Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 August 2020
01:25 uur

Wat is gezonder: je fruit schillen of niet? “Vitamines zitten niet alleen net onder de schil, maar in heel de vrucht”

Het Laatste Nieuws

01/08/2020 - 17:33

Eet je fruit en groenten het best me?t of zonder schil? De meningen zijn verdeeld. Wij vroegen raad aan Michae?l Sels, hoofddie?tist van het UZA....


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Van deze Japanse bananen mag je de schil gewoon mee opeten (26/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
    In Japan maken ze zich niet langer moe door de schil van een banaan te verwijderen. Wetenschappers ontwikkelden een variant van de vrucht, waarvan...
    [naar artikel]
  2. Ooit waardeloze schil van koffiekersen kost nu vijf keer meer dan bonen zelf (22/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
    De schil van de kers waarin de koffieboon zit, is niet langer zomaar waardeloos afval. Meer zelfs, een pond van die schillen kost vandaag bijna...
    [naar artikel]
  3. Ooit waardeloze schil van koffiekersen kost nu bijna vijf keer meer dan bonen zelf (22/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
    De schil van de kers waarin de koffieboon zit, is niet langer zomaar waardeloos afval. Meer zelfs, een pond van die schillen kost vandaag bijna...
    [naar artikel]
  4. VIDEO. Honderd mensen eten durian, het meest stinkende fruit ter wereld (19/10/2017 - Metro)
    Durian is een doornachtige Aziatische vrucht die een aroma verspreidt dat weinig mensen echt kan bekoren. Honderd vrijwillige slachtoffers hebben geprobeerd om de vrucht te eten. Durian is niet zo alledaags in Amerika, waar de video is opgenomen, wat maakt dat de kandidaten de reputatie van het fruit niet kennen. Daarom liet Cut Video honderd mensen kennismaken met de vrucht, wat hilarische beelden opleverde. Spoiler alert: de reacties waren haast unaniem. Durian valt niet echt in de smaak, om het zacht uit te drukken.
    [naar artikel]
  5. Handig: nieuwe Japanse banaan eet je met schil op (26/01/2018 - Metro)
    Je hebt mensen die een banaan perfect kunnen pellen, anderen liggen telkens weer in de knoei met het karwei. Voor die laatste groep is er een handige oplossing. Enkele slimme Japanners uit Okayama hebben een banaan ontwikkeld met een extreem dunne schil, die je kan opsmullen. Het bedrijf D&T Farm kwam met de Mongee banaan, zoals de nieuwe soort heet, op de proppen. Het resultaat is iets zoeter dan de traditionele vrucht, met bijna 25 gram suiker tegenover 18 gram. Volgens journalisten van RocketNews24, die het stuk fruit al eens geproefd hebben, smaakt het een beetje naar ananas. Daartegenover staat dat de Mongee banaan een aantal aangename gezondheidsvoordelen heeft. Volgens de makers zit de schil bomvol vitamine B6, magnesium en het aminozuur tryptofaan, wat de aanmaak van het gelukshormoon serotonine stimuleert. Zeldzame vrucht Jammer genoeg zal de lekkernij niet meteen bij ons in de winkelrekken liggen. Zo verkoopt D&T Farm maar tien bananen per week en die gaan naar een lokale winkel in de stad Okayama. Passeer je daar toevallig? Dan moet je voor een exemplaar al snel 767 yen (zo’n 5,5 euro) neertellen. Foto Mongee banaan
    [naar artikel]
  6. Deze vijf groenten zijn eigenlijk fruit (20/06/2018 - Metro)
    Denk jij dat je groenten van fruit kunt onderscheiden? Wees maar voorzichtig met die gedachte. In de wereld van planten zijn er een hoop groenten die voor verwarring zorgen. We zetten de vijf grootste missers even op een rijtje Tomaat (fruit) Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit. Pompoen (fruit) Omdat pompoenen zaadjes hebben, worden ze als fruit beschouwd. Dat telt trouwens voor elke plant met zaadjes. Aubergine (fruit) Aubergine’s behoren niet alleen tot de noemer fruit, ze zijn ook nog eens verwant aan de familie bessen. Wat een shocker hé. Paprika (fruit)  Geen ‘groente’ die zoveel verkocht wordt als paprika, maar eigenlijk hoort deze ook thuis in het rijtje van fruit. Erwtjes  De ingewikkeldste van allemaal zijn de erwtjes. De schil is een groente en de bolletjes binnenin zijn fruit. Deze bevatten de zaadjes die nodig zijn om te kunnen ontwikkelen. Lees ook : Groenten verlagen kans op stress Het bericht Deze vijf groenten zijn eigenlijk fruit verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  7. Deze groenten en fruit moet je opeten (en niet weggooien) (03/09/2017 - Het Belang van Limburg)
    Het pellen van een ui, het schillen van een watermeloen,...het zijn allemaal tijdrovende karweitjes in de keuken. Maar wat blijkt? Heel wat groente- en fruitafval kunnen we eigenlijk perfect vermijden...door het op te eten.
    [naar artikel]
  8. Ze zijn niet alleen lekker, maar je kunt met avocado's ook kunstwerkjes maken (13/06/2017 - Het Belang van Limburg)
    Avocado's zijn niet alleen om van te smullen, maar blijkbaar kun je er ook creatief mee aan de slag gaan. Onder de hashtag #avoart worden op Instagram en Reddit heel wat foto's gedeeld van kunstwerkjes die met de vrucht werden gemaakt.
    [naar artikel]
  9. Dit is hét trucje voor wie geen zin heeft om aardappelen te schillen (21/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Aardappelen schillen is een tijdrovende bezigheid en als je toch snel wil gaan, snijd je misschien wel in je vingers. Het culinaire YouTube-kanaal Chow heeft de oplossing voor wie gehaast is en geen wonden wil: laat het mes links liggen en draai de schil er gewoon af met je handen.
    [naar artikel]
  10. Dit is hét trucje voor wie geen zin heeft om aardappelen te schillen (21/01/2018 - Het Belang van Limburg)
    Aardappelen schillen is een tijdrovende bezigheid en als je toch snel wil gaan, snijd je misschien wel in je vingers. Het culinaire YouTube-kanaal Chow heeft de oplossing voor wie gehaast is en geen wonden wil: laat het mes links liggen en draai de schil er gewoon af met je handen.
    [naar artikel]
  11. Nieuw onderzoek bewijst: avocado’s zijn nog gezonder dan gedacht (15/10/2018 - Metro)
    Het onmogelijke is gebeurd. Onderzoekers hebben nog maar eens een eigenschap van avocado’s ontdekt die goed is voor je lichaam. Zo vermindert de vrucht de effecten van het metabool syndroom, een nare stofwisselingsziekte. Goed nieuws voor hippe lunchplekken. Ze hebben er nog een extra reden bij om avocado op de kaart te zetten. Daarvoor moeten ze een team van de universiteit van Mashad in Iran bedanken. Drie wetenschappers daar hebben ontdekt dat avocado’s een positief effect hebben op de gevolgen van het metabool syndroom. Dat is een stofwisselingsziekte waarvan de gevolgen op hun beurt voor nieuwe complicaties kunnen zorgen. Een hart van avocado Mensen die lijden aan het metabool syndroom, hebben last van een verhoogde bloedsuikerspiegel, cholesterol, bloeddruk en een toegenomen BMI. Die symptomen kunnen op hun beurt aanleiding geven door diabeters type 2 of hartproblemen. Maar avocado’s gaan de ernst van die bijwerkingen tegen, zo concludeert de studie. De groene vruchten zitten boordevol mineralen, vette zuren, vitamines en nog een hele hoop andere voedingsmiddelen. Samen verlagen die het lipidenniveau in je lichaam. Dat is een indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer lipiden er in je lichaam zitten, hoe groter de kans om een probleem met je hart. En laat die verhoogde concentratie aan lipiden nu net een van de mogelijke kwalijke gevolgen van het metabool syndroom zijn. Als je ten volle wil kunnen genieten van alle gezonde effecten van avocado, stop dan niet bij het vruchtvlees. Volgens het onderzoek zijn ook de schil, de pit en zelfs de bladeren goed voor je. Lees ook : Mag je de pit van een avocado opeten? Het bericht Nieuw onderzoek bewijst: avocado’s zijn nog gezonder dan gedacht verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  12. Vijf soorten fruit in dit taartje voor zoetebekjes die ook wat vitamines willen (20/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Nog een klein duwtje in de rug nodig om aan je dagelijkse portie fruit te komen? Niemand zegt dat je dat niet met een taartje mag oplossen. Deze...
    [naar artikel]
  13. Waarom je tomaten beter niet in de koelkast bewaart (27/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Als we de koelkast toch niet hadden. Lekker vullen met groente en fruit, en je bent de rest van de week voorzien van vitamines. Maar niet alles...
    [naar artikel]
  14. LIFEHACK. Werk je blauwe plek weg met een bananenschil (06/03/2019 - Metro)
    Blauwe plekken zijn niet echt flatterend. Een bananenschil zou daarvoor een geneeskrachtige werking hebben, die in een mum van tijd je huid herstelt. Daarnaast zijn bananen ook heel gezond voor je darmwerking. Bananenschillen bevatten flinke hoeveelheden kalium en mineralen die ervoor zorgen dat je huid zich herstelt. Ze worden ook ingezet als middel tegen allergieën, insectenbeten en irritaties. Je vel zal er overigens minder rood en opgezwollen door worden. Het fruit zelf is ook zeer goed voor je lichaam. Bananen zitten namelijk vol vezels en geeft je de juiste voedingsstoffen binnen voor celvernieuwing. Daarnaast zijn het ook echte energieboosters. Het kromme fruit bevat zo’n 100 calorieën en wordt snel door je lichaam opgenomen. Ideaal als tussendoortje of als onderdeel van je ontbijt. Zo ga je te werk bij blauwe plekken Eet eerst je banaan op. Neem vervolgens de schil en wrijf met de buitenkant voor zo’n 10 à 30 minuten over je blauwe plek. De schil zorgt ervoor dat de blauwe kleur afneemt. De klus is zo geklaard. De stoffen die in de bananenschil zitten werken ook om je tanden te bleken. Dit doe je door hem simpelweg met de binnenkant door je tanden in te masseren. Twee keer nadenken voor je die schil weggooit dus. Lees ook : LIFEHACK. Wanneer is een banaan nu perfect rijp? Het bericht LIFEHACK. Werk je blauwe plek weg met een bananenschil verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  15. Avocado met eetbare schil gelanceerd (16/12/2019 - Metro)
    Een nieuw soort avocado met een eetbare schil is vorige week in verschillende Europese supermarkten gelanceerd. De avocado’s blijven daardoor bovendien twee keer zo lang rijp. De toegepaste technologie, die vorig jaar in de Verenigde Staten werd ontwikkeld, bestaat erin om een smaakloze spray-on coating rond groenten en fruit aan te brengen. Op die manier wordt het groenten- en fruitafval en het gebruik van plastic verpakking verminderd. Twee keer zo lang rijp Met de baanbrekende spray-on coating van bedrijf Apeel Sciences worden de twee factoren die er het meest voor zorgen dat versproducten rotten, aangepakt; de snelheid waarmee water ontsnapt uit de schil van fruit en groenten, en de snelheid waarmee zuurstof binnenkomt. Producten met de eetbare, gesprayde schil blijven dus langer vers. Door het beperkte tijdsraam waarin avocado’s perfect rijp zijn en hun relatief hoog prijskaartje, werd nu gekozen om de technologie op de exotische vrucht uit te proberen. “We creëren een geoptimaliseerd microklimaat dat de levensduur van de vrucht kan verdubbelen”, zegt CEO van Apeel Sciences James Rogers in The Guardian. “De gemiddelde avocado blijft misschien twee tot drie dagen rijp, terwijl de onze het vier tot zes dagen uithoudt.” Voedselverspilling Apeel Sciences werd in 2012 opgericht met behulp van een beurs van de Bill & Melinda Gates Foundation om voedselverspilling in ontwikkelingslanden (waar een koelkast geen gemeengoed is) tegen te gaan. In de V.S. heeft hun technologie geholpen om de afvalproductie van versproducten zoals appels, limoenen, citroenen en asperges meer dan te halveren. In Europa wordt dan weer jaarlijks ongeveer 88 miljoen ton aan eetbaar voedsel weggegooid. Die verspilling heeft een prijskaartje van 143 miljard euro. Op een avocado met eetbare schil is het in België voorlopig wel nog even wachten. De speciale editie van de exotische vrucht is nu enkel te vinden in grote Duitse en Deense supermarktketens.   Lees ook : “Stijgende avocadoprijzen leiden in LA tot valse guacamole” Het bericht Avocado met eetbare schil gelanceerd verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  16. Dit is de snelste manier om een pompoen te schillen én te snijden (25/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
    De herfst, dat betekent niet alleen gezellig warm onder een dekentje kruipen, maar ook weer heerlijke pompoengerechten op het menu toveren. Helaas...
    [naar artikel]
  17. Dankzij dit handige hulpje is een watermeloen snijden makkelijk (17/07/2019 - Metro)
    De zomer is hét seizoen bij uitstek om watermeloen te eten. Op een snikhete dag smeekt je lijf bijna letterlijk om het verfrissende fruit. Je besluit dus om toe te geven aan je craving en komt vol trots thuis met de enorme vrucht in je armen. Maar dan moet de grootste uitdaging nog beginnen: de watermeloen snijden. De vrucht in twee snijden is al niet zo makkelijk. Je hebt er een enorm mes en een grote dosis voorzichtigheid voor nodig. Maar als je dacht dat het ergste nu wel voorbij is, heb je het mis. Het fruit in hapklare stukjes verdelen, is immers het moeilijkste taakje. Voor je het weet zitten jijzelf en je keuken helemaal onder het plakkerige sap en een intensieve poetssessie kan je missen als kiespijn. Kubusjes Gelukkig is er nu een oplossing voor dat probleem. De webshop DressLily verkoopt namelijk een handig keukenhulpje waarmee je je watermeloen makkelijk in stukken van ongeveer 2 centimeter snijdt. Het ding kost omgerekend 6,70 euro (7,52 dollar) en biedt een oplossing voor al je watermeloenperikelen. Je duwt het gewoon in de watermeloen, waardoor er eerst reepjes en vervolgens kubussen ontstaan. Het onderstaande filmpje laat je zien hoe het werkt. Smakelijk alvast! Can not without watermelon in summer Can not without watermelon in summer>>>https://urlzs.com/1bg9BCode:BEACH15 [extra 15% off] Posted by DressLily on Friday, July 5, 2019 Lees ook : Hoeveel fruit en groenten moeten we eten? 86% van de mensen weet het niet Het bericht Dankzij dit handige hulpje is een watermeloen snijden makkelijk verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  18. Nooit meer pellen: deze bananen eet je mét hun schil (24/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Toegegeven, er zijn vervelender dingen dan bananen pellen, maar achteraf zit je toch altijd maar mooi met die schil opgescheept, een schil die dan wel vol voedingsstoffen zit, maar die je toch nooit opeet. Telers in Okayama, Japan, zijn er nu in geslaagd bananen te kweken met een schil die zo dun is, dat je ze zonder probleem mee kan opeten.
    [naar artikel]
  19. Nooit meer pellen: deze bananen eet je mét hun schil (24/01/2018 - Het Belang van Limburg)
    Toegegeven, er zijn vervelender dingen dan bananen pellen, maar achteraf zit je toch altijd maar mooi met die schil opgescheept, een schil die dan wel vol voedingsstoffen zit, maar die je toch nooit opeet. Telers in Okayama, Japan, zijn er nu in geslaagd bananen te kweken met een schil die zo dun is, dat je ze zonder probleem mee kan opeten.
    [naar artikel]
  20. Vliegtuig maakt noodlanding door stinkend fruit (09/10/2019 - Metro)
    Een tussentijdse landing van een vliegtuig heeft niet altijd te maken met bijzondere passagiers of technische mankementen. Een Canadese vlucht moest een noodlanding maken om stinkend fruit. De piloten hadden zuurstofmaskers nodig toen de vracht aan boord onwijs begon te stinken. De geur die de cockpit binnenkwam, bleek van stinkend fruit te komen. Zuurstofmaskers De vlucht was net uit Montreal vertrokken om naar Vancouver te gaan. Een vlucht die normaal bijna zes uur duurt, kon dit keer rekenen op wat extra vertraging. De noodlanding werd niet zomaar gemaakt: het personeel aan boord heeft eerst zelf geprobeerd de geur te lokaliseren. Toen dat niet wilde lukken, vroegen de piloten een noodlanding aan, weet Flight Global. Met zuurstofmaskers op maakten de piloten rechtsomkeer naar Montreal, waar ontdekt werd dat de ondragelijke geur werd veroorzaakt door een vracht fruit. Voor de 245 passagiers aan boord goed nieuws, want het bleek niet te gaan om een gevaarlijke situatie. Samen met de acht medewerkers bleven ze ongedeerd. Durian De boosdoener bleek een durian, een vrucht die alleen in Aziatische landen voorkomt. De vrucht smaakt krachtig en scherp, maar tegelijkertijd ook zoet en romig. De smaak mag dan goed zijn, de vrucht staat ook bekend om de enorme stank die hij afgeeft. Op veel openbare plekken in Azië is het stuk fruit verbannen, omdat de geur nogal blijft hangen. Het is overigens niet de eerste keer dat het stuk fruit eigenhandig de bemanning dwingt een vliegtuig aan de grond te zetten. Eerder dit jaar moest een Indonesische vlucht worden onderbroken toen de durian voor zo’n stank zorgde, dat passagiers bleven klagen. Bron: Metro Nederland Lees ook : Klimaatpanel VN: “Moeten land en voedsel anders gebruiken” Het bericht Vliegtuig maakt noodlanding door stinkend fruit verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  21. Is het gedaan met de banaan? Populair fruit met uitsterven bedreigd (19/08/2016 - Het Belang van Limburg)
    De banaan dreigt te verdwijnen. En dat zou nog wel eens heel snel kunnen gebeuren. Bepaalde schimmels verspreiden zich zo snel onder de bananen dat de vrucht binnen 5 of 10 jaar mogelijk verdwenen is, zo blijkt uit een studie.
    [naar artikel]
  22. FACT CHECK. Griet Vanhees: "Groenten en fruit volstaan niet om alle juiste vitamines binnen te krijgen" (21/02/2019 - Het Belang van Limburg)
    Een booster shot. Wie zou zoiets af en toe niet kunnen gebruiken: een portie energie die je meteen van alle vermoeidheid afhelpt. Model en styliste Griet Vanhees startte daarom begin dit jaar ‘The insight affair’ in Hasselt, een "medisch esthetische clinic". Sinds kort biedt ze vitamine-infusen aan: de vitamines B6 en B12 sijpelen dan via een naald rechtstreeks de bloedbaan binnen.
    [naar artikel]
  23. Volledige universiteitsbib ontruimd door stinkende vrucht (14/05/2019 - Metro)
    Een stinkend stuk fruit heeft ervoor gezorgd dat een Australische bibliotheek ontruimd moest worden. Het gaat om de beruchte Doerian-vrucht, die staat er om bekend een heel onaangename geur te verspreiden. De bibiliotheek van de universiteit van Canberra werd volledig ontruimt nadat er verschillende meldingen waren van een sterke en stinkende gasgeur. Zo’n 550 mensen werden geëvacueerd en de hulpdiensten kwamen ter plaatsen om de oorsprong van de mysterieuze stank te onderzoeken. Koning der vruchten De brandweer doorzocht alle verdiepingen en troffen er uiteindelijk een doerian aan. Die is wereldberoemd vanwege haar verschrikkelijke geur. Ze verwijderden het stuk fruit, dat nabij een luchtschacht lag op de tweede verdieping. Of dat opzettelijk gedaan werd, is niet bekend. (Lees hieronder verder) Foto Unsplash De 19e-eeuwse Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace noemde de doerian ooit de ‘koning der vruchten’. Ze heeft een zoete en hartige smaak en is vooral populair in China. Maar door de uiterst scherpe, vaak bedorven, geur wordt het fruit vaak verbannen uit hotels en openbaar vervoer in Azië. Lees ook : Vruchtduif met alcoholprobleem verkozen tot ‘Vogel van het Jaar’ Het bericht Volledige universiteitsbib ontruimd door stinkende vrucht verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  24. Volledige universiteitsbib ontruimt door stinkende vrucht (14/05/2019 - Metro)
    Een stinkend stuk fruit heeft ervoor gezorgd dat een Australische bibliotheek ontruimd moest worden. Het gaat om de beruchte Doerian-vrucht, die staat er om bekend een heel onaangename geur te verspreiden. De bibiliotheek van de universiteit van Canberra werd volledig ontruimt nadat er verschillende meldingen waren van een sterke en stinkende gasgeur. Zo’n 550 mensen werden geëvacueerd en de hulpdiensten kwamen ter plaatsen om de oorsprong van de mysterieuze stank te onderzoeken. Koning der vruchten De brandweer doorzocht alle verdiepingen en troffen er uiteindelijk een doerian aan. Die is wereldberoemd vanwege haar verschrikkelijke geur. Ze verwijderden het stuk fruit, dat nabij een luchtschacht lag op de tweede verdieping. Of dat opzettelijk gedaan werd, is niet bekend. (Lees hieronder verder) Foto Unsplash De 19e-eeuwse Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace noemde de doerian ooit de ‘koning der vruchten’. Ze heeft een zoete en hartige smaak en is vooral populair in China. Maar door de uiterst scherpe, vaak bedorven, geur wordt het fruit vaak verbannen uit hotels en openbaar vervoer in Azië. Lees ook : Vruchtduif met alcoholprobleem verkozen tot ‘Vogel van het Jaar’ Het bericht Volledige universiteitsbib ontruimt door stinkende vrucht verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  25. Waarom smaken gekoelde tomaten niet meer? (21/07/2019 - De Morgen)
    Als we de koelkast toch niet hadden. Lekker vullen met groente en fruit, en je bent de rest van de week voorzien van vitamines. Maar...?leg er een lading tomaten in en ze smaken twee dagen later in de salade naar niks. Hoe kan dat?
    [naar artikel]
  26. Hoeveel fruit en groenten moeten we eten? 86% van de mensen weet het niet (15/06/2019 - Metro)
    Iedereen weet dat fruit en groenten belangrijk zijn voor de gezondheid. We leren het op school, horen het regelmatig in de media en proberen onze kinderen een evenwichtig dieet aan te leren. Maar ondanks alle inspanningen weten veel mensen nog steeds niet hoeveel groenten en fruit ze moeten eten, zo blijkt uit een nieuwe studie. Om het belang van genoeg groenten en fruit te onderlijnen, werd in het Verenigd Koninkrijk in 2003 een campagne gelanceerd. Mensen werd aangeraden om per dag vijf porties groenten en fruit binnen te spelen. Simpel, zo lijkt, maar de praktijk bewijst dat bijna niemand er iets van onthouden heeft. 86% van de Britten weet het niet De Britse Health and Food Supplements Information Service (HSIS) stelde een rapport op om te tonen hoe het zit met onze kennis van groenten en fruit. ‘State of the Nation: Dietary Trends in the UK – 20 Years On’ wees uit dat maar liefst 86% van de Britten geen benul heeft van hoeveel groenten en fruit ze per dag zouden moeten eten. Daardoor krijgt slechts een op de drie volwassen Britten genoeg vitaminen en mineralen binnen. Gebrek aan voedingsstoffen Voor het rapport baseerden de onderzoekers zich op de National Diet and Nutrition Survey en de bevindingen van Defra Family Food. Van alle Britten tussen de 19 en 64 jaar oud komt 31% aan vijf porties groenten en fruit per dag. Voor ouderen en jongeren ligt dat percentage nog lager. Een gevaarlijke trend, want een tekort aan mineralen en vitamines houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een vervroegd overlijden. Door de jaren heen krijgen mensen steeds minder vitamines binnen en dat is vooral een probleem voor ouderen, die sowieso al minder makkelijk voedingsstoffen opnemen in hun lichaam. Probeer dus om elke dag vijf porties groenten en fruit binnen te krijgen en voorzie genoeg variatie in je dieet. Lees ook : Deze groenten en fruit groeien eindeloos opnieuw Het bericht Hoeveel fruit en groenten moeten we eten? 86% van de mensen weet het niet verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  27. Haal het beste uit citroenen met deze weetjes (08/03/2019 - Metro)
    De citroen is een vrucht waarmee je veel mogelijkheden  hebt. Velen leggen een stukje citroen in hun water of in hun glaasje frisdrank, maar je kan er nog veel meer mee doen. Bovendien zijn ze lekker fris en zeer gezond. 1. Voor mooie nagels Citroenen zijn de oplossing voor doffe nagels. Reinig eerst goed je nagels en je handen. Pers vervolgens de vrucht uit in een kom en laat je nagels er twee minuten in weken. Voor een extra effect kan je er ook een lepel olijfolie aan toevoegen. 2. Middel tegen kater De vrucht zorgt voor hydratatie na jouw kater op zondagochtend. Leg een paar schijven in je water, want door veel alcohol te drinken loopt je lichaam een zout-, water-, en suikertekort op. Door dit drankje is je hoofdpijn zo verdwenen. 3. Als deodorant Geen deo bij de hand? Dan is een citroen de ideale vervanger. Leg een paar druppen op een watje en dep dit onder je oksel. Die doodt niet alleen de bacteriën, maar zorgt ook voor een frisse geur. 4. Voor highlights Wil je graag je kapsel wat opfrissen, maar wil je je portemonnee niet leegschudden bij de kapper? Dan kan je de vrucht rechtstreeks op je lokken aanbrengen of er een mengsel van maken met water. Als je vervolgens twee uur in de zon gaat liggen, hebben je haren een lichtere kleur. Handig, toch? 5. Tegen keelpijn Je hebt een hevige keelpijn, maar keelpillen helpen niet. Haal die citroen dan opnieuw boven en los het sap op in warm water. Gorgel er een theelepel van en je zal je meteen beter voelen. 6. Tegen gekke geuren Heb je een nare geur in je koelkast of krijg je de stank niet uit je huis? Snijd de citroen dan doormidden en haal het vruchtvlees eruit. Vul de schil vervolgens met zout, want dit absorbeert de geur, terwijl de schil een fris geurtje achterlaat. 7. Voor een stralende huid De vrucht is een wondermiddel voor je huid. Het kan je helpen tegen littekens, rimpels, mee-eters en dode huidcellen. Citroenen bevatten alphahydroxyzuur wat dode huidcellen helpt verwijderen, nieuwe cellen doet groeien en wat elasticiteit teruggeeft aan de huid. Het helpt ook het litteken lichter te maken, omdat het een natuurlijk bleekmiddel is. Smeren maar. 8. Tegen kalkaanslag Tijd voor de grote schoonmaak in je badkamer. Meng wat citroensap met warm water want suur lost kalk op. 9.  Voor witte tanden Wie wil er nu geen tandpastalach? Leg daarom een citroenschil op je tanden, want door de zuurtegraad van citroenen krijg je blekere tanden. Lees ook : Citroenen helpen borstkanker opsporen Het bericht Haal het beste uit citroenen met deze weetjes verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  28. Worden uw kleren in de toekomst gemaakt van Siciliaanse sinaasappelschillen? (25/08/2017 - De Redactie)
    Kleren gemaakt van sinaasappelschillen: het klinkt futuristisch, maar dat is het allesbehalve. Twee Italiaanse ontwerpers zijn erin geslaagd om vezels te maken uit de schillen en zaden van de bekende oranje vrucht. 
    [naar artikel]
  29. 'Al drie jaar wordt perfect eetbaar fruit vernietigd, maar u als consument wordt daar niet beter van' (21/10/2016 - Knack)
    'Het dossier van de door de staat gestimuleerde vernietiging van fruit gaat dus niet alleen over geld maar ook over ethiek', schrijft advocaat Anthony Godfroid. Hij heeft geen begrip voor 'de kartelpraktijken van de Limburgse fruitsector'.
    [naar artikel]
  30. Geen bananen meer voor apen: “Ons fruit veel te zoet” (02/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Schrik niet als u in de zoo een aap ziet zitten met een prei in de hand. De bananenvoorraad is heus niet op, het dier staat op een nieuw groentedieet. Net als de rest van de beestenboel. “Er wordt amper nog fruit gegeven in dierentuinen”, zegt Tim Bouts, hoofddierenarts bij Pairi Daiza. “Omdat je gekweekt fruit niet mag vergelijken met dat van de jungle. Het onze is veel zoeter, suikerbommen voor dieren. Daarvan worden ze dik en rotten hun tanden.”
    [naar artikel]
  31. Fruit en groenten zijn niet enkel gezond, ze maken je ook gelukkiger (11/07/2016 - Het Belang van Limburg)
    Last van een dipje? Misschien helpt het eten van wat extra fruit en groenten je er wel door. Uit een Brits-Australisch wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat er in zowel groenten als fruit stoffen zitten die je blijer maken.
    [naar artikel]
  32. Eerste bloedrode peer hangt in Truiense boomgaard (17/09/2018 - Het Belang van Limburg)
    De eerste volledig rode peer hangt dit jaar aan de takken van fruit- en groentenexportbedrijf Vergro. Het bedrijf bestaat nu een halve eeuw. Dat resulteerde niet alleen in een bedrijfsuitbreiding met 5.000 vierkante meter en zes laadplaatsen, maar meteen ook in een bijzondere peer: de rode vrucht kreeg de naam Red Modock, naar een indianenstam die vroeger leefde in de regio van de Amerikaanse ontwikkelaar van het ras. De peer is een kruising van Red Barlet en Forelle.
    [naar artikel]
  33. Waarom je geen avocado's meer zou mogen eten (06/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
    De vraag naar avocado's, de vrucht die voedingsexperten aanbevelen omdat ze vol vitamines, eiwitten en gezonde vetten zit, is de voorbije
    [naar artikel]
  34. WHO wil vergaderen gezonder maken: 'Vervang koekjes door fruit' (05/07/2018 - Knack)
    De Wereldgezondheidsorganisatie merkt op dat de manier waarop we vergaderen vaak ongezond is. Daarom brengen ze een gids uit om meetings gezonder en duurzamer te laten verlopen.
    [naar artikel]
  35. Fruit bewaart minder goed door aanhoudende hitte: wat moet je doen? (02/08/2018 - Het Belang van Limburg)
    De verkoop van fruit aan bedrijven en particulieren is het eerste deel van de zomer met minstens 20 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat is veel, maar logisch aangezien meer mensen fruit eten met het warme weer. Maar wie fruit eet, wacht daar best niet te lang mee. Net door de extreem warme temperaturen wordt fruit sneller rot.
    [naar artikel]
  36. Zo eet je kind met plezier zijn groentjes en fruit op (21/08/2018 - Het Belang van Limburg)
    De helft van de Limburgse kinderen krijgt fruit of groenten mee als tussendoortje. De cijfers komen uit een onderzoek van De Voorzorg Limburg bij 2 000 gezinnen. Eet jouw ‘spruit’ niet zo graag groenten of fruit? Daar bestaat een heel simpele, maar vooral erg leuke oplossing voor. Ideaal om samen met je kids te doen in de vakantie of tijdens het weekend.
    [naar artikel]
  37. Eerste Limburgse peren komen aan in Brazilië (24/11/2017 - Het Belang van Limburg)
    In het Braziliaanse São Paulo werden woensdag 15 november tijdens een winkeldegustatie de eerste Belgische Conference peren aan de consumenten voorgesteld. Dat was meteen ook de start van een nationale campagne ter promotie van de Belgische Conference peren van BVF-telers. De volgende weken worden er nog meer van die proeverijen georganiseerd. Brazilianen moeten immers wennen aan de Conference peer met roestkleurige schil. Zij verkiezen eerder fruit met een glanzende schil.
    [naar artikel]
  38. Te veel vitamines innemen kan schadelijk zijn (04/01/2018 - VRT NWS)
    In deze donkere dagen grijpen veel mensen naar extra vitamines om zich beter te voelen. Maar dat is zelden echt nodig. Te veel vitamines kunnen zelfs slecht zijn voor de gezondheid. Ook de Hoge Gezondheidsraad waarschuwt daarvoor.
    [naar artikel]
  39. Dierentuinen geven (bijna) geen fruit meer aan de dieren en daar hebben ze een goede reden voor (02/10/2018 - Het Nieuwsblad)
    Schrik niet als u in de zoo een aap ziet zitten met een prei in de hand. De bananenvoorraad is heus niet op, het dier staat op een nieuw groentedieet. Net als de rest van de beestenboel. “Er wordt amper nog fruit gegeven in dierentuinen”, zegt Tim Bouts, hoofddierenarts bij Pairi Daiza. “Omdat je gekweekt fruit niet mag vergelijken met dat van de jungle. Het onze is veel zoeter, suikerbommen voor dieren. Daarvan worden ze dik en rotten hun tanden.”
    [naar artikel]
  40. Kotstudenten ontbijten gezonder dan studenten die thuis wonen (18/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
    Kotstudenten ontbijten gezonder dan hun collega's die niet op kot zitten. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Christelijke Mutualiteit
    [naar artikel]
  41. Gezond brood waar je níét dik van wordt: veggie groentebrood met broccoli en feta (19/10/2017 - De Morgen)
    Brood eten is niet altijd een goed idee, zeker niet voor wie koolhydraten en gluten wil vermijden. Smacht je toch naar een sneetje? Dit vegetarisch brood bevat bijna niks anders dan groenten, je krijgt dus alleen maar vitamines en géén dikmakers binnen. Werk af met een broccoli-fetaslaatje voor een lunch die alleen maar ultragezond is!
    [naar artikel]
  42. Avocado’s krijgen spraytan om langer vers te blijven (21/06/2018 - Metro)
    In de Amerikaanse superketen Costco worden er speciale avocado’s verkocht die heel wat langer vers blijven dan gewoonlijk. De groene vruchten worden met een speciaal goedje ingespoten om veroudering tegen te gaan. “De rijpingstijd van een avocado is moeilijk in te schatten en daar hebben heel wat mensen last van”, legt James Rogers van start-up Apeel uit aan Buzzfeed. “Daarom kwamen we op het idee van een spray die avocado’s twee keer zo lang vers houdt.” Rijpingsproces De spray bestaat uit vetten uit de schil van verschillende soorten fruit en groenten. Dat wordt vervolgens aangevuld met water. Het goedje wordt voor de verkoop op de vruchten gesprayd om zo het rijpingsproces te vertragen. “Het extra laagje op de groene vrucht bevat geen schadelijke stoffen en is eetbaar”, klinkt het. Let er wel mee op: het duurt niet alleen langer tot de avocado bedorven is, ook wanneer hij rijp is, wordt uitgesteld. Koop je in de winkel dus een onrijpe avocado? Dan moet je dubbel zo lang wachten om hem op te eten. Wanneer je de avocado in twee snijdt, biedt de spray trouwens ook geen bescherming meer en moet je hem snel opeten. Lees ook : Geen geld? Betaal zoals deze man je gsm met avocado’s Het bericht Avocado’s krijgen spraytan om langer vers te blijven verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  43. Daarom eet je een kiwi beter met de schil op (12/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Het mag dan misschien niet erg aantrekkelijk klinken toch eet je een kiwi beter in zijn geheel op. En dat wil zeggen mét de bruine schil.
    [naar artikel]
  44. Daarom eet je een kiwi beter met de schil op (12/01/2017 - Het Belang van Limburg)
    Het mag dan misschien niet erg aantrekkelijk klinken toch eet je een kiwi beter in zijn geheel op. En dat wil zeggen mét de bruine schil.
    [naar artikel]
  45. Wie gelukkig is, maakt zijn of haar partner gezonder (28/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
    Het leven is aan de optimisten! Want wie zich oprecht goed in zijn vel voelt, is doorgaans niet alleen zelf gezonder, maar maakt ook zijn of haar
    [naar artikel]
  46. 5 tips tegen een winterdip (26/11/2018 - Metro)
    De dagen zijn korter, het is koud buiten en we voelen ons massaal een beetje sip. Waar het precies aan ligt, is moeilijk te zeggen. Maar er zijn in elk geval wel wat dingen die je kan doen om een winterdip te vermijden. 1. Ga naar buiten De verleiding is groot om in de winter lekker binnen te blijven. Je zet de verwarming wat hoger en kruipt nog wat verder weg in je dekentje. Maar – oh verrassing – daglicht is belangrijk voor een mens. Doe bijvoorbeeld tijdens je middagpauze even de moeite om een wandelingetje te maken en je zal je heel wat beter voelen. 2. Bewegen Het sluit er mooi bij aan: ook beweging is nodig om niet in een winterdip te vallen. Als je niet van sporten houdt, kan je het gewoon bij een fikse wandeling houden. Sportief ingesteld? Probeer op z’n minst drie keer per week dertig minuten te sporten. Je krijgt er meteen een adrenalineboost van en ook op de lange termijn loont het de moeite. 3. Slapen Eindeloos snoozen in de ochtend omdat je niet uit je bed geraakt, doet weinig goeds voor een mens. Je wordt er alleen maar vermoeider van en verliest tijd die je beter voor iets anders kan gebruiken. Het is wel belangrijk om ook in de winter voldoende te slapen: mik op zeven à acht uur per nacht. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, dus wat experimenteren kan geen kwaad. Misschien heb jij wel negen of zelfs tien uur nodig om goed in je vel te zitten. 4. Vitamines Probeer om niet enkel ongezonde dingen te eten tijdens de wintermaanden. De verleiding is groot, maar wat groenten en fruit kunnen echt geen kwaad. Enerzijds zorgen vitamines ervoor dat je immuunsysteem beter werkt, zodat je minder snel ziek wordt. Anderzijds geven ze je ook de nodige energie om de dag door te komen. Neem elke dag op z’n minst een stuk fruit bij het ontbijt, dan ben je in elk geval al goed begonnen. 5. Wees sociaal Zoals gezegd is de verleiding groot om lekker in je eigen huisje te blijven plakken ’s avonds. De motivatie om naar buiten te gaan, is vaak ver te zoeken. Toch is het in de winter net heel makkelijk om gezellige dingen te doen met je vrienden. Wat dacht je van een avondje fonduen, een kerstmarkt bezoeken of een koffietje gaan drinken? Sociaal contact is voor velen essentieel om gelukkig te zijn, dus straf jezelf niet door je af te zonderen van de buitenwereld. Lees ook : Elanden in Alaska hebben last van winterdipje Het bericht 5 tips tegen een winterdip verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  47. Vitamines slikken we voor zoete koek (11/08/2019 - De Tijd)
    10:02 De verkoop van voedingssupplementen, vitamines en mineralen blijft stijgen, zonder enig bewijs dat die producten werken. Wetenschappers waarschuwen al jaren dat ze meestal niet nodig zijn en soms zelf...
    [naar artikel]
  48. ‘Koningin van de kroegen’ organiseert eerste Vlaams kampioenschap patatten schillen (13/04/2018 - Het Nieuwsblad)
    Op 28 april wordt het allereerste Vlaamse kampioenschap patatten schillen georganiseerd. Wie de meeste aardappelen kan schillen met een dunschiller in één minuut, gaat ervandoor met de felbegeerde ‘Gouden Patat’. De krachttoer wordt georganiseerd door de Nederlandse ‘koningin van de kroegen’ Jettie Pallettie.
    [naar artikel]
  49. Fruit geeft smaak aan je sperma (26/11/2018 - Metro)
    Over smaak valt niet te twisten, maar wellicht is jouw sperma aan een upgrade toe. Niet iedereen houdt immers van bitter en zout. Fruit is niet alleen goed voor de gezondheid, het vermijdt ook onaangename verrassingen. Dat geldt trouwens ook voor de vrouwen onder ons. Smaakverbeteraars Voor jou is er niets beters dan wat orale verwennerij daar beneden, maar hetzelfde geldt niet per se voor je partner. Ons lichaam reageert nu eenmaal op wat we eten en als je een slecht voedingspatroon hebt, kan dat ook blijken uit smaakjes en geurtjes – niet alleen bij mannen trouwens. Wil je graag een snoepjesgeur en -smaak? Zet dan zo snel mogelijk deze dingen op het menu! Sapjes. Vruchtensapjes welteverstaan. Begin je dag met versgeperst sinaasappelsap en je zal de vruchten ervan plukken. Ananas, citrusvruchten en aardbeien geven een fruitige toets. Vergeet vlees, melkproducten, diepvrieseten, alcohol, koffie, asperges… Sigaretten kunnen ook ‘down under’ behoorlijk stinken. Dat smaakt naar meer. Lees ook : Aftellen naar kerst met adventskalender vol seksspeeltjes Het bericht Fruit geeft smaak aan je sperma verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  50. Eet eens een avocado… zonder pit (08/12/2017 - Het Belang van Limburg)
    Heuglijk nieuws voor fans van avocado’s: de vrucht bestaat nu ook zonder pit. Je kan trouwens van elk beetje smullen, want de zogenaamde Cocktail Avocado’s van de Britse warenhuisketen Marks & Spencer hebben een eetbare schil.
    [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.