De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

"Poging tot bloedbad en revolutie in Wit-Rusland is mislukt", zegt president Loekasjenko die uithaalt naar Rusland

VRT NWS

04/08/2020 - 12:45

Enkele dagen voor de verkiezingen verwijt de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko zijn buren in Rusland dat die gepoogd hebben om zijn regime te ondermijnen. In Minsk zijn enkele dagen geleden een dertigtal leden van de Russische huurlingengroep Wagner opgepakt. De voorbije weken hebben tienduizenden Wit-Russen betoogd tegen het autoritaire regime van Loekasjenko.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wit-Rusland gaat met Rusland gezamenlijke strijdmacht ontplooien (10/10/2022 - VRT NWS)
  Wit-Rusland en Rusland gaan een gezamenlijke regionale strijdmacht op de been brengen. Dat heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko aangekondigd. De beslissing is volgens Loekasjenko een reactie op wat hij "een toename van de spanningen aan de westelijke grenzen van het land" noemt. Hij beschuldigt Oekraïne er ook van een aanval voor te bereiden op Wit-Rusland.
  [naar artikel]
 2. Omstreden Wit-Russische president Loekasjenko klampt zich vast aan Russische "grote broer" (14/09/2020 - VRT NWS)
  De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is in Sotsji, in Rusland voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Het is de eerste keer dat Loekasjenko naar het buitenland reist, sinds er massaal gedemonstreerd wordt tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van vorige maand. Rusland is de laatste steun en toeverlaat van Loekasjenko, elke hulp is voor hem broodnodig.
  [naar artikel]
 3. Wit-Russische oppositie krijgt prestigieuze Sacharovprijs Europees Parlement: "Wij staan aan jullie kant" (22/10/2020 - VRT NWS)
  De prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement gaat dit jaar naar de oppositie in Wit-Rusland. De prijs is een eerbetoon aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten. In Wit-Rusland wordt al tweeënhalve maand geprotesteerd tegen de omstreden herverkiezing van president Loekasjenko. Ook de EU erkent de uitslag niet en veroordeelt het brutale politiegeweld van het regime in Wit-Rusland: "Het is tijd dat Loekasjenko luistert naar de stem van zijn volk", zegt EP-voorzitter Sassoli.
  [naar artikel]
 4. Gebruikt Rusland energiemacht om Wit-Rusland tot een fusie te dwingen? (14/02/2020 - VRT NWS)
  De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft zich opnieuw boos gemaakt op Rusland. Volgens hem zet Moskou zijn land via het onderbreken van de leveringen van aardgas en olie onder druk om een fusie aan te gaan. "Ik zal dat nooit toestaan", belooft Loekasjenko.
  [naar artikel]
 5. President Wit-Rusland vreest kernoorlog en roept op tot wapenstilstand in Oekraïne (31/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, heeft vrijdag in zijn toespraak tot de natie opgeroepen tot een wapenstilstand in Oekraïne. Hij pleitte ook voor onderhandelingen tussen Moskou en Kiev, "zonder voorafgaande voorwaarden". Loekasjenko geldt als een van de laatste Europese bondgenoten van Poetin. Wit-Rusland is politiek, militair en economisch sterk afhankelijk van grote broer Rusland.
  [naar artikel]
 6. President Loekasjenko geeft toe: dat Wit-Rusland migranten grens hielp oversteken is "absoluut mogelijk" (20/11/2021 - VRT NWS)
  In een interview met de Britse openbare omroep BBC heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko toegegeven dat het "absoluut mogelijk" is dat zijn troepen migranten hielpen om de grens met Polen over te steken. Maar dat de migranten doelbewust naar Wit-Rusland werden gehaald, ontkent hij dan weer.
  [naar artikel]
 7. Wit-Rusland en Rusland gaan gezamenlijke troepen ontplooien (10/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Wit-Rusland en Rusland zullen gezamenlijke troepen ontplooien. Dat zegt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Hij geeft als reden dat de situatie aan de westelijke grenzen van Rusland en Wit-Rusland - officieel de Uniestaat van Rusland en Wit-Rusland - zou verslechteren.
  [naar artikel]
 8. Loekasjenko zegt dat Wit-Rusland "legaal" heeft gehandeld door vliegtuig met kritische journalist aan boord af te leiden (26/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko vindt dat zijn land correct heeft gehandeld door het vliegtuig met opposant Roman Protasevitsj aan bood af te leiden. "Ik heb legaal gehandeld om de passagiers te beschermen", citeert het staatsnieuwsagentschap Belta de Wit-Russische president woensdag. Er is geen enkele reden om de uitleg van Wit-Rusland over het afgeleide vliegtuig niet te geloven, reageert het Kremlin.
  [naar artikel]
 9. Wagnerleider Prigozjin niet (meer) in Wit-Rusland, zegt Wit-Russische president Loekasjenko (06/07/2023 - VRT NWS)
  Jevgeni Prigozjin, de leider van de privémilitie Wagner is niet (meer) in Wit-Rusland. Dat heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko gezegd op een persconferentie met buitenlandse journalisten. Prigozjin is volgens Loekasjenko in Sint-Petersburg, in Rusland.
  [naar artikel]
 10. Rusland ondersteunt Loekasjenko met miljoenenkrediet (31/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Rusland ondersteunt Loekasjenko met miljoenenkrediet Rusland zal Wit-Rusland de komende weken ondersteunen met een krediet van omgerekend 410 miljoen euro. Bij een ontmoeting tussen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko en de Russische president Vladimir Poetin is overeengekomen dat het geld tegen eind juni wordt uitbetaald. Dat heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zaterdag gezegd aan de Russische persagentschappen. Concreet gaat het om […] Lees dit artikel: Rusland ondersteunt Loekasjenko met miljoenenkrediet
  [naar artikel]
 11. President Wit-Rusland roept leger op tot paraatheid (22/08/2020 - De Tijd)
  20:14 De autoritaire president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, heeft zijn minister van Defensie zaterdag het bevel gegeven om de "meest strikte maatregelen" te nemen om de territoriale eenheid van h...
  [naar artikel]
 12. Rusland start met verplaatsing kernwapens naar Wit-Rusland, stelt Loekasjenko (25/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Rusland is volgens de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko gestart met de verplaatsing van kernwapens naar Wit-Rusland. De Russische president Vladimir Poetin had die ontplooiing in maart aangekondigd.
  [naar artikel]
 13. Poetin: “Mogelijk vrijdag akkoord over confederatie van Rusland en Wit-Rusland” (09/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland lijkt de controle over buurland Wit-Rusland wat verder naar zich te hebben toegetrokken. De uniestaat tussen de twee landen kan eind volgende maand een zogeheten confederatie worden. "Een doorbraak", zei de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko bij een bezoek aan zijn ambtgenoot Vladimir Poetin, die zei dat er vrijdag overeenstemming kan zijn.
  [naar artikel]
 14. Russische president Poetin: "Rusland is klaar om ordetroepen naar Wit-Rusland te sturen als protest gewelddadig wordt" (27/08/2020 - VRT NWS)
  Rusland is klaar om ordetroepen in te zetten in Wit-Rusland als het volksprotest daar in geweld zou ontaarden. Maar, zo zegt de Russische president Vladimir Poetin, "nu is daar nog geen nood aan en ik hoop dat dat nooit zo zal zijn".
  [naar artikel]
 15. President Trump waarschuwt Rusland, Iran en Syrië over "bloedbad" in rebellengebied Idlib: "Doe het niet!" (26/12/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Donald Trump roept Rusland, Iran en het Syrische regime op om een einde te maken aan het geweld in de provincie Idlib. In die provincie, de laatste die onder controle is van tegenstanders van het regime van Bashar al-Assad, is het regeringsleger een offensief gestart, met steun van bondgenoten Rusland en Iran.
  [naar artikel]
 16. Trump zegt nucleair wapenverdrag met Rusland op (21/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Verenigde Staten stappen uit een verdrag over nucleaire wapens, dat ze al tijdens de Koude Oorlog sloten met Rusland. De Amerikaanse president Trump beschuldigt Moskou ervan het verdrag "al vele jaren" te schenden. Rusland ziet vooral een poging van de VS om de wereld alleen te domineren.
  [naar artikel]
 17. Trump zegt nucleair wapenverdrag met Rusland op (21/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Verenigde Staten stappen uit een verdrag over nucleaire wapens, dat ze al tijdens de Koude Oorlog sloten met Rusland. De Amerikaanse president Trump beschuldigt Moskou ervan het verdrag "al vele jaren" te schenden. Rusland ziet vooral een poging van de VS om de wereld alleen te domineren.
  [naar artikel]
 18. Wit-Russische president Loekasjenko meldt ontmanteling van "slapende terreurcellen" gelieerd aan Westen (02/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft vrijdag gezegd dat in Wit-Rusland "slapende terreurcellen" zijn opgerold die volgens hem banden met het Westen hadden. Hij beschuldigde de cellen ervan dat ze een staatsgreep wilden voorbereiden.
  [naar artikel]
 19. Jan Balliauw: "WK moet tonen dat Rusland er weer staat" (01/12/2017 - VRT NWS)
  In Moskou is vanmiddag geloot voor het WK voetbal van volgend jaar in Rusland. President Poetin was de gastheer en het Kremlin het decor. Voor Rusland staat er dan ook veel op het spel, meent onze Ruslandkenner Jan Balliauw. "Dit WK moet het imago van Rusland opkrikken", zegt hij in "Terzake". 
  [naar artikel]
 20. Vranckx: De woede van Wit-Rusland (03/10/2020 - VRT NWS)
  In Wit-Rusland wordt al weken geprotesteerd tegen president Aleksandr Loekasjenko. De betogers zeggen dat 'de laatste dictator van Europa' fraude heeft gepleegd bij de verkiezingen. Hij haalde tachtig procent van de stemmen, oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja amper tien procent. Nina Baginskaja is goed in de zeventig en trekt de straat van Minsk op met zelfgemaakte vlaggen. Herbekijk hier de "Vranckx"-reportage "De woede van Wit-Rusland".
  [naar artikel]
 21. Svetlana Tichanovskaja: "Loekasjenko heeft verloren en hij zal nooit het vertrouwen van de Wit-Russen herwinnen" (19/02/2021 - VRT NWS)
  In Wit-Rusland zijn twee journalisten veroordeeld omdat ze verslag hadden uitgebracht over de protesten tegen president Loekasjenko. Twee jaar cel kregen ze. De veroordeling is typerend voor de harde aanpak van Loekasjenko sinds zijn omstreden herverkiezing een half jaar geleden. Svetlana Tichanovskaja nam het toen tegen hem op bij de presidentsverkiezingen. Maar Loekasjenko, die al 26 jaar regeert in Wit-Rusland, zou opnieuw 80 procent van de stemmen hebben gehaald. Onder zware druk van het regime verliet Tichanovskaja Wit-Rusland. Ze woont en werkt nu al zes maanden in Vilnius in Litouwen. Onze Ruslandkenner Jan Balliauw ging daar met haar praten over wat er gebeurd is en over hoe het nu verder moet met de oppositie tegen Loekasjenko. Bekijk hierboven zijn verslag.
  [naar artikel]
 22. President Loekasjenko van Wit-Rusland roept leger op tot paraatheid (22/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De autoritaire president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, heeft zijn minister van Defensie zaterdag het bevel gegeven om de “meest strikte...
  [naar artikel]
 23. Rusland gaat tactische kernwapens plaatsen in Wit-Rusland, zegt president Poetin (25/03/2023 - VRT NWS)
  Rusland zal tactische kernwapens plaatsen in Wit-Rusland. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd op de staatstelevisie. Volgens Poetin zou Rusland daarmee geen internationale verdragen schenden. "Het is eerder retoriek dan een echte dreiging", zegt oud-kolonel Roger Housen.
  [naar artikel]
 24. Poetin en Loekasjenko streven naar integratie van de economieën van Rusland en Wit-Rusland (10/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Poetin en Loekasjenko streven naar integratie van de economieën van Rusland en Wit-Rusland Russisch president Vladimir Poetin en de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko zaten donderdagavond samen in de aanloop naar grootscheepse gezamenlijke militaire oefeningen. Zij verklaarden achteraf dat er vooruitgang werd geboekt bij de integratie van de economieën van de twee landen. Poetin zei donderdagavond laat dat de twee leiders waren overeengekomen het macro-economisch beleid van de landen […] Lees dit artikel: Poetin en Loekasjenko streven naar integratie van de economieën van Rusland en Wit-Rusland
  [naar artikel]
 25. Liveblog - VN-baas Guterres: "Rusland geen vredeshandhaver", president Biden: "Wie denkt Poetin wel dat hij is?" (23/02/2022 - VRT NWS)
  De Verenigde Naties blijven hameren op een diplomatieke uitweg in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Intussen leggen de VS, de EU, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en Australië (financiële) sancties op aan Rusland. Amerikaans president Joe Biden noemt de vredesmissie van Rusland een regelrechte "invasie".
  [naar artikel]
 26. Proces tegen Wit-Russische oppositieleidster Tichanovskaja start: "Persoonlijke wraak van Loekasjenko" (17/01/2023 - VRT NWS)
  In Wit-Rusland start het proces tegen Svetlana Tichanovskaja, de oppositieleider tegen het regime van president Loekasjenko. Tichanovskaja is zelf niet aanwezig op het proces, ze verblijft al twee jaar in ballingschap in Litouwen. Op het Wereld Economisch Forum in Davos noemt ze het proces dat tegen haar gevoerd wordt "een farce" en "persoonlijke wraak" van Loekasjenko.
  [naar artikel]
 27. EU voert jaar na verkiezingen Wit-Rusland druk op Loekasjenko op (08/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie stelt Wit-Rusland nieuwe sancties in het vooruitzicht. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei een jaar na de omstreden presidentsverkiezingen in het Oost-Europese land dat het regime van Aleksandr Loekasjenko "op flagrante wijze zijn internationale verplichtingen blijft negeren".
  [naar artikel]
 28. Ruilt de omstreden Wit-Russische president Loekasjenko de onafhankelijkheid van zijn land voor de steun van Rusland? (03/09/2020 - VRT NWS)
  De Russische premier Misjoestin en een delegatie ministers zijn vandaag in Minsk voor een ontmoeting met president Loekasjenko. Het is het eerste bezoek van de Russische regering aan Wit-Rusland sinds de betwiste presidentsverkiezingen van 9 augustus. President Aleksandr Loekasjenko ligt zwaar onder vuur en lijkt iedere steun van de bevolking kwijt te zijn. Maar Rusland reikt de hand en lijkt nu toch bereid om zich volledig achter de fel omstreden president te scharen. Maar de prijs die Loekasjenko in ruil betaalt, is groot.
  [naar artikel]
 29. Waarom wordt er zo fel geprotesteerd in Wit-Rusland? En  wankelt president Loekasjenko nu echt? 7 vragen en antwoorden  (13/08/2020 - VRT NWS)
  Vanacht gingen de protesten in Wit-Rusland tegen president Aleksandr Loekasjenko hun vierde nacht op rij in. De politie slaat deze protesten hardhandig neer. De herverkiezing van president Loekasjenko, de protesten die daarop volgen en de hardhandige aanpak van de politie roepen heel wat vragen op.
  [naar artikel]
 30. Hoe kijkt Rusland naar raketinslag in Polen? "Er is een wig ontstaan tussen Oekraïne en het Westen en dat wordt door Rusland in de verf gezet" (17/11/2022 - VRT NWS)
  Rusland-experten Ria Laenen (KU Leuven) en Geert Groot Koerkamp schetsen in "Terzake" en "De afspraak" de stemming in Rusland na de raketinslag in Polen. Dat nieuws deed de NAVO-alliantie dinsdagavond op haar grondvesten daveren. De Oekraïense president Zelenski houdt vol dat het om een Russische raket gaat. Hoe kijkt Rusland naar het voorval?
  [naar artikel]
 31. President van Wit-Rusland 'voert slavernij weer in' (12/04/2019 - De Morgen)
  De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft een methode gevonden tegen arbeidsmigratie naar Rusland: draconische boetes en verplichte tewerkstelling. 'Loekasjenko voelt zich geroepen de slavernij weer in te voeren', zeggen critici.
  [naar artikel]
 32. Wit-Russische president Loekasjenko: "Wit-Rusland zal niet knielen voor Europa" (09/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Rusland heeft het Westen de schuld gegeven van de gespannen situatie door de duizenden vluchtelingen en migranten aan de Pools-Wit-Russische grens. "Westerse staten hebben jarenlang geprobeerd om hun levenswijze op te dringen aan mensen in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika", zei Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, dinsdag in Moskou. Ook Wit-Rusland houdt het been stijf en gaf aan "niet te zullen knielen voor Europa".
  [naar artikel]
 33. President van Wit-Rusland vreest voor kernoorlog in Oekraïne: “Er moet nu gestopt worden, voor de zaken escaleren” (31/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, heeft in een toespraak tot de natie opgeroepen tot een wapenstilstand in Oekraïne. Hij pleitte ook voor onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, “zonder voorafgaande voorwaarden”. Loekasjenko geldt als een van de laatste Europese bondgenoten van Poetin. Wit-Rusland is politiek, militair en economisch sterk afhankelijk van grote broer Rusland.
  [naar artikel]
 34. Hoe groot is de kans dat ook Wit-Rusland een invasie van Oekraïne lanceert? (25/10/2022 - Express)
  Wie Wit-Rusland zegt, zegt Rusland, letterlijk en figuurlijk. Dictator Aleksandr Loekasjenko is de trouwste bondgenoot van Vladimir Poetin, en stemde er onlangs ook mee toe dat beide landen hun legers samenvoegen. Maar is een invasie van Oekraïne vanuit Wit-Rusland (opnieuw) mogelijk? Hoewel Loekasjenko zowat de gewillige puppy is van Poetin, weigerde hij tot nu toe […]
  [naar artikel]
 35. Wit-Rusland haalt uit naar nieuwe westerse sancties (10/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wit-Rusland heeft vandaag uitgehaald naar de nieuwe westerse sancties en zegt dat de betrokken landen het regime van president Aleksandr Loekasjenko, een bondgenoot van Rusland, omver willen werpen.
  [naar artikel]
 36. BEKIJK: Macht, fraude en geweld. Zo is Aleksander Loekasjenko al 26 jaar lang president van Wit-Rusland (29/08/2020 - VRT NWS)
  Al weken kleuren protesten, onrust en politiegeweld de straten van Wit-Rusland en vandaag wordt de pers in het land volledig aan banden gelegd. De demonstranten eisen het ontslag van president Aleksander Loekasjenko, die al 26 jaar aan de macht is. Nooit kende Wit-Rusland een andere president. Maar hoe kan dat? Hoe blijft iemand 26 jaar lang aan de macht?
  [naar artikel]
 37. Loekasjenko: “Opgepakte Russen wilden "bloedbad" aanrichten in Minsk” (04/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko heeft dinsdag in een toespraak gezegd dat de Russen die enkele dagen geleden in Minsk werden...
  [naar artikel]
 38. EU erkent Loekasjenko niet als president Wit-Rusland (24/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Unie erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Wit-Rusland. Na “vervalste” presidentsverkiezingen is hij gisteren toch voor...
  [naar artikel]
 39. Welke sancties kan Europa opleggen aan Rusland en hoe waarschijnlijk is dat? "Afschrikeffect om invasie te voorkomen"  (26/01/2022 - VRT NWS)
  Indien de diplomatieke weg geen oplossing biedt om de spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne weg te nemen, wat kan Europa dan doen om president Vladimir Poetin een hak te zetten? "Vooral afschrikken", zegt Marc Franco, ex-diplomaat en gewezen delegatieleider van de Europese Commissie in Rusland.
  [naar artikel]
 40. Rusland heeft eerste tactische kernwapens naar Wit-Rusland overgeheveld (17/06/2023 - VRT NWS)
  Rusland heeft bevestigd dat het tactische kernwapens naar Wit-Rusland heeft verplaatst. "Het is gebeurd, de eerste nucleaire wapens zijn geleverd op het grondgebied van Wit-Rusland", aldus Russisch president Vladimir Poetin gisteren op een economisch forum in Sint-Petersburg. Wit-Rusland grenst aan Oekraïne en is bondgenoot van Rusland in de oorlog in Oekraïne.
  [naar artikel]
 41. Wit-Rusland: Loekasjenko beraamde moorden op critici (05/01/2021 - Express)
  De Wit-Russische president Loekasjenko zou moorden op verschillende van zijn politieke tegenstanders beraamd hebben, onder wie ook een onderzoeksjournalist die... The post Wit-Rusland: Loekasjenko beraamde moorden op critici appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 42. Extra maatregelen op komst tegen "staatsgesponsorde smokkel" door Wit-Rusland, maar geen Europees geld voor grensmuur  (22/10/2021 - VRT NWS)
  De Europese Unie zal bijkomende maatregelen nemen tegen Wit-Rusland als de regering van president Loekasjenko migranten en vluchtelingen naar Europese lidstaten blijft sturen. Maar er zal geen Europees geld gaan naar de bouw van een fysieke grensafsluiting aan de grens met Wit-Rusland, zoals verschillende lidstaten hadden gevraagd.
  [naar artikel]
 43. Grondwetswijziging in Wit-Rusland verstevigt macht president Loekasjenko: kan aanblijven tot 2035 en wordt onschendbaar (28/12/2021 - VRT NWS)
  In Wit-Rusland wil president Loekasjenko zijn macht versterken met een nieuwe grondwetswijziging. Naar het buitenland gevluchte oppositieleden zullen niet meer aan presidentsverkiezingen mogen deelnemen. Zelf zou Loekasjenko kunnen aanblijven tot 2035, het jaar waarin hij 81 wordt. In februari kan de bevolking tijdens een referendum over het nieuwe ontwerp stemmen.
  [naar artikel]
 44. Duitsland roept op tot extra sancties tegen Wit-Rusland: “De EU kan niet worden gechanteerd” (10/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland pleit voor sancties tegen iedereen die betrokken is bij de smokkel van migranten naar Wit-Rusland. "Niemand mag ongestraft deelnemen aan de onmenselijke activiteiten van president Aleksander Loekasjenko", aldus de ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas deze nacht.
  [naar artikel]
 45. Ook Trump zelf zegt dat Rusland achter aanslag zit: "Er was forse kritiek omdat dat nog niet was gebeurd" (15/03/2018 - VRT NWS)
  De Britten krijgen in hun krachtmeting met Rusland steeds meer steun van andere Westerse landen. Ook de Verenigde Staten wijzen Rusland nu nadrukkelijker met de vinger. Vanmiddag zei ook president Trump zélf dat Rusland achter de aanslag zit. "Er was forse kritiek op het feit dat het Witte Huis de Russen nog niet had genoemd als verantwoordelijken", zegt correspondent Björn Soenens in de VS.  
  [naar artikel]
 46. Loekasjenko: Wit-Rusland zal Russische kernwapens “binnen enkele dagen” ontvangen (13/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko (68) beweert dat zijn land al “binnen enkele dagen” tactische kernwapens van Rusland zal ontvangen. Dat is nog vroeger dan Rusland vorige week meldde. Loekasjenko liet bovendien weten dat Wit-Rusland ook Russische langeafstandsraketten kan huisvesten als dat ooit nodig zou zijn.
  [naar artikel]
 47. Onrust in Wit-Rusland...of is het in Belarus? Hoe moeten we dat land noemen? (11/08/2020 - VRT NWS)
  Na de omstreden verkiezingswinst van Aleksandr Loekasjenko is Wit-Rusland volop in het nieuws. Maar horen we dat land wel zo te noemen? Hier en daar duikt ook in het Nederlands "Belarus" op, zoals ook de Engelse benaming luidt. "Die naam kan een politiek statement zijn, maar is ook gewoon absoluut correct", zegt docent Oost-Europakunde aan de KU Leuven Lien Verpoest.
  [naar artikel]
 48. Wit-Rusland probeert migranten naar huis te doen terugkeren, zegt Loekasjenko: “Maar ze zijn koppig” (15/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Wit-Rusland werkt er actief aan om de migranten die vast zitten aan de grens met de EU, naar hun landen terug te doen keren. Dat zegt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Volgens hem zijn de migranten echter “koppig” en willen ze niet vertrekken.
  [naar artikel]
 49. Hoogspanning tussen Wit-Rusland en EU: Wat is er gebeurd met het Ryanair-vliegtuig en wat zijn de mogelijke gevolgen?  (24/05/2021 - VRT NWS)
  De verhoudingen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland zitten opnieuw volop in een crisissfeer nadat zondag een Ryanair-vlucht tussen Athene en Vilnius werd afgeleid naar Minsk. Volgens de meeste EU-landen gebeurde dat na een in scène gezette bommelding, met de bedoeling een gezochte anti-Loekasjenko-activist, Roman Protasevitsj, te arresteren. Zware woorden zoals "kaping" en "piraterij" worden gebruikt. Maar Wit-Rusland zegt dat het gewoon de procedures voor dergelijke gevallen heeft gevolgd en verder niets verweten kan worden.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy