Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 August 2020
01:36 uur

Van registratieplicht tot avondklok: flirten de coronamaatregelen met onze Grondwet?

De Morgen

01/08/2020 - 13:57

Om de tweede golf van het coronavirus te bestrijden, worden er verregaande maatregelen genomen. Op juridisch en grondwettelijk vlak blijkt de ene regel daarbij al correcter dan de andere.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Avondklok in Charlotte op derde dag van manifestaties (23/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  In de Amerikaanse stad Charlotte (North Carolina) is een avondklok ingesteld, nadat voor de derde avond op rij protesten uitbraken na de dood van een zwarte man door een politiekogel. Dat melden de autoriteiten op Twitter. De avondklok gaat van kracht vanaf middernacht (06.00 uur Belgische tijd).
  [naar artikel]
 2. Haroon over nieuw seizoen ‘Temptation’: “Het wordt veel meer dan ‘flirten flirten’” (31/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Het wordt veel meer dan alleen flirten flirten.” Dat heeft ex-deelnemer Haroon in Story gezegd over het nieuwe seizoen van ‘Temptation Island’. Hij blijkt bovendien twee van de verleidsters goed te kennen...
  [naar artikel]
 3. Haroon over nieuw seizoen ‘Temptation’: “Het wordt veel meer dan ‘flirten flirten’” (31/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “Het wordt veel meer dan alleen flirten flirten.” Dat heeft ex-deelnemer Haroon in Story gezegd over het nieuwe seizoen van ‘Temptation Island’. Hij blijkt bovendien twee van de verleidsters goed te kennen...
  [naar artikel]
 4. Avondklok opgeheven na dagenlang protest in Amerikaanse stad Charlotte (26/09/2016 - Knack)
  De avondklok werd vrijdag ingesteld vanwege de zware protesten na de dood van de zwarte man Keith Scott door de politie.
  [naar artikel]
 5. Avondklok ingevoerd in Houston (30/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De lokale overheid heeft in de Amerikaanse stad Houston een avondklok ingesteld van 22.00 uur 's avonds tot minstens 05.00 uur 's ochtends. In
  [naar artikel]
 6. Avondklok lag vrijdag op tafel Veiligheidsraad (30/03/2020 - Knack)
  Een avondklok van 23 uur tot 6 uur. Dat was het voorstel van de Risk Management Group. Het haalde de eindmeet niet, onder meer door bezwaren van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
  [naar artikel]
 7. "Hoofddoekenverbod": is het standpunt van Groen in strijd met de grondwet? (27/10/2018 - VRT NWS)
  Tijdens het gesprek gisteren tussen Groen en N-VA over een coalitie in Antwerpen bleef het water heel diep. Ook het "hoofddoekenverbod" was opnieuw een struikelsteen. Leo Neels bekijkt die discussie op basis van onze grondwet en stelt de vraag of het "politiek voluntarisme" van Groen in strijd is met de waarde van neutraliteit die in onze grondwet gebeiteld staat.
  [naar artikel]
 8. De Wever: ‘Laat federale overheid avondklok invoeren’ (16/03/2020 - Express)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever roept de federale overheid op om een avondklok en uitgangsverbod in alle steden en gemeenten uit... The post De Wever: ‘Laat federale overheid avondklok invoeren’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. Burgemeester van Charlotte heft avondklok opnieuw op (26/09/2016 - De Redactie)
  Vorige week had de politie er een zwarte man doodgeschoten. Tijdens manifestaties tegen het politiegeweld braken er rellen uit. Ook na het instellen van de avondklok ging het protest voort, maar het verliep grotendeels rustig.
  [naar artikel]
 10. Patrick Dewael wil Grondwet aanpassen en fundamentele rechten aanscherpen (14/02/2019 - Knack)
  Als het van Patrick Dewael (Kamerfractieleider Open VLD) afhangt, moet onze Grondwet de volgende legislatuur kunnen worden herzien. Niet voor een nieuw rondje staatshervormen, maar om de fundamentele rechten in de Grondwet te verfijnen.
  [naar artikel]
 11. Grondwet moet dieren beschermen “als wezens met gevoel” (09/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Niet alleen onze rechten worden door onze grondwet beschermd. Straks worden ook de gevoelens van dieren erkend. Althans als het van meerderheidspartijen CD&V en MR afhangt. Zo komen dierenrechten op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld godsdienstvrijheid te staan.
  [naar artikel]
 12. Universiteit Gent leert studenten "legaal flirten": "Ik heb nog geen klacht gehad, dus ik flirt wel goed" (23/01/2020 - VRT NWS)
  De universiteit van Gent organiseert een lezing over "legaal flirten". Een gastprofessor strafrecht komt langs om de studenten te leren hoe ze moeten flirten en hoe ze moeten omgaan met seksueel overschrijdend gedrag. Hebben de studenten zo'n lezing nodig? "Ik weet niet wat legaal of illegaal flirten is, maar ik kan me wel inbeelden dat sommigen de grenzen niet kennen."
  [naar artikel]
 13. DISCUSSIE. Moet de grondwet worden herzien om onze rechten en vrijheden opnieuw vast te leggen? (19/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Is het moment aangebroken om de Belgische grondwet te herzien, met meer aandacht voor onze rechten en vrijheden? Patrick Dewael (Open vld) vindt van wel.
  [naar artikel]
 14. Avondklok van kracht in Bogota na protesten (23/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De burgemeester van Bogota, Enrique Penalosa, heeft vrijdag een avondklok afgekondigd in de Colombiaanse hoofdstad na protesten tegen de regering....
  [naar artikel]
 15. Burgemeester Houston voert avondklok in (30/08/2017 - De Standaard)
  De burgemeester van Houston, de Amerikaanse stad in de staat Texas die zwaar is getroffen door ongeziene overstromingen, heeft een avondklok ingesteld.
  [naar artikel]
 16. Burgemeester Charlotte stelt avondklok in om nieuwe rellen te voorkomen (23/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In de Amerikaanse stad Charlotte geldt in de nacht van donderdag op vrijdag een avondklok. De burgemeester maakte dat bekend. Het straatverbod
  [naar artikel]
 17. Polderdorp Lillo vraagt avondklok voor Pokémon-jagers (18/08/2016 - De Redactie)
  Sinds de start van de hype wordt het polderdorpje overspoeld met Pokémon Go-spelers. De 33 inwoners en de districtsvoorzitter zijn het beu en vragen een avondklok. Maar zover komt het voorlopig niet.
  [naar artikel]
 18. Avondklok opgeheven in Soedan ondanks aanhoudende betogingen (13/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De avondklok in Soedan wordt opgeheven, zo meldde het hoofd van de militaire overgangsraad, Abdel Fattah Abdelrahman Burhan. Sinds de omverwerping...
  [naar artikel]
 19. Bagdad stelt avondklok in nadat protest 9 slachtoffers in 24 uur eist (03/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de Iraakse hoofdstad Bagdad is sinds deze nacht 3 uur GMT een avondklok van kracht en dat tot nader order. De maatregel komt er nadat er bij...
  [naar artikel]
 20. 'Dan neem ik nu de macht over', roept de generaal (06/04/2019 - De Morgen)
  Het leger in Thailand heeft volledig de macht overgenomen. De grondwet en de regering zijn opzij- geschoven, tv- en radiozenders zijn uit de lucht en in het hele land geldt de avondklok. De Thai ontwaken vandaag in een nieuw land.
  [naar artikel]
 21. Nog even flirten met 30 graden (09/07/2017 - De Standaard)
  Zondag flirten we met de 30 graden, al verschijnen er ook hoge wolken en later stapelwolken. Die kunnen in het zuidoostelijke deel van het land uitgroeien tot felle buien met onweer, waarschuwt het KMI.
  [naar artikel]
 22. Burgemeester Houston voert avondklok in (30/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  De burgemeester van Houston, de Amerikaanse stad in de staat Texas die zwaar is getroffen door ongeziene overstromingen, heeft een avondklok ingesteld die in werking is getreden om 22 uur plaatselijke tijd. Dat werd tijdens een persconferentie meegedeeld.
  [naar artikel]
 23. Wanneer wordt flirten vreemdgaan? 6 tekenen dat je te ver bent gegaan (02/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Die flirterige knipoog naar die ene collega of dat ‘X’-je aan het einde van een berichtje naar een oude vriend. De grens tussen flirten en...
  [naar artikel]
 24. Professor seksueel strafrecht leert ons legaal flirten: ‘Wees niet te bruusk en neem je tijd’ (05/06/2019 - De Morgen)
  Een professor die een boek schrijft over de do's en - vooral - de don'ts van het flirten? Niet eens zó gek als de auteur Liesbet Stevens (46) heet, autoriteit in Seksueel Strafrecht. De prof van de KU Leuven masseert de kramp die na #metoo in onze collectieve versierspier is geschoten. ‘Ik kan me onmogelijk inbeelden dat de woordenschat van de meeste mannen niet uitgebreider is dan ‘Hey, schoon poepke’ of ‘Lekkere tetten’.’
  [naar artikel]
 25. China voert avondklok in om jongeren te beschermen tegen gameverslaving (08/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Chinese overheid haalt zware middelen uit de kast om het groeiende probleem van gameverslaving bij jongeren te bestrijden. Er komt een avondklok en een vast bedrag wat kinderen nog mogen uitgeven aan online spelletjes.
  [naar artikel]
 26. De Wever roept op in alle Vlaamse gemeenten avondklok en samenscholingsverbod in te voeren (16/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) pleit voor de invoering van de avondklok en een samenscholingsverbod voor meer dan tien personen in...
  [naar artikel]
 27. Na 1u30 verboden op café te gaan: 10.000 mensen protesteren in Sydney tegen avondklok (09/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Rond de 10.000 mensen hebben in Sydney tegen de omstreden avondklok in de Australische deelstaat New South Wales geprotesteerd. Daar is het sinds
  [naar artikel]
 28. Burgemeester Charlotte heft avondklok op (26/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De avondklok in de Amerikaanse stad Charlotte is met onmiddellijke ingang opgeheven. Dat heeft de burgemeester van de stad Jennifer Roberts
  [naar artikel]
 29. Experts waarschuwen voor lockdown na zes doden: “Het moet nóg strenger” (17/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er waren maandag al tien Belgische slachtoffers en het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft maar stijgen. Het is dan ook zo goed als zeker dat er nog strengere coronamaatregelen komen. Mogelijk gaat België zelfs op slot, en mag zo goed als niemand nog buiten – op straffe van hoge boetes. Politiekorpsen en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) eisen minstens een samenscholingsverbod én avondklok.
  [naar artikel]
 30. President van Ecuador voert avondklok in en plaatst hoofdstad onder militaire controle (12/10/2019 - VRT NWS)
  In Ecuador heeft president Lenin Moreno een avondklok ingesteld in de hoofdstad Quito en omstreken. Het verbod om ‘s avonds nog buiten te komen zal door het leger gecontroleerd worden.
  [naar artikel]
 31. Kamercommissie verklaart ook artikel 1 van de Grondwet voor herziening vatbaar (02/04/2019 - Knack)
  De Kamercommissie voor de herziening van de Grondwet heeft tegen de verwachtingen in artikel 1 van de Grondwet voor herziening vatbaar verklaard. De herziening kreeg de steun van CD&V en Open VLD om er een aantal basiswaarden van onze democratie aan toe te voegen, maar het gaat om een potentieel communautair geladen artikel.
  [naar artikel]
 32. Academici pleiten voor update Belgische Grondwet: "Bepaalde aspecten verwaarloosd door aandacht voor staatshervormingen" (14/02/2019 - VRT NWS)
  "Welke grondwet na 2019?" Over die vraag hebben juristen en politicologen van verschillende Belgische universiteiten zich de afgelopen weken gebogen. Want onze Grondwet is verouderd, vinden ze. Onder meer het luik van de grondrechten is aan modernisering toe. "We willen het debat hierover voeden", klinkt het.
  [naar artikel]
 33. Peumans wil Vlaamse grondwet: “Zal onze identiteit en eigenwaarde versterken” (11/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens zijn laatste 11 juli-toespraak als voorzitter van het Vlaams parlement heeft Jan Peumans (N-VA) de eis voor een eigen Vlaamse grondwet hernieuwd.
  [naar artikel]
 34. Avondklok tegen geweld in Sri Lanka (13/05/2019 - Metro)
  De autoriteiten in Sri Lanka hebben een avondklok ingevoerd in het hele land, in de hoop een opflakkering van etnisch en religieus geweld in de kiem te smoren. De avondklok geldt telkens van 21.00 tot 4.00 uur. De avondklok volgt op incidenten in de Noordwestelijke Provincie waarbij stenen werden gegooid naar winkels van moslims. De bevolking in die provincie bestaat voor het grootste deel uit Singalezen, maar er is ook een minderheid van moslims. Eerder op de dag werden sommige sociale netwerken al tijdelijk geblokkeerd nadat gedeelde berichten de spanningen tussen sommige moslims en Singalezen deden oplopen. Een bepaalde bericht had verschillende mensen ertoe aangezet een islamitisch centrum te gaan omcirkelen en beschadigen. De vermoedelijke auteur van dat bericht werd opgepakt. Sinds de aanslagen op Paaszondag, waarbij 257 mensen om het leven kwamen, gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen in Sri Lanka. De aanslagplegers waren lid van een groep islamistische extremisten. bron: Belga Het bericht Avondklok tegen geweld in Sri Lanka verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Avondklok overal opgeheven in Sri Lanka met uitzondering van één provincie (14/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Sri Lanka hebben de autoriteiten de avondklok opgeheven die in het hele land was ingevoerd. Slechts in één provincie blijft de maatregel van...
  [naar artikel]
 36. Sri Lanka stelt avondklok in en bant sociale media na wraakacties tegen moslims (13/05/2019 - VRT NWS)
  In Sri Lanka is in heel het land de avondklok ingesteld na opnieuw een dag van rellen en aanvallen op moskeeën, winkels en huizen van moslims. De voorbije dagen is het steeds meer tot wraakacties gekomen als reactie op de bloedige terreuraanslagen van Pasen.
  [naar artikel]
 37. Avondklok Sri Lanka overal opgeheven met uitzondering van één provincie (14/05/2019 - Metro)
  In Sri Lanka hebben de autoriteiten de avondklok opgeheven die in het hele land was ingevoerd. Slechts in één provincie blijft de maatregel van kracht. De avondklok gold van 21.00 tot 4.00 uur en werd ingevoerd in de hoop een opflakkering van etnisch en religieus geweld in de kiem te smoren. De beslissing werd genomen na incidenten in de Noordwestelijke Provincie waarbij stenen werden gegooid naar winkels van moslims. De bevolking in die provincie bestaat voor het grootste deel uit Singalezen, maar er is ook een minderheid van moslims. Het is in dit gebied dat de maatregel van toepassing blijft. Sinds de aanslagen op Paaszondag, waarbij 258 mensen om het leven kwamen, gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen in Sri Lanka. De aanslagplegers waren lid van een groep islamistische extremisten. Bron: Belga   Het bericht Avondklok Sri Lanka overal opgeheven met uitzondering van één provincie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Turkse regering wil met oppositie nieuwe grondwet uitwerken (26/07/2016 - De Redactie)
  Na de couppoging lijken de onderhandelingen over een nieuwe grondwet in een stroomversnelling te komen. Maar wat er in die nieuwe grondwet zou staan, is nog onduidelijk.
  [naar artikel]
 39. Gaan "coronacontroles" van politie te ver? Minister De Crem: "Geen politiestaat, rechten van burgers zijn gewaarborgd" (03/04/2020 - VRT NWS)
  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vindt niet dat de politie te ver gaat in het afdwingen van de coronamaatregelen. Hij reageert daarmee op de kritiek van sommigen, onder meer uit liberale hoek, dat hij zijjn bevoegdheden heel ruim interpreteert en dat we evolueren richting een "politiestaat". "De rechten van burgers zijn gewaarborgd door de grondwet, en de grondwet is op geen enkele wijze met de voeten getreden."
  [naar artikel]
 40. Coronamaatregelen kosten begroting 10 miljard euro (20/03/2020 - Express)
  Het coronavirus covid-19 weegt zwaar op onze begroting. Alle tegenmaatregelen van de federale regering kosten nu al 8 tot 10... The post Coronamaatregelen kosten begroting 10 miljard euro appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Chileense regering stelt avondklok in na protesten, prijsstijging metro wel teruggedraaid (20/10/2019 - VRT NWS)
  De Chileense regering gaat de tariefverhogingen voor de metro opschorten na een week van protesten in de hoofdstad Santiago. Dat heeft president Sebastian Pinera zaterdag bekendgemaakt in een televisietoespraak. Er is wel een avondklok ingesteld van 22 uur tot 7 uur lokale tijd.
  [naar artikel]
 42. Cuba keurt nieuwe grondwet goed met 87 procent van de stemmen (26/02/2019 - Knack)
  Een meerderheid van de Cubanen heeft voor een nieuwe grondwet gestemd. Dat blijkt uit de officiële resultaten tenminste. Nieuw is het begrip van privé-eigendom, dat in de grondwet verankerd wordt.
  [naar artikel]
 43. Avondklok opgeheven in Iraakse stad Basra (08/09/2018 - Metro)
  De autoriteiten in de Iraakse stad Basra hebben zaterdag de avondklok opgeheven, nadat er zich in de stad geen incidenten meer hadden voorgedaan. De voorbije dagen was het nog erg onrustig in Basra. Sinds dinsdag waren twaalf mensen om het leven gekomen bij straatprotesten, waarbij ook verschillende instellingen zoals het consulaat van Iran en enkele partijhoofdkwartieren in brand werden gestoken. De bevolking van Basra protesteert tegen de politieke corruptie en het gebrek aan basisvoorzieningen. De protesten zetten ook de Iraakse regering onder druk. Bron: Belga   Het bericht Avondklok opgeheven in Iraakse stad Basra verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Singles flirten zeven dagen op zeven, vanuit hun luie zetel (27/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De cafétoog, de dansvloer of de sportclub: wie een partner zoekt, doet dat al lang niet meer op de klassieke plekken. We flirten niet meer alleen
  [naar artikel]
 45. Kamercommissie verklaart tegen verwachtingen in artikel 1 en 7bis Grondwet voor herziening vatbaar (02/04/2019 - De Morgen)
  De Kamercommissie voor de Herziening van de Grondwet heeft tegen de verwachtingen in artikel 1 van de Grondwet voor herziening vatbaar verklaard. De herziening kreeg de steun van CD&V en Open Vld om er een aantal basiswaarden van onze democratie aan toe te voegen, maar dat neemt niet weg dat het om een potentieel communautair geladen artikel gaat.
  [naar artikel]
 46. Charlotte heft avondklok weer op na protesten na dood van zwarte man (26/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  De stad Charlotte (North Carolina) heeft de avondklok, die werd ingesteld vanwege de zware protesten na de dood van de zwarte man Keith Scott door de politie, opnieuw opgeheven. Dat melden verschillende Amerikaanse media op gezag van de plaatselijke autoriteiten.
  [naar artikel]
 47. Charlotte heft avondklok weer op na protesten na dood van zwarte man (26/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De stad Charlotte (North Carolina) heeft de avondklok, die werd ingesteld vanwege de zware protesten na de dood van de zwarte man Keith Scott door de politie, opnieuw opgeheven. Dat melden verschillende Amerikaanse media op gezag van de plaatselijke autoriteiten.
  [naar artikel]
 48. Sociaal protest Chili – Derde nacht op rij avondklok ingesteld in Santiago (21/10/2019 - Metro)
  In de Chileense hoofdstad Santiago gaat maandagavond voor de derde nacht op rij een avondklok in. Dat heeft generaal Javier Iturriaga aangekondigd. Hij is belast met de openbare veiligheid, sinds de uitbraak van gewelddadige protesten in het land waarbij 11 doden zijn gevallen. De avondklok geldt voor de hele Metropolitane Regio Santiago, vanaf maandagavond 20 uur lokale tijd (1 uur dinsdagochtend Belgische tijd) tot en met dinsdag 6 uur lokale tijd (11 uur Belgische tijd). De generaal deed zijn aankondiging in een televisietoespraak. Ook zaterdagavond en zondagavond was er een avondklok van kracht. Het sociale protest, dat in het geweld ontaardde, is een reactie op de beslissing van de regering van de rechtse president Sebastián Piñera om de tarieven voor openbaar vervoer te verhogen. De verhoging is inmiddels opgeschort, maar het protest tegen de sociaal-economische omstandigheden, lage pensioenen en de ongelijkheid in het land gaat door. Bron: Belga   Het bericht Sociaal protest Chili – Derde nacht op rij avondklok ingesteld in Santiago verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Geweld escaleert in Hongkong, mogelijk avondklok in het weekend (14/11/2019 - VRT NWS)
  Al voor de vierde dag op rij zijn er deze week erg gewelddadige protesten in Hongkong. Studenten werpen barricades op voor universiteiten en blokkeren de wegen. Werknemers protesteren vreedzamer tijdens hun lunchpauze. De overheid zou mogelijk een avondklok afkondigen voor het weekend.
  [naar artikel]
 50. Deense sociaaldemocraten willen avondklok voor jonge asielzoekers (21/05/2017 - Knack)
  Na een aanval op een koppel in Denemarken door zes minderjarige asielzoekers wil de Deense sociaaldemocratische oppositiepartij een avondklok voor jonge asielzoekers in opvangcentra. Dat bericht de Deense krant Politiken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.