Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 August 2020
01:13 uur

Giftige rook trekt over Siberische stad door bosbranden

De Morgen

01/08/2020 - 14:44

De bosbranden die al wekenlang woeden in Siberië, vormen nu steeds meer een bedreiging voor mensen. De stad Jakoetsk, in het oosten van Rusland, waarschuwt zijn inwoners vandaag voor giftige rook. Een noordenwind drijft de rook van de bosbranden de stad met zowat 270.000 inwoners in.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden (15/01/2020 - Metro)
  De organisatoren van de Australian Open hebben de start van de kwalificatiewedstrijden woensdag in Melbourne verschoven als gevolg van de giftige rook die boven de Australische stad hangt. Die rook is afkomstig van hevige bosbranden in de buurt. De kwalificatiewedstrijden starten niet voor 13 uur plaatselijke tijd (03.00 uur Belgische tijd), één uur later dus dan gepland. Ook de trainingen zijn opgeschort. Dinsdag moest de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic (WTA 180) in de kwalificaties nog opgeven nadat ze een zware hoestbui had gekregen door de rook. Hoewel de luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië dinsdagvoormiddag uitermate slecht was in Melbourne, liet de toernooiorganisatie de wedstrijden in de voorronde toch doorgaan. Bij de tennissers was er weinig begrip voor deze beslissing en ze uitten op Twitter hun ongenoegen. Bron: Belga   Het bericht Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden (15/01/2020 - Metro)
  De organisatoren van de Australian Open hebben de start van de kwalificatiewedstrijden woensdag in Melbourne verschoven als gevolg van de giftige rook die boven de Australische stad hangt. Die rook is afkomstig van hevige bosbranden in de buurt. De kwalificatiewedstrijden starten niet voor 13 uur plaatselijke tijd (03.00 uur Belgische tijd), één uur later dus dan gepland. Ook de trainingen zijn opgeschort. Dinsdag moest de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic (WTA 180) in de kwalificaties nog opgeven nadat ze een zware hoestbui had gekregen door de rook. Hoewel de luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië dinsdagvoormiddag uitermate slecht was in Melbourne, liet de toernooiorganisatie de wedstrijden in de voorronde toch doorgaan. Bij de tennissers was er weinig begrip voor deze beslissing en ze uitten op Twitter hun ongenoegen. bron: Belga Het bericht Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Noodtoestand in vier Siberische regio's om bosbranden (01/08/2019 - De Morgen)
  Siberische bosbranden hebben een gebied ter grootte van België in vuur en vlam gezet. Door hoge temperaturen zijn de jaarlijkse branden groter dan ooit. De regering riep woensdag de noodtoestand uit in vier Siberische regio’s. Meer dan een miljoen Russen eisten al dagen dat de regering actie ondernam na weken van toekijken.
  [naar artikel]
 4. Siberische bosbranden zetten gebied ter grootte van België in lichterlaaie: noodtoestand in 4 regio’s (01/08/2019 - De Morgen)
  Siberische bosbranden hebben een gebied ter grootte van België in vuur en vlam gezet. Door hoge temperaturen zijn de jaarlijkse branden groter dan ooit. De regering riep woensdag de noodtoestand uit in vier Siberische regio’s. Meer dan een miljoen Russen eisten al dagen dat de regering actie ondernam na weken van toekijken.
  [naar artikel]
 5. Sydney gehuld in giftige nevel door bosbranden (19/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  In en rond de Australische miljoenenstad Sydney hangt dinsdag een dikke, giftige nevel, afkomstig van de vele bosbranden die nu al weken de deelstaat New South Wales teisteren.
  [naar artikel]
 6. Sydney gehuld in dikke rook door tientallen bosbranden in New South Wales (10/12/2019 - De Morgen)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw gehuld in een dikke rook. Ook de zichtbaarheid is er slecht.
  [naar artikel]
 7. Rook uit Australische bosbranden maakte 400 slachtoffers (24/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De rook en luchtvervuiling door de gigantische bosbranden in Australië is verantwoordelijk voor vierhonderd extra slachtoffers en duizenden...
  [naar artikel]
 8. Bosbranden Australië – Sydney gehuld in dikke rook (10/12/2019 - Metro)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw gehuld in een dikke rook. Ook de zichtbaarheid is er slecht. Verwacht wordt dat de rook door de wind zich in de loop van de namiddag naar het zuiden zal verplaatsen, maar helemaal zal hij niet verdwijnen. Ook de gebouwen van de lokale brandweer ten westen van Sydney waren gehuld in rook, waardoor de alarmen afgingen. De gebouwen moesten kort ontruimd worden. De weersvoorspellingen bieden weinig hoop want er worden temperaturen boven de 40 graden verwacht, net als stevige winden en een lage luchtvochtigheid. Die combinatie kan de bosbranden nog aanwakkeren. De toxische lucht heeft vooral een invloed op kwetsbare mensen, zoals ouderen die al kampen met problemen aan de luchtwegen en het hart. Zo’n 2.000 brandweerlieden strijden momenteel tegen de meer dan 80 bosbranden die woeden in de staat, waaronder ook de “megabrand” ten noordwesten van Sydney. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Sydney gehuld in dikke rook verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Giftige rook na chemisch lek in Zele (18/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op een industrieterrein in Zele, in Oost-Vlaanderen, is vanmorgen giftige rook vrijgekomen bij het industrieel reinigingsbedrijf Romarco. Politie
  [naar artikel]
 10. Meldpunt voor militairen met last van giftige rook (20/04/2019 - De Morgen)
  Er komt een online meldpunt voor militairen die denken dat ze ziek zijn door in het buitenland giftige rook uit burn-pits in te ademen. Een Nederlandse advocaat zit erachter.
  [naar artikel]
 11. Rook van Australische bosbranden bereikt Zuid-Amerika (07/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Rook van de aanhoudende, verwoestende bosbranden in Australië is over de Stille Oceaan naar Zuid-Amerika gewaaid. Mogelijk bereikte de rook ook...
  [naar artikel]
 12. Bosbranden eisen hun tol op Australian Open: kwalificatiespeelster moet opgeven nadat ze bevangen raakt door de rook (14/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De bosbranden in Australië laten niemand onberoerd. Sinds het begin van de grote bosbranden in oktober ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Desondanks lijkt de Australian Open gewoon te zullen doorgaan, al hebben de bosbranden nu ook een slachtoffer geëist op het tenniscourt. Kwalificatiespeelster Dalila Jakupovic moest haar partij staken nadat ze bevangen raakte door de rook.
  [naar artikel]
 13. Sydney gehuld in dikke rook (10/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw gehuld in een dikke rook. Ook de zichtbaarheid is er slecht.
  [naar artikel]
 14. Sydney gehuld in dikke rook door tientallen bosbranden in New South Wales (10/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw...
  [naar artikel]
 15. Hevige brand met giftige rook: inwoners Brussel moeten binnenblijven (04/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Brussels burgemeester Yvan Mayeur heeft het noodplan voor de stad Brussel geactiveerd als gevolg van een brand in Neder-over-Heembeek. De rook
  [naar artikel]
 16. Bosbranden Australië – Rook van Australische bosbranden bereikt Chili en Argentinië (07/01/2020 - Metro)
  Rook van de bosbranden in Australië heeft Chili en Argentinië bereikt, 12.000 kilometer verder over de Stille Oceaan Dat hebben de meteorologische diensten van beide Zuid-Amerikaanse landen bekendgemaakt. “Vanochtend had de zon een rode gloed door de rookwolken die vanuit de Australische branden de oceaan waren overgestoken”, zo liet Patricio Urra van het Chileense meteorologische instituut weten. “De rookwolk bevindt zich op zes kilometer hoogte”. Tegelijkertijd toonde het Argentijnse meteorologisch instituut satellietbeelden van de wolk, die zich van west naar oost bewoog. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Rook van Australische bosbranden bereikt Chili en Argentinië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Bosbranden teisteren ook Australian Open: “Dit is niet enkel ongezond, het is totaal onverantwoord” (15/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Een speelster die, bevangen door de rook, moet opgeven. Trainingen worden afgelast, zelfs de indoorzalen hangen vol rook. De Australische bosbranden en de bijbehorende rook teisteren ook de Australian Open. Inspanningsfysioloog Peter Hespel luidt de alarmklok: “Dit is niet enkel ongezond, maar ook totaal onverantwoord.”
  [naar artikel]
 18. Militairen blootgesteld aan giftige rook: vakbonden misnoegd over toelichting legerleiding (28/06/2019 - De Morgen)
  De defensiestaf en de vakbonden zaten donderdag samen voor een briefing rond de giftige rook van zogenaamde burn-pits die Belgische militairen op missie inademden. Volgens de vakbonden minimaliseert het leger de omvang van de zaak en schuift het zijn verantwoordelijkheid van zich af.
  [naar artikel]
 19. Sydney in rook gehuld (21/11/2019 - Metro)
  De Australische stad Sydney is vandaag gehuld in rook afkomstig van de bosbranden die woeden ten noorden van de stad. Door de hoge temperaturen en sterke wind hebben de autoriteiten waarschuwingen voor ernstig brandgevaar uitgevaardigd in de oostelijke en zuidelijke gebieden van het land. Voor de tweede keer in drie dagen gaven gezondheidsdiensten scholen de raad om de kinderen binnen te houden. Volgens de weerdiensten is het weinig waarschijnlijk dat de komende dagen de situatie zal verbeteren. Honderden bosbranden woeden al weken aan de oostelijke kust. Door nieuwe brandhaarden in het zuiden van Australië moesten mensen in de buurt van Adelaide hun woningen verlaten. De deelstaat Victoria zet zich schrap voor mogelijk rampzalige branden vandaag, nu de temperaturen er naar verwachting tot boven de 40 graden zullen uitstijgen. Melbourne zal volgens de voorspellingen de heetste novemberdag ooit meemaken, met 39 graden. Sinds de bosbranden vorige maand zijn uitgebroken, zijn zes personen om het leven gekomen. Bijna zeshonderd woningen zijn vernield. Bron: Belga   Het bericht Sydney in rook gehuld verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Giftige rook komt vrij bij brand vrachtwagen met chemische stoffen in Zele (18/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  In het Oost-Vlaamse Zele is brand uitgebroken in een vrachtwagen geladen met chemische stoffen. Dat melden de lokale politie Berlare-Zele en de brandweer. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden omdat er giftige rook vrijgekomen is.
  [naar artikel]
 21. Sydney gehuld in giftige rooknevel, brandweer zet zich schrap (19/11/2019 - De Morgen)
  In en rond de Australische miljoenenstad Sydney hangt vandaag een dikke, giftige nevel, afkomstig van de vele bosbranden die nu al weken de deelstaat New South Wales teisteren. De luchtvervuiling in de stad bereikt volgens officiële cijfers een gevaarlijk niveau, met pieken fijnstof die vooral in de voormiddag in sommige stadsdelen tot wel 20 keer hoger lagen dan in Jakarta of Peking.
  [naar artikel]
 22. Hevige brand met giftige rook: inwoners Diegem moeten binnenblijven (04/06/2017 - De Morgen)
  Brussels burgemeester Yvan Mayeur heeft het noodplan voor de stad Brussel geactiveerd als gevolg van een brand in Neder-over-Heembeek. De rook van de brand is giftig en de bevolking wordt gevraagd binnen te blijven. Dat meldt burgemeester Mayeur op Twitter.
  [naar artikel]
 23. Ademden Belgische militairen giftige rook in tijdens missie in Afghanistan? (16/04/2019 - VRT NWS)
  Er moet meer onderzoek komen naar mogelijke gezondheidsproblemen bij militairen die op de basis Kandahar Airfield hebben gewerkt in Afghanistan. Dat zeggen verschillende militaire vakbonden na een artikel in De Morgen. Duizenden Amerikaanse en Nederlandse militairen denken dat ze ziek zijn geworden nadat ze daar zijn blootgesteld aan giftige rook. 
  [naar artikel]
 24. Militairen vrezen voor ziekte door giftige rook (03/05/2019 - De Standaard)
  Belgische militairen zijn in Afghanistan blootgesteld aan rook uit een burn-pit, een grote afvalverbrandingskuil in openlucht. Negentig militairen denken dat ze daardoor ziek werden. Dat meldt De Morgen.
  [naar artikel]
 25. Extra vliegtuigen en helikopters moeten Siberische bosbranden helpen blussen (08/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de strijd tegen de vernietigende bosbranden in Siberië zal de brandweer meer vliegtuigen en helikopters inzetten. Er werden al 43 nieuwe...
  [naar artikel]
 26. Japanse stad gebruikt omroepsysteem voor aardbevingen na verkoop giftige kogelvis   (16/01/2018 - VRT NWS)
  Een Japanse supermarkt heeft per ongeluk giftige kogelvis verkocht. De zeer giftige lever was niet verwijderd uit de vis. De stad roept via luidsprekers in de straten inwoners op om niet meer te eten van de delicatesse.
  [naar artikel]
 27. Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney (12/12/2019 - Metro)
  De premier van Australië, Scott Morrison, heeft donderdag de rook die boven miljoenenstad Sydney hangt “verontrustend” genoemd. Die rook komt van de bosbranden die al een maand lang woeden in de staat New South Wales. Het is de eerste keer dat Morrison zich uitlaat over de luchtkwaliteit. “Ik woon bij wijze van spreken al bijna mijn hele leven in Sydney en de rook die van de branden komt, is inderdaad zeer verontrustend voor de inwoners”, erkende de premier. Woensdagavond kwamen in de stad zeker 15.000 mensen op straat om klimaatmaatregelen te eisen. Volgens wetenschappers zijn de bosbranden in de regio feller dan andere jaren als gevolg van de aanhoudende droogte en de klimaatverandering. Maar Morrison, een verdediger van de Australische mijnindustrie, zei altijd dat er geen verband is tussen de bosbranden en het klimaat. Donderdag erkende hij wel dat het een van de factoren is. “We weten allemaal dat klimaatverandering, samen met andere factoren, bijdraagt aan wat er vandaag gebeurt”, aldus Morrison. Verder zei hij de bezorgdheid van de bevolking te begrijpen. In de stad wonen meer dan vijf miljoen mensen en ze is daarmee de dichtstbevolkte van het land. Het land wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, maar dit jaar zijn die opvallend vroeg begonnen en krijgt de brandweer ze niet onder controle. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney (12/12/2019 - Metro)
  De premier van Australië, Scott Morrison, heeft donderdag de rook die boven miljoenenstad Sydney hangt “verontrustend” genoemd. Die rook komt van de bosbranden die al een maand lang woeden in de staat New South Wales. Het is de eerste keer dat Morrison zich uitlaat over de luchtkwaliteit. “Ik woon bij wijze van spreken al bijna mijn hele leven in Sydney en de rook die van de branden komt, is inderdaad zeer verontrustend voor de inwoners”, erkende de premier. Woensdagavond kwamen in de stad zeker 15.000 mensen op straat om klimaatmaatregelen te eisen. Volgens wetenschappers zijn de bosbranden in de regio feller dan andere jaren als gevolg van de aanhoudende droogte en de klimaatverandering. Maar Morrison, een verdediger van de Australische mijnindustrie, zei altijd dat er geen verband is tussen de bosbranden en het klimaat. Donderdag erkende hij wel dat het een van de factoren is. “We weten allemaal dat klimaatverandering, samen met andere factoren, bijdraagt aan wat er vandaag gebeurt”, aldus Morrison. Verder zei hij de bezorgdheid van de bevolking te begrijpen. In de stad wonen meer dan vijf miljoen mensen en ze is daarmee de dichtstbevolkte van het land. Het land wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, maar dit jaar zijn die opvallend vroeg begonnen en krijgt de brandweer ze niet onder controle. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden Australië – Australische premier erkent bezorgdheid van inwoners van Sydney verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Sydney ontwaakt onder deken van rook, meer dan 50 bosbranden in New South Wales (19/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sydney is deze ochtend ontwaakt onder een dikke deken van rook die over de Australische stad hangt. Vandaag en morgen worden “zware dagen” in de...
  [naar artikel]
 30. Voorlopig even geen tennis op de Australian Open door slechte luchtkwaliteit en... regen, Tour Down Under kan volgende week gewoon doorgaan (15/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Australian Open ligt (even) stil. Dat komt door de giftige rook die boven de Australische stad hangt én de verrassende regenval in Melbourne. De...
  [naar artikel]
 31. Voorlopig even geen tennis op Australian Open door slechte luchtkwaliteit en... regen, Tour Down Under kan volgende week gewoon doorgaan (15/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Australian Open ligt (even) stil. Dat komt door de giftige rook die boven de Australische stad hangt én de verrassende regenval in Melbourne. De...
  [naar artikel]
 32. Hevige brand met giftige rook: inwoners Brussel moeten binnenblijven (04/06/2017 - De Morgen)
  Brussels burgemeester Yvan Mayeur heeft het noodplan voor de stad Brussel geactiveerd als gevolg van een brand in Neder-over-Heembeek. De rook van de brand is giftig en de bevolking wordt gevraagd binnen te blijven. Dat meldt burgemeester Mayeur op Twitter.
  [naar artikel]
 33. Bosbranden in Siberië breiden zich verder uit (07/08/2019 - Metro)
  De verwoestende bosbranden in Siberië blijven zich verder uitbreiden. De voorbije dagen hebben nieuwe branden een gebied van 680 vierkante kilometer in de as gelegd, zo meldt het Russische persbureau Interfax. Vooral enkele zeer afgelegen gebieden worden bedreigd, omdat die moeilijk bereikt kunnen worden door de hulpdiensten. De bosbranden in de taiga, belangrijk voor het wereldklimaat, houden al enkele weken aan. Vooral de gebieden Irkoetsk, Krasnojarsk en Jakoetië worden erdoor getroffen. In totaal is al een gebied van meer dan 30.000 vierkante kilometer afgebrand. De lokale bevolking lijdt al enkele dagen aan de gevolgen van de branden en klaagt over hoofdpijn en ademnood door de giftige rook. Ook het leger wordt ingezet in de strijd tegen vlammen. Maar milieuorganisaties menen dat het maanden kan duren voordat de situatie zich normaliseert. bron: Belga Het bericht Bosbranden in Siberië breiden zich verder uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Amazonewoud staat in brand: zo veel rook dat het in São Paulo voortdurend nacht lijkt (21/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Na de bosbranden in Gran Canaria, die intussen onder controle zijn, is het nu alle hens aan dek in het Amazonewoud. Daar woeden momenteel zulke zware bosbranden dat dikke rookwolken de Braziliaanse stad São Paulo zo zwart als de nacht kleurden.
  [naar artikel]
 35. Sydney gehuld in giftige rooknevel, brandweer zet zich schrap (19/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In en rond de Australische miljoenenstad Sydney hangt vandaag een dikke, giftige nevel, afkomstig van de vele bosbranden die nu al weken de...
  [naar artikel]
 36. Belgische militairen melden ziekten door giftige rook in Afghanistan (03/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Belgische militairen zijn in Afghanistan blootgesteld aan rook uit een burn-pit, een grote afvalverbrandingskuil in openlucht. Drie weken na de...
  [naar artikel]
 37. Hoe rook van Australische bosbranden de aarde rond reist en wat de mogelijke gevolgen zijn (14/01/2020 - VRT NWS)
  De rook die bij de bosbranden in Australië vrijkomt, is zo omvangrijk en zo krachtig dat hij de aarde rond cirkelt en uiteindelijk weer in Australië zal belanden. Dat zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De atmosfeer kan hier wereldwijd door beïnvloed worden. De exacte gevolgen worden momenteel "intensief onderzocht", maar nu al is duidelijk dat de luchtkwaliteit er zwaar onder te lijden heeft.
  [naar artikel]
 38. Bosbranden in Siberië geblust (30/09/2019 - Metro)
  De bosbranden in Siberië zijn volgens de autoriteiten allemaal geblust. Er zijn in het hele land geen bosbranden meer, maakte het Russische bosbeheer vandaag bekend. Gisteren nog bestreden 100 brandweermannen, met steun van twee blusvliegtuigen, brandhaarden op een oppervlakte van 94 hectare. De bosbranden in Siberië duurden een tweetal maanden. Het vuur trof de taiga, het voor het klimaat belangrijke moerassige naaldwoud in de noordelijke poolstreken. Bij de bluswerkzaamheden kreeg de brandweer hulp van de regen. Het Russische leger zette blusvliegtuigen in. De autoriteiten schatten dat meer dan negen miljoen hectare bos is afgebrand. Definitieve cijfers zijn er niet. Milieuacitivisten van Greenpeace vermoeden echter dat een veel grotere oppervlakte in de vlammen is opgegaan. Inwoners kregen vooral te maken met giftige rook. Elke zomer vinden bosbranden plaats in Siberië, maar dit jaar waren ze zwaarder dan ooit. De autoriteiten wezen daarvoor vooral op de droogte en hitte. Bron: Belga   Het bericht Bosbranden in Siberië geblust verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Sportfysioloog Peter Hespel vindt topsport in Australië na rook bosbranden onverantwoord: “Tennissers zouden beter staken” (14/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De slechte luchtkwaliteit boven Melbourne door de Australische bosbranden speelt de tennissers parten bij de kwalificaties van de Australian Open....
  [naar artikel]
 40. Paard kan ruiter in veiligheid brengen te midden van Australische bosbranden (05/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een Australische vrouw die met haar paard op de vlucht sloeg voor de bosbranden, raakte zaterdag volledig gedesoriënteerd door de rook. Het was...
  [naar artikel]
 41. Brand met giftige rook in Neder-over-Heembeek, noodplan afgekondigd (04/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Brussels burgemeester Yvan Mayeur heeft het noodplan voor de stad Brussel geactiveerd als gevolg van een brand in Neder-over-Heembeek. De rook van de brand is giftig en de bevolking wordt gevraagd binnen te blijven. Dat meldt burgemeester Mayeur op Twitter.
  [naar artikel]
 42. Brand met giftige rook in Neder-over-Heembeek, noodplan afgekondigd (04/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Brussels burgemeester Yvan Mayeur heeft het noodplan voor de stad Brussel geactiveerd als gevolg van een brand in Neder-over-Heembeek. De rook van de brand is giftig en de bevolking wordt gevraagd binnen te blijven. Dat meldt burgemeester Mayeur op Twitter.
  [naar artikel]
 43. Brand met giftige rook in Neder-over-Heembeek, noodplan afgekondigd (04/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Brussels burgemeester Yvan Mayeur heeft het noodplan voor de stad Brussel geactiveerd als gevolg van een brand in Neder-over-Heembeek. De rook van de brand is giftig en de bevolking wordt gevraagd binnen te blijven. Dat meldt burgemeester Mayeur op Twitter.
  [naar artikel]
 44. Siberische mijnwerkers vinden "gemummificeerd monster" (10/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Siberische mijnwerkers denken dat ze een onbekende dinosaurussoort hebben ontdekt. Zij vonden tijdens hun werkzaamheden in de stad Oedatsjny een
  [naar artikel]
 45. Heftige bosbranden in Californische wijnstreek laten apocalyptische scenes na (11/10/2017 - Knack)
  Wat begon als een paar losse bosbranden veranderde door harde, droge wind in een vuurzee. Er zijn zeker 2000 woningen in rook opgegaan in de Californische wijnstreek.
  [naar artikel]
 46. Zware brand bij sanitair bedrijf: omliggende huizen geëvacueerd vanwege giftige rook (04/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Er woedt woensdagochtend een zware brand bij de firma Saverwel, een sanitair bedrijf in Lauwe (Menen). De brandweer is massaal ter plaatse. Omliggende huizen zijn geëvacueerd vanwege giftige rook.
  [naar artikel]
 47. ‘Miljard dieren dood door bosbranden Australië’ (10/01/2020 - De Morgen)
  De omvangrijke bosbranden in Australië hebben sinds vorig jaar september aan meer dan een miljard dieren het leven gekost. Die schatting komt van de Australische ecoloog Christopher Dickman, hoogleraar aan de Universiteit van Sydney. De beesten sterven direct door de vlammen, het inademen van rook of door voedselgebrek.
  [naar artikel]
 48. Acht doden na brand in Siberische stad Mariinsk (27/02/2019 - Metro)
  Russische brandweerlieden hebben na een brand in een houten huis in de Siberische stad Mariinsk acht lichamen aangetroffen, onder wie drie kinderen. Dat melden de hulpverleners van de regio, op zo’n 3.800 kilometer van Moskou. De kinderen waren tussen de 1 en 8 jaar oud. Mogelijk ontstond de brand in de nacht van dinsdag op woensdag in de brandkachel. Wat de exacte oorzaak is, moeten de experten nog onderzoeken, luidt het. Forensische artsen zullen de doodsoorzaak van de slachtoffers proberen te achterhalen. Door de extreme koude wordt er veel gestookt in Siberië. De brandbeveiliging in de woningen is vaak gebrekkig, waardoor er regelmatig branden plaatsvinden. Vaak gaat het om appartementsgebouwen, waardoor er veel slachtoffers vallen. bron: Belga Het bericht Acht doden na brand in Siberische stad Mariinsk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 49. Nieuw-Zeelandse gletsjers kleurden bruin door bosbranden in Australië (02/01/2020 - Metro)
  De rook van de bosbranden in Australië heeft de kust van Nieuw-Zeeland bereikt, zo’n 2.000 kilometer verder. Gletsjers die normaal wit zijn, hadden tijdelijk een karamelachtige kleur. Dat melden weerdiensten en blijkt uit foto’s op de sociale media. Die rook, die wrang ruikt, is gisteren voor het eerst waargenomen in de regio. In andere streken is de zon opgekomen als een rode of goudkleurige bol, afhankelijk van de dikte van de rookwolken. “Rook die 2.000 km over de Tasmanzee heeft gereisd, is duidelijk te zien boven het zuidelijke eiland”, aldus de Nieuw-Zeelandse meteorologische dienst op Twitter. “In de zwaarst getroffen gebieden is de zichtbaarheid slechts 10 km.” Vanmorgen meldde de meteorologische dienst op Twitter dat de meeste rook weggedreven was. “De zonsondergang donderdag kan nog altijd een tikkeltje oranje hebben, afhankelijk van waar in het land.” Al sinds september woeden in Australië zware bosbranden. In het zuidoosten van het land zijn die de laatste weken nog intenser geworden, met verschillende dodelijke slachtoffers. Bron: Belga   Het bericht Nieuw-Zeelandse gletsjers kleurden bruin door bosbranden in Australië verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 50. Bosbranden bedekken Australische grootstad Sydney met rook, maar vooral met vervuilde lucht (31/10/2019 - VRT NWS)
  Boven de Australische stad Sydney hangt een mistwolk van rookdeeltjes. Die zijn het gevolg van grote bosbranden in de buurt. Ouderen en mensen met ademhalingsproblemen wordt gevraagd om binnen te blijven, maar ook andere mensen trotseren er bijzonder ongezonde lucht.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.