Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 August 2020
02:07 uur

Europese treinbouwkolos in de maak: Alstom mag Bombardier overnemen

Express

01/08/2020 - 13:19

De Europese Commissie heeft de overname van de Canadese treinfabrikant Bombardier door Alstom goedgekeurd. Daarmee wordt de Franse treinbouwer de... The post Europese treinbouwkolos in de maak: Alstom mag Bombardier overnemen appeared first on Business AM.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Miljardenovername tussen treinbouwers Alstom en Bombardier in de maak (17/02/2020 - Express)
  De Franse treinbouwer Alstom bevestigt de gesprekken met Bombardier over een overname van de spooractiviteiten van die Canadese trein- en vliegtuigfabrikant. Het zou gaan om een deal van om en bij de 7 miljard dollar. Als het tot een samensmelting komt, maakt dat van Alstom de tweede grootste fabrikant van spoorwegmaterieel. De Franse treinbouwer, met […] The post Miljardenovername tussen treinbouwers Alstom en Bombardier in de maak appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Alstom flirt met Bombardier na afgebroken Siemens-verloving (17/02/2020 - De Tijd)
  17:15 Na de mislukte fusie met het Duitse Siemens wil de Franse treinbouwer Alstom de spooractiviteiten van zijn slabakkende Canadese concurrent Bombardier overnemen.
  [naar artikel]
 3. Treinbouwers Alstom en Bombardier sluiten miljardendeal (17/02/2020 - Express)
  De Franse treinbouwer Alstom heeft een akkoord bereikt om de spooractiviteiten van zijn Canadese concurrent Bombardier over te nemen voor een bedrag tussen 5,8 en 6,2 miljard euro. Eerder op de dag was al bekend geraakt dat de twee groepen onderhandelingen voerden. Door de overname wordt Alstom de op een na grootste treinmaker ter wereld, […] The post Treinbouwers Alstom en Bombardier sluiten miljardendeal appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. 'Alstom en Bombardier bekijken spoorfusie' (21/01/2020 - De Tijd)
  19:58 De Canadese producent van vliegtuigen en spoorvoertuigen Bombardier bekijkt de mogelijkheden om zijn spooractiviteiten te bundelen met de Franse treinbouwer Alstom. Dat schrijft het persagentschap Blo...
  [naar artikel]
 5. Franse treinbouwer Alstom neemt Canadese Bombardier (met vestiging in Brugge) over (17/02/2020 - VRT NWS)
  De Franse treinbouwer Alstom neemt de spooractiviteiten van zijn Canadese concurrent Bombardier over. Beide bedrijven zijn actief in ons land. Bombardier heeft een fabriek in Brugge. De vakbonden daar vrezen (nog) niet voor banenverlies.
  [naar artikel]
 6. Alstom wil Bombardier kopen: “Geen banen bedreigd” (18/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de overname van de spooractiviteiten van het Canadese Bombardier door de Franse treinbouwer Alstom zijn geen banen bedreigd. Dat heeft de CEO...
  [naar artikel]
 7. Megatreinfusie brengt Bombardier Brugge in gevaar (27/09/2017 - De Tijd)
  16:54 De fuserende treinbouwers Siemens en Alstom staan sterk in België. Vooral de Brugse vestiging van concurrent Bombardier dreigt het kind van de rekening te worden.
  [naar artikel]
 8. Europese Commissie verwerpt de fusie tussen Siemens en Alstom (06/02/2019 - VRT NWS)
  Het Duitse bedrijf Siemens en het Franse Alstom moeten hun fusieplannen voor spoorwegactiviteiten opbergen. Siemens en Alstom wilden hun activiteiten in één bedrijf onderbrengen. Volgens de Europese Commissie zal de fusie voor minder concurrentie in Europa en dus hogere prijzen leiden. 
  [naar artikel]
 9. Europese Commissie verbiedt megafusie Siemens-Alstom: “Treingigant zou te dominante positie krijgen in EU” (06/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zoals verwacht heeft de Europese Commissie vandaag haar veto gesteld tegen de overname van de Franse treinbouwer Alstom door de Duitse industriële...
  [naar artikel]
 10. Er komt geen Europese treingigant: fusie van Siemens en Alstom geblokkeerd (06/02/2019 - De Morgen)
  Mag de megafusie tussen de Franse treinenbouwer Alstom en het Duitse Siemens er nu komen of niet? De politieke druk was enorm op Margrethe Vestager. Maar de Europese commissaris voor Mededinging houdt het been stijf.
  [naar artikel]
 11. Siemens spreekt ook met Alstom over treinfusie (22/09/2017 - De Tijd)
  18:40 Het Duitse concern kan echter eveneens nog zijn treindivisie samenvoegen met die van het Canadese Bombardier.
  [naar artikel]
 12. ‘Geen banen bedreigd’ na overname Bombardier (18/02/2020 - Express)
  De overname van de spooractiviteiten van het Canadese Bombardier door de Franse treinbouwer heeft geen gevolgen voor het personeel. Dat benadrukt Alstom-CEO Henri Poupart-Lafarge. ‘Er is bij deze overname helemaal geen sprake van herstructureringen of een bedreiging van werkgelegenheid’, aldus Poupart-Lafarge. ‘Het gaat niet om een defensieve fusie om synergieën te creëren en kosten te […] The post ‘Geen banen bedreigd’ na overname Bombardier appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 13. Economen: Verbod op fusie Siemens en Alstom volkomen terecht (09/02/2019 - De Tijd)
  14:11 Meer dan 40 Europese economen hebben een open brief ondertekend waarin de Europese Commissie gesteund wordt in haar besluit om de fusie tussen Siemens en Alstom te verbieden.
  [naar artikel]
 14. Alstom en Siemens doen toezegging aan Europa voor treinfusie (12/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse treinbouwer Alstom en het Duitse concern Siemens hebben een reeks toezeggingen ingediend bij de Europese Commissie. Die maatregelen zijn...
  [naar artikel]
 15. ‘Europa zal treinfusie Siemens-Alstom blokkeren' (19/01/2019 - De Tijd)
  13:58 De Europese Commissie zal naar alle waarschijnlijkheid geen groen licht geven voor het plan van Siemens en Alstom om hun treinbouwactiviteiten samen te voegen.
  [naar artikel]
 16. Spannende dag bij trein- en trambouwer Bombardier Brugge (05/05/2017 - De Standaard)
  Het wordt opnieuw een spannende dag in de Brugse vestiging van trein- en trambouwer Bombardier. Om 10.30 uur staat er een speciale ondernemingsraad gepland waarbij een lid van de Europese directie uitleg komt geven over de toekomstperspectieven van Bombardier Transportation.
  [naar artikel]
 17. "Treinfusie Bombardier en Siemens in de maak" (11/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Duitse technologieconcern Siemens is in gesprek met de Canadese producent van transportmiddelen Bombardier over een mogelijke samenvoeging
  [naar artikel]
 18. D-day voor Bombardier Brugge (03/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag komt de Brugse vestiging van trein- en trambouwer Bombardier te weten hoe de nabije toekomst eruit ziet. Tijdens de Europese
  [naar artikel]
 19. Frankrijk waarschuwt Europese Commissie om treinfusie Alstom-Siemens niet te blokkeren (16/01/2019 - Metro)
  De Europese Commisie zou een “politieke fout” en een “economische vergissing” begaan indien ze de fusie van de Franse treinbouwer Alstom en de treintak van de Duitse industriële groep Siemens zou tegenhouden. Dat zou “een slecht signaal naar de Europese bevolking zijn”, zo verklaarde de Franse regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux in een niet mis te verstane boodschap aan de Commissie. “Laat ons een grote Europese groep maken die kan wedijveren met grote internationale groepen”, riep Griveaux op. Indien Brussel die plannen doorkruist, zou dat volgens hem enkel het gevoel versterken dat Europa haar burgers en bedrijven niet kan beschermen en geen wapens inzet in de internationale concurrentiestrijd. “Dat gevoel leeft ook op de rotondes”, zo verwees de zegsman naar de beweging van de gele hesjes. Parijs en Berlijn steunen de fusie van Alstom en Siemens, maar de Europese Commissie stelt zich vragen bij de impact op de concurrentie in Europa. Ze vreest voor een dominante marktpositie, met name op de markt voor hogesnelheidstreinen. Gisteren boog de Commissie zich in Straatsburg opnieuw over het dossier. Tegen 18 februari moet ze een beslissing nemen. Eind december ontving de Commissie al een brief van België, Groot-Brittannië, Spanje en Nederland. De vier landen waarschuwden in de brief voor een “verregaand en aanzienlijk” verlies van concurrentie. Ze toonden zich ook niet overtuigd over de toezeggingen die Alstom en Siemens willen doen om groen licht van de Commissie te krijgen. Alstom en Siemens zijn samen goed voor zowat 15 miljard euro omzet en ongeveer 60.000 werknemers in meer dan 60 landen. Samen zouden ze de tweede grootste ter wereld worden, na de Chinese gigant CRRC, maar voor het Canadese Bombardier. bron: Belga   Het bericht Frankrijk waarschuwt Europese Commissie om treinfusie Alstom-Siemens niet te blokkeren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Frankrijk waarschuwt Europese Commissie om treinfusie Alstom-Siemens niet te blokkeren (17/01/2019 - Metro)
  De Europese Commisie zou een “politieke fout” en een “economische vergissing” begaan indien ze de fusie van de Franse treinbouwer Alstom en de treintak van de Duitse industriële groep Siemens zou tegenhouden. Dat zou “een slecht signaal naar de Europese bevolking zijn”, zo verklaarde de Franse regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux in een niet mis te verstane boodschap aan de Commissie. “Laat ons een grote Europese groep maken die kan wedijveren met grote internationale groepen”, riep Griveaux op. Indien Brussel die plannen doorkruist, zou dat volgens hem enkel het gevoel versterken dat Europa haar burgers en bedrijven niet kan beschermen en geen wapens inzet in de internationale concurrentiestrijd. “Dat gevoel leeft ook op de rotondes”, zo verwees de zegsman naar de beweging van de gele hesjes. Parijs en Berlijn steunen de fusie van Alstom en Siemens, maar de Europese Commissie stelt zich vragen bij de impact op de concurrentie in Europa. Ze vreest voor een dominante marktpositie, met name op de markt voor hogesnelheidstreinen. Gisteren boog de Commissie zich in Straatsburg opnieuw over het dossier. Tegen 18 februari moet ze een beslissing nemen. Eind december ontving de Commissie al een brief van België, Groot-Brittannië, Spanje en Nederland. De vier landen waarschuwden in de brief voor een “verregaand en aanzienlijk” verlies van concurrentie. Ze toonden zich ook niet overtuigd over de toezeggingen die Alstom en Siemens willen doen om groen licht van de Commissie te krijgen. Alstom en Siemens zijn samen goed voor zowat 15 miljard euro omzet en ongeveer 60.000 werknemers in meer dan 60 landen. Samen zouden ze de tweede grootste ter wereld worden, na de Chinese gigant CRRC, maar voor het Canadese Bombardier. Bron: Belga   Het bericht Frankrijk waarschuwt Europese Commissie om treinfusie Alstom-Siemens niet te blokkeren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Airbus en Bombardier gaan samenwerken om C-Serie op de markt te brengen (17/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese vliegtuigbouwer Airbus en de Canadese vliegtuig- en treinenfabrikant Bombardier zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor de...
  [naar artikel]
 22. Vandaag 250 ontslagen bij Bombardier Brugge? (03/03/2017 - De Tijd)
  07:39 De Brugse vestiging van trein- en trambouwer Bombardier weet vandaag of het nog een toekomst heeft. Tijdens de Europese ondernemingsraad in Belfast zet de Canadese groep de krijtlijnen uit. De vakbond...
  [naar artikel]
 23. Nieuwe NMBS-rijtuigen komen met vertraging (08/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De levering van de eerste gloednieuwe M7-rijtuigen voor de NMBS van het consortium Bombardier-Alstom heeft een vertraging van minstens een jaar....
  [naar artikel]
 24. Bombardier Brugge grijpt naast 'levensbelangrijk order' van De Lijn (31/10/2016 - De Tijd)
  14:06 De Lijn verkiest het Spaanse CAF boven Bombardier om 146 nieuwe trams te bouwen. Volgens de bonden kan dit de doodsteek betekenen voor de Brugse vestiging van Bombardier.
  [naar artikel]
 25. Personeel Bombardier Brugge legt werk neer (31/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het personeel van trein- en trambouwer Bombardier in Brugge heeft vandaag het werk neergelegd. Dat gebeurde nadat de Europese CEO Philippe
  [naar artikel]
 26. Siemens en Alstom bevestigen treinfusie (26/09/2017 - De Tijd)
  22:14 Het Duitse Siemens en het Franse Alstom willen hun treinafdelingen tegen eind volgend jaar samensmelten.
  [naar artikel]
 27. Helft van de bijna 500 werknemers bij Bombardier Brugge moet vrezen voor zijn job (31/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Ongeveer de helft van de bijna 500 werknemers bij Bombardier Brugge moet vrezen voor zijn job. Dat heeft het vakbondsfront dinsdag gezegd na een intentieverklaring van de Europese CEO van Bombardier Transportation, Philippe Crauste. De fabriek in Brugge zou voortaan aangestuurd worden vanuit Frankrijk en de las- en schilderactiviteiten zouden worden stopgezet.
  [naar artikel]
 28. Frankrijk dreigt ook kroonjuweel Alstom te verliezen (12/04/2019 - De Morgen)
  Frankrijk staat in rep en roer nu de Amerikaanse multinational General Electric TGV-producent Alstom wil inlijven. De Franse overheid roept het Duitse Siemens ter hulp.
  [naar artikel]
 29. Airbus neemt meerderheidsbelang in C Series van Bombardier (17/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  De Europese vliegtuigbouwer Airbus neemt een meerderheidsbelang in de C Series van de Canadese sectorgenoot Bombardier. Ze ondertekenden daartoe maandag een samenwerkingsovereenkomst, zo melden beide bedrijven.
  [naar artikel]
 30. Europa wikt megafusie tussen treinreuzen (28/01/2019 - De Tijd)
  11:07 Mogen de treinbouwers Siemens en Alstom fuseren? Ze zouden een Europese concurrent tegen een Chinese gigant creëren, maar tarten ook de Europese competitieregels.
  [naar artikel]
 31. Siemens bevestigt fusie met treinbouwer Alstom (27/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse treinbouwer Alstom gaat fuseren met de treinactiviteiten van het Duitse conglomeraat Siemens. Dat bevestigden de twee bedrijven...
  [naar artikel]
 32. Infrabel vreest nieuwe monopolist Siemens-Alstom (31/10/2018 - De Tijd)
  20:02 Volgens de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel zou een fusie tussen Siemens en Alstom tot hogere prijzen leiden.
  [naar artikel]
 33. Geert Bourgeois wil overleg met topman Bombardier over banen (14/02/2017 - De Redactie)
  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil een gesprek met de topman van de Canadese constructeur van trams en treinen Bombardier. Inzet is het mogelijke verlies van 250 banen in de vestiging van Bombardier in Brugge.
  [naar artikel]
 34. Siemens en Bombardier spreken over fusie (05/04/2019 - De Morgen)
  500 mensen werken er bij Bombardier in Brugge
  [naar artikel]
 35. Personeel Bombardier legt het werk neer (31/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het personeel van trein- en trambouwer Bombardier in Brugge heeft dinsdag het werk neergelegd. Dat gebeurde nadat de Europese CEO Philippe Crauste de intenties voor de toekomst van de vestiging had uiteengezet. Officieel is er nog niets bekend, maar een sluiting zou niet aan de orde zijn. De activiteiten in Brugge zouden wel worden herschikt.
  [naar artikel]
 36. Megafusie Siemens-Alstom moet Europa toelaten te concurreren met China (27/09/2017 - Express)
  Europa staat op het punt een megabedrijf te creëren in de productie van treinstellen. De fusie tussen de Franse producent van hogesnelheidstreinen Alstom en de spoorwegdivisie van het Duitse conglomeraat Siemens is rond. Het fusiebedrijf wil op die manier de concurrentie aangaan met het Chinese CRRC. Siemens was eerder al in onderhandeling met het Canadese Bombardier, maar die gesprekken liepen op niets uit. Siemens krijgt 50% van de aandelen van het fusiebedrijf Siemens-Alstom in handen. De hoofdzetel zou in Saint-Ouen komen, in de buurt van Parijs. De Duitsers krijgen 6 van de 11 zetels in de raad van bestuur. De dagelijkse leiding komt in handen van Henri Poupart-Lafarge, de huidige CEO van Alstom. Eind 2015 was de divisie energie van Alstom al overgenomen door General Electric, waardoor de treindivisie als enige activiteit overbleef bij de Fransen. CRRC, de Chinese wereldleider In 2015 waren China’s twee belangrijkste treinproducenten al gefusioneerd tot de China Railway Rolling Stock Corporation of CRRC. Dat leidde tot enorme schaalvoordelen voor de Chinezen. CRRC investeert tot 7 keer meer in Onderzoek & Ontwikkeling dan Alstom en produceert hogesnelheidstreinen die een derde tot de helft kosten van de treinstellen die in Duitsland worden geproduceerd. De Chinezen zijn de onbetwistbare marktleiders met een globaal zakencijfer van 28,6 miljard euro en 180.000 werknemers. Het gros van dat zakencijfer wordt wel in China gegenereerd. China heeft de voorbije jaren zijn netwerk hogesnelheidstreinen gevoelig uitgebreid. Het netwerk heeft inmiddels een lengte van meer dan 20.000 kilometer. Daarmee heeft China het grootste spoornet voor hogesnelheidstreinen ter wereld. Het bedrijf startte vorig jaar een onderzoek naar de haalbaarheid van maglev-treinen (foto) die een snelheid van 600 kilometer per uur kunnen realiseren. Toch is CRRC er de voorbije jaren ook in geslaagd grote contracten binnen te halen in het Westen, o.a. in Boston, Philadelphia en Los Angeles, maar ook in Montréal en Tsjechië. Siemens-Alstom De nieuwe combinatie Siemens-Alstom zal naar schatting 15 miljard euro omzetten en 60.000 werknemers tellen. Bombardier volgt op afstand met een omzet van 7,5 miljard. Als onderdeel van het fusie-akkoord wordt de eerste vier jaar niet aan de werkgelegenheid geraakt. Danzkij de Frans-Duitse fusie willen Siemens en Alstom hun O&O-divisies samenvoegen en ook andere kosten doen dalen om effectiever te kunnen concurreren met CRRC. Het fusiebedrijf wil vooral gaan focussen op de opkomende economieën die grote projecten op stapel hebben staan. Volgens analisten doen vooral de Fransen een goede zaak op vlak van groeimogelijkheden en waardecreatie dankzij synergieën. Siemens zal dankzij de fusie vooral zijn concurrentiepositie kunnen aanscherpen. The post Megafusie Siemens-Alstom moet Europa toelaten te concurreren met China appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 37. Bonden Bombardier matig gerustgesteld (24/10/2016 - De Tijd)
  15:25 De arbeiders van Bombardier Brugge worden gespaard in de nieuwe ontslagronde van de groep. Bij de bedienden is minder duidelijkheid.
  [naar artikel]
 38. 160 jobs op de helling bij Bombardier (05/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op de Brugse site van trein- en trambouwer Bombardier verliezen mogelijk 160 mensen hun baan. Dat is vandaag bekendgemaakt na een bijzondere
  [naar artikel]
 39. Bang afwachten bij Bombardier (05/05/2017 - De Tijd)
  06:51 Er staat vanmorgen een bijzondere ondernemingsraad op het programma bij de trein- en trambouwer Bombardier. De vakbonden vrezen dat er veel jobs zullen verdwijnen.
  [naar artikel]
 40. ‘Britse waakhond voor technologiegiganten in de maak’ (19/12/2019 - Express)
  De Britse overheid maakt in 2020 werk van een techregulator die bedrijven als Facebook en Google in het gareel moet houden. De waakhond moet na de brexit het werk van de Europese Commissie overnemen. Dat schrijft Financial Times dinsdag op basis van bronnen in de regering. De Britse zakenkrant verwijst ook naar onderzoek van Jason […] The post ‘Britse waakhond voor technologiegiganten in de maak’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Bombardier Brugge voorlopig gered, maar vrees blijft bestaan (03/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Bombardier Brugge wordt niet gesloten. Wel blijft de vrees bestaan dat er op middellange termijn jobs verloren zullen gaan. Zo zal de Brugse vestiging van de Canadese tram- en treinbouwer tegen eind 2018 geleid worden vanuit het Noord-Franse Crespin. Dat bevestigen de vakbonden vrijdag na een Europese ondernemingsraad in het Britse Derby.
  [naar artikel]
 42. Frans-Duitse treinfusie botst op Europese njet (05/02/2019 - De Tijd)
  22:09 De fusie tussen de treinbouwers Siemens en Alstom gaat niet door. Ondanks grote druk uit Parijs en Berlijn stuurt commissielid Margrethe Vestager het plan voor een Europese industriële reus terug naar...
  [naar artikel]
 43. Tweehonderd jobs bedreigd bij Bombardier (14/04/2019 - De Morgen)
  Bij trein- en trambouwer Bombardier in Brugge staan tot 200 banen op de helling. 'Men is Brugge stilletjes aan het uitschrijven.'
  [naar artikel]
 44. VS leggen Bombardier heffing van 220 procent op (27/09/2017 - De Tijd)
  09:57 De VS voeren een invoerheffing van 220 procent in op bepaalde vliegtuigen van de Canadese constructeur Bombardier.
  [naar artikel]
 45. 160 banen op de helling bij Bombardier Brugge (05/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanmorgen heeft bij trein- en tramconstructeur Bombardier in Brugge een bijzondere ondernemingsraad plaatsgevonden. Zopas is bekendgemaakt dat er
  [naar artikel]
 46. Peeters reageert op Bombardier (05/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft gereageerd op het bericht dat er 160 banen op de helling staan bij de Bombardier in Brugge.
  [naar artikel]
 47. 160 banen verdwijnen bij Bombardier Brugge (05/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanmorgen heeft bij trein- en tramconstructeur Bombardier in Brugge een bijzondere ondernemingsraad plaatsgevonden. Zopas is bekendgemaakt dat er
  [naar artikel]
 48. Staking bij Bombardier Brugge houdt aan (02/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het personeel van trein- en trambouwer Bombardier in Brugge heeft het werk deze ochtend niet hervat. Dat bevestigt het gemeenschappelijk
  [naar artikel]
 49. Bombardier schrapt nog eens 7.500 jobs (21/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Canadese vliegtuig- en treinconstructeur Bombardier gaat de komende twee jaar wereldwijd 7.500 jobs schrappen, of 10 procent van het totale
  [naar artikel]
 50. Eindstation voor Bombardier Brugge? (01/02/2017 - De Tijd)
  19:17 Een zoveelste sanering van de Bombardier-vestiging in Brugge kondigt zich aan. Het zou er wel eens net één te veel kunnen zijn en dan is het boeken dicht.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.