Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

19 September 2020
20:56 uur

Seksualiteit bij ouderen: 'Woonzorgcentra gaan in tegen de seksuele rechten van de mens'

Knack

15/09/2020 - 11:27

In de Vlaamse woonzorgcentra is er te weinig ruimte voor seksualiteitsbeleving, met alle gevolgen van dien. Dat blijkt uit een onderzoek van de eerste geriater-seksuologe van Vlaanderen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ouderen zijn beter opgewassen tegen eenzaamheid als ze hun leeftijd kunnen aanvaarden (14/01/2020 - Knack)
  Amerikaanse wetenschappers onderzochten manieren voor ouderen in woonzorgcentra om met eenzaamheid om te gaan.
  [naar artikel]
 2. Vraag naar seksuele diensten voor mensen met beperking en ouderen stijgt: "Groeipotentieel is gigantisch" (19/01/2020 - VRT NWS)
  Almaar meer ouderen en mensen en een beperking maken gebruik van seksuele diensten. Dat schrijft de krant De Zondag op basis van cijfers van Aditi. Bij die vzw kunnen die mensen terecht met hun vragen over seksualiteit en intimiteit. Vorig jaar steeg het aantal aanvragen tot 724, liefst een vijfde meer dan in 2018. "Maar in de ouderenzorg blijft het taboe groot."
  [naar artikel]
 3. “Onheilige alliantie” van VS, Vaticaan en moslimlanden trekt bij VN ten strijde tegen seksuele rechten (22/03/2019 - De Morgen)
  De “onheilige alliantie” tegen seksuele rechten is weer op de been. Bij de Verenigde Naties in New York woedt al twee weken een diplomatiek gevecht rond een document over de positie van meisjes en vrouwen. 
  [naar artikel]
 4. Cavaria wil genderidentiteit en seksuele diversiteit bespreekbaar maken in woonzorgcentra (19/04/2018 - Metro)
  De holebi- en transgenderkoepel çavaria wil genderidentiteit en seksuele diversiteit bespreekbaar maken in woonzorgcentra. KliQ, de vormingspartner van çavaria, heeft daarom de gespreksmethodiek “Tachtig Tinten” gelanceerd. Het doel is om holebi’s en transgenders uit de onzichtbaarheid te halen zodat hun noden niet vergeten worden. “Holebi’s en transgenders in woonzorgcentra kiezen er vaak voor om terug in de kast te kruipen en dat komt hun welzijn niet ten goede”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Open zijn over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit is immers niet altijd evident in een woonzorgcentrum. Je bent immers afhankelijk van de hulp van anderen. Die zorgafhankelijkheid maakt het moeilijker om personen die holebifobe of transfobe opmerkingen maken te vermijden.” Tachtig Tinten is een gespreksmethodiek die bestaat uit 16 tekeningen waar alledaagse situaties op staan afgebeeld. Ze zijn onderverdeeld in vier thema’s: gender, seksualiteit, relaties en omgeving. De toolkit bevat een handleiding met tips om met de tekeningen aan de slag te gaan en biedt basisinformatie over genderidentiteit en seksuele diversiteit. Cavaria stelde de nieuwe toolkit donderdag voor in Gent. “Werken rond deze thema’s creëert een open sfeer die iedereen ten goede komt. Ook personeelsleden, familieleden en andere bezoekers van het woonzorgcentrum kunnen immers holebi of transgender zijn”, legt Borghs uit. “Mensen kiezen uiteraard zelf hoe open ze zijn, maar om vrijelijk te kiezen is er nood aan een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.” Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen was donderdag aanwezig op de studiedag. Zes woonzorgcentra lichtten er ook toe hoe zij aan de slag gingen met de thematiek. bron: Belga Het bericht Cavaria wil genderidentiteit en seksuele diversiteit bespreekbaar maken in woonzorgcentra verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. “Ouder worden is gewoon zalig” (16/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  ”Ouderen wachten nog mooie dagen”, voorspelt gedragsbioloog Mark Nelissen. Sociale media, het wegvallen van het taboe rond seksualiteit bij ouderen en gigantische stappen vooruit in de geneeskunde en seniorenzorg gaan voor een goede en lange oude dag zorgen. In zijn nieuwste boek ‘Eindelijk oud’ geeft hij tips over hoe je zalig oud wordt.
  [naar artikel]
 6. Corona door de ogen van 5 bewoners van woonzorgcentra: "We mogen niet buiten, dat maakt me wel bang, maar ik pas me aan" (10/04/2020 - VRT NWS)
  De Vlaamse woonzorgcentra zijn al drie weken afgesloten van de buitenwereld. Bezoek is niet toegelaten om de bewoners te beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Ondertussen komen de ouderen regelmatig in de media als een van de meest kwetsbare groepen. Maar wat vinden ze daar zelf van? Voelen ze zich nog veilig? Vijf bewoners van woonzorgcentra delen hun angsten en bezorgdheden.
  [naar artikel]
 7. Conservatief offensief op VN-vrouwentop tegen seksuele rechten mislukt (25/03/2019 - De Morgen)
  Het offensief van een reeks conservatieve regeringen bij de Verenigde Naties in New York om de seksuele rechten van meisjes en vrouwen in te perken, is mislukt. Een grote meerderheid van landen heeft zaterdag ingestemd met het slotdocument van de Commission on the Status of Women (CSW), die waakt over de uitvoering van de VN-doelen over vrouwenrechten.
  [naar artikel]
 8. Leerlingen tonen leerkracht hoe het moet: zo geef je les over seksualiteit (02/03/2017 - De Redactie)
  De leerlingen van drie scholen in Vlaanderen nemen maandag de les seksuele opvoeding in hun school over. Dat doen ze uit protest tegen de manier waarop er op scholen nog te vaak wordt omgesprongen met relationele en seksuele vorming.
  [naar artikel]
 9. Belgisch boerkaverbod niet in strijd met Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (11/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft in twee zaken over het boerkaverbod in België geoordeeld dat er geen strijdigheid is met bepalingen uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De instelling in Straatsburg publiceerde de beslissingen dinsdag rond 10.00 uur op haar website.
  [naar artikel]
 10. Syrisch gezin trekt naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens tegen Belgische weigering visum (29/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een gezin met kinderen uit het Syrische Aleppo leidt een zaak in tegen België bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat het geen visum...
  [naar artikel]
 11. 'Het Hof voor de Rechten van de Mens dreigt zichzelf buitenspel te zetten' (09/12/2016 - Knack)
  Het moet de burger beschermen tegen willekeur en machtsmisbruik. Maar dreigt het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zelf geen gevaar te worden voor de democratie? 'Het Hof bedreigt de scheiding der machten.'
  [naar artikel]
 12. Isinbayeva overweegt om in beroep te gaan bij Europees Hof voor de Rechten van de Mens (21/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva heeft bekendgemaakt dat ze overweegt om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te trekken om
  [naar artikel]
 13. #MeToo: de zoveelste hype of een nieuwe seksuele revolutie? (25/10/2017 - Knack)
  Als seksuele hufterij van alle tijden is, waarom krijgen we dan uitgerekend nu deze lawine van pijnlijke onthullingen over ons heen? 'Door de pil werd seksualiteit een stuk mannelijker.'
  [naar artikel]
 14. Meer tijdelijke plaatsen in woonzorgcentra (28/07/2018 - VRT NWS)
  Woonzorgcentra zullen vanaf 2020 meer bedden kunnen vrijmaken voor ouderen die daar maar een beperkte periode verblijven. Het zogenoemde oriënterend kortverblijf van maximaal 2 maanden is bedoeld om een definitieve oplossing te zoeken. 
  [naar artikel]
 15. Belgisch boerkaverbod niet in strijd met Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (11/07/2017 - De Standaard)
  Sinds midden 2011 is het in ons land verboden om op openbare plaatsen het aangezicht gedeeltelijk of volledig te bedekken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vindt dat niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
  [naar artikel]
 16. Nieuwe service van ziekenfonds: ouderen helpen met seksualiteit (29/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Ouderen die hulp nodig hebben om seksueel actief te zijn (bijvoorbeeld via een seksueel dienstverlener) en daarvoor aankloppen bij een gespecialiseerde vzw, krijgen vanaf januari een deel van de kosten terugbetaald. Dat besliste het Oost-Vlaamse ziekenfonds Bond Moyson.
  [naar artikel]
 17. Coronavirus: 'Contact met ouderen nog hele jaar beperken'; tegen woensdag duidelijkheid over woonzorgcentra (12/04/2020 - Knack)
  Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
  [naar artikel]
 18. Coronavirus: 'Contact met ouderen nog hele jaar beperken'; tegen woensdag duidelijkheid over situatie in woonzorgcentra (12/04/2020 - Knack)
  Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
  [naar artikel]
 19. Meer garanties voor toepassing van euthanasie in woonzorgcentra (20/07/2018 - Knack)
  Ouderen die euthanasie vragen, zullen door hun woonzorgcentrum niet om die reden mogen ontslagen of geweigerd worden. 'Dit is een stap naar sterkere garanties voor de bewoners van woonzorgcentra', zegt Vlaams Open VLD-parlementslid Freya Saeys.
  [naar artikel]
 20. Grijs maar nog goesting? Seksualiteit minder taboe in rusthuizen (02/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een 140-tal zorgprofessionals hebben gisteren in Deurne de studiedag ‘Grijs en goesting’ bijgewoond, over intimiteit en seksualiteit bij senioren. “Het is niet zo dat ouderen seks móéten hebben. Maar áls ze het willen, dan moeten we dat niet als een probleem zien, zoals vandaag nog te vaak gebeurt. Dan zijn er wel degelijk manieren en middelen om hen te helpen.”
  [naar artikel]
 21. Europees Hof voor de Rechten van de Mens: Belgisch boerkaverbod niet in strijd met Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (11/07/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vindt het boerkaverbod in België niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
  [naar artikel]
 22. Europees Hof voor de Rechten van de Mens: Belgisch boerkaverbod niet in strijd met Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (11/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vindt het boerkaverbod in België niet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
  [naar artikel]
 23. Isinbayeva overweegt om in beroep te gaan bij Europees Hof voor de Rechten van de Mens (21/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  Polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva heeft donderdag bekendgemaakt dat ze overweegt om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te trekken om haar schorsing aan te vechten die haar weghoudt van de Olympische Spelen (5-21 augustus). De verklaring van de Russin komt er nadat het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS) bevestigde dat Russische atleten niet mogen deelnemen aan de Spelen.
  [naar artikel]
 24. Seksuele behoeftes rusthuisbewoners zijn nog altijd een taboe (05/04/2019 - De Morgen)
  Brussel l Medewerkers in rust- en verzorgingstehuizen worden vaker geconfronteerd met vragen over seksualiteit van de bewoners dan vroeger, maar weten er vaak niet goed raad mee. Rond seksuele behoeftes van bejaarden heersen nog veel taboes, zo blijkt uit een thesis aan de VUB.
  [naar artikel]
 25. Europees hof stelt België ultimatum i.v.m. opsluiting geïnterneerden (07/09/2016 - De Redactie)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geeft ons land twee jaar om zich in regel te stellen met het Europees verdrag voor de rechten van de mens.
  [naar artikel]
 26. Goede mondzorg in woonzorgcentra leidt tot betere gezondheid en welzijn van bewoners (07/12/2017 - VRT NWS)
  Goede mondzorg bij ouderen levert een spectaculaire verbetering van het gebit en de gezondheid op. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Sinds 2010 komen  mobiele teams voor mondzorg langs in 56 woonzorgcentra. En dat heeft een positief effect, niet alleen op medisch vlak.
  [naar artikel]
 27. Syrisch gezin stapt naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens tegen België na visumweigering (29/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een Syrisch gezin uit Aleppo spant een zaak aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tegen België, omdat het geen visum kreeg om asiel aan te vragen in ons land. Dat schrijft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op sociale media. Het Europees Hof van Justitie stelde Francken al eerder in het gelijk in de kwestie.
  [naar artikel]
 28. Slachtoffers misbruik in kerk trekken naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens (19/09/2016 - De Standaard)
  Ongeveer veertig slacht­offers van seksueel misbruik in de Kerk begonnen een burgerlijke rechtszaak tegen de Kerk. Begin dit jaar kregen ze in beroep ongelijk. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de slachtoffers, stapt nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
  [naar artikel]
 29. Woonzorgcentra luiden alarmbel: rusthuisbewoners drinken te veel (26/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bewoners van woonzorgcentra gebruiken niet alleen te veel medicatie, steeds meer ouderen drinken ook alcohol. Dat blijk uit een bevraging van het Vlaams experticsecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) waarvan de resultaten gepubliceerd zijn op de gespecialiseerde website Sociaal.Net. De Vlaamse rusthuizen worstelen duidelijk met het het overmatige drank- en geneesmiddelengebruik.
  [naar artikel]
 30. Woonzorgcentra luiden alarmbel: rusthuisbewoners drinken te veel (26/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bewoners van woonzorgcentra gebruiken niet alleen te veel medicatie, steeds meer ouderen drinken ook alcohol. Dat blijk uit een bevraging van het Vlaams experticsecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) waarvan de resultaten gepubliceerd zijn op de gespecialiseerde website Sociaal.Net. De Vlaamse rusthuizen worstelen duidelijk met het het overmatige drank- en geneesmiddelengebruik.
  [naar artikel]
 31. Woonzorgcentra luiden alarmbel: rusthuisbewoners drinken te veel (26/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Bewoners van woonzorgcentra gebruiken niet alleen te veel medicatie, steeds meer ouderen drinken ook alcohol. Dat blijk uit een bevraging van het Vlaams experticsecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) waarvan de resultaten gepubliceerd zijn op de gespecialiseerde website Sociaal.Net. De Vlaamse rusthuizen worstelen duidelijk met het het overmatige drank- en geneesmiddelengebruik.
  [naar artikel]
 32. Berlusconi ambieert opnieuw carrière in politiek en trekt naar Europees Hof voor Rechten van de Mens (22/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse voormalige premier Silvio Berlusconi heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gevraagd zijn onverkiesbaarheid te annuleren....
  [naar artikel]
 33. Verzet tegen euthanasie bejaarden dooft uit (16/07/2018 - De Standaard)
  Vragen van ouderen naar euthanasie worden nu even vaak ingewilligd als vragen van jongere mensen met kanker. Ook in woonzorgcentra.
  [naar artikel]
 34. Verzet tegen euthanasie bejaarden dooft uit (16/07/2018 - De Standaard)
  Vragen van ouderen naar euthanasie worden nu even vaak ingewilligd als vragen van jongere mensen met kanker. Ook in woonzorgcentra.
  [naar artikel]
 35. 'Boerkaverbod niet in strijd met Europees Verdrag voor Rechten van de Mens' (11/07/2017 - Knack)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft een uitspraak gedaan over het Belgische boerkaverbod. Sinds midden 2011 is het in ons land verboden om op openbare plaatsen het aangezicht gedeeltelijk of volledig te bedekken.
  [naar artikel]
 36. “Het monogame huwelijk is vooral een ijzersterk businessmodel” (25/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Is de mens van nature bedraad om monogaam door het leven te gaan? Het valt te bezien hoe je monogamie definieert. Er is maar één ding waar de mens van nature voor gemaakt is, en dat is de voortplanting. ‘Het liefdeshuwelijk, met zijn eis tot seksuele trouw, is een recente uitvinding.’
  [naar artikel]
 37. 'Belgisch boerkaverbod niet in strijd met Europees Verdrag voor Rechten van de Mens' (11/07/2017 - Knack)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft een uitspraak gedaan over het Belgische boerkaverbod. Sinds midden 2011 is het in ons land verboden om op openbare plaatsen het aangezicht gedeeltelijk of volledig te bedekken.
  [naar artikel]
 38. Stages in woonzorgcentra gaan toch door voor leerlingen uit Dendermonde (20/03/2020 - VRT NWS)
  Het Oscar Romerocollege in Dendermonde heeft beslist om haar zevendejaars dan toch stage te laten lopen in woonzorgcentra. Eerst werden die stages samen met alle lessen opgeschort, maar de woonzorgcentra kunnen de extra hulp gebruiken.
  [naar artikel]
 39. “Geef kinderen al seksuele en relationele voorlichting vanaf het eerste leerjaar” (12/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, pleit ervoor dat leerkrachten al veel vroeger dan het vijfde of zesde leerjaar over relaties en seksualiteit praten met hun leerlingen. Dat kan volgens hen zelfs al vanaf het eerste leerjaar.
  [naar artikel]
 40. “Geef kinderen al seksuele en relationele voorlichting vanaf het eerste leerjaar” (12/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, pleit ervoor dat leerkrachten al veel vroeger dan het vijfde of zesde leerjaar over relaties en seksualiteit praten met hun leerlingen. Dat kan volgens hen zelfs al vanaf het eerste leerjaar.
  [naar artikel]
 41. Syrisch gezin vecht visumweigering aan bij Europees Hof voor de Rechten van de Mens (29/05/2018 - De Standaard)
  Een Syrisch gezin uit Aleppo spant een zaak aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tegen België, omdat het geen visum kreeg om asiel aan te vragen in ons land. Dat schrijft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op sociale media. Het Europees Hof van Justitie stelde Francken al eerder in het gelijk in de kwestie.
  [naar artikel]
 42. Syrisch gezin vecht visumweigering aan bij Europees Hof voor de Rechten van de Mens (29/05/2018 - De Standaard)
  Een Syrisch gezin uit Aleppo spant een zaak aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tegen België, omdat het geen visum kreeg om asiel aan te vragen in ons land. Dat schrijft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op sociale media. Het Europees Hof van Justitie stelde Francken al eerder in het gelijk in de kwestie.
  [naar artikel]
 43. Fons Duchateau stelt boek voor: “Ouderen hebben nog altijd zin in seks” (26/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  “Ook onze senioren hebben behoefte aan intimiteit en genieten van seksuele contacten”, zegt Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). Het Zorgbedrijf Antwerpen stelt daarom zondag op de Boekenbeurs Grijze Goesting voor, waarin bekende en onbekende ouderen openhartig praten over hun seksuele beleving. Naast dit boek werkt het Zorgbedrijf ook aan andere initiatieven rond senioren en intimiteit.
  [naar artikel]
 44. Europees Hof voor de Rechten van de Mens spreekt zich uit over Belgische boerkaverbod (11/07/2017 - Knack)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens doet dinsdag een uitspraak over het Belgische boerkaverbod. Sinds midden 2011 is het in ons land verboden om op openbare plaatsen het aangezicht gedeeltelijk of volledig te bedekken.
  [naar artikel]
 45. Belgische behandeling geïnterneerden in strijd met Europese mensenrechten (06/09/2016 - De Standaard)
  De opsluiting van een delinquent met mentale problemen in een instelling die niet aangepast is aan zijn therapeutische noden is een structureel probleem in België dat in strijd in strijd is met het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Dat stelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag in een arrest.
  [naar artikel]
 46. 'Ouderen verdienen betere tandzorg' (17/07/2017 - De Morgen)
  De Gentse universiteit start volgend academiejaar met een vak gerodontologie: tandzorg voor ouderen. En dat is, in tijden van vergrijzing, niets te vroeg, zegt professor Jan Cosyn. 'Hoe ouder een mens wordt, hoe erbarmelijker het gesteld is met zijn mondzorg.'
  [naar artikel]
 47. Vier vragen over het Europees Hof voor de Rechten van de Mens: 'Iedereen moet worden beschermd' (09/12/2016 - Knack)
  Paul Lemmens is de Belgische rechter in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij reageert op de kritiek op zijn instituut: 'De publieke opinie heeft het idee dat mensenrechten niet voor iedereen nuttig zijn.'
  [naar artikel]
 48. Sensoa: "Seksuele meerderjarigheid op 14 is geen promostunt voor meer seks" (22/07/2018 - De Morgen)
  De verlaging van de seksuele meerderjarigheid van 16 naar 14 beantwoordt volgens expertisecentrum Sensoa niet enkel aan een sociale evolutie, maar zal er ook voor zorgen dat jongeren, leerkrachten en overheidsdiensten vrijer over seksualiteit kunnen praten zonder dat er een celstraf boven hun hoofd hangt.
  [naar artikel]
 49. Vandalen beschadigen kunstwerk over Rechten van de Mens in Lommel (10/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vandalen hebben in het Lommelse Prinses Astridpark ernstige schade toegebracht aan het glaskunstwerk gewijd aan de Rechten van de Mens. Niet alleen sloegen ze veiligheidsglas aan de achterzijde van het middenpaneel aan diggelen, van de 24 metalen hechtingspunten werden er liefst 15 verwijderd. “We schatten de schade al vlug op 5.000 euro”, zegt Louis Vanvelthoven, voorzitter van de Stichting Charlotte J. van der Seijs.
  [naar artikel]
 50. Werknemers woonzorgcentra voeren actie voor meer personeel en tegen stijgende werkdruk (06/02/2019 - Metro)
  De werknemers van de Vlaamse woonzorgcentra voeren morgen in Brussel actie voor meer personeel en tegen een stijgende werkdruk. Ze verzamelen om 10.30 uur aan het station Brussel-Centraal en trekken van daaruit naar het Martelarenplein. Dat meldt de christelijke vakbond LBC-NVK. De actie gaat uit van de drie vakbonden. Er worden tussen de 1.000 en 1.500 deelnemers verwacht. “Het personeelstekort en de werkdruk zijn in de meeste woonzorgcentra erg groot. Van werkbaar werk is vaak geen sprake meer. Slechts de helft (48 pct) van de werknemers in de ouderenzorg heeft een werkbare job”, klinkt het. De actievoerders vragen aan de huidige Vlaamse regering en de democratische politieke partijen om zich vóór de verkiezingen te engageren voor een sociaal investeringsplan in de ouderenzorg en de essentiële aanwerving van ongeveer 6.000 personeelsleden tegen 2023. “Ouderen blijven veel langer thuis wonen dan vroeger en verhuizen pas naar een woonzorgcentrum als het echt niet meer anders kan. De bewoners van woonzorgcentra hebben dan ook meer zorg en ondersteuning nodig dan vroeger het geval was. In de komende jaren zal er hoe dan ook personeel moeten bijkomen om kwalitatieve en menselijke zorg te kunnen verzekeren én om de werkdruk te verminderen”, verklaart vakbondssecretaris Olivier Remy van LBC-NVK. bron: Belga Het bericht Werknemers woonzorgcentra voeren actie voor meer personeel en tegen stijgende werkdruk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.