Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 August 2020
16:25 uur

Giftig rookgordijn over Siberische stad door zware bosbranden

Het Belang van Limburg

01/08/2020 - 15:41

De bosbranden die al wekenlang woeden in Siberië, vormen nu steeds meer een bedreiging voor mensen. De stad Jakoetsk, in het oosten van Rusland, waarschuwt zijn inwoners zaterdag voor giftige rook. Een noordenwind drijft de rook van de bosbranden de stad met zowat 270.000 inwoners in.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Noodtoestand in vier Siberische regio's om bosbranden (01/08/2019 - De Morgen)
  Siberische bosbranden hebben een gebied ter grootte van België in vuur en vlam gezet. Door hoge temperaturen zijn de jaarlijkse branden groter dan ooit. De regering riep woensdag de noodtoestand uit in vier Siberische regio’s. Meer dan een miljoen Russen eisten al dagen dat de regering actie ondernam na weken van toekijken.
  [naar artikel]
 2. Siberische bosbranden zetten gebied ter grootte van België in lichterlaaie: noodtoestand in 4 regio’s (01/08/2019 - De Morgen)
  Siberische bosbranden hebben een gebied ter grootte van België in vuur en vlam gezet. Door hoge temperaturen zijn de jaarlijkse branden groter dan ooit. De regering riep woensdag de noodtoestand uit in vier Siberische regio’s. Meer dan een miljoen Russen eisten al dagen dat de regering actie ondernam na weken van toekijken.
  [naar artikel]
 3. 200 mensen geëvacueerd door zware bosbranden in National Park in Australië (20/01/2018 - VRT NWS)
  In Australië wijst de temperatuur al dagenlang rond de 40 graden aan. De recordtemperaturen, in combinatie met krachtige wind, veroorzaken zware bosbranden. In de voorsteden van Sydney bestrijdt de brandweer twee zware bosbranden. In het National Park Royale hebben de hulpdiensten zo’n 200 mensen geëvacueerd.
  [naar artikel]
 4. Was Kanaaldoortocht Russische oorlogsvloot rookgordijn voor militaire operaties elders? (22/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De beslissing van de Russen om een vloot oorlogsschepen door het Kanaal richting Middellandse Zee te sturen zou wel eens een rookgordijn kunnen
  [naar artikel]
 5. Slechte luchtkwaliteit door zware bosbranden op Sumatra (25/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op het Indonesische eiland Sumatra zijn zware bosbranden uitgebroken. Drie mensen belandden in het ziekenhuis met ademhalingsstoornissen. Er
  [naar artikel]
 6. Extra vliegtuigen en helikopters moeten Siberische bosbranden helpen blussen (08/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de strijd tegen de vernietigende bosbranden in Siberië zal de brandweer meer vliegtuigen en helikopters inzetten. Er werden al 43 nieuwe...
  [naar artikel]
 7. Na bosbranden: zandstorm zet Australisch dorp in donker op klaarlichte dag (20/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Australië maakt zich op voor zware onweersbuien, onder meer in heel wat gebieden getroffen door de zware bosbranden. Op sommige plaatsen is er overstromingsgevaar en er zijn ook grote zandstormen gemeld.
  [naar artikel]
 8. Minstens 120 huizen beschadigd bij zware bosbranden in Chili (25/12/2019 - Metro)
  In de Chileense havenstad Valparaíso zijn bij hevige bosbranden minstens 120 huizen vernield of beschadigd. Verschillende wijken in de stad in het westen van het land werden uit voorzorg geëvacueerd, meldt de brandweer dinsdag plaatselijke tijd. Volgens de civiele bescherming is een gebied van 100 hectare – vergelijkbaar met zo’n 140 voetbalvelden – door de branden getroffen. Het oude stadscentrum van Valparaíso maakt met zijn historische huizen en steile straten deel uit van het Unesco-werelderfgoed. bron: Belga Het bericht Minstens 120 huizen beschadigd bij zware bosbranden in Chili verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Toeristen geëvacueerd na bosbranden in Spanje (25/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In het zuiden van Spanje zijn al meer dan 1.500 mensen geëvacueerd na zware bosbranden. Die ontstonden gisteravond vlakbij de Andalusische stad
  [naar artikel]
 10. Siberische mijnwerkers vinden "gemummificeerd monster" (10/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Siberische mijnwerkers denken dat ze een onbekende dinosaurussoort hebben ontdekt. Zij vonden tijdens hun werkzaamheden in de stad Oedatsjny een
  [naar artikel]
 11. Acht doden na brand in Siberische stad Mariinsk (27/02/2019 - Metro)
  Russische brandweerlieden hebben na een brand in een houten huis in de Siberische stad Mariinsk acht lichamen aangetroffen, onder wie drie kinderen. Dat melden de hulpverleners van de regio, op zo’n 3.800 kilometer van Moskou. De kinderen waren tussen de 1 en 8 jaar oud. Mogelijk ontstond de brand in de nacht van dinsdag op woensdag in de brandkachel. Wat de exacte oorzaak is, moeten de experten nog onderzoeken, luidt het. Forensische artsen zullen de doodsoorzaak van de slachtoffers proberen te achterhalen. Door de extreme koude wordt er veel gestookt in Siberië. De brandbeveiliging in de woningen is vaak gebrekkig, waardoor er regelmatig branden plaatsvinden. Vaak gaat het om appartementsgebouwen, waardoor er veel slachtoffers vallen. bron: Belga Het bericht Acht doden na brand in Siberische stad Mariinsk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Drie doden bij bosbranden op Madeira, historische stad Funchal bedreigd (10/08/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Het Portugese eiland Madeira kampt met zware bosbranden. Daarbij zijn al drie doden gevallen.
  [naar artikel]
 13. Drie doden bij bosbranden op Madeira, historische stad Funchal bedreigd (10/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Het Portugese eiland Madeira kampt met zware bosbranden. Daarbij zijn al drie doden gevallen.
  [naar artikel]
 14. Drie brandweerlui zwaargewond bij zware bosbranden in Zuid-Frankrijk (10/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Ook het zuiden van Frankrijk kreunt onder zware bosbranden. Nabij Marseille vechten 1.500 brandweermannen tegen “een extreem krachtige brand”.
  [naar artikel]
 15. Verwoestende bosbranden rukken op naar buitenwijken Sydney (12/11/2019 - De Morgen)
  Helikopters met bluswater en vliegtuigen met brandvertragende chemicaliën proberen de oprukkende bosbranden bij de buitenwijken van de Australische stad Sydney te stuiten. Door de harde wind en hoge temperaturen is dinsdag een ‘gevaarlijke’ dag in de strijd tegen ruim 120 allesverwoestende bosbranden.
  [naar artikel]
 16. Zware bosbranden op Sumatra (25/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op het Indonesische eiland Sumatra zijn zware bosbranden uitgebroken, die ook de landen in de omgeving bedreigen. Volgens de eerste vaststellingen van de rampenbestrijdingsdienst belandden dinsdag drie mensen met ademhalingsstoornissen in de provincie Atjeh in het ziekenhuis. Gevreesd wordt dat de branden ook zware gevolgen zullen hebben voor de luchtkwaliteit in de buurlanden Singapore, Maleisië en Thailand.
  [naar artikel]
 17. Nog steeds zware bosbranden in Siberië, al 13,4 miljoen hectare woud vernield (12/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Siberië woeden nog steeds zware bosbranden. Het vuur heeft zich de afgelopen dagen verder verspreid: maandag zijn op een oppervlakte van...
  [naar artikel]
 18. Twaalf brandweermannen gewond, minstens 150 huizen verwoest bij zware bosbranden in Chili (25/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de zware bosbranden in de Chileense havenstad Valparaíso zijn al minstens 150 woningen vernield en zitten bijna 2.000 mensen zonder stroom. Dat...
  [naar artikel]
 19. Zware bosbranden teisteren Griekenland (24/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Delen van Griekenland worden geteisterd door bosbranden die het gevolg zijn van wekenlange aanhoudende droogte en sterke wind. De brandweer meldt
  [naar artikel]
 20. Grote rookwolk door zware brand in wafelfabriek: “Dampen mogelijk giftig” (23/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Bij wafelfabriek Milcamps in de Lusambostraat in Vorst woedt er donderdagmiddag een zware brand. Door de brand is er een hevige rookontwikkeling die tot kilometers ver te zien is.
  [naar artikel]
 21. "Ergste bosbranden in 20 jaar in Catalonië" (27/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Door zware bosbranden in Catalonië, in het noordoosten van Spanje, is al 5.500 hectare land verwoest. Het gaat volgens de brandweer om de zwaarste...
  [naar artikel]
 22. Ook koala’s en kangoeroes getroffen door zware bosbranden in Australië (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische deelstaat New South Wales kampt met hevige bosbranden, zo melden de Australische autoriteiten. De vlammenzee wordt verder...
  [naar artikel]
 23. VOOR EN NA. De troosteloze puinhopen die bosbranden in Californië achterlaten (15/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Foto’s van voor en na de doortocht van de bosbranden in Californië tonen de zware vernielingen door het natuurgeweld. Het aantal doden is intussen...
  [naar artikel]
 24. Amazonewoud staat in brand: zo veel rook dat het in São Paulo voortdurend nacht lijkt (21/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Na de bosbranden in Gran Canaria, die intussen onder controle zijn, is het nu alle hens aan dek in het Amazonewoud. Daar woeden momenteel zulke zware bosbranden dat dikke rookwolken de Braziliaanse stad São Paulo zo zwart als de nacht kleurden.
  [naar artikel]
 25. Honderden toeristen uit vakantieoord op Sicilië geëvacueerd door bosbranden (12/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Na de zware bosbranden in Portugal, eind vorige maand, zijn nu op Sicilië honderden toeristen via de zee uit een vakantieoord aan de kust geëvacueerd wegens de bosbranden die de regio teisteren.
  [naar artikel]
 26. Honderden toeristen uit vakantieoord op Sicilië geëvacueerd door bosbranden (12/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Na de zware bosbranden in Portugal, eind vorige maand, zijn nu op Sicilië honderden toeristen via de zee uit een vakantieoord aan de kust geëvacueerd wegens de bosbranden die de regio teisteren.
  [naar artikel]
 27. [VIDEO] - Chili kan bosbranden niet meer alleen aan, hulp gevraagd aan buurlanden (24/01/2017 - De Redactie)
  In Chili heeft de overheid de noodtoestand uitgeroepen. Het land wordt geteisterd door een ongezien aantal zware bosbranden.
  [naar artikel]
 28. Zware bosbranden in noord-Portugal (06/08/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider4.demorgen-cdn.be/photo/zware-bosbranden-in-noord-portugal/mruw6lzwheydqnrxgmys6rsxf43dimq/71e2b962a9d05ba9bcffc9b8c67cff6d95a97b7d2bfea7331c18b35976594e1c/fitwidth_642x0_69086731.jpg?v=pT8vZoQ
  [naar artikel]
 29. ‘Kinderhater’ giet giftig ontstoppingsmiddel in Akense speeltuin (19/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Akense moeders durven niet meer naar de speeltuin met hun kleintjes. Sinds een week is de Duitse stad in de ban van speeltoestellen met daarop giftig ontstoppingsmiddel.
  [naar artikel]
 30. Twee doden en duizenden Australiërs vast op strand door oprukkende bosbranden: “Wie nog in de stad is, is op zichzelf aangewezen” (31/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  In het Australisch stadje Mallacoota zijn zo’n 4.000 mensen ingesloten door de bosbranden. De meesten zitten vast op het strand, waar hulpdiensten hen aanmanen om in het water te gaan. In het gebied zijn al vier mensen vermist. Het totale dodental van de bosbranden in Australië dit jaar staat intussen al op twaalf.
  [naar artikel]
 31. Tientallen bosbranden in Zweden raken maar niet geblust (21/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zweden wordt geteisterd door bijna zeventig zware bosbranden. De enige hoop om vele daarvan te blussen, is een drastische ommekeer van het weer,...
  [naar artikel]
 32. Dodental koala’s nog hoger dan gedacht door bosbranden: “Zeker 2.000 dieren dood” (09/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de zware bosbranden die sinds oktober Australië teisteren zijn tot nu toe zeker tweeduizend koalaberen om het leven gekomen. Dat hebben...
  [naar artikel]
 33. Tientallen bosbranden in Zweden geraken maar niet geblust (21/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Zweden wordt geteisterd door bijna zeventig zware bosbranden. De enige hoop om vele daarvan te blussen, is een drastische ommekeer van het weer,...
  [naar artikel]
 34. Grote rookwolk door zware brand in wafelfabriek in Vorst: “Dampen mogelijk giftig” (23/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Bij wafelfabriek Milcamps in de Lusambostraat in Vorst woedt er donderdagmiddag een zware brand. Door de brand is er een hevige rookontwikkeling die tot kilometers ver te zien is.
  [naar artikel]
 35. Dikke, ongezonde rookwolk bedekt Sydney na zware bosbranden (31/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sydney wordt momenteel omhuld door een dikke rookwolk, door de hevige bosbranden die op het platteland ten noorden van de Australische metropool...
  [naar artikel]
 36. Felle bosbranden op Sumatra moeilijk te blussen (25/07/2017 - De Redactie)
  Het Indonesische eiland Sumatra is zwaar getroffen door bosbranden. Gevreesd wordt dat de branden ook zware gevolgen zullen hebben voor de luchtkwaliteit in de buurlanden Singapore, Maleisië en Thailand.
  [naar artikel]
 37. Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden (15/01/2020 - Metro)
  De organisatoren van de Australian Open hebben de start van de kwalificatiewedstrijden woensdag in Melbourne verschoven als gevolg van de giftige rook die boven de Australische stad hangt. Die rook is afkomstig van hevige bosbranden in de buurt. De kwalificatiewedstrijden starten niet voor 13 uur plaatselijke tijd (03.00 uur Belgische tijd), één uur later dus dan gepland. Ook de trainingen zijn opgeschort. Dinsdag moest de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic (WTA 180) in de kwalificaties nog opgeven nadat ze een zware hoestbui had gekregen door de rook. Hoewel de luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië dinsdagvoormiddag uitermate slecht was in Melbourne, liet de toernooiorganisatie de wedstrijden in de voorronde toch doorgaan. Bij de tennissers was er weinig begrip voor deze beslissing en ze uitten op Twitter hun ongenoegen. Bron: Belga   Het bericht Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden (15/01/2020 - Metro)
  De organisatoren van de Australian Open hebben de start van de kwalificatiewedstrijden woensdag in Melbourne verschoven als gevolg van de giftige rook die boven de Australische stad hangt. Die rook is afkomstig van hevige bosbranden in de buurt. De kwalificatiewedstrijden starten niet voor 13 uur plaatselijke tijd (03.00 uur Belgische tijd), één uur later dus dan gepland. Ook de trainingen zijn opgeschort. Dinsdag moest de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic (WTA 180) in de kwalificaties nog opgeven nadat ze een zware hoestbui had gekregen door de rook. Hoewel de luchtkwaliteit door de bosbranden in Australië dinsdagvoormiddag uitermate slecht was in Melbourne, liet de toernooiorganisatie de wedstrijden in de voorronde toch doorgaan. Bij de tennissers was er weinig begrip voor deze beslissing en ze uitten op Twitter hun ongenoegen. bron: Belga Het bericht Open Australian – Kwalificatiewedstrijden met een uur verschoven wegens rook van bosbranden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. [VIDEO] - Kroatië en Montenegro erg getroffen door bosbranden (17/07/2017 - De Redactie)
  Al een hele zomer lang teisteren zware bosbranden verschillende landen rond de Middellandse Zee. Op dit ogenblik kreunen Kroatië en Montenegro onder het vuur.
  [naar artikel]
 40. Grote rookwolk boven Brussel door zware brand in wafelfabriek: “Dampen mogelijk giftig” (23/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Bij wafelfabriek Milcamps in de Lusambostraat in Vorst woedt er donderdagmiddag een zware brand. Door de brand is er een hevige rookontwikkeling die tot kilometers ver te zien is. Volgens meerdere bronnen hangt er in de omgeving een ‘toxische geur’. Het provinciaal rampenplan is geactiveerd.
  [naar artikel]
 41. Zware bosbranden in het zuiden van Australië (06/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De brandweer en hulpdiensten hebben momenteel in het zuiden van Australië de handen vol met zware bosbranden. In Currum Downs, een zuidelijke buitenwijk van Melbourne, vormde zich zaterdagnamiddag een kilometersbreed vuurfront, aldus het Australische persbureau AAP. Minstens een woning en verschillende stallen werd verwoest of raakten beschadigd.
  [naar artikel]
 42. Uitgehongerde ijsbeer doolt rond in Siberische stad door inkrimping habitat (19/06/2019 - Metro)
  Een uithongerde vrouwelijke ijsbeer is de afgelopen dagen waargenomen in de Siberische stad Norilsk. Volgens deskundigen komt dat door de inkrimping van haar natuurlijke habitat als gevolg van klimaatverandering. Bang en fel vermagerd, haar poten gekoekt in de modder, is de beer op zoek naar voedsel in de Siberische stad ver van haar natuurlijke habitat. Dat blijkt uit foto’s die werden gepost op sociale media. Uitgestrekte poolgebieden die van oudsher de natuurlijke jachtgebieden vormen voor de ijsberen, zijn door de relatief hoge temperaturen in de regio sterk afgenomen, zeggen de experts. “De vermindering van de ijslaag leidt tot een verandering in het voedingspatroon van de dieren”, aldus Dmitri Gorsjkov, een biodiversiteitsdeskundige bij de natuurbehoudsorganisatie WWF-Rusland. “Niet in staat om op zeehonden te jagen, worden de beren “gedwongen om honderden kilometers te lopen op zoek naar voedsel dat ze meestal wel vinden in de buurt van menselijke nederzettingen”, schreef Gorsjkov in een reactie op e-mail. De autoriteiten in Norilsk, gelegen op meer dan 2.000 kilometer ten noordoosten van Moskou, zegden dat de vrouwelijke beer al meerdere dagen op de dool is in de stad. Niemand mag dichter dan 30 meter van de beer komen tot dierenspecialisten haar toestand hebben beoordeeld, meldt het staatspersbureau RIA Novosti. Op basis van die beoordeling, “zullen we besluiten om haar te vervoeren naar een plaats in haar natuurlijke habitat of een dierentuin in Krasnojarsk”, zei Aleksandr Korobkin van het stadsbestuur. Norilsk, de noordelijkste stad ter wereld, is ook een van de zwaarst vervuilde met nikkelmijnen en smelterijen in de buurt. bron: Belga Het bericht Uitgehongerde ijsbeer doolt rond in Siberische stad door inkrimping habitat verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Zware bosbranden teisteren het zuiden van Australië (06/01/2018 - Knack)
  De brandweer en hulpdiensten hebben momenteel in het zuiden van Australië de handen vol met zware bosbranden. In Currum Downs, een zuidelijke buitenwijk van Melbourne, vormde zich zaterdagnamiddag een kilometersbreed vuurfront, aldus het Australische persbureau AAP. Minstens een woning en verschillende stallen werd verwoest of raakten beschadigd.
  [naar artikel]
 44. Bosbranden teisteren Zuidwest-Europa (06/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Zowel Portugal als Spanje en Frankrijk worden momenteel geteisterd door zware bosbranden. In Portugal en Spanje worden de grote middelen ingezet,
  [naar artikel]
 45. Bosbranden onder controle, maar overstromingen brengen opnieuw noodweer naar Australië (13/02/2020 - VRT NWS)
  Na de bosbranden van de afgelopen maanden wordt Australië nu geteisterd door zware overstromingen, daarbij kwam al een man om het leven. Een vrouw wordt nog vermist. Aan de oostkust regent het al dagenlang. In sommige landelijke gebieden is er afgelopen dagen meer regen gevallen dan in heel vorig jaar. Door de hevige regenval zijn intussen wel alle bosbranden in de meest getroffen staat, New South Wales, onder controle.
  [naar artikel]
 46. Ook Bolivia en Paraguay worden geteisterd door bosbranden (22/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Naast Brazilië worden ook Bolivia en Paraguay geconfronteerd met zware bosbranden. Er is al onherstelbare schade aangericht aan de flora en fauna in beide landen, zeggen milieudeskundigen.
  [naar artikel]
 47. Nieuwe bosbranden uitgebroken in Griekenland (13/08/2019 - Metro)
  Na wekenlange droogte woeden er in Griekenland opnieuw ernstige bosbranden, zowel op het eiland Euboea als in het gebied rond de stad Thebe. Dat deelde de brandweer vandaag mee. Op het eiland Euboea brak de brand om 3 uur ’s nachts uit. Het klooster Panagia werd Makrymallis uit voorzorg geëvacueerd. Ook de inwoners van de dorpen Agrilitsa, Kontodespoti en Makrymalli moeten zich klaarhouden om in veiligheid gebracht te worden als dat nodig blijkt. De brandweer bestrijdt het vuur met alle middelen, onder meer met behulp van helikopters en blusvliegtuigen. Door de sterke wind werden ook de lokale bevolking en de toeristen in onder meer Athene een scherpe brandgeur en rookwolken gewaar. In juni 2018 kwamen bij zware bosbranden in de buurt van Athene meer dan 100 mensen om het leven. Bron: Belga   Het bericht Nieuwe bosbranden uitgebroken in Griekenland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Montenegro vraagt hulp voor bestrijden bosbranden (17/07/2017 - De Redactie)
  Door de bosbranden zijn minstens 100 toeristen geëvacueerd van de kust in het Lustica-schiereiland. Ook in buurland Kroatië woeden er bosbranden.
  [naar artikel]
 49. Meer conflicten tussen tijger en mens door stijgend aantal Siberische tijgers (14/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal Siberische tijgers is gestegen van ongeveer 20 in de jaren 30 van de vorige eeuw tot meer dan 500 nu. Dat is het resultaat van het...
  [naar artikel]
 50. Sydney gehuld in dikke rook door tientallen bosbranden in New South Wales (10/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.