Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 August 2020
15:52 uur

Hof van beroep schrapt doodstraf aanslagpleger marathon Boston

De Morgen

01/08/2020 - 17:54

De doodstraf van de Tsjetsjeense Amerikaan Dzjochar Tsarnajev, die in 2013 een aanslag pleegde op de marathon van Boston, moet opnieuw bekeken worden. Dat heeft een federaal hof van beroep in Boston bepaald.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Dader aanslag marathon Boston in beroep tegen doodstraf (28/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De advocaten van de Tsjetsjeense Amerikaan Dzjochar Tsarnajev (25) vroegen donderdag een hof van beroep in Boston om de doodstraf die hun cliënt kreeg voor het helpen uitvoeren van de aanslag op de marathon in Boston in 2013, te vernietigen. Bij die aanslag vielen drie doden, en raakten meer dan 260 mensen gewond.
  [naar artikel]
 2. Dzjochar Tsarnajev in beroep tegen doodstraf voor aanslag op marathon van Boston (28/12/2018 - Knack)
  De advocaten van de Tsjetsjeense Amerikaan Dzjochar Tsarnajev (25) vroegen donderdag een hof van beroep in Boston om de doodstraf die hun cliënt kreeg voor het helpen uitvoeren van de aanslag op de marathon in Boston in 2013, te vernietigen. Bij die aanslag vielen drie doden, en raakten meer dan 260 mensen gewond.
  [naar artikel]
 3. Dader van aanslag op Boston Marathon gaat in beroep tegen doodstraf (28/12/2018 - VRT NWS)
  De advocaten van de Tsjetsjeense Amerikaan Dzjochar Tsarnajev tekenen beroep aan tegen de doodstraf die hun cliënt boven het hoofd hangt voor het helpen uitvoeren van de aanslag op de marathon in Boston in 2013. Bij die aanslag vielen drie doden, en raakten meer dan 260 mensen gewond.
  [naar artikel]
 4. Dader van aanslag op Boston Marathon gaat in beroep tegen doodstraf (28/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De advocaten van de Tsjetsjeense Amerikaan Dzjochar Tsarnajev (25) gaan in beroep tegen de doodstraf die Tsarnajev boven het hoofd hangt nadat hij...
  [naar artikel]
 5. Dzjochar Tsarnajev in beroep tegen doodstraf voor aanslag op marathon van Boston (28/12/2018 - Metro)
  De advocaten van de Tsjetsjeense Amerikaan Dzjochar Tsarnajev (25) vroegen gisteren een hof van beroep in Boston om de doodstraf die hun cliënt kreeg voor het helpen uitvoeren van de aanslag op de marathon in Boston in 2013, te vernietigen. Bij die aanslag vielen drie doden, en raakten meer dan 260 mensen gewond. De advocaten stellen in een brief van 500 pagina’s dat het proces niet in Boston had mogen doorgaan. De 25-jarige Tasarnajev kreeg volgens hen geen eerlijk proces, omdat een rechter van een lagere rechtbank weigerde om de zaak naar een andere stad te verhuizen die niet zo getraumatiseerd was door de aanslag. Ze ontkennen niet dat hun cliënt, die 19 jaar was op het ogenblik van de feiten, de aanval uitvoerde met zijn oudere broer Tamerlan Tsarnajev, die in klopjacht op de daders vier dagen na de feiten werd doodgeschoten. Maar de uitgebreide berichtgeving in de media over de aanslag zorgde er volgens hen voor dat de juryleden al op voorhand geloofden dat Dzjochar Tsarnajev de doodstraf verdiende. Districtsrechter George O’Toole negeerde ook, zo klinkt het verder, het bewijs dat twee juryleden de zaak op sociale media becommentarieerden voor ze als jurylid werden aangesteld. In 2015 kreeg Dzjochar Tsarnajev van een jury in Boston de doodstraf voor onder meer het plaatsen van bommen aan de eindmeet van de loopwedstrijd in Boston, op 15 april 2013, en voor het doodschieten van een politieman drie dagen later. bron: Belga Het bericht Dzjochar Tsarnajev in beroep tegen doodstraf voor aanslag op marathon van Boston verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Topadvocate Boston-verdachte heeft ook 'Unabomber' van doodstraf gered (28/03/2019 - De Morgen)
  Topadvocate Judy Clarke kan het verschil maken tussen leven en dood voor Dzjochar Tsarnaev, die verdacht wordt van de aanslag op de marathon van Boston. Ze redde eerder moordenaars van de doodstraf, onder wie 'Unabomber' Ted Kaczinsky. De advocate staat erom bekend dat ze 'onmogelijke zaken' kan winnen.
  [naar artikel]
 7. Eerste vrouwelijk marathonloopster ooit loopt 50 jaar later opnieuw marathon van Boston uit (19/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Kathrine Switzer heeft maandag op 70-jarige leeftijd de marathon van Boston uitgelopen. Switzer schreef in 1967 geschiedenis door als eerste vrouw ooit officieel in een marathon te starten en die ook uit te lopen. Ze liep de marathon van 2017 in 4 uur, 44 minuten en 31 seconden.
  [naar artikel]
 8. Traagterecords sneuvelen in doorregende marathon van Boston (16/04/2018 - Sporza)
  Met temperaturen net boven het vriespunt en liters regen was de 122e editie van de prestigieuze marathon van Boston geen pretje. De resultaten waren dan ook verrassend.
  [naar artikel]
 9. Was deze e-mail van Adidas na Boston Marathon echt ongepast? (19/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Adidas heeft zich dinsdag verontschuldigd voor een e-mail, waarin de sportartikelenfabrikant klanten feliciteert dat ze de Boston Marathon “overleefd” hebben. Een ongelukkige verwoording, aangezien bij een terreuraanslag tijdens de editie van 2013 van de marathon drie doden en meer dan 260 gewonden vielen.
  [naar artikel]
 10. Kenianen Kirui en Kiplagat winnen Marathon van Boston (17/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Geoffrey Kirui (bij de mannen) en Edna Kiplagat (bij de vrouwen) hebben maandag de 121e editie van de Marathon van Boston op hun naam geschreven.
  [naar artikel]
 11. Keniaanse Kiplagat wint Marathon van Boston (17/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Edna Kiplagat heeft haar debuut in de Marathon van Boston niet gemist. De 37-jarige Keniaanse zegevierde tijdens de 121e editie van het evenement
  [naar artikel]
 12. VIDEO. Keniaan Cherono wint in Boston oudste marathon ter wereld na bloedstollend einde (15/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Keniaan Lawrence Cherono heeft de 123ste editie van de marathon van Boston op zijn naam geschreven. De finish was om van te watertanden, want...
  [naar artikel]
 13. “Razende gek” die iedereen verraste in marathon van Boston wordt profatleet (19/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De onverwachte zegetocht van Yuki Kawauchi in de prestigieuze marathon van Boston blijft niet zonder gevolg. De Japanner legt volgend jaar zijn bescheiden job als administratief medewerker neer en gaat het als profatleet proberen.
  [naar artikel]
 14. Adidas haalt zich woede van deelnemers aan Boston Marathon op de hals na deze weinig doordachte mail (19/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Sportartikelenfabrikant Adidas heeft zich verontschuldigd voor een marketingmail die het bedrijf stuurde naar deelnemers van de Boston Marathon.
  [naar artikel]
 15. Kenianen Kirui en Kiplagat winnen Marathon van Boston (17/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Geoffrey Kirui (bij de mannen) en Edna Kiplagat (bij de vrouwen) hebben maandag de 121e editie van de Marathon van Boston op hun naam geschreven. De 24-jarige Kirui liet in 2 uur, 8 minuten en 37 seconden de Amerikaan Galen Rupp en de Japanner Suguru Osako achter zich.
  [naar artikel]
 16. 'De droom van duizenden lopers ligt aan diggelen' (05/04/2019 - De Morgen)
  De Vlaamse Managers Marathon Club was met elf lopers en acht familieleden aanwezig bij de Boston Marathon. Twintigvoudig deelnemer en coördinator Wilfried Silon (73) begrijpt niets van de aanslag. 'Marathon is een wereld van vriendschap en samenhorigheid.'
  [naar artikel]
 17. De terreur in het hoofd van de 'Boston bomber' (14/04/2019 - De Morgen)
  De aanslag op de marathon van Boston was nooit gebeurd als de oudste dader, Tamerlan Tsarnaev, naar de psychiater was gestuurd in plaats van naar de imam. Dat is de conclusie na vijf maanden onderzoek van de krant The Boston Globe. Of hoe de American dream van de familie Tsarnaev omsloeg in een American nightmare.
  [naar artikel]
 18. Doodstraf voor moord op twee Scandinavische toeristes in beroep (31/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een Marokkaanse antiterreurrechtbank heeft woensdag in beroep de doodstraf bevestigd voor drie mannen die schuldig werden bevonden aan de moord op twee Scandinavische toeristes in december vorig jaar. Een vierde man zag zijn straf verzwaard van levenslang naar de doodstraf.
  [naar artikel]
 19. Yuki Kawauchi en Desi Linden doorbreken Afrikaanse hegemonie in marathon van Boston (16/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Voor het eerst sinds 1990 stond er maandag na de marathon van Boston geen Afrikaanse atleet op het hoogste podiumtrapje. De 122e editie van één van ‘s werelds oudste marathons werd bij de mannen gewonnen door de Japanner Yuki Kawauchi en bij de vrouwen door de Amerikaanse Desi Linden.
  [naar artikel]
 20. Ontroerend: oorlogsveteraan finisht marathon op handen en knieën (16/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een oorlogsveteraan besloot de marathon in Boston mee te lopen als eerbetoon aan zijn vrienden die hij verloor tijdens de oorlog. Op enkele...
  [naar artikel]
 21. Enige overlevende Boston-verdachte aangeklaagd (10/04/2019 - De Morgen)
  De nog levende verdachte van de aanslag in Boston is aangeklaagd voor gebruik van massavernietigingswapens. Dat heeft het VS-ministerie van Justitie bekendgemaakt. Op die aanklacht staat de doodstraf.
  [naar artikel]
 22. Doodstraf voor moord op twee Scandinavische toeristes in Marokko in beroep bevestigd (31/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een Marokkaanse antiterreurrechtbank heeft vandaag in beroep de doodstraf bevestigd voor drie mannen die schuldig werden bevonden aan de moord op...
  [naar artikel]
 23. Recordman Kipchoge last rustpauze in en schrapt het WK (24/05/2017 - Sporza)
  Kenia zal op het WK atletiek in Londen (4-13 augustus) geen beroep kunnen doen op Eliud Kipchoge. De 32-jarige Keniaan werd vorig jaar olympisch kampioen op de marathon.
  [naar artikel]
 24. Slachtoffer Boston Bombing trouwt met verpleegster (29/03/2019 - De Morgen)
  Een man die zwaargewond raakte bij de bomaanslag op de marathon van Boston heeft de liefde van zijn leven gevonden in het revalidatiecentrum waar hij werd verpleegd. James Costello vroeg verpleegster Krista D'Agostino met succes ten huwelijk.
  [naar artikel]
 25. Amerikaans hooggerechtshof schrapt doodstraf zwarte man na discriminatie bij juryselectie (21/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft vandaag de doodstraf ongedaan gemaakt van een zwarte man, die al zes keer veroordeeld werd voor een...
  [naar artikel]
 26. Doodstraf voor Boston Bomber (07/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 27. Kenia boven in Boston: Kirui en Kiplagat triomferen (17/04/2017 - Sporza)
  De 121e Marathon van Boston heeft bij de mannen en de vrouwen een Keniaanse overwinning opgeleverd. Geoffrey Kirui won in 2u09'37", Edna Kiplagat finishte na 2u21'52".
  [naar artikel]
 28. Marinier zakt in tijdens marathon voor gesneuvelde collega’s en kruipt verder naar eindstreep (17/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een marinier uit Ohio kroop de laatste meters naar de eindstreep van de Boston Marathon. Micah Herndon liep de marathon uit eerbetoon voor drie collega’s die sneuvelden tijdens een missie in Afghanistan. Tijdens de laatste paar meters verkrampten zijn benen volledig, maar opgeven was voor Herndon geen optie. Hij liep de marathon in 3 uur en 38 minuten tijd.
  [naar artikel]
 29. Marinier zakt in tijdens marathon voor gesneuvelde collega’s en kruipt verder naar eindstreep (17/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een marinier uit Ohio kroop de laatste meters naar de eindstreep van de Boston Marathon. Micah Herndon liep de marathon uit eerbetoon voor drie collega’s die sneuvelden tijdens een missie in Afghanistan. Tijdens de laatste paar meters verkrampten zijn benen volledig, maar opgeven was voor Herndon geen optie. Hij liep de marathon in 3 uur en 38 minuten tijd.
  [naar artikel]
 30. Doodstraf “met executie” gevraagd voor moordenaars Scandinavische toeristes (25/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Openbaar Ministerie in Marokko heeft in beroep de doodstraf “met executie” gevraagd voor vier mannen die betrokken waren bij de gruwelijke...
  [naar artikel]
 31. VS voeren doodstraf op 83-jarige man uit (20/04/2018 - Metro)
  In de Amerikaanse staat Alabama is gisteravond (lokale tijd) een 83-jarige terdoodveroordeelde man geëxecuteerd. Walter Moody is daarmee de oudste man bij wie de doodstraf voltrokken wordt, sinds de VS in 1976 beslisten de uitvoering ervan weer in te voeren. Moody werd in 1996 ter dood veroordeeld omdat hij zeven jaar eerder een bompakket naar een rechter had gestuurd. Zijn advocaat had nog geprobeerd om de uitvoering van de doodstraf tegen te houden, maar zijn beroep werd gisteren door het hooggerechtshof van Alabama verworpen. Bron: Belga   Het bericht VS voeren doodstraf op 83-jarige man uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. VS voeren doodstraf op 83-jarige man uit (20/04/2018 - Metro)
  In de Amerikaanse staat Alabama is gisteravond (lokale tijd) een 83-jarige terdoodveroordeelde man geëxecuteerd. Walter Moody is daarmee de oudste man bij wie de doodstraf voltrokken wordt, sinds de VS in 1976 beslisten de uitvoering ervan weer in te voeren. Moody werd in 1996 ter dood veroordeeld omdat hij zeven jaar eerder een bompakket naar een rechter had gestuurd. Zijn advocaat had nog geprobeerd om de uitvoering van de doodstraf tegen te houden, maar zijn beroep werd gisteren door het hooggerechtshof van Alabama verworpen. Bron: Belga   Het bericht VS voeren doodstraf op 83-jarige man uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 33. Belgische ISIS-strijder tot doodstraf veroordeeld in Bagdad (22/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Tarik Jadaoun, een van de bekendste nog levende Belgische leden van de terroristische organisatie ISIS (Islamitische Staat), heeft de doodstraf gekregen op zijn proces in Bagdad. De jihadist uit Verviers kan wel nog in beroep gaan.
  [naar artikel]
 34. Callcentergroep IPG schrapt 96 jobs door herstructurering Proximus (05/09/2019 - De Tijd)
  17:21 Het bedrijf van ondernemer Christian Dumolin schrapt de banen nadat Proximus eerder dit jaar had besloten geen beroep meer te doen op de diensten van de groep.
  [naar artikel]
 35. Belgische IS-strijder in Irak krijgt doodstraf, "maar kan nog in beroep" (22/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst is een Belgische jihadist in Irak veroordeeld tot de doodstraf. Tarik Jadaoun werd veroordeeld tot ophanging, meldt een journalist...
  [naar artikel]
 36. Belgische IS-strijder krijgt doodstraf in Irak, "maar kan nog in beroep" (22/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst is een Belgische jihadist in Irak veroordeeld tot de doodstraf. Tarik Jadaoun werd veroordeeld tot ophanging, meldt een journalist...
  [naar artikel]
 37. Israëlisch leger verwoest huis van vermoedelijke Palestijnse aanslagpleger (17/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het Israëlische leger heeft het huis van een vermoedelijke aanslagpleger op de bezette Westelijke Jordaanoever met de grond gelijk gemaakt. Saleh...
  [naar artikel]
 38. Japanse ambtenaar wint prestigieuze marathon van Boston (18/04/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/RNx6Jd-FRbpuRYe8u8am5np3DwU/diocontent/121968115/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 39. Doodstraf voor moord op twee Scandinavische toeristes in Marokko in beroep bevestigd (31/10/2019 - Metro)
  Een Marokkaanse antiterreurrechtbank heeft woensdag in beroep de doodstraf bevestigd voor drie mannen die schuldig werden bevonden aan de moord op twee Scandinavische toeristes in december vorig jaar. Een vierde man zag zijn straf verzwaard van levenslang naar de doodstraf. De rechtbank van Salé, nabij Rabat, bevestigde eveneens de straffen van 19 verdachten, die 5 à 30 jaar cel kregen, en verzwaarde de celstraf van een andere persoon van 15 naar 20 jaar. De Deense studente Louisa Vesterager Jespersen en haar Noorse 28-jarige vriendin Maren Ueland werden gedood toen ze aan het kamperen waren op een afgelegen plek in de Hoge Atlas, een toeristische trekpleister voor wandelaars in het zuiden van Turkije. In totaal werden 24 mannen in verdenking gesteld omdat ze gelinkt zijn aan de moorden of omdat ze tot een jihadistische cel behoren. In Marokko zijn sinds 1993 geen doodvonnissen meer voltrokken. Bron: Belga   Het bericht Doodstraf voor moord op twee Scandinavische toeristes in Marokko in beroep bevestigd verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Boston wint opnieuw in de NBA, San Antonio in eigen huis de boot in (11/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De basketballers van Boston Celtics hebben vrijdag hun elfde zege op rij geboekt in de Amerikaanse NBA. Boston klopte niet zonder moeite Charlotte Hornets met 90-87.
  [naar artikel]
 41. Voor het eerst krijgt Belgische Syriëstrijder doodstraf in Irak voor terrorisme, Tarik Jadaoun kan wel nog in beroep  (22/05/2018 - VRT NWS)
  Tarik Jadaoun, een Belgische Syriëstrijder, krijgt in Irak de doodstraf voor terrorisme. Dat heeft de rechtbank in Bagdad beslist. De man uit Verviers werd gevangengenomen na de strijd in Mosul. Hij is de allereerste Belgische Syriëstrijder die zich voor een Iraakse rechtbank moest verantwoorden. Hij kan wel nog beroep aantekenen.
  [naar artikel]
 42. Mumbai-terrorist in beroep tegen doodstraf (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 43. Beroep tegen doodstraf Djalali verworpen door Iraanse Hooggerechtshof (04/02/2018 - Knack)
  "De doodstraf van wetenschapper Ahmadreza Djalali is opnieuw bevestigd door het Iraanse Hooggerechtshof. Dit keer is de uitspraak definitief." Dat heeft zijn advocaat Zouhaier Chichaoui zondag gezegd aan Belga.
  [naar artikel]
 44. Boston wint voor elfde keer op rij in NBA, San Antonio in eigen huis de boot in (11/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De basketballers van Boston Celtics hebben hun elfde zege op rij geboekt in de Amerikaanse NBA. Boston klopte niet zonder moeite Charlotte Hornets...
  [naar artikel]
 45. VN vraagt onmiddellijke annulatie doodstraf en vrijlating VUB-prof Djalali (20/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Experten van de Verenigde Naties roepen in een publiek statement op om de ter dood veroordeelde Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali meteen vrij te laten en zijn doodstraf te annuleren. Het statement komt er nadat Zouhaier Chihaoui, de advocaat van Djalali’s vrouw Vida Meh, een dringend beroep indiende bij vier rapporteurs van de VN.
  [naar artikel]
 46. Ook marathon van Hannover kent Keniaanse winnaar (09/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Allan Kipkorir Kiprono heeft de marathon in het Duitse Hannover gewonnen. De 27-jarige Keniaan liep over de streep in 2u09:52. Hij is de tweede Keniaan die zondag een marathon wint, want zijn landgenoot Paul Lonyangata won eerder op de dag al de marathon van Parijs.
  [naar artikel]
 47. ‘Aanslagpleger Londen wilde deradicaliseren’ (30/11/2019 - De Morgen)
  De aanslagpleger die twee mensen doodde in het centrum van Londen, had in de gevangenis tevergeefs om hulp gevraagd bij het deradicaliseren. Usman Khan erkende volgens zijn advocaat dat zijn ideologie ‘fout’ was. Ondertussen raakte bekend dat IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist.
  [naar artikel]
 48. Boston Celtics breiden zegereeks verder uit, ook Warriors hebben smaak te pakken (09/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Boston Celtics zijn bezig aan een sterke reeks. Het team van Kyrie Irving boekte tegen de LA Lakers haar tiende zege op rij: 107-96. Boston...
  [naar artikel]
 49. Anderhalf jaar later: aanslagpleger kerstmarkt had volgens Duitse politie tóch handlanger (05/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse politie maakt jacht op een man die de aanslagpleger van de kerstmarkt in Berlijn zou hebben bijgestaan. Het gaat volgens Duitse media om...
  [naar artikel]
 50. ‘Voer de doodstraf in voor terroristen’ (01/08/2016 - De Standaard)
  Advocaat Pol Vandemeulebroucke pleit voor een debat over de doodstraf naar aanleiding van de recente golf van terrorisme. ‘Wie de samenleving definitief kapot wil, verdient de doodstraf. Ik vind daar weinig barbaars aan.’
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.