Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2020
10:10 uur

Met een ‘herrezen’ mammoet de ontdooiing van permafrost tegengaan

Apache

14/09/2020 - 09:01

In Siberië legt de ontdooiende permafrost eeuwenlang bewaarde mammoetlichamen bloot. Niet enkel de slagtanden van de beesten zijn gegeerd. Wetenschappers gaan met het genetisch materiaal aan de slag in de hoop de uitgestorven harige olifant te laten herrijzen. Een Russische familie bereidt zich alvast voor op die herrijzenis, en wil met de mammoet net de


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Leuvens bedrijf print levensgroot skelet van mammoet (12/07/2018 - VRT NWS)
  Het Leuvense bedrijf Materialise print een levensgroot skelet van een mammoet in 3D. Het is de eerste keer dat een volledig skelet van een mammoet op ware grootte wordt geprint. Het gaat om een mammoet die in 1860 bij graafwerken in Lier werd gevonden.
  [naar artikel]
 2. 150.000 jaar oude slagtand van mammoet gevonden in Schaarbeek (26/02/2019 - VRT NWS)
  In de buurt van het Brusselse Noordstation is een stuk van een mammoet gevonden. Mensen die aan het werk waren op een bouwwerf aan de Aarschotstraat in Schaarbeek, vonden daar een slagtand van een mammoet.
  [naar artikel]
 3. Paleontoloog en districtsbestuur zetten schouders onder terugkeer skelet: “Ik ben redelijk zeker dat onze mammoet terugkomt” (04/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Tijdens werkzaamheden in Fort 8 werd in 1862 het skelet van een mammoet gevonden. Dat ligt nu in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. De Hobokense paleontoloog Koen Stein (35) wil de mammoet terughalen voor een tentoonstelling.
  [naar artikel]
 4. Schokkende ontdekking: permafrost ontdooit 70 jaar vroeger dan wetenschappers verwachtten (19/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De opwarming van de aarde doet permafrost – grond die het hele jaar door bevroren is – in Canadese arctische gebieden sneller smelten dan tot nog toe werd aangenomen. Dat is alarmerend, want door smeltend permafrost komen er hogere concentraties koolstofdioxide en broeikasgassen in de atmosfeer.
  [naar artikel]
 5. Israël wil mammoet op lijst bedreigde diersoorten om ivoorsmokkel tegen te gaan (23/08/2019 - VRT NWS)
  Israël wil de wolharige mammoet op de lijst met bedreigde diersoorten krijgen. Vreemd, denkt u misschien, want de mammoet is toch al duizenden jaren uitgestorven. Maar het land wil op die manier de smokkel van ivoor meer aan banden leggen.
  [naar artikel]
 6. Prehistorische mammoet komt terug thuis in Hoboken (03/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Hoboken krijgt zijn mammoet terug. Toen in 1862 het Fort 8 gebouwd werd, als onderdeel van de grote fortengordel rond Antwerpen, troffen de bouwers het geraamte van een prehistorische mammoet aan. Het haast intacte skelet werd eigendom van de staat, en zwierf anderhalve eeuw lang tussen depots en tijdelijke tentoonstellingen ver weg van huis. Maar binnenkort komt de mammoet eindelijk opnieuw thuis. En wordt dit stukje geschiedenis tentoongesteld in het eigen Hoboken
  [naar artikel]
 7. Rusland vreest voor koortsachtige jacht op mammoet-ivoor door smelten permafrost (14/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Russische autoriteiten en activisten waarschuwen voor een koortsachtige jacht op het ivoor van mammoeten nu door de klimaatverandering de...
  [naar artikel]
 8. Permafrost smelt veel sneller dan verwacht door klimaatopwarming (12/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  De klimaatverandering zal een pak meer permafrost – permanent bevroren grond – doen smelten dan tot nog toe werd aangenomen, blijkt uit internationaal onderzoek. Door toedoen van het veranderende klimaat zou zo’n 20 procent meer permafrost ontdooien dan eerder werd aangenomen. Elke graad opwarming is goed voor een verlies ter grootte van India.
  [naar artikel]
 9. Resten van mammoet ontdekt bij Brussel-Noord (26/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de buurt van het Noordstation in Brussel is een slagtand van een mammoet gevonden. De ontdekking werd gedaan in de Aarschotstraat, waar een...
  [naar artikel]
 10. [VIDEO] - Dendermondse mammoet 50 jaar na vondst gerestaureerd (24/03/2017 - De Redactie)
  In Dendermonde zijn ze volop bezig met de restauratie van een skelet van een mammoet. Onder waakzame oog van de man die het 50 jaar geleden vond.
  [naar artikel]
 11. Wolharige mammoet was gedoemd om uit te sterven: genenonderzoek wijst op verschillende handicaps (11/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Niet de warmere temperaturen, maar wel zijn eigen genen betekenden wellicht het einde van de wolharige mammoet. Uit een recent onderzoek dat...
  [naar artikel]
 12. Ook permafrost warmt wereldwijd op (18/01/2019 - De Morgen)
  Onderzoekers stellen een wereldwijde opwarming vast van de permafrost, permanent bevroren grond in de poolgebieden en in bergketens. Dat is zorgwekkend, want de grond bevat grote hoeveelheden CO2 en methaan, die de klimaatverandering verder kunnen aanzwengelen.
  [naar artikel]
 13. Alarmerend klimaatrapport VN: tegen 2100 veel minder permafrost en 280 miljoen ontheemden (29/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Als de uitstoot van broeikasgassen aan het huidige ritme voortgaat, zal 30 tot 99 procent van de permafrost tegen 2100 smelten. Dat voorspelt een...
  [naar artikel]
 14. Alarmerend klimaatrapport VN: tegen 2100 amper nog permafrost en 280 miljoen ontheemden (29/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Als we de klimaatopwarming geen halt toeroepen, zal 30 tot 99 procent van de permafrost, grond die het hele jaar door bevroren blijft, tegen 2100...
  [naar artikel]
 15. Skilift zakt weg door smeltende permafrost in Franse Alpen: "Dit is een nieuw probleem voor ons" (03/10/2019 - VRT NWS)
  In de Alpen hebben onderzoekers en ingenieurs er een taak bij: het opvolgen van de toestand van de permafrost en het herstellen van skiliften of andere gebouwen waar nodig. Door de opwarming van het klimaat verdwijnt steeds meer permafrost, en dus ook de stevige ondergrond. In het skidomein Grands Montets, bij Chamonix, delen ze in de brokken: "In 1996 hadden we dit probleem nog niet. Toen moesten we ons onder meer op lawines richten."
  [naar artikel]
 16. Mammoet van Lier rolt binnenkort uit printer (12/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een mammoet printen. Het klinkt als pure science fiction, maar voor het Leuvense bedrijf Materialise is het de komende weken bittere ernst. De pionier in 3D-printsoftware gaat namelijk het volledige skelet van zo'n prehistorisch dier namaken op ware grootte: een wereldprimeur.
  [naar artikel]
 17. Mysterie na decennia ontrafeld: daarom is de mammoet uitgestorven (04/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Zo’n 4.000 jaar geleden legde de allerlaatste wolharige mammoet op aarde zijn hoofd neer. Lang gingen wetenschappers ervan uit dat de klimaatverandering aan de basis lag van de massale sterfte. Maar onderzoekers hebben nu mogelijk een bijkomende reden ontrafeld.
  [naar artikel]
 18. Mysterie na decennia ontrafeld: daarom is de mammoet uitgestorven (04/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Zo’n 4.000 jaar geleden legde de allerlaatste wolharige mammoet op aarde zijn hoofd neer. Lang gingen wetenschappers ervan uit dat de klimaatverandering aan de basis lag van de massale sterfte. Maar onderzoekers hebben nu mogelijk een bijkomende reden ontrafeld.
  [naar artikel]
 19. De mens zou dan toch niet verantwoordelijk zijn voor uitsterven mammoet (15/05/2017 - De Redactie)
  De mammoet is uitgestorven omdat de prehistorische mens de diersoort al te intensief heeft bejaagd: zo gaat de populaire verklaring voor het verdwijnen van de kolossen. Die blijkt nu bezijden de waarheid, zo beweert een internationaal team wetenschappers.
  [naar artikel]
 20. Herrezen Teodorczyk loodst Anderlecht naar tweede plek na twee treffers tegen Essevee (03/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Na een onnodig warm slot heeft Anderlecht Zulte Waregem geklopt. Met dank aan twee goals van de herrezen Teodorczyk werd het 2-3.
  [naar artikel]
 21. Cellen van bevroren mammoet na 28.000 jaar gereactiveerd, herrijzenis zit er echter niet in (12/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vorsers zijn er in Japan in geslaagd cellen van een bevroren mammoet te reactiveren die 28.000 jaar oud zijn, door ze in te planten in eicellen van...
  [naar artikel]
 22. Cellen van bevroren mammoet na 28.000 jaar gereactiveerd... in muis (12/03/2019 - De Morgen)
  Vorsers zijn er in Japan in geslaagd cellen van een bevroren mammoet te reactiveren die 28.000 jaar oud zijn, door ze in te planten in eicellen van muizen. De kans is echter klein dat de mastodont weer tot leven gebracht wordt.
  [naar artikel]
 23. Levensgrote mammoet uit printer gerold: “Onze replica zal er correcter uitzien dan het opgegraven skelet” (31/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Leuvense bedrijf Materialise is klaar met het printen van de replica van de mammoet van Lier. De afwerking kan nu beginnen, waarna het volledige skelet in het Stadsmuseum Lier gemonteerd wordt. Vanaf zaterdag 29 september kunt u hem daar bewonderen.
  [naar artikel]
 24. Allerlaatste wolharige mammoet stierf 4.000 jaar geleden in het midden van de Noordelijke IJszee (08/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De allerlaatste wolharige mammoet kende 4.000 jaar geleden zijn noodlot op een afgelegen Arctisch eiland. Hij wist zo’n 7.000 jaar langer te...
  [naar artikel]
 25. Wetenschappers proberen 40.000 jaar oud paard te klonen. Daarna willen ze mammoet weer tot leven wekken (06/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een team van wetenschappers uit Rusland en Zuid-Korea die de wolharige mammoet weer tot leven willen wekken, zijn ter voorbereiding begonnen aan...
  [naar artikel]
 26. De mammoet van Hoboken keert even terug naar huis (09/10/2018 - De Standaard)
  Voor het eerst in meer dan honderdvijftig jaar keert de mammoet terug naar zijn vindplaats in de Antwerpse deelgemeente. Vanaf midden volgend jaar wordt het skelet er tijdelijk tentoongesteld in het Cultuurcentrum Gravenhof, na meer dan een eeuw van omzwervingen.
  [naar artikel]
 27. De mammoet van Hoboken keert even terug naar huis (09/10/2018 - De Standaard)
  Voor het eerst in meer dan honderdvijftig jaar keert de mammoet terug naar zijn vindplaats in de Antwerpse deelgemeente. Vanaf midden volgend jaar wordt het skelet er tijdelijk tentoongesteld in Cultuurcentrum Gravenhof, na meer dan een eeuw van omzwervingen.
  [naar artikel]
 28. Smeltende permafrost lekt veel "oud methaan" (23/07/2017 - De Redactie)
  Het is al langer geweten dat ontdooiende permafrost het broeikasgas methaan vrijgeeft, en dat er ook "oud methaan" ontsnapt van dieper in de bodem. Nu blijkt dat het om veel "oud methaan" gaat.
  [naar artikel]
 29. In de smeltende permafrost zit een tikkende tijdbom aan kwik (07/02/2018 - VRT NWS)
  Alleen al in het noordelijk halfrond zit naar schatting meer dan 58 miljoen liter kwik in de permafrost, grond die permanent bevroren is. Dat is twee maal zoveel als er in de rest van de grond, de oceanen en de atmosfeer van de aarde zit. Door de opwarming van de aarde dreigt die kwik de komende jaren vrij te komen, en mogelijk kan dat de rivieren en veel levensvormen in het gebied vergiftigen.
  [naar artikel]
 30. ‘Mammoet van Lier’ komt binnenkort weer thuis: ”Een replica hoort thuis in ons stadsmuseum” (30/08/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een 3D-replica van de mammoet die in 1860 in Lier werd opgegraven, keert volgend jaar terug naar de Pallieterstad. Althans als replica. Het echte skelet blijft mooi in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel staan. Een kleinere maquette van het dier is tijdens Open Monumentendag op zondag 10 september als opwarmer te bekijken in de Gevangenenpoort.
  [naar artikel]
 31. 3D-geprinte Mammoet van Lier in stadsmuseum (12/07/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een 3D-geprinte reproductie van de Mammoet van Lier komt binnenkort in het stadsmuseum van de stad. Dat laat printbedrijf Materialise donderdag weten in een persbericht. Het wetenschappelijk onderbouwde exemplaar van het eerste, bijna intacte mammoetskelet gevonden in ons land komt in september in het vernieuwde stadsmuseum van Lier. Het is de eerste keer dat een volledig mammoetfossiel geprint wordt.
  [naar artikel]
 32. Fransman betaalt 548.000 euro voor mammoetskelet (16/12/2017 - VRT NWS)
  Een steenrijke Franse zakenman heeft met alle kosten inbegrepen 548.000 euro neergeteld voor een skelet van een prehistorische mammoet. Het skelet van meer dan 3 meter hoog en 1400 kilogram is waarschijnlijk het grootste dat in privébezit terecht komt. De man kocht skelet omdat zijn bedrijf in Straatsburg een mammoet in het logo heeft. De koper had geluk, zijn enige concurrent die telefonisch meedeet haakte vrij snel af.
  [naar artikel]
 33. ‘Mammoet van Hoboken’ keert na 150 jaar even terug naar huis (09/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De mammoet van Hoboken keert voor het eerst in meer dan honderdvijftig jaar terug naar zijn vindplaats in de Antwerpse deelgemeente. Vanaf midden volgend jaar wordt het skelet er, mits nog wat onderhandelingen en een definitief akkoord met het Belgisch Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), tijdelijk tentoongesteld in Cultuurcentrum Gravenhof, na meer dan een eeuw van omzwervingen.
  [naar artikel]
 34. 74 biljoen ton kunstsneeuw kan afsmelten van poolkap en stijgende zeespiegel tegengaan (17/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een dikke laag artificiële sneeuw zou de smelting van het poolijs in Antarctica kunnen tegengaan en wereldwijd kuststeden beschermen tegen de...
  [naar artikel]
 35. Dertig tot 99 procent van permafrost smelt tegen 2100 volgens VN-rapport (29/08/2019 - Metro)
  Bij het huidige ritme van de klimaatopwarming zal 30 tot 99 procent van de permafrost boven het aardoppervlak tegen 2100 smelten, zo staat in een rapport van de Verenigde Naties dat het Franse persbureau AFP exclusief in handen kreeg. Door de smelting zullen enorme hoeveelheden koolstofdioxide en methaan vrijkomen in de lucht. De stijging van de zeespiegel van de oceanen kan volgens het rapport tot 280 miljoen ontheemden leiden in het optimistische scenario van een temperatuurstijging van 2 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Met de toename van de frequentie van cyclonen kunnen talrijke agglomeraties vanaf 2050 elk jaar door overstromingen getroffen worden, voegt het klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) eraan toe in het rapport. Bron: Belga   Het bericht Dertig tot 99 procent van permafrost smelt tegen 2100 volgens VN-rapport verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Dertig tot 99 procent van permafrost smelt tegen 2100 volgens VN-rapport (29/08/2019 - Metro)
  Bij het huidige ritme van de klimaatopwarming zal 30 tot 99 procent van de permafrost boven het aardoppervlak tegen 2100 smelten, zo staat in een rapport van de Verenigde Naties dat het Franse persbureau AFP exclusief in handen kreeg. Door de smelting zullen enorme hoeveelheden koolstofdioxide en methaan vrijkomen in de lucht. De stijging van de zeespiegel van de oceanen kan volgens het rapport tot 280 miljoen ontheemden leiden in het optimistische scenario van een temperatuurstijging van 2 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Met de toename van de frequentie van cyclonen kunnen talrijke agglomeraties vanaf 2050 elk jaar door overstromingen getroffen worden, voegt het klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) eraan toe in het rapport. Bron: Belga   Het bericht Dertig tot 99 procent van permafrost smelt tegen 2100 volgens VN-rapport verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Moderne mens had grotere ecologische voetafdruk dan neanderthaler, mammoet betaalde het gelag (14/03/2019 - VRT NWS)
  De eerste moderne mensen in Europa brachten zo’n 40.000 jaar geleden al ecosystemen aan het wankelen. Vooral de mammoetpopulaties kalfden drastisch af sinds de moderne mens, Homo sapiens, vanuit Afrika in Europa was aanbeland. Dat blijkt uit een nieuwe studie op botten van neanderthalers, moderne mensen en dieren uit de Belgische grotten van Spy en Goyet. Ook de laatste neanderthalers aten vooral mammoet, maar bij hen bleven de populaties van de ijstijdreus stabiel.
  [naar artikel]
 38. 150.000 jaar oude slagtand van mammoet gevonden in Brussel (27/02/2019 - Metro)
  In de buurt van het Brusselse Noordstation is een stuk van een mammoet gevonden. Mensen die aan het werk waren op een bouwwerf aan de Aarschotstraat in Schaarbeek, vonden daar een slagtand van een mammoet. De slagtand wordt onderzocht door archeologen, maar we weten al dat hij minstens 150.000 jaar oud is. “De slagtand is 50 à 60 centimeter groot”, vertelt Ann Degraeve van erfgoed Brussel. “We hebben helaas geen andere delen teruggevonden van het skelet van de mammoet. Maar dit is wel heel bijzonder, we vinden zoiets niet iedere dag. De laatste keer dat er iets gevonden werd was in 1972. Tijdens graafwerken voor de Brusselse metro zijn er toen prehistorische beenderen en een slagtand gevonden.” Diep onder de grond Er hebben dus waarschijnlijk verschillende mammoeten geleefd in Brussel, en toch is daar weinig van teruggevonden. “Dat komt omdat dit soort vondsten heel diep ligt. Het zijn pas de huidige infrastructuurwerken die zo diep gaan, en die toegang geven tot de diepere lagen,” vertelt Ann Degraeve. Ivoor  Eigenlijk werd de slagtand al gevonden in november 2018, maar de mensen van erfgoed Brussel maken de vondst pas vandaag bekend omdat ze vooraf nog wat onderzoek wilden doen. Nu moet de slagtand nog behandeld worden. “Het stuk is heel fragiel want het is ivoor, dus dat vraagt een lange behandeling. Later zullen we zien waar de slagtand naartoe gaat.” Lees ook : Veilinghuis heeft skelet van mammoet in de aanbieding Het bericht 150.000 jaar oude slagtand van mammoet gevonden in Brussel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Boysband Get Ready! uit as herrezen (07/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. Baby 'herrezen' na nacht in mortuarium (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 41. ‘Mammoet stierf uit door gebrek aan voedsel’ (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 42. Temperatuur permafrost stijgt 'akelig snel' (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 43. Alcoholmisbruik met polsbandjes tegengaan (14/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  OverpeltOp initiatief van de plaatselijke jeugdraad zullen alle organisatoren van fuiven in Overpelt gaan werken met een uniform polsbandjessysteem om de leeftijd van de aanwezigen te controleren. De maatregel die alcoholmisbruik moet tegengaan, komt er nadat begin deze maand in Torhout een dertienjarig meisje in het ziekenhuis werd opgenomen met 2.81 promille alcohol in haar bloed.
  [naar artikel]
 44. Mathieu is de Christus van het peloton, herrezen na een rit van 15 kilometer in een ambulance (23/03/2019 - De Morgen)
  Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
  [naar artikel]
 45. ING in Italië op de vingers getikt voor tekortkomingen bij tegengaan van witwaspraktijken (16/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  ING is in Italië op de vingers getikt voor tekortkomingen bij het tegengaan van witwaspraktijken. De bank is in gesprek met de lokale...
  [naar artikel]
 46. Uit de as herrezen (10/04/2019 - De Morgen)
  Vooral in tv-series van Amerikaanse kwaliteitszenders (HBO, Showtime) wordt weer volop gerookt. De gezond-heidsgekte is weg, de sigaret is terug. Hoe komt dat?
  [naar artikel]
 47. Nieuw bewijs: mens roeide mammoet niet uit (15/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers van de Russische Acedemie voor Wetenschappen hebben in samenwerking met onderzoekers uit Australië, de VS, Canada en Noorwegen een
  [naar artikel]
 48. Herrezen KBC op jacht in Oost-Europa (28/09/2016 - De Tijd)
  01:00 KBC aast op United Bulgarian Bank (UBB), de vierde bank van Bulgarije.
  [naar artikel]
 49. Smeltende permafrost dreigt enorme opslag van giftig kwik vrij te geven (08/02/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/o9Vl3DHsa1zwdVuR5LBfTBCGVZk/diocontent/118442028/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 50. Uitgestorven en toch nog bedreigd: Israël wil mammoet toevoegen aan lijst met bedreigde diersoorten (23/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Zwitserland vindt momenteel de achttiende CITES-conferentie (de internationale overeenkomst over de handel in dieren en planten) plaats. Het...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.