tijdens de betoging op nieuwjaarsdag. Dat zegt Amnesty International. Meer dan een miljoen mensen van de prodemocratische beweging zijn er gisteren op straat gekomen. Volgens Amnesty International was een conflict waarbij een groep mensen een bank vernielden gemakkelijk op te lossen, maar heeft de politie traangas afgestoken in de menigte waardoor de mars abrupt tot een einde kwam. Ook zou een politicus van de Democratische Partij bespoten zijn met pepperspray toen die de politie vroeg om te kalmeren. Amnesty International vindt de politieacties tegen de demonstranten “buitensporig”. De politie toont “een houding van vergelding”, die niet ten goede komt aan de de-escalatie van de problemen, aldus de vereniging. Bron: Belga   Het bericht “Hongkong gebruikte buitensporig geweld tijdens nieuwjaarsbetoging” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Protest in Congo na uitstel verkiezingen (27/12/2018 - Knack)
  In Congo zijn betogingen uitgebroken tegen het gedeeltelijke uitstel van de verkiezingen die voor zondag gepland zijn.
  [naar artikel]
 47. Verkiezingen Hongkong: Pro-democratisch kamp veegt de vloer aan met pro-Pekingpartijen (25/11/2019 - Knack)
  Met een recordopkomst en stevige winst voor het pro-democratische kamp heeft de bevolking in Hongkong haar steun betuigd aan de protestbeweging.
  [naar artikel]
 48. Al vroeg aanschuiven voor lokale verkiezingen in Hongkong (24/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het is vandaag al vroeg druk bij meerdere stemlokalen in Hongkong voor de districtsverkiezingen, te vergelijken met gemeenteraadsverkiezingen....
  [naar artikel]
 49. Democratiekamp op kop bij verkiezingen in Hongkong (24/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij het tellen van de stemmen van de districtsverkiezingen in Hongkong ligt het pro-democratiekamp duidelijk op kop. De krant South China Morning...
  [naar artikel]
 50. Tienduizenden betogers herdenken een half jaar van protest tegen China in Hongkong (08/12/2019 - VRT NWS)
  In Hongkong is een grote protestbetoging aan de gang. Morgen is het precies zes maanden geleden dat het protest tegen de Chinese invloed begonnen is. Dat die beweging het zo lang heeft uitgehouden, is erg verrassend.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.