Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2020
09:13 uur

Data hertekenen de Vlaamse journalistiek

Apache

10/09/2020 - 12:02

Publieksdata overstelpen hoe langer hoe meer de redactievloeren en bepalen ook het redactioneel beleid, zo ervaren talloze journalisten. Met tools als Chartbeat en SmartOcto worden redacties aangemaand tot een verschuiving van ‘zakelijk’ naar ‘betrokken’ nieuws, van ‘verhalen ver weg’ naar ‘persoonlijke verhalen’. Krijgen IT’ers, mediaconsultants en sommige managers een te grote grip op de journalistiek?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vlaamse regering legt Vlaams Journalistiek Fonds droog (08/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering schrapt de middelen voor het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Dat fonds werd nog maar een jaar geleden, in 2018, opgericht om innovatieve journalistieke projecten te ondersteunen. Oppositiepartij Groen spreekt van “een volgende slag in het gezicht van de journalistiek”. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurt dat de Vlaamse regering de middelen schrapt. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) geeft voorlopig geen commentaar.
  [naar artikel]
 2. Vlaamse regering legt Vlaams Journalistiek Fonds droog: ‘Een volgende slag in het gezicht’ (08/11/2019 - De Morgen)
  De Vlaamse regering schrapt de middelen voor het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Dat fonds werd nog maar een jaar geleden, in 2018, opgericht om innovatieve journalistieke projecten te ondersteunen. Oppositiepartij Groen spreekt van “een volgende slag in het gezicht van de journalistiek”. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurt dat de Vlaamse regering de middelen schrapt. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) geeft voorlopig geen commentaar.
  [naar artikel]
 3. Vlaanderen schrapt bijna alle steun aan onafhankelijke journalistiek (08/11/2019 - Apache)
  De Vlaamse Regering schaft volgend jaar het pas in 2019 opgerichte Vlaams Journalistiek Fonds en de Mediacademie af. Ze schrapt ook zowat het hele budget voor onafhankelijke, kwalitatieve en innovatieve journalistiek. Enkel de werkbeurzen via het Fonds Pascal Decroos blijven overeind.
  [naar artikel]
 4. Native advertising en onafhankelijke Vlaamse journalistiek (25/08/2016 - Apache)
  Uitgeverijen verkopen publiciteit en onafhankelijke journalistiek met dezelfde technieken onder hetzelfde dak. Een voorbeeld van de invloed van native advertising in het Vlaamse perslandschap.
  [naar artikel]
 5. Maakt Vlaanderen 3,25 miljoen euro vrij voor toekomstgerichte journalistiek ? (29/04/2019 - Apache)
  Journalismfund.eu roept de komende Vlaamse regering op om jaarlijks 3,25 miljoen euro te investeren in toekomstgerichte journalistiek. De middelen moeten leiden tot meer kwaliteit, innovatie en diversiteit. Journalismfund.eu beheert het beurzenprogramma Fonds Pascal Decroos en is mede-initiatiefnemer van het nieuwe Vlaams Journalistiek Fonds.
  [naar artikel]
 6. Open brief Vlaamse hoofdredacties: "Nieuwe privacywet legt loodzware hypotheek op vrije journalistiek" (30/04/2018 - VRT NWS)
  De omzetting van de nieuwe Europese privacywet in Belgische wetgeving bezorgt de Vlaamse journalistiek kopzorgen. Er kunnen uitzonderingen voor journalisten in worden opgenomen, maar daar zien de Vlaamse journalisten voorlopig nog niet veel van. Verschillende hoofdredacties en de journalistenbond VVJ schreven daarom een open brief. 
  [naar artikel]
 7. Onafhankelijke journalistiek heeft betere ondersteuning nodig (07/06/2018 - Apache)
  Om een kwalitatief, pluriform en onafhankelijk medialandschap te blijven garanderen, maant de commissie Media de Vlaamse Regering aan om actie te ondernemen. Verwacht wordt dat de Vlaamse Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) binnenkort op de proppen komt met een initiatief. Onafhankelijke kwalitatieve journalistiek moet medianeutraal ondersteund worden. Daarover bestaat een brede consensus. Het is evenwel
  [naar artikel]
 8. De (zelf)destructie van constructieve journalistiek (12/09/2016 - Apache)
  Björn Soenens was het op één na slechtste wat de Vlaamse constructieve journalistiek kon overkomen. Maar zelfs dat is volgens mij maar ten dele zijn eigen schuld.
  [naar artikel]
 9. Geen geld voor onafhankelijke journalistiek? Wij weten nog 120 miljoen liggen! (14/11/2019 - VRT NWS)
  Wie discussies over staatssteun en overheidsmiddelen wil voeren, let best op de grootteorde van de bedragen. Want terwijl iedereen zich focust op de schamele Vlaamse subsidies voor journalistiek, staat federaal de sluis wagenwijd open om de mediaconglomeraten te voorzien van overheidsgeld.
  [naar artikel]
 10. 'Implosie dreigt voor de journalistiek' (10/04/2019 - De Morgen)
  De beroepsgroep heeft zelf ook schuld aan wat Hans Laroes (57), voormalig hoofdredacteur van het Nederlandse NOS journaal, in zijn mediakritische boek De littekens van de dag de 'erosie van de journalistiek' noemt. 'Een steeds groter deel van de journalistiek concentreert zich op de hypes, in plaats van de diepte in te gaan.'
  [naar artikel]
 11. Meerderheidspartijen zetten journalistiek bronnengeheim verder onder druk (22/04/2019 - Apache)
  De wet op het journalistiek bronnengeheim dreigt uitgehold te worden door een wetsvoorstel dat de strafwet op een aantal punten wil wijzigen. “Dit is een impliciete aanval op de wet op het bronnengeheim”, zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Er wordt gevreesd dat een parlementaire meerderheid de aanpassingen deze week zal
  [naar artikel]
 12. Café Apache #14 • De Schreeuw van Vlaanderen (12/12/2019 - Apache)
  De nieuwe Vlaamse regering bespaart op de culturele projectsubsidies en op onafhankelijke journalistiek, en maakt de toekomst voor veel middenveldorganisaties wel erg onzeker. Met welke motivatie kiest Jambon I voor deze ingrepen en hoe kunnen het middenveld, de kunsten en de journalistiek reageren? Kunnen we leren van voorbeelden uit het verleden of de ons omringende
  [naar artikel]
 13. Apache opnieuw vrijgesproken na klacht over artikel extreemrechts (10/05/2019 - Apache)
  De Raad voor de Journalistiek, een onafhankelijke deontologische commissie, verklaarde een klacht van de (intussen voormalige) directeur van VOS Vlaamse Vredesvereniging tegen een artikel op Apache ongegrond. Dergelijke onbezonnen klachten slorpen tijd en energie op die niet naar journalistiek gaat.
  [naar artikel]
 14. Journalistiek icoon Hugo De Ridder (86) overleden  (20/10/2018 - VRT NWS)
  De Vlaamse journalistiek een icoon armer: Hugo De Ridder, de voormalige politieke journalist van De Standaard, is overleden. De Ridder was 86. Hij is vooral bekend als onderzoeksjournalist en bracht onder andere mee het RTT-schandaal en het verhaal van de gesprekken in Poupehan aan het licht. 
  [naar artikel]
 15. Café Apache • De Schreeuw van Vlaanderen (12/12/2019 - Apache)
  De nieuwe Vlaamse regering bespaart op de culturele projectsubsidies en op onafhankelijke journalistiek, draait milieumaatregelen terug en maakt de toekomst voor veel middenveldorganisaties wel erg onzeker. Met welke motivatie kiest Jambon I voor deze ingrepen en hoe kunnen het middenveld, de kunsten en de journalistiek reageren? Kunnen we leren van voorbeelden uit het verleden of
  [naar artikel]
 16. Franse politici waarschuwen: "Trump en Poetin willen kaart van Europa hertekenen" (08/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Amerikaans president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin zullen in de nasleep van de brexit de kaart van Europa hertekenen
  [naar artikel]
 17. De AVG en haar Belgische uitvoeringswet: een loodzware hypotheek op vrije journalistiek (30/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Wordt journalistiek straks een pak lastiger, soms zelfs ronduit onmogelijk?De vraag is bijzonder acuut nu de Belgische wetgever bezig is de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te implementeren voor ons land. Zeker, in deze digitale tijden is het van groot belang dat burgers met hun persoonsgegevens beter worden beschermd tegenover iedereen die data bijhoudt en verwerkt. Maar laat dat niet ten koste gaan van nieuwsmedia, redacties en individuele journalisten. Voor hen is het nu eenmaal corebusiness om informatie te garen, bij te houden en te verwerken, en dit in functie van het informeren van hun publiek.
  [naar artikel]
 18. Wetgeving gegevensbescherming legt loodzware hypotheek op vrije journalistiek (30/04/2018 - Apache)
  Wordt journalistiek straks een pak lastiger, soms zelfs ronduit onmogelijk?
  [naar artikel]
 19. Vlaamse onderhandelaars willen lokale verkiezingen hertekenen (29/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Als het van de Vlaamse onderhandelaars afhangt, is het niet langer verplicht om te gaan stemmen voor de provincie- en gemeenteraad. En de burgemeester zou per definitie de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen uit de grootste coalitiepartij worden. Op die manier zou bijvoorbeeld Mathias De Clercq (Open VLD) in Gent geen burgemeester zijn geworden.
  [naar artikel]
 20. Hugo De Ridder overleden – “Belgische journalistiek verliest visionair icoon” (20/10/2018 - Metro)
  De journalistiek in ons land verliest met het overlijden van Hugo de Ridder één van zijn visionaire iconen die heel wat sporen nagelaten heeft. Dat zegt Pol Deltour, secretaris-generaal van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Deltour herinnert zich de Ridder als een bijzonder joviale man. “De Ridder situeerde zich op de wip tussen twee grote periodes van de journalistiek in ons land, met name de gepolitiseerde en de onafhankelijke, ontvoogde pers. Zoals hij tijdens de gepolitiseerde periode aan onderzoeksjournalistiek deed, was niet evident. In die zin heeft hij ook een visionaire rol gespeeld in die evolutie”, aldus Deltour. bron: Belga Het bericht Hugo De Ridder overleden – “Belgische journalistiek verliest visionair icoon” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. Onafhankelijke journalistiek als wapen (08/02/2017 - Apache)
  Wat Trump, Land Invest Group en de ex-kabinetschef van Bart De Wever bindt? Elk op hun manier geven ze mensen goesting om 'de journalistiek te redden'.
  [naar artikel]
 22. Hoe de journalistiek mee aan de onderhandelingstafel zit (07/12/2019 - De Morgen)
  Van alle obstakels die een regeringsvorming in dit land ernstig bemoeilijken is er eentje dat altijd handig buiten beeld weet te blijven: de Wetstraat-journalistiek zelf.
  [naar artikel]
 23. Vlaams minister Sven Gatz investeert 300.000 euro in kwaliteitsvolle journalistiek (03/05/2018 - Metro)
  Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft 300.000 euro vrijgemaakt om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. “Goed opgeleide en onafhankelijke journalisten zijn immers het fundament waarop betrouwbare journalistiek rust. Ze moeten die belangrijke maatschappelijke rol met een gepaste omkadering kunnen blijven vervullen”, aldus minister Gatz. Gatz bracht donderdag een bezoek aan Difference Day, een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles (ULB), Bozar, de Evens Foundation, de Erasmushogeschool, de European Broadcasting Union (EBU), de Europese Commissie en de Unesco. “Difference Day stelt de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting centraal voor journalisten, maar ook beroepscategorieën als cartoonisten, reportagemakers, bloggers of academici. Centraal staat de vrijheid van de burger om zich uit te drukken, zijn mening te geven, altijd en overal.” Net vandaag maakt de Vlaamse minister ook bekend dat hij tijdens de begrotingscontrole van de Vlaamse regering extra middelen gekregen heeft om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. Voor wie en hoe die extra middelen geïnvesteerd worden, is nog niet bekend. “We bekijken nog waar we die middelen het best inzetten”, aldus de woordvoerster van Gatz. bron: Belga Het bericht Vlaams minister Sven Gatz investeert 300.000 euro in kwaliteitsvolle journalistiek verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Techgiganten zoals Facebook en Google delen plots hun data (06/08/2018 - Apache)
  Bedrijven zoals Facebook en Google staan bekend als data-monopolisten. Ze slorpen zoveel mogelijk data op van hun gebruikers, en bewaken die vervolgens jaloers tegen concurrenten. Maar recent richtten Facebook en Google mee het Data Transfer Project op, een dienst waarmee gebruikers gemakkelijk data kunnen overplaatsen naar andere sites. Dat is een opvallende breuk in hun
  [naar artikel]
 25. De stille datarevolutie in de fabrieken (30/09/2019 - De Tijd)
  09:44 De achterkant van data Big data is niet alleen iets van hippe techbedrijven, maar ontketent stilaan ook in de klassieke productiefabriek een kleine revolutie. ‘Wij kunnen dankzij automatisatie en data...
  [naar artikel]
 26. Gatz richt nieuw Vlaams Journalistiek Fonds op (13/06/2018 - Metro)
  Vlaams Mediaminister Sven Gatz richt een nieuw Vlaams Journalistiek Fonds op, dat in de loop van 2018 en 2019 500.000 euro mag verdelen. Dat zegt hij na een ontmoeting met zijn Nederlandse collega Arie Slob. Volgens Gatz is de aanmoediging voor de Vlaamse journalistiek momenteel te versnipperd. Zo zijn er subsidies voor innovatieve journalistieke projecten en steun aan het Fonds Pascal Decroos. Daarnaast gaat er ook geld naar de journalistenvereniging en projecten zoals Nieuws in de Klas. Een deel van de steun wordt nu gestroomlijnd in het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). In het najaar wordt een projectoproep gelanceerd om voor 500.000 euro aan subsidies te verdelen. Dat geld is deels afkomstig uit de bestaande middelen en deels uit het extra budget dat Gatz kreeg bij de begrotingscontrole. Voor de toewijzing zal het VJF samenwerken met het Fonds Pascal Decroos en de journalistenvereniging (VVJ). “In de massa nieuws die tegenwoordig online permanent gevoed wordt, ook door fake news, moeten onze Vlaamse nieuwsmedia een geloofwaardig kompas kunnen bieden”, zegt de minister. Gatz wil ook samenwerking met Nederland stimuleren. “De uitdagingen die de nieuwe digitale samenleving aan de journalistiek stelt, zijn in Nederland immers dezelfde als in Vlaanderen”, stelt hij. Daarnaast krijgen ook het Fonds Pascal Decroos en de VVJ extra middelen. bron: Belga Het bericht Gatz richt nieuw Vlaams Journalistiek Fonds op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Kasteelmoord: justitie beukt in op journalistiek bronnengeheim (03/10/2017 - VRT NWS)
  Mag het journalistiek bronnengeheim opzij worden gezet wanneer een journalist verdacht wordt van mededaderschap aan misbruik van inzagerecht in een strafdossier?
  [naar artikel]
 28. ‘De Nieuwe Journalistiek zet aan tot constructieve actie’ (14/06/2017 - Apache)
  Goede journalistiek is wervend, beklijvend, en doet doen. Ze zet aan tot constructieve actie en inspireert de lezer – op een niet-normatieve, niet dogmatische wijze – om zijn comfortzone te verlaten en het avontuur op te zoeken. Goede journalistiek verlaat de paden van het bekende en betreedt – als een heuse Indiana Jones of Luke Skywalker – de arena waar niemand ooit geweest is.
  [naar artikel]
 29. Vlaamse regering legt Vlaams Journalistiek Fonds droog (08/11/2019 - Metro)
  De Vlaamse regering schrapt de middelen voor het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Dat fonds werd nog maar een jaar geleden, in 2018, opgericht om innovatieve journalistieke projecten te ondersteunen. Oppositiepartij Groen spreekt van “een volgende slag in het gezicht van de journalistiek”. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurt dat de Vlaamse regering de middelen schrapt. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) geeft voorlopig geen commentaar. Amper een jaar geleden kondigde voormalig minister van Media Sven Gatz (Open Vld) met enige trots de oprichting van het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) aan. In dat fonds werken Journalism.eu (de organisatie achter het Fonds Pascal Decroos), de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de Vlaamse overheid samen. Het fonds moest onder meer de subsidies voor innovatieve journalistiek in Vlaanderen coördineren en verdelen. Eind 2018 verdeelde het fonds 500.000 euro onder 11 innovatieve projecten, waaronder factcheckprojecten. Volgens oppositiepartij Groen heeft het fonds nu een “droge mail” gekregen met de melding dat het vanaf januari geen werkingsmiddelen meer krijgt. “Dit is een volgende slag in het gezicht van de journalistiek”, zegt parlementslid Tine Van den Brande. Dat het fonds al na amper één jaar wordt stopgezet “betekent niet veel goed voor de toekomst van onafhankelijke journalistiek in Vlaanderen”, aldus Van den Brande. Ook Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten betreurt dat de subsidies worden geschrapt. “Dit is heel erg jammer”, zegt Deltour aan Belga. “Innovatie is belangrijk voor de sector. Denk ook aan het belang van factchecking in tijden van fake news. En uit de ingediende projecten is ook gebleken dat er in Vlaanderen heel veel creatief talent zit. Het is jammer dat die initiatieven van kleinere spelers nu worden gefnuikt”, aldus Deltour. “We hopen dat er toch iets van het budget overblijft voor innovatie in de sector”. Volgens Deltour zet de Vlaamse regering trouwens niet alleen het mes in het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Ook de middelen voor het opleidings- en vormingsplatform Mediacademie zouden geschrapt zijn. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) geeft voorlopig geen commentaar. De CD&V-minister geeft volgende donderdag toelichting over zijn plannen in de commissie Media van het Vlaams Parlement. bron: Belga Het bericht Vlaamse regering legt Vlaams Journalistiek Fonds droog verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Deltour: "Belgische journalistiek verliest met Hugo de Ridder visionair icoon" (20/10/2018 - VRT NWS)
  De journalistiek in ons land verliest met het overlijden van Hugo de Ridder één van zijn visionaire iconen die heel wat sporen nagelaten heeft. Dat zegt Pol Deltour, secretaris-generaal van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Deltour herinnert zich de Ridder als een bijzonder joviale man. Volgens de Leuvense socioloog Luc Huyse was de Ridder een van de eerste journalisten die aandacht had voor de inviduele politicus.
  [naar artikel]
 31. Vlaams minister Gatz investeert 300.000 euro extra in kwaliteitsvolle journalistiek (03/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft 300.000 euro extra vrijgemaakt om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. “Goed opgeleide en onafhankelijke journalisten zijn immers het fundament waarop betrouwbare journalistiek rust. Ze moeten die belangrijke maatschappelijke rol met een gepaste omkadering kunnen blijven vervullen”, aldus minister Gatz.
  [naar artikel]
 32. John Oliver hekelt op hilarische wijze de hedendaagse journalistiek (09/08/2016 - Apache)
  In een even bijtend als hilarisch fragment maakt komiek John Oliver de staat van de hedendaagse journalistiek op. Veel goeds heeft hij niet te vertellen. “Vroeg of laat zullen we moeten betalen voor journalistiek, zo niet zullen we het allemaal ontgelden.” Oliver hekelt het feit dat de nieuwe, vaak steenrijke eigenaars lokale en nationale kranten
  [naar artikel]
 33. Journalistiek en activisme anno 2018 (03/01/2018 - Apache)
  Bart De Wever wil de rug van de vierde macht breken door journalistiek systematisch gelijk te stellen met activisme en enkel nog te praten met media die gedienstig en ongefilterd zijn boodschap verspreiden.
  [naar artikel]
 34. Gatz richt Vlaams Journalistiek Fonds op (07/12/2018 - Metro)
  De Vlaamse regering heeft ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van een Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Het VJF moet volgens Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) uitgroeien tot “een kennisdeling- en overlegplatform voor alles wat met nieuwsmedia en innovatie te maken heeft”. Iedereen die vragen heeft over journalistiek, moet bij het VJF kunnen aankloppen. Het VJF moet volgens Gatz uitgroeien tot een verzamelplaats van informatie over de verschillende instellingen en organisaties die in de Vlaamse journalistieke sector actief zijn, interessante onderzoeken, samenwerkingsprojecten en inspirerende voorbeelden. “In onze snel veranderende samenleving leren we allemaal willens nillens omgaan met sociale en digitale mediaplatformen. Om in dit bos de bomen te blijven zien en onze weg te vinden hebben burgers een betrouwbaar kompas nodig: pluriforme en kwalitatieve media op alle mogelijke platformen, gemaakt door gedreven, onafhankelijke en geloofwaardige journalisten, die we beter willen ondersteunen via het nieuwe Fonds”, legt minister Gatz uit. Bedoeling is dat het VJF samenwerkt met zijn Nederlandse tegenhanger, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ). “Via beide fondsen zullen de inspanningen voor de ondersteuning van kwaliteitsvolle journalistieke ondersteuning in het gemeenschappelijk Nederlands taalgebied beter geïntegreerd kunnen worden”, klinkt het. bron: Belga Het bericht Gatz richt Vlaams Journalistiek Fonds op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Na de verkiezingen: de tijd van politieke praatjes is voorbij, op naar een kritische journalistiek   (30/05/2019 - VRT NWS)
  Leo Neels stelt dat de verkiezingsresultaten doen inzien dat de nieuwe toestand een nieuwe aanpak vergt. De politiek én de journalistiek moeten zich dringend herbezinnen. 
  [naar artikel]
 36. Wint Erdogan of niet? Dat is bijzaak (22/06/2018 - De Morgen)
  Sarah Lamote (1987) studeerde journalistiek en internationale politiek (UGent) en werkte tussen 2011 en 2017 bij 11.11.11. Ze verhuisde eind 2017 naar Ankara waar ze zich toelegt op literatuur en journalistiek.
  [naar artikel]
 37. Privacycommissie wil big data aan regels onderwerpen (23/02/2017 - Knack)
  'De meeste big data-analyses en toepassingen van algoritmes zijn vaak niet gebaseerd op een duidelijk wettelijk kader', schrijft de Privacycommissie in haar gloednieuwe Big Data-rapport, dat Knack kon inkijken. De Commissie formuleert 33 aanbevelingen.
  [naar artikel]
 38. Gemeenten en gewest moeten hoofdstedelijke kaart hertekenen (11/04/2019 - De Morgen)
  De opening is het meest opmerkelijke resultaat uit het Brusselse regeerakkoord dat vorige nacht werd afgesloten. Charles Picqué wordt voor de vierde keer Brussels minister-president met een ploeg die bestaat uit PS, Ecolo, cdH en aan Vlaamse zijde Open Vld, CD&V en Groen!.
  [naar artikel]
 39. 'De waan van de dag is nu al de waan van het moment geworden' (11/04/2019 - De Morgen)
  Met zijn jongste boek Ex-reporter neemt Chris de Stoop (58) afscheid van de journalistiek. 'Het is een van de mooiste beroepen, op voorwaarde dat het beoefend kan worden met integriteit, creativiteit en kwaliteit. Maar als dat niet kan, is journalistiek een van de allerlelijkste bezigheden op aarde.'
  [naar artikel]
 40. Nieuw op 1 september – Philippe Remarque wordt journalistiek directeur bij DPG Media in België en Nederland (27/08/2019 - Metro)
  De Nederlander Philippe Remarque wordt vanaf 1 september journalistiek directeur in de België-Nederland-directie van DPG Media (ex-De Persgroep) . In die nieuwe functie van journalistiek directeur geeft hij vorm aan de journalistieke kwaliteit en koers van de onderneming. Een belangrijke opdracht is de digitalisering van de journalistiek in goede banen te leiden. In oktober vorig jaar paste DPG Media, de mediagroep die ook actief is in Nederland, zijn managementstructuur aan en installeerde een “België-Nederland-organisatie” om intensiever samen te werken tussen beide landen. Dat doet het mediabedrijf om de digitale transformatie te versnellen. Remarque is nu nog hoofdredacteur van De Volkskrant, een functie die hij meer dan 9 jaar vervulde. bron: Belga Het bericht Nieuw op 1 september – Philippe Remarque wordt journalistiek directeur bij DPG Media in België en Nederland verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Old school journalistiek (11/04/2019 - De Morgen)
  Onder de titel Scoop! start vanavond in de Cinematek een reeks van films met een journalistiek thema. De spits wordt afgebeten door Citizen Kane, het meesterwerk van Orson Welles uit 1941. Ronald Ockhuysen, adjunct-hoofdredacteur van Het Parool, leidt de film in. Jan Temmerman
  [naar artikel]
 42. Gegeven woord (1): Ingrid Vander Veken sprak met Piet Piryns (23/09/2016 - Apache)
  Tenoren van de Vlaamse journalistiek over leven, werk en hoe de wereld veranderde.
  [naar artikel]
 43. Louis Tobback eist excuses na reportage over huisjesmelkers, VRT spreekt van "relevante journalistiek" (22/10/2018 - VRT NWS)
  Leuvens burgemeester Louis Tobback (SP.A) eist excuses van de VRT voor de uitzending van "Iedereen kiest", waarin vier lijsttrekkers net voor de verkiezingen geconfronteerd werden met beelden van wantoestanden in enkele studentenkoten. Indien de excuses er niet komen, zal hij tegen de VRT klacht neerleggen bij de Raad voor Journalistiek. Volgens de VRT gaat het om relevante journalistiek. 
  [naar artikel]
 44. Wat data uit videogames ons leren over het gedrag van gamers (14/10/2017 - Knack)
  Videogamebedrijven maken te weinig gebruik van de data die hun spelers genereren, zeggen experten in data-analyse. In die mate zelfs dat degenen die de gegevens van miljoenen spelers wél juist hanteren de kiemen kunnen leggen voor een toekomstige disruptie in hun industrie.
  [naar artikel]
 45. F-16: Hebben journalisten behoefte aan een opleiding journalistiek? (30/03/2018 - VRT NWS)
  Mediakenner Leo Neels kijkt voor vrtnws.be met argusogen naar het reilen en zeilen in onze media. Vandaag: de merkwaardige lekken of primeurs over de vervanging van de F-16-vliegtuigen. "Jet-journalistiek" noemt Neels dat.
  [naar artikel]
 46. 'We moeten weer baas worden over onze data' (11/05/2019 - De Tijd)
  07:53 In deze digitale wereld zijn we de controle over onze data verloren. Dat moet anders, vindt de Gentse professor Ruben Verborgh. ‘Bedrijven en individuen moeten hun eigen data beheren en zelf kunnen be...
  [naar artikel]
 47. 'Het is bon ton om te kakken op de opleidingen journalistiek' (11/04/2019 - De Morgen)
  1.800 jongeren studeren journalistiek in de hoop ooit op een redactie te werken. Verloren moeite, klagen de critici het niveau van de opleidingen aan. 'Misschien zijn er te veel opleidingen, maar onze studenten vinden wel makkelijk werk', verweren de opleidingen zich.
  [naar artikel]
 48. Beslissing van de Raad voor Journalistiek (03/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Frank Ponsaerts tegen HLN.be ongegrond verklaard. De klacht gaat over de liveverslaggeving bij...
  [naar artikel]
 49. Facebook wil kritiek over 'fake news' counteren met journalistiek project (11/01/2017 - Knack)
  Facebook, dat na de Amerikaanse presidentsverkiezingen felle kritiek had gekregen voor de verspreiding van misleidende en valse informatie, gaat een breed journalistiek project opstarten.
  [naar artikel]
 50. Pol Arias: “Alle mensen in hun blootje” (28/10/2016 - Apache)
  Gegeven Woord: Ingrid Vander Veken spreekt tenoren van de Vlaamse journalistiek over leven, werk en hoe de wereld veranderde.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.